Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

25.10.1971: Σωματεία, φoιτητές και έφεδρoι αξωιματκoί τάσσovται υπέρ τoυ Στρατηγoύ Γρίβα.

Paste your document here

S-1879

25.10.1971: ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΦΕΔΡΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΝOΙΚΤΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΡΙΒΑ

Τάκης Έυδόκας, Πρόεδρος του Συντονιστικού Σώματος της Οργανωμένης Ενωτικής Παράταξης

Παράλληλα με την αρθρογραφία της εφημερίδας "Πατρίς", εκφραστικού του οργάνου, ο Στρατηγός Γρίβας είχε και άλλους υποστηρικτές, οι οποίοι είχαν κινητοποιηθεί υπέρ του.

Αυτοί ήταν η Επιτροπή Συντονισμού Ενωτικού Αγώνα, ΕΣΕΑ, πολιτικός εκπρόσωπος του Γρίβα, με πρόεδρο τον πρώην Αρχιδικαστή Γεώργιο Βασιλειάδη, οι Εφεδροι Αξιωματικοί που τάχθηκαν από την αρχή στο πλευρό του, οι φοιτητές της Αθήνας κυρίως, και διάφορα σωματεία και κοινότητες.

Για άλλη μια φορά ο κυπριακός λαός χωριζόταν σε Μακαριακούς και Γριβικούς, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά όλοι ήταν πάνοπλοι και ο κίνδυνος αιματοχυσίας ήταν άμεσος.

Ενα άλλο Σώμα που τάχθηκε στο πλευρό του Γρίβα ήταν το Συντονιστικό Σώμα της Οργανωμένης Ενωτικής Παράταξης που αποτελείτο από τους Τάκη Ευδόκα, Πρόεδρο, Φώτη Παπαφώτη Γενικό Γραμματέα και Ελευθέριο Παπαδόπουλο, Γενικό Ταμία.

Μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του Σώματος ήταν οι Πανίκος Σωτηρίου, Ορανωτικός Γραμματέας, Πολύκαρπος Πετρίδης, Οθων Γιαγκουλλής και Κόκος Τζιρκώτης.

Το Σώμα καταρτίστηκε σε σώμα στις 4.7.1971 και στις 18 του ίδιου μήνα σε ανακοίνωση του κατάγγελλε τον Πρόεδρο Μακάριο ότι αρνείτο να το συναντήσει:

"Διεκηρύχθη υφ' όλων των πλευρών ότι το κυπριακόν διέρχεται την κρισιμωτέραν ίσως των φάσεων του. Και ετονίσθη υπό πάντων η ανάγκη της εν ενότητι αντιμετωπίσεως του κινδύνου, εκλήθη δε ο Λαός εις ενότητα και επαγρύπνησιν διά να αντιμετωπισθή εγκαίρως και επιτυχώς ο εχθρός-ο τούρκος.

Η Ενωτική Παράταξις πιστή θεματοφύλαξ των Εθνικών Ιδεωδών και Διεκδικήσεων, ουδέποτε παρέλειψε να θέση απάσας τας δυνάμεις της εις την διάθεσιν του Εθνους.

Εν προκειμένω δε παρά τας επιφυλάξεις της λόγω του εθνικώς διαβλητού παρελθόντος της Κυπριακής Κυβερνήσεως κατέστησεν εν τούτοις πλέον ή σαφές ότι είναι δατεθειμένη και πάλιν να προσφέρη το παν υπό την ευνόητον βεβαίως προϋπόθεσιν ότι θα διαπίστωνεν ότι όντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απεφάσισεν επί τέλους να ακολοηθήση πολιτικήν οδηγούσαν προς την Ενωσιν. Διό και διά του Προέδρου του συντονιστικού σώματος της Παράτάξεως κ. Τάκη Ευδόκα εζητήθη όπως ο Πρόεδρος Μακάριος δεχθή την Εκτελεστικήν Γραμματείαν του Σώματος και ενημερώση αυτήν επί της παρούσης φάσεως του Κυπριακού ζητήατος και των προοπτικών τούτου, ανταλλαγούν δε απόψεις επί του πρακτέου.

