Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

25.9.1973: Η χούντα απορρίπτει με οργή τις κατηγορίες του Στρατηγού Γρίβα ότι απέστειλε στην Κύπρο τέσσερις Ταγματάρχες για να τον δολοφονήσουν.

S-1973

25.9.1973: Η ΧΟΥΝΤΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΜΕ ΟΡΓΗ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΡΙΒΑ ΟΤΙ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΟΥΝ. Ο ΓΡΙΒΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΟΤΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΝΤΕΝΙΣΗ, ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ, ΕΝΩ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΓΡΙΒΑΣ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΒΑΣΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΙΣΜΩΝ ΤΟΥ

Η Αθήνα απάντησε με οργή στις κατηγορίες του Στρατηγού Γρίβα ότι απεστάλησαν στην Κύπρο τέσσερις ελλαδίτες Ταγματάρχες για να τον δολοφονήσουν ή να τον απαγάγουν.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας στις 25 Σεπτεμβρίου 1973 ανέφερε:

"Επί της δημοσιευθείσης συνεντεύξεως του Στρατηγού Γρίβα και ιδία όσον αφορά εις την απαράδεκτον κατηγορίαν ότι Ελληνες αξιωματικοί απεστάλησαν εις Κύπρον επί τω σκοπώ της συλλήψεως ή της δολοφονίας του Στρατηγού, ανακοινούται ότι οι ισχυρισμοί ούτοι τυγχάνουν καθ'ολοκληρίαν ανυπόστατοι και κακόβουλοι και διαψεύδονται κατηγορηματικώς".

Η Αθήνα το έφερε βαρέως γιατί οι κατηγορίες ήταν πολύ βαριές και την επομένη έδωσε οδηγίες στον νέο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Στρατηγό Ντενίση να διερευνήσει το θέμα.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας ανέφερε:

"Η εκτοξευθείσα βαρυτάτη ύβρις εναντίον Ελλήνων αξιωματικών ότι δήθεν εστάλησαν εις Κύπρον, διά να δολοφονήσουν ή να συλλάβουν τον Στρατηγόν Γρίβα προεκάλεσαν αλγεινήν εντύπωσιν.

Είναι άκρως λυπηρόν ότι το πάθος έφθασε μέχρι τοιούτου σημείου τυφλώσεως, ώστε να χαλκεύωνται τοιαύται συκοφαντίαι.

Πάντως εάν διά των συκοφαντιών αυτών επιχειρείται η δημιουργία συγχύσεως και αναταραχής μεταξύ των εν Κύπρω Ελλήνων αξιωματικών ας είναι βέβαιοι οι συκοφάνται ότι η προσπάθεια των αυτή θα πέση εις το κενόν.

Ο διοικητής της Εθνοφρουράς διετάχθη να ζητήση όπως γνωσθούν εις αυτόν τα ονόματα των συοκφαντουμένων αξιωματικών".

Αυτό που εννοούσε ο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας ήταν ότι ο Στρατηγός Ντενίσης θα ζητούσε από τον ίδιο τον Γρίβα να του δώσει στοιχεία, παρά το γεγονός ότι ο Γρίβας ήταν κρυπτόμενος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΡΙΒΑ

Ο ίδιος ο Γρίβας δεν άντεξε στην πίεση των Αθηνών και σε νέα γραπτή ανακοίνωση- απάντηση στις ανακοινώσεις και των δυο ελληνικών Υπουργείων ανέφερε ότι είχε αποδείξεις για την προσπάθεια δολοφονίας του (28.9.1973).

"Εις τον Στρατηγόν Διοικητήν της Εθνικής Φρουράς θα δώσω, εφόσον μου ζητηθή τα ονόματα των αξιωματικών οι οποίοι κατά πληροφορίας εστάλησαν ενταύθα διά την σύλληψιν ή δολοφονίαν μου.

Είμαι όμως υποχρεωμένος να απαντήσω δημοσία εις τους χαρακτηρισμούς των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος, τα οποία εχρησιμοποίησαν φράσεις εναντίον μου αι οποίαι δεν ήρμοζον.

Οι νεαροί των διαφόρων Υπουργείων αποτελούντες την νέαν φρουράν, ας είναι περισσότερον ευπρεπείς προς τους αξιωματικούς της παλαιάς φρουράς, οι οποίοι ετίμησαν τα ελληνικά όπλα, δεν επιθυμούμεν αναταραχήν εις τας τάξεις, των εν Κύπρω αξιωματικών. Επιθυμούμεν κάθαρσιν, ολοκλήρου του σώματος των Ελλήνων αξιωματικών από στοιχεία βλαβερά τα οποία υπάρχουν εις αυτό.

