Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

16.11.1978: Ο ραδιοσταθμός των φοιτητών του Μετσοβείου Πολυτεχνείου στην Αθήνα καλεί το λαό να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους για μια ελεύθερη Ελλάδα. Σε λίγο τα τανκς εισβάλλουν στο χώρο του Πανεπιστημίου σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή.

S-1969 (A)

16.11.1978: Ο ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ. ΣΕ ΛΙΓΟ ΤΑ ΤΑΝΚΣ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΚΟΡΠΩΝΤΑΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Σημαντική ήταν η συνεισφορά του πρόχειρου ραδιοσταθμού που έστησαν οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο κατά την μάχη τους του Πολυτεχνείου με τη χούντα και τα άρματά της.

Τις εκπομπές του ραδιοσταθμού κάποιοι τις ηχογραφούσαν και τις απέστειλαν απομαγνητοφωνημένες στην κυπριακή εφημερίδα "Κύπρος" η οποία δημοσίευσε τα κείμενα (στο μονοτονικό σύστημα όπως σημείωνε η εφημερίδα) στις 7 Ιανουαρίου 1974.

Σε συνοδευτική επιστολή τους οι φοιτητές του ραδιοσταθμού ανέφεραν προς την εφημερίδα:

"Τα μηνύματα των φοιτητών του Πολυτεχνείου ήσαν πολλές φορές αυτοσχέδια καθώς το επέβαλλον οι περιστάσεις. Σ' αυτό οφείλονται τυχόν επαναλήψεις ασυνταξίες, παραλείψεις κλπ. Είναι γραμμένα όπως ακούστηκαν, τα αποσπάσματα δεν ακολουθούν το ένα το άλλο με μια άμεση συνέχεια. Αλλαγή παραγράφων σημαίνει ότι αλλάζει ο εκφωνητής. Οι στίχοι είναι όπως "βγαίνουν" από τα τραγούδια".

ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 16ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ:

Εδώ Πολυτεχνείο. Εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλά ο ραδιοσταθμός των ελεύθερων αγωνιζομένων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων.

(τραγούδι).

Σώπα όπου νάναι θα σημάνουν οι καμπάνες

Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας,

αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας.

Κάτω από το χώμα με τα σταυρωμένα χέρια τους

κρατάνε της καμπάνας το σκοινί.

Προσμένουνε την ώρα, προσμένουν να σημάνουν την Ανάσταση.

Τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας

Δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει,

δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει,

δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει.

Σώπα όπου νάναι θα σημάνουν οι καμπάνες,

σώπα όπου νάναι θα σημάνουν οι καμπάνες

Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας,

αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας.

- Εδώ πολυτεχνείο, εδώ πολυτεχνείο, σάς μιλά ο ραδιοσταθμός των ελεύθερων αγωνιζομένων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζομένων Ελλήνων. Εκπέμπουμε στους 1050 χιλιόκυκλους. Μεταδίδουμε μήνυμα συμπαράστασης προς τους φοιτητές και εργαμένους που αγωνίζονται κλεισμένοι στο Εθυνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Των εκπροσώπων του λαού των Μεγάρων που έφτασαν στην Αθήνα για να παρεμποδίσουν την κατάληψη της γης τους. Αγωνοζόμαστε γα να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της μόλυνσης του Σαρωνικού. Ξέρουμε πως δεν φταίει μόνο ο Ανδρεάδης. Φταίει και η χούντα που υποστηρίζεται από αυτόν και τους ομοίους του. Σήμερα που το Δικαστήριον έδωσε δίκαιο στον Ανδρεάδη (με το στόμα) των δικαστηρίων της χούντας. Απαντάμε δυναμικά. Διεκδικούμε το δίκιο μας, με αγώνα. Ο Μεγαρικός λαός δέχεται και υπόσχεται να αγωνιστεί σήμερα στο πλευρό του φοιτητικού και εργαζόμενου λαού. Ο αγώνας μας είναι κοινός, δεν είναι μόνο για την πόλη των Μεγάρων ή το Πολυτεχνείο. Είναι για την Ελλάδα, για το λαό της που θέλει να καθορίζει τη ζωή του, να εξασφαλίζει την υγεία του για να πορεύεται στο δρόμο της προκοπής. Βασική προϋπόθεση, η ανατροή της δικτατορίας και η αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας.

Ακολουθούν υπογραφές μελών της συντονιστικής επιτροπής Μεγάρων.

- Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων.

Συνάδελφοι,

Θα αναγκαστούμε για τεχνικούς λόγους να διακόψουμε για 5 περίπου λεπτά. Αφήστε τους δέκτες ανοικούς στη συχνότητα τη γνωστή.

