Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

14.4.70:Παπαπoστόλoυ και Πoυλλίτσας στηρίζoυv o έvας τov άλλo για τις κρίσιμες ώρες κατά τις επαφές με τov Γιωρκάτζη και τη δoλoφovία τoυ. Τo ΓΕΕΦ εvημερώvεται πρώτo από πoλύ vωρίς για τη δoλoφovία τoυ Π.Γιωρκάτζη στη Μια Μηλιά πριv τo μάθει η αστυvoμία.

S-1839

14.4.1970: ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥΛΛΙΤΣΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ Ο ΕΝΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΚΤΖΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ. ΤΟ ΓΕΕΦ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΠΡΩΤΟ -ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ- ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ ΣΤΗ ΜΙΑ ΜΗΛΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΑΘΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ο Διοικητής των ΛΟΚ Δημήτρης Παπαποστόλου κλήθηκε από την αστυνομία να δώσει κατάθεση για τις κινήσεις του, όχι μόνο για την ημέρα της δολοφονίας, αλλά και για τις προηγούμενες μέρες, την Παρασκευή και το Σάββατο,(13 και 14 Μαρτίου 1970), που είχε συναντήσεις με τον Πολυκαρπο Γιωρκάτζη.

Ο Πέτρος Πετρίδης που ερεύνησε τα μετά τη δολοφονία του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη γράφει στην Ιστορική Εγκυκλοπαίδεια της Κύπρου:

"(Ο Παπαποστόλου) έδωσε πλήρες άλλοθι και αρνήθηκε ότι γνώριζε καν τον Γιωρκάτζη.

Οι υποψίες για την ακρίβεια, η βεβαιότης ότι στη δολοφονία του Γιωρκάτζη ήταν αναμεμειγμένος ο Παπαποστόλου, δημιουργήθηκαν από την πρώτη στιγμή.

Είναι πολύ σημαντικό ότι η πρώτη πληροφορία για τη δολοφονία του Γιωρκάτζη δόθηκε στο ΓΕΕΦ, πολύ πριν το πληροφορηθεί η αστυνομία. Η είδηση έφθασε και στις εφημερίδες, επίσης πριν το μάθει η αστυνομία.

Ανω: Η Φωτεινή Γωρκάτζη δίνει τον τελευταίο ασπασμό το δολοφονημένο σύζυγο της Πολύκαρπο Γιωρκάτζη. Κάτω ο Πολλύκαρπος Γιωρκάτζης σε μια σπάνια έγχρωμη φωτογραφία

Ηταν λίγο μετά τις 8 τη νύκτα όταν κτύπησε το τηλέφωνο στα γραφεία της

(εφημερίδας) "Αλήθεια". Στο ακουστικό ήταν ένας Εθνοφρουρός, πρώην τυπογράφος της εφημερίδας, ο Αντωνάκης Γρηγορίου. Με σιγανή φωνή και ύψος συνωμοτικό ρωτούσε αν υπήρχε καμμιά είδηση για τον Γιωρκάτζη. Λίγα δευτερόλεπτα προηγουμένως είχε πάρει ο ίδιος ένα τηλεφώνημα- ήταν τοποθετημένος στις διαβιβάσεις- για να το δώσει στον υπεύθυνο αξιωματικό. Κρυφακούοντας από τη δική του γραμμή πληροφορήθηκε ότι ο Γιωρκάτζης είχε δολοφονηθεί.

Θέλοντας από την μια να ελέγξει την πληροφορία και από την άλλη να την δώσει στη εφημερίδα, είχε τηλεφωνήσει ρωτώντας αν υπήρε τέτοια πληροφορία.

Η απάντηση που πήρε ήταν αρνητική. Εξήγησε τότε ότι άκουσε εκείνον που είχε ηλεφωνήσει στο ΓΕΕΦ να λέγει ότι η υπόθεση Γιωρκάτζη ήταν τελειωμένη.

Ο υπεύθυνος συντάκτης τηλεφώνησε στον Υπουργό Εσωτερικών, Επαμεινώνδα Κωμοδρόμο. Δεν ήξερε τίποτε. Και αν γινόταν κάτι τέτοιο θα τον είχαν ειδοποιήσει αμέσως. Υποσχέθηκε όμως να μάθει θετικά και να απαντήσει. Τηλεφώνησε στον αρχηγό της αστυνομίας ζητώντας πληροφορίες.

