Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

5.11.73Ο Γρίβας σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του στο γερμανικό περιοδικό"Ντερ Σπίγκελ"κατηγορεί τονΜακάριο ότι αθέτησε τον όρκο του για τηνένωση και σημειώνει ότι απέχει στρατιωτικής δράσης για ναδουν όλοι πουπάει με ταβασανιστήρια οΑρχιεπίσκοπο

S-1974

5.11.1973: Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΝΤΕΡ ΣΠΙΓΚΕΛ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΑΚΑΡΙΟ ΟΤΙ ΑΘΕΤΗΣΕ ΤΟΝ ΟΡΚΟΝ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΟΤΙ ΑΠΕΧΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΟΛΟΙ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Ο Στρατηγός Γρίβας σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις στο γερμανικό περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ" στις 5 Νοεμβρίου 1973, τρεις μόλις μήνες πριν από τον θάνατο του, αναφέρει ότι άβυσσος χωρίζει τον ίδιο με τον Πρόεδρο Μακάριο.

Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι απέχει στρατιωτικής δράσης για να δουν όλοι που το πάει ο Αρχιεπίσκοπος με τα βασανιστήρια των συλλαμβανομένων ανδρών του.

Ακόμα κατηγορεί τον πρόεδρο Μακάριο ότι αθέτησε τον όρκον του για την Ενωση.

Η συνέντευξη σύμφωνα με τη εφημερίδα "Πατρίς" η οποία αποτελούσε ένα από τα εκφραστικά του όργανα έχει ως εξής:

ΕΡ: Τι σας ώθησε Στρατηγέ να κατέλθετε εις Κύπρον και να αρχίσετε δυναμικόν αγώνα;

ΑΠ: Να αγωνισθώ διά την πραγματοποίησιν του σκοπού ον ετάξαμεν όταν ήρχισεν ο αγών της ΕΟΚΑ το 1955 ήτοι την ΕΝΩΣΙΝ. Διά τον σκοπόν αυτόν ωρκίσθημεν ομού μετά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπεγράψαμεν τον σχετικόν όρκον. Ο κ. Πρόεδρος όμως είτα υπανεχώρησεν, ηθέτησε τον όρκον του και υπέγραψε τας συμφωνίας Ζυρίχης-Λονδίνου χωρίς να με συμβουλευθή ούτε να με ενημερώση προηγουμένως, παρουσιάσας εις εμέ τετελεσμένα γεγονότα προς εξυπηρέτησιν των ιδικών του σκοπών.

ΕΡ: Εδημοσιεύθη ότι η Ελληνική Κυβέρνησις σας ενεθάρρυνεν εις τον αγώνα σας κατά του Προέδρου Μακαρίου και ότι μάλιστα Ελληνες αξιωματικοί ευρίσκονται εις το Επιτελείον σας. Ποία η επί του προκειμένου αλήθεια;

ΑΠ: Ουδεμίαν σχέσιν ή συνεργασίαν έχω με το καθεστώς των Αθηνών, το οποίον μάλιστα όταν ευρισκόμην εν Αθήναις με είχε υπό αυστηροτάτην επιτήρησιν και φρούρησιν.

ΕΡ: Πιστεύετε ότι είναι δυνατή σήμερον η επίτευξις της ενώσεως;

ΑΠ: Εάν δεν επίστευα, δεν θα ηρχόμην εις Κύπρον, υπέδειξα δε και πως να επιτευχθή αύτη ειρηνικώ τω τρόπω και συμφώνως προς τας αρχάς και του καταστατικού χάρτου των Ηνωμένων Εθνών.