Η δοθείσα απάντησις υπήρξεν ατυχώς εκ διαμέτρου αντίθετος προς τας υπό του Προέδρου της Κυπριακής Κυβερνήσεως περί ενότητος διακηρύξεις του, αποδεικτική δε του ότι ούτος ουδόλως επιθυμεί την διεξαγωγήν πραγματικού Εθνικού Αγώνος παρά τας περί επάλξεων κραυγάς του, ενώ δηλαδή τον Αρχιτρομοκράτην Ραούφ Ντενκτάς τον εγείραντα όπλα καθ' ημών και του κράτους δέχεται και συνομιλεί μαζί του διά το μέλλον της ελληνικής μας πατρίδος, διά το ιδικόν μας μέλλον, την Ενωτικήν Παράταξιν, δεν την εδέχθη δι' ενημερωτικήν συνάντησιν και ανταλλαγήν απόψεων περί του πρακτέου.

Λόγος: Το ότι το Συντονιστικόν Σώμα της Παρατάξεως μας αξιοπρεπώς απέρριψεν τη αξίωσιν του να αποκλεισθή ο Γενικός Γραμματεύς του Σώματος κ.Φώτης Παπαφώτης.

Καταγγέλλομεν την παντάπασιν απαράδεκτον αυτήν στάσιν του Προέδρoυ Μακαρίου προς τον Κυπριακόν λαόν, ο οποίος δύναται τώρα ευχερώς να συναγάγη τα συμπεράσματα του

ΑΓΩΝ 16 5 1971: (Από τη δίκη του Φώτη Παπαφώτη). Αργότερα ο Μακάριος αρνήθηκε να δεχθεί ανιπροσωπεία του Συντονιστικού Σώματος της Οργανωμένης Ενωτικης Παράταξης εάν μετείχε σ' αυτήν ο Παπαφώτης

διά την ειλικρίνειαν των περι ενότητος και εθνικού αγώνος διακηρύξεων του Προέδρου της Κυπριακής κυβερνήσεως".

Στα τέλη Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Μαυρομμάτης Αγίου Παύλου.

Ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Λουκής Καρανίκης μιλώντας στη συνέλευση τάχθηκε στο πλευρό του Στρατηγού Γρίβα ο οποίος ήδη βρισκόταν στην Κύπρο.

Ανέφερε ο Καρανίκκης (Πατρίς 25.10.1971):

"Διερχόμεθα την πιο κρίσιμον καμπήν της ιστορίας μας. Τώρα πρέπει να αποδείξωμεν ότι είμεθα πράγματι Ελληνες, γιατί ο Ελλην προ του κινδύνου της καταστροφής της Πατρίδος μονοιάζει και μεγαλουργεί. Και μας τώρα η Πατρίδα μας κινδυνεύει. Κινδυνεύει πάλι. Κινδυνεύει ο πόθος και το όνειρον γενεών, ο πόθος της ενώσεως της Κύπρου να μην πραγματοποιηθή ποτέ, θα είναι αίσχος για μας για τη γενιάν μας που μεγαλούργησε στον αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955 να μη μεγαλουργήση τώρα με την ΕΟΚΑ του 1971 γιατί αν για πολλούς επιτήδειους και επίορκους η ΕΟΚΑ του 1955 με αρχηγόν τον Θρυλικόν ΔΙΓΕΝΗΝ έπαψε να υφίσταται. Για μας δεν έπαψε ποτέ. Και υφίστατο και θα υφίσταται, και θα υπάρχη μέχρις ότου εκπληρωθή ο πόθος της ενώσεως της Κύπρου μας με την Μητέρα Ελλάδα. Και είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι επιτήδειοι και οι επίορκοι η ΕΟΚΑ του 1955 θα μεγαλουργήση και πάλιν και θα απλώση τις φτερούγες της απ' άκρη σ' ακρη της Κύπρου μας και με αρχηγόν πάλιν των υπέροχον ΔΙΓΕΝΗΝ, θα φέρη μια για πάντα την Κύπρον μας εις τας αγκάλας της Μητέρας μας Ελλάδας. Εμείς, ως σύλλογος Μαυρομμάτης, παραμένουμε και ζώμεν με το όνειρον ότι σύντομα, πολύ σύντομα, θα ακούσωμεν και πάλιν το προσκλητήριον σάλπισμα του Θρυλικού ΔΙΓΕΝΗ να μας καλή εις τον τελειωτικόν εθνικόν αγώνα μας, Να μας καλή και πάλιν να δώσωμε τον όρκον τον Ιερόν για την τελικήν νίκην. Και να είσθε βέβαιοι αγαπητά μέλη πως τούτη τη φορά οι επίορκοι και οι προδόται των ιδανικών της φυλής μας, θα πληρώσουν και θα είναι βαρύ, πολύ βαρύ το τίμημα της προδοσίας των και της επιορκίας των.

