Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

27.2.1969: Νίκoς Σαμψώv και ΠΕΚ αvακoιvώvoυv τηv ίδρυση Κoμμάτωv και o Σαμψώv (Αρχηγός τoυ Πρooδευτικoύ Κόμματoς) και Οδυσσέας Iωαvvίδης (Αρχηγός της Πρooδευτικής Παράταξης συvαvτώvται και συζητoύv τρόπoυς συvεργασίας.

S-1811

27.2.1969: ΝΙΚΟΣ ΣΑΜΨΩΝ ΚΑΙ ΠΕΚ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΣΑΜΨΩΝ (ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ) ΚΑΙ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, (ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ) ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΤΡΟΠΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Νίκος Σαμψών

Στις 5 Φεβρουαρίου 1969, που αποτέλεσε σταθμό στην κομματική Ιστορία του τόπου με την ανακοίνωση της απόφασης των Γλαύκου Κληρίδη και Πολύκαρπου Γιωρκάτζη να ιδρύσουν Κόμμα ένας άλλος παράγων του τόπου της εποχής, ο αγωνιστής και εκδότης της εφημερίδας Η ΜΑΧΗ Νίκος Σαμψών ανακοίνωσε την ίδια μέρα ότι μέσα σε μια βδομάδα θα ανακοίνωε και ο ίδιος την ίδρυση νέου Κόμματος αρχών με τη συμμετοχή "επιστημόνων, αγροτών και παλαιών αγωνιστών της ΕΟΚΑ".

Ενώ όμως οι εξελίξεις έτρεχαν ο Νίκος Σαμψών έσπευσε να ανακοινώσει το όνομα του υπό ίδρυση Κόμματος: "Προοδευτικόν Κόμμα".

Αναφερόταν σε ανακοίνωση του υποψηφίου νέου ηγέτη κόμματος:

"Κατόπιν μακρών συσκέψεων πραγματοποιηθεισών προχθές και χθες απεφασίσθη η ίδρυσις Προοδευτικού Κόμματος αρχών υπό την ηγεσιαντ ου κ. Νίκου Σαμψών. Το νέον τούτο κόμμα, εις το οποίον μετέχουν αγροτικοι και ηγετικοί παράγοντες, επιστήμονες, διανοοούμενοι και πολλοί παλαιοί αγωνισταί, ετοιμάζει ήδη τας προγραμματικάς του θέσεις στας οποίας και θα εξαγγείλει συντόμως. Ηδη επιτελείον επιστημόνων και άλλων εξειδικευμένων στελεχών, ασχολείται δραστηρίως εις την διατύπωσιν των γενικών κατευθυντηρίων γραμμών και προσανατολισμών του Κόμματος εις τρόπον ώστε να καλύπτωνται όλοι οι τομείς της εθνικής πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και εκπολιτιστικής ζωής του τόπου μας.

Το Κόμμα φιλοδοξεί να διαδραματίση τον ρόλον του εις την πολιτικήν κονίστρα της νήσου με κυρίας επιδιώξεις του την διατήρησιν και τόνωσιν του ελληνικού χαρακτήρος της νήσου μας, την ανέλιξιν του Κυπριακού λαού εις υψηλότερα επίπεδα οικονομικής αναπτύξεως και κοινωνικής προόδου και την πλήρη εκδημοκρατικοποίησιν του πολιτικού μας βίου με θεμελιώδη αρχήν την εξάλειψιν της ευνοιοκρατίας και την εφαρμογήν της αξιοκρατίας".

Ο Νίκος Σαμψών προχώρησε σε οργάνωση του Κόμματος του και κατέληξε στην γενέτειρά του την Αμμόχωστο και στην παλιά του ομάδα, την Ανόρθωση όπου βρήκε ανταπόκριση και δηλώσεις υποστήριξης από ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Σύφωνα με ανακοίνωση της κίνησης Σαμψών ψήφισμα υποστήριξης του υπέγραψαν οι ποδοσφαιριστές της Αμμοχωστιανής ομάδας Φάνος, Μέρτακας, Καράς, Πανίκος Ιακώβου, Τοφής, Κώστας Πιερής, Πέτρος Κοντόπουλος, Κοκκινής, Γιάννος Χαραλάμπους, Μάντης, Αντωνάκης, Λάρκου και Θεόδωρος.

