Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

14.6.1970: Ο Οδυσσέας Ιωαννίδης αποκαλύπτει στο πρώτο Παγκύπριο Συνέδριο τηυς Προοδευτικής Παράταξης, τα παρασκήνια της μεσολάβησης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για επίτευξη εκλογικής συνεργασίας Ενιαίου Κόμματος και Προοδευτικής Παράταξης

S-1850

14.6.1970: Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Γλαύκος Κληρίδης- Οδυσσέας Ιωαννίδης: Απέτυχαν να συνεργασθούν στις εκλογές

Στις 14 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία το πρώτο Παγκύπριο Συνέδριο της Προοδευτικής Παράταξης το οποίο ενέκρινε ομόφωνα όπως παραμείνει αρχηγός της Παράταξης.

Βασικός ομιλητής ήταν ο Οδυσσέας Ιωαννίδης ο οποίος ανέφερε ότι βασική πολιτική επιδίωξη της Προοδευτικής Παράταξης είναι η Ενωση με την Ελλάδα χωρίς να αντιτίθεται στις ενδοκυπριακές συνομιλίες που συνεχίζονταν.

Σε ότι αφορά την προεκλογική συνεργασία ο Ιωαννίδης άφησε να νοηθεί ότι αυτή είναι αδύνατη με το Ενιαίο Κόμμα και επέρριψε την ευθύνη στον αρχηγό του Ενιαίου Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος, όπως είπε, και σε νέα συνάντηση του με τον Πρόεδρο Μακάριο επέμενε στην αυτοδυναμία του Ενιαίου στη Βουλή.

Χαρακτηριστικά ο Οδυσσέας Ιωαννίδης είπε ότι "θεωρεί το θέμα συνεργασίας με το Ενιαίο ως κλειστόν" και κατηγόρησε το Ενιαίο ότι διασπά τις δυνάμεις των εθνικοφρόνων.

Αναφερόμενος στις τελευταίες συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μακάριο είπε τα ακόλουθα:

"Την πρωίαν της προχθές Παρασκευής εκλήθην υπό του Μακαριωτάτου Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον οποίο επανέλαβον την θέσιν μας, τονίσας επιπροσθέτως ότι η Προοδευτική Παράταξις έχουσα πλήρη συναίσθησιν της σοβαρότητος της καταστάσεως ως αύτη σήμερον διεμορφώθη και επίσης του κρισίμου σημείου εις το οποίον ευρίσκονται αι ενδοκυπριακαί συνομιλίαι, ζητεί μόνον παρ' όλην την κομματικήν της δύναμιν, ικανοποιητικήν εκπροσώπησιν αυτής εις την Βουλήν και δεν επιθυμεί να εξακολουθήση υπερφίαλον και εγωϊστικήν πολιτικήν ως πράττει το Ενιαίον.

Ο Μακαριώτατος μου ανέφερεν ότι θα συναντούσε και τον αρχηγόν του Ενιαίου και θα μου διεβίβαζε τας απόψεις του, το Σάββατον ο Μακαριώτατος μου διεμήνυσεν ότι ο αρχηγός του Ενιαίου εμμένει εις την γνωστήν θέσιν του περί αυτοδυναμίας του κόμματος του.

Εν τω μεταξύ ως θα ανεγνώσατε εις τον τύπον εις ομιλίαν του εις την επαρχίαν Λεμεσού απέκλεισε την σύμπραξιν μετά της Προοδευτικής Παρατάξεως και ωμίλησε περί "συγχωνεύσεως" των δύο κομμάτων περαιτέρω δε διευκρίνησεν ότι επιζητεί την συγχώνευσιν ακριβως διά να δοθή δι' αυτής αυτοδυναμία εις το σήμερον υφιστάμενον κόμμα του Ενιαίου.

Δηλαδή συμπερασματικώς η αυτοδυναμία και η συγχώνευσις είναι έννοιαι ουσιαστικώς ταυτόσημοι όσον αφορά το αποτέλεσμα.

