Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

15.10.1973: Συλλαμβανόμενοι καταγγέλλουν ενώπιον δικαστηρίου ότι υποβάλλονται σε φρικτά βαανιστήρια στα κρατητήρια της Αστυνομίας. Απεσταλμένος της Διεθνούς Επιτροπής Νομικών εξετάζει παράπονα για κακομεταχείριση κρατουμένων.

S-1976

15.10.1973: ΣΥΛΛΑΜΒΑNΝΟΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΕΝΩΠΙΟΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΟΤΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΡΙΚΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ. ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Στις 5 Νοεμβρίου 1973 ο Στρατηγός Γρίβας σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ" μίλησε για βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν τα στελέχη της ΕΟΚΑ Β και οι συμπαθούντες την παράνομη οργάνωση όταν συλλαμβάνονταν για διάφορες ενέργειες τους.

Πραγματικά στα κρατητήρια πολλοί ανακριτές είχαν ξεπεράσει τα εσκαμμένα και πολλές φορές υπέβαλλον τους συλλαμβανομένους σε τέτοια βασανιστήρια που θύμιζαν αυτά στα οποία υποβάλλονταν αγωνιστές της πραγματικής ΕΟΚΑ κατά το 1955-59 από τους βρεττανούς ανακριτές στην Ομορφίτα και τις Πλάτρες.

Πολλές φορές τα βασανιστήρια ήταν πολύ εμφανή στους συλλαμβανόμενους γιατί όταν παρουσιάζονταν στο δικαστήριο δεν μπορούσαν να σταθούν στα πόδια τους ή υποβαστάζονταν από συγγενείς τους.

Το χειρότερο ήταν ότι τα δικαστήρια δεν "έβλεπαν" αυτή την κατάσταση.

Τα βασανιστήρια όμως προκαλούσαν ακόμα περισσότερο την αγανάκτηση των αντιπάλων της Κυβέρνησης και όπως στην περίπτωση της τοποθέτησης βομβών από την "αντιβία" έτσι και τώρα, με τα βασανιστήρια, το μόνο που σκέφτονταν πολλές φορές οι βασανιζόμενοι ή οι συγγενείς τους ήταν η εκδίκηση και ο φαύλος κύκλος συνεχιζόταν ανεξέλεγκτος.

Στις 11 Ιουνίου 1973 σύμφωνα με την εφημερίδα "Πατρίς" η ΕΣΕΑ, η πολιτική έκφραση της ΕΟΚΑ Β με Πρόεδρο τον πρώην αρχιδικαστή Γ. Βασιλειάδη, σε ψήφισμα της ανέφερε ότι είχε φθάσει "η ώρα της καθάρσεως και της λογοδοσίας όλων των αντεθνικώς δρώντων εξ αφορμής των μεσαιωνικών δραστηριοτήτων ων παρακρατικών ομάδων οπαδών και συνεργατών του Μακαρίου, τας απειλάς, τους ξυλοδαρμούς τα βασανιστήρια, τας διώξεις και τας δολοφονίας ενωτικών αγωνιστών".

Η Στις 2 Ιουνίου η ίδια εφημερίδα έγραφε κάτω από τους πηχιαίους τίτλους "ξυλοδαρμός στελέχους της ΕΣΕΑ υπό παιτωριανών στην Πύλην Πάφου, εκτυπιάτο ανηλεώς επί δίωρον περίπου": "Συνεχίζοντες το όργιον των τραμπουκισμών εις βάρος ενωτικών πολιτών καιι ιδιαιτέρως στελεχών της ΕΣΕΑ τέσσαρες πραιτωριανοί εκακοποίησαν προχθές αγρίως εντός του αστυνομικού σταθμού Πύλης Πάφου τον εκ Κλήρου Μίκην Κουμίδην, της ΕΣΕΑ, μέλος της χωριτικής επιτροπής εις την Κοινότητα. Ο Κουμίδης υπέστη πρωτοφανή εις αγριότητα ξυλοδαρμόν επί δίωρον περίπου. Εις το σώμα του είναι εμφανή τα ίχνη των κακώσεων ταύτα δε διεπίστωσεν και κυβερνητικός ιατρός όστις τον εξέτασε".

