Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

27.8.1973: Ο Στρατηγός Γρίβας αφού αφήνει ελεύθερο τον απαχθέντα υπουργό Χρίστο Βάκη μετά το αυστηρό μήνυμα του Γεώργιου Παπαδόπουλου, δηλώνει ότι διαφωνεί με τον τερματισμό της δράσης του

S-1958

27.8.1973: Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΡΙΒΑΣ, ΑΦΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΕΛΕΥΘEΡΟ ΤΟΝ ΑΠΑΧΘΕΝΤΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΧΡΙΣΤΟ ΒΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΝΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΩ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΧΕ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ ΔΥΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ

Ενώ ο στρατηγός Γρίβας άφησε ελεύθερο τον απαχθέντα υπουργό Δικαιοσύνης ύστερα από το αυστηρό μήνυμα του Προέδρου της Ελλάδας Γεώργιου Παπαδόπουλου, με ένα φυλλάδιο του ανέφερε ότι άφησε ελεύθερο τον υπουργό σε ένδειξη καλής θέλησης και όχι γιατί συμφωνούσε μαζί του.

Ανέφερε ακόμη ότι θα έδινε πιο ξεκάθαρη απάντηση τις επόμενες ημέρες.

Ανέφερε στο φυλλάδιο του ο Στρατηγός Γρίβας που απέστειλε με την μέθοδο "της διά χειρός παράδοσης" στις εφημερίδες:

"Προς την από ραδιοφώνου μεταδοθείσαν δήλωσιν του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, δεν είμαι σύμφωνος και θα δώσω συντόμως απάντησιν.

Εν τούτοις εις ένδειξιν της καλής θελήσεως μου ότι επιθυμώ ομαλοποίησιν της εν Κύπρω καταστάσεως και λύσιν όλων τω διαφορών μας αλλά μόνον δημοκτικώ τρόπω, έδωσα εντολήν όπως αφεθή ελεύθερος ο Υπουργός κ. Βάκης.

Η χειρονομία μας αυτή δεν πρέπει να εκληφθή υπό των αντιπάλων μας ένδειξις αδυναμίας, διότι είναι μια ακόμη προσπάθεια μας, να συνεισφέρωμεν διά ν' αποφευχθή η αιματοχυσία και ο εμφύλιος πόλεμος, τον οποίον εν τούτοις θα ήμεθα υποχρεωμένοι να δεχθώμεν μόνον εάν μας επιβληθή.

Και τούτο θα συμβή εφ' όσον ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θελήση διά δημοκατικών μέσων να λυθούν άπαντα τα ζητήματα τα προκαλέσαντα την αναταραχήν, τόσον το εθνικόν, όσον και τα εσωτερικά τοιαύτα, περί ων έκαμα εις σχετικήν δήλωσιν μου.

Η σύλληψις του κ. Βάκη και η κράτησις του εγένετο ως και εις την επιστολήν μου προς τον κ. Βάκη εξέθεσα διά να αντιληφθούν οι κ.κ. Υπουργοί ότι είναι συνένοχοι του σεπτού Προέδρου των, διά τα διαπραττόμενα εγκαύματα εν Κύπρω και ότι θα λογοδοτήσουν εν καιρώ μετ' αυτού.

Πιστεύομεν η σύλληψις του κ. Βάκη έδωσεν εις τον Κυπριακόν λαόν την ευκαιρίαν να εκτιμήση ποίαν αξίαν έχει διά τον Πρέδρον του η ζωή των ατόμων- και αυτών ακόμη των στενών συνεργατών του- αφού θα ηύχετο κατά πληροφορίας μας να εκτελεσθή ο κ. Βάκης, υφ' υμών ή να ανακαλυφθή και να κτυπηθή κατά συμπλοκήν διά να εκμεταλλευθή τον φόνον του πολιτικώς".

Αυτό που υποσχέθηκε ο Γεώργιος Γρίβας το έκαμε στις 27.8.1973 με μια μακρά ανακοίνωση που έστειλε στις κυπριακές εφημερίδες και πάλι.

Στην ανακοίνωση του αυτή ο Στρατηγός Γρίβας ήταν πολύ αποκαλυπτικός και ανέφερε, παραδεχόμενος για πρώτη φορά, ότι βρισκόταν σε επαφή με την χούντα στη διάρκεια της δράσης του και ότι είχε αποστείλει δυο υπομνήματα με τις θέσεις του σ' αυτήν.