- Λαέ της Ελλάδας. Σήμερα το προσκλητήριο του αγώνα. Εφτά χρόνια φίμωσης, βρίσκουν σήμερα σ' ένα προσκλητήριο λαϊκού ενθουσιασμού. Λαέ της Αθήνας, λαέ της Ελλάδας. Δεν κλαίμε από τα δακρυγόνα, κλαίμε από χαρά για την νίκη που έρχεται. Δεν ανάβουμε φωτιές, ανάβουμε πυρκαγιές αντίθετα στη χούντα, που θα κάψουμε όλη την Ελλάδα. Σήμερα καίγεται η Αθήνα. Αύριο θα καεί όλη η Ελλάδα. Ολη η Ελλάδα, είνα καμίνι. Ολη η Ελλάδα αντίδραση απέναντι στη χούντα.

Λαέ της Αθήνας. Ψυχραιμία. Ενότητα κι' αγώνας. Λαέ της Αθήνας. Ψυχραιμία. Ενότητα κι' αγώνας.

- Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων Ελλήνων φοιτητών των ελεύθερων Ελλήνων που αγωνίζονται. Λαέ της Αθήνας. Στα δακρυγόνα που χρησιμοποιούν απάντησε με τις κατάλληλες οδηγίες. Λαέ της Αθνας, λαέ της Αθήνας. Αγωνίσου στο πλευρό μας. Λαέ της Αθήνας. Η Ελλάδα θα γίνει ελεύθερη. Καλούμε όλο τον Ελληνικό λαό με τις δημοκρατικές και αντιδικτατορικές δυνάμεις, όλους τους Ελληνες που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται γι' αυτά τα ιδανικά, τα ιδανικά της Δημοκρατίας της λαϊκής κυριαρχίας. Να ενωθούν μαζί μας. Να ενωθούν και να διαδηλώσουν την πίστη τους. Την πίστη τους στον αντιδικτατορικό αγώνα. Κάτω η χούντα. Δεν περνάει ο φασισμός. Ολοι ενωμένοι.

- Λαέ της Αθήνας. Λαέ της Ελλάδας. Σου ανακοινώνω πως αυτή τη στιγμή διασταύρωση Τρίτης Σεπτεμβρίου και Μάρνης αυτοκίνητα καίγονται από διαδηλωτές. Και επαναλαμβάνω. Δεν ανάβουμε φωτιές, ανάβουμε πυρκαγιές αντίδασης που θα κάψουμε τη χούντα. Λαέ της Αθήνας, λαέ της Ελλάδας. Σου ανακοινώνω πως αυτή τη στιγμή διαδηλωτές καίνε αυτοκίνητα. Δεν ανάβουμε φωτιές, ανάβουμε πυρκαγιές που θα άψουμε τη χούντα. Σήμερα φλέγεται η Αθήνα, αύριο όλη η Ελλάδα.

- Αύριο. Αύριο.

- Λαέ της Αθήνας, λαέ της Ελλάδας. Σήμερα το γενικό παλλαϊκό προσκλητήριο. Εφτά χρόνια φίμωσης και καταπίεσης. Βρίσκουνε διέξοδο. Εφτά χρόνια φίμωσης και καταπίεσης, βρίσκουνε σήμερα διέξοδο σ' ένα λαϊκό πανηγύρι. Λαέ της Αθήνας δεν κλαίμε από δακρυγόνα, κλαίμε από χαρά γιατί βλέπουμε τη νίκη μας νάρχεται. Δεν κλαίμε από τα δακρυγόνα, κλαίμε από χαρά γιατί βλέπουμε τη νίκη μας νάρχεται. Σας πληροφορώ ότι στη διασταύρωση Τρίτης Σετπεμβρίου και Μάρνης ήδη καίγονται αυτοκίνητα από διαδηλωτές. Δεν ανάβουμε πυρκαγιές, δεν ανάβουμε πυρκαγιές. Λαέ της Αθήνας. Ανάβουμε πυρκαγιές που θα κάψουνε την χούντα. Σήμερα φλέγεται η Αθήνα, αύριο ολόκληρη η Ελλάδα. Λαέ της Αθήνας. Λαέ της Αθήνας σήμερα το γενικό προσκλητήριο.