Δεν υπήρξαμεν ποτέ συκοφάνται και τον χαρακτηρισμόν αυτόν τον επιστρέφομεν εις εκείνους οι οποίοι μας τον απένειμαν.

Το ότι έσπευσαν οι υβρισταί μας να μας αποκαλέσουν συκοφάντας κλπ. πριν ή ακόμη εξετάσουν την υπόθεσιν και πριν ή τους γνωρίσωμεν τα ονόματα των αξιωματικών, τα οποία τώρα ζητούν, αυτό και μόνον αρκει διά να καταδειχθή ότι εις αυτούς υπάρχει πολλή επιπολαιότης ή προκατάληψις εναντίον μας.

Το ότι ευρισκόμεθα εν δικαίω εις την περίπτωσιν των τεσσάρων αξιωματικών αι δε υπόνοιαι μας έχουν βάσιν καταφαίνεται εκ των κατωτέρω.

1. Την πληροφορίαν περί των τεσσάρων αξιωματικών έχομεν εκ δύο διφορετικών πηγών και τούτο επαυξάνει τον βαθμόν της αξιοπιστίας την οποίαν πρέπει να δώσωμεν εις αυτήν.

2. Εις την εφημερίδα "Ελεύθερος Κόσμος" (του θεωρητικού της χούντας των Αθηνων Σάββα Κωνσταντόπουλου) εγράφη "να αφαιρεθή από τον Γρίβα κάθε δυνατότης δράσεως". Η φράσις αύτη ηρμηνεύθη από τον ημέτερον Τύπον ως σύνθημα εξόντωσις μου, η δε "Εστία" των Αθηνών ηναγκάσθη να ερωτήση τι υποκρύπτεται εις τας ανωτέρω γραμμάς, εάν δηλαδή απειλείται η σωματική ακεραιότης μου.

Πως είναι δυνατόν να επιτευχθή αυτό το οποίον συνιστά η εφημερίς; Ημείς δεν βλέπομεν άλλο μέσον ή την σύλληψιν ή την δολοφονίαν μου. Και αντί να συλλάβουν από το αυτί τον κύριον αυτόν του "Ελευθέρου Κόσμου" και να τον καθήσουν στο σκαμνί, διότι συνιστά τοιαύτας πράξεις, τον αφήνουν ασύδοτον να περιέρχεται τα γραφεία των διαφόρων Υπουργείων των.

3. Σχέδιον δολοφονίας μου υπήρχε πάντοτε και μου εκοινοποιήθη επισήμως. Ευρισκόμενος εν Αθήναις με επεσκέφθη ο Στρατηγός Θωμόπουλος, εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Κυβερνήσεως μου είπε, διά να μου αναγγείλη ότι επειδή υπήρχε κίνδυνος να γίνη απόπειρα κατά της ζωής μου διά τούτο ο κ. Πρόεδρος διέταξε την λήψιν ωρισμένων μέτρων ασφαλείας, ως η αυστηρά φρούρησις της οικίας μου, η έξοδος μου μόνον δι' αστυνομικού οχήματος και συνοδεία τούτου κλπ.

Από πού εκινδύνευον; Οχι βέβαια από ιδικούς μου, αλλά ή από τους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ή τους ειδικούς των, οι οποίοι πιθανώς να μη με συμπαθούσαν. Θα επεθύμουν να ακούσω και τώρα από τον κ. Θωμόπουλον ποίοι οι υποψήφιοι δολοφόνοι μου.

4. Προ 2-3 μηνών εκλήθην υπό του εν Λευκωσία Πρέσβεως να μεταβώ εις την ελληνικήν Πρεσβείαν, διά να μου ανακοινώση μήνυμα του Προέδρου της ελληνικής Κυβερνήσεως ως μου διεμήνυσεν. Απήντησα ότι τούτο δεν είναι δυνατόν, καθ' όσον εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους διά την ασφάλειαν μου και επρότεινα να γίνη η συνάντησις εις χώρον της επιλογής μου. Μολονότι ο κ. Πρέσβυς ανεγνώρισε το βάσιμον των φόβων μου απήντησεν ότι δεν είχεν εντολήν να συνατηθή εις άλλο μέρος πλην της Ελληνικής Πρεσβείας.