Στο μεταξύ έγινε άλλο τηλεφώνημα από τα γραφεία της "Αλήθειας" αυτή τη φορά στο σπίτι του Γιωρκάτζη. Απάντησε ένας από τους αστυνομικούς φίλους του που βρίσκονταν εκεί.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 18 3 1970

- Ο κ. Γιωρκάτζης είναι μέσα; Θα θέλαμε να του μιλήσουμε.

- Δυστυχώς τώρα κοιμάται και μας είπε να μην τον ενοχλήσει κανένας.

Ο αστυνομικός ήταν γνωστός στον συντάκτη της εφημερίδας.

- Ξέρεις... έχουμε μια πληροφορία ότι σκότωσαν τον Γιωρκάτζη και γι' αυτό θέλουμε να ξέρουμε τι γίνεται.

- Σου είπα... κοιμάται...

Ομως η πληροφορία θα πρέπει να τον ανησύχησε, γιατί ήξερε ότι ο Γιωρκάτζης δεν κοιμόταν, αλλά βρισκόταν έξω από το σπίτι.

Σε λίγα λεπτά τηλεφωνούσε και ο Υπουργός Εσωτερικών για να πει ότι επικοινώνησε με τον αρχηγό της αστυνομίας και πληροφορήθηκε ότι ο Γιωρκάτζης κοιμόταν.

Δεν πέρασε όμως πολλή ώρα και ο Εθνοφρουρός τηλεφωνούσε και πάλι από το ΓΕΕΦ:

- Είμαι βέβαιος ότι σκότωσαν τον Γιωρκάτζη. Πήρα ένα νεότερο τηλεφώνημα που έλεγε ότι ο Γιωρκάτζης είναι σκοτωμένος.

Νέο τηλεφώνημα στον υπουργό Εσωτερικών. Νέες υποσχέσεις ότι θα ξαναρωτούσε και θα τηλεφωνούσε πίσω.

Νέο επίσης τηλεφώνημα στο σπίτι του Γιωρκάτζη:

- Για όνομα του Θεού τι γίνεται με τον Γιωρκάτζη. Μας τηλεφωνούν συνεχώς ότι τον σκότωσαν. Αν κοιμάται, ξυπνάτε τον να του μιλήσουμε.

- Μα σου είπα ότι κοιμάται και είπε να μην τον ενοχλήσουμε γιατί είναι κουρασμένος.

Ομως σε λιγα λεπτά ένα τρίτο τηλεφώνημα από τον πληροφοριοδότη στο ΓΕΕΦ ήταν πιο κατηγορηματικό και συγκεκριμένο από τα προηγούμενα:

- Ο Γιωρκάτζης είναι σκοτωμένος. Τον σκότωσαν στα "Λακκοβούναρα" στον δρόμο Μιάς Μηλιάς- Νέου Χωρίου.

Το τηλέφωνο έκλεισε και σε λιγο τηλεφωνούσε για άλλη μια φορά ο Υπουργός Εσωτερικών:

- Ζήτησα από την φρουρά έξω από το σπίτι του Γιωρκάτζη να βγει κάποιος πάνω και να ρωτήσει τι γίνεται. Ο Γιωρκάτζης είναι στο σπίτι του και κοιμάται...

Ομως στο μεταξύ ο συντάκτης της εφημερίδας ξεκίνησε για τη Μια Μηλιά. Η νύκτα ήταν σκοτεινή, χωρίς φεγγάρι. Εκαμε τη διαδρομή Μιάς Μηλιάς- Νέου Χωρίου και δεν είδε καμμιά ιδιαίτερη κίνηση στο δρόμο. Η Αστυνομία δεν είχε πάει ακόμα στον τόπο του εγκλήματος.

Συναγωνιστές και φίλοι του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη μεταφέρουν τη σορό του στα χέρια τους. Από αριστερά: Μάτσης, Γεωργιάδης και Κόσης

Γύρισε στην Λευκωσία. Ακόμα ένα τηλεφώνημα στον πληροφοριοδότη του ΓΕΕΦ που και αυτή τη φορά ήταν κατηγορηματικός:

- Αφού σας είπα, τον σκότωσαν κοντά στην Μια Μηλιά...