- Αγωνίζονται στο πλευρό μας διαδηλωτές στα διάφορα σημεία της πόλης αντιμετωπίζουν τους τρόπους και τις μεθόδους του χρησιμοποιεί η φασιστική αστυνομία με μεγάλο θάρρος. Αντιμετωπίζουν την αστυνομία με υπεροβολικό ηρωισμό. Δεν φοβούμαστε την αστυνομία. Χιλιάδε λαού που κατέκλυσαν το πολυτεχνείο, χιλιάδες λαού που βρίσκονται μέσα κι' έξω απ' το πολυτεχνείο, διαδηλώνουν την πίστη τους στα ιδανικά της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Λαέ της Αθήνας, σε καλούμε ενωμένο να έρθεις κοντά μας. Και να συμπαρασταθείς στον αγώνα μας. Χιλιάδες αυτοκίνητα γύρω από το Πολυτεχνείο διαδηλώνουν την πίστη τους στον αγώνα μας. Με τα κλάξα τους ειδοποιούν ότι είναι κοντά μας, ότι αγωνίζονται στο πλευρό μας.

- (Μουσική). Η εισαγωγή από την "Ομορφη πόλη".

- Εδώ Πολυτεχνείο. Εδώ Πολυτεχνείο, σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγνωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων. Κάνουμε έκκληση σ' όλες τις προσβείες να στείλουν παρατηρητές στο Πολυτεχνείο. Κάνουμε έκκληση στον Ερυθρό Σταυρό να στείλει αυτοκίνητα να παραλάβουν τους τραυματισμένους μας. Κάνουμε έκκληση να μας σταλούν απ' όλους, να μας σταλεί από αυτούς που μπορούν ό,τι είναι δυνατόν για να μας βοηθήσει, να βοηθήσει τους τραυματισμένους μας. Εχουμε ανάγκη από όλα τα πρώτα είδη ανάγκης. Εχουμε ανάγκη από φάρμακα, έχουμε ανάγκη από φιάλες οξυγόνου, έχουμε ανάγκη από ορρούς, έχουμε ανάγκη από όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα. Εχουμε ακόμη αν γίνη από γιατρούς.

Εδώ Πολυτεχνείο. Εδώ πολυτεχνείο, σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων ελλήνων. Ο ελληνικός λαός, ο λαός της Αθήνας αγωνίζεται στους δρόμους, μάχεται, μάχεται στους δρόμους ενάντια της δικτατορίας, ενάντια της χούντας. Ηδη, ήδη, στην οδό Δροσοπούλου, έχουν στηθεί οδοφράγματα. Ηδη στην Πατησίων συγκρούεται με τους αστυνομικούς. Ηδη το κτίριο το κτίριο της Νομαρχίας είναι κατειλημμένο από τους εργάτες. Ηδη στην Ομόνοια υπάρχει μεγάλος όγκος λαού. Στη λεωφόρο Αλεξάνδρας υπάρχουν τέσσερα μεγάλα οδοφράγματα. Ο,τι κι αν κάνουν, όποως κι αν μας επιτεθούν θ' αντιμετωπίσουν την ατσαλένια πίστη μας, θ' αντιμετωπίσουν τα στήθεια μας, θ' αντιμεωπίσουν το πείσμα μας για λευτεριά. Ο,τι κι αν κάνουν, όπωςι αν μας επιτεθούν είμαστε έτοιμοι να προτάξουμε τα στήθεια μας για την πίστη μας, για λευτεριά και πείσμα μας για αγώνα, για να διώξουμε τη χουντα, για να ρίξουμε τη δικτατορία. Ολοι, όλοι ενωμένοι. Ολοι ενωμένοι, αδελφωμένοι ενάντια, ενάντια στο ξενόδουλο κατακτητή.

Εδώ Πολυτεχνείο. Εδώ πολυτεχνείο. Σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων. Ελληνες. Ολοι οι Ελληνες αυτή τη στιγμή πρέπειο να μάθουν ότι στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, αγωνιζόμαστε ενάντια στη χούντα, αγωνιζόμαστε ενάντια στη δικτατορία, ενάντια στους αμερικάνους ιμπεριαλιστές. Ολοι ενωμένοι αδελφωμένοι όλοι με ένα στόμα, με μια ψυχή, φωνάζουμε πως δεν θα χάσουμε την πίστη στη λεφτεριά. Ολοι άοπλοι, άοπλοι θ' αντιμετωπίσουμε τον πάνοπλο κατακτητή μας, τον πάνοπλο κατακτητή μας. Αοπλοι με μόνο όπλο την πίστη μας, για λεφτεριά.

- (τραγούδι)

Οπως εγώ, φτωχή κι εσύ φτωχή, κι η γειτονιά

φτωχά τα ρούχα που φορώ και τα ενδύματα σου

Αλλά παρά τον πτωχισμόν και τα στερείσαι προίκα..

-Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλλήνων. Είμαστε ο μόνος ελεύθερος ραδιοφωνικός σταθμός, είμαστε η μόνη ελεύθερη αλήθεια. Είμαστε η μόνη ελεύθερη αλήθεια. Ο,τι μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός μας είναι η αλήεια, είναι η κατάτασση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και ειδικά αυτή τη στιγμή στην Αθήνα. ο λαός όλος ο ελληνικός λαός, ο λαός της Αθήνας, αγωνίζεται ενωμένος, αδελφωμένος. Ο λαός της Θεσσαλονίκης, ο λαός της Πατρας, αγωνίζονται όλοι ενωμένοι, Μ' ένα σώμα με μια φυχή να κερδίσει τη λεφτεριά του, για ν' απνατρέψει τους δυνάστες του που χρόνια τον εκμεταλλεύονται και του ροφούν το αίμα. Ο αγώνας είναι παλλαϊκός. Ο λαός αγωνίζεται να γίνει κυρίαχος στο σπίτι του, να εξουσιάζει τη χώρα του, την μεγάλη μας τρισένδοξη Ελλάδα. Αγωνιζόμαστε ενάντια στη δικτατορία, ενάντια στη χούντα. Είμαστε, είμαστε άοπλοι. Είμαστε άοπλοι. Είμαστε άοπλοι. Είμαστε άοπλοι. Είμαστε άοπλοι.

- Επαναλαμβάνω. Ενέσιμα βάλιουμ. Λαέ της Αθήνας φόντισε να μας αποσταλούν. Ο αγώνας μας πρέπει να νικήσει. Λαέ της Αθήνας, λαέ της Αθήνας. Χρειαζόμαστε φάρμακα. Βάλιουμ από στόματος και βάλιουμ 90. Βάλιουμ από στόματος και βάλιουμ 90. Βάλιουμ από στόματος και βάλιουμ 90. Βοηθήστε μας. Ο αγώνα μς πρέπει να νικήσει.

- Εδώ Πολυτεχνείο. Εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλά ο Ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζομένων φοιτητών των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων, τα ιατρεία του πολυτεχνείου μας χρειάζονται ορισμένα φάρμακα, για να αντιμετωπίσουν προληπτικά τους τυχόν επερχομένους κινδύνους.

Χρειαζόμαστε φάρμακα. Ενέσιμα βάλιουμ, διά στόματος βάλιουμ, συμπαθόλ, ατομιικές σύριγγες, πολλές γάζες και μικρές φιάλες οξυγόνου. Επαναλαμβάνουμε. Χρειαζόμαστε σε αρκετές ποσότητες τα πιο κάτω φάρμακα. Ενέσιμο βαλιουμ, διά στόματος βάλιουμ, συμπαθόλ, ατομικές σύριγγες, γάζες, μικρές φιάλες οξυγόνου. Ενέσιμα βάλιουμ διά στόματος, βάλιου με συμποθάλ ατομικές σύριγγες, γάζες, μικρές φιάλες οξυγόνου, σε επαρκείς ποσότητες.

-Σας μιλά ο ραδιοφωνικός στθμός των ελεύθερων Ελλήνων αγωνιστών, των ελεύθερων Ελλήνων αγωνιστών. Λαέ της Αθήνας. Ο αγώνα μας είναι ιερός. Είμαστε χιλιάδες. Δεν μπορούν να μας μας κάνουν τίποτα. Εφοδίαστε μας με τα φάρμακα που σου ζητήσαμε. Θα είμαστε τότε απόλυτα ισχυροί. θα αντιμετωπίσουμε έτσι τον κάθε κίνδυνο. Λαέ της Αθήνας. Είμαστε μαζί σου, είσαι μαζί μας. Ελα να ενωθούμε και θα νικήσουμε.

- Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο, σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζομένων φοιτητών, των ελεύθερων αγνωνιζομένων Ελλήνων. Λαέ της Αθήνας, η νίκη είναι κοντά. Η χούντα απάντησε με βία. χρησιμοποιεί δακρυγόνα. Τα μέτρα που θα πάρουμε είναι: λίγη βαζελίνη ή λίγο λάδι γύρω από τα μάτια, Λίγο κραγιόν. Μην αναπνέετε από τη μύτη. Προσπαθήστε κατά τακτά διαστήματα κάθε 10 ή 15 λεπτά να εισπνέετε λεμόνι, από τη μύτη. Εισπνέετε λεμόνι από τη μύτη. Στάξετε δυο σταγόνες στη φούκτα λεμονιού και αναπνεύσετε βαθιά. Δεν φοβόμαστε τη χούντα. Είματε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα μέτρα της. Είμαστε χιλιάδες. Δεν θα μας κάνουν τίποτα. Εδώ ραδιοφωνικός σταθμός του Πολυτεχνείου. Σας μιλά ο Ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζομένων Ελλήνων. Λαέ της Αθήνας. Εφτασε η ώρα να έρθεις σύσσωμος κοντά μας. Είμαστε εκατοντάδες χιλιάδες. Πρέπει να γίνουμε εκατομμμύριο. Οταν γίνουμε εκατομμύριο δε θα φοβόμαστε πια τη χούντα. Μποροόυμε να απομονώσουμε αυτούς που χρησιμοποούν τα δακρυγόνα, μπορούμε τότε πιο ελεύθερα να μιλήσουμε. Λαέ της Αθήνας, έλα κοντά μας.

