Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

3.3.2972 (απόγευμα): Οι υπoστηρικτές τoυ Αρχιεπισκόπoυ Μακαρίoυ συγκρoτoύv συλλαλητήριo στη Λευκωσία πρoς υπoστήριξη τoυ και καταδίκης της απόφασης τωv Μητρoπoλιτώv.

S-1895

3.3.1972 (απόγευμα): ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ

Αρχιεπίσκοπος Μακάριος

Η αντίδραση του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα των υποστηρικτών του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στις αξιώσεις των Μητροπολιτών προς τον Μακάριο για να παραιτηθεί ήταν η οργάνωση μαζικού συλλαλητηρίου μπροστά από την Ιερά Αρχιεπισκοπή στη Λευκωσία.

Το συλλαλητήριο συγκάλεσε αρχικά η ΠΕΚ και αργότερα προσχώρησαν σ' αυτό και άλλες μαζικές οργανώσεις.

Αλλες οργανώσεις καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους τις ενέργειες των τριών Μητροπολιτών.

Στην Πάφο η Μητρόπολη τέθηκε αμέσως υπό τον έλεγχο των υποστηρικτών του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης των τριών Μητροπολιτών, ενώ άρχισε η συλλογή υπογραφών μεταξύ των Ειδικών και Γενικών Αντιπροσώπων που είχαν εκλέξει τον Γεννάδιο και οι οποίοι τώρα ζητούσαν την καθαίρεση του.

Για διαχείρηση των υποθέσεων της Μητρόπολης Πάφου ελεξέγη εξαμελής επιτροπή από τον Εφημέριο Παπαγεώργιο Παναγιάς, Παπαδημητρίου Πολεμίου, Παπαδημητριου Λυσού, Παπαντώνη Αγίου Κενδέα, Παπανικόλα Στατού και Παπαμιχαήλ Τρεμιθούσας.

Σε ψήφισμα μάλιστα που επιδόθηκε στο Γεννάδιο αναφέρονταν τα ακόλουθα:

"Το εθνικόν συμφέρον επιβάλλει συσπείρωσιν πέριξ του Εθνάρχου Μακαρίου, όστις υπευθύνως χειρίζεται το εθνικόν θέμα και τας σχέσεις μετά της Μητρός Πατρίδος, προς την οποίαν σύμπας ο κυπριακός λαός είναι πάντοτε προσηλωμενος.

Τυχόν άρνησις της υμετέρας Πανιερότητος, δ' υποστήριξιν της θέσεως του Εθνάρχου Μακαρίου θα φέρη Υμάς αντιμέτωπον του ποιμνίου σας, με οδυνηράς εθνικοθρησκευτικάς συνεπείας, διότι η παρουσία του είναι αναγκαία και εθνικώς περιβεβλημένη.

Αδυνατούμεν να πιστεύσωμεν ότι έχετε αλλάξει γνώμην και ότι δυνατόν να γίνετε συνεπίκουρος καταστροφής της Κύπρου και ότι θα συνδράμετε εις τον διχασμόν της Εκκλησίας και θα φέρετε την Εκκλησίαν και τον εαυτόν σας εις εχθρότητα έναντι του 97% του Κυπριακού λαού και ολοκλήρου του παφιακού Λαού.

Υμείς ετάχθητε υπό του Λαού της Πάφου να υποστηρίξετε την θέσιν του Αρχιεπισκόπου. Αυτή είναι η θέλησις και η απαίτησις του κυπριακού λαού, του οποίου η ψήφος ανέδειξεν υμάς ποιμενάρχην του και συνεργάτην του Αρχιεπισκόπου.

Τυχόν άλλη θέσις σας θέτει αντίθετον προς την θέλησιν του και συνεπώς θα παύσετε να τον αντιπροσωπεύετε".

Εκδηλώσεις έγιναν και στη Λεμεσό όπου χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στον περίβολο της Μητρόπολης Κιτίου φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Μακαρίου και εναντίον των "προδοτών".

