Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

10.1.1974:0 Εζεκίας Παπαϊωάννου προειδοποιεί για τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου και καλεί όλους να συμβάλουν στην αποκατάσταση της έννομης τάξης και της ομαλότητας.

S-1986

10.1.1974: Ο ΕΖΕΚΙΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΜΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑΣ

Τις θέσεις του ΑΚΕΛ στο θέμα "η καταπάτησις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό οπαδών του Γρίβα και η εν ψυχρώ δολοφονία πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας", το οποίο ενέγραψε ο Πρόεδρος του Σώματος Γλαύκος Κληρίδης, διατύπωσε στη συνεδρία της 10ης Ιανουαρίου 1974 ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Εζεκίας Παπαϊωάννου.

Ο ΕζΕκίας Παπαϊωάννου προειδοποίησε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται και καταπατούνται κατάφωρα "από τους κύκλους της ανωμαλίας και της εκτροπής, που συνωμοτούν κατά της Κύπρου και απειλούν να ρίξουν τον λαό μας στη δίνη του εμφύλιου σπαραγμού"

Επίσης κάλεσε όλους να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις για την αποκατάσταση της έννομης τάξης και ομαλότητας.

Είπε ο κύριος Παπαϊωάννου:

"Εντιμε κύριε Πρόεδρε,

Εντιμοι κύριοι συνάδελφοι,

Το θέμα που συζητούμε είναι "η καταπάτησις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό οπαδών του Γρίβα και η εν ψυχρώ δολοφονία πολιτών της Δημοκρατίας".

Από διετίας και πλέον υπάρχει μία κατάσταση στην Κύπρο που εγκυμονεί σοβαρωτάτους κινδύνους για ολόκληρο τον Κυπριακό λαό και το μέλλον του τόπου. Εκεί που έπρεπε να επικρατή η σύμπνοια και η ενιαία δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την πάλη για την ειρηνική, δημοκρατική λύση του κυπριακού, έχουμε την πρόκληση της πιο ωμής τρομοκρατικής ανατρεπτικής δραστηριότητας.

Υπό τον μανδύα της Ενωσης, αυτή η παράνομη υπονομευτική δραστηριότητα έφερε την Κύπρο στο χείλος του εμφυλίου σπαραγμού. Ποίοι είναι οι στόχοι αυτής της τρομοκρατικής ανατρεπτικής δραστηριότητας; Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, οι υπουργοί, οι πολιτικοί ηγέτες, οι αστυνομικοί σταθμοί και τα κρατικά όργανα ασφαλείας, τα οικήματα των οργανώσεων και κάθε Κύπριος, που διαφωνεί μαζί τους.

Στόχος της γριβικής αυτής τρομοκρατικής ανατρεπτικής δραστηριότητας, είναι η Κύπρος και η Κυπριακή υπόθεση, είναι η συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού λαού. Είναι αυτή η Βουλή.

Οι απόπειρες κατά της ζωής του προέδρου Μακαρίου διαδέχονται η μία την άλλην. Με ενέδρες, βόμβες κάτω από τους δρόμους που περνούσε με κάθε εγκληματικό μέσο πάσκισαν και πασκίζουν να εξοντώσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Γιατί; Διότι στέκει εμπόδιο στα συνωμοτικά, υποδουλωτικά ιμπεριαλιστικά σχέδια, τα σχέδια Μπωλ, Ατσεσον, Λέμνιτσερ, Σάϋρους Βανς, Λισσαβώνας και άλλα, που διαλαμβάνουν τον εδαφικό διαμελισμό της Κύπρου και την μετατροπή της νήσου σε πυραυλοφόρο βάση του ΝΑΤΟ.

Οι βδελυρές απόπειρες κατά της ζωής του Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου συνιστούν απόπειρες κατά της ζωής της Κύπρου και του Κυπριακού λαού.

Οι Υπουργοί της Δημοκρατίας υπήρξαν επίσης ο στόχος της τρομοκρατίας. Είναι γνωστή η απαγωγή του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Βάκη και οι απόπειρες απαγωγής του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ιωαννίδη και του Διοικητή Συνεργατικής Ανάπτυξης κ. Αζίνα που απότυχαν. Με τις απαγωγές Υπουργών ή ακόμη και την δολοφονίαν τους, η τρομοκρατία επιδιώκει να εκφοβίση τους Υπουργούς και να επηρεάση το έργο της δικαιοσύνης για την πάταξη της τρομοκρατίας.

Πολιτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί που βρίσκονται ανάμεσα μας, είναι μαυροπινακωμένοι από την τρομοκρατία και είτε θα εκτελεσθούν είτε θα υποστούν τα βασανιστήρια της ιερής εξέτασης, αν ποτέ πέσουν στα χέρια των παρανόμων. Κι' εδώ η προσπάθεια είναι να φιμώσουν το στόμα των υπευθύνων πολιτικών ηγετών, για να γίνη το έργον της τρομοκρατίας ευκολώτερο.

