Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

27.7.1973: Η ΕΟΚΑ Β προχωρεί σε απαγωγή του υπουργού Δικαιοσύνης Χρίστου Βάκη. Νέο όργιο εκρήξεων, συλλήψεων, δημοσιογράφων και στελεχών της αντιπολίτευσης και απολύσεων άλλων 75 αστυνομικών.

S-1951

27.7.1973: Η ΕΟΚΑ Β ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΕ ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΑΚΗ. ΝΕΟ ΟΡΓΙΟ ΕΚΡΗΞΕΩΝ, ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΑΝΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΑΛΛΩΝ 75 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Γύρω στις 8.30 το βράδυ της Παρασκευής 27 Ιουλίου 1973 ο υπουργός Δικαιοσύνης και αναπληρωτής υπουργός Υγείας Χρίστος Βάκης καθόταν με τη σύζυγο του και τα δυο του παιδιά, ηλικίας εννέα και έντεκα χρόνων, στο σαλόνι του σπιτιού τους, στην οδό Κλήμεντος (σε κάποια απόσταση από την αγορά Αγίου Αντωνίου) ξεκουραζόμενος και βλέποντας τηλεόραση.

Ο υπουργός είχε περάσει μια κουραστική μέρα και καθώς ήταν καλοκαίρι είχε αφήσει ανοικτή την εξώπορτα. Το αεράκι που φυσούσε σκορπούσε μια ξεχωριστή δροσιά.

Μπορεί να δρούσε η ΕΟΚΑ Β και να τοποθετούσε βόμβες, ακόμα και σε υπουγούς, όπως συνέβη τις τελευταίες ώρες στο σπίτι του υπουργού Εμπορίου Μιχαλάκη Κολοκασίδη, αλλά ο ίδιος με την απλότητα και την προσήνεια που τον διέκρινε, αισθανόταν ότι δεν κινδύνευε από κανένα. Και έτσι δεν φρόντισε ούτε την εξώπορτα του σπιτιού του να κλείσει ούτε και να ζητήσει φρουρά.

Και τώρα απολάμβανε την ησυχία της νύκτας όπως όλοι οι απλοί πολίτες του τόπου.

Ομως άλλα ήταν τα σχέδια του Στρατηγού Γρίβα και της παράνομης οργάνωσης του ΕΟΚΑ Β.

Ο Στρατηγός στοχεύοντας να εκβιάσει τον Πρόεδρο Μακάριο να κάμει αυτό που επιδίωκε έστειλε δυο άνδρες του στο σπίτι του Χρίστου Βάκη να τον απαγάγουν. Και καθώς η εξώπορτα του σπιτιού ήταν ανοικτή δεν δυσκολεύθηκαν καθόλου να εισβάλουν σ' αυτό.

Και οι δυο έφεραν προσωπίδες και ήταν πάνοπλοι.

Ο ένας κατευθύνθηκε αμέσως προς το τηλέφωνο και το απέκοψε.

Οταν η κυρία Βάκη προσπάθησε να φωνάξει ο άλλος ένοπλος, σύμφωνα με την πληροφορίες της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος" της 29ης Ιουλίου 1973 "με απειλητικάς διαθέσεις μπροστά εις τα μάτια των έντρομων παιδιών της, της έκλεισε το στόμα".

Η συνέχεια ήταν δραματική:

"Ο κ. Βάκης προσεπάθησε να καθησυχάση την σύζυγον του και τα παιδιά του, όταν οι δύο μασκοφόροι τον υπηχρέωσαν να τους ακολουθήσει. Ο ένας από αυτούς τους είπε "θέλει να τον δη ο Αρχηγός".

Ο ίδιος προσωπιδοφόρος ανέφερεν ότι ο κ. Υπουργός θα επέστρεφεν εντός δύο ωρών, διαβεβαίωσε δε την κ. Βάκη "με τον όρκον της στρατιωτικής του τιμής" ως είπεν ότι δεν επρόκειτο να συμβή εις τον κ. Υπουργόν οιονδήποτε κακόν και ότι θα συνώδευον τούτον εν ασφαλεία κατά την επιστροφήν του εις την οικίαν του "μετά την συνάντησιν του μετά του αρχηγού".

