Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

1.5.1969: Τo Εθvικόv Μέτωπov απειλεί δημoσιoγράφoυς. Αvάμεσα σ' αυτoύς oι Διoμήδης Γαλαvός, Χριστάκης Κατσαμπάς, Φιφής Iωάvvoυ, Αvδρέας Κυριάκoυ (Τζιωvής) και o φωτoρεπόρτερ και εκδότης Χαράλαμπoς Αβδελλόπoυλoς

S-1815

1.5.1969: ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΕΙΛΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ. ΑΝΑΜΕΣΑ Σ'ΑΥΤΟΥΣ ΟΙ ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ, ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ, ΦΙΦΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ (ΤΖΙΩΝΗΣ) ΚΑΙ Ο ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΚΑΙ ΕΚΔΟΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΒΔΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Διομήδης Γαλανός

Το Εθνικό Μετωπο συνέχιζε να απειλεί τους πάντες και τα πάντα. Ανάμεσα σ' αυτούς που δέχθηκαν τις απειλές του ήταν και δημοσιογράφοι και οι διοικητής του Συνεργατικού Κινήματος Ανδρέας Αζίνας.

Ενας από τους πρώτους ανθρώπους του Τύπου ήταν ο ελλαδίτης φωτορεπόρτερ Χαράλαμπος Αβδελλόπουλος, εκδότης του περιοδικού "Ο Κοσμος Σήμερα".

Το περιοδικό στην έκδοση του στα τέλη Απριλίου αποκάλυπτε ότι ενα δραστήριο στέλεχος του Εθνικού Μετώπου, είχε αποσπάσει εκβιαστικά χρήματα από ορισμένους εμπόρους.

Χρ. Κατσαμπάς

Το Εθνικό Μέτωπο με φυλλάδιο του την 1η Μαϊου 1969 απειλούσε απροκάλυπτα τον Χαράλαμπο Αβδελλόπουλο και τον Χριστάκη Κατσαμπά, πρώην κομμουνιστή (οι κομμουνιστές ήταν οι μεγαλύτεροι εχθροί του Εθνικού Μετώπου) και πρόεδρο της Ενωσης Συντακτών που συνεργαζόταν με το περιοδικό.

Στον Χαράλαμπο Αβδελλόπουλου ταχυδρομήθηκε απόφαση για την εκτέλεση του:

"Εφθασε η ώρα διά να απαλλαγή ο κυπριακός Ελληνισμός από ένα κάθαρμα και συκοφάντην του ιερού του αγώνος.

Καταχράστε την φιλοξενίαν του νησιού μας.

Αν συνεχίσετε την προδοτικήν δραστηριότητα σας, η απόφασις διά την εκτέλεσιν σας, έχει ήδη ληφθή υπό της οργανώσεως και ημείς θα φέρουμε την ευθύνη ακεραίαν.

Αναμένετε μας.

ΕΘΝΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ".

Το Εθνικό Μέτωπο εξέδωσε παράλληλα και ανακοίνωση με την οποία διέψευδε τα όσα έγραφε το περιοδικό:

"Το Εθνικόν Μέτωπον προκαλεί τους συντάκτες του περιοδικού να κατονομάσουν αμέσως τους εκβιασθέντας και εκβιάσαντας. Να τους καταγγείλουν εις την Αστυνομίαν από όπου ημείς θα πληροφορηθώμεν τα ονόματά των... δίδομεν τον λόγον μας ότι εφ' όσον θα υπάρχουν εκβιασταί, θα γνωρίσουν την σκληρότητα της τιμωρίας μας.

Επειδή όμως τοιαύτα υποκείμενα δεν εκτρέφει η ιδική μας οργάνωσις και δεν υπάρχουν προκαλούμεν τους συντάκτας του Περιοδικού να επανορθώσουν αμέσως την πράξιν των, βγάζοντες την γλώσσαν των και γλείφοντες το σίελον της συκοφαντίας των, με οίους τρόπους είναι συνηθισμένοι να κάμνουν. Το Εθνικόν Μέτωπον δεν θα επανέλθη επί της προσκλήσεως του και αναμένει. Αλλως οι συκοφάνται ας αναμένουν εκείνοι...."

