Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

2.6.1970: Η κυβέρvηση αvτεπιτίθεται και παίρvει σκληρά μέτρα εvαvτίov τoυ Εθvικoύ Μετώπoυ και δίδει πρoθεσμία σε όσoυς κατέχoυv όπλα vα τα παραδώσoυv στo κράτoς εvώ η Βoυλή εγκρίvει Νόμo για τηv τρoμoκρατία και για τηv πρoληπτική κράτηση υπόπτωv.

S-1820

2.6.1970: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, ΔΙΔΕΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΟΠΛΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝΩ Η ΒΟΥΛΗ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ KAI ΓΙΑ THN ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΥΠΟΠΤΩΝ

ΑΓΩΝ 21 12 1969

Το Εθνικό Μέτωπο συνέχισε τη δράση του μέχρι τα μέσα του 1970.

Το κυριότερο γνώρισμα της δράσης του αυτή την περίοδο ήταν οι κλοπές μεγάλου αριθμού οπλισμού από αποθήκες της αστυνομίας.

Αυτό σήμαινε πολλά για το κράτος το οποίο αντέδρασε άμεσα.

Αυτά όλα συνέβαιναν καθώς το Μάρτη του 1970 έγιναν ακόμα δύο σοβαρά εγκλήματα τα οποία, ωστόσο, δεν είχαν σχέση με το Εθνικό Μέτωπο: Απόπειρα δολοφονίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στις 8 Μαρτίου 1970 και δολοφονία του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, σε μια εβδομάδα, στις 15 Μαρτίου 1970.

Χρονολογικά η αντεπίθεση του κράτους έγινε ως εξής:

31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1969: Στελέχη του Εθνικού Μετώπου επέδραμαν στο μεταλλείο Καλαβασού και αφού έξουδετέρωσαν το νυκτοφύλακα Στέλιο Οκκαρίδη, έκλεψαν 17 κιβώτια μέσα στα οποία υπήρχαν 2,450 ράβδοι δυναμίτιδας, 251 πυροκροτητές, 2,180 πόδια βραδύκαυστης θρυαλλίδας και 5,200 πόδια ηλεκτρικού καλωδίου.

7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1970: Είκοσι πέντε έως τριάντα προσωπιδοφόροι εισέβαλαν στο Ομοδος αφού απέκοψαν προηγουμένως τις τηλεφωνικές γραμμές με αποτέλεσμα το χωριό να απομονωθεί. Υστερα κάλεσαν τους θαμώνες των καφενείων του χωριού που βρίσκονταν γύρω από την πλατεία να τους παραδώσουν τα όπλα τους τα οποία είχαν εξασφαλίσει για την άμυνα τους από την τουρκική ανταρσία του 1963. Τα όπλα ήταν εγγεγραμμένα στο όνομα του κοινοτάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου και φυλάττοντο στο σπίτι του Χριστάκ Χαγολιάδη, ο οποίος μαζί με τους Πολύκαρπο Περδίκη και Μιχαήλ Αργυρού ήταν υπεύθυνη για τη φύλαξη και συντήρηση τους.

Η κλοπή έγινε λίγο μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Αθήνα ο οποίος βρισκόταν καθ' οδόν προς αφρικανικές χώρες (Ζανζιβάρη, Κένυα, Ζαμβία) και ο πρωθυπουργός της χούντας Γεώργιος Παπαδόπουλος με δήλωση του είχε κατεδικάσει στις 8 Ιανουαρίου 1970 τη δράση των παρανόμων.