Σε λίγο έφευγαν και οι τρεις από το σπίτι και ο υπουργός με δεμένα τα μάτια μεταφερόταν με τη συνοδεία άλλων τριών οπλοφόρων στο άγνωστο όπου θα περνούσε τουλάχιστον δυο εβδομάδες υπο τον έλεγχο των οπλοφόρων.

Τη συνέχεια δίδει ο δημοσιογράφος Πέτρος Πετρίδης στην Ιστορική Εγκυκλοπαίδεια της Κύπρου, περίοδος 1960-74, τόμος Β:

"Λίγο μετά την απαγωγή ο Επαρχιακός δικαστής Φρίξος Κολώτας πήγε με τη γυναίκα του να επισκεφθούν το ζεύγος Βάκη για να ανταποδώσουν επίσκεψη τους. Ρώτησαν, όπως ήταν φυσικό που βρισκόταν, αλλά η γυναικα του, τους είπε, ότι πήγε κάπου για δουλειά. Εφυγαν ύστερα από μια ώρα χωρίς να πληροφορηθούν για την απαγωγή.

Οι απαγωγείς μετέφεραν τον υπουργό σε ένα υπόγειο στον Στρόβολο και τον φρουρούσαν εκεί, πάντα με δεμένα τα μάτια μέχρι τα μεσάνυκτα του Σαββάτου, δηλαδή περισσότερο απο 24 ώρες. Από εκεί τον μετέφεραν σε ένα άλλο καταφύγιο, έξω από την Πλατανιστάσα. Περισσότερο από μια μέρα ήταν με δεμένα τα μάτια.

Στο μεταξύ η σύζυγος του μάταια περίμενε μέχρι το πρωί να γυρίσει και μετά ειδοποίησε τον αδελφό του Αντωνάκη Βάκη, ο οποίος με τη σειρά του πληροφόρησε την αστυνομία".

Η απαγωγή του υπουργού αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο να προγραμματίσει άλλες ενέργειες για την αντιμετώπιση της ΕΟΚΑ Β τους επόμενους μήνες.

Για την ώρα όμως περιορίστηκε σε μια πολύ έντονη δήλωση για την ενέργεια του Γρίβα και τον κάλεσε να αφήσει αμέσως ελεύθερο το υπουργό.

Ο Μακάριος πήγε πρώτα στο σπίτι του απαχθέντος Υπουργού του μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Γεώργιο Ιωαννίδη, και συναντήθηκε με τη σύζυγο του Χρίστου Βάκη και στη συνέχεια συγκάλεσε έκτακτα το υπουργικό και έδωσε οδηγίες σε όλα τα μέλη των αρχών ασφαλείας να αρχίσουν προσπάθειες για εντοπισμό και απελευθέρωση του απαχθέντος υπουργού.

Ανέφερε ο Μακάριος στην πρώτη του δήλωση (28.7.1973):

"Η απαγωγή του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χρ. Βάκη αποτελεί την πλέον βάναυσον και βδελυράν εκδήλωσιν της βίας εκ μέρους των εγκληματικών ομάδων του στρατηγού Γρίβα. Πολλάκις ανεγράφη εις τον τύπον ότι εσχεδιάζοντο υπό των ομάδων του Γρίβα απαγωγαί υπουργών και άλλων πολιτικών προσώπων. Ουδέποτε όμως, ήτο δυνατόν να πιστεύσω ότι ο Στρατηγός Γρίβας θα έφθανεν εις τοιούτον αποτρόπαιον κατάντημα, το οποίον αποτελεί δι'αυτόν και τους υποστηρικτές του στίγμα ανεξίτηλον.

Σκοπός των απαγωγέων του υπουργού Δικαιοσύνης και στόχος της όλης εγκληματικής δραστηριότητος των γριβικών ομάδων είναι η δημιουργία κλίματος εκφοβισμού και τρομοκρατίας δι' επιβολήν αντιδημοκρατικών απόψεεων, αι οποίαι ως ακραδάντως πιστεύω, οδηγούν εις καταβαράρθρωσιν του εθνικού μας θέματος και καταστροφήν του Κυπριακού Ελληνισμού.

