Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

12.3.1970: Ο Πoλύκαρπoς Γιωρκάτζης oδηγείται στo δικαστήριo και καταδικάζεται σε πρόστιμo 160 λιρώv για κατoχή δύo πιστoλιώv -πoυ τoυ έδωσε o Μακάριoς- και 15 σφαιρώv.

S-1831

12.3.1970: Ο ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗΣ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 160 ΛΙΡΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΔΥΟ ΠΙΣΤΟΛΙΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΚΑΙ 15 ΣΦΑΙΡΩΝ

ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ 10 3 1970

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 11 3 1970

Η Αστυνομία συνέχιζε την πίεση εναντίον του πρώην υπουργού Εσωτερικών Πολύκαρπου Γιωρκάτζη για την απόπειρα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στις 8 Μαρτίου 1970, και στις 12 του μήνα τον οδήγησε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για κατοχή δυο πιστολίων, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε αναφέρει ότι του τα είχε δώσει ο Πρόεδρος Μακάριος για προσωπική του ασφάλεια.

Ακόμα και η κατηγορούσα αρχή αποδέχθηκε τον ισχυρισμό του ότι τα πιστόλια του τα είχε δώσει ο Μακάριος.

Ηταν το απόγευμα της 12ης Μαρτίου 1970, όταν ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης οδηγήθηκε στο δικαστήριο μέσα σε αυστηρά μέτρα ασφαλείας που πήραν συνεργάτες του, μυστικά. Η Αστυνομία δεν ανακοίνωσε τίποτα για την προσαγωγή του και η δίκη έγινε χωρίς τους δημοσιογράφους.

Ο δικαστής Σταυρινάκης δέχθηκε, για να μη ταλαιπωρηθεί ο Γιωρκάτζης να περιμένει τη σειρά του στο δικαστήριο την επομένη το πρωί, λόγω και της κατάστασης που επικρατούσε, να τον δικάσει το απόγευμα.

Απο πλευράς των στενών φίλων του Γιωρκάτζη Θεωρήθηκε όμως καλό να ειδοποιηθούν μερικοί από αυτούς για συμπαράσταση και για ασφάλεια.

Δεν έπεσαν έξω, γιατί πριν ο Γιωρκάτζης βγει από την Πολυκατοικία που βρισκόταν το διαμέρισμά του, έφθασε πληροφορία ότι κάποιοι παρακολουθούσαν και από τις δυο πλευρές του κτιρίου, μέσα σε αυτοκίνητα.

Επενέβη ο Παναγιώτης Δημητρίου, ο οποίος θα εμφανιζόταν ως συνήγορος υπεράσπισης του Γιωρκάτζη μαζί με τον Λουκή Παπαφιλίππου:

- Εμένα δεν με πιάνουν οι σφαίρες, θα σε μεταφέρω εγώ στο δικαστήριο.

Κάλεσε τον Γιωρκάτζη να τον ακολουθήσει. Και με ιλιγγιώδη ταχύτητα κατευθύνθηκαν στο δικαστήριο. Είχε υποσχεθεί στο δικαστή Σταυρινάκη να βρίσκεται μαζί με τον Γιωρκάτζη στο δικαστήριο στις τέσσερις το απόγευμα και ήθελε να κρατήσει το λόγο του.

Παρόμοια δίκη δεν είχε γίνει ποτέ, ίσως στα χρονικά της Κύπρου.

Οι Παναγιώτης Παπαδημήτρης και Ανδρέας Νεοφύτου στο βιβλίο τους "Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, οι τελευταίες του στιγμές, Λευκωσία 1994" γράφουν για τη δίκη:

"Στην αίθουσα του διακαστηρίου επικρατούσε απόλυτη σιωπή και ευλάβεια. Κανένας, από τους λιγοστούς που παρευρίσκονταν στη δίκη, που έμοιαζε περισσότερο με τελετή παρά με δίκη, δεν διέκοπτε την ησυχία που επικρατούσε.

ΑΓΩΝ 13 3 1970

Κάθονταν συμμαζεμένοι και κατυφείς και παρακολουθούσαν με ανάμικτα αισθήματα λύπης και αγανάκτησης τα διαδραματιζόμενα, χωρίς να ανταλλάσουν ούτε μια κουβέντα. Μιλούσαν μόνο με τα μάτια τους, σαν διασταυρώνονταν οι ματιές τους. Κι η κάθε ματιά σήμαινε πολλά. Θεωρούσαν ότι η δίκη αποτελούσε προσπάθεια, μια και δεν γνώριζαν τίποτα άλλο, να ξεφτυλισθεί για μια ακόμη φορά ο Γιωρκάτζης και τίποτε περισσότερο.

Στην αίθουσα βρίσκονταν ο δικαστής Σταυρινάκης, ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, ο αστυνομικός Εισαγγελέας Νίκος Αγαπίου και οι δυο συνήγοροι του Γιωρκάτζη Λουκής Παπαφίλίπου και Παναγιώτης Δημητρίου, ένας βοηθός του δικαστηρίου και μερικοί αστυνομικοί και φίλοι του Γιωρκάτζη.