Στο Γεώργιο Παπαδόπουλο υποβλήθηκε η ακόλουθη ερώτηση:

"Εις την Κύπρον κ. Πρόεδρε, υφίστανται από τινος παράνομοι οργανώσεις προβαίνουσαι εις πράξεις βίας και τρομοκρατίας. Οργάνωσις υπό το όνομα Εθνικόν Μέτωπον, βαρυνομένη με δολοφονικάς, εκρήξεις βομβών και δολιοφθοράς, παρουσιάζεται ως οργάνωσις πατριωτική και δημιουργεί την εντύπωσιν μεταξύ του ελληνικού λαού της Κύπρου ότι τυγχάνει ενθαρρύνσεως ή και υποστηρίξεως εξ Ελλάδος. Ποία η θέσις της ελληνικής Κυβερνήσεως, έναντι των εν Κύπρω παρανόμων οργνώσεων;".

Ο Παπαδπουλος απάντησε:

"Αι ενέργειαι τοιούτων οργανώσεων τυγχάνουν της πλήρους αποδοκιμασίας ημών, διότι όχι μόνον δεν προάγουν το εθνικόν θέμα της Κύπρου, αλλά δημιουργούν καταστάσεις αίτινες δύνανται να αποβούν προς ζημίαν τούτου, παρά πάσαν καταβαλλομένην προσπάθειαν και διαφαινομένην καλήν θέλησιν εκ μέρους όλων των ενδιαφερομένων μερών. Επιθυμώ να δηλώσω κατά τον πλέον κατηγορηματικόν τρόπον, ότι η Κυβέρνησις της Ελλάδος ουδεμίαν

ΑΓΩΝ 3 1 1970

παρέχει ή παρέσχε ποτέ ενθάρρυνσιν ή οιασδήποτε μορφής υποστήριξιν προς οιουδήποτε σκοπού ή τίτλου οργάνωσιν εν Κύπρω.

Η μόνη οργάνωσις με την οποίαν συνεργάζεται και προς την οποίαν συμπαρίσταται η κυβέρνησις της Ελλάδος εις ό,τι αφορά την διαχείρισιν του κυπριακού θέματος, και μόνον χωρίς να αναμιγνύεται επί ουδενός ετέρου εσωτερικού ζητήματος της νήσου είναι η υπό τον Αρχιεπίσκοπον οργάνωσις του Κυπριακού κράτους.

Εις ό,τι αφορά την συγκεκριμένην οργάνωσιν εις ην αναφέρεσθε και εις ην αποδίδετε τας μνημονευομένας εις την ερώτησιν σας πράξεις, πέραν των όσων προηγουμένως ανέφερον γενικώς διά πάσαν οργάνωσιν, ουδεμιάς, ουδέποτε, ουδαμόθεν ενθαρρύνσεως ή υποστηρίξεως έτυχεν εξ Αθηνών. Προσωπικώς εκφράζω και την έκπληξιν μου προ του σχήματος του τίτλου και των ενεργειών εις ας προβαίνει αύτη και πιστεύω ότι την ιδίαν έκπληξιν δοκιμάζει και οιοσδήποποτε λογικώς σκεπτόμενος άνθρωπος".

Η αντίδραση του προεδρεύοντος της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη μόλις ανέλαβε τα υνία από την αναχώρηση του Αρχιεπισκόπου στο εξωτερικό ήταν να δώσει οδηγίες για συγκέντρωση όλων των καταγεγραμμένων όπλων που βρίσκονταν στα χέρια των διαφόρων κοινοτήτων για τη δική τους ασφάλεια, ενώ ανέμενε τις εσηγήσεις του ελλαδίτη Β. Σακελλαρίου, εμπειρογνώμονα για αστυνομικά θέματα που περιόδευε αυτές τις μέρες την Κύπρο για ενημέρωση.

9 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ 1970: Το υπουργικό αποφάσισε να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα εναντίον των παρανόμων με την έγκριση τους, όμως, από τη Βουλή.

Με Νομοσχέδιο θα επιτρέπεται στην αστυνομία να προβαίνει σε προληπτική κράτηση σε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες ότι ενέχονται σε παράνομη δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα ο Γλαύκος Κληρίδης κινητοποίησε την αστυνομία η οποία άρχισε εφόδους και έρευνες σε σπίτια όπου υπήρχε υποψία ότι κρύβονταν όπλα.