Ας γνωρίζουν οι απαίσιοι απαγωγείς, ας γνωρίζουν ο Γρίβας και οι εγκληματίαι υποστηρικταί του, ότι ούτε η Κυβέρνησις, ούτε ο λαός θα ενδώσουν εις τρομοκρατικάς μεθόδους. Η Κυβέρνησις είναι αποφασισμένη να πατάξη και συντρίψη το τέρας της τρομοκρατίας.

Καλώ τους απαγωγείς και προσωπικώς τον στρατηγόν Γρίβαν όπως αφήσουν αμέσως ελεύθερον τον Υπουργόν Δικαιοσύνης και αγωνιστήν της ΕΟΚΑ κ. Χρ. Βάκην. Η περαιτέρω απάνθρωπος κατακράτησις του Υπουργού Δικαιοσύνης δημιουργεί καταστάσεις αι οποίαι μόνον δεινά επισωρεύουν και πλήττουν την εθνικήν υπόθεσιν του Κυπριακού ελληνισμού".

Την απαγωγή του Xρίστου Βάκη καταδίκασε και η χούντα των Αθηνών με μια πολύ έντονη δήλωση (30.7) που εξεδόθη από το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας Γεώργιου Παπαδόπουλου:

"Η Ελληνική Κυβέρνηση πληροφορηθείσα την απαγωγήν του κύπριου Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χρίστου Βάκη καταδικάζει ταύτην και εκφράζει την βαθυτάτην ανησυχίαν της και λύπην, τόσον διά το γεγονός αυτό καθ' εαυτό το οποίον αποτελεί ενέργειαν κατά μίμησιν επκρατουσών εντελώς αναρχικών μεθόδων, εντελώς ξένων προς την ιστορίαν και τας παραδόσεις των Ελλήνων, όσον και διά το εξαπολυθέν εν Κύπρω νέον κύμα βίας, αι επιπτώσεις του οποίου επί της συνοχής τυου ελληνισμού της Κύπρου και του μέλλοντος της, δύναται να είναι καταστρεπτικαί".

Στις 29 Ιουλίου οι απαγωγείς του Χρίστου Βάκη του επέτρεψαν να αποστείλει χειρόγραφο σημείωμα του στη σύζυγο του με το οποίο την πληροφορούσε ότι είναι καλά.

Την επιστολή του απαχθέντος τοποθετησαν άγνωστοι στο γραμματοκιβώτιο του σπιτιού του Χρίστου Βάκη και ειδοποιήθηκε τηλεφωνικώς από ανώνυμο ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας, ο οποίος μετέβη και παρέλαβε την επιστολή την οποία παρέδωσε εις την κ. Βάκη.

Ανέφερε ο Χρίστος Βάκης στην επιστολή του (εφημερίδα "Κύπρος" 30 Ιουλίου 1973):

"Ελενα μου,

Χρειάζεται ακόμη λίγη υπομονή.

Χρίστος".

Η Αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό, προέβη σε μαζικές συλλήψεις μεταξύ των οποίων και μεγάλου αριθμού αντιπολιτευομένων δημοσιογράφων, ενώ δύο εφημερίδες της αντιπολίτευσης δεν εξεδόθησαν.

Ταυτόχρονα σε όλη την Κύπρο σημειωνόταν νέο όργιο εκρήξεων, ενώ απολύονταν άλλοι 70 αστυνομικοί για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Τόση ήταν η ένταση στο νησί που ξεχάστηκε για λίγο η απαγωγή του υπουργού Υγείας Χρίστου Βάκη.

Στη Λευκωσία η σοβαρότερη έκρηξη σημειώθηκε στον αστυνομικό σταθμό της οδού Λάρνακας στο κέντρο της Λευκωσίας.

Γύρω στη 1.35 το πρωί άγνωστος τηλεφώνησε στον αστυνομικό σταθμό ότι θα ανατινασσόταν και προέτρεπε τους αυστυνομικούς που βρίσκονταν σε υπηρεσία να εγκαταλείψουν το κτίριο.

Υστερα από έρευνα βρέθηκε μη εκραγείσα βόμβα σε ένα ερμάρι του γραφείου, η οποία μεταφέρθηκε εκτός κτιρίου και καλύφθηκε από σάκκο με άμμο.