Η εφημερίδα παρέθετε και κατάθεση του Κουμίδη στην οποία ανέφερε ότι είχε συλληφθεί ενώ πήγαινε στη Λευκωσία και από εκεί τον μετέφεραν στον αστυνομικόν σταθμόν Πύλης Πάφου:

Πρόσθετε η "Πατρίς" στηριζόμενη στην κατάθεση του Κουμίδη:

"Εκεί οι πραιτωριανοί επετέθησαν με πρωτοφανή μανίαν εναντίον του και ήρχισαν να τον κτυπούν λυσσωδώς, χρησιμοποιούντες ρόπαλα και τους γρόνθους των. Ο άγριος ξυλοδαρμός διήρκεσε δύο περίπου ώρας. Καθ' όλον το χρονικόν τούτο διάστημα οι πραιτωριανοί ηρώτουν τον Κουμίδην πού ευρίσκετο την νύκτα της Παρακευής. Ο Κουμίδης απήντα συνεχώς ότι ευρίσκετο εις την οικίαν του εις Κλήρου τα όργανα όμως του κ. Μούσκου επέμεναν ότι ούτος μετέβη κατά την προαναφεθείσαν νύκτα εις Παλαιχώρι. Τελικώς ο κακοποιηθείς αφέθη ελεύθερος εις αθλίαν κατάστασιν, μετέβη δε εις το Γενικόν Νοσοκείον όπου εξητάσθη υπό κυβερνητικού ιατρού. Ο ιατρός διεπίστωσεν επί του σώματος του ίχνη κακώσεων και αιματώματα".

Στις 24 Ιουνίου η "Εθνική" δημοσιεύουσα σχετική καταγγελία της ΕΣΕΑ έγραφε ότι "αγριον και απάνθρωπον ξυλοδαρμόν υπέστη την νύκτα της προχθές υπό παρακρατικών καθαρμάτων ο εκ Καπέδων ενωτικός αγωνιστής Χριστοφής Αρναούτη, ηλικίας 47 ετών".

Υπενθυμίζουσα η εφημερίδα ανακοίνωση της ΕΣΕΑ ότι η ΕΟΚΑ με επικεφαλής τον θρυλικόν Διγενήν, δεν θα βραδύνη να επιφέρη το τελειωτικόν και καθαρτήριον πλήγμα αμείλικτος δε θα είναι η τιμωρία των αυτουργών της βίας και της τυραννίας" πρόσθετε ότι ο Αρναούτης βασανίστηκε κάτω από τις ακόλουθες συνθήκες:

"Περί την 11.30 π.μ. της προχθές Παρασκευής (22.6.73) ο Χριστοφής Αρναούτης εκ Καπέδων, επιβαίνων του αυτοκινήτου του ΒΗ725 μάρκας Μόρρις Οξφορντ με συνεπιβάτας τον αδελφόν του Κυριάκον και τον ομοχώριον του Δημήτριον Ζιτιπήν επέστρεφεν εξ Αγίας Βαρβάρας εις το χωρίον του. Εις σημείον της οδού το όχημα του Αρναούτη ηναγκάσθη να σταματήση διότι αυτοκίντον "Ζ", ευρίσκετο τοποθετημένων καθέτως της οδού και παρημπόδιζεν ούτω την κυκλοφορίαν,

Ο εις εκ των τριών παρακρατικών οίτινες επέβαινον του "Ζ" εζήτησε από τον Αρναούτην να του δώσει "τέλλαν" διότι ως του ανέφερε το όχημά των υπέστη βλάβην (το καπώ του "Ζ" ήτο ανασηκωμένον).

Ο Αρναούτης με πολλήν ευγένειαν και προθυμίαν έψαξε εντός του αυτοκινήτου του ανεύρε ρολό "τέλλας" την οποίαν αφού κατήλθε του οχήματος προσέφερεν εις τον άγνωστον.

Την ίδιαν όμως στιγμήν ο άγνωστος ανέσυρε αυτόματον όπλων και ετοποθέτησεν έμπροσθεν του προσωπίδα. Προσωπίδα έθεσαν έμπροσθεν των και οι δύο σύντοφοί των.

Ο άγνωστος διέταξε αμέσως τον Αρναούτην και τους συνεπιβάτας του να πέσουν πρηνηδόν επί της ασφάλτου ότε ήρχισαν και τα τρία καθάρματα να κτυπούν με πρωτοφανή βαρβαρότητα τον Αρναούτην με γκλομπς λέγοντας εις αυτόν επανειλημένως ότι εάν δεν απαλείψη τα εθνικά συνθήματα τα οποία ευρίσκονται εις τους Καπέδες και τα οποία ως ισχυρίζοντο, ο ίδιος τα έγραψε "θα τον αφήσουν επί τόπου".

