Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

15.2.1972: Τo σχέδιo "Θύελλα" για διεvέργεια πραξικoπήματoς εvαvτίov τoυ Πρoέδρoυ Μακαρίoυ.

S-1888

15.2.1972: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΘΥΕΛΛΑ ΓΙΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ.

Γεώργιος Γρίβας: Αρνήθηκε συμμετοχή σε πραξικόπημα κατά του Μακαρίου σε πρόταση που του υποβλήθηκε στη διάρκεια μυστικής επίσκεψης του στην Ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία σε περίοδο που όλοι διερωτούνταν που βρισκόταν

Η Κυπριακή ΚΥΠ είχε πληροφορίες ότι μετά τις δηλώσεις του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Λευκωσία Κωνσταντίνου Παναγιωτάκου, ο Στρατηγός Γρίβας που συνέχιζε να παραμένει κρυπτόμενος στη Λεμεσό, από τη μυστική άφιξη του στην Κύπρο τον Σεπτέμβρη του 1971, κλήθηκε στην ελληνική πρεσβεία, και πάλι μυστικά και εκεί του έγινε ξεκάθαρη πρόταση να κινηθεί για να ανατρέψει τον Πρόεδρο Μακάριο με την υποστήριξη της Εθνικής Φρουράς.

Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα για χρήση της Εθνικής Φρουράς, δεδομένου ότι ελεγχόταν απόλυτα από την κορυφή μέχρι τον τελευταίο επιλοχία από ελλαδίτες αξιωματικούς.

Ωστόσο ο Στρατηγός Γρίβας, όπως γράφει ο Πέτρος Πετρίδης στην Ιστορική Εγκυκλοπαίδεια της Κύπρου (περίοδος 1970-74, τόμος Β σελ.160) απάντησε αρνητικά.

Προσθέτει ο Π. Πετρίδης:

"Συνεργάτες του ανέφεραν ότι ο ίδιος υπέδειξε ότι σκοπός του ήταν να εργασθεί για την Ενωση και όχι να ανατρέψει τον Πρόεδρο Μακάριο.

Σχέδιο για την κατάληψη της εξουσίας υπήρχε και ήταν έτοιμο από τον Γρίβα. Ηταν το σχέδιο "Θύελλα" που θα εφαρμοζόταν στο πλαίσιο της επιχείρησης "Σφενδόνη".

Ηταν ήδη έτοιμο με ημέρα καταχώρησης 17 Δεκεμβρίου 1971".

Το σχέδιο προέβλεπε την κινητοποίηση με αιφνιδιαστική σιωπηρά καταδρομική επιχείρηση από δύναμη ενιοσχυμένου λόγο για κατάληψη και διατήρηση του συγκροτήματος του Αρχηγείου της Αστυνομίας, του ΓΕΕΦ και του Εφεδρικού Σώματος της Αστυνομίας και του ΡΙΚ που βρίκονταν όλα σε μια περιοχή εντός ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου στη Λευκωσία.

Ακόμα μικρότερες δυνάμεις μεταξύ ομάδας και Διμοιρίας θα κατελάμβαναν διάφορες θέσεις εφεδρείας, ενώ άλλες δυνάμεις επίσης θα απέκλειαν με οδόφραγμα την κίνηση έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας και να ανοίξουν τις οπλαποθήκες.

Στο σχέδιο κατάληψης του Αρχηγείου της αστυνομίας, υπήρχε πρόνοια και για τους ανθρώπους της ΕΟΚΑ Β που υπηρετούσαν στην αστυνομία και τονίζονταν τα ακόλουθα:

"Σημειωτέον ότι εάν συμβή να είναι την νύκτα εκείνην η διμοιρία εις ην- οι ημέτεροι ανήκωσι- ως τοιαύτη Φρουρών, τότε εις τας σκοπιάς των επιλεγέντων στόχων θα προτοτοποθετηθώσι ημέτεροι ως σκοποί και τα τμήματα μας θα εισέλθωσι διά των κανονικών πυλών εισόδου".

Αλλες ομάδες δύναμης Λόχου θα δρούσαν για κατάληψη του Κεντρικού Αστυνομικού Σταθμού της Αρχής Τηλέπικοινωνιών, του Αστυνομκού σταθμού Πύλης Πάφου και του Αστυνομικού σταθμού Λάρνακας (Λυκαβηττού).

Στο τέλος το σχέδιο έδινε τις ακόλουθες "δικαιολογητικές σκέψεις:

"Η συγκρότησις ως αύτη εξετέθη πιστεύω ότι δέον να είναι ούτως καθ' ότι η φύσις των στόχων και αι απαιτήσεις των ίσως θα εχρειάζοντο λιγιωτέρους άνδρας, πλην όμως συνεχώς λαμβάνη μέτρα ο αντίπαλος και πρέπει ως εκ τούτου να είμεθα βέβαιοι ότι επί των υπ' όψιν στόχων η τοιαύτη δύναμις είναι αναγκαία προς επίτευξιν του επιζητουμένου αποτελέσματος.

