Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

19.10.1973: Συμπλοκές στις κεντρικές φυλακές μεταξύ μελών του Εφεδρικού και κρατουμένων στελεχών της ΕΟΚΑ Β με επικεφαλής τον πρώην υπαρχηγό της οργάνωσης Σταύρο Σταύρου Σύρο. Εκθεση δύο Επιτροπών της Βουλής αναφέρει ότι κτυπήθηκαν κρατούμενοι

S-1977

19.10.1973: ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΣΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΟΚΑ Β ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΥΡΟ. ΕΚΘΕΣΗ ΔΥΟ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΚΤΥΠΗΘΗΚΑΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

Τις πρωϊνές ώρες της 19ης σημειώθηκε συμπλοκή στις Κεντρικές φυλακές μεταξύ ανδρών του Εφεδρικού Σώματος και κρατουμένων στελεχών της ΕΟΚΑ Β.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν η Αστυνομία και οι Αρχές των Φυλακών διαπίστωσαν ότι αδυνατούσαν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους, τους κρατουμένους, που είχαν συγκεντρωθεί κατά πολύ μεγάλες ομάδες σε διάφορα κελλιά και αποφάσισαν ότι έπρεπε να τους διαχωρίσουν σε μικρότερες ομάδες.

Η Αστυνομία δυσκολευόταν ακόμα και να τους οδηγήσει στο δικαστήριο όταν αυτοί αρνούνταν να μεταβούν για εκδίκαση της υπόθεσης τους.

Το Εφεδρικό Σώμα απέστειλε στις Φυλακές δυνάμεις του για να επιβλέπουν τη μεταφορά των κρατουμένων από τα κελιά τους σε άλλα μικρότερα κελιά. Ανάμεσα στους κρατουμένους ήταν και ο πρώην υπαρχηγός της ΕΟΚΑ Β Σταύρος Σταύρου Σύρος.

Οταν όμως το Εφεδρικό εισήλθε στις Φυλακές οι κρατούμενοι άρχισαν τα χιουχαϊσματα και έρριχναν διάφορα αντικείμενα εναντίον τους. Σε λίγο ξέσπασαν συμπλοκές με αποτέλεσμα πολλοί από τους κρατουμένους να καταλήξουν ακόμα και στο Νοσοκομείο με σπασμένες πλευρές.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι το κακό ξεκίνησε όταν τα μέλη του δέχθηκαν επίθεση από τους κρατουμένους οπότε ζήτησαν ενισχύσεις.

Εγραφε σχετικά η εφημερίδα Ο ΑΓΩΝ στις 20 Οκτωβρίου 1973:

" Μερικοί των κρατουμένων ως ισχυρίσθησαν άλλοι κρατούμενοι εις τας φυλακάς, εκτυπήθησαν εντός των διαδρόμων, άλλοι δε μετεφέρθησαν εις το προαύλιον και εκτυπήθησαν εκεί.

Εντελώς διαφορετική είναι η επίσημος άποψις.

Ως ανεφέρθη εις τον ΑΓΩΝΑ εις άνδρες του Εφεδρικού Σώματος εδέχθησαν επίθεσιν, ενώ ήσαν άοπλοι και εκτυπήθησαν τραυματισθέντες ελαφρώς. Εζήτησαν ενισχύσεις και διεξήχθησαν αιματηραί συγκρούσεις".

Τα επεισόδια στις Φυλακές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Οι σύζυγοι των κρατουμένων οργάνωσαν διαδήλωση στη Λευκωσία αξιώνοντας τις παραιτήσεις των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Το θέμα έπαιρνε διαστάσεις και όπως εγνώσθη προέβη σε συστάσεις ακόμα και ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία Ευστάθιος Λαγάκος προς τον Πρόεδρο Μακάριο στον οποίο εξέφρασε βαθειά ανησυχία για τα επεισόδια.

Τελικά το θέμα έφθασε με μεγάλη ταχύτητα στη Βουλή και το Σώμα ανέθεσε στους βουλευτές των Επιτροπών Νομικών και Εσωτερικών να εξετάσουν τα παράπονα περί κακομεταχειρίσεως στις Φυλακές.

Η Επιτροπή συνήλθε σε 12 τελικά συνεδρίες και αφού άκουσε και τις δυο πλευρές υπέβαλε την έκθεση της στις 13 Δεκεμβρίου 1973 και σ' αυτήν κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε "παντελώς αδικαιολόγητη και ανεπίτρεπτη βία.

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης που διαβάστηκε στην ίδια συνεδρία του Σώματος έχει ως εξής:

Τας δύο Επιτροπάς απαρτίζουν οι εξής Βουλευταί: Εσωτερικών: ΞάνΘος Κληρίδης, Πρόεδρος, Παναγιώτης Δημητρίου, Ν. Κόσης, Ν. Σαμψών. Κ. Χριστοδουλίδης, Α.

Φάντης και Χρ. Χριστοφίδης. Νομικών: Γιάγκος Ποταμίτης Πρόεδρος, Ν. Μαυρονικόλας, Α. Χατζηϊωάννου, Ξ. Κληρίδης, Αιμ. Μιχαηλίδης, Α. Νεοκλέους και Π. Δημητρίου.

Αι ως άνω δύο Κοινοβουλευτικαί Επιτροπαί εμελέτησαν το περί ου ο λόγος θέμα εις δώδεκα, τον αριθμόν, κοινάς αυτών συνεδριάσεις, της τελευταίας συγκροτηθείσης την 10ην Δεκεμβρίου 1973. Απασών των συνεδριάσεων αυτών προήδρευσεν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Γλαύκος Κληρίδης.

Ως γνωστόν η Βουλή των Αντιπροσώπων δι' αποφάσεως ημερομηνίας 23ης Οκτωβρίου παρέπεμψε το ως άνω αναφερόμενον θέμα εις τας κοινοβουλευτικάς επιτροπάς Εσωτερικών και Νομικών προς διερεύνησιν τούτου και υποβολήν αφού ακουσθώσιν εν προκειμένω αι απόψεις πάντων των αρμοδίων ενδιαφερομένων του πορίσματος της ερεύνης των εις τη ολομέλειαν του Σώματος.

