Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

12.1.1972: Iδρύεται Επιτρoπή Συvτovισμoύ Κυπριακoύ Αγώvα, ΕΣΕΑ, πoυ απoτελεί τov πoλιτικό βραχίωvα της oργάvωσης ΕΟΚΑ Β τoυ Στρατηγoύ Γεωργίoυ Γρίβα- Διγεvή.

S-1883

20.11.1971: ΙΔΡΥΕΤΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΟΣ, ΕΣΕΑ-ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΒΡΑΧΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΟΚΑ Β ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΡΙΒΑ- ΔΙΓΕΝΗ

Γεώργιος Βασιλειάδης, Πρόεδρος της ΕΣΕΑ

Ενώ ο Στρατηγός Γρίβας συνέχιζε να κρύβεται και προωθούσε στο παρασκήνιο την περαιτέρω οργάνωση της ΕΟΚΑ Β, όπως ονομάστηκε τελικά η οργάνωση του, στον πολιτικό τομέα, κινήθηκε για να ιδρύσει και πολιτικό κλάδο ή βραχίωνα της οργάνωσης του- την Επιτροπή Συντονισμού Ενωτικού Αγώνος, ΕΣΕΑ.

Για την ίδρυση της ΕΣΕΑ, αντίθετα με την ΕΟΚΑ Β, ο Στρατηγός φαινόταν να βιάζεται. Παρ' όλες τις αντιρρήσεις ιδρυτικών μελών ότι έπρεπε να γίνει μεγαλύτερη προεργασία και να προσεγγισθούν περισσότεροι προκειμένου να υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη.

Η απάντηση ήταν αρνητική. Επέμενε ότι η εξαγγελία της ίδρυσης της οργάνωσης, θα έπρεπε να γίνει όσο μπορούσε πιο γρήγορα.

Ο λόγος για τη βιασύνη του Στρατηγού δεν ήταν σαφής. Ισως γιατί είχε σχέδια που ήθελε να τα εφαρμόσει επειγόντως γιατί έβλεπε ότι οι εξελίξεις προχωρούσαν ραγδαία και δεν του έδιναν καιρό για καθυστέρηση.

Η εξαγγελία της ίδρυσης της ΕΣΕΑ έγινε επίσημα στις 20 Νοεμβρίου 1971 ύστερα από σύσκεψη στο οίκημα της Ομοσπονδίας Εφέδρων.

Την ιδρυτική διακήρυξη υπέγραψαν μόνο 63 πρόσωπα, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεωργιο Βασιλειάδη- τον άνθρωπο που είχε αναμιχθεί πριν από πολλές δεκαετίες στην πολιτική ζωή του τόπου όταν ιδρυόταν στις αρχές της δεκαετίας του 1940.

Οταν ελέχθη στον Βασιλειάδη ότι η εξαγγελία έπρεπε να αναβληθεί για να μπορέσουν περισσότεροι να την προσυπογράψουν απάντησε: "Δεν έχει σημασία, ας προσυπογράψουν μετά".

Ομως δεν ανακοινώθηκαν οποιεσδήποτε άλλες υπογραφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι απουσίαζαν από αυτήν τα ονόματα πολλών γνωστών γριβικών και εκπροσώπων οργανώσεων που ήταν σαφώς τοποθετημένες υπέρ του Στρατηγού.

Η σύσκεψη για την ίδρυση της ΕΣΕΑ έγιε στα γραφεία της Ομοσπονδίας Εφέδρων, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας έφεδρος, δεν είχε προσυπογράψει τη διακήρυξη. Η ΕΣΕΑ είχε ζητήσει στις 25 Νοεμβρίου από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παναγιώτη Παμπόρη να υπογράψει τη διακήρυξη αλλά το Συμβούλιο δεν δέχθηκε. Απάντησε ότι είχε παραχωρήσει απλώς το οίκημα της για να γίνουν οι πρώτες συνεδριάσεις της οργάνωσης, αλλά δεν επιθυμούσε να πάρει μέρος ή να εκπροσωπηθεί σ' αυτήν. Το Συμβούλιο επικαλέσθηκε προηγούμενη ανακοίνωση του στην οποία ανέφερε ότι δεν ανήκε σε καμμιά οργάνωση.