Για δεύτερη φορά πήρε τον δρόμο προς τη Μια Μηλιά. Αυτή τη φορά στο δρόμο βρίσκονταν αστυνομικοί, τυλιγμένοι στα μαύρα αστυνομικά πανοφώρια, για να προστατεύωνται από το νυκτερινό κρύο του Μαρτίου. Ακόμα δεν είχε πάει κανένας κοντά στο αυτοκίνητο και περίμεναν τους ειδικούς ανακριτές και φωτογράφους που έφθασαν σε λίγο.

Αυτή τη φορά βρίσκονταν εκεί και μερικοί φίλοι του Γιωρκάτζη που προηγουμένως ήταν στο διαμέρισμά του και βεβαίωναν ότι κοιμόταν. Μερικοί γνωστοί τους, τους συμβούλευσαν να σκορπίσουν. Κανένας δεν ήξερε τι γινόταν. Είχαν σκοτώσει τον Γιωρκάτζη, μπορούσε να τους αναζητούσαν και εκείνους.

Στο μεταξύ ο Πατατάκος που είχε πάει με τον Πρόεδρο της Βουλής στον Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, αφηγείτο για τις συναντήσεις του Γιωρκάτζη με τον Παπαποστόλου, τα επανειλημμένα τηλεφωνήματα του προς τον Παπαποστόλου και για το ραντεβού που είχαν διευθετήσει για τις 8 τη νύκτα.

Ο Γλαύκος Κληρίδης ρώτησε τον Πατατάκο:

- Ο Γιωκάτζης όταν έκαμνε τα τηλεφωνήματα συμβουλευόταν κανένα σημειωματάριο, καμμιά σημείωση;

Ο Πατατάκος θυμήθηκε ότι ο Γιωρκάτζης κρατούσε ένα χαρτάκι που κάθε φορά που θα τηλεφωνούσε το έβγαζε από την τζέπη του.

Ο Γλαύκος Κληρίδης είπε στον Πατατάκο να πάει να κοιτάξει στις τζέπες του Γιωρκάτζη. Πράγματι πήγαν μαζί με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και όταν γύρισαν είχαν μαζί τους ένα χαρτάκι, στο οποίο ήταν σημειωμένοι τρεις αριθμοί τηλεφώνων: 75392, 21389 και 76824.

Και τα τρία τηλέφωνα βρίσκονταν εκτός καταλόγου. Και τα τρία όμως οδηγούσαν στον Παπαποστόλου, τα δύο σε σπίτια και το ένα στο γραφείο του.

Η ανάκριση θα πρέπει να ήταν εύκολη: Υπήρχε μαρτυρία όχι μόνο του Πατατάκου, αλλά και άλλων για τις συναντήσεις του Γιωρκάτζη με τον Παπαποστόλου, τα επανειλημμένα τηλεφωνήματα στον Παπαποστόλου, η μαρτυρία για τη διευθέτηση του ραντεβού από αρκετούς μάρτυρες.

Ομως παρ' όλη την μαρτυρία τα πράγματα συσκοτίστηκαν και καλύφθηκαν από ενα πέπλος, πιο πυκνό από την πυκνή ομίχλη που κάλυψε την Λευκωσία και τον τόπο του εγκλήματος λίγη ώρα μετά την δολοφονία.

Η ανάκριση πελάγωσε και έφθασε σε "αδιέξοδο".

Στη θανατική ανάκριση (για το θάνατο του Γιωρκάτζη) ο δικηγόρος της οικογένειας Γιωρκάτζη ρώτησε τον Αριστοκλέους αν πήρε μέρος σε καμμιά σύσκεψη με τον Πρόεδρο Μακάριο και τον υπουργό Εσωτερικών στην οποία συζητήθηκε το έργο της ανακρίσεως, απάντησε καταφατικά.