Οι όροι εντολής προς τας δύο Επιτροπάς, ως ούτοι δκεγράφησαν υπό του Προέδρου του Σώματος κατά την συνεδρίασιν αυτού της 25ης Οκτωβρίου 1973 είναι οι ακόλουθοι:

Αι δύο κοινοβουλευτικαί επιτροπαί να εξετάσωσι κατά πόσον-

α. υπήρξε χρήσις βίας πέραν του δέοντος.

β. απηγορεύθη εις τους δικηγόρους να επισκεφθούν τους πελάτας των.

γ. απογορεύθη εις ιδιωτικούς ιατρούς να εξετάσωσι τους υποδίκους.

δ. έτυχον ενδεδειγμένης περιθάλψεως, και

ε. απηγορεύθη εις τους συγγενείς των υποδίκων να επισκεφθώσι τούτους.

Χάριν του ιστορικού του όλου θέματος αι δύο επιτροπαί επιθυμούν να αναφέρωσιν ότι τούτο έχει ως αφετηρίαν την κράτησιν υποδίκων εις τας Κεντρικάς Φυλακάς εναντίον των οποίων διετυπώθησαν επί δικαστηρίω διάφοροι κατηγορίαι ως στασιαστικαί ενέργειαι κατά του κράτους, συνωμοσία προς ανατροπήν της Κυβερνήσεως, παράνομος κατοχή οπλισμού, συμμετοχή εις παρανόμους συνδέσμους κλπ.

Αι δύο Επιτροπαί ενεργούσαι εν τω πλαισίω των αναφερθέντων όρων εντολής συνήλθον εις αριθμόν συνεδριάσεων και ήκουσαν τας καταθέσεις 27 εν όλω προσώπων, αντίγραφον των τοιούτων καταθέσεων και λεπτομερή πρακτικά των λαβουσών χώραν συνεδριάσεων, αίτιναι καλύπτουσι 228 δακτυλογφαφημένας σελίδας, ευρίσκονται κατατεθειμένα εις την γραμματείαν της Βουλής.

Ειδικώτερον αι δύο επιτροπαί ήκουσαν τον Υπουργόν δικαιοσύνης, αξιωματούχον των Φυλακών , μέλη της εφεδρικής αστυνομικής δυνάμεως και από εξ, εκ των ειρημένων υποδίκων, ως επίσης των συγγενών και δικηγόρων τούτων και των ιατρών οι οποίοι είχαν κατά την διάρκειαν των υπό κρίσιν θεμάτων ουσιαστικάς επαφάς μετ' αυτών.

Α. Εκ των ληφθεισών καταθέσεων προκύπτουσι τα ακόλουθα:

(1). Οι περί ων ο λόγος υπόδικοι διέμεναν εις δύο διαμερίσματα, γνωστά ως διαμέρισμα υπ' αριθμόν 1 και διαμέρισμα υπ' αριθμόν 2 αντιστοίχως, τούτων κατανεμημένων καθ' όσον αφορά το υπ' αριθμόν 1 διαμέρισμα εις 23 μονά κελλιά, 4 εξ αυτών εις διπλά, 20 εις τετραπλά και των υπολοίπων 25 εις πενταπλά, καθ' όσον αφορά το υπ' αριθμόν 2 διαμέρισμα απάντων των κρατουμένων εις τούτου προσώπων διαμενόντων εις μονά κελλία.

2. Συνολικώς μετεκινήθησαν κατά την ημέραν των επεισοδίων εκ των εν λόγω διαμερισμάτων 60 πρόσωπα, εκ των οποίων 51 εκ του διμερίσματος υπ' αριθμόν 1 και 9 εκ του διαμερίσματος υπ' αριθμόν 2. εκ των 60 μετακινηθέντων υποδίκων 10 υπόδικοι έφεραν μετά την μετακίνησιν των τραύματα ή κακώσεις ποικίλοντα τόσον ως προς την φύσιν αυτών όσον και ως προς τον βαθμόν της σοβαρότητος των, Περαιτέρω δύο εκ των μη μετακινηθέντων υποδίκων έφερον κακώσεις.

Η όλη ενέργεια δια μετακίνησιν των κρατουμένων ήρχισε την 4ην πρωϊνήν, αφού προηγήθη σχετική ενημέρωσις των λαβόντων μέρος εις τη εν λόγω ενέργειαν, και διήρκεσε μέχρι τις 7.30 πρωινής περίπου.

Κατά την ενέργειαν της μετακινήσεως ευρίσκοντο κλειστοί εις τα κελλία των εις την συνήθη περιβολήν ύπνου και τα φώτα των κελλίων ήσαν εσβεσμένα.

3. Η απόφασις διά την μετακίνησιν των εν λόγω προσώπων ελήφθη επί επιπέδου Υπουργών, ήτοι των υπουργών Δικαιοσύνης και εσωτερικών αφού προηγήθη σχετική επαφή και ενημέρωσις τούτων υπό του διευθυντού των Φυλακών.

4. Προ της 19ης Οκτωβρίου 1973, ημέρας των επεισοδίων, η επικρατούσα κατάστασις εις ό,τι αφορά τη μεταχείρησιν των προαναφερθέντων υποδίκων δύναται να συνοψισθή εις το ότι η διεύθυνσις των φυσικών εξήσκησε την διακτριτικήν αυτής εξουσίαν, καθ' όσον αφορά τα προνόμια των υποδίκων, ήτοι έξοδος τούτων εκ των κελλίων των, ψυχαγία, επισκέψεις συγγενών, κλπ κατά τρόπον ευνοϊκόν υπέρ των υποδίκων.

Ειδικώτερον οι εν λόγω υπόδικοι καθ' όλην την διάρκειαν της ημέρας ευρίσκοντο εντός των κελλίων των, παρηκολούθουν μορφωτικάς διαλέξεις, διοργνωμένας υπό των ιδίων, έβλεπον τηλεόρασιν και είχον επαφάς μετά της διευθύνσεως των Φυλακών δι' επίλυσιν διαφόρων προβλημάτων των.

Β. Προκύπτει ωσαύτως εκ των καταθέσεων ότι επί των κατωτέρω σημείων αι εκδοχαί των αρμοδίων αρχών και των υποδίκων διϊστανται. Τα εν λόγω σημεία έχουν ως ακολούθως:

(1). ΛΟΓΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΣ ΥΠΟΔΙΚΩΝ

(α) Εκδοχή αρμοδίων αρχών.