Διακηρύττομεν δε σε τούτη την συνέλευσιν και σ' όλους πως ο σύλλογος μας, αμέριστον και ανιδιοτελή θα παράσχη την υποστήριξιν του προς τον μοναδικόν αρχηγόν του εθνικού μας αγώνος: Τον θρυλικόν ΔΙΓΕΝΗΝ γιατί μόνον αυτός μπορεί να μας οδηγήση προς το ποθητόν τέρμα, προς την πολυπόθητον ΕΝΩΣΙΝ. Γιατί μόνον ο ΔΙΓΕΝΗΣ έχει νοιώσει τον παλμόν της καρδίας μας, πως μόνον διά την ΕΛΛΑΔΑ κτυπάει".

Εξάλλου ο δρ Χριστάκης Χαραλάμπους μιλώντας σε εορταστική εκδήλωση της Ομοσπονδίας Εφέδρων αξιωματικών

είπε σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ (28.10.1971):

"Το πνεύμα των χρόνων της ΕΟΚΑ ήρχισε να ξαναζωντανεύη εις την Κύπρον μας και η φλογισμένη νεότης μας επανευρίσκει εαυτήν. Ο λεβεντόγερος Διγενής θρυλείται οτι ευρίσκεται εν Κύπρω. Αι καρδίαι αρχίζουν να επανευρίσκουν τον εθνικόν ρυθμόν τους.

Σας βλέπω έφεδροι να αναπτερώνεσθε, σας βλέπω να αναθαρρήτε, σας βλέπω πανέτοιμους να επαναλάβετε τον όρκον τον ιερόν, σας ακούω να επαναλαμβάνετε το Μολών Λαβέ μυριοστόμως να βρηντοφωνήτε: "Οχι".

Στα μέσα Μαρτίου 1972 (Πατρίς 16.3.72) ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Εφέδρων αξιωματικών , ΠΟΕΠΑ, Πανίκος Παμπόρης μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 27 10 1971

Εφέδρων Αξιωματικών αφού αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατούσε και την εγκατάλειψη του αγώνα της για την Ενωση πρόσθεσε:

"Ευτυχώς όμως κατά τους τελευταίους μήνας επί τέλους φως ορώμεν. Μερικαί ελπιδοφόροι εξελίξεις κατά τον τελευταίοαν καιρόν μας έδωσαν το δικαίωμα να ατενίζωμεν με περισσοτέραν αισιoδοξίαν το μέλλον.

Είναι δε αι εξελίξεις αυταί:

1. Η άφιξις του θρυλικού αρχηγού της ΕΟΚΑ, στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή εις την μαχομένην Κύπρον.

2. Η υπό της Κυβερνήσεως της Ελλάδος διακηρυχθείσα αρχή ότι Εθνικόν Κέντρον του Ελληνισμού είναι αι Αθήναι και όχι η ερμαφρόδιτος Λευκωσία. Ως εκ τούτου η ελληνική Κυβέρνησις δικαιούται και πρέπει να έχη τον πρώτον λόγον επί της διαχειρίσεως και του εθνικού θέματος, και

3. Το γεγονός ότι οι τρεις Μητροπολίται ανέλαβον επί τέλους τας ευθύνας των και διαδραματίζουν ηδη πρωταρχικόν ρόλον εις την όλην πορείαν των εξελίξεων του Εθνικού θέματος.

