Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

17.2.1970: Τo Εθvικό Μέτωπo αvαστέλλει τη δράση τoυ διασπαζόμεvo σε φατρίες με πιo σκληρή τov Iερό Λόχo. Ο Πρόεδρoς Μακάριoς παρoυσιάζεται σίγoυρoς ότι η παραvoμία θα παταχθεί.

S-1821

17.2.1970: ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΠΑΖΟΜΕΝΟ ΣΕ ΦΑΤΡΙΕΣ ΜΕ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΛΟΧΟ. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΘΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 18 2 1970

Στις 30 Ιανουαρίου, 1970, ημέρα που εγκρίθηκε ο Νόμος για κράτηση την παρανόμων για τρεις μήνες χωρίς δίκη, στο πλαίσιο της πάταξης της τρομοκρατίας, το Εθνικό Μέτωπο με φυλλάδιο του που στάληκε στις εφημερίδες ανέφερε ότι ανέστελλε τη μαχητική του δράση.

Ωστόσο η Κυβέρνηση με δηλώσεις κυβερνητικών κύκλων, που σήμαιναν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος δεν ήθελε να παρουσιασθεί να κάνει δηλώσεις, ξεκαθάρισε ότι στόχος της παραμένει η παντελής εξάλειψη των παρανόμων οργανώσεων.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 27 2 1970

Ετσι μόλις το κείμενο του Νόμου που ενέκρινε η Βουλή έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος Μακάριος το υπέγραψε στις 31 Ιανουαρίου ώστε να εκδοθεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Στις 3 Φεβρουρίου 1970 ο Πρόεδρος Μακάριος προυσιάστηκε σίγουρος ότι η παρανομία θα πατασσόταν με τα μέτρα που πήρε το κράτος και χαρακτήρισε τα μέλη του Εθνικού Μετώπου προδότες της πατρίδας.

Ανέφερε σε συνέντευξη του στο περιοδικό "Επίκαιρα" των Αθηνών:

"Δεν θα ανησύχουν σοβαρώς εκ της από τινος υφισταμένης μεταξύ των Ελλήνων κυπρίων αναταραρχής εάν η Κύπρος δεν ήτο ως είναι σήμερον εμπερίστατος. Διά το μέλλον του, διά την εθνικήν του επιβίωσιν αγωνίζεται σήμερον ο κυπριακός ελληνισμός. Και ενώ διεξάγεται εθνικός αγών υπό συνθήκας αντιξόους, παρουσιάσθησαν δυστυχώς Ελληνες κύπριοι, οίτινες κατέφυγον εις την παρανομίαν και διά τρομοκρατικών πράξεων εδημιούργησαν κατάστασιν αναταραχής και ήνοιξαν ρωγμάς επικινδύνους εις εσωτερικόν μέτωπον,

Εχω την βεβαιότητα ότι η παρανομία συντόμως θα παταχθή, το λεγόμεμον Εθνικόν Μέτωπον ή οιαδήποτε άλλη παράνομος οργάνωσις εν Κύπρω ουδόλως τυγχάνουν της υποστηρίξεως του ελληνικού κυπριακού λαού, έστω και αν εμφανίζωνται υπό πατριωτικόν μανδύαν, αποδοκιμάζονται υπό της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, διότι έκδηλος είναι η προκαλουμένη υπό των τρομοκρατικών ενεργειών των εθνική ζημία. Και οργάνωσις στερουμένη λαϊκού ερείσματος δεν δύναται να έχη πολλάς ημέρας ζωής.

Δεν θα ήτο ως είπον, σοβαρά η ανησυχία μου από την δράσιν των παρανόμων οργανώσεων εάν οι δραστηριότητες των δεν συνέπιπτεν εις ώρας αγώνος και στιγμάς κρισίμους διά την Κύπρον. Και η ανησυχία μου δεν προέρχεται από την έκτασιν της δράσεως ή την αριθμητικήν δύναμιν των παρανόμων οι οποίοι οπωσδήποτε τελικώς θα παταχθούν, αλλ' από την τεραστίαν και ανεπανόρθωτον ζημίαν την οποίαν προεκάλεσαν λόγω της ευαισθήτου θέσεως την οποίαν ευρίσκεται σήμερον το κυπριακόν ζήτημα. Και πολύ μεγαλυτέρα της

Το Εθνικό Μέτωπο καταδικάζει την απόπειρα δολοφονίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου το Μάρτη του 1970

ανησυχίας μας είναι η θλίψις μας διότι υπάρχουν Ελληνες κύπριοι, έστω και ολίγοι, οι οποίοι διά των πράξεων των κατήντησαν προδόται της αγωνιζομένης πατρίδος των.