Σε ανακοίνωση της μάλιστα στις 23 Νοεμβρίου η Ομοσπονδία ανέφερε:

"Η Παγκύπριος Ομοσπονδία Εφέδρων Αξιωαματικών επιθυμεί να διευκρινίση ότι ουδεμίαν απολύτως σχέσιν έχει με την Επιτροπήν Συντονισμού Ενωτικού Αγώνος (ΕΣΕΑ), η αίθουσα δε τελετών του οικήματος της είχε παραχωρηθή προψές εις την εν λόγω Επιτροπήν διά την συνεδρίαν κατόπιν παρακλήσεως της Ε.Σ.Ε.Α".

Εξάλλου και η ΕΣΕΑ όμως στην ιδρυτική της διακήρυξη ανέφερε ότι δεν ανήκε σε κανένα κόμμα τονίζοντας ότι "είμεθα υπερκομματική, καθαρώς εθνική κίνησις".

Αναφερόταν στη διακήρυξη:

"Αναγγέλλομεν σήμερον προς τον Ελληνικόν λαόν της Κύπρου την ίδρυσιν Επιτροπής Συντονισισμού του Ενωτικού Αγώνος (Ε.Σ.Ε.Α).

Ημείς οι αποτελούντες την ΕΣΕΑ εις ένα και μοναδικόν σκοπόν αποβλέπομεν: Την συνένωσιν και τον συντονισμόν των ενωτικών δυνάμεων, ώστε αύται να αποβούν ισχυρός

Τάκης Ευδόκας, αντιπρόεδρος της ΕΣΕΑ

ρυθμιστικός παράγων του εθνκού αγώνος του κυπριακού λαού και των οποίων τας απόψεις δεν πρέπει να αγνοούν ως εγένετο μέχρι σήμερον, οι διαχειριζόμενοι το κυπριακόν, αμετάθετος δε στόχος μας είναι η πραγματοποίησις της Ενώσεως της Κύπρου μετά της Μητρός Ελλάδος.

Δεν αποτελούμεν πολιτικόν κόμμα. Δεν έχομεν πολιτικάς επιδιώξεις. Είμεθα υπερκομματική καθαρώς εθνική κίνησις. Αι επιδιώξεις μας είναι εθνικαί. Προσωπικάς φιλοδοξίας δεν τρέφομεν. Μία είναι η φιλοδοξία μας: Η εξαγωγή της Κύπρου από το εθνικόν αδιέξοδον, εις το οποίον σήμερον ευρίσκεται, η εθνική σωτηρία της ιδιαιτέρας μας πατρίδος.

Κρισιμώταται εθνικώς είναι αι συνθήκαι υπό τας οποίας διαβιοί ο ελληνισμός της Κύπρου. Πλήρης σύγχυσις επικρατεί μεταξύ του λαού επί των σκοπών του αγώνος. Η ασαφής και απρογραμμάτιστος πολιτική, την οποίαν ακολουθεί από της υπογραφής των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου, η Κυβέρνησις Μακαρίου, ωδήγησεν αφ' ενός μεν εις την διάβρωσιν του εθνικού φρονήματος του λαού, αφ' ετέρου δε εις πλήρες διπλωματικόν αδιέξοδον.

Αι διεξαγόμεναι επί τριετίαν και πλέον ενδοκυπιριακαί συνομιλίαι περί της πορείας των οποίων ο λαός ετηρήθη εν πλήρει αγνοία, εις ουδέν θετικόν αποτέλεσμα κατέληξαν. Η καταβαλλομένη δε προσπάθεια προς συνέχισιν των ουδέν το καλόν προοιωνίζει, διότι η βάσις επί της οποίας διεξάγονται, ήτοι η πολιτική του "εφικτού" είναι εσφαλμένη ανεδαφική και εθνικώς απαράδεκτος.