Οι Φωτίου, Ευριπίδης και Ανδρονίκου πλήρωσαν ήδη με τη ζωή τους, θύματα της δολοφονικής μανίας και της εγκληματικής δραστηριότητας των τρομοκρατών, γι' αυτούς δεν υπάρχουν ούτε στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε δίκη. Υπάρχει μόνο το δολοφονικό βόλι του τρομοκράτη. Με τέτοια απεχθή εγκλήματα να τον κάμη έρμαιο της και να του περάση τις αλυσίδες του φασισμού και του εδαφικού διαμελισμού.

Ολοι όσοι έχουν σκοτωθή από την ημέρα που άρχισε η τρομοκρατική δραστηριότητα είναι θύματα αυτής της τακτικής.

Εξάλλου οι αστυνομικοί σταθμοί και τα κρατικά όργανα ασφαλείας υπήρξαν ο στόχος αυτής της ανατρεπτικής δραστηριότητας. Σε στενή συνεργασία με μερικά αστυνομικά όργανα που κατώρθωσαν να διαφθείρουν οι παράνομοι οπλοφόροι, επετέθησαν εναντίον πολλών αστυνομικών σταθμών, κυρίως της υπαίθρου και αφού άρπαξαν τον οπλισμόν που βρήκαν σ' αυτούς, ανατίναξαν με βόμβες τα αστυνομικά υποστατικά.

Αστυνομικά αυτοκίνητα και μεγάλος αστυνομικός εξοπλισμός αποτέλεσαν επίσης στόχο των παρανόμων οπλοφόρων. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στο κράτος από τις ανατινάξεις αστυνομικών σταθμών, αυτοκινήτων και άλλων εγκατάσεων, όπως και από την κλοπήν οπλισμού πρέπει να ανέρχωνται σε εκατοντάδες χιλιάδες λίρες.

Τα συνωμοτικά ανατρεπτικά σχέδια "Απόλλων", "Γρόνθος", "Νέμεσις" και άλλα, είναι γνωστά στον Κυπριακό λαό, γιατί βρέθηκαν στην κατοχή ηγετών των παρανόμων που συνελήφθησαν και αποκαλύφθηκαν πλήρως. Βάσει αυτών των εγκληματικών σχεδίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος θα εξοντωνόταν, η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας θα ανατρεπόταν, οι πολιτικοί ηγέτες είτε θα εδολοφονούνταν είτε θα εγκλωβίζονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα πολιτικά κόμματα και οι λαϊκές οργανώσεις θα διαλύονταν και η Κύπρος γενικά θα μετατρεπόταν σ' ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Στο μεταξύ, οι εχθροί της Κύπρου που καραδοκούν έτοιμοι να εκμεταλλευθούν κάθε ευκαιρία που τους προσφέρεται, θα προχωρούσαν στον εδαφικό διαμελισμό της Κύπρου και στην υποδούλωση της στους πιο αντιδραστικούς ιμπεριαλιστικούς κύκλους του ΝΑΤΟ.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μιλούν για δημοκρατία και δημοκρατικούς θεσμούς. Αυτοί που σήκωσαν τα δολοφονικά τους όπλα κατά του Κυπριακού λαού και της Κύπρου, αυτοί που καθυβρίζουν τον κυρίαχο Κυπριακό λαό και ειρωνεύονται την ετυμηγορία του, αυτοί που αν κατώρθωναν να καταλάβουν πραξικοπηματικά την εξουσίαν θα επέβαλαν ένα αμείλικτο δικτατορικό καθεστώς, μιούν για ανθρώπινα δικαιώματα και παραβίαση των δημοκρατικών θεσμών από μέρους της Κυβέρνησης.

Είναι αυτά που ο κ. Γκάρετ απέφυγε επιμελώς να περιλάβη στην έκθεση του. Τα εγκλήματα της τρομοκρατίας δεν συγκλόνισαν τον κ. Γκάρετ.

Κατηγορούν χωρίς εντροπήν την Κυβέρνηση και τον Πρέδρο της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ότι εφαρμόζει δικτατορικά μέτρα εναντίον της τρομοκρατίας και της βίας. Είναι πολύ αμφίβολο όμως αν υπάρχη ή αν υπήρξε ποτέ στον κόσμο παρόμοια Κυβέρνηση όπως την Κυβέρνηση Μακαρίου, που ενώ αντιμετωπίζει οργανωμένη ένοπλη αντρεπτική δραστηριότητα, ενώ υφίσταται καθημερινά σχεδόν τις ένοπλες επιθέσεις των κύκλων της ανωμαλίας και της εκτροπής, ούτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ούτε άλα δρασκόντεια μέτρα έαβε.

