Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

14.3.70:Διευθετείται 2ον ραvτεβoύ Γιωρκάτζη-Παπαπoστόλoυ, τo oπoίo τελικά δεv έγιvε και o Π.Γιωρκάτζης ύστερα από αγωvιώδεις πρoσπάθειες διευθετεί vέo (3ον)ραvτεβoύ, αφoύ o Γιωρκατζης τov είχε απειλήσει ότι αv δεv συvαvτώvταv θα τα έλεγε όλα

S-1836

14.3.1970: ΔΙΕΥΘΕΤΕΙΤΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ-ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΓΩΝΙΩΔΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΝΕΟ (τριτο) ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΜΗΛΙΑΣ ΣΤΙΣ 8 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ 15ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΦΟΥ Ο ΓΙΩΡΚΑΤΖΗΣ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΑΠΕΙΛΗΣΕΙ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΝ ΘΑ ΤΑ ΕΛΕΓΕ ΟΛΑ...

Ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης

Το Σάββατο 14 Μαρτίου 1970 ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης αισθανόταν ότι είχαν παραμείνει πολλές εκκρεμείς ακόμα υποθέσεις για να κάμει. Ολες οι ενέργειες του αυτή τη μέρα δείχνουν κινήσεις ανθρώπου που δεν ενδιαφέρεται για τον εαυτό του παρά μόνο για τους άλλους.

Ηθελε να αποσυρθεί, να ηρεμήσει από τις πιεστικές μέρες που πέρασε. Ηδη είχε πάρει τις αποφάσεις του. Αλλά ήθελε πρώτα να βοηθήσει τους φίλους του.

Δημήτρης Παπαποστόλου

Οπως κατέθεσε ο αξιωματικός της αστυνομίας Παναγιώτης Αριστοκλέους, Υπεύθυνος του τμήματος Επιχειρήσεων του Αρχηγείου της Αστυνομίας αργότερα στο Δικαστήριο στη δίκη για την απόπειρα εναντίον του Μακαρίου, το μεσημέρι του τηλεφώνησε ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης και τον παρακάλεσε να επικοινωνήσει με τον ανεψιό του, υπεύθυνο για τα δακτυλικά αποτυπώματα για να σβήσει τα αποτυπώματα που βρέθηκαν πάνω σε όπλα που είχαν βρεθεί στον πλαγιόδρομο της Αγλαντζιάς.

Ακόμα ήθελε να συναντηθεί ξανά με τον διοικητή των ΛΟΚ Δημήτρη Παπαποστόλου με τον οποίο είχε συναντηθεί την προηγουμένη γιατί όπως έλεγε ήθελε να μη πάθει κακό τουλάχιστον ο φίλος του Γλαύκος Κληρίδης από μια ενδεχόμενη πραξικοπηματική ενέργεια.

Στο μεταξύ η αστυνομία είχε αυξήσει τα μέτρα επιτήρησης του και αστυνομκοί είχαν εγκατασταθεί έξω από το διαμέρισμα του και στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου βρισκόταν το σπίτι του.

Το διαμέρισμά του όμως επικοινωνούσε με εσωτερική σκάλα, πράγμα που δεν γνώριζαν οι αστυνομικοί. Ετσι ο Γιωρκάτζης έφυγε από το διαμέρισμα μαζί με το Νίκο Κόση και τον Τάκη Σκαρπάρη από την πίσω αυλή.

Εφθασαν στο σπίτι του Τάκη Σκαρπάρη που βρισκόταν δίπλα από σπίτι του Κυριάκου Πατατάκου.

Κάποια στιγμή ο Γιωκράτζης κατόρθωσε να επικοινωνήσει και πάλι με τον Παπαποστόλου και έδωσαν και πάλι ραντεβού στο ίδιο μέρος που είχαν συναντηθεί την προηγουμένη μέρα, κοντά στον υποσταθμό της ηλεκτρικής, στον παλαιό δρόμο Λευκωσίας- Αμμοχώστου.

Ο Πέτρος Πετρίδης που ερεύνησε τις κινήσεις του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη αυτή τη μέρα έγραψε στην "Ιστορική Εγκυκλοπάιδεια της Κύπρου, Περίοδος 1960-74, τόμος Β":

"Σε λίγο ξεκίνησαν για το ραντεβού με τον Παπαποστόλου. Προπορευόταν ο Πατατάκος με το αυτοκίνητο του, μαζί με τον Βάσο Τόφα και ακολουθούσε ο αστυνομικός Ιωάννης Μεταξάς με το αυτοκίνητο του Τόφα. Πιο πίσω βρισκόταν ο Γιωρκάτζης με αλλο αυτοκίνητο.

