Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

26.7.1973: Η ΕΟΚΑ Β επιτίθεται και ανατινάσσει τον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Λεμεσού ενώ ακολουθεί διήμερο με κόλαση από δεκάδες εκρήξεις στη Λεμεσό και Λευκωσία.

S-1950

26.7.1973: Η ΕΟΚΑ Β ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΤΙΝΑΣΣΕΙ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΛΕΜΕΣΟΥ ΕΝΩ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΔΙΗΜΕΡΟ ΜΕ ΚΟΛΑΣΗ ΑΠΟ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Στις 26 και 27 Ιουλίου, ενώ ολοκληρωνόταν η εκλογή του Χωρεπισκόπου Κωνσταντίας Χρυσοστόμου ως νέου Μητροπολίτη Πάφου, η ΕΟΚΑ Β κτύπησε στην καρδιά της Λεμεσού, ενώ δεκάδες άλλες συγκλόνισαν κυριολεκτικά τη Λεμεσό και τη Λευκωσία.

Με μια ισχυρή έκρηξη, μέλη της προκάλεσαν κατάρρευση μέρους του κτιρίου του κεντρικού Αστυνομικού Σταθμού Λεμεσού και πολλούς τραυματισμούς.

Οι παράνομοι είχαν προειδοποιήσει με δύο τηλεφωνήματα τους αστυνομικούς που επάνδρωναν τον σταθμό ότι θα σημειώνονταν οι εκρήξεις και αυτό συνέβαλε ώστε να αποφευχθούν θάνατοι ανθρώπων που διέμεναν μέσα στα γραφεία.

Ωστόσο τραυματίστηκαν ένας αστυνομικός λοχίας, επτά αστυφύλακες, τέσσερις ειδικοί αστυφύλακες, τρεις Εθνοφρουροί και ένας πυροσβέστης.

Οι ζημιές ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες λίρες. Η βόμβα τοποθετήθηκε στην περιοχή που βρίσκονταν οι κοιτώνες των Εθνοφρουρών που διέμεναν στο σταθμό.

Οι ακόλουθοι επτά τραυματισμένοι κρατήθηκαν στο Νοσοκομείο για θεραπεία:

Αστυφύλακες Πανίκος Κυριακίδης, Ανδρέας Χαραλάμπους, Ανδρέας Ασημένος και Ανδρέας Παπαχριστοφόρου.

Ειδικοί αστυφύλακες Αντώνης Τσουλλόφτας και Πλαστήρας Παναρέτου, και Σταύρος Τσαγγαρίδης, πυροσβέστης.

Την ίδια βραδυά σημειώθηκαν τρεις άλλες εκρήξεις σε διαφορετικούς στόχους.

Η πρώτη σημειώθηκε στο σταθμό Βενζίνης του Σοφοκλή Ποταμίτη στη Λεμεσό, η δεύτερη στο καφενείο του Λοχαγού της Εθνικής Φρουράς Νίκου Κωνσταντίνου και η τρίτη στο οίκημα του ΣΑΠΕΛ ο οποίος αυτή την περίοδο ελεγχόταν από αντιμακαριακούς.

Την επομένη ακολούθησε κόλαση από 43 εκρήξεις στη Λεμεσό και τις άλλες πόλεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΑΓΩΝ (29 Ιουλίου 1973) "όργιον βομβών συνεκλόνισε τας πρωϊνάς ώρας χθες τρεις πόλεις της Κύπρου", αλλά " ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα παρά μόνον υλικαί ζημίαι εις καταστήματα, κτίρια, αυτοκίνητα και υποσταατικά... Θύματα των δυναμιτιστικών επιθέσεων ήσαν τόσον οπαδοί του προέδρου Μακαρίου όσον και υποστηρικταί του Στρατηγού Γρίβα".