(ι) Παρετηρήθησαν σημεία απειθαρχίας.

(ιι). Υπήρχαν πληροφορίαι περί σχεδίου αποδράσεως των υποδίκων.

(ιιι). Οι υπόδικοι ήρχισαν να παρουσιάζωσι τάσιν δι' ανταρσίαν αρνούμενοι συμμόρφωσιν προς τους μέχρι τότε ισχύοντας κανονισμούς των φυλακών και τας οδηγίας του διεθυντού αυτών.

(ιν). Υπήρξε συνεννόησις μεταξύ υποδίκων δι' ομαδικήν άρνησιν εμφανίσεως των εις τα δικαστήρια.

(ω). Προληπτικώς ελήφθη ο αριθμός μέτρων ως η ενίσχυσις των πύργων και καθιέρωσις περιπολιών έξωθι της περιφερείας των φυλακών.

(β). εκδοχή υποδίκων.

(ι). Αι σχέσεις των υποδίκων με την διεύθυνσιν των φυλακών ήσαν ολύ αρμονικαί και διάφοροι παρατηρήσεις των αρχών προς αυτούς ή μικρά προβλήματα τούτων επιλύοντο υπό της διευθύνεως και εν γένει συνεζητούντο με πνεύμα καλής πίστεως.

(ιι). Ουδεμία τάσις υφίστατο εκ μέρους των δι' απειθαρχίαν ή και δι' ανταρσίαν.

(ιιι). Ουδεμία προτροπή εγένετο δι' ομαδικήν αποχήν εκ των δικαστηρίων πλην της περιπτώσεως καθ' ην ο υπόδικος Σταύρος Γ. Σταύρου (Σύρος) εξήγησεν εις συγκέντρωσιν υποδίκων τους λόγους διά τους οποίους δεν προσήλθεν ο ίδιος εις το δικαστήριον.

(2). ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΙΣ ΥΠΟΔΙΚΩΝ

(α). Εκδοχή Αρχών.

(ι). Εις το διαμέρισμα 1 εισήλθεν αρχικώς ο βοηθός διευθυντής των Φυλακών κ. Δ. Φιλίππου (μάρτυς υπ' αριθμόν 12) και ο επικεφαλής του Εφεδρικού Σώματος κ. Κουκουλλής (μάρτυς υπ' αρθμόν 16) τη συνοδεία εξ δισμοφυλάκων. Κατά την στιγμήν αυτήν ευρίσκετο επίσης εις το διαμέρισμα ο δεσμοφύλαξ της νυκτός. Ουδείς εξ αυτών έφερε πυροβόλον όπλον.

(α). Την ιδίαν ώραν ευρίσκετο παρατεταγμένη εις περιοχήν εντός της αυλής των Φυλακών και έμπροσθεν των μαγειρίων δύναμις αποτελουμένη εκ 30 έως 32 ανδρών του εφεδρικού σώματος εν πλήρει αντιδιαδηλωτική εξαρτύσει, ήτοι με κράνος, ασπίδα και ηλεκτροφόρον ρόπαλον.

(ιιι). Την αυτήν επίσης ώραν παρετάχθησαν τρεις έως τέσσαρες άνδρες της ιδίας δυνάμεως έξωθι της εισόδου του διαμερίσματος και άνευ ροπάλων με σκοπόν την έρευναν των εξερχομένων υποδίκων.

(ιν). Αμα τη εισόδω του ειρημένου Βοηθού διευθυντού των Φυλακών και του κ. Κουκουλή και των συνοδευόντων αυτούς δεσμοφυλάκων, οι υπόδικοι προέβησαν εις θορυβώδεις εκδηλώσεις, ύβρεις, αποδοκιμασίας, ρίψιν φιαλών, ακαθαρσιών, ξύλων τροφίμων, εις εμπρησμόν κουβερτών και εξωπλισμού, διά τεμαχίων ξύλων και σιδηρών ράβδων τας οποίας απέσπασαν εκ των κλινών των.

(ν) Πρώτον ανοιχθέν κελλίον ήτο του υποδίκου Σταύρου Γ. Σταύρου (Σύρου).

(νι). Ο προαναφερθείς Βοηθός διευθυντής των φυλακών και ο κ. Κουκουλλής αφού ήνοιξαν το κελλίον του υποδίκου Σταύρου Γ. Σταύρου (Σύρου) επληροφόρησαν αυτόν διά τους λόγους της παρανομίας των και εν συνεχεία μεγαλοφώνως επληροφόρησαν σχετικώςο τους θορυβούντας υποδίκους.

(νιι). Λόγω του εξοπλισμού των υποδίκων διά τεμαχίων ξύλων και σιδηρών ράβδων, τας οποίας απέσπασαν εκ των επίπλων και κλινών των, εκλήθησαν εξ μέλη εκ της έξωθεν των διαμερισμάτων 1 και 2 παραταχθείσης εφεδρικής δυνάμεως, οίτινες φέροντες αντιδιαδηλωτικήν στολήν, ήτοι κράνη, ασπίδας και ηλεκτροφόρα ρόπαλα, εισήλθον εντός του διαδρόμου των διαμερισμάτων 1 και 2 και ακολούθως εχρησιμοποίησαν λογικήν βίαν διά να αφοπλίσουν μερικούς εκ των υποδίκων, οίτινες προέταξαν αντίστασιν εις το να εξέλθουν εκ των κελλίων των.

(ωιιι) Η μετακίνησις των υποδίκων εγένετο ως ακολούθως:

Εις εκ των δεσμοφυλάκων ήνοιγε το κελλίον εκ του οποίου ο υπόδικος θα μετεφέρετο, συνώδευε τούτον διά μέσου του διαδρόμου ομού μετά μελών της εφεδρικής δυνάμεως μέχρι της εξωθύρας του διαμερίσματος και παρέδιδε τούτον εις έτερον δεσμοφύλακα ευρισκόμενον επι καθήκοντι έξωθεν τη κυρίας θύρας του διαμερίσματος ο οποίος συνώδευε τον υπόδικον ομού μετά δυο ή τριών μελών του έξωθεν του κιγκλιδώματος παραταχθέντος εφεδρικού σώματος μέχρι του νέου διαμερίσματος εις το οποίον θα ενεκλείετο ο υπόδικος.