Σε ποια δημοκρατική χώρα του κόσμου επιτρέπεται η απαχαλίνωση του τύπου που παρατηρείται στην Κύπρο, να υποθάλπεται η τρομοκρατία, να απειλήται και να καθυβρίζεται καθημερινά σχεδόν ο Πρόεδρος του Κράτους, η Κυβέρνηση και άλλοι αντιπροσωπευτικοί παράγοντες;

Ποία άλλη Κυβέρνηση και ποιος άλλος Πρόεδρος Δημοκρατίας στον κόσμο που θ' αντιμετώπιζε παρόμοια συνωμοσία και ένοπλη ανατρεπτική δραστηριότητα σαν κι' αυτή που αντιμετωπίζει η Κύπρος θάφτανε στο σημείο να προτείνη στους παρανόμους οπλοφόρους να εγκαταλείψουν την τακτική τους, να παραδώσουν τον οπλισμό τους, να αμνηστευθούν και να δοθή σ' αυτούς η ευκαιρία να αναμετρηθούν δημοκρατικά στον στίβο της εκλογικής κάλπης; Κι όμως αυτό έκαμε να κάμνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρτίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Και γι' αυτή του τη μεγαλοψυχία καθυβρίζεται καθημερινά από τους κύκλους της ανωμαλίας και της εκτροπής.

Ποιοί είναι όμως οι δημοκράτες και ποιοι οι δικτάτορες; Ποίοι είναι εκείνοι που εφαρμόζουν στην πράξη τους δημοκρατικούς θεσμούς και σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ποίοι είναι εκείνοι που πάνω από δυο χρόνια τώρα γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια και δημοκρατικούς θεσμούς και ανθρώπινα δικαιώματα εφαρμόζοντας τον νόμο της ζούγκλας;

Δόθηκε στους γριβικούς η ευκαιρία να μετάσχουν στις προεδρικές εκλογές του Φλεβάρη 1973, με ανθυποψήφιο του Μακαρίου τον Γρίβα, αν ήθελαν. Ο Πρόεδρος Μακάριος μάλιστα έθεσε, στη διάθεση του Γρίβα και των συνεργατών του το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και κάθε άλο μέσο μαζικής επικοινωνίας με τον λαό. Αρνήθηκαν όμως, γιατί ήξεραν πως δεν θα εξασφάλιζαν παρά ένα μηδαμινό ποσοστό ψήφων για τον υποψήφιο τους. Αυτός είναι ο σεβασμός τους προς τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα την λαϊκή θέληση και ετυμηγορία.

Μερικοί μιλούν για τις "δυο πλευρές" εννοώντας την Κυβέρνηση απο τη μια και την ένοπλη τρομοκρατία από την άλλη, σαν να επρόκειτο για ίσους. Διαφωνούμε ριζικά μ' αυτούς τους κυρίους. Είναι απαράδεκτο να εξισώνεται η παρανομία και η τρομοκρατία με τη νόμιμη Κυβέρνηση του τόπου. Από την μια είναι ο αιρετός Πρόεδρος του κράτους και η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας κι' άπό την άλλη είναι η τρομοκρατία και η βία που ασκείται από τους κύκλους της ανωμαλίας και της εκτροπής με επικεφαλής τον Γρίβα.

Ούτε είναι δυνατό να μιλά κανείς για ενότητα με την τρομοκρατία. Οποιοσδήποτε συμβιβασμός μ' αυτή εκθέτει την Κύπρο και τον λαό της σε θανάσιμο κίνδυνο. Η τρομοκρατία είτε συντρίβεται και εξοστρακίζεται από την πολιτική ζωή του τόπου, είτε αφήνεται να συνεχίση το ολέθριο για τον τόπο έργο της, με σίγουρη κατάληξη την καταστροφή. Και η ορθή τακτική είναι η αντιμετώπιση της βίας με τις νόμιμες δυνάμεις του κράτους. Κάθε άλλη δραστηριότητα, όπως η αντιβία, προκαλεί ζημιά και όπως είναι γνωστό εμείς την καταδικάζουμε.