"Είναι ανάγκη, όμως, να ομιλώμεν με ειλικρίνειαν" ανέφερε ο Στρατηγός Γρίβας. "Οταν τον Ιανουάριον του 1972 έλαβα, δύο μηνύματα εκ μέρους υμών και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλαδος απέστειλα απάντησιν την 12ην Ιανουαρίου 1972 διά του κ. Παναγιωτάκου ότι ήμουν έτοιμος να συμβάλω εις την αποκατάστασιν της ενότητος και γαλήνης εν Κύπρω, εκθέτων συγχρόνως και τας επί τούτου απόψεις μου. Τελευταίως διά του κ. Λαγάκου σας απέστειλα, όταν μου εζητήθη, υπόμνημα εκθέτων πάλιν τας απόψεις μου".

Ανέφερε ο Γρίβας στην αποκαλυπτική ανακοίνωση του:

"Προς τον Πρόεδορν της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Γεώργιον Παπαδόπουλον.

Ελαβα γνώσιν του μηνύματος σας το οποίον μου απευθύνατε διά του ΡΙΚ.

Ομολογώ ότι μου προξένησε λίαν αλγεινήν εντύπωσιν.

Η στιγμή της εξαγγελίας του συνέπεισε με την διεξαγωγήν ευρείας εκτάσεως ερευνώνκαι συλλήψεων εις την επαρχίαν Αμμοχώστου καθ' ας συνελαλαμβάνοντο και εφυλακίζοντο αδιακρίτως, ως ύποπτοι αγωνισταί της Ενώσεως μεταξύ των οποίων και δύο μητέρες, ων η μια περιποιείται βρέφος της, άνδρες δε του κακοφήμου επικουρικού σώματος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έθετον σκοπίμως βόμβες διά να ενοχοποιήσουν γυναίκας, διότι οι σύζυγοι των διέφυγον την σύλληψιν.

Ουδέν όμως μήνυμα σας ηκούσθη δημοσίως το οποίον να απευθύνεται και προς τον υπεύθυνον της σημερινής καταστάσεως εν Κύπρω, διά να σταμτήσουν το ανθρωπομάζωμα και αι πράξεις βίας, αι οποίαι ακόμη συνεχίζονται, ίνα ούτω εν ηρεμία πλέον μελετηθή το μήνυμά σας. Ούτω, εχρησιμοποιήσατε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και από της απόψεως αυτής και μόνον, το μήνυμα σας δεν εγένετο ευπρόσδεκτον υφ' ημών.

Αήθης ήτο, επίσης και ο τρόπος δι' ου διεβιβάσθη το μήνυμά σας, διά του Ιδρύματος Ραδιοφωνίας του αντιπάλου μου, δεν απευθύνεσθε όμως προς τον τυχόντα, ανεξαρτήτως των άλλων υπηρεσιών μου προς την Πατρίδα, συνεχώς από το 1916 είμαι και ανώτατος αξιωματικός του ελληνικού στρατού, όστις ετίμησε τα ελληνικά όπλα εις δύο πολέμους μας ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗΝ του πυρός, όταν δε υμείς είσθο απλούς αθυπολοχαγός, ημείς ως Επιτελής εις το γραφείον επιχειρήσεων του Γενικού Επτελείου μετέσχομεν εις την προπαρασκευήν του πολέμου κατά της Ιταλίας και είτα εχρημάτησα Επιτελάρχης μιάς λίαν ενισχυμένης Μεραρχίας εις το Μέτωπον Κλεισούρας- Τεπελενίου. Απήτουν ως εκ τούτου, τον προσήκονα σεβασμόν.

Απευθύνεσθε ακόμα και εις τας παρανόμους ομάδας αι οποίαι υποστηρίζουν την Κυπριακήν Κυβέρνησιν. Αγνοείται ποίος ο ιθύνων νους και ο πραγματικός αρχηγός των ομάδων αυτών. Δεν θέλετε να τον κατονομάσετε ή αγνοείτε ποίος είναι;

Είτε το εν συμβαίνει, είτε το άλλο, τούτο δεικνύει ή μεροληψίαν ή ασύγγνωστον άγνοιαν. Ούτω θέτετε, όμως υμάς εις πολύ ήσσονα μοίραν του αντιπάλου μας. Δεν αντιλαβάνεσθε ακόμη ότι αι παράνομοι αυταί ομάδες δεν πρόκειται, οπωσδήποτε, να παύσουν υφιστάμεναι, εξοπλισθείσαι υπό του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, δυστυχώς δι' οπλισμού, όστις ενώ ήτο υπ' ευθύνην και της επαναστατικής Κυβερνήσεως να τον διαφυλάξη αφήκεν εν τούτοις να διαρρεύση εις ταυτάς τας παρανόμους ομάδας.