Η αποδοχή των αντεθνικών συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου άνευ οιασδήποτε προγενεστέρας συνεννοήσεως με τον στρατιωτικόν ηγέτην του απελευθερωτικού αγώνος του Κυπριακού λαού στρατηγόν Γ. Γρίβαν Διγενήν, όστις ευρέθη προ τετελεσμένου γεγονότος, η αναληφθείσα έκτοτε εκστρατεία δημιουγίας κυπριακής εθνικής συνειδήσεως, η άκαιρος και άστοχος προσπάθεια προς τροποποίησιν του Κυπριακού συντάγματος, διά της υποβολής των 13 σημείων υπό του Προέδρου Μακαρίου και η επακολουθήσασα τουρκοκυπριακή ανταρσία, η ανειλικρινής στάσις του κυπρίου Προέδρου έναντι όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων μετά το 1964, ήτις είχεν ως αποτέλεσμα τον τορπιλλισμόν της Πανελληνίου προσπαθείας προς επίτευξν της ενώσεως και την εκδίωξιν του στρατηγού Γ. Γρίβα- Διγενή και του ελληνικού στρατού εκ Κύπρου και η υποκατάστασις της πολιτικής της αυτοδιαθέσεως- Ενώσεως διά της πολιτικής του νεφελώδους "εφικτού" υπήρξαν τα αίτια του σημερινού αδιεξόδου. Το Κυπριακόν πρόβλημα, το οποίον είναι απλούν και κρυστάλλινον, κατέστη επικινδύνως περίπλοκον.

Η Επιτροπή Συντονισμού του Ενωτικού Αγώνος αποβλέπει εις την λύσιν του εθνικού αδιεξόδου διά του επαναπροσανατολισμού της Κυπριακής πολιτικής προς την διεθνώς παραδεδεγμένην αρχήν της αυτοδιαθέσεως των λαών. Το Κυπριακόν πρόβλημα θα παύση να είναι περίπλοκον, εάν η λύσις του επιδιωχθή διά της προβολής του αιτήματος Αυτοδιάθεσις- Ενωσις. Αντιδράσεις οπωσδήποτε θα υπάρξουν εξ αιτίας μιας τοιαύτης μεταβολής της πολιτικής μας. Πρώτη θα αντιδράση η Τουρκία, η οποία λόγω των σφαλμάτων της Κυπριακής ηγεσίας κατέστη σοβαρός ρυθμιστικός παράγων εις την προσπάθειαν διά την εξεύρεσιν λύσεως. Θα αντιδράση επίσης και η Σοβιετική Ενωσις, την οποίαν περιέπλεξεν εις το κυπριακόν πρόβλημα η προχειρότης και ανερμάτιστος πολιτική της Κυπριακής Κυβερνήσεως, αι αντιδράσεις όμως αύται, θα αντιμετωπισθούν επιτυχώς. Υπάρχουν αι απαραίτητοι προς τούτο προϋποθέσεις και τα μέσα στα οποία μέχρι σήμερον δεν έχουν αξιοποιηθή.

Η δημιουργία της ΕΣΕΑ θα συμβάλη εις την αξιοποίησιν των δυνάμεων τούτων. Η ΕΣΕΑ θα αγωνισθή δι' όλων των δυνάμεων της προς δημιουργίαν ενός συμπαγούς εσωτερικού μετώπου διά της συνενώσεως των αγωνιστικών δυνάμεων του Κυπριακου λαού. Συνεκτικός δεσμός η αναζωογόνησις της πίστεως του Κυπριακού λαού εις το σαφές και σύμφωνον προς την πανελλήνιον ιστορίαν αίτημα της Ενώσεως.