Ούτω κ.κ. σύνεδροι πλέον το Ενιαίον Κόμμα τελειωτικώς απέρριψε την προσωπίδα και απεκαλύφθη πλήρως προς τον Κυπριακόν λαόν. Απεκάλυψε πλήρως πλέον την επιδίωξιν την οποιαν είχεν από της ιδρύσεως του όπως υποτάξη υπό τα κελεύσματα 2-3 ανθρώπων τον εθνικόφρονα κόσμον της νήσου.

Διότι διά να εμμένη αμεταθέτως εις την αυτοδυναμίαν του σημαίνει ότι φοβάται, επί τούτου εκφέρομεν τας ακολούθους διαπιστώσεις.

1. Δικαιολογούμενον το Ενιαίον διά την απαίτησιν της αυτοδυναμίας ανέφερεν ότι επιδιώκει ταύτην διά να δυνηθή να εφαρμόση το πρόγραμμα του άνευ εμποδίων.

2. Αρα διά τον ψύχραιμον και αντικειμενικόν παρατηρητήν εξάγεται αμέσως το συμπέρασμα ότι οι εκπρόσωποιτης Προοδευτικής Παρατάξεως δεν θα αποδεχθούν ολίγα ή

ΑΓΩΝ 4 7 1970

περισσότερα του περιβόητου τούτου προγράμματος εις περίπτωσιν συμπράξεως άνευ αυτοδυναμίας του Ενιαίου.

3. Τι είναι όμως εκείνο το οποίον πρεσβεύει η Προοδευτική Παράταξις το οποίον αποτελεί εμπόδιον εις τα σχέδια του Ενιαίου;

4. Μήπως αι ελληνοπρεπείς θέσεις της Προοδευτικής Παρατάξεως επί του Εθνικού θεματος ή μήπως αι αρχαί της όσον αφορά την υπστήριξιν τοων λαϊκών αστικών εργατικών και αγροτικών μαζών;

5. Αι δύο αναφερθείσαι προηγουμένως βασικαί αρχαί της Προοδευτικής Παρατάξεως είναι αι πλέον σοβαραί δι' αυτήν.

6. Εάν αυτάς φοβάται το Ενιαίον τότε είμεθα υπερήφανοι διότι μας θεωρεί εμπόδιον των σχεδίων του.

7. Περαιτέρω όμως διέπραξαν και άλλον τραγικόν δι' αυτούς ολίσθημα. Το Ενιαίον και ο αρχηγός των απέδειξαν άνευ συστολής και ενδοτισμού ότι εκείνοι είναι οι αίτιοι της καθόδου των εθνικοφρόνων δυνάμεων διεσπασμένων εις τας εκλογάς και το απέδειξαν διά της επιδειχθείσης κομματικής και προσωπικής πλεονεξίας, η οποία εκδηλούται και καθίσταται μια πρωτοφανής πρόκλησις προς τον κυπριακόν λαόν και η οποία εξουδετερώνει και την προ ημερών διατυπωθείσαν δημοκρατικώς υπό του αρχηγού του Ενιαίου Κόμαμτος είδησιν ότι χάριν της επανενώσεως των Εθνικοφρόνων δυνάμεων δεν θα εδίσταζε να παραιτηθή εάν αυτός απετέλει το εμποδιον.

8. Η Προοδευτική Παράταξις θεωρεί το θέμα Ενιαίον ως κλειστόν, διότι τόσον αυτή, όσον και ο κυπριακός λαός, έχουν πλέον διαβεβαιωθή πέραν πάσης αμφιβολίας ότι πρώτον οι αρχικοί σκοποί της ιδρύσεως του Ενιαίου δεν άλλαξαν ποσώς και δεύτερον ότι τα σχέδια του προγράμματος του Ενιαίου εις τας βαθυτέρας των πτυχάς είναι αντίθετα προς την επιθυμίαν και τας πεποιθήσεις των ευρυτέρων στρωμάτων του αγνού και μοχθούντος κυπριακού λαού.