Ο Γλαύκος Κληρίδης δέχθηκε τους δημοσιογράφους στην παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Επαμεινώνδα Κωμοδρόμου και ανέφερε ότι ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό, συμφωνούσε με τα λαμβανόμενα μέτρα.

Ακόμα προειδοποίησε ότι "δεν θα επιτρέψη εις τους παρανόμους να μετατρέψουν την Κύπρον εις κράτος ζούγκλας".

Ο Ε. Κωμοδρόμος ανακοίνωσε ότι αν χρειαζόταν θα καλείτο η Εθνική Φρουρά, σύμφωνα με τον Νόμο που είχε εγκριθεί από το Βουλή, για να ενισχύσει το έργο της αστυνομίας στην αντιμετώπιση της παρανομίας.

Οδηγίες του Εθνικού Μετώπου στα μέλη το Γεννάρη του 1970

16.1.1970: Ο υπουργός Εσωτερικών Επαμεινώνδας Κωμοδρόμος έδωσε στις 16 Ιανουαρίου προθεσμία μέχρι τις 25 του μήνα σε όσους κατείχαν παράνομο οπλισμό να τον παραδώσουν και προειδοποίησε όσους δεν θα το πράξουν ότι θα τιμωορύνται αυστηρά.

Ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών:

"Με την ευθύνην του υπουργού Εσωτερικών και Αμύνης διακηρύττω και επιιθυμώ να γίνη κοινή συνείδησις ότι η Κυβέρνησις απεφάσισε να μη επιτρέψη ύπερτατα συμφέροντα της Πατρίδας μας να διατρέξουν τον έσχατον κίνδυνον. Αποτελεί ζήτημα τιμής δι' αυτήν να κατοχυρώση πλήρως την ασφάλειαν της ζωής, της περιουσίας και της ελευθερίας των πολιτών. Αισθάνεται βαθύτατα επείγουσαν την ανάγκην να χωρήση χωρίς βραδύτητα εις το έργον της εμπεδώσεως της τάξεως και της αποκαταστάσεως του αισθήματος της ασφάλειας εις την χώραν μας.

Ουδείς άλλος εκτός της καθολικής οργανώσεως του λαού, η οποία ονομάζεται κράτος, δικαιούται να κατέχη όπλα ή πυρομαχικά. Ο παρανόμως κατέχων τοιαύτα τίθεται εν γνώσει του αντιμέτωπος προς την λαϊκήν κυριαρχίαν και την ελευθερίαν του λαού και το κράτος έχει υποχρέωσιν να επέμβη αποτελεσματικώς.

Εκτελών συνεπώς υποχρέωσιν ιεράν και καθήκον επιτακτικόν καλώ όλους ανεξαιρέτως τους κατέχοντας όπλα ή πυρομαχικά να παραδώσουν ταύτα εντός δέκα ημερών από σήμερον, ήτοι μέχρι της 25ης Ιανουαρίου εις τον πλησιέστερον δι' αυτούς αστυνομικόν στθαμόν, από τον οποίον και θα λάβουν σχετικήν απόδειξιν. Εάν οιοσδήποτε παραλείψη να παραδώση τον καθ' οιονδήποτε τρόπον ευρισκόμενον εις την κατοχήν του οπλισμόν, ούτος θα υποστή τας βαρείας συνεπείας του Νόμου. Η αστυνομία έλαβεν οδηγίας όπως αμέσως μετά την εκπνοήν της παρεχομένης προθεσμίας διεξάγη εκτεταμένας ερεύνας προς ανακάλυψιν και κατάσχεσιν του παρανόμως κατεχομένου οπλισμού και σύλληψιν και προσαγωγήν των παρανομούντων ενώπιον της δικαιοσύνης.