Το πλήθος μάλιστα παραβίασε την είσοδο της Μητρόπολης και πολλοι νεαροί άρχισαν να παίζουν τις καμπάνες.

Στα επεισόδια αυτά σκοτώθηκε τις πρωϊνές ώρες της 3ης Μαρτίου και ο αστυνομικός Δώρος Ποντίκης από σφαίρες όπλου ενόπλου φρουρού των Μητροπολιτών τον οποίο είχε αποστείλει στη Μητρόπολη ο Στρατηγός Γρίβας με μερικούς άλλους.

Οι Μητροπολίτες Πάφου και Κιτίου που διέμεναν στη Μητρόπολη ζήτησαν ενισχύσεις από την Αστυνομία.

ΑΓΩΝ 4 3 1972

Αργότερα την ίδια ημέρα (3 Μαρτίου 1972 το απόγευμα) η Βουλή ενέκρινε, κατά τη συνεδρία της, ψήφισμα υπέρ της παραμονής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην προεδρία:

"Η Βουλη... έχουσα υπ' όψιν την επιδεινωθείσαν κρίσιμον εσωτερικήν κατάστασιν πιστεύει ότι η παραμονή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου εις την θέσιν του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας εις ην η ψήφος του λαού τον ανέδειξεν ενδείκνυται ως επίσης και η άμεσος λήψις των ενδεδειγμένων μέτρων διά πλήρη αποκατάστασιν των σχέσεων Αθηνών- Λευκωσίας.

Ωσαύτως απευθύνει έκλησιν προς σύμπαντα τον λαόν όπως αντιμετωπίση μετά ψυχραιμίας την κρίσιμον κατάστασιν".

Στο συλλαλητήριο στην Αρχιεπισκοπή συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες λαού (ορισμένοι ανεβάζουν τον αριθμό των συγκεντρωθέντων στις 150.000) που κατέκλυσαν το προαύλιο και τους γύρω δρόμους.

Στο συλλαλητήριο μίλησαν ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚ Σάββας Φωτίου, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΥ Παπαναστασίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης και ο Χωρεπίσκοπος Κωνσταντίας Χρυσόστομος.

Στην ομιλία του ο Βάσος Λυσσαρίδης κατήγγειλε τη δράση σκοτεινών δυνάμεων:

"Ο λαός μίλησε. Και στέκει ακοίμητος φρουρός, και η ιστορία αδέκαστη κρίνει. Κι ο λαός Σας έταξε πρωταγωνιστή, ως την ώρα της εθνικής ολοκλήρωσης.

Το ηφαίστειο βράζει. Η Κύπρος δεν έχει χώρο για τους νάνους και τους υβριστές του Εθνάρχου.

Σ' αυτή την επίσημη ώρα ορκιζόμαστε πως θα τσακίσουμε οποιονδήποτε σηκώσει βέβηλο χέρι στον Εθνάρχη μας, ορκιζόμαστε πως θα σταθούμε ακοίμητοι φουροί των ελληνικών Κυπριακών Θερμοπυλών ορκιζόμαστε πως κανένα δεν θα αναγνωρίσουμε εκτός από τον εκλεκτό του λαού τον αγωνιστή Εθνάρχη Μακάριο.

Δεν έχετε δικαίωμα να παρακούσετε την λαϊκή εντολή, κι ο λαός αποφάσισε "Μακάριον και μόνον Μακάριον".