Ο Αρναούτης ηρνείτο να απαντήση εις τας ερωτήσεις των παρακρατικών, τούτο δε υποδαύλισε περισσότερον την μανίαν των και τα κτυπήματα κατέστησαν πλέον έντονα και βάναυσα".

Στις 16 Ιουλίου η "Πατρίς" έγραφε:

"30-35 πραιτωριανοί επέδραμον εν εξάλλω καταστάσει περί την 5ην μ.μ. της χθες εις το οίκημα του εθνικόφρονος σωματείου ΑΟΨ Ψημολόφου. Με πρωτοφανή μανίαν εξέσχισαν δεκάδες φωτογραφίας του αρχηγού Διγενή, αι οποίαι ήσαν ανηρτημέναι επί των εξωτερικών τοίχων του σωματείου. Οι επιδραμόντες συνώδευον την πομπήν των εκ του Ισλάμ εισβολέων και φιλοξενουμένων του Μούσκου, οι οποίοι επέστρεφαν την ώραν εκείνην από την Μονήν Μαχαιρά όπου είχον μεταβή την πρωίαν".

Στις 6 Αυγούστου η "Πατρίς" έγραφε:" Φρικτά απάνθρωπα σαδιστικά και καννιβαλικά βασανιστήρια, ενώπιον των οποίων φρικιούν αι μεσαιωνικοί μέθοδοι, τας οποίας εχρησιμοποίει ο Χάρτιγκ, υπέστησαν τέσσαρες ενωτικοί εκ Πάφου υπό οργάνων του διαδόχου του διαβοήτου τυράννου της Κύπρου.

Σχετικώς καταγγελίες υπέβαλε χθες ενώπιον του επαρχιακού διακστηρίου Πάφου ο συνήγορος των τριών ενωτικών κ. Ανδρέας Εύζωνας.

Συγκεκριμένως ως μεταδίδει ο εις Πάφον ανταποκριτής μας ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου της πόλεως προσήχθησαν χθες οι Κρίτων Χριστοδουλίδης, εκ Τάλας, Ανδρέας Διομήδου εκ Τρεμιθούσης, Γεώργιος Διομήδου, εκ Τρεμιθούσης και Κυριάκος Χαραλάμπους εξ Εμπας.

Εναντίον των ανωτέρω εξεδόθη διάταγμα οκταημέρου κρστήσεως εν σχέσει με υπόθεσιν προπαρασκευής πολέμου ήτοι κατασκευήν κρησφυγέτου.

Ο κ. Εύζωνας υπέβαλεν εις το δικαστήριον ότι οι τρεις πρώτοι ύποπτοι υπέστησαν ανείπωτα βασανιστήρια, τόσον κατά την σύλληψιν όσον και κατά την κράτησιν των.

Σημειωτέον ότι ο Κρίτων Χριστοδουλίδης λόγω των πολλαπλών τραυμάτων, τα οποία υπέστη εκ της κακοποιήσεως εισήλθεν εις το δικαστήριον υποβασταζόμενος υπό τεσσάρων αστυνομικών, ευρίσκετο δε εις αθλίαν κατάστασιν.

Ο κ. Εύζωνας εζήτησεν όπως επιτραπή εις τον Χριστοδουλίδην να καταθέση ενόρκως επί της κακοποιήσεως του, πράγμα το οποίον ο δικαστής επέτρεψεν.

Με φωνήν διακοπτομένην ένεκα των φρικτών πόνων, ο Χριστοδουλίδης προέβη εν συνεχεία εις ένορκον κατάθεσιν. Ούτος ανέφερεν ότι συνελήφθη περί την 4ην μ.μ. ώραν της προχθές ενώ ησχολείτο με τον καθαρισμόν αγρού εις το χωρίον του, υπό πολλών αστυνομικών.

Μόλις τον συνέλαβον τα όργανα του νόμου του Χάρτιγκ, ήρχισαν να τον κτυπούν αγρίως με πρωτοφανή μανίαν εις όλα τα μέρη του σώματος του. Συνεπεία των αλλεπαλλήλων ανηλεών κτυπημάτων των ούτω καλουμένων οργάνων του νόμου ο Χριστοδουλίδης απώλεσε τας αισθήσεις του.

Ακολούθως μετεφέρθη εις τον αστυνομικόν σταθμόν Πάφου. Εκεί ωδηγήθη εκ περιτροπής εις διάφορα δωμάτια του σταθμού όπου αιμοσταγή τέρατα φέροντα αστυνομικάς στολάς, προέβησαν ειε ένα σαδιστικόν όργιον ακατανομάστων βασανιστηρίων εις βάρος του ατυχούς Χριστοδουλίδη.

