Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

29.5.1970: Ο δικαστής Χατζητσαγγάρης απoφαίvεται κατά τη θαvατική αvάκριση ότι o θάvατoς τoυ Πoλύκαρπoυ Γιωρκάτζη ήταv φόvoς εκ πρoμελέτης.

S-1838

29.5.1979: Ο ΘΑΝΑΤΙΚΟΣ ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ, ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΧΡ. ΧΑΤΖΗΤΣΑΓΓΑΡΗΣ ΑΠΟΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ ΗΤΑΝ ΦΟΝΟΣ ΕΚ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ.

Τα όσα έζησαν ο Κυριάκος Πατατάκος και ο Βάσος Ττόφας που συνόδευσαν τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη στις 15 Μαρτίου 1970 στο μοιραίο ραντεβού στη Μια Μηλιά που βρήκε άγριο θάνατο, τα αφηγήθηκαν στη θανατική ανάκριση για το θάνατο του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη που έγινε στις 29 Μαϊου 1970 ενώπιον του δικαστή Χρ. Χτζητσαγγάρη.

Είπε ο Πατατάκος σύμφωνα με την εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" (30.5.1970):

Κ. Πατατάκος και Β. Τόφας: Οι δύο φίλοι του Γιωρκάτζη που τον συνόδευσαν στο μοιραίο ραντεβού

"Γνωρίζω τον αποβιώσαντα Γιωρκάτζην. Είχα φιλικάς σχέσεις μετ' αυτού. Ητο ο υπουργός των Εσωτερικών από το 1960 ότε παρητήθη την 30ην Οκτωβρίου 1968.

Την 15ην Μαρτιου 1970 και ώραν 6. μ.μ. ήλθεν εις την οικίαν μου ο Βάσος Ττόφας και μου είπεν ότι ο κ.Γιωρκάτζης θα με συναντούσαν εις τας 7.30 μ.μ. παρά τον πλαγιόδρομον Αγλαντζιάς όπου θα μετεβαίναμεν κάπου. Μετέβην με το αυτοκίνητον του κ. Βυρίδη υπ' αρ. DW678 είς τον προκαθορισθέντα τόπον (πλαγιόδρομον Αγλαντζιάς) την 7.30 μ.μ. Επερίμενα περίπου 10 λεπτά ότε έφθασεν ο Βάσος Ττόφας επιβαίνων του αυτοκινήτου του CT708. Παραπλεύρως του Ττόφα εις το εμπρόσθιον κάθισμα, εκάθητο η σύζυγος του. Στο πίσω μέρος εκάθητο ο Γιωρκάτζης.

Εγώ εξεκίνησα με το αυτοκίνητο DW678 μπροστά από αυτούς και εκείνοι ακολουθούσαν. Οταν επροχώρησα περί το ένα μίλι με κατεύθυνσιν προς τον νέον δρόμον Αμμοχώστου. Εις ένα σημείον του δρόμου εσταμάτησα. Με επλησίασεν ο Γιωρκάτζης και μου είπε να προχωρήσω προς το Νέον Χωρίον Κυθρέας.

Προχωρώντας επέρασα την Μιάν Μηλιάν με κατεύθυνσιν προς την Κυθρέαν, ότε ο Ττόφας με τα φώτα του αυτοκινήτου μου έκανε σήμα να σταματήσω και να επιστρέψω μέσω του χωρίου Μια Μηλιά.

Οταν επροχωρήσαμε ένα μίλι περίπου από την Μιαν Μηλιάν εσταμάτησα. Εσταμάτησε και ο Ττόφας, ότε κατήλθεν από το αυτοκίνητον του Ττόφα, ο Γιωρκάτζης, και επλησίασε το αυτοκίνητον μου.

Ο Γιωρκάτζης μου είπεν ότι θα ήθελε να οδηγήση ο ίδιος και τότε εγώ εκάθησα δίπλα του και επροχωρήσαμε.