Ο φίλος του Πολύκαρπου Γιωρκάτζης Κυριάκος Πατατάκος στην κηδεία

Τι ακριβώς ελέχθη και τι απεφασίσθη στην σύσκεψη αυτή δεν έγινε γνωστό. Ομως εγράφη ότι το γενικό συμπέρσμα της ήταν ότι οι ανακρίσεις δεν έπρεπε να προχωρήσουν σε βάθος και να σκεπασθούν τα γεγονότα που αφορούσαν την ανάμιξη Ελλήνων αξιωματικών. Και αυτό για να μη οξυνθούν τα πράγματα και να μη "χαλάσουν" οι σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδος. Ετσι έγιναν δεκτές, για το θεαθήναι τουλάχιστο οι εξηγήσεις του Παπαποστόλου, το άλλοθι του και επιβεβαίωση του από τον Αθανάσιο Πουλλίτσα, (υπασπιστή του Μακαρίου και συνεργάτη του) και άλλους.

Ο Παπαποστόλου αρνήθηκε τα πάντα, αρνήθηκε ότι είχε συναντήσεις με τον Γιωρκάτζη ή ότι διευθέτησε συνάντηση μαζί του, ακόμα και ότι είχε καν συναντηθεί με τον Γιωρκάζη και ότι του είχε μιλήσει ποτέ στο τηλέφωνο.

Ο ισχυρισμός αυτός ήταν τουλάχιστο εκπληκτικός.

Ο Παπαποστόλου είχε υπηρετήσει στην Κύπρο από τον Δεκέμβριο του 1965 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1966 σαν διοικητής μοίρας καταδρομών και μετά από το 1969.

Γνώρζε όμως όπως παραδέχθηκε ποιος ήταν ο Γιωρκάτζης από την πάρα πολύ χαρακτηριστική του εμφάνιση.

Η κατάθεση του Παπαποστόλου δόθηκε στις 14 Απριλίου, ένα μήνα μετά τη δολοφονία του Γιωρκάτζη .

Οι λεπτομέρειες που ανέφερε για τις κινήσεις του, τον παρουσιάζουν ως τέρας μνήμης.

Για την πρώτη συνάντηση του με τον Γιωρκάτζη, το βράδυ της Παρασκευής 13 Μαρτίου 1970, παρουσίασε το άλλοθι της επίσκεψης του στην Αρχιεπισκοπή που επιβεβαίωσε και ο υπασπιστής του προέδρου Μακαρίου Αθανάσιος Πουλλίτσας.

Δεν μπορούσε να αρνηθεί ότι κρατούσε το αυτοκίνητο της αστυνομίας ED609. Του το είχε παραχωρήσει, είπε ο Πουλλίτσας στις 11 Μαρτίου και το είχε στην κατοχή του τις επόμενες μέρες. Ηταν το αυτοκίνητο που είχε δει ο Πατατάκος και οι άλλοι σε άλλες δύο περιπτώσεις πριν από τη δολοφονία, την Παρασκευή και το Σάββατο (13 και 14 Μαρτίου 1970) στον δρόμο Λευκωσίας - Αμμοχώστου κοντά στην Τύμπου. Ομως ο Παπαποστόλου, είπε ότι την κρίσιμη εκείνη ώρα, δηλαδή στις 7.30 περίπου την νύκτα, ο ίδιος βρισκόταν στην Αρχιεπισκοπή.

Είπε:

"Παρέμεινα εντός της οικίας μου μεχρι της 7ης μ.μ. οπότε μετέβην εις το Αρχιεπισκοπικόν Μεγαρον χρησιμοποιών και πάλιν το όχημα ED609. Παρέμεινα εις το γραφείον του κ. Πουλλίτσα μετά τούτου, το δε όχημα ευρίσκετο εις το προαύλιον της Αρχιεπισκοπής. Ενθυμούμαι ότι περί την 7.30 μ.μ. ήλθεν εις το γραφείον ο αστυνομικός λοχίας Μιχάλης Παχίτης και ηρώτησε τον Πουλλίτσαν διά την ώραν αναχωρήσεως των διά το αεροδρόμιον προς υποδοχήν δύο ατόμων αφικνουμένων αεροπορικώς εξ Αθηνών".