Ο Χωρεπίσκοπος Κωνσταντίας Χρυσόστομος ανέφερε στη συνέχεια:

"Αι σκοτειναί δυνάμεις εκλήθησαν και χθες διά των τριών Μητροπολιτών εναντίον του Εθνάρχου Μακαρίου. Εκκλησία δεν είναι οι τρεις Μητροπολίται, αλλά σύμπας ο κλήρος και ο λαός της Κύπρου. Και ο κλήρος και ο λαός απεδοκίμασαν την εισήγησιν των τριών Μητροπολιτών. Εκκλησία είσθε εσείς, και εσείς εβροντοφωνάξατε ότι ο Εθνάρχης Μακάριος πρέπει να παραμείνη εις το πηδάλιον του αγώνος του κυπριακού λαού, διερχόμεθα κρισίμους ημέρας από εθνικής πλευράς.

Το σκάφος της πατρίδος κλυδωνίζεται και οι εχθροί του επιτίθενται από όλας τας πλευράς διά να το βυθίσουν. Συντρίψατε τα βέβηλα χέρια και τους σκευωρούς που υψούνται εναντίον του Εθνάρχου Μακαρίου. Γίνετε ο πύργος ο απόρθητος, διότι ο Εθνάρχης Μακάριος σημαίνει: Οχι εις την διχοτόμησιν. Οχι εις την δουλείαν. Οχι εις τον εκτουρκισμόν, εγγύησιν εις την ελευθερίαν. Εγγύησιν της εθνικής τιμής και αξιοπρέπειας και της εθνικής αποκαταστάσεως.

Διερμηνεύω την συγκίνησιν του Εθνάρχου Μακαρίου και τα αισθήματα της αγάπης του προς τον λαόν. Δεν θα υποστείλη την σημαίαν του λαού μέχρις ότου ολοκληρώση την ελευθερίαν του αγωνιστού ελληνικού κυπριακού λαού. Παραμείνετε συσπειρωμένοι πέριξ του Εθνάρχου Μακαρίου, εν ομονοία και συμπνοία κάτω από το λάβαρον που κρατά αναπεπταμένον. Κάτω από το λάβαρον του Εθνάρχου Μακαρίου θα νικήσωμεν

Ζήτω ο Εθνάρχης Μακάριος.

Ζήτωη η εθνική αποκατάστασις της Κύπρου.

Ζήτω ο αγωνιστής Κυπριακός λαός".

Τους συγκεντρωθέντες προσφώνησσε από τον εξώστη της Αρχιεπισκοπής ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος:

"Απευθύνω τον εγκάρδιον χαιρετισμόν της αγάπης μου.

Εν τω προσώπω σας χαιρετίζω ολόκληρον τον αγωνστήν Ελληνικόν Κυπριακόν λαόν. Βαθύτατα με συγκινεί το γεγονός ότι τόσαι χιλιάδες Ελλήνων Κυπρίων συνεκεντρώθησαν σήμερον εις τον χώρον τούτον διά να εκφράσουν και διαδηλώσουν τα προς εμέ αισθήματα της αγάπης των και την εμπιστοσύνην των.

Εκτιμώ βαθύτατα τας τόσας προς εμέ εκδηλώσεις σας, τας οποίας και διερμηνεύω ως εκδηλώσεις της προς εμέ εμπιστοσύνης σας.

Και επιθυμώ βαθύτατα τας τόσας προς εμέ εκδηλώσεις σας, τας οποίας και διερμηνεύω ως εκδηλώσεις της προς εμέ εμπιστοσύνης σας.

Και επιθυμώ να δώσω την επιβεβαίωσιν ότι θα καταβάλω πάσαν προσπάθειαν διά να φανώ αντάξιος αυτής της συγκινητικής αγάπης, ανάξιος αυτών των αισθημάτων και της εμπιστοσύνης με την οποίαν με περιεβάλλατε και με περιβάλλετε.

Παρακαλώ όπως δεχθήτε και πάλιν την έκφρασιν των θερμών ευχαριστιών μου.

Ακούω εκ του πλησίον τον παλμόν της καρδίας σας και αυτός είναι ο παλμός ολοκλήρου της ελληνικής Κύπρου.

Η σημερινή εμπειρία θα αποτελέση δι' εμέ ένα αλησμόνητον γεγονός της ζωής μου".