Το περιοδικό δεν φοβήθηκε και επανήλθε στην επόμενη έκδοση του με άλλες αποκαλύψεις:

"Ο Αρχηγός του Εθνικού Μετώπου αφού μαζί του υπήρχαν και τέσσερις άλλοι στο συμβούλιο της ηγεσίας του, δεν έχει προσφέρει εις την πατρίδα ούτε κατά την διάρκειαν του αγώνος της ΕΟΚΑ, ούτε εις τον σημερινόν αντιθέτως δε και εις τας δύο περιπτώσεις εκρύπτετο.

Και τώρα, αν κατόρθωσε να παρασύρη γύρω τους τρεις αγνούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ, δεν σημαίνει ότι έχει γίνει ο ίδιος αγωνιστής και πατριώτης. Ελπίζομεν να έχη αντιληφθη ότι γνωρίζομεν ΠΟΙΟΣ είναι όπως καλώς τον γνωρίζει και ο Μακαριώτατος, που γνώριζε επίσης για τους εκβιασμούς πλουσίων να κάμουν εισφορές. Διατί δεν απετάθη εις τον Μακαριώτατον ο

Φιφής Ιωάννου

παριστάνων τον γενναίον αγωνιστήν και πατριώτην πατριδοκάπηλος αρχηγός του δήθεν "Εθνικού Μετώπου" να ζητήση πληροφορίας και αφήνει υπονοούμενα ότι η Αστυνομία είναι δική του;".

Νέες απειλές εναντίον δημοσιογράφων απηύθυνε το Εθνικό Μέτωπο ύστερα από μερικούς μήνες και στρέφονταν εναντίον ανθρώπων τόσον του ΡΙΚ όσο και των εφημερίδων.

Σε φυλλάδιο του με τίτλο "ψυχολογικός πόλεμος του κομμουνισμού μέσω του Κυπριακού Τύπου και του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου" έγραφε:

Αντρέας Κυριάκου Τζιωνής

" Ο ορθοφρονών εις την συντριπτικήν πλειοψηφίαν του Κυπριακός λαός υφίσταται από ετών μίαν άνευ προηγουμένου απάτην. Μίαν τρομακτικήν υπόσκαψιν των ιδανικών του. Είναι υποχρεωμένος να διαβάζη και να αποδέχεται καλοπίστως ό,τι του προσφέρει μια μεγάλη μερίς των εφημερίδων του, αι οποίαι εμφανίζονται ως "Εθνικόφρονες", "δεξιαί" και εν πάση περιπτώσει μη κομμουνιστικαί. Εις την πραγματικότητα όμως διευθύνονται υπό δεδηλωμένων κομμουνιστών ινστρουκτόρων και ελέγχονται σταθερώς υπ' αυτών".

Με το φυλλάδιο κατηγορούνται οι Διομήδης Γαλανός, Χριστάκης Κατσαμπάς, Φιφής Ιωάννου και Ανδρέας Κυριάκου Τζιωνής ότι ποτέ δεν είχαν αποκηρύξει τον κομμουνισμόν και καλούνταν οι εκδότες των εφημερίδων να τους απολύσουν:

" Τα παλαιά αυτά στελέχη του κομμουνισμού, όχι μόνον εις καμμίαν περίπτωσιν δεν απεκήρυξαν ή έδειξαν τουλάχιστον εμπράκτως ότι μετέβαλον ιδέας, αλλ' αντιθέτως την κομμουνιστικήν των ιδεολογίαν την διατηρούν ακεραίαν, διακηρύσσοντες αυτήν δημοσίως... Εκείνο το οποίον προφασίζονται είναι η διαφωνία των εις θέματα τακτικής και άλλα τινά επουσιώδους σημασίας προς την επίσημον ηγεσίαν του Κυπριακού κομμουνισμού, δηλαδή του ΑΚΕΛ".