Ωστόσο 15 λεπτά αργότερα σημειώθηκαν αλληλοδιαδόχως μέσα στο σταθμό δυο εκρήξεις που προκάλεσαν πυρκαγιά και εκτεταμένες ζημιές. Λίγο αργότερα εξερράγη και η μη εκραγείσα βόμβα η οποία είχε μεταφερθεί στην αυλή του σταθμού.

Την ίδια ώρα περίπου σημειώθηκε έκρηξη στο πρατήριο βενζίνης του Ελευθερίου Χριστοδούλου με αποτέλεσμα να καταστρφεί μια αντλία βενζίνης.

Λίγο πριν από τις 4 το πρωί σημειώθηκε επίσης έκρηξη στο μυροπωλείο του Χάρη Αργυρού στην οδό Σοφοκλέους στη Λευκωσία.

Στη Λεμεσό προσωπιδοφόροι επέδραμαν στις αποθήκες της εταιρείας Γαλαταριώτη στη Λεμεσό και αφού ακινητοποίησαν τον νυκτοφύλακα και απέκοψαν το τηλέφωνο προκάλεσαν έκρηξη μέσα στις αποθήκες με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά.

Λόγο νωρίτερα σημειώθηκε επίσης έκρηξη στην οικία του αγροφύλακα Γεώργιο Κυριάκου από τον Αγιο Αμβρόσιο.

Στη Λάρνακα σημειώθηκε έκρηξη στο χωριό Ξυλοτύμπου σε εγκαταλελειμμένη οικία του Κυριάκου Πασιά.

Συνολικά σε διάστημα μιάς ώρας σημειώθηκαν πέντε εκρήξεις στη Λάρνακα.

Η μια σημειώθηκε στο κατάστημα του Αρχιμήδη Νεοκλέους και η άλλη στο κατάστημα του Ανδρέα Χριστοφή Πλαστήρα.

Στην Αχνα σημειώθηκαν έξι συνολικά εκρήξεις. Οι δύο σημειώθκαν κάτω από αυτοκίνητα και η τρίτη στην οικία του Γεώργιου Ηλία Χριστοφίδη.

Δυο εκρήξεις σημειώθηκαν κάτω από αυτοκίνητα και στη Μακράσυκα ενώ έγινε απόπειρα ανατίναξης του αυτοκινήτου του Αλκιβιάδη Βρυωνή από τις Πάνω Κυβίδες.

Εξάλλου στη Λάρνακα πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε ο Χάρης Κυριακίδης- Σκαλιστής της αντιπολίτευσης, στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση:

"Περί την 10.30 μ.μ. της χθες δυο ειδικοί αστυφύλακες οι οποίοι εξετέλουν καθήκοντα φρουρών έξωθι της οικίας του αστυνομικού διευθυντού Λάρνακας αντελήφθησαν ιδιωτικόν αυτοκίνητον άνευ αριθμού εγγραφής εσταθμευμένον εις πάροδον έμπροσθεν της οικίας. Οι δύο αστυφύλακες επιβαίνοντες αυτοκινήτου επλησίαασν το άγνωστον αυτοκίνητο και εζήτησαν όπως το ερευνήσουν, ο οδηγός όμως αυτού, προσεπάθησε να διαφύγη. Οι δύο αστυφύλακες κατεδίωξαν τούτο και αφού το επλησίασαν, εκάλεσαν εκ δευτέρου τον οδηγόν να σταματήση, αλλ' ούτος ανέπτυξε ταχύτητα προτάξας ταυτοχρόνως περίστροφον. Τότε ο εις των αστυφυλάκων έρριψε κατά του αυτοκινήτου δύο πυροβολισμούς, ο εις εκ των οποίων έπληξε τον οδηγόν, ο οποίος ηναγκάσθη να σταματήση. Ούτος είναι ο Χάρης Κυριακίδης, 23 ετών, εκ Λάρνακος, όστις διεκομίσθη εις το Νοσοκομείον Λάρνακος, όπου εκρατήθη δια νοσηλείαν, "

Τη μήνι της Αστυνομίας γνώρισαν 21 δημοσιογράφοι και άλλοι άνθρωποι της αντιπολίτευσης, από τους οποίους άλλοι ξυλοκοπήθηκαν άγρια και άλλοι φυλακίστηκαν ή αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι.