Αλλεπάλληλα κτυπήματα εις την κεφαλήν, τον στόμαχον, την κοιλίαν, κατέστησαν τον κρατούμενον ενωτικόν πραγματικόν ράκος.

Αλλά και προς τα γεννητικά του όργανα εστράφη η σαδιστική μανία των αιμοβόρων βασανιστών, από τα επ' αυτών κτυπήματα ο Χριστοδουλίδης υπέστη κήλην.

Αλλά και με όλα αυτά δεν εκόρεσαν την κτηνώδη όρεξιν των τα όργανα του εκ Παναγιάς κυρίου.

Εχρησιμοποίησαν και την ανατριχιαστικήν γκεσταπικήν μέθοδον του "νερού" διά να εξαναγκάσουν τον Χριστοδουλίδην να τους δώση" πληροφορίας" περί του Διγενή και της ΕΟΚΑ.

Εγέμισαν διά της βίας με νερό το στόμα του, εμποδίζοντας ούτω την αναπνοήν του διά να τον αναγκάσουν να " μιλήση"... Ο άνθρωπος παρ' ολίγον να επνίγετο. Τούτο φαίνεται, δεν ενδιέφερε τους απαισίους βασανιστάς.

Ρίγη συγκινήσεως προεκάλεσε εις τους παρασυρθέντας εις το δικαστήριον η ένορκος κατάθεσις του Χριστοδουλίδη.

Ο δικαστής διέταξεν όπως τόσον ο Χριστοδουλίδης, όσον και οι λοιποί κακοποιηθέντες εξετασθούν υπό κυβερνητικού ιατρού. Επίσης διέταξεν όπως τα παράπονα διά κακοποιήσεις εξετάσει προσωπικώς ο αστυνομικός διευθυντής Πάφου κ. Γαλανός.

Στις 27 Αυγούστου η "Πατρίς" έγραφε:

"Προχθές ακόμη εγένοντο ενώπιον του Επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας νέαι καταγγελίαι περί βαναύσου κακοποιήσεως των συλληφθέντων ες Αμμόχωστον, ενωτικών Θεοδώρου Κάστρου και Κυριάκου Κυριάκου, όστις σημειωτέον είναι αστυνομικός.

Αι καταγγελίαι περί κακοποιήσεως έγιναν κατά την προσαγωγήν άλλων 10 προσώπων εκ της περιοχής Αμμοχώστου διά την έκδοσιν διαταγμάτων κρατήσεως των εν σχέσει με συνωμοσίαν κατά της Δημοκρατίας, κατοχή εκρηκτικών υλών και εγγράφων στασιαστικού περιεχομένου.

Ο ανθυπαστυνόμος κ. Μέσσιος, ο οποίος κατέθεσε ενώπιον του διακαστηρίου, είπεν ότι ο Θεόδωρος Κάστρος, ο οποίος έφερε εμφανείς μώλωπας εις την πλάτην ετραυματίσθη εκ συμπλοκής με μέλη του Εφεδρικού Σώματος. Συγκεκριμένως κατέθεσεν ότι μετά από την ανεύρεσιν χειροβομβίδος εις την οικίαν του απεπειράθη να δραπετεύση, ανεκόπη και επηκολούθησε συμπλοκή. Επεσεν εις το έδαφος, είπε, και εν τέλει κατορθώθη να συλληφθή ο ύποπτος.

Ο εκ των δικηγόρων των υπόπτων Χρ. Σολωμής ηρώτησε:

- Εξετάζετε εναντίον του υπόθεσιν αποπείρας δραπετεύσεως;

- Οχι.

ΣΟΛΩΜΗΣ: Σας υποβάλλω ότι μετά την ανεύρεσιν της χειροβομβίδος διεμαρτυρήθη ότι αύτη είχε τοπετηθή. Εις την προσπάθειαν του να πείση τους ειδικούς αστυφύλακας υπέστη επίθεσιν, παρουσία της συζύγου του και ακολούθως επί τρεις ώρας εκακοποιείτο.

Ο κ. Σολωμής είπεν επίσης ότι ο αστυφύλαξ Κυριάκος Κυριάκου εξυλοκοπήθη επί δίωρον παρουσία άλλων τριών υπόπτων, εντός του αστυνομικού σταθμού Αμμοχώστου. Ούτος παρεπονέθη ότι δεν ησθάνετο καλά, μετεφέρθη εις το νοσοκομείον, του έγινεν ένεσις και του εδόθησαν χάπια.