Ελέχθη ότι πατριωτικά ήταν τα ελατήρια της δραστηριότητας του Εθνικού Μετώπου και άλλων παρομοίας φύσεως οργανώσεων. Διά να μειώσω την θλίψιν μου δεν θα αποκλείσω την τοιαύτην άποψιν, ζοφερόν όμως διαγράφεται το μέλλον της Κύπρου, εάν είναι πολλοί οι τοιούτου είδους πατριώτας".

17 ΦΕΒΡΟΥΡΙΟΥ 1970: Ενώ το Εθνικό Μέτωπο ανακοίνωσε ότι ανέστελλε τη δράση του στις 17 Φεβρουρίου ομάδα ενόπλων ξανακτύπησε στα χωριά Φιλιά και Κυρά της περιοχής Μόρφου.

Στη Φιλιά οι ένοπλοι εισέβαλαν σε καφενείο και κούρεψαν τον κοινοτάρχη της κοινότητας Κ. Αλουπό κατηγορώντας τον ότι αγωνιζόταν εναντίον της Ενωσης.

Εξ άλλου στην Κυρά άγνωστοι έκλεψαν ένα πολυγράφο στις 25 Φεβρουαρίου από το σχολείο του χωριού.

Στις 8 Μαρτίου 1970 έγινε η δολοφονική απόπειρα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και το Εθνικό Μέτωπο έσπευσε από τους πρώτους να καταδικάσει την απόπειρα και ανακοίνωσε ότι θα αποκάλυπτε τους ηθικούς αυτουργούς:

"Καταδικάζομεν μετά βδελυγμίας και αποτροπιασμού την δολοφονικήν απόπειραν κατά της ζωής του Προέδρου Μακαρίου, ως εγκληματικήν πραξιν ψυχοπαθών ονταρίων αμέσως στρεφομένην εναντίον της εθνικής υποθέσεως της ελληνικής μας νήσου, της Ελλάδος και των θέσεων και επιδιώξεων του Ε.Μ.

Το προσφάτως συμπτυχθέν κοινόν μέτωπον Αγγλίας- Τουρκίας- Σοβιετικής Ενώσεως με τους εν τη νήσω πεμπτοφαλαγγίτας, ανθέλληνας, ανεξαρτησιοπλήκτους και κομμουνιστάς, ως εκτελεστικά όργανα, ευρίσκεται εν πλήρει δράσει, το Ε.Μ. απεκάλυψεν και κατήγγειλεν προς τον Κυπριακόν λαόν τα σκοτεινά σχέδια των και προειδοποίησεν ότι τυχόν προσπάθεια περαιτέρω εφαρμογής τούτων θα έχη ως αποτέλεσμα σοβαράς συνεπείας εκ των προτέρων προβλεπτάς.

Τους ηθικούς αυτουργούς και τα εκτελεστικά όργανα της βδελυράς αυτής ενεργείας, θα αποκαλύψωμεν και θα παραδώσωμεν εις το αιώνιον ανάθεμα του ελληνισμού ολοκλήρου. Η παραδειγματική και σκληρή τιμωρία των δέον να αναμένεται.

Εκφράζομεν την ημετέραν συμπάθειαν προς τον εξ Ελλάδος πιλότον του βληθέντος ελικοπτέρου, καθώς και προς την οικογένειάν του, ευχόμενοι δε ταχείαν ανάρρωσιν".

Αυτή την περίοδο στο Εθνικό Μετωπο αλληλοτρώγονταν με συγκρούσεις μεταξύ των στελεχών του με αποτέλεσμα αυτό μα δκασπασθεί και μια ομάδα του, η πιο δυναμική, να μετονομασθεί σε Ιερό Λόχο και η οποία ήθελε ακόμα δυναμική δράση.