Συμφώνως, όμως, της καταθέσεως του υπευθύνου επιλοχίου της παρά τα μαγειρεία παρατεταγμένης Εφεδρικής δυνάμεως, πλην των πέντε έως εξ ανδρών τους οποίους απέστειλεν εντός του διαμερίσματος δι' ενίσχυσιν των εισελθόντων δεσμοφυλάκων, ουδεμίαν άλλην οδηγίαν είχεν όπως διαθέση τμήμα των ανδρών του δι' έρευναν των υποδίκων ή διά συνοδείαν αυτών εις τα νέα των διαμερίσματα, οι δε άνδρες της δυνάμεως του ουδένα υπόδικον ηρεύνησαν ή συνώδευσαν.

(Β) Εκδοχή υποδίκων.

(ι). Οι υπόδικοι αφυπνίσθησαν όταν ηνάφθησαν τα φώτα των διαδρόμων. Είδον τότε τον Βοηθόν διευθυντήν των φυλακών κ. Φιλίππου, τον επικεφαλής του εφεδρικού σώματος. Κουκουλλήν, φέροντα περίστροφον, δεσμοφύλακας και άνδρας της Εφεδρικής δυνάμεως φέροντας αντιδιαδηλωτικήν εξάρτυσιν εντός του διαδρόμου του διαμερίσματος 1 ως επίσης και δυο μέλη της εφεδρικής δυνάμεως, τα οποία παρέμεναν εις την κυρίαν είσοδον του διαμερίσματος 1 άτινα και έφερον αυτόματα όπλα.

(ιι). Οι υπόδικοι είδον τόν Βοηθόν διευθυντήν των φυλακών και τον κ. Κακουλλήν αξιωματικόν του Εφεδρικού Σώματος συνοδευομένους υπό δεσμοφυλάκων και μελών της εφεδρικής δυνάμεως να βαδίζουν προς το κελλίον του υποδίκου Σταύρου Γ. Σταύρου (Σύρου) και να σταματούν έξωθι αυτού.

(ιιι). Οι υπόδικοι ανησυχήσαντες εκ του αναφερθέντος γεγονότος παραδέχονται ότι εφώναζαν ενθαρρυντικά και εμψυχωτικά συνθήματα, αρνούνται, όμως, ότι εξεστόμσαν ύβρεις καθ' οιουδήποτε και ότι μόλις επληροφορήθησαν ότι επρόκειτο περί μετακινήσεως των ήρχισαν να εκφράζωνται μεγαλοφώνως διαμαρτυρόμενοι διά την μετακίνησιν.

(1ον). Οι υπόδικοι παραδέχονται ότι ήκουσαν φιάλας να θραύωνται εντός του διαδρόμου και ότι είδον ακαθαρσίας εντός αυτού, αρνούνται όμως, ότι ερρίφθησαν υπ' αυτών, καιόμενα κλινοσκεπάσματα ή ότι ωπλίσθησαν διά σιδηρών ράβδων ή ξύλων ή ότι προέταξαν οιανδήποτε βίαν κατά την μετακίνησιν των.

(ν) Οι υπόδικοι κατέθεσαν ότι εκτυπήθησαν δι' ηλεκτροφόρων ροπάλων και άλλων αμβλέων οργάνων αφού εξήλθον των διαμερισμάτων 1 και 2 και τοη κιγκλιδώματος αυτών, ενώ ευρίσκοντο εν πορεία προς τα νέα διαμερίσματα των, χωρίς να προτάξουν οιανδήποτε αντίστασιν ή να προβούν εις οιανδήποτε άλλην πρόκλησιν.

(νι). Εις τρεις περιπτώσεις υπόδικοι ισχυρίσθησαν ότι εκτυπήθησαν και εντός του διαδρόμου των διαμερισμάτων.

Παρ' όλον ότι δεν θα ήτο ανάγκη να εξετασθή κατά πόσον η μετακίνησις των υποδίκων εκ των διαμερισμάτων 1 και 2 και η κανανομή αυτών εις άλλα διαμερίσματα ήτο αναγκαία ή μη, εν τούτοις αι επιτροπαί εθεώρησαν σκόπιμον όπως εξετάσουν και αυτήν την πτυχήν διά να δώσουν την πληρεστέραν δυνατήν εικόνα της πραγματικότητος.

Εν σχέσει με το θέμα της μετακινήσεως των υποδίκων εκ των διαμερισμάτων 1 και 2 και της κατανομής αυτών εις άλλα διαμερίσματα αι Επιτροπαί καταλήγουν εις το συμπέρασμα ότι ήτο δικαίωμα των αρμοδίων αρχών όπως προβούν εις την εν λόγω μετακίνησιν και υποχρέωσις των υποδίκων όπως σεβασθούν την απόφασιν των αρμοδίων αρχών.

Η απόφασις διά την μετακίνησιν των υποδίκων εκ των διαμερισμάτων 1 και 2 και ελήφθη επί επιπέδου Υπουργών, ήτοι κατόπιν αποφάσεως του υπουργού δικαιοσύνης και του Υπουργού Εσωτερικών, στηριχθείσης επί εκθέσεως του διευθυντού των φυλακών δι' ης ούτος ανέφερεν ότι παρετηρήθησαν σημεία απειθαρχίας και ότι οι κρατούμενοι ήρχισαν να παρουσιάζουν τάσεις δι' ανυπακοήν, αρνούμενοι συμμόρφωσιν εις τους μέχρι τότε ισχύοντας περιορισμούς των φυλακών με αποκορύφωμα την παρότρυνσιν υπό του υποδίκου Σταύρου Γ. Σταύρου (Σύρου) όπως υπόδικοι αρνούντο να παρουσιάσουν ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων.

Προ της διατυπώσεως των πορισμάτων των αι επιτροπαί θεωρούν σκόπιμον να αναφέρουν ότι δεν διηυκολύνθησαν εις το υπό της Βουλής ανατεθέν εις αυτούς έργον διαπιστώσεως των πραγματικών γεγονότων, διότι υπήρξεν εμφανής προσπάθεια εκ μέρους των υπευθύνων των φυλακών, αξιωματικών και δεσμοφυλάκων, ως επίσης των μελών του Εφεδρικού Σώματος, όπως αποκρύψουν ωρισμένας πτυχάς των διαδραματισθέντων γεγονότων. Παραλλήλως οι κρατούμενοι προσεπάθησαν να αποκρύψουν την προκλητικήν των στάσιν και εις ωρισμένας περιπτώσεις να μεγαλοποιήσουν τα συμβάντα.