Προηγουμένως ο Γιωρκάτζης είπεν εις τον Ττόφαν να μείνη εκεί και θα επιστρέφαμε να τον πάρουμε.

Εγώ και ο Γιωρκάτζης επροχωρήσαμε περίπου δύο μίλια. Τότε σε ένα πλαγιόδρομο (χωματόδρομο) είδαμε ένα αυτοκίνητον εσταθμευμένον με τα μικρά του φώτα αναμμένα. Ηλαττώσαμε την ταχύτητα μας και ο Γιωρκάτζης μου είπε: Να, είναι αυτό το αυτοκίνητο που θα συναντήσω. Θα προχωρήσω σιγά και εκεί που θα στρίψω να κατέβης από το αυτοκίνητο και να μείνης εκεί".

Σύμφωνα με τας οδηγίας του κατήλθα του αυτοκινήτου και ευρισκόμην εις απόστασιν 200 μέτρων από το εσταθμευμένον αυτοκίνητον των αγνώστων. Εν συνεχεία κατηυθύνθην στα χωράφια περιπατώντας και ο Γιωρκάτζης επλησίαζε το εσταθμευμένον αυτοκίνητον. Τον επρόσεξα να σταματά. Μετά από ολίγα δευτερόλεπτα ήκουσα τέσσερις έως πέντε

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 30 5 9070.

πυροβολισμούς και τότε αντελήφθηκα ότι κάτι συμβαίνει. Ερριξα δύο πυροβολισμούς με το υπηρεσιακόν μου περίστροφον προς την κατεύθυνσιν του αυτοκινήτου δι' εκφοβισμόν.

ο δικαστής Χρ. Χατζητσαγγάρης

Μετά τους πυροβολισμούς μου ήκουσα νέους πυροβολισμούς αυτήν την φοράν ριπάς αυτομάτου όπλου διαφορετικούς από τους πρώτους. Τότε αντελήφθην ότι κάτι πολύ πιο σοβαρό συνέβαινε. Επροχώρησα 30 μέτρα από τον πλαγιόδρομον και εκρύφθηκα πίσω από τα αναχώματα. Ευθύς αμέσως είδα το αυτοκίνητο των αγνώστων με αναμμένα πάλιν τα μικρά φώτα να κατευθύνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς τον κύριον δρόμον. Δεν αντελήφθην πόσα πρόσωπα ευρίσκοντο εντός αυτού. Το μόνον που αντελήφθη ήτο ότι τούτο ήτο ένα μικρόν σαλούν αυτοκίνητον, το οποίον και έστριψε με κατεύθυνσιν την Κυθραίαν. Αμέσως έτρεξα προς τα μέρος όπου ευρίσκετο ο Γιωρκάτζης και είδα το αυτοκίνητον του σταματημένον. Η μηχανή ειργάζετο με μεγάλην ταχύτητα. Είδα τον ίδιον εντός του αυτοκινήτου και επρόσεξα το πόδι του να πιέζει το πέταλον της βενζίνης. Του το ετράβηξα και μετά έσβησα το αυτοκίνητο. Εφώναξα εις τον Γιωρκάτζην, ούτος όμως δεν απήντησε και αντελήφθην ότι ήτο νεκρός.

Κατόπιν έφυγα μέσα από τα χωράφια φοβούμενος μήπως με αναζητούν οι δράσται και κατηυθύνθην προς την Μιάν Μηλιάν. Εκτύπησα την πόρταν του πρώτου σπιτιού που συνήντησα. Μου άνοιξε μια γυναίκα και την ερώτησα αν έχη αυτοκίνητον να με πάρη στην

Διάτρητο το σώμα του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη από τις σφαίρες που ρίφθηκαν εναντίον του

Λευκωσία. Αντί απαντήσεως μου είπε να πάω στο καφενείο να ρωτήσω. Καθ' οδόν προς το καφενείον είδα τον Βάσον Ττόφαν να περιφέρεται με το αυτοκίνητον του. Μπήκα στο αητοκίνητο του Ττόφα και αφού του είπα τι συνέβη, του είπα να με μεταφέρη αμέσως εις την οικίαν του κ. Κληρίδη.

