Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

26.10.1971: Πρoκήρυξη πρoς τov Κυπριακό λαό πoυ φέρει τηv υπoγραφή τoυ Διγεvή δεv γίvεται πιστευτή και θεωρείται έργo της ΚΥΠ.

S-1880

26.10.1971: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΙΓΕΝΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΥΠ

ΑΓΩΝ 13 10 1971

Στις 26 Οκτωβρίου κυκλοφόρησε μια προκήρυξη με την υπογραφή Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας- Διγενής" που καλούσε τον λαό σε εξέγερση για τη Ενωση.

Ηταν- υποτίθεται- η πρώτη προκήρυξη του Στρατηγού Γρίβα, αλλά οι κύκλοι του αποκήρυξαν τη πατρότητα της. Σαν προκήρυξη περιείχε τις προθέσεις του, που ήταν άλλωστε γνωστές από τις επανειλημμένες δηλώσεις του στο παρελθόν, αλλά οπωσδήποτε αρκετά στοιχεία πείθουν ότι ήταν πλαστή.

Κατ' αρχήν δεν είχε καμμιά συγγένεια με το λιτό στρατιωτικό ύφος του Στρατηγού τόσο γνωστό από τα φυλλάδια του κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ. Αντίθετα ήταν στομφώδης και μακροσκελής, με μεγάλες περιόδους.

Η αναφορά επίσης στους νεκρούς του αγώνα της ΕΟΚΑ ήταν σχεδόν ξερή και τυπική, ενώ ήταν γνωστό ότι στο θέμα αυτό ο Στρατηγός Γρίβας ήταν ιδιαίτερα συασθηματικός.

Ακόμα η προκήρυξη δεν κυκλοφόρησε στους δρόμους, αλλά εστάλη με το ταχυδρομείο μόνο στις εφημερίδες και στα ξένα πρακτορεία.

Η αυθεντικότητα της προκηρύξεως αμφισβητήθηκε από την πρώτη στιγμή και διατυπώθηκαν εικασίες για τον σκοπό της. Οπωσδήποτε δεν απέβλεπε στο να αναγκάσει τον Στρατηγό Γρίβα να μιλήσει και γι' αυτό διατυπώθηκε και ο ισχυρισμός ότι ήταν δουλειά της ΚΥΠ.

Ο τότε αρχηγός της Γεώργιος Τομπαζος βρέθηκε στην ανάγκη να διευκρινήσει ότι "η Υπηρεσία της οποίας προϊσταται ουδεμίαν σχέσιν έχει και με το εν λόγω φυλλάδιον".

Ο αρχηγός της ΚΥΠ δεν ήταν φυσικά σε θέση να γνωρίζει κατά πόσο οποιοδήποτε μέλος της ΚΥΤ είχε κυκλοφορήσει το φυλλάδιο με δική του πρωτοβουλία. Η δήλωση του όμως ήταν μια έμμεση επιβεβαίωση ότι ούτε και οι αρχές πίστευαν ότι η προκήρυξη ήταν γνήσια.

Η Κυβέρνηση απέφυγε να κάμει οποιοδήποτε σχόλιο για την προκήρυξη δεδομένου μάλιστα ότι ο Πρόεδρος Μακάριος είχε απουφασίσει να απευθύνει διάγγελμα προς τον λαό.

Σαν απάντηση όμως στις διακηρύξεις για αγώνα ήταν η δήλωση του προέδρου της Βουλής Γλαύκου Κληρίδη, σε συνέντευξη του προς την "Ντώϋτσε Βέλλε" ότι οιοσδήποτε υπεύθυνος αρχηγός πρέπει να είναι ικανός να αντιληφή ότι το κυπριακόν πρόβλημα δεν δύναται να λυθή διά της οργνανώσεως μυστικών ενόπλων ομάδων..."

Το κείμενο της πλαστής με κάθε βεβαιότητα (πλαστή τη χαρακτήρισε και ο Πρόεδρος Μακάριος τις 30 Οκτωβρίου) προκηρύξεως- που έφερε απλώς την υπογραφή του- ανέφερε:

"ΕΛΛΗΝΙΚΕ ΛΑΕ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΕΙΑΤΑ

Ιδού και πάλιν εγώ μεταξύ υμών εις την πατρικήν γην. Κατόπιν πενταετούς αναγκαστικής εξουρίας (σημ: Ηταν και αυτό μια ανακρίβεια, γιατί είχαν περάσει μόνο τέσσερα χρόνια από τότε που έφυγε, μετά τα γεγονότα της Κοφίνου) εξ αιτίας των καιροσκόπων και προδοτών των εθνικών μας ιδεωδών, επιστρέφω εις το πάτριον έδαφος διά να σώσω την

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 5 11 1971

Πατρίδα μου από την καταστροφή εις την οποίαν την ωδήγησαν οι ανίκανοι να φέρουν το όνομα Ελλην, έτι δε περισσότερον να τιτλοφορούνται ως ηγέται του πολυπαθούς κυπριακού Ελληνισμού.

