Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

16.7.1970: Ο Γλαύκoς Κληρίδης εκλέγεται για δεύτερη φoρά πρόεδρoς της Βoυλής

S-1858

16.7.1970: Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Γλαύκος Κληρίδης

Το ΑΚΕΛ είχε συναίσθηση της δύναμης του και των αντιδράσεων που δυνατόν να προκαλούνταν από μια δυναμική παρουσία του στη Βουλή.

Ετσι περιορίστηκε στις 9 έδρες ενώ ο Εζεκίας Παπαϊωάννου, γνωρίζοντας ότι το κόμμα του μπορούσε να σαρώσει κυριολεκτικά στις εκλογές φέρεται να είπε ότι μια τέτια νίκη του κόμματος του θα κινητοποιούσε τα τανκς.

Το ΑΚΕΛ ικανοποιημένο από τη νίκη του και τις 9 έδρες που εξασφάλισε, αποφάσισε στις 10 Ιουλίου 1970 όπως μη διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής.

Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος ανέφερε:

" Το Πολιτικόν Γραφείον της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ συνελθόν εις κοινήν συνεδρίαν με την Κοινοβουλευτικήν Ομάδα του Κόμματος εξήτασε μεταξύ άλλων το θέμα της εκλογής Προέδρου της Νέας Βουλής των Αντιπροσώπων.

Κατά την κοινήν αυτήν συνεδρίαν απεφασίσθη ομοφώνως όπως οι βουλευταί της Αριστεράς μη υποβάλουν υποψηφιότητα διά την προεδρίαν της Βουλής ούτε αποδεχθούν υποψηφιότητα η οποία ήθελε τυχόν προταθή υπό άλλων.

Οι βουλευταί του ΑΚΕΛ κατά την εκλογήν του Προέδρου της Βουλής θα ενεργήσουν με γνώμονα την προώθησιν της ενότητος και συσπειρώσεως των πατριωτικών δυνάμεων του λαού πέριξ του Προέδρου Μακαρίου και θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα εκείνη, η οποία θα εγγυάται την αρμονικήν συνεργασίαν μεταξύ της νομοθετικής και Εκτελεστικής Εξουσίας διά την εξασφάλισιν ομαλής πολιτικής ζωής, δικαίας δημοκρατικής λύσεως του Κυπριακού και προόδου της πατρίδας μας".

Πιθανότερος Πρόεδρος της Βουλής παρουσιαζόταν και πάλι ο Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος τύγχανε και της εμπιστοσύνης του Προέδρου Μακαρίου.

Το Ενιαίο δεν είχε πρόβλημα ποίος θα ηγείτο της κοινοβουλευτικής ομάδας στο σώμα μια και είχε εκλεγεί βουλευτής ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Η Προοδευτική Παράταξη ώρισε ως κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο τον Ηρακλή Χατζηηρακλέους και το Ακέλ τον Εζεκία Παπαϊωάννου.

Για την ΕΔΕΚ δεν τίθετο τέτοιο πράγμα γιατί μόνο δυο βουλευτές είχε εκλέξει.

Ωστόσο ο ΔΗΣΥ και η Δημοκρατική Παράταξη επιφυλάχθηκαν να ασχοληθούν με το θέμα αργότερα ενώ η ΕΔΕΚ προειδοποίησε ότι "θα αντισταθή εις οιανδήποτε υποψηφιότητα, η οποία κατά την γνώμην της αμέσως ή εμμέσως θα ενισχύει την ανωμαλίαν, θα πράξη δε τούτο διά θετικών διαβημάτων ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων".

Οταν στις 16 Ιουνίου 1970 συνήλθε η Βουλή στην πρώτη της συνεδρία προτάθηκαν δύο βουλευτές για τη θέση του Προέδρου: Γλαύκος Κληρίδης και Βάσος Λυσσαρίδης.

Την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη πρότεινε ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάφου Ηρόδοτος Νικολαϊδης και υποστήριξε ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Την υποψηφιότητα του Βάσου Λυσσαρίδη πρότεινε ο βουλευτής του Κόμματος του Χριστόφορος Χριστοφίδης.

Ο Γλαύκος Κληρίδης αποδεχόμενος την υποψηφιότητα είπε ότι "καίτοι πρόθεσις του ήτο να μη αποδεχθή την προεδρίαν της Βουλής, εν τούτοις θεωρεί ότι δεν έχει το δικαίωμα διά προσωπικούς λόγους να αρνηθή όταν τόσον η Κυβέρνησις της Ελλάδος όσον και ο Πρόεδρος Μακάριος υπέδειξαν ότι είναι καθήκον του διά λόγους υψίστου εθνικού συμφέροντος να μη αρνηθή εις περίπτωσιν κατά την οποίαν θα τον ψηφίση ως Πρόεδρον η Βουλή".