Ο Γιωρκάτζης πήρε τη θέση του στο εδώλιο του κατηγορημένου. Από την πίκρα και το παράπονο, τα μάτια του βούρκωναν. Κάπου, κάπου σκούπιζε ένα δάκρυ για να μη κυλήσει στα μάγουλά του.

Δεν μπορούσε να χωρέσει ο νους του ότι θα κατέληγε στο δικαστήριο για δυο περίστροφα που του είχε χαρίσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Αγαπίου σηκώθηκε από τη θέση γου για να απαγγείλει την κατηγορία και στρεφόμενος προς τον κατηγορούμενο Πολύκαρπο Γιωρκάτζη και μέχρι πριν από λίγους μήνες πολιτικό προϊστάμενο του, του είπε:

- Χίλιες φορές συγγνώμη κύριε Γιωρκάτζη, αλλά δυστυχώς έχω αυτό το θλιβερό καθήκον.

- Για όνομα του θεού, τη δουλειά σου κάνεις, του απάντησε ο Γιωρκάτζης.

Ακόμα και τα λόγια του δικαστή Σταυρινάκη έβγαιναν με δυσκολία και μόλις έφθαναν μέχρι τον κατηγορούμενο Γιωρκάτζη σαν τον κάλεσε να απαντήσει στην κατηγορία αν παραδεχόταν ή όχι ότι κατείχε παράνομα δύο περίστροφα και 15 σφαίρες, χωρίς άδεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τις λεπτομέρειες για το τι λέχθηκε στη δίκη έδωσε στους δημοσιογράφους αργότερα ο ίδιος ο δικαστής Σταυρινάκης στο σπίτι του, όταν αυτοί του ζητούσαν επίμονα να πληροφορηθούν για το τι έγινε στο δικαστήριο ενώπιον του και διαμαρτύρονταν γιατί δεν είχαν ειδοποιηθεί.

Η περιγραφή έμοιαζε λίγο πολύ με διάσκεψη τύπου. Υστερα ο δικαστής απάντησε και σε ερωτήσεις ή απορίες των δημοσιογράφων.

Κάποιος μάλιστα ο εκδότης-δημοσιογράφος Νίκος Σαμψών του παρατήρησε ότι η ποινή που είχε επιβάλει ισοδυναμούσε με εφαρμογή δύο μέτρων και δύο σταθμών γιατί άλλοι, που κατείχαν οπλισμό, καταδικάζονταν σε μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης.

Ο δικαστής έρριξε στο δημοσιογράφο μια αυστηρή ματιά κι εξήγησε ότι η κάθε περίπτωση κρίνεται ανάλογα με τα γεγονότα που παρουσιάζονται ενώπιον του δικαστηρίου.

Γεώργιος Ηράκλη Τσιόλης από την Πλατανιστάσα: Μετέφερε τον Μακάριο στο Νοσοκομείο

Οταν του απηγγέλθη η κατηγορία ο Γιωρκάτζης παραδέχθηκε ενοχή. Δεν υπήρχε περίπτωση να αρνηθεί την κατοχή των δύο περιστρόφων, μια και ο ίδιος τα είχε δωσει στους αστυνομικούς λίγες μέρες νωρίτερα, σαν πήγαν στο σπίτι του, ώρες μετά την απόπειρα εναντίον του Μακαρίου για έρευνα, ποιος ξέρει με ποιου τις οδηγίες.

Ωστόσο, όταν μετά την παραδοχή ο συνήγορος του Λουκής Παπαφιλίππου είπε ότι τα δυο όπλα τα "επήρε ο Γιωρκάτζης ως δώρο από τον Πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο" η κατηγορούσα Αρχή δεν έφερε ένσταση και δεν κατέβαλε καμμιά προσπάθεια να διαψεύσει τον ισχυρισμό του.

Οταν ο Λουκής Παπαφιλίππου άρχισε να εκθέτει στο δικαστήριο τη δράση του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, δύο δάκρυα φάνηκαν να κυλούν από τα μάτια του. Στο νου του κυλούσαν τα όσα είχε υποφέρει στα κρατητήρια των Αγγλων, κι' όλες οι αγωνίες που πέρασε τα δύσκολα εκείνα χρόνια του αγώνα της ΕΟΚΑ.

Χρυσήλιος Πολυκάρπου: Μετέφερε τον Παπαδογιάννη στο Νοσοκομείο

Στην αγόρευση του ο Λουκής Παπαφιλίππου αναφέρθηκε αρχικά στη δράση του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, ως επικηρυγμένου αγωνιστή της ΕΟΚΑ και στην ιδιότητα του ως Υπουργού Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος διέτρεχε πάντοτε από ηλικίας 22 χρόνων και αργότερα ως Υπουργός Εσωτερικών κινδύνους κατά της ζωής του από μέρους των Αγγλων, των παρανόμων και των Τούρκων.

