Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

9.8.1970: Εvώ oι υπoψίες στρέφovται εvαvτίov τoυ Πoλύκαρπoυ Γιωρκάτζη για τηv απόπειρα εvαvτίov τoυ Αρχιεπισκόπoυ Μακαρίoυ, o ίδιoς διαψεύδει και δηλώvει ότι δύo πιστόλια πoυ είχε στηv κατoχή τoυ, τoυ τα είχε δώσει o Αρχιεπίσκoπoς Μακάριoς ως δώρo.

S-1830

9.8.1970: ΕΝΩ ΟΙ ΥΠΟΨΙΕΣ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ, Ο ΙΔΙΟΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΥΟ ΠΙΣΤΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΟΥ ΤΑ ΕΙΧΕ ΔΩΣΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΩΣ ΔΩΡΟ

Ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης με το γιο του Κωνσταντίνο. Μόλις είδε τους αστυνομικούς να μπαίνουν στο σπίτι του με τα όπλα προτεταμένα πήρε το μωρό στην αγκαλιά του ως ασπίδα

Από την αρχή οι υποψίες της Αστυνομίας για την απόπειρα δολοφονίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στις 3 Μαρτίου 1970 στην Αρχιεπισκοπή, στράφηκαν προς τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Πολύκαρπο Γιωρκάτζη ή μάλλον αυτή ήταν η κατεύθυνση που της είχαν δοθεί από ανθρώπους του Προεδρικού.

Ακόμα και αυτες οι πληροφορίες δακτυλόδειχναν κάποιους που προσπάθησαν από την αρχή να στρέψουν τα πυρά τους εναντίον του Γιωρκάτζη και πολλοί ανέφεραν ότι ενώ ήταν αλήθεια οι πληροφορίες, αυτές δεν έπρεπε να της είχε δώσει κανένας εκτός από άνθρωπο ή ανθρώπους που ήσαν κι αυτοί αναμιγμένοι στην υπόθεση.

Αμέσως η αστυνομία συνέλαβε δύο πολύ καλούς συνεργάτες του, τους Αντώνη Γεναγρίτη και Αντωνάκη Σολομώντος.

Ταυτόχρονα από το πρωί της 8ης Μαρτίου 1970 πήγαν στο διαμέρισμα του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, στην πολυκατοικία Μερόπη, παρά το Χίλτον, δυο αστυνομικοί, με πολλές προσβάσεις το Προεδρικό Μέγαρο, και ζήτησαν να διενεργήσουν έρευνα.

Οι Παναγιώτης Παπαδημήτρης και Ανδρέας Νεοφύτου γράφουν για τη συνέχεια το βιβλίο τους "Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, οι τελευταίες του στιγμές, Λευκωσία 1994":

"Οταν είδε τους δυο αστυνομικούς (με τα αυτόματά τους) ο Γιωρκάτζης τρόμαξε. Οπως είπε αργότερα σε συνεργάτες του τράβηξε το μικρό του γιο Κωνσταντίνο, τον πήρε στην αγκαλιά του και τον έβαλε μπροστά σαν ασπίδα.

Τελικά ο Γιωρκάτζης δέχθηκε να διενεργήσουν την έρευνα και τους παρέδωσε μάλιστα δυο πιστόλια "Σμιθ εντ Γουέτσον", τα οποία όπως τους είπε, αποτελούσαν προσωπικό δώρο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου προς αυτόν, για την προσωπική του ασφάλεια, όταν είχε επιστρέψει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δυο αστυνομικοί έφυγαν από το σπίτι του Γιωρκάτζη με τα δυο πιστόλια και η ανακριτική υπηρεσία άρχισε προσπάθειες για να οδηγηθεί ο Γιωρκάτζης στο δικαστήριο για να κατηγορηθεί για παράνομη κατοχή όπλων και να καταδικασθεί.

Η ενέργεια αυτή της αστυνομίας δεν έμεινε μυστική. Αντίθετα την ίδια μέρα το Γραφείο Δημοσίων Πληροφοριών έσπευσε να ανακοινώσει την ενέργεια των αστυνομικών και πρόσθετε μάλιστα ότι στο σπίτι του Γιωρκάτζη βρέθηκαν εκτός από τα δυο πιστόλια και έξι σφαίρες οπλοπολυβόλου.

Ο Δημήτρης Παπαποστόλου, διοικητής των ΛΟΚ, ακουμπά σχεδόν τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, με το πιστόλι στο χέρι, στη σκηνή της αναγκαστικής προσγείωσης του ελικοπτέρου του μετά την απόπειρα κατά της ζωής του κυπρίου Προέδρου

Στην ανακοίνωση, που ήταν σύντομη, αναφερόταν ότι διεξαγόταν αστυνομική ανάκριση σε σχέση με τον έλεγχο και κατοχή των δυο περιστρόφων και των σφαιρών από τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη.