Ερωτώ και θα ήθελα μίαν απάντησιν. Διατί μόνον εις την ελληνικήν Πρεσβείαν όπου θα ήτο δυνατόν ευκόλως να επισημανθώ;

5. Πρό τινων ημερών εζήτησα από την ελληνικήν Πρεσβείαν ένα πληρεξούσιον δι' ιδιωτικήν μου υπόθεσιν. Ο κ. Πρέσβυς μετά τινας ημέρας απήντησεν ότι πρέπει να μεταβώ εις την Πρεσβείαν ή υπάλληλος της Πρεσβείας να με επισκεφθή διότι άλλως το πληρεξούσιον θα ήτο άκυρον.

Φυσικά το πληρεξούσιον δεν εδόθη.

Και όμως ως ενθυμούμαι μου εχορηγήθη εις παλαιοτέραν εποχήν πληρεξούσιον χωρίς να είμαι παρών κατά την σύνταξιν του.

Τα ανωτέρω παραδίδω εις τον ελληνικόν λαόν ον μόνον αναγνωρίζω κριτήν των πράξεων μου.

Γ.ΓΡΙΒΑΣ-ΔΙΓΕΝΗΣ

28.9.73

Στις κατηγορίες του Στρατηγού Γρίβα απάντησε και ο Πρόεδρος Μακάριος σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους στις 29 Σεπτεμβρίου στη διάρκεια της μηνιαίας συνάντησης τους:

ΕΡ: Δύνασθε να σχολιάσετε τους ισχυρισμούς του Γρίβα ότι τέσσαρες Ελληνες Ταγματάρχαι εστάλησαν εις Κύπρον διά να τον συλλάβουν ή να τον δολοφονήσουν;

ΑΠ: Σχόλια επί των τοιούτων ισχυρισμών του Γρίβα εγένοντο δι' ανακοινώσεων της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Ο ισχυρισμός του Γρίβα ότι Ελληνες αξιωματικοί εστάλησαν εις Κύπρον διά την σύλληψιν ή δολοφονίαν του αποτελεί τρομεράν κατηγορίαν κατά της Ελλάδος. Και ο κατηγορήσας πρέπει να αποδείξη την αλήθειαν του ισχυρισμού του, άλλως υπόκειται ο ίδιος εις κατηγορίαν συκοφάντου. Η σήμερον δημοσιευομένη απάντησις του εις τας επί του θέματος τούτου ανακοίνωσις της ελληνικής Κυβερνήσεως δεν παρέχει βάσιν θεμελιώσεως των ισχυρισμών του.

ΕΡ: Ο Στρατηγός Γρίβας ισχυρίσθη προσφάτως ότι ένας αστυνομικός του είπεν ότι έλαβεν οδηγίας από Εσάς να τον εκκαθαρίση. Πως σχολιάζετε τούτο:

ΑΠ: Εχω την εντύπωσιν ότι ο Γρίβας κατέχεται μονίμως υπό του φόβου ότι κινδυνεύει η ζωή του. Οι φόβοι του είναι εντελώς αβάσιμοι, εκφράζω όμως συμπάθειαν διά την περίπτωσιν του. Εκ προσωπικής εμπειρίας δύναμαι να είπω ότι δεν είναι πολύ ευχάριστον το συναίσθημα εκ της σκέψεως κινδύνου δολοφονίας.

ΕΡ: Εις δηλώσεις του προς αθηναϊκήν εφημερίδα ο στρατηγός ισχυρίσθη ότι σεις ή άνθρωποί σας κατήρτησαν σχέδια εξοντώσεως του. Ποία η απάντησις σας;

ΑΠ: Στερείται πάσης σοβαρότητος ο Γρίβας ισχυριζόμενος ότι καταρτίζονται σχέδια εξοντώσως του, έστω και αν κατά την γνωστήν έκφρασιν εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια.

ΕΡ: Τι γνωρίζετε περί των ισχυρισμών του Στρατηγού ότι η βόμβα η οποία ετέθη εις το αεροπλάνον το 1966 το οποίον κατέπεσεν εις το Καστελλόριζον προορίζετο δι' αυτόν;

ΑΠ: Ομιλεί ο Γρίβας μετά πολλής θετικότητος ως προς τα αίτια τα οποία προεκάλεσαν την πτώσιν αεροπλάνου εις την θάλασσαν παρά το Καστελλόριζον το 1966. Και λέει ότι ετοποθετήθη εις τούτο βόμβα, διότι με το καταπεσόν αεροπλάνον θα εταξίδευεν και ο ίδιος, προσθέσας ότι σχετική παραδοχή διατυπούται εις την έκθεσιν των Βρετανών εμπειρογνωμόνων, οίτινες εξήτασαν την αιτίαν του δυστυχήματος. Εκείνο το οποίον εν προκειμένω δύναμαι να είπω είναι ότι η έκθεσις των εμπειρογνωμόνων ουδέν τοιούτον διαλαμβάνει.