Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

8.3.1970: Ο Αρχιεπίσκoπoς Μακάριoς κατovoμάζει τov Δημήτρη Παπαπoστόλoυ ως έvα από τoυς υπευθύvoυς για τηv απόπειρα εvαvτίov τoυ.

S-1828

8.3.1970: Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΩΣ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ

Ο Μακάριος σπεύδει στο Νοσοκομείο Λευκωσίας για να βεβαιωθεί ότι θα δοθεί στον Παπαδογιάννη η καλύτερη ιατρική φροντίδα. Στη φωτογραφία μαζί με τον Παπαδογιάννη στο Χειρουργείο

Οι περίοικοι κοντά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, μόλις είδαν το ελικόπτερο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου να προσγειώνεται κάπως ανώμαλα μέσα στο κενό οικόπεδο το πρωί της 8ης Μαρτίου 1970, έσπευσαν αμέσως σε βοήθεια του.

Είδαν τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο να τρέχει για να απομακρυνθεί από το ελικόπτερο και τον Ζαχαρία Παπαδογιάννη, πιλότο του ελικοπτέρου, να προχωρεί για λίγο και μετά να σωριάζεται στο έδαφος.

Τρεις από τους περίοικους που νοήησαν τον Μακάριο:΄Αγησίλαος Παύλου, Αναστασία Παναγιώτου και Αντιγόνη Χριστοφόρου

Εσπευσαν κοντά τους και όταν ο Μακάριος τους ζήτησε τη βοήθεια τους αυτοί έσπευσαν με όλη τους την ψυχή να τον βοηθήσουν αψηφώντας τυχόν κινδύνους που τυχόν θα ελλόχευαν και για τους ίδιους εκείνη τη στγιμή.

Ετσι τοποθέτησαν τον Παπαδογιάννη σε ένα αυτοκίνητο και τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο. Ο ίδιος ο Μακάριος ανέβηκε σε ένα μικρό ιδιωτικό αυτοκίνητο και έσπευσε κι αυτός στο Νοσοκομείο για να βεβαιωθεί ότι θα προσφερόταν στον Παπαδογιάννη η καλύτερη δυνατή ιατρική περίθαλψη.

Εκεί βρισκόταν ο γιατρός Μαραγκός. Ηταν από τους καλύτερους χειρουργούς. Ο Μακάριος ήταν σίγουρος ότι βρισκόταν σε καλά χέρια ο πιλότος του ελικοπτέρου του.

Ενώ βρίσκονταν στο Νοσοκομείο εμφανίστηκε ο

Μετά το Νοσοκομείο ο Μακάριος επιστρέφει στη σκηνή του εγκλήματος και παρακολουθεί τους πυροσβέστες που εξετάζουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο ελικόπτερο του κατά την απόπειρα εναντίον του

υπεύθυνος της στρατιωτικής Φρουράς του Προεδρικού Μεγάρου, διοικητής των ΛΟΚ Δημήτρης Παπαποστόλου.

Ο γιατρός Μαραγκός αφηγήθηκε αργότερα:

"Οταν έφεραν τον Παπαδογιάννη στο Νοσοκομείο συνάντησα το Μακάριο σε ένα από τους διαδρόμους του Νοσοκομείου. Ηταν χλωμότατος και σοκαρισμένος. Τον οδήγησα στο γραφείο κι' αφού παραγγείλαμε καφέ κλειστήκαμε εκεί. Μου είπε να μην ανοίξω σε κανένα.

Ενώ μιλούσαμε κτύπησε η πόρτα, ρώτησα ποιος ήταν και μου απάντησε ο Παπαποστόλου.

Ο Μακάριος έμεινε για λίγο σκεπτικός και ύστερα μου είπε:

- Ανοιξε.

Ο Παπαποστόλου μπήκε ορμητικός, εξέφρασε συμπάθεια προς τον Αρχιεπίσκοπο κα προθυμοποιήθηκε να τον θέσει υπό την προστασία του.

- Δεν φεύγω απ' εδώ αν δεν έλθει η προσωπική μου φρουρά, τον αντίκοψε ο Μακάριος.

Ο Μακάριος υποψιαζόταν τον Παπαποστόλου κι ένα κύπριο (τον κατονόμασε) σαν υπεύθυνους της απόπειρας εναντίον του".

Ο Παπαποστόλου προέτρεψε τον Μακάριο να πάνε στο Προεδρικό κι' από εκεί να κάμει διάγγελμα. Ο Μακάριος, όμως, επέμενε να πάει στην Αρχιεπισκοπή. Κι' εκεί κατέληξε αφού στο μεταξύ ο γιατρός Μαραγκός τον διαβεβαίωσε ότι ο χειριστής του ελικοπτέρου του βρισκόταν σε καλά χέρια.

Εφυγαν με οδηγό του αυτοκινήτου που τους μετέφερε ένα αστυνομικό.

Οι υποψίες του Μακαρίου για τον Παπαποστόλου δεν ήταν τυχαίες. Ο αρχηγός των ΛΟΚ λίγο μετά την αναχώρηση του Μακαρίου για το Νοσοκομείο ακολουθώντας τον Παπαδογιάνη, έφθασε στη σκηνή κι έσπευσε να σβήσει τη μηχανή του ελικοπτέρου και στη συνέχεια αφού πληροφορήθηκε για τον τύχη του Μακαρίου κατευθύνθηκε κι αυτός στο Νοσοκομείο.

Σαν γύρισαν στην Αρχιεπισκοπή και ο Μακάριος πήγε ξανά κοντά στο ελικόπτερο ο Παπαποστόλου βρέθηκε και πάλι δίπλα του κρατώντας μάλιστα φανερά το πιστόλι του... Υστερα συνόδευσε τον Μακάριο στον Μαχαιρά με το προεδρικό αυτοκίνητο.