Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

22.5.69:Σε έκθεση τoυβoυλευτή Λ.Δημητριάδη στηΒoυλή παρατίθεται τoιστoρικό της ίδρυσης της oργάvωσης Εθvικόv Μέτωπov καιτovίζεται ότι η παράvoμη oργάvωση μεφυλλάδιo της απειλεί vα εκτελέσει αξιωματoύχoυς τoυκράτoυς, oι oπoίoι κατεχράσθησαv τωv θέσεωv τoυς

S-1814

22.5.1969: ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΛΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΕΧΡΑΣΘΗΣΑΝ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥΣ

Λέλλος Δημητριάδης

Η δράση της παράνομης Οργάνωσης Εθνικόν Μέτωπον ανάγκασε τον Πρόεδρο Μακάριο να κινητοποιηθεί και να αναλάβει δράση.

Στις 14 Μαϊου 1969 συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη από Ανώτερους αξιωματικούς της Αστυνομίας στην οποία παρέστησαν επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών Επαμεινώνδας Κωμοδρόμος και ο αρχηγός της αστυνομίας Χαράλαμπος Χασάπης.

Επίσημη ανακοίνωση ανέφερε ότι "κατά την σύσκεψιν αντηλλάγησαν απόψεις επί της δυσαρέστου καταστάσεως ήτις εδημιουργήθη ως εκ της παρουσίας παρανόμων οργανώσεων και ελήφθησαν ωρισμέναι αποφάσεις υπέρ του καλυτέρου δυνατού τρόπου ενεργείας προς αντιμετώπισιν οιασδήποτε παρανομίας".

Ταυτόχρονα και η Βουλή άρχισε να ανησυχεί για τη δράση των παρανόμων και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Λέλλος Δημητριάδης ανέλαβε πρωτοβουλία για συζήτηση της δράσης του Εθνικού Μετώπου στο Σώμα.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο Λέλλος Δημητριάδης ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στις 15 Μαϊου, επομένης της ευρείας σύσκεψης στο προεδρικό, ο οποίος ανέφερε ότι η Επιτροπή "συνελθούσα χθες κατόπιν προσκλήσεως του, επελήφθη του θέματος "η δημιουργηθείσα κατάστασις κατόπν της εξαγγελίας της ιδρύσεως παρανόμων οργανώσεων εν Κύπρω".

Ο Λέλλος Δημητριάδης πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα όπως κατ' αρχήν ζητήσει όπως ενημερωθεί από τους αρμοδίους για το θέμα της ίδρυσης των παράνομων οργανώσεων πριν από τη λήψη απόφασης για την περαιτέρω διαδικασία.

Ο Λέλλος Δημητριάδης προχώρησε σε όλες τις διαδικασίες και αφού κάλεσε στην Επιτροπή αρμόδιους για θέματα ασφάλειας όπως ο υπουργός Εσωτερικών και ο αρχηγός της αστυνομίας οδήγησε το θέμα στη Βουλή.

Σε έκθεση της Επιτροπής Εσωτερικών που κατέθεσε στη Βουλή ο Λέλλος Δημητριάδης αναφερόταν ότι η επιτροπή θεωρούσε εντελώς απαράδεκτη την ύπαρξη παράνομων οργανώσεων στην Κύπρο.

Υπογράμμιζε ακόμα ότι οποιαδήποτε μυστική ή παράνομη οργάνωση σε οποιαδήποτε παλιτική παράταξη και αν ανήκει ή διατείνεται ότι ανήκει, δεξιά ή αριστερα, "είναι ως εκ της φύσεως της εξ αρχής καταδικαστέα και και ουχί μόνον η ύπαρξις αυτής καθ' εαυτής, αλλά και αι οιαιδήποτε ενέργειαι της κατά μείζονα δε λόγον αι πράξεις βίας ή απειλαί διά πράξεις βίας".