Δεν αμφιβάλλω ότι το κοινόν θα συνεργασθή προς εκπλήρωσιν του αναληφθέντος έργου, θέλω δε να πιστεύω ότι όλοι οι κατέχοντες όπλα θα συμμορφωθούν χάριν της ευνομίας και της ομαλότητος και της αποκασταστάσεως της εμπιστοσύνης εκ μέρους του λαού προς την

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 8 1 1970

Κυβερνητικήν εξουσίαν, προϋπόθεσιν απαραίτητον διά να καταστήσωμεν την χώραν μας ευτυχή και ευδαιμονούσαν και ικανήν να πραγματοποιήση τους μεγάλους σκοπούς της".

18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1970: Ο Πρόεδρος Μακάριος επιστρέφοντας από το ταξίδι του στο εξωτερικό διαβεβαίωσε ότι ενέκρινε οποιαδήποτε μέτρα εναντίον της παρανομίας τα οποία είχε δρομολογήσει ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας.

Ομως μόλις πάτησε το πόδι του στην Κύπρο ο Αρχιεπίσκοπος οι παράνομοι κτύπησαν και πάλι με μια εντυπωσιακή επιχείρηση εναντίον της λιμενικής αστυνομίας στη Λεμεσό και συναπεκόμισαν τρία όπλα Γκρίνερ, τρία στρατιωτικά τυφέκια, δυο περίστροφα και ποσότητα πυρομαχικών.

20 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ 1970: Ο Πρόεδρος Μακάριος σε συνέντευξη του στο Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) προειδοποίησε ότι "η Κυβέρνηση θα φανεί από τούδε αδίστακτη στη λήψη μέτρων εναντίον του Εθνικού Μετώπου ή άλλων παρανόμων οργανώσεων.

21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1970: Σε μια νέα εντυπωσιακή επιχείρηση έξι άνδρες του Εθνικού Μετώπου επετέθησαν εναντίον αστυφυλάκων που εκτελούσαν χρέη φρουρού στην επαρχιακήν Διοίκησιν Λεμεσού και αφού τους αφώπλισαν τους έδεσαν σε σιδερένιο πάασσαλο κι' εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με την αστυνομία ο αστυνομικός Γιαννάκης Ηλία έφερε περίστροφον και φορητόν ασύρματον και ο αστυνομικός Ιγνάτιος Ονουφρίου και έφερε περίστροφον.

22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1970: Η Αστυνομία βρήκε στην περιοχή του υδατοφράκτη Καλοπαναγιώτη μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών. Η ανεύρεση τους κατέστη δυνατή ύστερα από πληροφορία που δόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Γλαύκο Κληρίδη.

ΑΓΩΝ 11 1 1970

25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1970: Ο Πρόεδρος της Βουλής Γλαύκος Κληρίδης αποκαλύπτει ότι το Εθνικό Μέτωπο προβαίνει σε στελέχωση ομάδων για να κτυπήσει στη Λευκωσία. Μιλώντας σε μνημόσυνο πεσόντων στην Ομορφίτα κατά τις συγκρούσεις του 1963 ανέφερε για τους παράνομους:

"Εάν επιτραπή η συνέχισις της σημερινής εσωτερικής καταστάσεως, της οποίας το κύριον χαρακτηριστικόν είναι η διάπραξις εγκληματικών πράξεων, υπό παρανόμου οργανώσεως φερούσης το όνομα Εθνικόν Μέτωπον, υπό το πρόσχημα της δήθεν προωθήσεως εθνικών επιδιώξεων, η διπραγματευτική θέσις της ελληνικής πλευράς καθίσταται ολοέν δυσχερεστέρα, οι θέσεις μας επί θεμάτων εσωτερικής ασφαλείας επισφαλείς και άνευ δυνατότητος υποστηρίξεως εν τέλει δε και αυτή αύτη η συνέχισις των ενδοκυπριακών συνομιλιών, προβληματική.

Ενδεχομένη διακοπή ή αποτυχία των ενδοκυπριακών συνομιλιών, λόγω της δημιουργηθείσης εσωτερικής μας καταστάσεως, θα βαρύνη εξ ολοκλήρου την ελληνικήν πλευράν και θα μας αφήση διεθνώς εκτεθειμένους.

