Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

22.2.1969: Ο Οδυσσέας Iωαvvίδης τίθεται επικεφαλής της Πρooδευτικής Παράταξης, Κόμματoς πoυ πρόσκειται στηv ΠΕΚ.

S-1812

22.2.1969: Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΤΙΘΕΤΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΚ

Γλαύκος Κληρίδης - Οδυσσέας Ιωαννίδης

Μετά την ανακοίνωση στις αρχές Φεβρουαρίου 1969 από τον Γλαύκο Κληρίδη για την ίδρυση του Ενιαίου Κόμματος της Εθνικόφρονης Συμπολίτευσης, τον Βάσο Λυσσαρίδη για ίδρυση της ΕΔΕΚ και του Νίκου Σαμψών για ίδρυση του Προοδευτικού Κόμματος, η αγροτική οργάνωση ΠΕΚ (Παναγροτική Ενωση Κύπρου) που ελεγχόταν από τον Ανδρέα Αζίνα, Διοικητή του Συνεργατικού Κινήματος, τον Γενικό Γραμματέα της Σάββα Φωτίου, τον βουλευτή Ανδρέα Γιάγκου και τον Παναγιώτη Ορφανό, για σειρά ετών Γ.Γ. της, προχώρησε κι' αυτή στην ίδρυση κόμματος στο οποίο δόθηκε η ονομασία Προοδευτική Παράταξη.

Επικεφαλής του Κόμματος τέθηκε ένας πολύ στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ο γιατρός Οδυσσέας Ιωαννίδης.

Η απόφαση για να τεθεί επικεφαλής ο Οδυσσέας Ιωαννίδης ανακοινώθηκε στις 22 Φεβρουρίου 1969 με μια ανακοίνωση στην οποία τονιζόταν ότι "το πλήρες πρόγραμμα της (Προοδευτικής Παράταξης) θα αποτελέση συντόμως το σάλπισμα της νέας Κυπριακής ζωής:.

Αναφερόταν στην ανακοίνωση:

"Η Προοδευτική Παράταξις αρχίζει την θριαμβευτικήν προέλασιν της. Με επί κεφαλής τον άφθαρτον και δεδοκιμασμένον δήμαρχον Λευκωσίας, γόνον αγροτικής οικογένειας κ. Οδυσσέα Ιωννίδην, προχωρεί εις την Ιστορικήν της πορείαν.

Αγρόται, εργάται, επιστήμονες, έμποροι όλαι αι προοδευτικαί δυνάμεις ευρίσκουν πλέον και τον δρόμον των και τον παλμόν των.

Ελληνική συνείδησις, αλλαγή δημιουργία δημοκρατία.

Αυτά είναι τα συνθήματα το πάθος και στόχος, η ύπαρξις και σκοπός της Προοδευτικής Παρατάξεως.

Καλούμεν τον λαόν να συμπαρασταθή δι' όλων του των δυνάμεων προς τον τεθέντα επί κεφαλής της Προοδευτικής Παρατάξεως, της οποίας το πλήρες πρόγραμμα θα αποτελέση συντόμως το σάλπισμα της νέας κυπριακής ζωής".

Ο ίδιος ο Οδυσσέας Ιωννίδης σε δήλωση του ανέφερε:

"Συναισθανόμενος βαθύτατα και τας ιδικάς του υποχρεώσεις προς την Κύπρον μας, ως πολίτης, δεν ηδυνήθη να αντιτάξω όχι εις την πρότασιν της Προοδευτικής Παρατάξεως. Μου προετάθη να τεθώ επικεφαλής του ανανεωτικού αγώνος της. Απεδέχθη και την τιμήν και την ευθύνην.

Με συγκίνησιν αναγγέλλω προς σύμπαντα τον Κυπριακόν λαόν, την απόφασιν μου, να εισέλθω εις την πολιτικήν ζωήν του τόπου, θέτων εμαυτόν επί κεφαλής της Προοδευτικής Παρατάξεως.

Εχω εντονώτατον συναίσθημα των εντεύθεν υποχρεώσεων μου αλλά έχω ταυτοχρόνως και πλήρη συναίσθησιν του χρέους μου έναντι του Κυπριακού λαού.

Χρέος το οποίον επιτάσσει όπως προχωρήσωμεν ανενδότως συμπαραστατούμενοι πλήρως ειλικρινώς και εντίμως προς τον Μακαριώτατον Πρόεδρον της Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπον Μακάριον εις όλους τους τομείς της εθνικής και πολιτικής μας ζωής αγωνιζόμενοι διά την επιβίωσιν του μακραίωνος ελληνισμού της νήσου μας και συγχρόνως διά την επιτευξιν πραγματικής αλλαγής και ανανεώσεως των πολιτικών και διοιητικών μας πραγμάτων, με βαθείαν αφοσίωσιν προς την αληθή δημοκρατίαν.