Στην έκθεση της Επιτροπής Εσωτερικών και Αμύνης επί του θέματος "η δημιουργηθείσα κατάστασις κατόπιν της εξαγγελίας περί ιδρύσεως παρανόμων οργανώσεων εις την Κύπρον" ο Λέλλος Δημητριάδης είπε ότι η Επιτροπή προέβη στις πιο πάνω διαπιστώσεις για δύο κυρίως λόγους:

"ΠΡΩΤΟΝ: Διότι είναι εντελώς απαράδεκτον διά μίαν ομάδα πολιτών να κηρύσση εαυτήν ως αποκλειστικώς αρμοδίαν διά να αποφασίζη τι είναι ή δεν είναι εθνικώς ορθόν, να προβαίνη εις έλεγχον των πράξεων άλλων, να καταλήγη εις συμπεράσματα και να δολοφονή εκείνους, οι οποίοι κατά την γνώμην της προέβησαν εις πράξεις αι οποίαι δεν είναι της αρεσκείας της. Ανοχή παρανόμων οργανώσεων υπό οιονδήποτε πρόσχημα και εάν αύται ενεργούν, δεν δύναται παρά να μεταβάλη την Κύπρον εις πρωτόγονον κοινωνίαν, όπου κυριαρχεί ο νόμος της ζούγκλας.

ΑΓΩΝ 2 4 1969

ΔΕΥΤΕΡΟ: Διότι διά της δημιουργίας τοιαύτης φύσεως οργανώσεων προβάλλεται αυτό τούτο το κράτος και εις το εξωτερικόν και εις το εσωτερικόν και δίδει πλείστας όσας ευκαιρίας διά διασυρμόν τούτου.

Η Επιτροπή όπως ανέφερε ο Λέλλος Δημητριάδης, αφού ενημερώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Ε. Κωμοδρόμο και τον αρχηγό της αστυνομίας κ. Χασάπη σε σχέση με τις ενέργειες των κυβερνητικών τμημάτων προς ανακάλυψη και πάταξη των παρανόμων και μυστικών οργανώσεων κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

1. Ως αποτέλεσμα της άμεσης δράσης των δυνάμεων ασφαλείας του κράτους κετέστη δυνατή σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα η εντόπιση των περισσότερων παρανόμων μυστικών οργανώσεων οι οποίες εμφανίστηκαν πρόσφατα.

2. Η μόνη η οποία παραμένει ανεξιχνίαστη είναι η παράνομη οργάνωση υπό την επωνυμίαν Εθνικόν Μέτωπον η οποία εμφανίζεται ως σοβαρότερο κίνημα με πλέον επικίνδυνες ενέργειες και με διακηρύξεις. Η εξουδετέρωση της φαίνεται δύσκολη.

3. Παρά τις περί του αντιθέτου διαδόσεις, που προέρχονται όπως πιστεύεται από ορισμένους κύκλους προσκείμενους προς την οργάνωση Εθνικόν Μέτωπον, ότι δήθεν η ύπαρξη και οι σκοποί του Εθνικού Μετώπου τυγχάνουν συμπαθείας ή και ανοχής από μερικούς αξιωματούχους του κράτους αυτού ή αντίδραση προς την οργάνωση αυτή και χωρίς καμιά επιφύλαξη καταδίκη της από τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού, αλλά και από όλους τους αξιωματούχους του Κυπριακού κράτους οι οποίοι έγιναν κατά τρόπο έτονο και κατηγορηματικό, καθόλου δεν συνηγορούν υπέρ των διαδόσεων αυτών.

4. Οι Αρχές Ασφαλείας του κράτους είναι αποφασισμένες να πατάξουν και την τελευταία αυτή παράνομη οργάνωση που απέμεινε και γι' αυτό εξεφράσθησαν βάσιμες ελπίδες για επιτυχία από τον υπουργό Εσωτερικών.

Για τις παράνομες οργανώσεις ο Λέλλος Δημητριάδης ανέφερε στην έκθεση ότι σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που δόθηκαν σ' αυτόν είχαν εκδηλωθεί οι ακόλουθες παράνομοι οργανώσεις: Εθνικόν Μέτωπον, η Οργάνωσις Ακρίτας, η Ενωτική Νεολαία Φοίνιξ, η Εθνικόφρων Νεολαία Πάφου, η Οργάνωσις Εθνικής Σωτηρίας.