Δεν θέλετε να παραδεχθήτε ότι οι "παράνομοι" αυτοί αλλάσσουν συνεχώς υπόστασιν και στολήν κατά το "άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς" και ότι διοχετέυονται συνεχώς εις το κακόφημον επικουρικόν σώμα νομίμως πλέον υφιστάμενον.

Οτι εις τας τάξεις τούτου η πλειονοψηφία είναι η νομμοποιημένοι "παράνομοι" ή οι κομμουνισταί; Και πως συμβιβάζεται ώστε οι εν Ελλάδι κομμουνισταί να είναι επικίδυνοι και πολέμιοι υμών, ενώ εν Κύπρω να είναι σύμμαχοι υμών; Υπενθυμίζω όμως υμάς τι από ραδιοφώνου έψαλλε ο Ραδιοσταθμός Αθηνών κατά του "Κράτους του Θεού" του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ευθύς ως ανέλαβε την αρχήν η Επανασττιή Κυβερνησις της 21ης Απριλίου. Υπενθυμίζω, ακόμη, τι έλεγαν τελευταίως εις δηλώσεις των οι κ.κ. Καβαλιεράτος και Λαγάκος περί "σεσηπότων καταστάεων" και "σκωλήκων". Αυτά ελησμονήθησαν;

Ούτω διεχωρίσατε μόνοι σας τον Κυπριακόν Λαόν εις δύο παρατάξεις, αλλά από την μια μεριά είμεθα ΗΜΕΙΣ, η αληθινή Ελλάδα και η ελεύθερη Ελληνική Κύπρος. Από την άλλη μεριά οι ανθέλληνες και οι προδώσαντες την εθνικήν ιδέαν, επροτιμήσαατε να υποστηρίξετε τους δευτέρους. Πολύ, περίεργος, τω όντι ΣΥΖΥΓΙΑ. Τούτο όμως αφορά υμάς. Αφορά ακόμα την ελληνικήν Κυβέρνησιν και τον Ελληνικόν Λαόν. Αφορά επίσης τους ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΠΑΝΑΣΤΑΤΑΣ ΣΑΣ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ.

Είναι ανάγκη, όμως, να ομιλώμεν με ειλικρίνειαν. Οταν τον Ιανουάριον του 1972 έλαβα, δύο μηνύματα εκ μέρους υμών και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλαδος απέστειλα απάντησιν την 12ην Ιανουαρίου 1972 διά του κ. Παναγιωτάκου ότι ήμουν έτοιμος να συμβάλω εις την αποκατάστασιν της ενότητος και γαλήνης εν Κύπρω, εκθέτων συγχρόνως και τας επί τούτου απόψεις μου.

Τελευταίως διά του κ. Λαγάκου σας απέστειλα, όταν μου εζητήθη, υπόμνημα εκθέτων πάλιν τας απόψεις μου.

Εις αμφοτέρας τας περιπτώσεις δεν ηθελήσατε να απαντήσετε. Μη λαβόντες ουδόλως υπ' όψιν ταύτας, χωρίς ημείς να γνωρίζωμεν διατί κατελήξατε εις την απόφασιν ότι πρέπει να εγκταλείψωμεν τον εθνικόν σκοπόν ον ετάξαμεν εις τον αγώνα μας, την ΕΝΩΣΙΝ, και να παραδοθώμεν άνευ όρων, βορά εις την βίαν του αντιπάλου μας, να δεχθώμεν δε ότι εις την νήσον όλα τα ζητήματα, εθνικά και εσωτερικά πρέπει να λύωνται υπό της Καλογηροκρατίας, δικτατορικώ τρόπω.

Ζητείτε να παύση η ημετέρα δράσις και να διαλυθούν αι ένοπλοι ομάδες μας. Δεν πρόκειται όμως περί ενόπλων ομάδων, αλλά περί μιας πανεθνικής Οργανώσεως, η οποία αποτελείται από αγωνιστάς του θρύλου της ΕΟΚΑ, οι οποίοι αγωνιζονται σήμερον διά τον ίδιον σκοπόν, δι' ον ηγωνίζοντο και το 1955 μέχρι το 1959 και τους οποίους όμως τότε και υμείς και το πανελλήνιον εχειροκρότουν, διατί τώρα ήλλαξαν τα αισθήματα τόσας έναντι τούτων;

Δεν είναι ο ιδιος σκοπός; Δεν είναι οι ίδιοι θρυλικοί αγωνισταί;

Δεν μπορεί αυτοί την μια μέρα να είναι άγγελοι και ήρωες και έπειτα να γίνουν διάβολοι και ταραχοποιοί. Ηναγκάσθημεν να διεκδικήσωμεν και σήμερον των όπλων την επίτευξν του σκοπού μας, διότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προπαρασκεύασε από μακρού τον ένοπλον αγώνα γας επι του εθνικού θέματος της Κύπρου απόψεις του, συμφώνως προς το ατομικόν του συμφέρον εισαγαγών λαθραίως οπλισμόν πριν ή ημείς επανεμφανισθώμεν ως Οργάνωσις.