- (τραγούδι).

Ολοι διψάνε. Χρόνια τώρα. Ολοι πεινάνε.

Τα μάτια τους είναι κόκκινα απ' την αγρύπνια,

μια βαθιά χαρακιά σφηνωμένη ανάμεσα στα φρύδια τους,

σαν ένα κυπαρίσσι ανάμεσα σε δυο βουνά το λιόγερμα.

- Εδώ ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πολυτεχνείου. Εδώ οι ελεύθεροι φοιτητές. Εδώ οι Ελληνες ελεύθεροι φοιτητές. Συνάδελφοι Ελληνες φοιτητές. Βισκόμαστε αυτή τη στιγμή στον αγώνα για την κατάργηση της δικτατορίας. Ελληνες φοιτητές. Μην πανικοβάλλεσθε. Τα δακρυγόνα δεν μπορούν να προξενήσουν καμιά βλάβη πάνω σας. Τα δακρυγόνα δεν μπορούν να σκορπίσουν το ηθικό μας και το αψηλό αδούλωτο φρόνημά μας. Ολοι, όλοι οι δρόμοι, όλοι στο Πολυτεχνείο, μπροστά στο πολυτεχνείο μπροστά, στους διαδρόμους, οι πόρτες να ελέγχονται πλήρως, να ελέγχονται κανονικά.

- Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζομένων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων. Γενική έκκλησις: Παρακαλούμε οι αυτοκινητισταί να κορνάρουν εμπρός απ' το Πολυτεχνείο, δημιουργώντας την ατμόσφαιρα που ταιριάζει στο κίνημά μας. Παρακαλούνται, γενική έκλησις προς τους αυτοκινητιστές να κτυπούν συνεχώς το κλάξον, μπρος απ' το Πολυτεχνείο, να δημιουγείται η ατμόσφαιρα που ταιριάζει στο κίνημα μας.

- Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζομένων Ελλήνων. Αυτή τη στιγμή αν η χούντα χρησιμοποιήσει βία, εμείς θα απαντήσουμε με αντιβία. Η βία, η βία (σώζεται;) μόνον από την αντιβία.

- Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός, των ελεύθερων αγωνιζομένων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζομένων Ελλήνων. Λαέ της Αθήνας. Από παντού μας έρχονται μηνύματα για την ενθάρρυνση του αγώνα μας, από παντού μας έρχονται μηνύματα συμπαράστασης.

- (Τραγούδι)

Αυτά τα πρόσωπα δε βουλεύονται παρά μόνο στον ήλιο,

αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο

- Παρακαλούνται οι εντός του Πανεπιστημίου, οι οποίοι διευθύνουν ενισχυτάς και μεγάφωνα, παρακαλούνται να βάλουν έμπροσθεν των μικροφώνων ραδιόφωνα, ώστε να επιτυγχάνεται δυνατή αναμετάδωση και ενημέρωση και για τους άλλους.

- Εδώ Πολυτενείο, εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλά ο ραδιφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζομένων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζομένων Ελλήνων. Ελληνικέ λαέ, θα νικήσεις. Η ιαχή μας, η φωνή μας, ακούγεται σ' όλη την Αθήνα. Ο ελληνικός λαός είναι γύρω από το Πολυτεχνείο. Οι αυτοκινητιστές πατάνε τα κλάξα τους και μας συμπαρίστανται. Ολοι οι αυτοκινητιστές να πατάνε τα κλάξα τους δυνατά, για να ενισχύσουν τον αγώνα μας, για νάνει σημάδι της συμπαράστασης σας. Ελληνικέ λαέ, θα νικήσεις. Ελληνικέ λαέ, λαέ της Αθήνας. Θα νικήσεις. Παρακαλούμε όλους όσοι έχουνε ενισχυτές και μεγάφωνα στις πύλες του Πολυτεχνείου να πάρουν δέκτες και να τους εγκαταστήσου στα μεγάφωνα, έτσι το μήνυμα του σταθμού μας θα ακούγεται σ' όλο το χώρο από το Πολυτεχνείο. Ετσι τα πλήθη πούναι συγκεντρωμένα στο Πολυτεχνείο, μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο, θα γιγαντώνουν την πίστη τους. Εδώ ραδιοφωνικός σταθμός του Πολυτεχνείου. Εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζομένων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζομένων Ελλήνων.