Ο Παπαποστόλου στην κατάθεση του είπε πως ο Πουλλίτσας απάντησε στον λοχία Παχίτη ότι θα έφευγαν για το αεροδρόμιο στις 8.10 για να παραλάβουν δυο πρόσωπα που θα έφθαναν από την Αθήνα. Και συνέχισε:

"Περί την 8.05 εξήλθον μετά του κ. Πουλλίτσα εκ του γραφείου του και εκείνος μεν με έτερον όχημα ανεχώρησε διά το αεροδρόμιον, εγώ δε μόνος με το ED609 μετέβην κατ' ευθείαν εις την Λέσχην Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς αφιχθείς εκεί μετά δεκάλεπτον περίπου.

Εκεί συνάντησα τους αξιωματικούς αντισυνταγματάρχην Χαρίσην Βίκτωρα και Κανελλίδην Ευάγγελον ως και τους Ταγματάρχας Μαντούβαλον, Γαβριήλ και λοχαγόν Γιουμπάκην. Επαιζαν εις δύο τραπεζίδια τάβλι και οι τέσσερις παρηκολούθει δε ο ταγματάχης Μαντούβαλος.

Η μητέρα του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη στην κηδεία. Στο κέντρο ο Γλαύκος Κληριδης. Στο άκρο αριστερά ο Τάσσος Παπαδόπουλος και στο άκρο δεξιά πίσω από την τραγκή μάνα η σύζυγος του Φωτεινή

Παρηκολούθησα επί τριάντα λεπτά. Οταν ετελείωσε το ζέυγος Χαρίση- Γαβριήλ έπαιξα εγώ τάβλι με τον Μαντούβαλον. Ενθυμούμαι ότι το εκέρδισε ο Γαβριήλ προς έκπληξιν όλων, δι' αυτό εγένοντο και μεγάλα σχόλια. Ετελειώσαμε το παιχνίδι περί ώραν 9.45 μ.μ. Εδείπνησα εις τον άνω όροφον της Λέσχης και εν συνεχεία μετέβην περί την 10.30 μ.μ. εις την οικίαν μου και κατεκλίθην. Καθ' όλην την διάρκειαν της εις Λέσχην παραμονής μου το όχημα ED609 ευρίσκετο έξωθεν ταύτης κλειδωμένον".

Με την κατάθεση του ο Παπαποστόλου ήθελε να αποδείξει ότι την ώραν που είχε συνάντηση με τον Γιωρκάτζη κοντά στον υποσταθμό της ηλεκτρικής στον δρόμο Λευκωσίας- Αμμοχώστου (παλιός δρόμος) δηλαδή γύρω στις 7.30 μ.μ. όπως είχε πει ο Πατατάκος, ο ίδιος βρισκόταν με τον Πουλλίτσα στην Αρχιεπισκοπή.

Το άλλοθι του το υποστήριξε ο Πουλλίτσας. Στην ακρίβεια ο Παπαποστόλου επανέλαβε όσα είχε πει ο Πουλλίτσας που είχε δώσει κατάθεση μίαν βδομάδα νωρίτερα:

"Την Παρασκευή 13.3.1970 ενθυμούμαι πολύ καλά ότι ο κ. Παπαποστόλου περί την 7ην μ.μ. με επεσκέφθη στην Αρχιεπισκοπή και παρέμεινε μαζί μου μέχρι της 8ης μ.μ. ή 8.05 μ.μ. ότε ανεχώρησε ειπών ότι θα επήγαινε στη Λέσχη της Εθνοφρουράς. Χρησιμοποιούσε το αυτοκίνητο υπ' αριθμό ED609 το οποίον ωδηγούσε ο ίδιος. Περί την 7.30 μ.μ. περίπου ο λοχίας Μιχαλάκης Παχίτης διέκοψε την συνομιλίαν μου με τον Παπαποστόλου και με ηρώτησε πότε θα πηγαίναμε στο αεροδρόμιο διά να παραλάβουμε δύο ξένους που θα κατέφθαναν εξ Ελλάδος".

Ο Πουλλίτσας απάντησε στον Παχίτη ότι θα έφευγαν για το αεροδρόμιο γύρω στις 8.10 μ.μ.

Ο Παπαποστόλου είπε ότι έμεινε στο σπίτι του μέχρι τις 7 μ.μ. Ο Πουλλίτσας είπε ότι ο Παπαποστόλου τον επεσκέφθη περί την 7 μ.μ.