Η συνέχισις των παρανόμων ενεργειών θα δημιουργήση την εντύπωσιν υπάρξεως πλήρους εσωτερικού χάους και αναρχίας, αδυναμίας της κυβερνήσεως να επιβάλη τον νόμον και την τάξιν και ανικανότητος να αυτοκυρνηθώμεν γεγονός το οποίον δεν θα οδηγήση εις την ποθητήν ένωσιν, αλλά με μαθηματικήν ακρίβειαν εις την απεχθή διχοτόμησιν της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος κατεδίκασε το ούτω καλούμενον Εθικόν Μέτωπον, χαρακτηρίσας ορθώς την δράσιν του ως προδοτικήν. Ο πρωθυπουργός της Κυβερνήσεως της μητρός πατρίδος κατεδίκασε ωσαύτως το Εθνικόν Μέτωπον, παρά ταύτα η οργάνωσις αύτη ενέτεινε την δράσιν της, προβαίνει εις νέαν στελέχωσιν των ομάδων κρούσεως της και ετοιμάζει σχέδιον δράσεως και διά την επαρχίαν Λευκωσίας.

Εξ αδιασείστων στοιχείων τα οποία κατέχω, εξεδόθησαν ήδη διαταγαί εις τας ομάδας κρούσεως της παρανόμου οργανώσεως, όπως προβούν εις δολιοφθοράς εις την υφαρπαγήν οπλισμού διά καταδρομικών ενεργειών εναντίον αστυνομικών σταθμών εις την υφαρπαγήν ασυρμάτου και εκρηκτικών υλών και εις τον αφοπλισμόν και εξευτελισμόν των οργάνων του νόμου και της τάξεως.

Πιστεύω ότι διά να αποφευχθή η εθνική συμφορά εις την οποίαν οδηγούμεθα υπό των πράξεων των παρανόμων, επιβάλλεται η λήψις δρακοντείων μέτρων. Δεν είναι δυνατόν, λόγω υπερβολικής ευθιξίας ως προς την δημοκρατικότητα ή μη ωρισμένων μέτρων, να επιτρέψωμεν εις την παρανομίαν να μας οδηγήση εις τον ενταφιασμόν του εθνικού μας προβλήματος και να αποβούν μάταιοι οι αγώνες του ελληνικού λαού της Κύπρου και αι θυσίαι των ηρώων του απελευθερωτικού μας αγώνος.

Είμαι βέβαιος ότι ο κυπριακός λαός με την πολιτική ωριμότητα, η οποία τον διακρίνει, αντιλαμβάνεται την ανάγκην λήψεως δραστικών και αυστηρών μέτρων διά την αποσόβησιν των κινδύνων οι οποίοι απειλούν την ιδιαιτέραν μας πατρίδα.

29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1970: Η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει το πολυσυζητημένο Νομοσχέδιο Περί προλήψεως Αδικημάτων Βίας, το οποίο επιτρέπει στην Κυβέρνηση να

ΑΓΩΝ 14 1 1970

διαλύσει ουσιαστικά την παράνομη οργάνωση Εθνικό Μέτωπο και να εμπεδώσει το νόμο και την τάξη.

Η διάρκεια του Νόμου ήταν για έξι μήνες.

Στην αιτιολογική έκθεση του Γενικου Εισαγγελέα που συνόδευε το Νομοσχέδιο αναφερόταν ότι με αυτό δεν θίγεται η προσωπική ελευθερία του πολίτη.

Ανέφερε ο Κρίτων Τορναρίτης:

"Η προσωπική ελευθερία ένα των πολυτιμοτέρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων τυγχάνει τριπλής διασφαλίσεως εν Κύπρω, ήτοι διά του άρθρου 11 του Συντάγματος, του άρθρου 5 της Ευρωπαϊκής συνθήκης περί Προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και Θεμελιωδών Ελευθεριών κυρωθείσης υπό του νόμου 39 του 1962 και του άρθρου 9 του διεθνούς συμφώνου περί αστικών και Πολιτικών δικαιωμάτων κυρωθέντος υπό του νόμου 14 του 1969.