((τραγούδι)

Χρόνια, όλοι πεινάνε τα μάτια τους είναι κόκκινα απ' την αγρύνια,

μια βαθιά χαρακιά σφηνωμένη ανάμεσα στα φρύδια τους

σαν ένα κυπαρίσσι ανάμεσα σε δυο βουνά το λιόγερμα.

Το χέρι τους είναι κολλημένο το ντουφέκι,

το ντουφέκι είναι συνέχεια του χεριού τους,

το χέρι τους είναι συνέχεια της ψυχής τους

κι έχουν στα χείλια τους επάνου το θυμό.

Εδώ ραδιοφωνικός σταθμός του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζομένων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζομένων Ελλήνων. Λαέ της Αθήνας. Αντιμετώπισε τα δκαρυγόνα και μ' ένα άλλο αποτελεσματικό τρόπο. Εκεί όπου εκρήγνυνται με μια εφημερίδα, ρίξε φωτιά, βάλε, άναψε φωτιά με μια εφημερίδα. Εκεί όπου εκρήγνυνται τα δακρυγόνα, βάλε, άναψε φωτιά με μια εφημερίδα εκεί όπου εκρήγνυνται τα δακρυγόνα. Τα δακρυγόνα τότε παίρνουν φωτιά και εξαφανίζεται ο κίνδυνος των δακρυγόνων. Ο κίδυνος να τρέξουν τα μάτια σου. Απόφυγε να τρέχουν τα μάτια σου βάζοντας φωτιά σε μια εφημερίδα όπου εκρήγνυνται τα δακρυγόνα.

(τραγούδι)

...Είναι συνέχεια του χεριού τους

το χέρι τους είναι συνέχεια της ψυχής τους

κι' έχουν στα χείλια τους επάνου τον θυμό

κι έχουνε τον καημό βαθιά, βαθιά στα μάτια τους

σαν ένα αστέρι σε μια γούβα αλάτι

(τραγούδι)

Οταν σκοτώνονται, όταν σκοτώνονται, όταν σκοτώνονται, όταν σκοτώνονται,

η ζωή τραβάει την ανηφόρα, η ζωή τραβάει την ανηφόρα,

με σημαίες με σημαίες, με σημαίες και με ταμπούρλα

- (τραγούδι)

Τόσα χρόνια όλοι πεινάνε, όλοι διψάνε, όλοι σκοτώνονται

πολιορκημένοι από στεριά και θάλασσα

Εφαγ' η κάψα τα χωράφια τους, κι' η αλμύρα πότισε τα σπίτια τους

Από τις τρύπες του πανωφοριού τους μπαινοβγαίνει ο θάνατος,

πολιορκημένοι από στεριά και θάλασσα,

Εφαγε' η κάψα τα χωράφια τους, κι' η αλμύρια πότισε τα σπίτια τους.

από τις τρύπες του πανωφοριού τους μπαινοβγαίνει ο θάνατος.

Πάνω στα καραούλια πέτρωσαν βιγλίζοντας το μανιασμέο πέλαγο,

όπου βούλιαξε το σπασμένο κατάρτι του φεγγαριού.

Το ψωμί σώθηκε τα βόλια σώθηκαν,

τώρα γεμίζουν τα κανόνια τους,

τώρα γεμίζουν μόνο με την καρδιά τους.

Ακολουθεί δελτίον στα γαλλικά.

- Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο, σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθός των ελεύθερων ανωνιζομένων φοιτητών, των ελεύθερων αγνωνιζομένων Ελλήνων,

Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο. Ελληνικέ λαέ, αγωνίσου. Αγωνίσου ενάντια στα όργανα της χούντας που τυχόν σου επιτίθενται, όπου πέφτουν δακρυγόνα προσπάθησε τα μάτια σου να μην δακρύζουν. Βάλε γύρω από τα μάτια σου λάδι, κραγιόν ή βαζελίνη. Ετσι δεν έχεις να φοβηθείς τα δακρυγόνα. Πέταξε τα δακρυγόνα μακρυά όταν πέσουν μπροστά σου. Αργούν πολύ να εκραγούν. Η μάλλον μόνον βγάζουν καπνούς. Πέταξε τα στους αστυνομικούς που στα πετάνε. Ελληνικέ λαέ. Αγωνίζου και θα νικήσεις. Ελληνα φοιτητή, ο αγώνα σου καταξιώνεται, ύστερα από τη λαϊκή συμμετοχή και τη λαϊκή συμπαράσταση, σ' όλους τους δρόμους της Αθήνας. Πολλές χιλιάδες φοιτητών και λαού βρίσκονται μέσα στο Πολυτεχνείο. Αλλά μυριάδες λαού βρίσκονται έξω από το Πολυτεχνείο και αγωνίζονται σε πάμπολλά μέτωπα, στην Πατησίων, στην πλατεία Βικτωρίας, στην Αλεξάνδρας, έχουν στηθεί οδοφράγματα, στη Χαλκοκονδύλη. Ελληνικέ λαέ, αγωνίσου. Αγνωνίσου και θα νικήσεις.