ΑΓΩΝ 26 11 1969

Είμαι βέβαιος ότι η Κυπριακός λαός θα ακολουθήση ενσυνειδήτως τον ιστορικώς ρωμαλέον αγώνα της Προοδευτικής Παρατάξεως, τον αγώνα τον τίμιον του λαού, εκ του λαού διά τον λαόν".

Την πρώτη του επαφή με τον κυπριακό λαό ως ηγέτης της Προοδευτικής Παράταξης ο Οδυσσέας Ιωαννίδης την έκαμε με μια δημοσιογραφική διάσκεψη στις 5 Μαρτίου στην οποία ανακοίνωσε τις κατευθυντήριες γραμμές του νέου Κόμματος.

Οι θέσεις του Νέου Κόμματος για τη λύση του Κυπριακού έχουν ως ακολούθως:

"Η Προοδευτική Παράταξις αποδίδει φυσικά υψίστην σημασίαν εις την κατάρτισιν του προγράμματος και φιλοδοξεί όπως παρουσιάση προς τον Κυπριακόν λαόν εν καιρώ μελέτην εμπεριστατωμένην και σοβαράν ανάλογον των υψηλών επιπτώσεων της και των προοδοκιών του Κυπριακού λαού.

Κατ' αρχήν Πιστεύομεν:

1. Οτι επιβάλλεται να δημιουργηθή πολιτικός βίος εις τον τόπος διά την ενεργόν ανάμειξιν όλων των τάξεων εις πολιτικά και κοινοβουλευτικάς συζητήσεις και την δημιουργίαν ευκαιριών αναλήψεεως ευθύνης διά την υπεύθυνον αντιμετώπισιν των κυπριακών θεμάτων εντός της Κύπρου καθώς και των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και των σχέσεων της Κύπρου με τον εξωτερικόν κόσμον εις τας διεθνείς οργανώσεις.

2. Οτι επιβάλλεται να δημιουργηθούν πολιτικά κόμματα και παρατάξεις, διά των οποίων να εξασφαλίζεται η ομαλή διαδοχή να αποφεύγεται ο κίνδυνος μονοκομματικής διοικήσεως, καθώς και η πόλωσις εις τας πολιτικάς ανακατάξεις και να παρέχεται η ευκαιρία εις όλας τας εθνικάς δυνάμεις του τόπου να εκφράζουν αποτελεσματικώς τας απόψεις των.

Γενικαί Κατευθυντήριοι γρμαμαί της Προοδευτικής Παρατάξεως:

Α. Εσωτερικόν Κυπριακόν Θέμα: Η Προοδευτική Παράταξις πιστεεύει εις το επιβεβλημένον της επανόδου της ειρήνης εις την νήσον και εις την δυνατότητα της επαναπροσεγγίσεως μετά των συνοίκων. Επί του θέματος τούτου τάσσεται υπέρ της ταυτοσήμου διακομματικής πολιτικής και συνεργασίας.

Β. Εθνικόν θέμα: Η Προοδευτική Παράταξις ευρίσκεται εστραμμένη προς την Ελληνικήν Πατρίδα, εμφορείται από τα εθνικά ιδεώδη της φυλής και θα αγωνίζεται πάντοτε διά την διατήρησιν της μακραίωνος ελληνικής συνειδήσεως του κυπρικού λαού, της θρησκείας του και των παραδόσεων του και την εκπλήρωσιν των εθνικών του πόθων.

Γ. Η Προοδευτική Παράταξις θα προχωρήση όσον αφορά την Γενικήν Εσωτερικήν της Πολιτικήν, με στόχον την εις ικανοποιητικόν βαθμόν ανανέωσιν των κρατικών δυνάμεων και όσον αφορά την Νομοθετικήν και όσον αφορά την Εκτελεστικήν Εξουσίαν, επτυγχάνουσα την επάνοδον εις την επιβεβλημένην φυσιολογικήν πολιτικήν τοποθέτησιν του κυπριακού λαού διά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 26 2 1969

την λυσιτελή αντιμετώπισιν των ποικίλων εθνικοπολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών πρόβλημάτων αυτού.

Ο Οδυσσέας Ιωανίδης απάντησε και σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων και δήλωσε ότι "απορρίπτει μετά βελυγμίας το σύνθημα η Κύπρος διά τους κυπρίους".

Για το χουντικό κεθεστώς της Ελλάδας ο Οδυσσέας Ιωαννίδης είπε κατά την εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" της 6ης Μαρτίου 1969 ότι "αυτό είναι θέμα που αφορά το ελληνικόν κράτος" αποφεύγοντας έτσι να πάρει θέση έναντι της δικτατορίας.