Στη συνέχεια υπογράμμισε το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κατηγορούμενος παρεδωσε αυτόβουλα τα περίστροφα στους αστυνομικούς, παρά το ότι αυτοί δεν κατείχαν ένταλμα έρευνας, ότι τα περίστροφα τα επήρε ως δώρο από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Ανέφερε ακόμη ότι ο Γιωρκάτζης βρισκόταν από την ημέρα που απεχώρησε από το Υπουργείο Εσωτερικών υπό αστυνομική προστασία, γιατί το κράτος αναγνώριζε τους κινδύνους που διέτρεχε, λόγω της εθνικής του δράσης.

Ο Λουκής Παπαφιλίπου υπέβαλε στο δικαστήριο την εισήγηση ότι έπρεπε να γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ της συνηθισμένης υπόθεσης κατοχής όπλων και της περίπτωσης που έθετε, διότι, όπως είπε, ο κατηγορούμενος βρισκόταν πάντοτε και εκεί κάτω από τα βλέμματα της αστυνομικής φρουράς του, και συνεπώς ουδέποτε μπορούσε να τα χρησμοποιήσει για διάπραξη οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης.

Η περίπτωση του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, είπε ο Λουκής Παπαφιλίππου, δεν είναι η συνηθισμένη υπόθεση παράνομης οπλοκατοχής, αλλά είναι απόλυτα διαφοροποιημένη από τα ειδικά περιστατικά της υπόθεσης και το πρόσωπο του κατηγορουμένου.

Τέλος υπενθύμισε στο δικαστήριο τη δήλωση στην οποία προέβη ο Πρόεδρος Μακάριος, όταν ο Γιωρκάτζης παραιτήθηκε από υπουργός Εσωτερικών και με την οποίαν όπως είπε, εξέφραζε τη λύπη του για την παραίτηση του ως υπουργού και για τη στέρηση ενός πολύτιμου συνεργάτη, εξαίροντας τις πολλές και πολύτιμες υπηρεσίες που είχε προσφέρει, ως μέλος της Κυβέρνησης και την επιτελεσθείσα με ζήλο εργασία και καθήκοντα του ως Υπουργός.

Οταν το δικαστήριο ζήτησε να παρουσιασθεί το μητρώο του κατηγορουμένου ο Εισαγγελέας ανέφερε ότι η μόνη καταδίκη που είχε ήταν για κατοχή όπλων στη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ.

Παναγιώτης Δημητρίου: Μετέφερε το Γιωρκάτζη στο δικαστήριο

Γι' αυτή την καταδίκη ειδικά ο Λουκής Παπαφιλίππου ζήτησε πως λογισθεί σε πίστη του κατηγορουμένου, διότι, όπως είπε, δεν μπορούσε να θεωρηθεί η τιμητική καταδίκη του από τους Αγγλους, ως προηγούμενη καταδίκη, για σκοπούς του Νόμου.

Εκδίδοντας την απόφαση του ο δικαστής Σταυρινάκης είπε, όπως αφηγήθηκε αργότερα ο ίδιος στους δημοσιογράφους, ότι ο κατηγορούμενος ανέφερε διά του συνηγόρου του, ότι τα περίστροφα του δόθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το γεγονός ότι δεν αντεκρούσθη από την κατηγορούσα αρχή θεωρείτο προς όφελος του στην επιμέτρηση της ποινής.

Ο δικαστής Σταυρινάκης που δίκασε τον Γιωρκάτζη

Πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος, ως πρώην υπουργός Εσωτερικών και Αμυνας, αντιμετωπίζει κινδύνους και ισχυρίσθηκε ότι εφύλαττε τα δύο περίστροφα για δική του προστασία.

Εν όψει των ιδιαζουσών περιστάσεων της παρούσης υποθέσεως, κρίνω ότι αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως συνήθης υπόθεσης κατοχής όπλων για τις οποίες τα δικαστήρια επιβάλλουν βαριές ποινές προς παραδειγματισμό, είπε ο δικαστής και κατέληξε:

"Ανεξάρτητα του ποιος είναι ο κατηγορούμενος, η παράνομη κατοχή όπλων είναι σοβαρή και ο παραβάτης πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του Νόμου".

Τελικά το δικαστήριο επέβαλε στον Γιωρκάτζη πρόστιμο 150 λιρών για την κατηγορία για κατοχή περιστρόφων, χωρίς άδεια του Υπουργικού Συμβουλίου και δέκα λιρών για κατοχή 15 σφαιρών.

Κατά την έξοδο του Γιωρκάτζη από το δικαστήριο οι Λουκής Παπαφιλίππου, και Παναγιώτης Δημητρίου και άλλοι φίλοι του Γιωρκάτζη που άρχισαν να συρρέουν σαν το πληροφορήθηκαν, σχημάτισαν κλοιό γύρω του. Αν επιχειρείτο απόπειρα εναντίον του Γιωρκάτζη θα έπρεπε να σκότωναν αυτούς πρώτα...