Εις ας περιπτώσεις υφίσταται εύλογος βάσις, να πιστεύεται ότι πρόκειται να διαπραχθή αδίκημα βίας ως εν τω νομοσχεδίω ορίζεται τότε ο δικαστής επί τη ενόρκω προς τούτο πληροφορία δύναται να εκδώση δικαστικόν ενταλμα προς σύλληψιν του περί ου πρόκειται προσώπου.

Η περίοδος της τοιαύτης κρατήσεως δεν δύναται να υπερβή τους τρεις μήνας (ως και εις τη άλλην περίπτωσιν της παραγράφου 6) εάν όμως εν τω μεταξύ ο κινδυνος διαπράξεως του αδικήματος έχει παρέλθη τότε το διάταγμα δύναται να ανακληθή καθ' οιονδήποτε προγενέστερον χρόνον.

3. Εναντίον διατάγματος κρατήσεως χωρεί και εις τας άλλας περιπτώσεις, το ειδικόν μέτρον της εφέσεως ασκούμενον κατά την διαδικασίαν ως και εις την περίπτωσιν ποινικής εφέσεως κατ' αποφάσεως επαρχιακού διακστηρίου.

Ο προτεινόμενος νόμος αποσκοπεί εις τον έλεγχον της δημιουργηθείσης καταστάσεως λόγω των αλλεπαλλήλων τρομοκρατικών ενεργειών και άλλων πράξεων βίας".

Υπέρ του Νομοσχεδίου τάχθηκαν 17 βουλευτές, περιλαμβανομένου και του Προέδρου του Σώματος Γλαύκου Κληρίδη.

Επτά βουλευτές τάχθηκαν εναντίον (Α. Γιάγκου, Βάσος Λυσσαρίδης, Κώστας Χριστοδουλίδης, Γ. Τζιρκώτης, Παύλος Παυλάκης, Ν. Αγγελίδης και Πέτρος Στυλιανού) ενώ τέσσερις έδωσαν λευκή ψήφο (Γ. Σάντης, Π. Τουμαζής, Γ. Ποσκώτης και Χαρίδημος Χατζηχάρος).

Ο Ανδρέας Γιάγκου τάχθηκε εναντίον της έγκρισης του Νόμου και ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει στη διάθεση της αρκετούς νόμους για να εκτελέσει το έργο της και παρατήρησε

ΑΓΩΝ 16 1 1970

ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι ένδειξη του ότι "το κράτος απώλεσε τον έλεγχον εις την Νήσον".

Πρέπει είπε οι αρμόδιοι να εξετάσουν τους λόγους της μη εφαρμογής των υφισταμένων Νόμων και πρόσθεσε:

" Ζητεί η Κυβέρνησις νέους νόμους, όμως ουδείς δύναται να εγγυηθή ότι αι πληροφορίαι βάσει των οποίων θα διενεργούνται αι κρατήσεις, δεν θα έχουν ως κίνητρα αντιζηλίας και πάθη. Διά λόγους αρχής χαρακτηρίζω το Νομοσχέδιον ανελεύθερον και άχρηστον μη δυνάμενον να εγγυηθή ασφάλειαν εις την νήσον, διά της εφαρμογής των προνοιών του Νομοσχεδίου θα οξυνθή έτι περαιτέρω η εσωτερική κατάστασις και θα δημιουργηθούν στρατόπεδα συγκεντρώσεων".

Ο Πέτρος Στυλιανού είπε ότι οι τροποποιήσεις που έγιναν στο νομοσχέδιο θα συντείνουν στη διέγερση των παθών και καθόλου στην εξομάλυνση της κατάστασης.