Γ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ

1. Το πόρισμα των επιτροπών επί του πρώτου όρου εντολής ήτοι κατά το πόσον υπήρξε χρήσις βίας πέραν του δέοντος, έχει ως ακολούθως:

Εκ των ενώπιον των επιτροπών καταθέσεων προκύπτει σαφώς ότι οι υπόδικοι όταν αντελήφθησαν την παρουσίαν του Βοηθού διευθυντού των φυλακών και δεσμοφυλάκων ως επίσης και μελών του εφεδρικού σώματος, ετήρησαν προκλητικήν στάσιν, της προκλήσεως συνισταμένης εις εκστόμισιν βαρέων ύβρεων κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών της εφεδρικής δυνάμεως και ότι εδημιούργησαν παταγώδη θόρυβον εκτοξεύοντες ύβρεις, ρίχνοντας εκ των κελλίων των εντός του διαδρόμου του διαμερίσμαστος φιάλας αναψυκτικών, ακαθαρσίας, γιαούρτια και άλλα αντικείμενα.

Εκ των ενώπιον των επιτροπών καταθέσεων προκύπτει επίσης σαφώς ότι πέραν των δεσμοφυλάκων οίτινες ήσαν επί καθήκοντι και υπεύθυνοι διά την μεταφοράν των υποδίκων, και της εφεδρικής αστυνομικής δυνάμεως εκ 30-35 ανδρών, ήτοι ήτο παρατεταγμένη παρά τα μαγειρεία με υπεύθυνον επιλοχίαν παρετάχθησαν και μέλη της Εφεδρικής δυνάμεως διά τα οποία ουδεμία εξήγησις εδόθη ως προς τα καθήκοντα των ή ως προς τον λόγον της παρουσίας των, ευρισκόμενα μεταξύ του χώρου του κιγκλιδώματος και των διαμερισμάτων 1 και 2 και του Φρουραρχείου των Φυλακών.

Προκύπτει ωσαύτως εκ των ενώπιον των επιτροπών καταθέσεων ότι υπόδικοι οίτινες εξήλθον των διαμεισμάτων 1 και 2 οι οποίοι δεν εκτυπήθησαν μέχρι του κιγκλιδώματος των εν λόγω διαμερισμάτων, έφθασαν εις τα νέα δισμερίσματα των φέροντες κακώσεις διαφόρου βαθμού, ως εμφαίνεται εις τας επισυναπτομένας ιατρικάς εκθέσεις.

Εκ των γεγονότων τα Μέλη των δύο Επιτροπών είναι υποχρεωμένα να δεχθώσι την εκδοχήν ότι οι υπόδικοι εδέχοντο επιθέσεις υπό των εντός της αυλής ευρισκομένων μελών της εφεδρικής δυνάμεως. Ουδείς εκ της διευθύνσεως των φυλακών ή της εφεδρικής δυνάμεως ισχυρίσθη ότι από της εξόδου των υποδίκων εκ των διαμερισμάτων 1 και 2 μέχρι της μεταφοράς των εις τα νέα ιδρύματα οι υπόδικοι προέβαλον οιανδήποτε αντίστασιν ή προέβησαν εις οιανδήποτε βιαίαν ενέργειαν δικαιολογούσαν εύλογον βίαν εκ μέρους των αρχών. Κατά συνέπειαν αι επιθέσεις, αίτινες δεχόμεθα ότι υπέστησαν οι υπόδικοι εντός της αυλής των φυλακών ήσαν παντελώς αδικαιολόγητοι και ανεπίτρεπτοι.

Εις ωρισμένας εκ των περιπτώσεων καθ' ας εχρησιμοποιήθη βία κατά υποδίκων, είτε διότι ούτοι προέταξαν βιαίαν αντίστασιν, καθ' ον χρόνον εζητείτο από αυτούς να εγκαταλείψουν τα κελλία των, είτε διότι πέραν της προκλήσεως δι' ύβρεων, άμα τη εξόδω των εκ των διαμερισμάτων 1 και 2 και Επιτροπαί δεν δύναται να εξαγάγουν το συμπέρασμα ότι εις τας περιπτώσεις ταύτας πράγματι προεβλήθη τοσαύτη αντίστασις εκ μέρους των υποδίκων, η οποία να εδικαιολόγει χρήσν βίας υπό των μελών του εφεδρικού σώματος του βαθμού όστις εχρησιμοποιήθη. Προκλήσεις διά λόγων ουδόλως δικαιολογούμην την χρήσιν βίας.

Το πόρισμα, επομένως των επιτροπών, εις τον εις αυτάς ανατεθέντα πρώτον όρον εντολής, ήτοι προς εξέτασιν κατά πόσον υπήρξε χρήσις βίας πέραν της δεούσης είναι ότι υπήρξεν εις ωρισμένας περιπτώσεις χρήσις βίας παντελώς αδικαιολογήτου και ανεπιτρέπτου, εις άλλας δε χρήσις βίας πέραν της δεούσης.

2. Το πόρισμα των Επιτροπών επί του δευτέρου όρου εντολής, ήτοι κατά πόσον απογορεύθη εις τους δικηγόρους να επισκεφθούν τους πελάτας των είναι ότι παρανόμως απηγορεύθη εις τους δικηγόρους να επισκεφθούν τους υποδίκους-πελάτας των διά περίοδον περίπου τριών ημερών και ότι η μέθοδος η οποία εχρησιμοποιήθη ήτο τοιαύτη ώστε να ταλαιπωρούνται και μέλη του δικηγορικού σώματος προς τα οποία απεφεύχθη μεν να λεχθή σαφώς ότι απαγορεύονται, είναι επισκέψεις, πράγμα το οποίον θα απετέλει παραδοχήν παρανόμου πράξεως, αλλά διά διαφόρων προσχημάτων ανεβάλλετο η παρημποδίζετο η συνάντησις των μετά των πελατών των υποδίκων.