Πλην του Εθνικού Μετώπου αι υπόλοιποι οργανώσεις δεν απησχόλησαν σοβαρώς τα υπηρεσίας ασφαλείας του κράτους διότι εις σύντομον χρονικόν διάστημα εξιχνιάσθησαν τα πρόσωπα τα οποία εδημιούργησαν τας οργανώσεις αυτάς, διεπιστώθη δε ότι επρόκειτο μάλλον περί επιπολαίων και ασυλλογίστων ενεργειών ατόμων των οποίων αι εκδηλώσεις συνίσταντο μόνον εις την έκδοσιν και κυκλοφορίαν πολύ περιορισμένου αριθμού φυλλαδίων. Προσέτι διεπιστώθη ότι πλην της οργανώσεως Ακρίτας, αι υπόλοιποι εξιχνιασθείσαι οργανώσεις ήσαν επηνδρωμέναι με νεαρά πρόσωπα, τα οποία υπεκινήθησαν κυρίως εκ του ενθουσιασμού των και τα οποία κατόπιν νουθεσιών έπαυσαν κάθε παράνομον ενέργειαν.

Η Οργάνωσις Ακρίτας παρουσίασε περισσότερον ενδιαφέρον αλλά ταχέως εξιχνιάσθη ο υπεύθυνος αυτής και ετερματίσθησαν πάραυτα αι δραστηριότητες της. Είναι σημαντικόν να σημειωθή ότι εις τας ως άνω περιπτώσεις οι υπεύθυνοι ουχί μόνον εξιχνιάσθησαν αλλά και εν πολλοίς παρεδέχθησαν ευθύνην διά τας ενεργείας 45 των, πλην όμως λόγω ελλείψεως οιασδήποτε σοβαρότητος επί των όλων ενεγειών των, αίτινες και ετερματίσθησαν το όλον ζήτημα εθεωρήθη ως λήξαν.

Ο όρκος του Εθνικού Μετώπου όπως κυκλοφόησε σε φυλλάδιο ης παράνομης οργάνωσης

Εις την περίπτωσιν όμως της οργανώσεως Εθνικόν Μέτωπον αι υπηρεσίαι ασφαλείας του κράτους ευρέθησαν αντιμέτωποι μιας σοβατέρας καταστάσεως κυρίως λόγω του ότι η οργάνωσις αύτη διά των φυλλαδίων και των άλλων εγγράφων της ισχυρίσθη ότι ήτο υπεύθυνος διά την πρόσφατον δολοφονικήν απόπειραν του αρχηγού της αστυνομίας.

Εκ των στοιχείων τα οποία ο κ. Υπουργός κατέχει προέκυψαν τα ακόλουθα ως προς την οργάνωσιν ταύτην:

Η Οργάνωσις ενεφανίσθη το πρώτον την 21ην Μαρτίου 1969, εις Αμμόχωστον Λάρνακα και Λεμεσόν. Εκτοτε φυλλάδια της οργανώσεως ταύτης, εκυκλοφόρησαν κατά την 1ην και 12ην Απριλίου 1969 και την 1ην, 8ην, 12ην και 19ην Μαϊου 1969.

Τα εν λόγω φυλλάδια εκυκλοφόρησαν εις Λευκωσίαν, Λεμεσόν, Αμμόχωστον και Λάρνακα, ως επίσης και εις τα χωρία Μύρτου, Διόριος, Τσέρι, Αφάνειαν, Αγκαστίναν, Στύλλους, Μόρφου, Ξερόν, Πεντάγυιαν, Ποταμόν του Κάμπου, Πεδουλάν, Μουτουλλάν, Καλοπαναγιώτην, Γαληνήν Πραστειόν, Νέον Λειβάδι, Μόρφου, Λύση, Κοντέαν Λεονάρισσον ως και εντός της βάσεως Ακρωτηρίου.