Των συλλήψεων προηγήθηκε καταστροφή των σελίδων των εφημερίδων "Γνωμη" και "Εθνική" (η τελευταία αποτελούσε τη μαχητική πτέρυγα της ΕΟΚΑ Β που προέβαλλε κάθε ενέργεια της. Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να μη καταστεί δυνατή η έκδοση των δυο εφημερίδων.

Η άλλη εφημερίδα της αντιπολίτευσης, η "Πατρίς" έγραψε αγγέλλοντας τις μαζικές συλλήψεις:

"Είκοσι ένας γνωστοί ενωτικοί πολίται συνελήφθσαν υπό της αστυνομίας κατά την διάρκειαν της νυκτός του Σαββάτου. Αι συλλήψεις συνωδεύοντο υπό εξονυχιστικών ερευνών εις τας οικίας των.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονταν οκτώ δημοσιογράφοι δύο πρώην αξιωματικοί του Κυπριακού στρατού, ο γνωστός (φιλογριβικός) παράγων της Ενωτικής Παρατάξεως κ. Σωκράτης Ηλιάδης, πρώην τομεάρχαι της ΕΟΚΑ, καθηγηταί και άλλοι,

Απαντες οι συλληφθέντες παρουσιάσθησαν την εσπέραν της χθες (29 Ιουλίου) ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίον και εξέδωσε διατάγματα οκταημέρου κρατήσεως των, διότι "υπάρχουν εις βάρος των υποψίαι ότι ενέχονται εις παρανόμους ενεργείας".

Οι συλληφθέντες είναι όπως τους παρουσίασε η ιδία εφημερίδα:

1. Σωκράτης Ηλιάδης, γνωστός ενωτικός παράγων.

2. Χαράλαμπος Μ. Χαραλάμπους, διευθυντής της "Εθνικής".

3. Κωνταντίνος Π. Ιωαννίδης, διευθυντής της "Γνώμης".

4. Σπύρος Παπαγεωργίου, λογοτέχνης και κορυφαίος των κυπρίων δημοσιογράφων.

5. Γεώργιος Χατζηνικολάου, οικονομικός διευθυντής της "Μεσημβρινής".,

6. Ιωάννης Σπανός, συντάκτης της "Γνώμης".

7. Σπύρος Αρότης, συντάκτης της " Εθνικής" και Γενικός Γραμματεύς της Παγκυπρίου Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών.

8. Μίκης Αργυρού, υπάλληλος της "Εθνικής" και της "Πατρίδος".

9. Γεώργιος Χατζησάββας, δημοσιογράφος.

10. Λουκής Καρανίκκης, πρόεδρος του (σωματείου) "Μαυρομμάτης" Αγίου Παύλου.

11. Θάσος Σοφοκλέους, καθηγητής.

12. Μιχαλάκης Ρωσσίδης, πρώην τομεάρχης της ΕΟΚΑ και γνωστός ενωτικός αγωνιστής.

13. Ρένος Κυριακίδης, πρώην τομεάρχης της ΕΟΚΑ, αδελφός του Μητροπολίτου Κυρηνείας και υποδιευθυντής του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

14. Κροίσος Χριστοδουλίδης, πρώην λοχαγός του Κυπριακού Στρατού.

15. Μιχαλάκης Καλογερόπουλος, Διάκος, πρώην υπολοχαγός του Κυπριακού Στρατού.

16. Γιαννάκης Χριστοφόρου, πρώην αντάρτης της ΕΟΚΑ και μέλος του Π.Σ.Α.

17. Γιαννάκης Τσαγγαρίδης, υπάλληλος της Τραπέζης Κύπρου.

18. Γεώργιος Δημητρίου Χατζησάββας, πρατηριοόυχος βενζίνης.

19. Κώστας Τσιρίδης, δικηγόρος, εκ Λεμεσού.

20. Αντωνάκης Μιχαήλ, εξ Ομορφίτας, εις εκ των απολυθέντων αστυνομικών.

21. Χαράλαμπος Χρήστου Ποντικός εκ Μόρφου, κηπουρός.