Φώτης Παπαφώτης, Γενικός Γραμματέας της ΕΣΕΑ

" Η παρουσία του Διγενή εις Κύπρον αποτελεί σημαντικόν παράγοντα ενδυναμώσεως του εθνικού εσωτερικού Μετώπου.

Ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ Διγενής, ο οποίος κατέβαλε τας στρατιάς του Χάρτιγκ διαθέτει τας απαραιτήτους ψυχικάς και ηγετικάς δυνάμεις και την στρατιωτικήν πείραν, διά να οδηγήση τον κυπριακόν λαόν εις νέους θριάμβους. Η ΕΣΕΑ χαιρετίζει με ενθουσιασμόν τον αφιχθέντα εις Κύπρον δαφνοστεφή Στρατηγον Διγενή, απορρίπτει την αναληφθείσαν υπό των μακαριακών και κομμουνιστικών κύκλων προσπάθειαν κατασυκοφαντήσεως του Διγενή. Ο Διγενής έχει γράψει διά του προσωπικού του αγώνος και των θυσιών του σελίδας δόξης και μεγαλείου, έχει καταστή σύμβολον εθνικού αγώνος. Θα αντιμετωπίση δε τα εσωτερικά και εξωτερικά εμπόδια και θα επιτύχη την πραγματοποίησιν του ονείρου σύμπαντος του Κυπριακού Ελληνισμού, της ενώσεως δηλαδή της Κύπρου, μετά της μητρός Ελλάδος.

Οι αποτελούντες την ΕΣΕΑ ησθάνθησαν πάντοτε απεριόριστον σεβασμόν και ευγνωμοσύνην προς τας εκάστοτε Κυβερνήσεις της μητρός Πατρίδος. Πιστεύομεν ότι μόνον η Ελλάς θα βοηθήση τον κυπριακόν λάον εις τον αγώνα του, δι' εθνικήν αποκατάστασιν. Δεν λησμονούν όμως ότι ο αγών διά την Ενωσιν είναι εθνική ευθύνη πρωτίστως του κυπριακού λαού. Η βοήθεια και συμπαράστασις της Ελλάδος και του Πανελληνίου θα είναι αμέριστος εις τον αγώνα μας, εάν ημείς οι Ελληνες της Κύπρου επιδείξωμεν συνέπειαν και αγωνιστικήν διάθεσιν.

Βεβαία η Επιτροπή Συντονισμού του Ενωτικού Αγώνος (Ε.Σ.Ε.Α) ότι εκφράζει τους πόθους του πατριωτικού κυπριακού λαού απευθύνει προς αυτόν εγκάρδιον αγωνιστικόν χαιρετισμόν και μήνυμα εθνικής αισιοδοξίας, τας εθνικάς επάλξεις προ ουδενός κινδύνου θα εγκαταλείψωμεν. Η Κύπρος υπήρξεν ελληνική και εις την Ελλάδα ανήκει. Εις ουδένα θα επιτρέψωμεν να προδώση τους εθνικούς μας πόθους. Δι' όλων των δυνάμεων μας θα αντιταχθώμεν εις πάντα προσπάθειαν επιβολής λύσεως αντεθνικής. Προσκλητήριον διά νέους ωραίους εθνικούς αγώνας εκπέμπομεν προς σύμπαντα τον ελληνικόν Κυπριακόν λαόν".

Την διακήρυξη υπέγραψαν οι ακόλουθοι, ως μέλη της ΕΣΕΑ:

Γεώργιος Βασιλειάδης, Λευκωσία, πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Τάκης Αριστείδου, ιατρός, Λεμεσός, Λούης Αραούζος, έμπορος, Λεμεσός, Πλάτων Αντωνιάδης, έμπορος, Πάφος, Ανδρέας Μ. Βασιλείου, Συνδικαλιστής, Αμμόχωστος, Γ. Γιώρκας, Συνδικαλιστής Αμμόχωστος, Χαράλαμπος Δημητρίου, ιατρός, Αμμόχωστος, Γιαννάκης Σπ. Δρουσιώτης, έμπορος, Λεμεσός, Γιαννάκης Δρουσιώτης, Δικηγόρος, Πάφος, Τάκης Ευδόκας, ιατρός, Λευκωσία, Αγγελος Ζεμενίδης, οδοντίατρος, Λευκωσία, Σωκράτης Ηλιάδης, έμπορος, Λευκωσία, Χαράλαμπος Ιακωβίδης, έμπορος, Λευκωσία, Πολύκαρπος Ιωαννίδης, δημοσιογράφος, γραμματέας της Μητρόπολης Κερύνειας, Γλαύκος Κασουλίδης, ιατρός, Λευκωσία, Γεώργιος Ν. Κάϊζερ, δικηγόρος, Κερύνεια,, Κίκης Κυριακίδης, έμπορος, Λάρνακα, Κωστάκης Κυριάκου, διευθυντής αγροτικής επιχειρήσεως, Αμμόχωστος, Φρίξος Μαρκίδης, δικηγόρος, Λευκωσία, Ανδρέας Μορφίτης, εργολάβος, Λεμεσός, Ξενής Μαυρομουστάκης, οδοντίατρος Λεμεσός, Ηρακλής Μ. Μιχαηλίδης, δικηγόρος, Λεμεσός, Νικολής Νικολαϊδης, Οικονομολόγος, Λεμεσός, Α. Νικολαϊδης, Κτηματίας, Κυρήνεια, Πολύκαρπος Πετρίδης, δικηγόρος, Λευκωσία, Σπύρος Παπαγεωργίου, δημοσιογράφος, Λευκωσία, Ανδρέας Παπαδάκης, έμπορος, Λάρνακα, Ανδρέας Παπαϊωάννου προθιερέας καθεδρικού Αγίας Νάπας, Λεμεσός, Δώρος Παπαπέτρου, ιατρός, Αμμόχωστος, Ηλίας Παναγίδης, Δικηγόρος Πάφος, Δήμος Ρωσσίδης, Οδοντίατρος, Λάρνακα, Λεύκιος Ροδοσθένους, επιχειρηματίας, Λεμεσός.

Κώστας Αδαμίδης, δικηγόρος Λευκωσία, Πολύκλειτος Ιακωβίδης, ιατρός, Μόρφου, Σταύρος Γερούδης, έμπορος, Μόρφου, Γεώργιος Καμιντζής, Κτηματίας, Μόρφου, Αντώνιος Καραολής, οδοντίατρος, Μόρφου, Ανδρέας Λάμπρου, Οδοντίατρος, Λευκωσία, Σταύρος Σταύρου Σύρος, Ταγματάρχης α.ε., Λευκωσία, Χρ. Σεραφείμ, Εμπορος, Λευκωσία, Σόλων Σαρρής, ιατρός, Λευκωσία, Γιάννης Σπανός, Φιλόλογος- δημοσιογράφος, Λευκωσία, Κυριάκος

Κ. Σαβεριάδης: Υπέγραψε τη διακήρυξη για ίδρυση της ΕΣΕΑ

Στυλιανού, έμπορος, Λάρνακα, Κυριάκος Σαβεριάδης, δικηγόρος, Αμμόχωστος, Οδυσσέας Πατσαλίδης, διευθυντής Επιχειρήσεως, Λευκωσία, Γιάγκος Σεραφείμ, υπάλληλος, Λάρνακα, Γεώργιος Τζιρκώτης, έμπορος, Λάρνακα, Κωνσταντίνος Τσέλλος, Ιατρός, Λευκωσία, Σοφοκλής Ττοουλής, δικηγόρος, Αμμόχωστος, Ιωάννης Φαίδωνος, δικηγόρος, Λεμεσός, Μιχαήλ Φυτίδης, Κτηματίας, Μόρφου, Ρένος Χριστοδουλίδης, Οικονομολόγος, Λευκωσία, Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, δημοσιογράφος, Λευκωσία, Χαράλαμπος Μιχ. Χαραλάμπους, Οικονολόγος, Λευκωσία, Τεύκρος Χρ. Χειμώνας, εκπαιδευτικός Κερήνεια, Ανδρέας Σ. Χριστοφίδης, δικηγόρος Κυρήνεια, Γιαννάκης Χατζηχαραλάμπους, εμπορικός αντιπρόσωπος, Πάφος και δρ Χριστάκης Χαραλάμπους, εκπαιδευτικός, Λευκωσία.