- Σας ομιλούμε από το ιατρείο του Πολυτεχνείου. Σας ομιλούμε από το ιατρείο του Πολυτεχνείου. Κάνουμε έκκληση σ' ολα τα ιδιωτικά αυτοκίνητα να έρθουν να παραλάβουν τραυματίες... Και από εκεί και πέρα τίποτα.

Προσοχή, προσοχή. Σας μιλούμε από τα ιατρεία του Πολυτεχνείου. Οσοι μπορείτε και έχετε αυτοκίνητα να έρθετε να παραλάβετε τραυματίες. Επίσης στο σπίτι της κυρίας (Βέμπο) Στουρνάρα (...) έχει στηθεί πρόχειρος σταθμός πρώτων βοηθειών. Attetion-atansion.

Κάνουμε έκκληση σ' ολο το λαό της Αθήνας να φέρει φάρμακα στην περιοχή του Πολυτεχνείου. Επίσης ιδιωτικά αυτοκίνητα, όσοι έχουν ιδιωτικά αυτοκίνητα εις τους χώρους του πολυτεχνείου ας έρθουν να μεταφέρουν τραυματίες. Τα ασθενοφόρα δεν επαρκούν. Ο αγώνας είναι πολυμέτωπος. Δεν έρχονται ασθενοφόρα. Η νίκη έρχεται. Αγαπητοί ακροατές. Η νίκη έρχεται. Ο ελληνικός λαός αγωνίζεται σ' όλους τους δρόμους της Αθήνας.

....των ασθενοφόρων και ρίχνουν δακρυγόνα. Αυτό το καταδικάζει κάθε άνθρωπος. Αυτό το καταδιάζει κάθε άνθρωπος. Αυτό που γίνεται εγκληματικό. Είναι απάνθρωπο, είναι απάνθρωπο. Τα αυτοκίνητα έρχονται να σώσουν αγωνιστές. Να σώσουν ανθρώπους που θυσιάζουν το αίμα τους, που το αίμα τους τιμιέται με τον αγώνα τους. Ο αγώνας τους, ο αγώνας τους είναι ο ιερός. Μάχονται για να ελευθερωθούν για να αποτινάξουν τον αμερικάνικο ζυγό που τον έχει εγκαθιδρύσει με τη δικτατορία που τον έχει εγκαθιδρύσει με τη χούντα 6 χρόνια στη χώρα μας. Ο αγώνας είναι παλλαϊκός. Ο αγώνας έχει γενικευτεί, σ όλη τη ελλάδα. Ο αγώνας είνα ιερός. Είναι αγώνας ελευθερίας.

Για να μη μας χαρακτηρίσουν αναρχικούς εξτρεμιστές. Δεν είμαστε αναρχικοί και εξτρεμιστές. Είμαστε Ελληνες ελεύθεροι που αγωνιζόμαστε για μια ελεύθερη Ελλάδα. Αγωνιζόμαστε για να ρίξουμε τη δικτατορία. Αγωνιζόμαστε για να είμαστε ελεύθεροι. Αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να εκφράζουμε ελεύθερα την άποψη μας, μέσα σ' ενα δημοκρατικό πολίτευμα. Μέσα σε μια λαϊκή επικράτηση.

- Υπαρχει σταθμός προβοκατόρικος, ο οποίος διακηρύσσει συνθήματα που δεν μας εκφράζουν. Εδώ Πολυτεχνείο. Εδώ Πολυτεχνείο.