3. Το συμπέρασμα των επιτροπών ως προς τον τρίτον όρον εντολής ήτοι κατά πόσον απηγορεύθη εις ιδιώτας ιατρούς να εξετάσωσι τους κρατουμένους, έχει ως ακολούθως:

Αι Αρμόδιαι Αρχαί υπέδειξαν εις τους αναφερομένους ότι απαιτείται η συγκατάθεσις των Κυβερνητικών ιατρών. Παρά ταύτα παρεχώρησαν άδειαν εις τον βουλευτήν- ιατρόν κ. Κώσταν Χατζηκακού να επισκεφθή και εξετάση άπαντας τους τραυματίας την 24ην Οκτωβρίου, ήτοι μετά παρέλευσιν πέντε ημερών από της 19ης Οκτωβρίου, ότε έλαβον χώραν τα επεισόδια εις τας Κεντρικάς Φυλακάς.

4. Το πόρισμα των επιτροπών εν σχέσει με τον τέταρτον όρον εντολής, ήτοι κατά πόσον οι υπόδικοι έτυχον της ενδεδειγμένης παριθάλψεως, έχει ως ακολούθως:

Τας πρωινάς ώρας της 19ης Οκτωβρίου οι τραυματισθέντες υπόδικοι έτυχον των πρώτων βοηθειών υπό του νοσοκόμου των φυλακών και ακολούθως την ογδόην πρωινήν ώραν της ιδίας ημέρα εξητάσθησαν υπό του ιατρού των Φυλακών κ. Σπαρπάρη, ο οποίος διηυθέτησεν όπως εντός της ιδίας ώρας οι κρατούμενοι εξετασθούν και υπό ειδικών ιατρών. Περί την μεσημβρίαν επεσκέφθη τους υποδίκους ο ιατρός του Γενικού Νοσοκομείου κ. Πελίδης όστις και μετέφερεν ακτινολογικόν μηχάνημα εις τας φυλακάς προέβη δε εις την εξέτασιν ενός εκάστου των τραυματισθέντων και εις την λήψιν ακτινογραφιών δι' όλας τας περιπτώσεις, καθ' ας κατά την γνώμην του υπήρχε λόγος ακτινογραφίας. Περαιτέρω ο κ. Πελίδης συνοδευόμενος υπό νοσοκόμων προέβη εις επίδεσιν τραυμάτων και τοποθέτησιν εντός γύψου εις περιπτώσεις καθ' ας εκ της εξετάσεως και των ακτινογραφιών η διάγνωσις κατέδειξεν ότι επρόκειτο περί καταγμάτων. Την ιδίαν ημέραν ο κ. Πελίδης διηυθέτησεν όπως έτερος ειδικός ιατρός του Γεν. Νοσοκομείου Λευκωσία εξετάσει ωρισμένους εκ των κρατουμένων δι' ους υπήρχεν υποψία ότι πιθανόν να έχουν υποστή εσωτερικά τραύματα. Εις εκ των υποδίκων μετεφέρθη και εις το Γενικόν Νοσοκομείον Λευκωσίας δια περαιτέρω παρακολούθησιν. Ο κ. Πελίδης συνέχισε να επισκέπτεται και να παρακολουθή την εξέλιξιν της υγείας ων τραυματισθέντων και των τραυμάτων αυτών.

Ως ήδη ανεφέρθη ο ιατρός κ. Χατζηκακού εξήτασεν ωσαύτως την 24ην Οκτωβρίου άπαντας τους τραυματισθέντας, των οποίων το σύνολον ανήρχετο εις 20 και διεπίστωσεν ότι ούτοι έτυχον της δεούσης περιθάλψεως και θεραπείας, πλην μιας περιπτώσεως, μόνον ήτοι του υποδίκου Σπουργίτη διά την περίτωσιν του οποίου διέγνωσε συμπτώματα εγκεφαλικής διασείσεως.

Ο προαναφεθείς υπόδικος εξητάσθη κατόπιν επανειλημμένως υπό του ειδικού ιατρού κ. Σπανού.

Εν όψει των προαναφερθέντων αι Επιτροπαί κατέληξαν εις το συμπέασμα ότι άπαντες οι τραυματισθέντες υπόδικοι έτυχαν της δεούσης ιατρικής περιθάλψεως.

5. Ως προς τον πέμπτον όρον εντολής, ήτοι κατά πόσον απηγορεύθη εις τους συγγενείς των υποδίκων να επισκεφθούν τούτους, προκύπτει σαφώς εκ της καταθέσεως του δευθυντού των φυλακών ότι αι προσκλήσεις των συγγενών των υποδίκων διεκόπησαν από της 19ης Οκτωβρίου και επανήρχισαν την πρωίαν της Τετάρτης, 24ης Οκτωβρίου, αφού προκλήσεις εστάλησαν προς τους συγγενείς των υποδίκων την Κυριακήν, 21ην Οκτωβρίου.

Λαμβανομένου υπ' όψιν του γεγονότος ότι επισκέψεις συγγενών απηγορεύθησαν μόνον διά τρεις ημέρας, ήτοι Παρασκευήν, Σάββατον και Κυριακήν και ότι εστάλησαν ειδοποιήσεις την Κυριακήν, 21ην Οκτωβρίου και αύται επανήρχισαν κανονικώς την Τετάρτην 24ην Οκτωβρίου δεν νομίζομεν ότι προκύπτει σοβαρόν θέμα προς εξέτασιν.

Αι δύο Επιτροπαί εθεώρησαν σκόπιμον να επισυνάψωσι τη παρούση εκθέσει των-

(α) Κατάλογον τραυματισθέντων κρατουμένων.

(β) Αντίγραφον των κλινικών και ορθοπεδικών ευρημάτων των θεραπόντων ιατρών των υποδίκων.

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

1. Υπ.138 Σταύρος Σταύρου Σύρος

2. Υπ. 56 Ευάγγελος Χριστοφή.

3. Υπ. 77 Παναγιώτης Καρνάβαλος.

4. Υπ. 121 Γεώργιος Σελίπας.

5. Υπ. 67 Κυριάκος Τσιέλεπος.

6. Υπ. 92 Ανδρέας Περικλέους.

7. Υπ. 69 Χριστάκης Δράκος.

8. Υπ. 123 Αριστος Χριστοφή.

9. Υπ. 120 Παναγιώτης Ιακώβου.

11. Υπ. 118 Μάριος Μανδρίδης.

12. Υπ. 93 Σαββάκης Παλάζης.

13. Υπ. 140 Δημήτριος Σπουργίτης.

14. Υπ.155 Λάμπρος Ευσταθίου.

15. Υπ. 114 Νίκος Δμητριάδης.