Προχώρησαν και πάλι προς τον υποσταθμό της ηλεκτρικής στον παλιό δρόμο Λευκωσίας Αμμοχώστου. Φθάνοντας εκεί είδαν το αυτοκίνητο ED609 της αστυνομίας με τον Παπαποστόλου στη θέση του οδογού, να απομακρύνεται. Εχασαν το

Παράνομα όπλα που βρέθηκαν κάτω από γεφύρι κοντά στην Αγλαντζιά

Γιωρκάτζη κι αποφάσισαν να γυρίσουν στην Αγλαντζιά όπως είχαν συμφωνήσει για να συναντηθούν σε κάποιο σπίτι. Ο Γιωρκάτζης βρισκόταν ήδη εκεί. Ο οικοδεσπότης δεν βρισκόταν στο σπίτι κι' έτσι αποφάσισαν να φύγουν.

Ο Γιωρκάτζης ήταν θυμωμένος γιατί είχαν αργήσει να πάνε στο ραντεβού και φώναζε στον Πατατάκο και τον Τόφα ότι τα έκαναν θάλασσα.

Ο Γιωρκάτζης έλεγε:

- Πρέπει να τον βρω πάση θυσία, αύριο θα κάμουν το πραξικόπημα.

Πήγαν στο σπιτι του Τόφα και συνέχισε να μονολογεί:

- Πρέπει να τον δω οπωσδήποτε να τον προλάβω.

Εβγαλε από τη τζέπη του ένα χαρτάκι με τρεις αριθμούς τηλεφώνων και τους δοκίμαζε με τη σειρά.

Στο ένα τηλεφωνο απάντησε μια γυναίκα, της είπε να βρει επειγόντως τον Παπαποστόλου και να τον πάρει πίσω στον αριθμό 76369.

Σε λίγο κτύπησε το τηλέφωνο. Ηταν η ίδια γυναίκα που του είπε ότι δεν κατόρθωσε να τον βρει.

Στο μεταξύ ο Γιωρκάτζης πληροφορήθηκε ότι τα ΛΟΚ του Παπαποστόλου βρίσκονταν σε επιφυλακή.

- Θα κάμουν πραξικόπημα εκατό τοις εκατό, έλεγε ο Γιωρκάτζης. Και προσπαθούσε συνέχεια να έλθει σε επαφή με τον Παπαποστόλου.

Ελεγε ότι φοβόταν για τον Κληρίδη.

Του είπαν να προειδοποιήσει τον ίδιο, αλλά ο Γιωρκάτζης απαντούσε:

- Δοκίμασα χίλιες φορές να του δώσω να καταλάβει. Δεν θέλει να καταλάβει τίποτε τούτος ο Κληρίδης".

Τελικά ύστερα από προσπάθειες τριών ωρών κατώρθωσε γύρω στις 10 και 40 τη νύκτα να βρει τον Παπαποστόλου.

Του είπε ότι ήθελε να τον δει επιγόντως, γιατί διφορετικά θα τα έλεγε όλα.

Ο Παπαποστόλου προσπάθησε να τον καθησυχάσει:

- Μη στενοχωριέσαι για τον Κληρίδη, άλλαξαν τα σχέδια και δεν θα γίνει τίποτε.

Ζήτησε να συναντηθεί με τον Γιωρκάτζη στις 8 τη νύκτα την άλλη μέρα, έξω από τη Μια Μηλιά, στην τοποθεσία Λακκοβούναρα. Ηταν μια τοποθεσία στην οποία έρριχναν τα μπάζα και άλλα σκουπιδια, λίγο πιο μακρυά από τον δρόμο Μιας Μηλιάς - Νέου Χωριού.

Στο δρόμο προς το σπίτι του Τάκη Σκαρπάρη είχε εκφράσει νωρίτερα κάποια προαίσθηση:

" Αυτός (εννοούσε τον Παπαποστόλου) έχει κάτι που σου προκαλεί φόβο. Μπορούν να εξυπηρετήσουν τα σχέδια τους, αν με σκοτώσουν και μένα,.. αλλά πάντως δεν το πιστεύω... Ομως ο Παπαποστόλου με φοβίζει.

Ο Πατατάκος του είχε πει σε κάποιο στάδιο μετά να μη πάει στη συνάντηση:

- Πρέπει να πάω,.. κινδυνεύουν οι φίλοι μου, αν δεν πάω πάλι είμαστε χαμένοι από τους άλλους (τους μακαριακούς). Δεν εξαρτάται από μας τι θα κάμουν οι στρατιωτικοί.

Ο Πατατάκος εξακολουθούσε να διαφωνεί και να διατυπώνει τους φόβους του. Δεν συμφωνούσε με τα επικίνδυνα αυτά παιχνίδια.

Η απάντηση του Γιωρκάτζη με ύφος μεταξύ σοβαρού και πειρακτικού ήταν:

- Πάντα διαφωνείς μαζί μου, αλλά πάντα με ακολουθείς.