Η ανακοίνωση μεταδόθηκε και από το κυπριακό Ραδιόφωνο και εξόργισε τον Γιωρκάτζη.

Πίστευε ότι στόχος της ανακοίνωσης ήταν να τον εκθέσει και να τον συνδέσει με την απόπειρα εναντίον του Μακαρίου, γιατί ενώ ο ίδιος είχε παραδώσει στην αστυνομία σφαίρες περιστρόφου, στην ανακοίνωση γινόταν αναφορά σε σφαίρες οπλοπολυβόλου.

Και οπλοπολυβόλο ήταν ένα από τα όπλα που είχαν χρησιμοποιηθεί λίγες ώρες νωρίτερα, εναντίον του ελικοπτέρου του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Η φαντασία του κοινού και ιδιαίτερα των αντιπάλων του Γιωρκάτζη, αφηνόταν με κάποιο τρόπο να οργιάζει.

Ανκαι ο Γιωρκάτζης είχε δεχθεί την έρευνα στο σπίτι του, κι όπως ο ίδιος ανακοίωσε είχε προσκαλέσει τους δυο αστυνομικούς να διενεργήσουν τη έρευνα, παρά το γεγονός ότι δεν διέθεταν ένταλμα, πίστευε ότι το επίσημο ανακοινωθέν και η μετάδοση του από το ΡΙΚ τον άφηναν απόλυτα εκτεθειμένο στα μάτια του κόσμου. Και οι εντυπώσεις μετρούσαν πολύ αυτές τις δύσκολες ώρες για όλους.

Εσπευσε αμέσως να διαμαρτυρηθεί με δυο τρόπους: Εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αποκαθιστούσε την αλήθεια των πραγμάτων και παράλληλα ανακοίνωσε πρόθεση του να κινήσει αγωγή εναντίον του ΡΙΚ.

Ανέφερε ο Γιωρκάτζης με γραπτή δήλωση που εξέδωσε στις 9 Μαρτίου 1970:

"Επίσημη ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τη νύκτα της Κυριακής ανέφερε ότι η αστυνομία διεξήγαγε έρευνα στο σπίτι μου και βρήκε δυο ένσφαιρα περίστροφα και έξι σφαίρες οπλοπολυβόλου.

Είναι αλήθεια ότι το πρωί της Κυριακής δυο αστυνομικοί με προτεταμένα αυτόματα επεσκέφθησαν το σπίτι μου και ζήτησαν όπως διεξαγάγουν έρευνα σ' αυτό.

Παρά το γεγονός ότι οι άνω αστυνομικοί δεν κατείχαν ένταλμα έρευνας, εν τούτοις τους παρακάλεσα όπως εισέλθουν στο σπίτι μου και τους παρέδωσα δυο αμερικανικής προέλευσης περίστροφα και έξι σφαίρες πιστολίου των 9 χιλιοστομέτρων.

Τα περίστροφα που παρέδωσα μου είχαν δωρηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο για την προσωπική μου ασφάλεια όταν επέστρεψε από την επίσημη επίσκεψη του στην Αμερική.

Κατεχώρησα σήμερα αγωγήν λιβέλλου εναντίον του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου για τους ακολούθους λόγους:

Το ανακοινωθέν που μεταδόθηκε από το ΡΙΚ ανέφερε ότι τόσο το σπίτι μου όσο και στον τόπο του εγκλήματος ανευρέθησαν σφαίρες οπλοπολυβόλου.

Η μετάδοση της είδησης που προανέφερα από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση αμέσως μετά την είδηση για την απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Μακαρίου εσφαλμένως συνδέει το όνομά μου με τη δολοφονική απόπειρα, εφ' όσον επανειλημμένως μετάδοση της είδησης, δεν διασαφηνίζει ότι οι σφαίρες 9 χιλιοστομέτρων που παραδόθηκαν από μένα δεν

Ο Διευθυντής της ΚΥΠ Γεώργιος Γεωργιάδης (άνω και κάτω δεξιά στις φωτογραφίες με μαύρη γραβάτα). Ο Μακάριος είπε αργότερα ότι η παρουσία του Γεωργιάδη στο σημείο που έγινε η απόπειρα τον έσωσε από εκτέλεση προφανώς από τον Παπαποστόλου, σύμφωνα με την κατάθεση του ανώτερου υπαλλήλου της Αρχιεπισκοπης Μ. Ζιντίλη στην Αστυνομία

έχουν καμιά σχέση ούτε μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τα ανευρεθέντα στον τόπο του εγκλήματος, όπλα Μπρεν- γκαν και στρατιωτικά τυφέκια.