Η Ομοσπονδία μας από της πρώτης στιγμής εχαιρέτισε την άφιξιν του αρχηγού Διγενή εις Κύπρον και ετάχθη ολοψύχως παρά το πλευρόν του, διότι πιστεύει ότι η ενταύθα παρουσία του αποτελεί ασφαλή εγγύησιν διά την αισίαν έκβασιν του ενωτικού αγώνος. Εκ των πρώτων επίσης η Ομοσπονδία μας εχαιρέτισε την υπό των τριών Μητροπολιτών αναληφθείσαν εθνικήν προσπάθειαν, διότι πιστεύει ότι η πρωτοβουλία των αγαθά μόνον αποτελέσματα είναι δυνατόν να έχη επί του εθνικού μας θέματος. Εν πάση περιπτώσει, θα μας δοθή εν συνεχεία η ευκαιρία να συζητήσωμεν επί του εθνικού θέματος και να λάβωνεν σχετικάς αποφάσεις.

Το νέο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποτελείτο από τους ακολούθους: Π. Παμπόρης, πρόεδρος, Α. Σ. Γαμπρούδης, Α αντιπρόεδρος, Κ. Σταυρόπουλος Β αντιπρόεδρος, Σ. Αρότης Γενικός Γραμματέας, Δ. Πετρίδης ειδικός Γραμματέας, Μ. Χατζημιχαήλ Ταμίας και Α. Σωφρονίου, Κ. Χριστοδούλου, Κ. Χαραλάμπους, Μ. Αθηνών, Α. Μιχαηλίδης, Ηλ. Κατσαρής, Γ. Πολυκάρπου και Χ. Χριστοφίδης σύμβουλοι.

Στο πλευρό του Στρατηγού Γρίβα τάχθηκαν και οι φοιτητές της ΕΦΕΚ Αθηνών, οι οποίοι σε ψήφισμα τους (Πατρίς 14.2.1972) που ενέκριναν στην ετήσια Γενική τους τόνιζαν:

" Η ετήσια Γενική Συνέλευσις της Εθνικής Φοιτητικής Ενώσεως Κυπρίων, συνελθούσα σήμερον 12ην Φεβρουρίου 1972 εν Αθήναις και συζητήσασα το Εθνικόν θέμα εν συναρτήσει και προς τας τελευταίας περί αυτήν εξελίξεις αποφασίζει:

1ον. Διαδηλοί διά μίαν εισέτι φοράν την ακλόνητον εμμονήν της φοιτητιώσης νεολαίας εις τον ΕΝΑ τον ΜΟΝΑΔΙΚΟΝ ΑΜΕΤΑΘΕΤΟΝ ΣΚΟΠΟΝ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ ΤΗΝ ΕΝΩΣΙΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

2ον. Με αισθήματα αισιοδοξίας και ασφαλούς αντιμετωπίσεως του μέλλοντος χαιρετίζει την κάθοδον εις Κύπρον του άλλοτε ερημίτου των Αθηνών, θρυλικού Γεωργίου Γρίβα- Διγενή και δηλοί απεριφράστως ότι η φοιτητιώσα νεολαία είναι ετοίμη να προσφέρη τας υπηρεσίας της υπό την σημαίαν του εις τον υπέρτατον περί Ενώσεως αγώνα.

3ον. Καταγγέλλει την Κυπριακήν Κυβέρνησιν ως τον κύριον υπεύθυνον διά την διάσπασιν του εσωτερικού μετώπου ήτις επήλθεν:

α. Εκ της αποκλίσεως από την γραμμήν της ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΕΩΣ-ΕΝΩΣΕΩΣ και της τροπής προς "εφικτούς στόχους".

β. Εκ της συνεργασίας μετά κομμουνιστικών στοιχείων και κομμάτων.

γ. Εκ της ελλείψεως πάσης ειλικρινούς επιθυμίας δι' ενότητα προς επίτευξιν του σκοπού της ΕΝΩΣΕΩΣ.