Η εφημερίδα "Πατρίς" της αντιπολίτευσης έγραψε για τις συλλήψεις:

"Περί την 9.30 μ.μ. τριάκοντα περίπου πραιτωριανοί εν πολιτική περιβολή και αστυνομικοί εν στολή επέδραμον εις τα παρά την Αρχιεπισκοπήν Τυπογραφεία "Κόσμος" όπου εκτυπούται η "Εθνική".

Μεταξύ τούτων περιαλμβάνετο και ο ανθυπαστυνόμος Κουής. Ο κ. Κουής μετά μερικών άλλων αστυνομικών διέταξαν τον διανυκτερεύοντα συντάκτην κ. Νίκον Παπαναστασίου όπως τους ακολουθήση εις την Πύλην Πάφου, όπερ και εγένετο.

Μόλις ο κ. Κουής απεχώρησεν οι εναπομείνατες πραιτωριανοί και αστυνομικοί ως και εις επικουρικός συνεκέντρωσαν το υπόλοιπον προσωπικόν της εφημερίδος (ένα συνκτάκτην, ένα διορθωτήν και επτά τυπογράφους) και ήρχισαν να υποβάλλουν προς αυτούς διαφόρους ερωτήσεις. Μεταξύ άλλων εζήτουν να πληροφορηθούν ποίος είναι ο διευθυντής της εφημερίδος, ποίος γράφει εις αυτήν το όνομα "Μούσκος" (Μιχαήλ Μούσκος ήταν το λαϊκό όνομα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου) κλπ.

Τας ερωτήσεις των οργάνων του κ. Μούσκου συνώδευον ύβρεις, απειλαί και κτυπήματα.

Ο διορθωτής της εφημερίδος κ. Χριστόδουλος Γωγάκης, εις σεβάσμιος γέρων ηλικίας 73 ετών, εσύρθη βιαίως εντός αστυνομικού οχήματος και ωδηγήθη προς άγνωστον κατεύθυνσιν.

Εις συντάκτης της εφημερίδος διετάχθη υπό ενός εκ των πραιτωριανών όπως αναγνώση μεγαλοφώνως δημοσίευμα της "Εθνικής" της παρελθούσης Παρασκευής. Ο συντάκτης ανέγνωσε το εν λόγω δημοσίευμα όταν δε εις εν σημείον του κειμένου ούτος ανέγνωσε την λέξιν "Μούσκος" ο εν λόγω πραιτωριανός επετέθη εναντίον του και ήρχισε να τον κτυπά με αγριότητα.

Εις τυπογράφος εχαστουκίσθη επανειλημμένως με την δικαιολογίαν ότι ήσαν μακρυά τα μαλλιά του.

Εν τω μεταξύ αφίκετο ανύποπτος εις το τυπογραφείον ο διευθυντής της εφημερίδος Χαράλαμπος Χαραλάμπους.

- Ποίος είσαι, τον ηρώτησεν ο παριστάμενος επικουρικός.

- Ο Διευθυντής της εφημερίδος.

- Από πού είσαι;

- Από την Αμμόχωστον.

- Τζιαι ήρτες που το Βαρώσι δαμέσα για να γινής διευθυντής της" Εθνικής"; Εν αντρέπεσαι;

Ο επικουρικός επετέθη εν συνεχεία κατά του κ. Χαραλάμπους και ήρχισε να τον κτυπά με πρωτοφανή αγριότητα.

Ακολούθως ο διευθυντής της εφημερίδος μετεφέρθη έξω από το τυπογραφείον και ετοποθετήθη εντός πολιτικού οχήματος. Ενώ ο κ. Χαραλάμπους ευρίσκετο εντός του αυτοκινήτου, εις εκ των αστυνομικών ήπλωσε τας χείρας του και κατέφερε ανελέητα κτυπήματα κατ' αυτού, το αυτοκίνητον εξεκίνησε ακολούθως προς άγνωστον κατεύθυσιν.

Μετά την αποχώρησιν του οχήματος, το οποίον μετέφερε τον κ. Χαραλάμπους οι άγριοι ξυλοδαρμοί συνεχίσθησαν εις βάρος των ατυχών τυπογράφων, οι οποίοι ανήκουν άπαντες εις τη ΣΕΚ, μέχρι της 1.10 πρωινής.