16. Υπ. 175 Ανδρέας Παρασκευά.

17. Υπ. 150 Ιωάννης Νοεφύτου.

18. Υπ. 149 Παναγιώτης Σουγλίδης.

19. Υπ. 131 Γιαννάκης Μακρυγιάννης

20. Υπ. 63 Ανδρέας Χ" Νεοφύτου.

Υπ. Κ.ΧΡΙΣΤΟΥ

Διευθυντής Φυλακών

Φυλακαί της 30.10.1973

ΚΛΙΝΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

19.10.73

1. Υπ.138 Σταύρος Σταύρος: 1) Πρίξιμο του πήχεως, 2) Εν μικρό τραύμα του πήχεως,3) Εκχυμώσεις και εκδοραί εις την ραχιαίαν επιφάνειαν. 4) Ακτινογραφία αριστερού πήχεως.

2. Υπ. 56 Ευάγγελος Χριστοφή: 1) Εκτεταμένον τραύμα μήκους 4 ιντζών εις την βρεγματικήν χώραν της κεφαλής, 2) Τραύμα 2 ιντζών εις την κάτω σιαγόνα εις το πηγούνι, 3) Εκχυμώσεις και εκδοραί εις την ραχιαίαν επιφάνειαν, 4) πρίξιμο του αριστερού ώμου μετ' εκχυμώσεων. Ακτινογραφία κεφαλής, αριστερού ώμου.

3. Υπ.77 Παναγιώρτης Καρνάβαλλος: 1) Εκτεταμέναι εκχυμώσεις και εκδοραί εις την ραχιαίαν επιφάνειαν, 2) εκχυμώσεις αριστερού βραχίονος.

4. Υπ. 121 Γεώργιος Σελίπας: 1) τραύματα εις την κεφαλήν, βρεγματικήν χώραν, μήκους 2 ιτνζών, 2) εκχυμώσεις και εκδοραί εις την ραχιαίαν επιφάνειαν, 2) πρίξιμον και εκδοραί αριστερού γόνατος. Ακτινογραφίαι πλευρών και γόνατος.

5. Υπ. 67 Κυριάκος Τσιέλεπος: 1) Εκχυμώσεις και πρίξιμο εις τον ώμον, ωμοπλάτην και αμφοτέρας τας χείρας, ακτινογραφίαι ώμου και σκαφοειδούς.

6. Υπ. 92 Ανδρέας Περικλέους: 1) Εκχυμώσεις και πρίξιμο εις τον αριστερόν ώμον. Ακτινογφραφία ώμου.

7. Υπ. 69 Χρισάκης Δράκος :1) Διάφοροι εκδοραί εις τον αριστερόν πήχιν και δεξιόν αγκώνα. Ακτινογραφία.

9. Υπ. 120 Παναγιώτης Αλωνεύτης: 1) Εκδοραί εκχυμώσεις εις την ράχην, αριστερόν βραχίονα και αριστεράν κνήμην. Ακτινογραφία βραχίονος.

10. Υπ. 130 Παναγιώτης Ιακώβου: 1) Εκδοραί και εκυμώσεις εις τη ράχιν, αριστερόν βραχίονα, αριστεράν κνήμην. Ακτινογαφία.

11. Υπ.118 Μάριος Μανδρίδης: 1) Πρίξιμο και εκχυμώσεις δεξιάς παλάμης, δεξιού μηρού, κνήμης και εκδοραί εις ολόκληρον την ράχιν.

12.Υπ. 93 Σαββάκης Παλάζης: 1) Πρίξιμο και εκδοραί αμφοτέρων των γονάτων, πελμάτων, βραχιονίου οστού, ωμοπλάτης και στήθους. Ακτινογραφία.

13. Υπ. 155 Λάμπρος Ευσταθίου: 1) Εκχυμώσεις ραχιακής επιφανείας.

14. Υπ. 114 Νίκος Δημητριάδης: 1) Τραύματα εις την ινιακήν χώραν 2 ιντζών, 2) πρίξιμο και εκχυμώσεις εις την αριστεράν ωμοπλάτην και εις γλουτούς, 3) Ακτινογφία.

15. Υπ. 175 Ανδρέας Παρασκευά: 1) Εκχυμώσεις και εκδοραί εις την ραχιαίαν επιφάνειαν. Ακτινογραφία.

16. Υπ. 150 Ιωάννης Νεοφύτου: 1) Τραύματα εις την ινιακήν χώραν 2 ιντζών, 2) Πρίξιμο και εκδοραί και εκχυμώσεις εις τον αριστερόν βραχίονα και πήχυν, ράχιν και γόνατον, 3) Ακτινογραφία.

17.Υπ. 149 Παναγιώτης Σουγλίδης: 1). Εκχυμώσεις και εκδοραί εις τον βραχίονα, πήχυν, ράχιν, πέλματα και γλουτούς, 2) Ακτινογραφία πήχεος βραχίονος, ώμων και ράχεως

18. Υπ.131 Γιαννάκης Μακρυγιάννης: 1) Εκχυμώσεις,

εκδροραί και μώλωπες ράχεως και κνήμης. Ακτινογραφία κοιλιακής χώρας.

19. Υπ. 63 Ανδρέας Χ" Νεοφύτου: 1) Εκχυμώσεις, εκδοραί και μώλωπες εις ολόκληρον την ράχιν, αριστερόν νεφρόν, δεξιόν βραχίονα, δεξιόν πήχυν, δεξιάν κνήμην και αριστερόν κρόταφον, 2) Ακτινογραφίαι.

20. Υπ. 140 Δημήτριος Σπουργίτης (20.10.73) : Πάραπονείται διά ζάλην.

Δρ Κ. ΣΚΑΡΠΑΡΗΣ

Ιατρικός Λειτουργός

1ης τάξεως

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΥΡΥΜΑΤΑ

1. Υπ. 138 Σταύρος Σύρος: 1) Πρίξιμο του πήχεως, 2) εν μικρό τραύμα του πήχεως, 3) εκχυμώσεις και εκδοραί εις την ραχιαίαν επιφάνειαν, 4) ρωγμώδες κατάγμα ωλένης αριστερού πήχεως. Ακινητοποίησις διά γυψίνου επιδέσμου, 5) Ραγίσματα 8ης και 9ης πλευράς (αρ.).