ΕΡ: Πώς κρίνετε την στάσιν των αγγλοαμερικανών και του ΝΑΤΟ εις το κυπριακόν;

ΑΠ: Κάποτε εις Ντύσσελντορφ, κατόπιν προσκλήσεως της εκεί γερμανικής Λέσχης, έκαμα μίαν διάλεξιν. Θα παρακαλέσω να την συμβουλευθήτε. Θα βρήτε εκεί την αρμόζουσαν απάντησιν, διότι τα σφάλματα των δυτικών ήρχισαν από μακρού και συνεχίζονται. Οι δυτικοί Μεγάλοι με την ανόητον πολιτικήν των, την οποίαν χαρακτηρίζει η αδικία έναντι των μικρών εις τα ζητήματα τα αφορώντα την ελευθερίαν, κατήντησαν να γίνουν στρατολόγοι του κομμουνισμού. Τους χαρακτηρίζω "εμπόρους των λαών" λύοντας τα διεθνή ζητήματα σύμφωνα με τα συμφέροντα των και όχι σύμφωνα με τας αρχάς του δικαίου, διά την επικράτησιν των οποίων, ως τουλάχιστον ισχυρίζονται, επολέμησαν κατά τους δύο παγκοσμίους πολέμους. Καθημερινώς μουντζουρώνουσιν, την υπογραφήν των την οποίαν έθεσαν εις τον Καταστατικόν Χάρτην των Ηνωμένων Εθνών περί αυτοδιαθέσεως των λαών.

ΕΡ: Αληθεύουν οι πληροφορίαι ότι έχετε κηρύξει εκεχειρίαν και ότι εφεξής θα επιδοθήτε εις πολιτικόν αγώνα δι' αυτοδιάθεσιν;

ΑΠ: Τον αγώνα θα τον διεξάγω όπως θέλω, πολιτικόν και στρατιωτικόν. Εκεχειρίαν δεν εκήρυξα, απλώς απέχω πάσης στρατιωτικής δράσεως θέλων να ίδω, αλλά αφήνων και εις άλλους να ίδουν που πάει ο κ. Πρόεδρος με τας συλλήψεις και τα βασανιστήρια των συλλαμβανομένων εις στιγμάς καθ' ας εκ μέρους μας δεν υπάρχει καμμία ένοπλος δράσις και εφόσον μάλιστα που επροτείναμεν δημοκρατικώ τω τρόπω να λυθή τόσον το εσωτερικών πρόβλημα όσον και το εθνικόν. Θα αναμένωμεν αλλά θα είμεθα και έτοιμοι να δράσωμεν όταν και όπως εμείς θέλομεν. Επί πλέον είναι ζήτημα τακτικής. Αφήνομεν τον κ. Πρόεδρον να εφαρμόση τα σχέδια του. Αυτός μεν επαίρεται διά τας δήθεν επιτυχίας του ενώ ημείς τον οικτείρωμεν διά τας ανοησίας του, αλλά εν ταυτώ τον ευχαριστούμεν διά την απροσδόκητον και μη ενσυνείδητον υποβοήθησιν του αγώνος μας. Δεν πρόκειται να του πούμεν τα σφάλματα που διαπράττει θα τα λάβει όταν δεν θα έχη καιρόν να το διορθώση.

ΕΡ: Κατ' επανάληψιν κατηγορήσατε τον Πρόεδρον Μακάριον ότι κατέστησε την Κύπρον κομμουνιστικόν προπύργιον. Πού στηρίζετε τας εισηγήσεις αυτάς;

ΑΠ: Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν χρειάζεται. Εις την διάλεξιν μου εις Ντύσσελντορφ έδωσα ωρισμένα στοιχεία περί κομμουνισμού εν Κύπρω και συνεργασίας του με τον Πρόεδρον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οταν ανεχώρησα από την Κύπρον το 1958 το κομμουνιστικόν κόμμα εψυχορραγούσε και ήσαν τελείως απογοητευμένα τα στελέχη του ως προς την τύχην του ελληνισμού εν Κύπρω. Τα περισσότερα τούτων το εγκατέλειψαν ως καταπροδώσαν τον απελευθερωτικόν αγώνα της ΕΟΚΑ το 1958 και συνεργασθέν με τους άγγλους. Τούτο συνολικώς δεν απαριθμεί πλέον του 10%.

"Εις τας εκλογάς του 1959 η παράταξις Κληρίδη συνεργασθείσα με τους κομμουνιστάς εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εσυγκέντρωσαν περισσότερον από 32-35%, εάν ενθυμούμαι καλώς.