- Δυο τανκς έχουν στραφεί στο Πολυτεχνείο. Αυτή τη στιγμή πληροφορούμαστε ότι δύο τανκς είναι μπροστά στην Πύλη. Και μας κτυπάνε με τις μπούκες των κανονιών τους. Δεν πρόκειται, είμαστε σίγουροι, να επιτεθούν εναντίον του κτιρίου του Πολυτεχνείου. Να σκοτώοσυν τους φοιτητές, να σκοτώσουν τα νιάτα της Ελλαδας. Αγωνιζόμαστε. επαναλαμβάνω. Αν αγωνιζόμαστε έτσι, αγωνιζόμαστε ενάντια της χούντας που είναι μια μικρή ξενοκίνητη ομάδα που εξυπηρετεί τα ξένα συμφέροντα. Ηδη έχει μπεί αστυνομία στο χώρο του Πολυτεχνείου. Πιστεύουμε οι φαντάροι μας, θ' αγκαλιαστούν με τους φοιτητές μας. Ο Εθνικός Υμνος, αυτή τη στιγμή, όλοι, ας ψάλλεται ο Εθνικός Υμνος και ας προϊσταται ο εκφωνητής, ο μόνος ελεύθερος εκφωνητής στο Πολυτεχνείο. Υπάρχουν διαδηλωτές στην Ηπείρου, υπάρχουν ακόμη διαδηλωτές στην Αθήνα. Υπάρχουν διαδηλωτές στην Αθήνα.

Ελληνικέ λαέ,

Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή. Σε γνωίζω από την όψη που με βια μετράει τη γη

Απ' τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελληνων τα ιερά

και σαν πρώτα αντρειωμένη χαίρε, ω χαίρε ελευθεριά.

Και ακαρτέρει και ακαρτέρει φιλελεύθερη λαλιά

ένα εκτύπαε τ' άλλο χέρι από την απελπισιά.

Αργειε νά έρθη εκείνη η μέρα κι ήταν όλα σιωπηλά

γιατί τάσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά.

- Κάνουμε έκκληση. Ο αγώνας πρέπε να συνεχιστή. Πρέπει (να κατέβουμε) όλοι στο δρόμο...

- Αύριο θέλουμε, αύριο θέλουμε όλοι, να κατέβουν τα συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα μας.

- Ελληνες στρατιώτες. Είσαστε λαός ελληνικός.

- Θα αντισταθούμε ως την τελευταία στιγμή.

- Αδέλφια. Αδέλφια μας στρατιώτες. Αδέλφια μας στρατιώτες. Δεν θα σηκώσετε όπλο, δεν θα σηκώσετε και δε θα πυροβολήσετε και θα σκοτώσετε τ' αδέλφια σας. Αδέλφια μας στρατιώτες, αδέλφια μας στρατιώτες, αδέλφια μας στρατιώτες. Αδέλφια μας στρατιώτες. Δεν είναι δυνατόν. Πώς είναι δυνατόν να πυροβολήσετε τ' αδέλφια σας. Να χυθεί ελληνικό αίμα; Πολεμώντας τη λευτεριά...

- Αυτή τη στιγμή, τη στιγμή αγωνίζονται τα παιδιά σου, ο ελληνικός λαός και προ παντός ο λαός της Αθήνας. Βρίσκεται στους δρόμους, μπροστά σας, βρίσκεται στους δρόμους και δεν αφήνει τα τανκς να στραφούν ενάντια των ελληνικών νιάτων. Η δύναμη είναι τα ελληνικά νιάτα, είναι τα παιδιά σου. Ελληνικέ λαέ που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις επάλξεις, στις επάλξεις για λευτεριά. Αγωνίζονται για λευτεριά.

Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο, σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζομένων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων. Ελληνικέ λαέ: Αγωνίσου όσο μπορείς. Τα παιδιά σου δεν πρόκειται να νικηθούν. Τα στρατευμένα παιδιά σου δεν πρόκειται να σηκώσουν όπλο επάνω σου. Η χούντα τους στέλνει για ψυχικό εκβιασμό. Η χούντα τους στέλλει σαν ψυχολογικό όπλο.

- Χαρμόσυνο μήνυμα. Από ενα τανκς που κινείτο φαντάρος χαιρέτισε το λαό που ζητωκραύγαζε. Από ένα τανκ που κινείτο φαντάρος χαιρετούσε τον λαό που ζητωκραύγαζε. Επαναλαμβάνουμε. Χαρμόσυνο μήνημα: Ενώ ένα τανκ εκινείτο επί της Πατησίων και πλησίαζε στο Πολυτεχνείο φαντάρος από τα τανκ χαιρετούσε το λαό που παραληρούσε, που παραληρούσε, ξεστομίζοντας τραγουδώντας, φωνάζοντας τον Εθνικό μας Υμνο.

- Εδώ Πολυτεχνείο. Εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλά ο Ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζομένων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζομένων Ελληνων. Είμαστε ο μόνος ραδιοφωνικός ελεύθερος σταθμός. Είμαστε η μόνη ελεύθερη φωνή. Είμαστε η μόνη ελεύθερη φωνή..."