Ο κ. Σολωμής εζήτησε όπως το δικαστήριον επιτρέψη εις τους υπόπτους να αναφέρουν τα της κακοποιήσεως των. Ο δικαστής κ. Αναστασίου δεν το επέτρεψεν ειπών ότι το μόνον που ηδύνατο να κάμη ήταν να γράψη εις τα πρακτικά το παράπονον και να δώση οδηγίας να διερευνηθή από τους αρμοδίους".

Στις 10 Σεπτεμβρίου η "Πατρίς " έγραφε ότι η αστυνομία, η Εισαγγελία και άλλα όργανα του κράτους παραπλανούσαν εσκεμμμένα σε αρκετές περιπτώσεις τα δικαστήρια για να συγκαλύψουν "τα κτηνώδη βασανιστήρια, εις τα οποία υποβάλλονταν συλλαμβανόμενοι ενωτικοί".

Η εφημερίδα στηριζόταν στις περιπτώσεις των Κώστα Μουσίδη από την Κοκκινοτριμιθιά και Χριστόδουλου Χατζηστυλλή Τάκκου από το Λάρνακα της Λαπήθου που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο για έκδοση διατάγματος κράτησης.

Η Αστυνομία παρουσίασε ιατρικό πιστοποιητικό στο οποίο αναφερόταν ότι οι δυο κρατούμενοι έφεραν μώλωπες και εκχυμώσεις.

Η αίτηση της αστυνομίας έγινε στην παρουσία του εκπροσώπου της Διεθνούς Επιτροπής Νομικών Τζ. Γκάρρετ που ήλθε στην Κύπρο για να μελετήσει παράπονα για κακοπομεταχείρηση κρατουμένων.

Οι δικηγόροι των συλληφθέντων κατήγγειλαν ότι αυτοί υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια και ζήτησαν όπως τύχουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης.

Ομως τα στοιχεία που παρουσίασε η αστυνομία δεν δικαιολογούσαν κάτι τέτοιο, αλλά εφ' όσον οι κρατούμενοι επέμεναν ότι αισθάνονταν φρικτούς πόνους διατάχθηκε τελικά όπως υποβληθούν σε ακτινολογική εξέταση οπότε διαπιστώθηκε ότι έφεραν σπασμένες πλευρές.

Στις 17 Σεπτεμβρίου η "Πατρις" και πάλι έγραφε:

"Πρωτοφανή σαδιστικά βασανιστήρια ενώπιον των οποίων φρικιά κάθε πολιτισμένος άνθρωπος υπέστη εις χείρας αστυνομικών οργάνων παρουσία του ανθυπαστυνόμου Δημητρίου Μέσσιου, ο συλληφθείς αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κώστας Νικήτας (από τον Πύργο Τηλλυρίας, πρώην συναγωνιστής του Γρηγόρη Αυξεντίου και του Κυριάκου Μάτση).

Σύμφωνα με την εφημερίδα τον Κώστα Νικήτα παρέλαβαν από τις Κεντρικές Φυλακές δυο αστυνομικοί και τον μετέφεραν στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων στην Πύλη Πάφου για ανάκριση οπου ανακρίθηκε εξαντλητικά από τον αστυνόμονν Δημ. Μέσσιο, ο οποίος "μεταξύ άλλων προσεπάθησεν επανειλημένως να πείση τον Νικήταν όπως συναντηθή με τον κ. Κυβερνήτη και δηλώση εις αυτόν ότι... μετανοεί διά την συμμετοχήν και δράσιν του εις τον διεξαγόμενον υπό του Διγενή ενωτικόν αγώνα".

Πρόσθετε η "Πατρίς":

" Ακολούθως εισήλθον εις την αίθουσαν τέσσερα πρόσωπα με πολιτικήν περιβολήν, τα οποία παρουσία του Μέσσιου εφόρεσαν "κουκούλαν" εις τον Νικήτα και του επέρασαν χεροπέδας αφού του ετοποθέτησαν τας χείρας σταυροειδώς εις την πλάτην.

Εν τω μεταξύ εισήλθον εις την αίθουσαν άλλα τέσσερα έως έξι άτομα, τα οποία ήρχισαν να γρονθοκοπούν και να λακτούν με σαδιστικήν μανίαν τον Νικήταν εις τον στόμαχον.