Εις τας εκλογάς του 1970 μόνοι των οι αριστεροί παρουσίασαν δύναμιν περί το 42%. Αλματώδης αύξησις από το 1959 έως το 1979. Σήμερον πλείσται δημόσιαι θέσεις κατέχονται από κομμουνιστάς, η Κομμουνιστική προπαγάνδα είναι ασύδοτος ενώ τουναντίον η εθνική τοιαύτη διώκεται.

Το περίφημον επικουρικόν σώμα έχει μεγίστην αναλογίαν κομμουνιστών. Ούτοι εγγράφονται εκεί κατόπιν οδηγιών του ΑΚΕΛ, προσελήφθησαν δε ονομαστικώς κατόπιν επιλογής και μη παρουσιασθέντες κατά την κλητευθείσαν κλάσιν των εις τον κυπριακόν στρατόν.

ΕΡ: Η Κυβέρνησις σας κατηγόρησε ότι κατηρτήσατε σχέδια δολοφονίας του Προέδρου Μακαρίου και ότι πρόθεσις σας είναι να καταλάβετε την αρχήν. Ποια είναι η απάντησις σας;

ΑΠ: Υπάρχει μια άλλη Ελληνική παροιμία: "τα δικά μας του γειτόνου". Ο κ. Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ανάγκην θυματοποιήσεως και ηρωοποιήσεως διακηρύττων εκάστοτε ότι κινδυνεύει η ζωή του διά να στρέψη συγχρόνως την προσοχήν του λαού προς την κατεύθυνσιν της δήθεν δολοφονίας του όταν αι εν Κύπρω εξελίξεις δεν είναι ευνοϊκαί δι' αυτόν. Ουδέν συγκεκριμένον έχει εναντίον ημών. Ομιλεί αορίστως και πλάθει μύθους ενώ ημείς διά της τελευταίας συνεντεύξεως μας εις το "Βήμα" εγνωρίσαμεν και εδώσαμεν στοιχεία των εναντίον μας δολοφονικών σχεδίων.

ΕΡ: Να υποθέσωμεν ότι έχουν ανατιναχθεί πλέον αι γέφυραι συνεργασίας με τον Μακάριον και ότι δεν θα συνεχίσετε την ανοικτήν μετ' αυτού ρήξιν;

ΑΠ: Αντελήφθην πλέον ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες αποκαταστάσεως γεφύρας συνεργασίας διότι άβυσσος διαχωρίζει ημάς. Ο κ. Πρόεδρος ενεργεί βάσει ατομικού συμφέροντος, ενώ ημείς βάσει του εθνικού συμφέροντος. Δεν εννοεί να θυσιάσει και τολάχιστον το οποίον θα ηδύνατο να προσφέρει προσωπικώς ίνα μη χάση τη ευμάρειαν, χλιδήν και τα κεκτημένα.

ΕΡ: Εάν ο κ. Γ. Παπαδόπουλος σας καλέση εις Αθήνας διά συνομιλίας παρισταμένου ή μη του Μακαρίου θα παραστείτε;

ΑΠ: Δεν μου εγένετο τοιαύτη πρότασις. Εάν μου γίνη τότε θα την μελετήσω και θα θέσω τας προϋποθέσεις καθότι θα ήτο δυνατή μη μετάβασις μου εις Αθήνας και η συνομιλία μου.

ΕΡ: Ποια η άποψις σας διά τας προσφάτως πολιτειακάς μεταβαλάς εις Ελλάδα; Είσθε ακόμη Βασιλόφρων;

ΑΠ: Δεν ευρισκόμην εις Αθήνας και συνεπώς δεν δύναμαι να κάνω υποκειμενικάς κρίσεις. Εξακολουθώ να είμαι βασιλόφρων διότι η πείρα του παρελθόντος, της δοκιμής της δημοκρατίας εν Ελλάδι, πείρα η οποία ηνάγκασε και αυτόν τον δημοκρατικώτατον Στρατηγόν Κονδύλην και πολέμιον της Βασιλείας να γίνη μετέπειτα και βασιλικώτερος του βασιλέως, με αναγκάζει να παραδεχθώ ότι διά την Ελλάδα σήμερον το πολίτευμα της Αβασιλεύτου Δημοκρατίας δεν είναι το ενδεδειγμένον υπό τας παρούσας συνθήκας.