Πηγαίνοντας στον κ. Κληρίδη παρά τη Κεντρικήν Τράπεζαν βρήκα ένα αυτοκίνητον Λαντ Ρόβερ της αστυνομίας, το οποίον σταμάτησα και αφού μπήκα μέσα μετέβην με τους αστυνομικούς του κ. Κληρίδη.

Εξήγησα εις τον κ. Κληρίδην τι ακριβώς συνέβη και αμέσως ο κ. Κληρίδης επέβη του Λαντ Ρόβερ της αστυνομίας μαζί μου και μετέβημεν εις την Αρχιεπισκοπήν όπου συνηντήθημεν με τον Αρχιεπίσκοπον.

Εις το σημείον τούτο ο ανακριτής κ. Χατζητσαγγάρης ερωτά τον Πατατάκον κατά πόσον γνώριζε το πρόσωπον που θα συναντούσεν ο Γιωρκάτζης. Ο Πατατάκος απήντησε: "Μάλιστα το γνωρίζω. Μου το είπεν ο Γιωρκάτζης".

ΔΙΚΑΣΤΗΣ: Ποίος είναι;

Σύμφωνα με την εφημερίδα "εις το σημείον αυτό ο κ. Πατατάκος εφάνη διστακτικός, έμεινεν ολίγα δευτερόλεπτα σκεπτικός και εν συνεχεία είπε: "Είναι ανάγκη να απαντήσω;"

ΔΙΚΑΣΤΗΣ: Νομίζω ότι πρέπει.

ΠΑΤΑΤΑΚΟΣ: Ο Γιωρκάτζης μου είπεν ότι θα συναντούσαμε τον διοικητήν των ΛΟΚ Παπαποστόλου.

ΔΙΚΑΣΤΗΣ: Εγνωρίζατε την ημέραν εκείνην ότι θα συναντούσατε τον κ. Παπαποστόλου;

ΠΑΤΑΤΑΚΟΣ : Ο Γιωρκάτζης μου είπεν ότι θα συναστούσαμε τον Παπαποστόλου διά να συλλέξη από αυτόν ωρισμένας πληροφορίας".

Στη συνέχεια ο Πατατάκος απάντησε στις εξής ερωτήσεις του δικηγόρου της οικογένειας Γιωρκάτζη Παναγιώτη Δημητρίου:

ΕΡ: Μπορείτε να περιγράψετε τας σχέσεις σας με τον δολοφονηθέντα;

ΑΠ: Ημουν προσωπικός του φίλος από του 1957 κατά τον καιρόν της ΕΟΚΑ.

ΕΡ: Ο αποθανών και ο Παπαποστόλου ήσαν φίλοι;

ΑΠ: Δεν το εγνώριζα.

ΑΓΑΠΙΟΥ (Εισαγγελέας): Πότε σου ανέφερεν ο Γιωρκάτζης ότι θα συναντούσατε τον Παπαποστόλου;

ΠΑΤΑΤΑΚΟΣ: Την Κυριακήν το πρωί.

ΑΓΑΠΙΟΥ: Σου είπεν ότι θα θα τον συναντούσε την Κυριακή το βράδυ;

ΠΑΤΑΤΑΚΟΣ: Μάλιστα.

ΑΓΑΠΙΟΥ: Οταν επηγαίνατε το βράδυ εις το ραντεβού ο Γιωρκάτζης σου είπεν ότι θα συναντούσε τον Παπαποστόλου;

ΠΑΤΑΤΑΚΟΣ: Οχι, δεν ενθυμούμαι.

ΑΓΑΠΙΟΥ: Εάν επρόκειτο να συναντηθεί με τον Παπαποστόλου η συνάντησις θα εγένετο εις τα χωράφια;

ΠΑΤΑΤΑΚΟΣ: Δεν μπορώ να ξέρω.