Εν τω μεταξύ οι πραιτωριανοί εξηνάγκασαν υπό την απειλή των όπλων τους ταχυπιεστάς όπως αφαιρέσουν τας στεροτυπημένας σελίδας της εφημερίδος από το πιεστήριον, δηλώσαντες κατηγορηματικώς ότι "ο Θεός να κατεβή στην γην" δεν επρόκειτο να εκδοθή η "Εθνική".

Οταν τούτο εγένετο, οι πραιτωριανοί ήρπασαν τας σελίδας και τας έριψαν εντός του υψηκαμίνου, όπου αύται διελύθησαν.

Ετερος πραιτωριανός επλησίασε εις ένα πάγκον του τυπογραφείου και ήρχισε να διαλύη στοιχειοθετημένην ύλην της εφημερίδος "Κύπρος". Οταν του υπεδείχθη υπό τυπογράφου ότι η ύλη ανήκεν εις την "Κύπρον" ούτος διέκοψε την ενέργειαν του.

Ακολούθως επλησίασε εις τον πάγκον όπου ευρίσκομντο στοιχειοθετημέναι η πρώτη και η τελευταία σελίδες της εφημερίδες, παρημποδίσθη όμως υπό συναδέλφου του να τας διαλύση.

Οι πραιτωριανοί απεχώρησαν εκ του τυπογραφείου μόλις την 1.10 πρωινήν, αφού προηγουμένως έλαβον διαβεβαίωσιν των τυπογράφων ότι ήτο πλέον αδύνατος η εκτύπωσις της εφεμηρίδος.

Εν τω μεταξύ από της 10ης νυκτερινής έτερος συντάκτης της " Εθνικής" και τυπογράφοι φίλοι εκείνων, οι οποίοι εξυλοκοπούντο υπό των πραιτωριανών, κατέβαλλον δραματικάς προσπαθείας να επικοινωνήσουν τηλεφωνικως με τη εφημερίδα, από άλλα τυπογραφεία. Οι πραιτωριανοί, οι οποίοι εσήκωναν τα τηλέφωνα της εφημερίδος εξύβριζον τους τηλεφωνούντας ή προσεποιούυντο ότι ήσαν τα ζητούμενα πρόσωπα.

Τελικώς άφησαν ανοικτά τα τηλέφωνα διά να συνεχίσουν....απερίσπαστοι το κτηνώδες όργιον των.

Ο δικηγόρος κ. Στυλιανός Χρηστίδης, "έσπασε" κυριολεκτικώς τα τηλέφωνα της αστυνομίας διά να ζητήση την προστασίαν της προς το προσωπικόν της εφημερίδος. Ο αξιωματικός υπηρεσίας του Αρχηγείου παρέπεμψε τον κ. Χριστίδην εις τον αξιωματικόν της Πύλης Πάφου. Ο τελευταίος εδήλωσε ότι δεν ηδύνατο να αποστείλη αστυνομικήν δύναμιν, διότι δεν εγνώριζε εάν ήταν θετικαί αι πληροφορίαι που του εδόθησαν. Επρότεινε δε να αποστείλη όργανα της αστυνομίας εις τον κ. Χρηστίδην διά να λάβουν σχετικήν κατάθεσιν.

Κατόπιν τούτου ο κ. Χρηστίδης επεκοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Αρχηγόν αστυνομίας κ. Σάββαν Αντωνίου, όστις υπεσχέθη ότι τα γεγονότα θα διηρευνώντο.

Δεκάδες πραιτωριανών επεδραμον εις τα τυπογραφεία "Σταυρινίδη" όπου εκτυπούται η "Γνώμη" καθ' ην στιγμήν η εφμερίς ευρίσκετο επί πιεστηρίου και είχον ήδη τυπωθή αρκετά φύλλα.

Ούτοι επροξένησαν σημαντικάς ζημίας εις το ταχυπιεστήριον με αποτέλεσμα να σταματήση τούτο την λειτουργίαν του.

Επίσης ήρπασαν τα ήδη τυπωθέντα φύλλα της εφημερίδος και τα κατεξέσχισαν. Κατά την στιγμήν της επιδρομής, εντός του τυπογραφείου ευρίσκοντο μόνον δύο ταχυπιεσταί".