Η απόσταση μεταξύ του σημείου του ραντεβού και της Αρχιεπισκοπής είναι μικρή. Αν έτρεχε λίγο θα μπορούσε να φθάσει σε μερικά λεπτά, ή ακόμη φεύγοντας από την Αρχιεπισκοπή λίγο νωρίτερα από τις 8 μ.μ. θα μπορούσε να φθάσει στο ραντεβού του και να επιστρέψει στη Λέσχη αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς πολυ εγκαίρως, δηλαδή όπως είπε γύρω στις 8.20 μ.μ.

Ο Παπαποστόλου έδωσε εξηγήσεις και για τις κινήσεις του το Σάββατο 14 Μαρτίου και ιδιαίτερα για την ώρα που θα είχε συνάντηση με τον Γιωρκάτζη, στο ίδιο μέρος, στην περίπτωση όμως αυτή οι ώρες που έδωσε δεν συμφωνούσαν απόλυτα με τις ώρες που έδωσε ο Πουλλίτσας. Είπε συγκεκριμένα ότι πήγε στο σπίτι του το απόγευμα, από τη Λέσχη Αξιωματικών, γύρω στις 3,15 μ.μ. και έμεινε εκεί μέχρι τις 6.30 μ.μ.

"Εις το ως άνω διάστημα της παραμονής μου εις την οικίαν μου εις την οποίαν υπήρχε εγκατεστημένο τηλέφωνο υπ' αριθμόν 75392 εδέχθην τηλεφωνήματα του κ. Πουλλίτσα, του Αντισυνταγματάρχου Αποστολοπούλου Ν., υπολοχαγού Αντρεάκου Η., Διοικητού Φρουράς του Προεδρικού Μεγάρου και ουδέν έτερον..."

Ο αριθμός τηλεφώνου του Παπαποστόλου ήταν ένας από τους τρεις που βρέθηκαν σημειωμένοι στο χαρτάκι που ήταν στην τζέπη του Γιωρκάτζη.

"Περί ώραν 6,35 μ.μ", συνέχισε ο Παπαποστόλου, "της 14.3.1970 χρησιμοποιών το όχημα ED609 μετέβην εις Αρχιεπισκοπήν, όπου έφθασα περί την 6,50 μ.μ. Εστάθμευσα το αυτοκίνητο μου εντός του προαυλίου της Αρχιεπισκοπής, παρέμεινα εντός του Γραφείου του κ. Πουλλίτσα μετά τούτου μέχρι της 7.30 μ.μ. περίπου. Κατ' εκείνην την ώραν κατήλθε εκ του γραφείου του Αρχιεπισκόπου ο κ. Νίκος Σαμψών.

Ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης μεφέρεται στην τελευταία του κατοικία

Μεταξύ των τριών μας ήρχισε συζήτησις επί της καταστάσεως των ημερών, εκείνων, διεξαχθείσα κατ' αρχήν εν κινήσει κατερχόμενοι την εξωτερικήν κλίμακα της Αρχιεπισκοπής επί δεκαπεντάλεπτον περίπου και τέλος εντός του οχήματος ED609 εν στάσει όντος τούτου εις το προαύλιον, ήτις διθήρκεσε πέραν της μιας ώρας περίπου, εγώ εκαθόμην στην θέσιν του οδηγού, ο κ. Πουλλίτσας δίπλα μου και ο κ. Σαμψών εις το οπίσθιον κάθισμα, καπνίζων συνεχώς ων και ο κύριος ομιλητής.

Λόγω του καπνού εξήλθομεν του οχήματος και συνεχίσαμε την συζήτησιν μέχρι γύρω στις 9.10 μ.μ. περίπου ότε ο κ. Σαμψών απεχώρησε πρώτος. Μετά δεκάλεπτον περίπου έφυγα διά του οχήματος ED609 μόνος και μετέβην στην Λέσχην της Εθνοφρουράς. Εκεί συνήντησα μεταξύ άλλων αξιωματικών και συζύγων των και τον κ. Αρχηγόν ΓΕΕΦ. Εις την Λέσχην παρέμεινε μέχρι της 11.30 μ.μ. ώρας οπότε μετέβην εις την οικίαν μου και πάλιν διά του αυτοκινήτου ED609 το οποίον άφησα έξω από το σπίτι μου κλειδωμένον"