Το 1955 ηναγκάσθημεν να λάβωμεν τα όπλα διά την απελευθέρωσιν της Πατρίδος και θα απελευθερούτο, εάν οι τότε λιπόψυχοι πολτικοί ηγέται δεν έσπευδον να συνθηκολογήσουν με ένα ηττημένον εις το πεδίον των μαχών αντίπαλον. Αλλά τώρα αι συνθήκαι μετεβλήθησαν υπέρ ημών. Παρά το πλευρόν μας ίσταται η Μητέρα Πατρίς, ήτις την φοράν αυτήν δεν θα μας εγκαταλείψη (Σημ: Αλλη ανακρίβεια που δεν θα την ανέφερε ο Στρατηγός Γρίβας γιατί γνώριζε πολλά παρασκήνια για την χούντα). Από την στιγμήν αυτήν η υπόθεσις της απελευθερώσεως του Κυπριακού ελληνισμού περιήλθεν εις ανθρώπους με ψυχικόν σθένος και στιβαράς χείρας αι οποίαι δεν τρέμουν προ των εχθρών, ούτε θωπεύουν επαμφοτερίζοντας φίλους, ούτε εκλιπαρούν βοήθειαν υπό των καραδοκούντων να κατασπαράξουν την πατρίδα μας και εκατοντάκις χειροτέρων τυράνων εκ των ρωσσικών στεππών.

Εσήμανεν η ώρα διά την πραγματοποίησιν των αιωνίων εθνικών πόθων του Κυπριακού Ελληνισμού να ενωθή με την Μητέρα Πατρίδα. Εμείς, οι οποίοι από τους πρώτους βγήκαμε στην παλαίστρα του αγώνος, δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψωμεν, διότι έχομεν πλήρη συνείδησιν και συναίσθησιν των υποχρεώεων μας προς το Εθνος, αλλά και των δυνατοτήτων μας. Δεν θα επιτρέψωμεν να καταποντισθούν τόσαι θυσίαι και τόσον αίμα, ούτε μοιρολατρικώς να περιμένωμεν τους ξένους να καθορίσουν την τύχην μας. Την τύχην του ελληνισμού καθώρισαν τα όπλα των τέκνων του. Η ελευθερία του σκλάβου, κατά την χρήσιν του εθνομάρτυρος Ρήγα Φεραίου, αποκτάται μόνον με το σπαθί του σκλάβου. Κανείς δεν δίδει οικειοθελώς κάτι το οποίον ο άλλος δεν απαιτεί. Οταν οι διαχειριζόμενοι το κυπριακόν ζητούν το "εφικτόν" και καταφεύγουν εις αντεθνικάς μετά του εχθρού συναλλαγάς πως θέλομεν ο αντίπαλος να μας δώση την Ενωσιν;

ΑΛΚΙΜΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΝΕΙΑΤΑ,

προς εσάς απευθύνομαι την κρίσιμον αυτήν διά τον Κυπριακόν ελληνισμόν στιγμήν.

Περιφρονήσατε τους λιπόψυχους και ανίκανους ηγέτες του Κυπριακού ελληνισμού οι οποίοι τρέμουν προ μιας βαρβάρου μειονότητος, μεταβληθείσης εις κράτος εν κράτει. Δώσετε το ΠΑΡΟΝ εις το σημερινόν εθνικόν προσκλητήριο, συνδέοντες το ηρωϊκόν παρελθόν με εκείνο το οποίον επιτάσσει το καθήκον σήμερον.

Σας καλώ να συνεχίσωμεν τον αγώνα των Αυξεντίου, Μάτση, Δράκου, Παρίδη, Κυπριανού, της δεκάδος των απαγχονισθέντων και των άλλων μαρτύρων της Κυπριακής Εποποϊίας. Εμείς η παλαιά φρουρά των αγώνων του Εθνους, οι οποίοι την Ελλάδα της Μελούνας την φέραμεν στην Μακεδονίαν, Θράκην, Ηπειρον, εδοξάσαμεν τα ελληνικά όπλα εις πολλά πεδία των μαχών και με το αίμα μας εκτίσθη το οικοδόμημα της σημερινής Ελλάδος, θα είμεθα οι ΟΔΗΓΟΙ σας και μαζί σας θα φέρωμεν την Ελλάδα και εις την Μεγαλόνησον. Και δεν θα επιτρέψωμεν ποτέ, ούτε η νεολαία να ταπεινωθή ούτε και η Κύπρος να αποκοπή από τον Εθνικόν κορμόν.

Ενδοξοι αγωνισταί της ΕΟΚΑ,

εγερθήτε. Ηλθεν η στιγμή να ολοκληρώσωμεν το έργον της εθνικής εποποιϊας του 1955. Εστέ υπερήφανοι ότι η πατρός σας καλεί εκ νέου εις τον αγώνα. Τεθήτε επικεφαλής των νεών αγωνιστών. Φανήτε αντάξιοι συνεχισταί των εθνικών μας παραδόσεων.

ΕΛΛΗΝΙΚΕ ΛΑΕ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Επανήλθον εις την πατρίδα μου, ουχί διά δόξαν και δάφνας. Ηλθον να πραγματοποιήσω τους αιωνίους πόθους μας- την Ενωσιν μετά της Μητρός Ελλάδος. Ακλόνητος και απτόητος τίθεμαι εις τας επάλθεις του αγώνος και μαζί με τους τιμίους Ελληνας να παραδώσωμεν τους νεκροθάπτας της Ενώσεως εις την κρίσιν του ελληνισμού και της αδεκάστου ιστορίας.

ΖΗΤΩ Η ΕΝΩΣΙΣ

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΕΘΝΟΣ

Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας- Διγενής