Το αυτοκίνητο του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη μέσα σο οποίο δολοφονήθηκε. Κάτω το γιαλί του αυτοκινήτου διάτρητο από τις σφαίρες που ρίφθηκαν από τις σφαίρες

ΑΓΑΠΙΟΥ: Σου υποβάλλω ότι δεν ήτο δυνατόν να συναντάτο με τον κ.Παπαποστόλου διότι συμφώνως προς τας εξετάσεις της αστυνομίας υπάρχουν μαρτυρίαι ότι ο Παπαποστόλου ευρίσκετο μακράν του μέρους του εγκλήματος.

ΠΑΤΑΤΑΚΟΣ: Αυτή δεν είναι ερώτησις, είναι συμπέρασμα της αστυνομίας.

ΑΓΑΠΙΟΥ: Είναι εις εκείνο το ραντεβού που θα συναντάτο με τον Παπαποστόλου;

ΠΑΤΑΤΑΚΟΣ: Μάλιστα. Ο Γιωρκάτζης μου είπε ότι θα συναντούσε τον Παπαποστόλου.

Στη συνέχεια κλήθηκε για κατάθεση ο τέως Λοχίας της Αστυνομίας Βάσος Ττόφας. Σύμφωνα με την εφημερίδα "ούτος είπεν ότι εγνώριζε τον Γιωρκάτζην και ότι είχε φιλικάς σχέσεις μετά του αποβιώσαντος:

Πρόσθεσε:

"Την 15ην παρελθόντος Μαρτίου ενώ ευρισκόμουν εις την οικίαν του πενθερού μου περί την 1.30 μ.μ μου ετηλεφώνησεν ο Γιωρκάτζης και μου είπεν ότι ήθελε να με συναντήσει εις την οικίαν μου. Περί την 2 μ.μ. επήγα εις την οικίαν μου και επρόσεξα ότι ευρίσκετο εις το κρεβάτι ξαπλωμένος και εκοιμάτο. Τον άφησα να ξεκουρασθή. Περί την 7 μ.μ. εξύπνησε και μου είπε να ειδοποιήσω τον Πατατάκον διά να τον πάρη εις κάποιο ραντεβού. Επήγα εις τον Πατατάκον και του είπα να τον συναντήσωμεν εις το μπάϊ-πας Αγλαντζιάς".

Ο Ττόφας αναφέρθηκε στη συνέχεια στη διαδρομή που ακολούθησε μέχρι το σημείο που ο Γιωρκάτζης και ο Πατατάκος πήγαν στο ραντεβού, και πρόσθεσε:

" Οταν επέστρεψα εις την Λευκωσίαν μετά της συζύγου μου και του Πατατάκου, επήγα εις την οικίαν του Γενικού Διευθυντού του Υπουργείου Εσωτερικών και ανέφερα την υπόθεσιν.

ΔΙΚΑΣΤΗΣ: Σας είπεν ο Γιωρκάτζης ποίον θα συναντούσε;

ΤΤΟΦΑΣ: Οχι. Ηξερα ότι είχε κάποιο ραντεβού, αλλά δεν ήξερα ποίον θα συναντούσε.

ΑΓΑΠΙΟΥ: Από της 2 μ.μ. μέχρι της 6,45 μ.μ. που ευρίσκεσθο μετά του Γιωρκάτζη είχατε καμμίαν κουβένταν;

ΤΤΟΦΑΣ: Μάλιστα.

ΑΓΑΠΙΟΥ: Σας ανέφερε με ποίον θα συναντάτο;

ΤΤΟΦΑΣ: Δεν ενθυμούμαι.