Το Εθνικόν Μέτωπον παραμένει από της εμφανίσεως του μυστική οργάνωσις με σκοπούς συμφώνως του περιεχομένου των φυλαδίων αυτού, αφ' ενός την διά παντός μέσου προώθησιν του εθνικού ζητήματος, αφ' ετέρου δε την αμείλικτον τιμωρίαν των πολεμίων του εθνικού ζητήματος και αξιωματούχων του κράτους οίτινες κατεχράσθησαν των θέσεων των κατά την άποψιν πάντοτε της οργανώσεως αυτής.

Η εν λόγω οργάνωσις παρ' όλον ότι επιμένει ότι είναι υπεύθυνος διά την δολοφονικήν απόπειραν κατά της ζωής του αρχηγού της αστυνομίας εν τούτοις διά φυλλαδίων της διαχωρίζει τας ευθύνας αυτής εκ των προσφάτων επεισοδίων εκρήξεως βομβών ουχί μόνον έξωθι του οικήματος της ΠΕΟ, αλλά και εξωθι της οικίας της υπουργού Δικαιοσύνης.

Πέραν τούτου η οργάνωσις απεπειράθη επανειλημμένως διά φυλλαδίων αυτής να δικαιολογήση την ύπαρξιν και τας ενεργείας της, διά των επιχειρημάτων ότι οι υπεύθυνοι αυτής διακατέχονται από αγνά εθνικά αισθήματα και αρχάς ότι υποστηρίζουν τον Πρόεδρον του Κράτους, ότι σκοπός των δεν είναι το προσωπικόν κέρδος, ηθικόν ή υλικόν και εν γένει τονίζει το δίκαιον και επιβεβλημένον της υπάρξεως της.

Αι Υπηρεσίαι Ασφαλείας του κράτους κατέβαλον αρκετάς προσπαθείας προς εξιχνίασιν των υπευθύνων της οργανώσεως ταύτης, αλλ' αύται αντιμετωπίζουν δυσκολίας διότι δεν κατέχουν ικανοποιητικά στοιχεία ή και πληροφορίας προς άμεσον σύλληψιν των υπευθύνων αυτής.

Εκ των εις χείρας του εντίμου κ. Υπουργού στοιχείων ουδόλως προκύπτει ότι αι διαδόσεις περί επαφής των αρχηγών των αρχηγών της οργανώσεως ταύτης μετ' αξιωματούχων του κράτους ή και του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν οιανδήποτε αληθή βάσιν, ο δε έντιμος κ. Υπουργός διαβίβασε προς τα μέλη της Επιτροπής ότι άπαντα τα μέλη της Κυβερνήσεως ως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατηγορηματικώς καταδικάζουν τας ενεργείας και την ύπαρξιν της οργανώσεως ταύτης, ως και οιασδήποτε παρομοίας οργανώσεως, ανεξαρτήτως των ελατηρίων τα οποία διατείνονται οι ιθύνοντες ταύτην ότι έχουν, ετόνισε δε ότι ειδικώς κατά την δύσκολον αυτήν εποχήν εις την ιστορίαν και την διακυβέρνησιν της Κύπρου οιαιδήποτε οργανώσεις της φύσεως ταύτης, βλάπτουν επικινδύνως την όλην υπόθεσιν του κυπριακού ζητήματος, αι δε πράξεις βίας των οποίων της πατρότητας δέχεται η ως άνω οργάνωσις, είναι εν πάση περιπτώσει βδελυραί και καταδικαστέαι.

Η Επιτροπή διά του κ. Δημητριάδη εξέφρασε την θλίψιν της και την συμπαράστασιν της προς τον κ. Χασάπην διά την κατ' αυτού γενομένην απόπειραν την οποίαν και απεριγράπτως καταδίκασε μετά βδελυγμίας.

Ακολούθησε συζήτηση και η Βουλή αποφάσισε όπως το όλο θέμα παραμείνει στην ημερήσια διάταξη και οποιοσδήποτε βουλευτής εκφράσει την επιθυμίαν όπως διεξαχθεί επ' αυτού συζητηση, με ψηφοφορία θα αποφασίσει εάν θα διεξαχθεί ή όχι συζήτηση.