Ακόμα κάλεσε την Κυβέρνηση να αναλάβει έντονη δράση εναντίον των παρανόμων.

Ο Βάσος Λυσσαρίδη είπε ότι απαίτηση του λαού είναι να παταχθεί η παρανομία.

Πρόσθεσε:

Είναι παλλαϊκή απαίτησις όπως διερευνηθούν τα αίτια της δημιουργίας της παρανομίας, η εξάλειψις των οποίων θα οδηγήση εις την επάνοδον εις την ηρεμίαν.

Το Δημοκρατικόν Κίνημα τάσσεται υπέρ της ομαλότητος και της παρατάξεως της τρομοκρατίας και πιστεύει ότι η διάβρωσις του εσωτερικού μετώπου οδηγεί εις αντεθνικάς και αντιλαϊκάς λύσεις. Κατά της τρομοκρατίας κύριον όπλον είναι η εδραίωσις των γνησίων δημοκρατικών θεσμών.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης αναφέρθηκε στην αστυνομία και είπε ότι "εις αυτήν υπάρχει σήψις" και ο λαός ζη υπό άγχος αστυνομικού κράτους.

Τέλος είπε ότι με το νομοσχέδιο θα πληγεί η δημοκρατία και οι πρόνοιες του δυνατόν να χρησιμοποιηθούν εναντίον πολιτικών αντιπάλων.

Ο Λέλλος Δημητριάδης απάντησε στο Βάσο Λυσσαρίδη:

"Αδυνατώ να αντιληφθώ πως θα παράσχωμεν βοήθειαν εις την Εκτελεστικήν Εξουσίαν εάν δεν ψηφίσωμεν το Νομοσχέδιον πράττοντες ως εζήτησεν ο Πρόεδρος Μακάριος. Εις μίαν έννομον πολιτείαν μία ομάς διά παρανόμων μέσων, ανεξαρτήτως των προτασσομένων υπ' αυτής ελατηρίων, προσπαθεί να ανατρέψη το κράτος. Αι πράξεις των παρανόμων αποσκοπούν εις την γελοιοποίησιν και την ανατροπήν του κράτους. Εάν ανατραπή το κράτος δεν θα έχωμεν δημοκρατίαν, ούτε θα ακούωμεν ομιλίας περί δημοκρατίας αλλά θα έχωμεν την ησυχίαν ενός νεκροταφείου. Το Νομοσχέδιον ευρίσκεται εντός των συταγματικών πλαισίων.

Τέλος ο Λέλλος Δημητριάδης εισηγήθηκε έγκριση του Νομοσχεδίου και κατέληξε ότι τότε μόνο θα δικαιούμεθα να ζητήσουμε τη λήψη "υπό της κυβερνήσεως παντός μέσου προς πάταξιν της τρομοκρατίας".

Ο Εζεκίας Παπαϊωάννου (Γ.Γ. του ΑΚΕΛ) είπε:

" Η υπονομευτική τρομοκρατική δραστηριότης που ανέπτυξαν μέχρι σήμερον οι παράνομοι είχεν ως συνέπειαν τον εξοπλισμόν των εχθρών της Κύπρου με επιχειρήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη υπ' αυτών διά να καταδείξουν ότι δεν υφίσταται κυπριακόν κράτος και ότι η Κύπρος χρειάζεται την κηδεμονίαν ξένων κρατών, εδημιουργήθη εις τον Κυπριακόν λαόν το ασθημα της ανασφάλειας της αβεβαιότητος και ωρισμένα κρατικά όργανα είτε παρεσύρθησαν υπό των παρανόμων φασιστικών οργανώσεων είτε ουδετεροποιήθησαν.

ΑΓΩΝ 10 7 1970

Η ζημία που έχει ήδη προκληθή εις την Κύπρον και την Κυπριακήν υπόθεσιν είναι πράγματι ανυπολόγιστος, συνέχισις της τοιαύτης τρομοκρατικής δρατηριότητος θα ωδήγει αναποφεύκτως εις καταστάσεις αναρχίας και πολιτικής κρίσεως, θα ωδήγει με μαθηματικήν ακρίβειαν εις τον διαμελισμόν της Κύπρου.