Εις το διάγγελμα μου της 5ης Αυγούστου εξέθεσα εν πλάτει, διατί ηναγκάσθην, παρά την θέλησιν μου να προσφύγω εις τον ένοπλον αγώνα. Σεις, μη λαβόντες ταύτα υπ' όψιν τάσσεσθε με τον ΘΥΤΗΝ και εναντίον του ΘΥΜΑΤΟΣ. τάσσεσθε υπέρ του καταλύτου και εναντίον εκείνου, ο οποίος θέλει να δημιουργήση και να λειτουργήση κράτος δικαίου, κράτος Δημοκρατικόν. Τάσσεσθε υπέρ της επιβολής λύσεως του Κυπριακού και εναντίον εκείνου, ο οποίος ζητά να ερωτηθή ο λαός, ο μόνος δικαιούμενος να κανονίση την τύχην του. Τάσσεσθε υπέρ των στοιχείων της βίας και της αναρχίας και εναντίον εκείνου, ο οποίος θέλει να καταλύση την αναρχίαν. Τάσσεσθε υπέρ της εσαεί Καλογηροκρατίας εν Κύπρω, ενώ οι ιεροί κανόνες επιτάσσουν "οι παπάδες στην εκκλησίαν".

Ολα αυτά διατί; Οπως λέγετε εις τη δήλωσιν σας, διά να δοθή λύσις εις το Κυπριακον. Και ημείς θέλομεν λύσιν ΟΥΧΙ ΟΜΩΣ ΛΥΣΙΝ ΟΙΑΝΔΗΠΟΤΕ.

Ημείς εζητήσμαεν όπως το Εθνικόν ζήτημα όσον και η εσωτερική κατάστασις λυθούν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩ τρότω και δηλούμεν και πάλιν ότι θα υποταχθώμεν τότε εις την ΘΕΛΗΣΙΝ του λαού. Υμείς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θέλετε εις αμφότερα να ΕΠΙΒΑΛΕΤΕ ΛΥΣΕΙΣ.

Τας απόψεις μας, τινι τρόπω θα εκφρασθή αβιάστως η γνησία θέλησις του Κυπριακού λαού εις αμφότερα τα ζητήματα το εθνικόν και το εσωτερικόν, εξεθέσαμεν εν πλάτει διά δηλώσεων μας διά του τύπου.

Συνεπώς δεν δίδεται πλέον εις ημάς ζήτημα, εάν θα αποδεχθώμεν όσα λέγετε εις την δήλωσιν σας, αλλά ζήτημα τίθεται εις ΥΜΑΣ και τον Πρόεδρον της Κυπριακής Δημοκρατίας, εάν θα αποδεχθήτε τας λογικάς αποφάσεις μας διά δημοκρατικοποίησιν της Κύπρου και επάνοδον εις την ομαλότητα.

Κατ' ακολουθίαν αναμένομεν την απόφασιν σας επί τούτου και τότε θα υπακούσωμεν εις την ετυμηγορίαν του ελληνικού Κυπριακού λαού, αυτού και μόνον και ΟΥΔΕΝΟΣ άλλου.

Ιστάμεθα εδώ στας ΘΕΡΜΟΠΥΛΑΣ του ελληνισμού της Κύπρου, αποφασιστικοί, ανένδοτοι εις τας πεποιθήσεις μας. Κανείς δεν θα περάση, αλλά μόνον επί των πτωμάτων μας.

Οι μαχηταί της ΕΟΚΑ ίστανται ακλόνητοι και υπερήφανοι επί των επάλξεων του αγώνος των. Τιμή εάν πέσωμεν επ' αυτών. Ριψάσπιδες, ουδέποτε θα γίνωμεν. Επί κεφαλής των πρώτος, αποφασισμένος να πέση και αυτός θα είναι και πάλιν ο ΑΡΧΗΓΟΣ.

Γ.ΓΡΙΒΑΣ- ΔΙΓΕΝΗΣ.