Στη συνέχεια κατέθεσε ο ανακριτής της υπόθεσης δολοφονίας του Γιωρκάτζη, Παναγιώτης Αριστοκλέους, Υπεύθυνος του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων:

" Πιστεύω ότι είναι φόνος εκ προμελέτης. Υπό του αστυνόμου κ. Ανδρέα Οικονόμου διεπιστώθη ότι ο Γιωρκάτζης επυροβολήθη διά δύο διαφορετικού τύπου όπλων, ήτοι υπό αυτομάτου και ενός πιστολίου τύπου Σμιθ και Γουέτσον.

ΔΙΚΑΣΤΗΣ: Κύριε μάρτυς, υπό του κ. Πατατάκου υπεβλήθη ισχυρισμός ότι ο Γιωρκάτζης θα συναντούσε κάποιον κ. Παπαποστόλου;

ΑΡΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Μάλιστα.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΝ: Προς την κατεύθυνσιν αυτήν διεξήχθησαν ανακρίσεις;

ΑΡΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Μάλιστα. Υπαρχει σωρεία μαρτυριών ότι από της 6,30 μ.μ. μέχρι της 10 μ.μ. ο κ. Παπαποστόλου ευρίσκετο εις κάποιο άλλο μέρος μακράν του μέρους του

ΑΓΩΝ 17 3 1970

εγκλήματος. Η Αστυνομία είναι ικανοποιημένη ότι ο Παπαποστόλου δεν μπορεί να ενέχεται εις το έγκλημα,

Η αστυνομία, δεν κατώρθωσεν εισέτι να ανακαλύψη τους δράστας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Πόσα χρόνια υπηρετείτε εις την αστυνομίαν;

ΑΡΙΣΤΟΚΕΟΥΣ; 32.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εχετε επιληφθή πολλών παρομοίων υποθέσεων;

ΑΡΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Μάλιστα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ποία γεγονότα και περιστατικά είχατε όταν αρχίσατε τας ανακρίσεις δι' αυτήν την υπόθεσιν; Ευρίκατε σφαίρες;

ΑΡΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Μάλιστα. Εις τον τόπον του εγκλήματος ανευρέθησαν σφαίραι και ίχνη βημάτων.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Με την πείραν σας ως ερευνητού, η υπόθεσις θα ηδύνατο να διαλευκανθή με τα τεκμήρια που έχετε;

ΑΡΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Δι' εμέ η υπόθεσις αυτή ήτο δύσκολος.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εκάμετε ερεύνας διά τυχόν συνωμοσίαν προς δολοφονίαν Γιωρκάτζη;

ΑΡΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Ο,τι επιβάλλετο να ερευνηθή ηρευνήθη.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είναι σοβαράς φύσεως το έγκλημα αυτό;

ΑΡΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Θεωρώ κάθε έγκλημα σοβαρόν;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είχατε παραστή εις σύσκεψιν υπό την προεδρίαν του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του υπουργού Εσωτερικών δι' αυτήν την υπόθεσιν;

ΑΡΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Μάλιστα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εις πόσας συσκέψεις παρεκαθήσατε;

Αστυνομικοί απομακρύνουν το σορό του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη από το σημείο της δολοφονίας του και την μετφέρουν στο Νοσοκομείο Λευκωσίας

ΑΡΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Από ό,τι ενθυμούμαι εις μίαν.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θέλω να ωθήσω την δικαιοσύνην διά να διαλευκάνη το έγκλημα.

ΑΓΑΠΙΟΥ: Γίνονται υπαινιγμοί εις βάρος της αστυνομίας ότι το αστυνομικόν σώμα δεν εργάζεται κανονικά διά την εξιχνίασιν του εγκλήματος.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Υπαρχει πιθανότης να ανευρεθούν οι ηθικοί αυτουργοί ή οι φυσικοί αυτουργοί;

ΑΡΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Πάντα υπάρχουν πιθανότητες και καλώ οιονδήποτε που γνωρίζει ο,τιδήποτε να με βοηθήση.

Το πόρισμα του δικαστή Χατζητσαγγάρη ήταν ότι ο θάνατος του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη ήταν φόνος εκ προμελέτης.