Σε κάποιο στάδιο έγινε μια συνάντηση του Νίκου Σαμψών με τον Αρχιεπίσκοπο τον οποίο ενημέρωσε για τις προθέσεις του.

Παράλληλα έγιναν κάποιες βολιδοσκοπήσεις με στόχο να προσχωρήσει ο Νίκος Σαμψών στο Ενιαίο Κόμμα, αλλά οι επαφές δεν καρποφόρησαν. Ολα ήλθαν στην επιφάνεια από κάποιο δημοσίευμα και από ανακοινώσεις των δυο πλευρών.

Σε ανακοίνωση του (Εφημερίδα Κύπρος 10.2.1969) ο ίδιος ο Σαμψών διέψευσε πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί σε εφημερίδα ότι εξέφρασε επιθυμία να προσχωρήσει στο

Σάββας Φωτίου, Γ.Γ. της ΠΕΚ

Ενιαίο κόμμα των Γλαύκου Κληρίδη και Πολύκαρπου Γιωρκάτζη και ότι οι όροι του δεν έγιναν αποδεκτοί.

Πρόσθετε:

"Είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω ό,τι και ενώπιον του Μακαριωτάτου, όσον και ενώπιον του κ. Κληρίδη εδήλωσα, όταν υπό του τελευταίου μου εγένοντο δελεαστικαί προτάσεις: "Δεν τίθεται θέμα προσχωρήσεως μου ή συνεργασίας με το Κόμμα της δυανδρίας, αλλ' ούε αποδέχομαι την προσχώρησιν των κυρίων αυτών εις τη υπ' εμέ κίνησιν. Το Προοδευτικόν Κόμμα έθεσεν αρχάς και αι αρχαί αυταί δεν θα πωληθούν εις δημόσιον πλειστηριασμόν. Βασική μας αρχή είναι η αλλαγή. Και η αρχή δεν μπορεί να συμμαχήση με τους εκφραστάς του κατεστημένου".

Ωστόσο το Ενιαίο Κόμμα υποστήριζε την ίδια μέρα ότι ο Νίκος Σαμψών πραγματικά είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για να ενταχθεί σ' αυτό.

Κύκλοι προσκείμενοι στο Κόμμα ανέφεραν στην εφημερίδα "Κύπρο" της 10ης Φεβρουαρίου 1969:

1. Είναι αληθές ότι ο κ. Σαμψών εζήτησε να προσχωρήση εις το Κόμμα, ενώπιον και του Προέδρου Μακαρίου παρεπονέθη διότι δεν ετηρήθη ενήμερος της εξαγγελίας ιδρύσεως ενός Ενιαίου Κόμματος και αφέθη να αρθρογραφή υπέρ της δημιουργίας πολλών κομμμάτων.

2. Του εδηλώθη ότι ήσαν γνωσταί αι θέσεις του κ. Γλ. Κληρίδη και του κ. Τάσσου Παπαδόπουλου και του κ. Πολ. Γιωρκάτζη διά δημοσίων δηλώσεων των και επομένως έπρεπε να τας γνωρίζη

3. Ο κ. Σαμψών ενώπιον του Προέδρου Μακαρίου εδήλωσε ότι είναι πρόθυμος να προσχωρήση εις το Ενιαίον Κόμμα παρά τας εκφρασθείσας απόψεις του περί δημιουργίας πολλών κομμάτων και να διαθέση τον εκδοτικόν μηχανισμόν του εις την υπηρεσίαν του κόμματος.

4. Του εδηλώθη ότι όλοι... είναι ευπρόσδεκτος εις το Ενιαίον Κόμμα, εφ' όσον συμφωνούν .... με τας αρχάς και του και εν τοιαύτη περιπτώσει θα εχαιρετίζετο και η ιδική του παρουσία.

5. Εις την συνέχεια της συζητήσεως ο κ. Σαμψών είπεν ότι διά να προσχωρήση εις το Ενιαίον Κόμμα έπρεπε να λάβη υπόσχεσιν ότι θα εξησφαλίζοντο βουλευτικαί θέσεις διά τον ίδιον και τρεις φίλους του.