ΑΓΩΝ: Διευθυντής Διομήδης Γαλανός, πρώην αρχισυντάκτης του "Δημοκράτη", εκφραστικού οργάνου του ΑΚΕΛ, προ της εκδόσεως της "Χαραυγής". Πρώην αρχισυντάκτης της ΜΑΧΗΣ, παλαιός και αμετανόητος κομμουνιστής. Την ιδιότητα του αυτή επεβεβαίωσε και επανέλαβε ως μάρτυς υπερασπίσεως της εφημερίδος "Τελευταία Ωρα" εις δίκην λιβέλλου εκδικασθείσαν εν Λεμεσώ το 1965.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αρχισυντάκτης Χριστάκης Κατσαμπας, πρώην Γ.Γ. της Κομμουνιστικής οργανώσεως νεολαίας ΑΟΝ (Ανορθωτική Οργάνωσις Νέων) προκατόχου της σημερινής ΕΔΟΝ. Την κομμουνστικήν του ιδιότητα δεν ηρνήθη ενώπιον κυπριακού δικστηρίου το παρελθόν έτος κατά την διάρκειαν δίκης διά δυσφημητικόν δημοσίευμα το οποίον έγραψεν ούτος εναντίον της Εθνικής Φρουράς.

Μνημονεύομεν και την εβδομαδιαίαν εφημερίδα ΚΥΠΡΟΝ της οποίας τυγχάνει διευθυντής ο διαβόητος Χριστάκης Κατσαμπάς που επίσης ήταν επικεφαλής του περιοδικού "Ο Κόσμος Σήμερα".

ΜΑΧΗ: Αρχισυντάκτης Φιφής Ιωάννου, πρώην Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. Αμετανόητος και ούτος κομμουνιστής επί σειράν ετών διευθυντής της κομμουνιστικο-καθοδηγουμένης εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προκάτοχος του κ. Κατσαμπά. Ευχόμεθα όπως ο κ. Σαμψών, δεδοκιμασμένος πατριώτης και σκληρός μαχητής της ΕΟΚΑ αποφύγη το προηγούμενον του Διομήδη Γαλανού και τον κατήφορον εις τον οποίον ωδήγησε την εφημερίδα του.

ΡΙΚ: Δυστυχώς η κατάστασις δεν είναι καλυτέρα εις το Ραδιοφωνικόν Ιδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ). Περιοριζόμεθα μόνον εις δύο σημαίνοντα κομμουνιστικά στελέχη τα οποία κατέχουν νευραλγικάς θέσεις εις το Ιδρυμα. Ούτοι είναι ο Ανδρέας Κυριάκου (ο επιλεγόμενος Τζιωνής) κομμουνιστής σεσημασμένος από των γυμασιακών θρανίων, διευθύνων σήμερον το Τμήμα

Χαράλαμπος Αβδελόπουλος

Ειδήσεων της Κυπριακής Τηλεόρασεως και ο Τάσος Γεωργίου, απόφοιτος κομμουνιστικού πανεπιστημίου, παραγωγός του Ραδιοφώνου και της Τηλεοράσεως".

Ενας άλλος που δέχθηκε τη μήνιν του Εθνικού Μετώπου ήταν ο Ανδρέας Αζίνας Διοικητής Συνεργατικής Ανάπτυξης.

Σε φυλλάδιο του Εθνικού Μετώπου επισυναπτόταν εμπιστευτική έκθεση του υπουργού Οικονομικών Ρένου Σολομίδη, ο οποίος υπό την ιδιότητα του ως προσωρινού υπουργού Εμπορίου το 1968 είχε διερευνήσει τις δραστηριότητες του Συνεργατισμού.

Το Εθνικό Μέτωπο ζητούσε διερεύνηση των δραστηριοτήτων στο Συνεργατισμό και το διορισμό διερευνητικής επιτροπής "εξ αδεκάστων και αμερολήπτων προσώπων" ενώ παράλληλα προειδοποιούσε ότι "θα αναμείνωμεν τα αποτελέσματα των επισήμων ανακρίσεων, υποσχόμεθα δε ότι εάν δεν ικανοποιηθώμεν, θα επανέλθωμεν με νέα στοιχεία".