Στις 24 Νοεμβρίου ο Γεώργιος Βασιλειάδης, μίλησε σε συνεδρία των μελών της ΕΣΕΑ, ως Πρόεδρος πια, στο οίκημα και πάλι της Ομοσπονδίας Εφέδρων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής "ο Πρόεδρος της ΕΣΕΑ κ. Γ. Βασιλειάδης ωμίλησε εν εκτάσει αναπτύξας την κρισιμότητα των περιστάσων πέριξ του κυπριακού και την ανάγκην διαφωτίσεως προς πάσαν κατεύθυνσιν, επί τω σκοπώ επιτεύξεως της ενώσεως".

Αναλυτικότερα, πρόσθετε το ανακοινωθέν "ο κ. Βασιλειάδης αναφέρθηκε στις ειδικές ευθύνες όλων όσοι πιστεύουν εις την Ελλάδα και την Ενωσιν, ανέφερε δε τρόπους αξιοποίησης του εθνικού αισθήματος.

Προστίθετο στην ανακοίνωση:

"Πολλά των μελών έλαβον τον λόγον και προέβησαν εις εισηγήσεις εν σχέσει με την οργανωτικήν και άλλην δραστηριότητα την οποίαν επιβάλλεται να αναπτύξη υπό τας σημερινάς περιστάσεις η ΕΣΕΑ. Αι εισηγήσεις αυταί κατεγράφησαν διά να μελετηθούν επί τω σκοπώ λήψεως των ενδεικνυομένων αποφάσεων. Ηδη ωρισμέναι Επιτροπαί κατηρτίσθησαν και ανέλαβον εργασίαν.

Ιδιαιτέρως ετονίσθη κατά την συνεδρίαν η ανάγκη διαφωτίσεως τόσον εις το Εσωτερικόν όσον και εις το εξωτερικόν επί της αρχής της αυτοδιαθέσεως. Επ' αυτού μελετώνται ειδικοί τρόποι προς ανάληψιν διαφωτιστικής εκστρατείας.

Ετονίσθη επίσης και διεβεβαιώθη ότι η ΕΣΕΑ είναι καθαρώς υπερκομματική κίνησις διά να δύναται να κινηθή εις κάθε επίπεδον αποβλέπουσα μόνον εις την αναθέρμανσιν του εθνικού αισθήματος και την προώθησιν της ενώσεως.

Εκτελεστικό Οργανο της ΕΣΕΑ ήταν το Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον Γεώργιο Βασιλειάδη, αντιπρόεδρο τον Τάκη Ευδόκα και Γενικό Γραμματέα τον Φώτη Παπαφώτη, που βρισκόταν ακόμα στη φυλακή μετά την τετράμηνη φυλάκιση του για εξύβριση του Προέδρου Μακαρίου. Ο Παπαφώτης αποφυλακίστηκε λίγες μέρες μετά τη ίδρυση της ΕΣΕΑ στις 29 Νοεμβρίου, 1971.

Στο σώμα αυτό υπήχαν προστριβές, αν και όχι φανερές, που οφείλονταν στην προσπάθεια ωρισμένων να έχουν τον μεγαλύτερο λόγο στις αποφάσεις. Γι' αυτό και στη συνέχεια έγιναν ανακατατάξεις και ο Στρατηγός Γρίβας αποφάσισε την ίδρυση Πολιτικής Επιτροπής.

Η Επιτροπή αυτή ήταν ο πολιτικός του Σύμβουλος.