4πν. Καταδικάζει την μακιαβελικήν πολιτικήν του Προέδρου Μακαρίου καλεί δε τούτον όπως παραιτηθή πάραυτα ουχί μόνον των πολιτικών του καθηκόντων, αλλά και των θρησκευτικών καθ' ότι ο βίος και πολιτεία του εξέθεσαν ουχί μόνον τους κυπρίους ως σύνολον, αλλά και την του Χριστού Ορθοδοξον κυπριακήν Εκκλησίαν.

5ον. Καταδικάζει την πειρατικήν εισαγωγήν εις Κύπρον Κομμουνιστικών όπλων προς εξοπλισμόν υπόπτων μακαριακών στοιχείων αποδεδειγμένως πακτόρων του Λονδίνου και της Μόσχας.

Η λαθραία ταύτη εισαγωγή των όπλων και η διανομή των εις χείρας εθνοπροδοτών και ιδιοτελών καιροσκόπων αποτελεί εμφύλιον σπαραγμόν. Οι φοιτηταί είναι ενάντιοι εις τοιούτον σπαραγμόν και ως εκ τούτου καλούν τας ενόπλους δυνάμεις της Κύπρου όπως αφαιρέσουν αμέσως τα φονικά όπλα από τας χείρας των ξενοδούλων και βεβήλων αδιστάκτων δολοφόνων.

6ον. Καλεί την Κυβέρνησιν της μητρός Πατρίδος όπως διατάξη τας ενόπλους ελληνικάς δυνάμεις τας ευρισκομένας εν Κύπρω να ενταχθούν τυπικώς υπό τας διαταγάς του λεβεντόγερου Διγενή όστις ανέλαβε τον υπέρτατον αγώνα προς εξυγίανσιν της εν Κύπρω φαυλότητος και την τοποθέτησιν των Κυπριακών χειρισμών επί του εθνικού θέματος εις θετικάς και ορθολογικάς βάσεις.

7ον. Εν τέλει καλεί τον κυπριακόν φοιτητικόν κόσμον όπως ομού μετά των φοιτητών της μητρός Πατρίδος και του Ελληνισμού ολοκλήρου είναι πανέτοιμοι διά να δώσουν το παρόν εις το νέον προσκλητήριον της ΕΟΚΑ μέχρις ότου το δράμα τόσων γενεών και ο σκοπός της θυσίας των αθανάτων νεκρών μας ευοδωθούν".

Στη συνέλευση που έγινε στο Πάνθεον παρευρίσκονταν εκπρόσωπος της Κυπριακής Πρεσβείας, ο Μορφωτικός Σύμβουλος Πολύβιος Νικολάου, εκπρόσωποι της ΕΦΕΚ και εκρόσωποι της νομικής σχολής.

Η συνέλευση εξέλεξε τους ακόλουθους ως εφορευτική επιτροπή: Αντώνιο Καρά, Πρόεδρο, Γεώργιο Πετρίκκο Γεν. Γραμματέα, Θεόδωρο Κίζη, Α Αντιπρόεδρο και Χρήστο Φραγκίδη Β Αντιπρόεδρο.

Στη συνέχεια εγκρίθηκαν ψηφίσμαστα υπέρ της Ενωσης και της Βορείου Ηπείρου, ενώ εφ' όσον δεν υπήρχεν ανθυποψήφιος ανακηρύχθηκε παμψηφεί από τη συνέλευση ο συνδυασμός της δράσης ως νέο Συμβουλιο.

Το νέο Συμβούλιο αποτελούσαν οι Παπασταύρος Κωνσταντίνος, Χατζηπιέρας Συμεών, Λεωνίδας Λεωνίδου, Αβραάμ Μιχαλάκης, Κυριάκος Βιολάρης, Παντελής Ζαμπυρίδης και Ηλίας Πιτσιλλίδης.

Για την εξελεγκτική επιτροπή εξελέγησαν οι Σταύρος Χαραλάμπους, Ευρυπίδης Ευρυπίδης και Ανδρέας Θεοφίλου.