Στη συνέχεια ο Οδυσσέας Ιωαννίδης αναφέρθηκε στις θέσεις της Προοδευτικής Παράταξης στο Κυπριακό:

1. Η Κύπρος είναι ελληνική, ανεξαρτήτως του πότε θα επιτευχθή η πολιτική της ενσωμάτωσης μετά της μητρός Πατρίδος.

2. Ο κυπριακός λαός πρέπει να αυξήση εις τον μέγιστον βαθμόν τας αμέσους σχέσεις του εις όλους γενικώς τους τομείς της ζωής του μετά της υπολοίπου Ελλάδος.

3. Εις περίπτωσιν ως αύτη την οποίαν ζώμεν σήμερον, επιβολής διά πολλούς λόγους επιτεύξεως πολιτικής συμφωνίας μετά της ενταύθα τουρκικής μειονότητος αύτη πρέπει κατ' αρχήν να είναι πλήρως απηλλαγμένη οιωνδήποτε στοιχείων καντονοποιήσεως ή διχοτομήσεως.

4. Βασική εν τούτοις αρχή και επιδίωξις είναι η επίτευξις της αναγνωρίσεως διά τον Κυπριακόν λαόν του δικαιώματος της αυτοδιαθέσεως και συνεπώς της ενώσεως μετά της Ελλάδος.

ΑΓΩΝ 4 7 1970

Αι ανωτέρω κεφαλαιώδεις πολιτικαί αρχαί της Προοδευτικού θέματος αποτελούν όχι μόνον θεωρητικήν και συναισθηματικήν έκφρασιν των αναλλοιώτων ποποιθήσεων του κυπριακού λαού, αλλά συγχρόνως και ρεαλιστικήν τοποθέτησιν των βασικών προϋποθέσεων, διά των οποίων και μόνον είναι δυνατόν να εξασφαλισθή τόσον η εσωτερική ενότης, όσον και η ομαλή αντιμετώπισις του κυπριακού προβλήματος.

Συγχρόνως κατέστη νομίζομεν σαφές ότι, υπό τας προϋποθέσεις τας οποίας αναφέραμεν προηγουμένως η Προοδευτική Παράταξις, δεν αντιστρατεύεται τας ενδοκυπριακάς συνομιλίας. Επί πλέον παρ' όλην την υφισταμένην εισέτι απαισιοδοξίαν, όσον αφορά την έκβασιν των, εξακολουθεί να ελπίζη ότι η επανασύνδεσις μετά των συνοίκων τούρκων είναι δυνατό. Εν τούτοις θα ηθέλαμεν να τονίσωμεν ότι βασική προϋπόθεσις της επετεύξεως της είναι η αμοιβαία ειλικρίνεια. Ημείς παρουσιάζομεν τον πραγματικόν μας εαυτόν και λέμε υπερηφάνως ότι είμεθα Ελληνες".

Στην ομιλία του ο Οδυσσέας Ιωαννίδης είπε ότι στην Κύπρο υποσκάπτεται το εθνικό φρόνημα του λαού και επέκρινε τον Λέλλο Δημητριάδη για το σύνθημα του "η Κύπρος για τους κυπρίους" ενώ επήνεσε τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Σπυριδάκι που αντιτάχθηκε σε αυτήν και τον κάλεσε να αποκαλύψει ατην αλληλογραφία του με τον Λέλλο Δημητριάδη.

Το Συνέδριο ενέκρινε στο τέλος τις επαρχιακές επιτροπές της Προοδευτικής Παράταξης. Οι επιτροπές αποτελούνταν από τους ακόλουθους:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Οδυσσέας Ιωαννίδης, Κλεάνθης Γεωργιάδης, Παναγιώτης Ορφανός, Γιώργος Πίπης, Νίκος Σέρβος, Χριστόδουλος Πίπης, Οθων Κυριακίδης, Κωνσταντίνος Λέβας, Ιωάννης Μαυρονικόλας, Σάββας Παπανικολάου, Τάκης Παπαμιλτιάδης, Σάββας Φωτίου, Ευριπίδης Αλευράς, Μιχαλάκης Ιωαννίδης, Στέφος Στεφανίδης, Αναστάσιος Φιλιώτης, Ξενοφών Κωστάκη, Δήμος Χ" Γεωργίου, Ανδρέας Σαββίδης, Σπύρος Τρούκκας, Ομηρος Γεωργίου, Πάνος Περδίκης, Χαράλαμπος Τζιάμπος, Πάνος Αστραίος, Παναγιώτης Μασούρας, Χαρίτων Φιλίππου, Μιλτιάδης Μυλωνάς, Σπύρος Οικονομίδης, Γεώργιος Κουτσιοφής, Χαράλαμπος Μπακκαλούρης, Γεώργιος Δημητριάδης και Κώστας Μουσίδης.