Οι συλλήψεις στελεχών της αντιπολίτευσης συνεχίστηκαν και την επομένη (30 Ιουλίου 1973).

Οι συλληφθέντες ήσαν οι γιατρός Τάκης Αριστείδου, ο δικηγόρος Πανίκος Σωτηρίου, ο Γυμνασιάρχης Γαβριήλ Μηνά και ο Ευάγγελος Μόρτης από τη Λεμεσό. Συνελήφθη επίσης και ο δημοσιογράφος Νίκος Αβραάμ ο οποίος απλώς εργαζόταν σε μια από τις δυο εφημερίδες χωρίς ανάμιξη στα πολιτικά πράγματα.

Ταυτόχρονα το Υπουργικό αποφάσισε σε απολύσεις αλλων 75 αστυνομικών με τη δικαιολογία ότι ήσαν αναμεμιγμένοι σε παράνομες ενέργειες.

Πράλληλα με διάταγμα τυυ υπουργού Εσωτερικών τερματίστηκε η απόσπαση επτά αξιωματικών του Κυπριακού Στρατού στην Εθνική Φρουρά. Αυτοί ήσαν ο Ταγματάρχης Ανδρέας Αυγουστής και οι Λοχαγοί Τάκης Μητσίδης, Περικλής Τάνος, Αδωνις Νικολεττίδης, Παύλος Νικήτας, Αγαθάγγελος Θεμιστοκλέους και Νίκος Κωνσταντίνου.

Οι απολυθέντες αστυνομικοί ήσαν οι ακόλουθοι:

Υπαστυνόμοι: Ανδρέας Χ" Σάββας, και Αντ. Χριστοδούλου.

Ανθυπαστυνόμοι: Χρ. Αργυρού, Ανδρέας Μακρίδης και Αλέκος Νικολαϊδης

Λοχίες: Κώστας Μιχαηλίδης, Α. Κουλουντής, Κ. Παπαδόπουλος, Α. Αναστασιάδης, Α. Ιωσηφίδης, Κ. Μαρκουλλής, Α. Ιωσηφίδης, Κ. Γάλλος, Μ. Κωνταντίνου, Α. Σεργίου, Α. Νεοκλέους και Ν. Μαυρονικόλας:

Αστυφύλακες: Γ. Παπαλούκας, Α. Χριστοφόρου, Κ. Τσιέλεπος, Α. Ματεϊδης, Χρ. Δράκος, Β. Σπανιάς, Π. Μαυρόπετρος, Ι.Ζ. Ιωάννου, Β.Λ. Δημητρίου, Α. Σαμούτης, Α. Μαρίνος, Κ. Πενταράς, Τ. Κωνσταντίνου, Α. Λεωνιδου, Α. Φράγκος, Α.Λ. Κόκκαλος, Α. Χαραλάμπους, Στ. Πολιομυλίτης, Α. Αφροδίσης, Α. Γεωργίου, Χρ. Κόκκνος, Χρ. Αργυρίδης, Κ. Λευκίου, Δ. Ζάκου, Χ. Πλούσιος, Φ. Παπασάββας, Α.Π. Αναστασιάδης, Κ. Ματθαίου, Γ. Τύχωνος, Μ. Σεργίου, Π. Δημητρίου, Γ. Παπακώστα, Θ. Δημητρίου, Α. Παναρέτου, Σ. Κυριάκου, Α. Καράσαββας, Μ. Γεωργίου, Α. Γεωργίου, Σ. Χαραλάμπους, Σ. Γερασίμου, Χρ. Κυρίας, Ν. Θεοδώρου, Α. Ν. Σάββα, Γ. Λαζάρου, Ν. Νεοκλέους, Γ. Φιλίππου, Α.Ν. Τήλλυρος, Κ. Καλλής, Μ. Γεωργιάδης, Α. Αριστείδης, Α. Ψύλλος, Φ. Χρυσοστόμου, Μ. Μελή, Ν. Κυριάκου, Α. Σάββα, Χρ. Ιωάννου και, Δ. Δαμιανού και Ι. Κυπριανού.