Εξάλλου σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο" άνευ προηγουμένου έντασιν και αναταραχήν εδημιούργησαν αι αλλεπάλληλοι εκρήξες που εσημειώθησαν από του μεσονυκτίου μέχρι των πρωινών ωρών της χθες (28.7.1973) εις Λευκωσίαν και Λεμεσόν. Αι εκρήξεις διεδέχοντο η μία την άλλην με διαφοράν ολίγων μόνον λεπτών εις μερικάς δε περιπτώσεις εσημειώνοντο ταυτόχρονοι εκρήξεις με διαφορετικούς στόχους (φιλοκυβερνητικούς και αντικυβερνητικούς). Εντρομοι αφυπνίζοντο όσοι εκοιμώντο ενώ αρκετοί που ευρίσκοντο εις καφενεία και άλλους χώρους δεν απεφάσιζον ευκόλως να μεταβούν εις τας οικίας των, φοβούμενοι μήπως κατά την διαδρομήν ευρεθούν προ δυσαρέστου εκπλήξεως".

Στη Λευκωσία ισχυρή έκρηξη κατέστρεψε πλήρως το κουρείο του στελέχους της ΕΣΕΑ Γιαννάκη Χριστοφόρου.

Το κατάστημα έγινε στόχος βομβιστών λίγες μέρες προηγουμένως.

Δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε κάτω από αυτοκίνητο έξω από κατάστημα πωλήσεως αυτοκινήτων στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή και μια άλλη κάτω από το αυτοκίνητο του Ανδρέα Ευθυμίου στη Λευκωσία.

Ακόμα δυο βόμβες εξερράγησαν στη βεράντα της οικίας του υπουργού Εμπορίου Μιχαλάκη Κολοκασίδη στη Λευκωσία και τέσσερις άλλες στα γραφεία και το "σιόου ρουμ" της εταιρείας αυτοκινήτων Καϊσής (στενού συνεργάτη του Προέδρου Μακαρίου) στο δρόμο προς το αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Μια άλλη βόμβα εξερράγη κάτω από αυτοκίνητο της εταιρείας σε υπαίθριο χώρο κοντά στο "σιόου ρουμ".

Στις 4.30 το πρωί μια άλλη βόμβα εξερράγη στο παντοπωλείο του Χριστόδουλου Ιωάννου από Μάμμαρι στον Αγιο Δομέτιο.

Επίσης εξεράγη βόμβα στο εργοστάσιο κατασκευής χαρτοσακούλων του Κώστα Κωνσταντινίδη στη Λευκωσία, συγγενούς του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Στη Λεμεσό από τις 2.30 μέχρι τις 3.30 το πρωϊ σημειώθηκαν συνολικά 21 εκρήξεις.

Μια από αυτές σημειώθηκε έξω από την οικία του αστυνομικού Νίκου Στέλικου.

Μια άλλη σημειώθηκε έξω από το καθαριστήριο του Πανίκου Μελά.

Αλλες δυο εξερράγησαν έξω από τα καταστήματα της εταιρείας Γαλαταριώτη και τα καταστήματα των Στέλιου Τσαούση, Ανδρέα Σαμουρίδη, Μιχαήλ Παύλου, Ηρόδοτου Ελληνα και Νέαρχου Νεοκλέους.

Επίσης τέσσερις εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από τις οικίες των Ανδρέα Αριστείδου, Αντώνη Κονή, Νίκου Τσιρίδη και Μαρίας Ανδρέου.

Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν κάτω από τα αυτοκίνητα των Πανίκου Μαλά και Φειδία Θεοδοσίου, έξω από το καθαριστήριο του Κλείτου Ριζά, το καφενείο του Δημήτρη Πολυχρονοπούλου, το μπαρ "Ρόμπιν Χουντ" και το καφέ Σωφρονίου και Χαραλαμπίδη, το περίπτερο του Πισσά και της σχολής οδηγών Κυριάκου Πυρίλλη.

Στη Λάρνακα σημειώθηκε έκρηξη στο σταθμό βενζίνης του Ανδρέα Γ. Σιάφκου και μια άλλη στην Αλαμινό κάτω από το αυτοκίνητο του δασκαλου Τρύφωνα Παπαχριστοφόρου.