Δηλαδή και πάλι ο Παπαποστόλου λέγει ότι στις 7.30 μ.μ. περίπου που θα γινόταν η συνάντηση, βρισκόταν στην Αρχιεπισκοπή. Αυτή τη φορά όμως ο Πουλλίτσας δεν συμφωνεί μαζί του στην κατάθεση του:

"Την επομένην ημέραν Σάββατον 14. 3. 1970 περί την 7.30 μ.μ. ενώ επερίμενα στην είσοδο του προαυλίου της Αρχιεπισκοπής διά να παραλάβω τους εξ Ελλάδος αστυνόμους που θα έφθαναν εκεί από τον Αστυνομικόν σταθμόν οδού Λάρνακος, έφθασε ο κ. Παπαποστόλου με το αυτοκίνητον ED609 και εισήλθεν εντός του προαυλίου του Μεγάρου. Εμπήκα τότε και εγώ στο αυτοκίνητον και συζητούσαμεν επί θεμάτων ασφαλείας. Περί την 7.50 μ.μ. ώραν περίπου μάλιστα ενθυμούμαι ότι ο κ. Σαμψών εξερχόμενος του Μεγάρου μπήκε και ο ίδιος στο αυτοκίμνητο μας και έλαβε μέρος στις συζητήσεις μας μεχρι τις 9 μ.μ. ώρας περίπου".

Μεταξύ των δυο καταθέσεων υπάρχουν σοβαρές διαφορές. Η πρώτη είναι ότι ο Σαμψών κατά τον Παπαποστόλου κατέβηκε ενώ ο ίδιος με τον Πουλλίτσα βρισκόταν στο γραφείο του τελευταίου. Ο Πουλλίτσας λέγει ότι ο Σαμψών τους συνάντησε ενώ βρίσκονταν στο αυτοκίνητο.

Η πιο σοβαρή διαφορά όμως είναι στην ώρα.

Ο Παπαποστόλου λέγει ότι έφθασε στην Αρχιεπισκοπή στις 6.50 και έμεινε εκεί μέχρι τις 9 μ.μ. περίπου και επομένως δεν θα μπορούσε κανένας να τον είχε δει στο διάστημα αυτόν στον παλιό δρόμο Λευκωσίας- Αμμοχώστου.

Αντίθετα ο Πουλλίτσας λέγει ότι έφθασε στις 7.30 μ.μ. δηλαδή ο Παπαποστόλου είχε όλο τον χρόνο να πάει στο ραντεβού που δεν έγινε, γιατί ο Γιωρκάτζης είχε καθυστερήσει λίγα λεπτά. Ο Πατατάκος λέγει ότι είδε το αυτοκίνητο με οδηγό τον Παπαποστόλου να απομακρύνεται από το σημείο του ραντεβού. Ο Παπαποστόλου, είχε όλο τον χρόνο να φύγει από εκεί και να φθάσει στην Αρχιεπισκοπή γύρω στις 7.30 μ.μ. Κατά τον Πατατάκον ο Παπαποστόλου έφυγε πριν γίνει η συνάντηση.

Το άλλοθι του Παπαποστόλου για την διευθέτηση του μοιραίου ραντεβού της Κυριακής είναι ότι την ώρα που υποτίθεται ότι του τηλεφώνησε ο Γιωρκάτζης γύρω στις 10.40 μ.μ. ο ίδιος βρισκόταν τη Λέσχη Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς.

Αυτό όμως δεν αποδεικνύει τίποτε, γιατί μπορούσε κάλλιστα να έγινε εκεί το τηλεφώνημα ή ο Παπαποστόλου να μη έμεινε μέχρι τις 11.30 μ.μ. όπως είχε πει.

ΑΓΩΝ 18 3 1970

Επίσης δεν ανέφερε τίποτε για την άφιξη των αξιωματικών της αστυνομίας από την Ελλάδα, την οποία ανέφερε ο Πουλλίτσας.

Διαφορές υπάρχουν στις καταθέσεις των δυο για τις κινήσεις την Κυριακή ημέρα της δολοφονίας.