ΜΑΧΗ 12 Ιανουαρίου 1970

Τη συνέχεια την περιγράφουν οι Παναγιώτης Παπαδημήτρης και Ανδρέας Νοεφύτου στο βιβλίο τους "Πολύκαρπος Γιωρκάτζης οι τελευταίες του στιγμές":

Ο Τακης Σκαρπάρης ανησύχησε πρισσότερο όταν του είπε ο Γιωρκάτζης ότι εκλεισαν ραντεβού για την επομένη στις 8 το βράδυ.

- Γιατί δεν έμεινε στο αποψινό ραντεβού να τον συναντήσεις;

- Ηθελε να πάω μόνος μου.

- Είναι παγίδα που σου στήνουν.

- Από σένα θέλω μόνο να με προστατεύσετε ως αύριο στις 8 το βράδυ.

Δεν ήθελε να επιστρέψει στο διαμέρισμα του και αυτό γιατί ίσως να μη υπήρχε τρόπος να ξεφύγει και πάλι από την παρακολούθηση της αστυνομίας κι' έτσι να μη μπορούσε να πάει στο μοιραίο ραντεβού που είχε καθορίσει όπως είπε με τον Παπαποστόλου.

Ο Τάκης Σκαρπάσρης του επανέλαβε:

- Πρόσεξε Πόλυ, είναι παγίδα. Πες μας που θα γίνει το ραντεβού.

- Οχι, θέλω να πάω μόνος μου. Πρέπει να γίνει αυτή η συνάτηση

Επέμεναν και οι δυο. Ωστόσο ο Γιωρκάτζης δεν μεταπείστηκε. Θεωρούσε πολύ σημαντικό αυτό το ραντεβού με το Παπαποστόλου όπως έλεγε,

Συνέχιζαν να κουβεντιάζουν.

Ο Τάκης Σκαρπάσρης φορτικά προσπαθούσε να τον πείσει ότι το ραντεβού, στο οποίο θα πήγαινε ήταν παγίδα και ότι δεν έπρεπε με κανένα τρόπο να πάει.

Στη χειρότερη περίπτωση, υποστήριξε, θα έπρεπε να έπαιρνε κάποια μέτρα προστασίας.

Ομως εκείνος δεν ήθελε να ακούσει. Μιλούσε και μονολογούσε ότι έπρεπε να κάμει οπωσδήποτε αυτό το ραντεβού.

- Θα σκοτώσουν τον Κληρίδη, θα σκοτώσουν τον Τάσσο Παπαδόπουλο, θα επιβάλουν κατ' οίκον περιορισμό, απαντούσε σταθερά και βυθιζόταν στς σκέψεις του.

Δεν δεχόταν την εισήγηση του Τάκη Σκαρπάρη να μη πάει γιατί ήταν παγίδα.

Και όταν ακόμη αυτός του πρότεινε να δει τον Μακάριο και να του πει όλα όσα ήξερε και πάλι του απάντησε:

- Πως θα με πιστέψει;"

Γύρω στις 11 το βράδυ ο Γιωρκάτζης δέχθηκε την επίσκεψη του αστυνομικού συνοδού του Ιωάννη Μεταξά. Του έφερε μέσα σε ένα φάκελο ένα έγγραφο, του το είχε δώσει, όπως είπε ο υπολοχαγός Κίκης Χαννίδης λίγο νωρίτερα, στο διαμέρισμα του Γιωρκάτζη, όπου είχε πάει με τη σύζυγό του αναζητώντας τον Γιωρκάτζη.

Ο Μεταξάς γνώριζε πού βρισκόταν ο Γιιωρκάτζης ανεξάρτητα αν έλεγε σε όσους ρωτούσαν ότι κοιμόταν και δεν ήθελε να τον ενοχλούσε κανένας.

Ο Γιωρκάτζης του είπε να ξυπνήσει τον Πατατάκο για να βγάλουν φωτοτυπία. Ο Πατατάκος του έδωσε πρωτότυπο και έκρυψε τις φωτοτυπίες στην Αγλαντζιά και ο Μεταξάς επέστρεψε το πρωτότυπο στον Χαννίδη.

Επρόκειτο για ένα έγγραφο που αποτελούσε σχέδιο πραξικοπήματος. Το έγγραφο υποστηρίχτηκε αργότερα ότι ήταν πλαστό και δεν δόθηκε σ' αυτό σημασία.

Τη μοιραία μέρα, 15 Μαρτίου ο γιος του Τάκη Σκαρπάρη μετέφερε τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη στις 2 το απόγευμα στο σπίτι του Βάσου Τόφα στο Καϊμακλί. Ο Τόφας απουσίαζε και σαν τον βρήκε να κοιμάται δεν τον ξύπνησε...