Για ολοκλήρωση της πραγματικής εικόνας αναφέρω ότι μετά την αναχώρηση των αστυνομικών, οι οποίοι ζήτησαν να ερευνήσουν το σπίτι μου, με επεσκέφθη ο αρχηγός της αστυνομίας Χαράλαμπος Χασάπης συνοδευόμενος από τον βοηθό Αρχηγό της αστυνομίας Μιχαλάκη Παντελίδη, ο οποίος μου εξέφρασε τη λύπη του και μου δήλωσε ότι επρόκειτο για ενέργεια που έγινε χωρίς να το γνωρίζει".

Η έρευνα που διενήργησαν οι δυο αστυνομικοί στο σπίτι του Γιωρκάτζη τον αναστάτωσε.

Οι Χαράλαμπος Χασάπης και Μιχαλάκης Παντελίδης τον βρήκαν σκεφτικό και αναστατωμένο.

Τα δύο ανώτερα στελέχη της αστυνομίας πήγαν στο σπίτι του Γιωρκάτζη λίγο μετά από έκτακτη σύσκεψη στο αρχηγείο της δύναμης στις 9.30 το πρωί δηλαδή διόμιση ώρες μετά την απόπειρα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην οποία είχε ανασκοκοπηθεί η κατασταση και καθορίστηκε πορεία δράσης για σύλληψη των δραστών".

Οι δυο αξιωματικοί τον συνεβούλευσαν μάλιστα να μη βγει, επί του παρόντος από το σπίτι του γιατί όπως του είπαν, καλώς ή κακώς, υπάρχει γενική κατακραυγή και τα πνεύματα είναι οξυμμένα ότι εσείς εβάλετε να παίξουν τον Αρχιεπίσκοπο".

Οι δυο αξιωματικοί έφυγαν αλλά η αστυνομία είχε πλέον θέσει υπό παρακολούθηση τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη.

Προστίθεται στο ίδιο βιβλίο:

"Τις επμενες μέρες ο Γιωράτζης θα είχε ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι βρισκόταν κάτω από αστυνομκή επιτήρηση ή παρακολούθηση.

Ο Δημήτρης Παπαποστόλου συνοδεύει, μετά την απόπειρα, τον Αρχιεπίσκοπο στον Μαχαιρά, για το καθιερωμένο μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου. Μαζί τους και ο αδελφός του Μακαρίου, Γιακουμής

Ο ίδιος με δηλώσεις του κατηγόρησε κακούς συμβούλους του Μακαρίου ότι για λόγους προσωπικής εμπάθειας καλλιεργούσαν στον Αρχιεπίσκοπο ότι ο ίδιος βυσσοδομούσε και συνωμοτούσε εναντίον του.

Ελπίζω, είπε σε συνέντευξη του στην αθηναϊκή εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ ότι ο Αρxιεπίσκοπος θα αντιληφθεί σύντομα πόσο μεγάλο κακό του προξενούν ο λίγοι αυτοί κακοί σύμβουλοί.

Ανέφερε ακόμα ότι έντεχνα κυκλοφορούσε ο ψίθυρος ότι συνδεόταν με οποιονδήποτε τρόπο με την απεχθή, όπως τη χαρακτήρισε, απόπειρα εναντίον του Προέδρου και πρόσθεσε:

"Ο ψίθυρος αυτός και οι διάφορες άλλες συκοφαντίες που διασπείρονται, είναι κατακευάσματα λίγων ανθρώπων, μερικοί από τους οποίους αποσκοπούν με αυτά να αποκοιμίσουν πολλά οφέλη και άλλοι για να πολιορκήσουν ασφυκτικά τον Μακάριο με τη επίδειξη υπερβολικού ζήλου".

Ομως η πίεση εναντίον του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη δεν θα σταματούσε, αλλά αντίθετα τις επόμενες ημέρες θα εντεινόταν ακόμα περισσότερο καθώς η αστυνομία συνέχιζε τις έρευνες και συνελάμβανε, αθώους και ενόχους στενούς συνεργάτες του περισφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τον ίδιο.

Ωστόσο η Αστυνομία δεν συνελάμβανε τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, αναμένοντας προφανώς να διαπράξει το μοιραίο λάθος καθώς οι άλλοι συνωμότες συνέχιζαν να κυκλοφορούν ελεύθερα και μπαινόβγαιναν στο Προεδρικό Μέγαρο...