Ο Παπαποστόλου ανέφερε τις κινήσεις του για το πρωί χωρίς να μιλήσει για οποιαδήποτε συνάντηση του με τον Πουλλίτσα, αντίθετα ο Πουλλίτσα είπε ότι συναντήθηκε με τον Παπαποστόλου και το πρωί της Κυριακής.

Μετά ο Παπαποστόλου, όπως είπε, πήγε μόνος του στην Ακανθού μέσω Λευκονοίκου από όπου επέστρεψε στην Λευκωσία γύρω στις 6,30 μ.μ. και πήγε στο σπίτι του. Μετά ανέφερε:

"Περί την 7ην μ.μ. της 15.3.1970 αφού εξηκρίβωσα από τηλεφώνου ότι ο κ. Πουλλίτσας με ανέμενε ως είχαμε προκαθορίσει εις την Αρχιεπισκοπήν μετέβην εκεί και συνάντησα τον κ. Πουλλίτσα μετά του οποίου παρέμεινα περί τα δέκα λεπτά. Εντός του γραφείου του συνήντησα τον κ. Καψάσκην τον κ. Γιακουμήν, αδελφόν του Μακαριωτάτου και άλλους.

Ακολούθως μετά του κ. Πουλλίτσα ανεχωρήσαμε περί την 7.15 μ.μ. διά του οχήματος ED609 και μετέβημεν εις την Λέσχην της Εθνικής Φρουράς. Το όχημα αφού το κλείδωσα το άφησα έξωθι της εν λόγω Λέσχης.

Εκεί συνηντήσαμεν περί τα 30 άτομα μεταξύ των οποίων τους αρχιάτρους Σπανογιαννάκη, Τριφόπουλον, Γλουμήν, Αντισυνταγματάρχας Καλαντζήν Ν, Χαρίσην Υ, Ζαχαρήν και πολλούς άλλους. Μας σέρβιραν δε αναψυκτικά οι στρατιώται Γεωργίου Αναστάσης και Θεοδούλου Τάκης, αμφότεροι ελληνοκύπριοι στρατιώται της Εθνικής Φρουράς".

Ο Παπαποστόλου ισχυρίζεται ότι έμεινε στην Λέσχη των αξιωματικών μέχρι τις 9 μ.μ και ότι από το διάστημα μεταξύ της 8 μ.μ. μέχρι τις 8,45 ο Πουλλίτσας απουσίασε. Ο τελευταίος είπε ότι στο διάστημα αυτό βρισκόταν στην Ελληνική ΚΥΠ.

Μετά τις 9 είπεν ότι και οι δύο τους πήγαν στο σπίτι του Κόδρου Πηλακούτα, όπου είχε πάρτυ. Από εκεί ο Πουλλίτσας ειδοποιήθηκε και πήγε στην Αρχιεπισκοπή, από όπου ο ίδιος ειδοποίησε τον Παπαποστόλου που στο μεταξύ είχε πάει στο ΓΕΕΦ για την δολοφονία του Γιωρκάτζη.

Στο κρίσιμο διάστημα μεταξύ 8 μ.μ. και 8.45 μ.μ. ο Παπαποστόλου λέγει ότι ήταν στην Λέσχη αξιωματικών, μεταξύ άλλων 30 προσώπων. Θα μπορούσε να είχε φύγει από εκεί και να μη το προσέξει κανένας.

Πάντως υπάρχει διαφορετική εκδοχή και για την ώρα της επίσκεψης του στο σπίτι του Πηλακούτα. Οτι δηλαδή οι δυο έφθασαν εκεί στις 8.30 μ.μ. περίπου και ότι από εκεί ο Παπαποστόλου έκαμε τηλεφώνημα στην "μητέρα" του στην Αθήνα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Παπαποστόλου και ο Πουλλίτσας παρουσιάζονται να βρίσκονται πάντα μαζί στις κρίσιμες ώρες των δυο συναντήσεων με τον Γιωρκάτζη, εκτός από την ωρα της δολοφονίας, κατά την οποία ο πρώτος λέγει ότι ήταν στη Λέσχη Αξιωματικών και ο δεύτερος στην ΚΥΠ της Ελληνικής Πρεσβείας".