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: Ηρακλής Χατζηρακλέους, Ανδρέας Βασιλείου, Γεώργιος Γιώρκας, Ιωάννης Ε. Ιωάννου, Στέλιος Στυλιανού, Ανδρέας Κουννάς, Ανδρέας Πογιατζιής, Νίκος Ζωμενής, Μάρκος Γεωργαλλίδης, Μιχαλάκης Μιχαηλίδης, Νικόλας Γιασεμή, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Νίκος Λάμπρου, Μιχαλάκης Στεφανίδης, Κοκής Δημητρίου, Γεώργιος

ΑΓΩΝ 3 7 1970

Δημητριάδης, Λοϊζος Κ. Αθανασίου, Σάββας Ξυστούρης, Γιάννης Σάρδαλος, Θεόδωρος Φωτίου και Κωστάκης Τσίσσιος.

ΛΕΜΕΣΟΣ: Θεόδωρος Παπάς, Βάσος Ταπακούδης, Φώτης Κολακίδης, Ανδρέας Χριστοδουλίδης, Ευγένιος Κότσαπας, Σάββας Κρασίδης, Ανδρέας Χατζηπετρής, Τάκης Μαραθεύτης, Τάκης Παπαμάρκου, Κώστας Ερωτοκρίτου, Νεοκλής Θωμά, Χαράλαμπος Πολεμίτης, Παναγιώτης Κουζούπης, Αλέκος Μαυρονικόλας, Γιάννης Παπαδόπουλος, Αναστάσης Ούλας, Κώστας Σπύρου, Σάββας Σαββίδης, Αριστόδημος Καρτούδης, Σώτος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Ερμογένους, Κώστας Κωνσταντινίδης και Χριστοφής Π. Χριστοφή.

ΠΑΦΟΣ: Κυριάκος Παπαδημητρίου, Αγγελος Χρυσόμηλος, Πάμπος Υψαρίδης, Νικόλας "Κωστής, Ιωάννης Χ" Χαραλάμπους, Παναγιώτης Κουκίδης, Ανδρέας Σταύρου, Απόστολος Φωτίου, Κώστας Κόλιαρος, Βενιζέλος Λαζάρου, Ανδρέας Γεωργιάδης, Κυπρολέων και Χαράλαμπος Παπαχριστοδούλου.

ΛΑΡΝΑΚΑ: Σταύρος Ποσκώτης, Τούλα Χαραλάμπους, Ερίκος Αντωνιάδης, Ανδρέας Χ" Ιωάννου, Ανδρέας Κίτσης, Κώστας Χαϊλής, Ανδρέας Ζαχαρίου, Μιχαήλ Σάββα, Λάζαρος Νοεφύτου, Γιάννης Κυριακίδης, Γεώργιος Σουρουκλής, Γεώργιος Καρυδάς, Παναγιώτης Αργυρού, Κυριάκος Θεοχαρίδης και Μιχαήλ Παπακωνσταντίνου.

ΚΕΡΥΝΕΙΑ: Ανδρέας Γιάγκου, Βάσος Λεπτός, Γιάννης X" Ζήνωνος, Σωτήρης Σοφός, Τάκης Μαλιός, Μάρκος Χ" Μάρκου, Μιχαήλ Ανδρέου, Κώστας Χ" Γιάννης και Ανδρέας Ιακώβου.