ΑΓΩΝ 17 7 1970

Ο Βάσος Λυσσαρίδης αποδεχόμενος την υποψηφιότητα είπεν ότι "καίτοι εκ των προτέρων είναι βέβαιος περί των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, διά την ανάδειξιν του Προέδρου του Σώματος, εν τούτοις πιστός προς τας υποσχέσεις του Κόμματος του προς το λαόν και εις έκφρασιν αντιθέσεως προς την υποψηφιότητα του Αρχηγού του Ενιαίου, θέτει υποψηφιότητα".

Μιλώντας εκ μέρους της Προοδευτικής Παράταξης ο βουλευτής Ηρακλής Χατζηηρακλέους είπε ότι είχε ζητηθεί από την Παράταξη βοήθεια διά να αναδειχθεί πρόεδρος της νέας Βουλής με εθνικόφρονες βουλευτικές ψήφους ο Γλαύκος Κληρίδης.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα απομονώνει και διαχωρίζει το πολιτικό πρόβλημα "Εκλογή Προέδρου της Βουλής" από τις εθνικοπολιτικές, κοινωνικές και κομματικές διαφορές που χωρίζουν την παράταξιν με το Ενιαίον" και ανέφερε ότι τούτο έδωσε οδηγίες σε δυο βουλευτές του Κόμματος, τους Κώστα Χατζηκακού και Παναγιώτην Τουμαζή να ψηφίσουν ως Πρόεδρο της Βουλής τον Γλαύκο Κληρίδη.

Ο Εζεκίας Παπαϊωάννου μιλώντας εκ μέρους των βουλευτών του ΑΚΕΛ είπε ότι οι βουλευτές του Κόμματος συνεπείς προς τις προεκλογικές διακηρύξεις "διά παγκομματικήν εκλογικήν σύμπραξιν διά την εκπροσώπησιν όλων των κομμάτων εις την Βουλήν προς το συμφέρον ολοκλήρου του Κυπριακού λαού και της Ιεράς του υποθέσεως, οι βουλευταί της Αριστεράς θα ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητος του κ. Κληρίδη ως Προέδρου του Σώματος".

Στη ψηφοφορία που ακολούθησε ο Βάσος Λυσσαρίδης εξασφάλισε μόνο τις δυο ψήφους εκείνες του ιδίου και του Χριστόφορου Χριστοφίδη.

Ο Γλαύκος Κληρίδης εξασφάλισε συνολικά 27 ψήφους δηλαδή 15 του Ενιαίου, 2 της Προοδευτικής, 9 του ΑΚΕΛ και μια του ανεξάρτητου Ηρόδοτου Νικολαϊδη.

Της συνεδρίας της Βουλής προήδρευσε ο γηραιότερος των βουλευτών Γιάγκος Ποταμίτης του ΑΚΕΛ ο οποίος προκάλεσε τον Γλαύκο Κληρίδη να αναλάβει την έδρα του σώματος.

Σε σύντομη δήλωση του ο Γλαύκος Κληρίδης είπε ότι αναλαμβάνει την προεδρία της Βουλής υποσχόμενος ότι θα εκτελέσει τα καθήκοντά του "κατά δημοκρατικόν τρόπον, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθετήσεως".

Είπε ιδιαίτερα ότι σχετική παράκληση για αναλάβει την προεδρία της Βουλής του έκαμε ο Πρόεδρος Μακάριος:

"Μετά την επάνοδον μου από τας Αθήνας εκλήθην και πάλιν υπό του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος και πάλιν μου επανέλαβεν ότι επεβάλλετο να αναλάβω την προεδρίαν της Βουλής διά λόγους εθνικού συμφέροντος και ότι εις περίπτωσιν αρνήσεως θα προέβαινεν εις δημοσίαν δήλωσιν διά της οποίας θα εχαρακτήριζε την πράξιν μου ανεύθυνον".

Της εκλογής του Γλαύκου Κληρίδη προηγήθηκε η νενομισμένη διαβεβαίωση που έδωσαν οι βουλευτές τονίζοντας τα ακόλουθα: Διαβεβαιώ επισήμως πίστιν και σεβασμόν εις τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ευσυνείδητον εκπλήρωσιν των καθηκόντων μου".