ΕΡ: Εδημοσιεύθη ότι δεν ενδιαφέρεσθε πλέον διά το εκλησιαστικόν και τους τρεις Μητροπολίτας. Εάν τούτο είναι αληθές, διατί;

ΑΠ: Ουδέποτε έπαυσα να ενδιαφέρομαι διά το εκκλησιαστικόν. Η διαφορά έγκειται ως προς τον τρόπον καθ' ον κανείς πρέπει να δη το ενδιαφέρον του. Η Εκκλησία της Κύπρου διεσπάσθη και λυπείται κανείς διότι εις αρχηγόν Εκκλησίας παραβαίνει τους ιερούς κανόνες και παραπαίει εις τας πράξεις του. Το δε λυπηρότερον, το οποίον με ανησυχεί, διά το σύνολον της ορθοδόξου Εκκλησίας, είναι ότι δεν ευρίσκονται αρχιερείς οι οποίοι να συλλάβουν από ότι το αυτί τον παρανομούντα αρχιερέα και να τον αναγκάσουν να εκλέξη μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτικής.

Ερωτώ εάν εις το ιστορικόν οιασδήποτε χριστιανικής εκκλησίας υπάρχει προηγούμενον ως του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΕΡ: Πιστεύετε ειλικρινώς ότι ο Πρόεδρος Μακάριος δεν επιθυμεί την ένωσιν;

ΑΠδ: Πιστεύω Ακραδάντως. Ουδεμίαν αμφιβολίαν έχω περί τούτου. Είναι προσωπική μου διαπίστωσις στηριγμένη επί γεγονότων.

ΕΡ: Νομίζετε ότι το κυπριακόν θα ευρίσκετο εις καλυτέραν μοίραν εάν δεν διενεργείτο εις Ελλάδα η επανάστασις του Στρατού του 1967.

ΑΠ: Δεν γνωρίζω εάν θα ευρίσκετο εις καλυτέραν μοίραν. Εκείνο που γωρίζω θετικά, διότι το διαπίστωσα είναι ότι μέχρι το 1967 το κυπριακόν συνεζητείτο με τους Τούρκους μέσα εις τα πλαίσια της ενώσεως και ουδεμία σκέψις υπήρχε λύσεως με βάσιν το "εφικτόν" Προέδρου-Κληρίδη.

ΕΡ: Διατί ενίστασθε εις τας ενδοκυπριακάς συνομιλίας;

ΑΠ: Αι ενδοκυπριακαί δεν μπορούν να δώσουν λίστα σύμφωνα με ό,τι ζητούμε και με τας αρχάς του Καταστατικού Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών περί αυτοδιαθέσεως των λαών. Πρόκειται περί ενός επικινδύνου συμβιβασμού σκοπιμότητος, όστις δεν θα κρατήση επί πολύ, όπως όλοι οι συμβιβασμοί του είδους αυτού, όπως υπήρξαν αι συμφωνίαι Ζυρίχης-Λονδίνου και τόσοι άλλοι και ο οποίος θα δώση προσωρινήν λύσιν, αλλά και θα εγκυμονή κίνδυνον αναφλέξεως μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία αγνοούμεν εις ποίον κύκλον θα μπορή να περιορισθή και εάν δεν θα εμπλακούν εις αυτήν και αι Μεγάλαι Δυνάμεις δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος το οποίον επιδεικνύει σήμερον η Σοβιετική Ενωσις εις την Μ. Ανατολήν και γενικώς εις την Μεσόγειον. Δι' αυτό χρειάζεται ριζική λύσις. Και λύσις διά των ενδοκυπριακών δεν δύναται να είναι τοιαύτη, διότι είναι άδικος διά τους ελληνοκυπρίους και αντίθετος προς τας διεθνείς συμφωνίας και αρχάς.