Ο άγριος ξυλοδαρμός συνεχίσθη επ' αρκετήν ώραν, συνωδεύετο δε από ακατανομάστους ύβρεις και βωμολοχίας διά να τον Νικήταν και τον αρχηγόν Διγενή.

Ενώ ο λαμπρός αγωνιστής έχανε τας αισθήσεις του συνεπεία των αγρίων κτυπημάτων των απαισίων βασανιστών του ούτοι επήδων επί της κοιλίας του. Εις το στήθος του κακοποιηθέντος είναι εμφανέστατα τα ίχνη και οι μώλωπες εκ της κακοποιήσεως".

Στις 15 Οκτωβρίου η "Πατρίς" παρέθετε καταγγελίες ενώπιον του Δικαστηρίου ότι ο Χριστάκης Γ. Αδάμου από το Αρναδί κακοποιήθηκε "με πρωτοφανή βαναυσότητα εντός του αστυνομικού σταθμού Πύλης Πάφου".

Πρόσθετε η εφημερίδα:

"Ο Αδάμου παροσιάσθη εις το δικαστήριον με διογκωμένον και αιματωμένον τον αριστερόν του οφθαλμόν και με εμφανέστατα τα ίχνη της αγριωτάτης κακοποιήσεως του εις το πρόσωπον, τον λαιμόν, το στήθος και τον στόμαχον. Σημειωτέον ότι η αστυνομία προ της παρουσιάσεως του Αδάμου εις το δικαστήριον, τον μετέφερε δύο φοράς εις το Νοσοκομείον διά να γίνη θεραπεία του οφθαλμού, ώστε να μη φαίνονται τα ίχνη της καννιβαλικής συμπεριφοράς των οργάνων του Κυβερνήτου.

Καταθέτων ενόρκως ο Αδάμου κατήγγειλεν ότι υπέστη φρικτά βασανιστήρια επί πολλάς ώρας ενώ αι χείραι του είχον δεθή σταυροειδώς εις τη πλάτην του.

Ο Ανθυπαστυνόμος Γεωργάκης παρουσίασεν εις το διακαστήριον δήθεν κατάθεσιν του κακοποιηθέντος εις την οποίαν ούτος εφέρετο ως δηλώσας ότι είχεν κτυπήσει εις τον οφθαλμόν κατόπιν πτώσεως...

Ο Αδάμου διέψευσε τούτο κατηγορηματικώς ενώπιον του δικαστηρίου και ετόνισεν ότι εις την δήλωσιν εκείνην προέβη από φόβον μήπως τον ξανακτυπήσουν.

Το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου ο κουρέας Γιαννάκης Χριστοφόρου, μέλος της ΕΣΕΑ, εναντίον του οποίου είχαν γίνει επανειλημμένες βομβιστικές επιθέσεις μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο με επτά σπασμένες πλευρές όπως ανέφερε ο ίδιος σε συντάκτη της εφημερίδας "Πατρίς" που τον επισκέφθηκε στις 21 Οκτωβρίου.

Πρόσθετε η εφημερίδα:

" Ο Χριστοφόρου υπέστη συνεπεία της βαρβάρου κακομεταχειρίσεως του διάσεισιν εγκεφάλου, εις την σπονδυλικήν στήλην φέρει εμφανέστατα αιματώματα, εξακολουθεί δε κατά διαστήματα να ουρή αίμα".

Στις 28 Οκτωβρίου η " Εθνική" έγραφε ότι "ο δικαστής Κούρρης όταν αντίκρυσε" το θλιβερόν θέαμα του κτηνωδώς κακοποιηθέντος ενωτικού κρατουμένου δεσμοφύλακος Μιχαήλ Ηροδότου όστις προσήχθη χθες εκ νέου ενώπιον του" προειδοποίησεν ότι "εάν εις το μέλλον παρουσιασθούν ενώπιον του δικαστηρίου ύποπτοι κακοποιηθέντες κατά την διάρκειαν της νομίμου κρατήσεως των τότε το Δικαστήριον εν τη ενασκήσει της διακριτικής του εξουσίας δυνατόν να αρνηθή την έκδοσιν των αιτουμένων διαταγμάτων κρατήσεως".

Ο Ηροδότου εγκατέλειψε την αίθουσα του δικαστηρίου υποβασταζόμενος από τον γηραιό πατέρα του, ο οποίος με δάκρυα στα μάτια φώναξε αγανακτισμένος: "Εγώ εδούλεψα 3.000 μίλια κάτω από την γην διά να τον κάμω άνθρωπον και αυτοί μου τον εσκότωσαν".