Ο τρόπος αφίξεως εις τους στόχους είναι ο μόνος όστις αιφνιδιάζη, καθότι δεν ηδύναντο να παράσχωσι την ανπαιτουμένην απόκρυψιν κινήσεων και ασφάλειαν διά τους άνδρας ημών.

ΑΓΩΝ 5 2 1972

Είναι δε κάτι μη αναμενόμενον λογικώς υπό του αντιπάλου. Μη παραγνωρίζων τας δυσκολίας διαθέσεως οπλισμού, πιστεύω ότι ο ούτως εμφανιζόμενος εις τα επί μέρους τμήματα είναι ο απολύτως αναγκαίος εάν επιθυμούμεν να επιτύχωμεν τελείαν παράλυσιν, εκτός εάν διατάξητε να χρησιμοποιήσωμεν τινά κυνηγετικά. Πάντως θα είναι δύσκολος η απόκρυψις και μεταφορά των.

Αι εκλεγείσαι κατευθύνσεις είναι αι πλέον ενδεδειγμέναι, καθ' ότι δεν εκτιθέμεθα όσον αφορά την κίνησιν μας προς τους ΑΝ.ΣΚ και επί πλέον είναι και αι μόναι που άγουν κατ' ευθείαν και άνευ σοβαρών εμποδίων κινήσεως εις τούτους.

Πιστεύω ότι η ταχύτης και η αποφασιστικότης συνδυάζόμεναι με τον τρόπον ον εξέθεσα εν τω σχεδίω δι' ενέργειαν, θα αποτελέσωσι τα κύρια στοιχεία επιτεύξεως του επιζητουμένου αιφνιδιασμού. Τα άοπλα ή σχεδόν άοπλα τμήματα θα λάβωσι οπλισμόν εκ του αρπαγησομένου.

Συνολικά το πραξικόπημα με βάση το σχέδιο θα το διενεργούσαν διάφορες δυνάμεις από την πόλη και τα χωριά της περιοχής Λευκωσίας Αγιο Βασίλειο, Σκυλλούρα, Αγιο Ερμόλαο- Σύσκληπο και Μύρτου.

Από τις δυνάμεις αυτές μερικές θα ήσαν εντελώς άοπλες και θα εξασφάλιζαν οπλισμό από τις αποθήκες της Αστυνομίας.

Για την επιτυχία της επιχείρησης χρειάζονταν 200 περίπου όπλα, αυτόματα, τυφέκια, οπλοπολυβόλα και πιστόλια και διακόσιες χειροβομβίδες.

Από αυτά υπήρχαν διαθέσιμα μόνο τα μισά περίπου.

Αναφερόταν ειδικά για το θέμα αυτό στο τέλος του σχεδίου:

"ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΙΣ

1. ΠΟΛΙΣ

α. Διμοιρία 30 ανδρών ΚΛΑΡΑΙΣΚΑΚΗ.

β. Διμοιρία 30 ανδρών ΤΖΑΒΕΛΛΑ

γ. Διμοιρία 24 ανδρών ΡΩΜΑΝΟΥ

δ. Διμοιρία 30 ανδρών ΖΩΣΙΜΑ

ε. Δύο ομάδαι 8 ανδρών ΚΑΡΒΕΡΟΥ.

στ. Δύο ομάδαι 5 ανδρών ΒΑΛΙΣΣΑΡΙΟΥ

ζ. Μία ομάς 5 ανδρών ΠΑΠΑΡΡΟΔΟΥ

2. ΥΠΑΙΘΡΟΣ

α. Χωρίον Αγ. Βασίλειος, διμοιρία 24 ανδρών ΛΕΩΝΙΔΑ

β. Χωρίον Σκυλλούρα διμοιρία 24 ανδρων ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ.

γ. Χωρίον Αγ. Ερμόλαος- Σύσκληπος Διμοιρία 24 ανδρών, ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ.

δ. Χωρίον ΜΥΡΤΟΥ, διμοιρία 24 ανδρών ΑΡΗ.

ΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΟΣ

α. Περίστροφα -Πιστόλια 13

β. Αυτόματα 7

γ. Τυφέκια 16

δ. Οπλοπολυβόλα 7

ε. Χειροβομβίδες 40.

2. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ

a. Περίστροφα -Πιστόλια 67.

β. Αυτόματα 55.

γ. Τυφέκια 31

δ. Οπλοπολυβόλα 10

3. Χειροβομβίδες 50.