ΕΡ: Εκκρεμούν εις Δ. Γερμανίαν μερικαί διαλέξεις σας. Πότε ελπίζετε να γίνουν αι διαλέξεις σας αυταί;

ΑΠ: Θα επεθύμουν να έκαμνα και άλλας διαλέξεις εις Γερμανίαν διότι αντελήφθην ότι ο γερμανικός λαός είναι λαός όστις εξετάζει τα ζητήματα με αντικειμενικότητα και όχι με προκατάληψιν. Ενθυμούμαι την στάσιν την οποίαν ετήρησεν η Λέσχη Ντύσσελντορφ όταν ο παρευρισκόμενος Αγγλος επίσημος (νομίζω Πρόξενος) εσηκώθη και ανεχώρησεν όταν ωμίλουν, διά την πολιτικήν των Αγγλων εν Κύπρω και πως συμπεριεφέρθη εις αυτόν η Λέσχη.

ΕΡ: Ο Πρόεδρος Μακάριος ισχυρίζεται ότι γνωρίζει πού ευρίσκεθε αλλά δεν σας συλλαμβάνει διά να μη σας ηρωοποιήση. Ποία η απάντησις σας;

ΑΠ: Και εδώ ισχύει μία άλλη λαϊκή παροιμία "όσα δεν φθάνει η αλεπού τα κάνει κρεμμαστάρια. Ο κ. Πρόεδρος αντιγράφει και εδώ τα συστήματα που εφήρμοζαν οι Αγγλοι κατά τον αγώνα τηνς ΕΟΚΑ διά να καταρρίψη, ως νομίζω το ηθικόν των οπαδών μου αλλά και να εντυπωσιάση ότι δηλαδή με έχει στα χέρια οποτεδήποτε θελήσει και συνεπώς τον αγώνα μας δύναται να τερματίση οποτεδήποτε θέλει. Εάν εγνώριζε πού ευρίσκομαι θα επεχείρει να με συλλάβη διότι γνωρίζει ότι τούτο θα του προσεπόριζε τεράστια οφέλη. Πρώτον θα συνελάμβανε τον μόνον αντίπαλον στον οποίον υπολογιζει υπηρετών ούτω και τους φίλους του αγγλοαμερικανούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται τα μέγιστα διά την καταστολή του αγώνος μας εν Κύπρω όπως κάλλιστα γνωρίζω. Δεύτερον τεράστιον ηθικόν κύρος που θα απέκτα διότι εσυνέλαβε αντίπαλον του τον οποίον δεν κατόρθωσαν να συλλάβουν οι βρεττανοί κυνηγώντας αυτόν επί τέσσερα έτη με 40.000 στρατόν.

Νομίζετε αυτά τα οφέλη δεν είναι τεράστια και θετικά περισσότερον από τας γλυώδεις εκάτοτε δηλώσεις του ότι γνωρίζει μεν πού ευρίσκομαι...αλλά δεν θέλει να με συλλάβη; Διότι δεν νομίζω ότι η σύλληψις μου θα με ηρωοποιήση. Τουναντίον θα με εμείωνε σημαντικώς ενώ εξ αντιθέτου ο κ. Πρόεδρος θα ηρωοποιείτο.

ΕΡ: Υπό ποίας προϋποθέσεις είναι δυνατόν να εγκαταλείψετε οριστικώς την δυναμικήν δράσιν σας;

ΑΠ: Εχω επανειλημμένως δηλώσει ότι είμαι πραγματικός δημοκράτης και θα υποταχθώ μόνον εις την θέλησιν του ελληνικού κυπριακού λαού και ουδενός άλλου. Προς τούτο εκάλεσα τον κ. Πρόεδρον όπως αναμετρηθώμεν επί του πολιτικού πεδίου αφού δοθούν εις ημάς αι εγγυήσεις επί γνησίων εκλογών και σύμφωνα με τους όρους τους οποίους εθέσαμεν, ως προς το Εθνικόν ζήτημα της Κύπρου θα θέση από τούδε υπό την λαϊκήν ετυμηγορίαν τι θέλει ο λαός της Κύπρου ως σύνολον και ουχί να επιλυθή εις αυτόν ωρισμένη λύσις ή να ερωτηθή μόνον επί ωρισμένων λύσεων.

Αλλως ο αγών μας θα συνεχισθή αμείωτος.

Γ.ΓΡΙΒΑΣ-ΔΙΓΕΝΗΣ