Η ζημιά που έχει προκληθή στην Κύπρο ηθικοπολιτική και υλική, από την τρομοκρατία είναι ανυπολόγιστη. Η τρομοκρατία παρουσιάζει την Κύπρο διεθνώς σαν αναρχοκρατούμενη. Η τουρκοκυπριακή ηγεσία εκτοπίστηκε με επιχειρήματα για να διικαιολογήση την αδιαλλαξία της στις ενισχυμένες ενδοκυπριακές και να προωθήση τα διαμελιστικά της σχέδια. Ο τουρισμός προς την Κύπρο έχει επηρεασθή δυσμενώς. Οι υλικές ζημιές που υφίσταται το κράτος τόσον από την δράση της τρομοκρατίας, όσο και από τα μέτρα που αναγκάζεται να λάβη η Κυβέρνηση για την πάταξη της είναι τεράστιες. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγικά έργα στις οικονομικά καθυστερημένες περιοχές της Κύπρου και για την εξύψωση του βιοτικού επιπέδου των πτωχοτέρων στρωμάτων του λαού.

Δεν αρκούν οι επιπτώσεις της περσινής ανομβίας, δεν αρκούν οι επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών και τις πληθωριστικές πιέσεις, η Κύπρος έχει να πληρώνη και τα σπασμένα της τρομοκρατίας και ανατρεπτικής δραστηριότητας. Και οικονομικό πόλεμο, λοιπόν, διεξάγει η παράνομη ένοπλη δραστηριότητα κατά της Κύπρου.

Αυτή η Βουλή δεν θα ανταποκρινόταν στις προσδοκίες του λαού, αν δεν ζητούσε τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων πάταξης της τρομοκρατίας και της βίας κι'αποκατάστασης της έννομης τάξης και δημοκρατικής ομαλότητας. Η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας έλαβεν ωρισμένα μέτρα που είχε σαν αποτέλεσμα σημαντικές επιτυχίες για την πάταξη της τρομοκρατίας. Θεωρώ καθήκον μου από του βήματος της Βουλής να εξάρω τον σημαίνοντα ρόλο που διεδραμάτισε το εφεδρικό σώμα της αστυνομίας για τη σύλληψη των παρανόμων, οπλοφόρων και συνωμοτών.

Χρειάζονται όμως να γίνουν πολλά ακόμη για να συντριβή η τρομοκρατία και να αποκατασταθή η δημοκρατική τάξη και ομαλότητα στον τόπο, χρειάζεται να ενισχυθή ακόμη πιο πολύ το εφεδρικό αστυνομικό σώμα με άνδρες πιστούς στην Κύπρο, τον Κυπριακό λαό και τον αιρετό Πρόεδρο του κράτους. Χρειάζεται να εξυγιανθή και να ενισχυθή το τακτικό σώμα της Αστυνομίας. Χρειάζεται ολόπλευρη επαγρύπνηση και κινητοποίηση, χρειάζεται η ολόπλευρη επαγρύπνηση και κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα σε συνεργασία με τις δυνάμεις ασφαλείας της Δημοκρατίας. Η Κύπρος δίνει μια μάχη ζωής και θανάτου. Και σ' αυτή τη μάχη νικήτρια θάναι η Κύπρος, θάναι ο κυπριακός αός, οι δημοκρατικοί θεσμοί, η λαϊκή θέηση και ετυμηγορία.

Υπάρχει και για τους παράνομους οπλοφόρους, αν θέλουν, έστω και τώρα η ειρηνική δημοκρατική οδός. Να παραδώσουν τον οπλισμό τους στο νόμιμο κράτος και να διαλυθούν. Να κατέλθουν, αν θέλουν και νομίζουν ότι έχουν λαϊκήν υποστήριξη, στον εκλογικό στίβο και να ζητήσουν την ψήφο του λαού. Αν το πράξουν έστω και τώρα είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος Μακάριος, με τη μεγαλοψυχία που τον διακρίνει, θα παραχωρήσει γενική αμνηστία, εφ' όσον θα υπάρξουν τα εχέγγυα για δημοκρατική τάξη και ομαλότητα. Αν το πράξουν θα συμβάλουν στην ομαλή δημοκρατική ανέλιξη των κυπριακών πραγμάτων. Αν όχι, τότε δεν μένει άλλος δρόμος από την συντριβή και εξουθένωση τους.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και το πιο πολύτιμο ιερό, το πιο πολύτιμο απ' όλα δικαίωμα, το δικαίωμα της ζωής, παραβιάζονται και καταπατούνται κατάφωρα από τους κύκλους της ανωμαλίας και της εκτροπής, που συνωμοτούν κατά της Κύπρου και απειλούν να ρίξουν τον λαό μας στη δίνη του εμφύλιου σπαραγμού. Ιερό και απαράβατο καθήκον όλων μας, όλων όσων αγαπούν αυτόν τον τόπο και θέλουν να τον δουν πραγματικά λεύτερο και τον λαό του χαρούμενο κι ευτυχισμένο είναι να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις για την αποκατάσταση της έννομης τάξης και ομαλότητας. Το απαιτεί το υπέρτατο συμφέρον του λαού μας και της κυπριακής απελευθερωτικής υπόθεσης".