2. Υπ. 56 Ευάγελος Χριστοφή: 1) Εκτεταμένον τραύμα μήκους 2 ιντζών εις την βρεγματικήν χώραν της κεφαλής, 2) τραύματα 2 ιντζών εις την κάτω σιαγόνα, εις το πηγούνι, 3) εκχυμώσεις και εκδοραί εις την ραχιαίαν επιφάνειαν, 4 πρίξιμο του αριστερού ώμου μετ' εκχυμώσεων. Ακτινογραφία κεφαλής, Ακτινογραφία αριστερού ώμου και άλλαι διάφοροι εκτινογραφίαι, 5) ράγισμα 9ης πλευράς ( αρ.)

3. Υπ. 77 Παναγιώτης Καρνάβαλλος: 1) Εκτεταμέναι εκχυμώσεις και εκδοραί εις τη ραχιαίαν επιφάνειαν, 2) εκχυμώσεις αριστερού βραχίομος, ουδεμία οστική κάκωσις απεδείχθη.

4. Υπ. 121 Γεώργιος Σελίπας: 1) Τραύμα εις την κεφαλήν, βραγματικήν χώραν μήκους 2 ιτνζών, 2) εκχυμώσεις και εκδοραί εις την ραχιαίαν επιφάνειαν, 3) πρίξιμο και εκδοραί αριστερού γόνατος. Ακτινογραφίαι πλευρών και γόνατος, 4)ουδεμία οστική κάκωσις απεδείχθη.

5. Υπ. 67 Κυριάκος Τσέλεπος: 1) Εκχυμώσεις και πρίξιμο εις τον ώμον, ωμοπλάτην και αμφοτέρας τας χείρας. Ακτινογραφία ώμου και σκαφοειδούς, 2) Ουδεμία οστική κάκωσκς παρετηρήθη.

6. Υπ. 92 Ανδρέας Περικλέους: 1) Εκχυμώσεις και πρίξιμο εις τον αριστερόν ώμον. Ακτινογραφία, 2) Ουδεμία οστική κάκωσις.

7. Υπ. 60. Χριστάκης Δράκος: 1) Διάφοραι εκδοραί εις τον αριστερόν πήχυν και δεξιόν αγκώνα. Ακτινογραφίαι.

8. Υπ. 123 Αριστος Χριστοφή: 1) Πρίξιμο και εκδοραί αριστερού βραχίονος και ράχεως. Ακτινογραφία.

9. Υπ. 120, Παναγιώτης Αλωνεύτης: 1) Εκδοραί και εκυχμώσεις εις την ράχιν, αριστερόν βραχίονα και αριστεράν κνήμην, Ακτινογραφία, 2) ουδεμία οστική κάκωσις απεδείχθη.

10. Υπ. 130, Παναγιώτης Ιακώβου: 1) Εκδοραί και εκχυμώσεις εις την ράχιν, αριστερόν βραχίονα, αριστεράν κνήμην. Ακτινογραφία, 2) Ουδεμία οστική κάκωσις.

11. Υπ.118 Μάριος Μανδρίδης: 1) Πρίξιμο και εκχυμώσεις δεξιάς παλάμης, δεξιού μηρού, μνήμης και εκδοραί εις ολόκληρον την ράχιν, 2) ουδεμία οστική κάκωσις απεδείχθη.

12. Υπ. 93 Σαββάκης Παλάζης: 1) Πρίξιμο και εκδοραί αμφοτέρων των γονάτων, πελμάτων, βραχιονίου οστού, ωμοπλάτης και στήθους. Ακτινογραφία, 2) ουδεμία οστική κάκωσις παρετηρήθη.

13. Υπ. 140, Δημήτριος Σπουργίτης: 1) Παραπονείται διά ζάλην. Παραπομπή εις τον ειδικό νευροχειρουργόν.

14. Υπ 155 Λάμπρος Ευσταθίου: 1) Εκχυμώσεις ρσχιακής επιφανείας.

15. Υπ. 144 Νίκος Δημητριάδης: 1) Τραύματα εις την ινιακήν χώραν 2 ιντζών, 2) πρίξιμο και εκχυμώσεις εις την αριστεράν ωμοπλάτην και εις γλουτούς, 3) Ακτινογραφία, 4) ουδεμία οστική κάκωσις.

16. Υπ. 175 Ανδρέας Παρασκευά: 1) Εκχυμώσεις και εκδορααί εις την ραχιαίαν επιφάνειαν. Ακτινογραφία, 2) ουδεμία οστική κάκωσις.

17. Υπ 15Γ. Ιωάννης Νοεφύτου: 1) Πρίξιμο και εκδοραί και εκχυμώσεις εις τον αριστερόν βραχίονα και πήχυν ως και την ράχιν, 2) Κάταγμα του πήχεως, ακτινογραφία ωλένης, 3 Ρωγμώδες κάταγμα άνω τριτημορίου ωλένης, αριστερού πήχεως, ακινητοποίησις ρήχεως διά γυψίνου επιδέσμου, 4 Διάστρεμα (αρ.) γόνατος (αποσπαστικόν ράγισμα κνημιαίας άκανθας).

18. Υπ. 140 Παναγιώτης Σουγλίδης: 1) Εκχυμώσεις και εκδοραί εις τον βραχίονα και πήχυν, ράχιν, πέλματα και γλουτούς. Ακρινογραφία πήχεως, 2 ) ρωγμώδες κάταγμα κάτω τριτημορίου δεξιάς ωλένης, γύψινος επίδεσμος (ακινητοποίησις).

19. Υπ. 131 Γιαννάκης Μακρυγιάννης: 1) Εκχυμώσεις εκδοραί και μώλωπες ράχεως και κνήμης. Ακτινογραφία κοιλιακής χώρας, 2) Ουδεμία οστική κάκωσις.

20. Υπ. 63 Ανδρέας Χ" Νεοφύτου: 1) Εκχυμώσεις, εκδοραί και μώλωπες εις ολόκληρον την ράχιν, αριστερόν νεφρόν, δεξιόν βραχίονα, δεξιόν πήχυν, δεξιάν κνήμην και αριστερόν κρόταφον. Ακτινογραφίαι διάφοροι. Ουδεμία οστική κάκωσις

Υπ. Α.ΠΕΛΙΔΗΣ

Ειδικός Ορθοπεδικός

Χειρουργός