Δεν είναι δυνατόν εις αυτόν τον τόπον να υπάρχουν παρακράτη. Εν είναι το κράτος, μία η κρατική εξουσία και αυτή πρέπει να στηρίζεται εις την λαϊκήν ετυμηγορίαν. Μία δύναται να είναι η Κυβέρνησις και ουχί δύο, τρεις ή και περισσότεραι. Μία η νομοθετική εξουσία, η δικαστική εξουσία, η αστυνομία και ενιαία τα όργανα του κράτους.

Αυτοί οι οποίοι εμφανίζονται υπό ποικιλωνύμους τίτλους έχουν καταρρακώσει και χάρτας ανθρώπων δικαιωμάτων και συντάγματα και νόμους και δημοκρατικά δικαιώματα και τα έρριψαν με τας σφαίρας και τας βόμβας σφαδάζοντα εις το σώμα της Κύπρου. Νόμος δι' αυτούς δεν είναι ο δημοκρατικός νόμος που θεσπίζεται υπό της Βουλής των αντιπροσώπων βάσει επισταμένης μελέτης και συζητήσεως, αλλά η δυναμίτις, το στέγκαν, η χειροβομβίς, δικαιοσύνη δι' αυτούς δεν είναι τα νόμιμα δικαστήρια της Δημοκρατίας αλλά ο φασιστικός ετσιθελισμός όπου αποφασίζει και εκτελεί κατά βούλησιν".

Το Νομοσχέδιο, κατέληξε ο Εζεκίας Παπαϊωάννου, αποτελεί όπλο για την προάσπιση της Δημοκρατίας και της Κυπριακής υπόθεσης η οποία διέρχεται κρίσιμη φάση, στρέφεται εναντίον εκείνων που δεν σέβονται το σύνταγμα, τη Βουλή και το κράτος, σχεδιάζουν πολιτικές δολοφονίες και συμμετέχουν σε συνωμοσίες για την ανατροπή του Προέδρου Μακαρίου

Ο Γ. Τζιρκώτης τάχθηκε εναντίον του Νομοσχεδίου.

Η αξιοθρήνητη κατάσταση που επικρατεί στη νήσο είπε, "είναι αποτέλεσμα παλαιών λαθών". "Ενα κράτος διά των νόμων του έχει την δυντότητα να μεγαλουργήση όταν η Κυβέρνησις του είναι ανταξία", πρόσθεσε.

Ο Γλαύκος Κληρίδης αντέκρυσε ισχυρισμούς για τον κίνδυνο δημιουργίας στρατοπέδων συγκέντρωσης ή για ηρωοποίηση αυτών που θα συλλαμβάνονταν.

Πρόθεση, είπε, είναι η κράτηση προσώπων εναντίον των οποίων υπιάρχουνι εύλογες υποψίες ότι προτίθενται να προβούν σε πράξεις βίας.

Πρόσθεσε: "Υπάρχει η εντύπωσις ότι το Εθνικόν Μέτωπον αποτελείται από πρόσωπα τα οποία χάριν της εξυγιάνσεως της κρατικής μηχανής και απομακρύνσεως εκ της Κυβερνήσεως ανεπιθυμήτων προσώπων, ανέλαβον την παράνομον δράσιν. Εάν είχον σκοπόν να κατηγορήσουν πρόσωπα ότι ακολούθουν αντεθνικήν πολιτικήν, τότε διατί δεν εδημιούργησαν νόμιμον πάταξιν και διά δημοκρατικών μεθόδων να εξηγιάνουν την κατάστασιν " ρώτησε ο Γλαύκος Κληρίδης που τάχθηκε υπέρ της έγκρισης του Νομοσχεδίου.