6. Ανέφερε και τα ονόματα των φίλων του. Είναι οι κ.κ. Γιαννάκης Δρουσιώτης εκ Πάφου, Ηρ. Χατζηηρακλέους εξ Αμμοχώστου και Ανδρέας Παρισσινός εκ Λευκωσίας.

7. Του εδηλώθη ότι τούτο ήτο αδύνατον εφ' όσον ακόμη ηγεσία του Κόμματος δεν εξελέγη. Ποίος να του υποσχεθή θέσεις εις το ψηφοδέλτιον του κόμματος τώρα, εφ' όσον η ηγεσία θα εκλεγή εις το μέλλον από τα μέλη.

8. Ο κ. Σαμψών είπεν ότι οι αναλαβόντες την πρωτοβουλίαν δι' ίδρυσιν του Ενιαίου Κόμματος δύνανται όταν θέλουν να βάλουν και αυτόν και τους φίλους του όχι μόνον εις το ψηφοδέλτιον, αλλά και εις την Βουλήν.

9. Ακολούθως ο κ. Σαμψών εξήγγειλε την ίδρυσιν ιδικού του Κόμματος".

Ετσι οι δρόμοι του Ενιαίου Κόμματος με τον Νίκο Σαμψών χώρισαν.

Σε μια από τις οργανωτικές του δραστηριότητες ο Νίκος Σαμψών προχώρησε στην ίδρυση τμήμτος Προοδευτικής Ενωσις αγωνιστών στις 15 Φεβρουαρίου και τμήματος Νεολαίας στις 18 του ίδιου μήνα με επικεφαλήςτον Ανδρέα Παρισινό.

Ωστόσο την ίδια περίοδο ένα άλλο κόμμα βρισκόταν στα σκαριά: Η Προοδευτική Παράταξη που είχε σαν βάση τη ΣΕΚ.

Ο Γλαύκος Κληρίδης έκαμε δυο προσπάθειες να πείσει την ΠΕΚ να συνεργασθεί μαζί του, αλλά δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει ενοποίηση των "εθνικοφρόνων".

Αντρέας Αζίνας, Διοικητής Συνεργατικής Ανάπτυξης και πρώην Γ. Γ. της ΠΟΕΚ. Επηρέαζε τους ανθρώπους της ΠΕΚ και επιδίωκε να επανέλθει στο πολιτικό παρασκήνιο με τ ην ίδρυση κόμματος

Στις προσπάθειες αυτές ο Γλαύκος Κληρίδης συναντήθηκε με τον Ανδρέα Αζίνα ηγέτη του Συνεργατικού Κινήματος και πρώην Γ.Γ. της ΠΕΚ, ο οποίος ήλεγχε ακόμη την Αγροτική Οργάνωση μέσω ανθρώπων του.

Η δεύτερη συνάντηση έγινε στις 15 Φεβρουαρίου και όπως δήλωσαν κύκλοι προσκείμενοι στον Ανδρέα Αζίνα ο διοικητής συνεργατικής ανάπτυξης επισφράγισε τη συνάντηση του με τον Γλαύκο Κληρίδη "δι' ενός όχι".

Οπως εξηγούσε η εφημερίδα "Κύπρος" στις 17 Φεβρουαρίου 1969 "το Οχι του κ. Αζίνα αφεώρα την δυνατότητα ενοποιήσεως των δύο πολιτικών σχημάτων τα οποία από κοινού να ζητήσουν την λαϊκήν ψήφον ως ενιαία δεξιά".

Τη διαφωνία του για ενοποίηση υπό το Ενιαίο Κόμμα είχε εκφράσει την ίδια μέρα και ο Γ.Γ. της ΠΕΚ Σάββας Φωτίου ο οποίος σε ομιλία του σε περιφερειακό συνέδριο στην Κάτω Ζώδια ανέφερε:

"Σας καλώ να σταθήτε γερά γύρω από την οργάνωσιν σας διά να αγωνισθούμε όλοι μαζί να φέρουμε στον τόπο μας την αλλαγήν. Να επικρατήσουν οι αξίες. Να αλλάξουμε την αμαρτωλήν κατάστασιν της εννεατίας. Κατάστασιν διά την οποίαν προσπαθούν με το κόλπον του Ενιαίου να διατηρήσουν. Σας καλώ να αγωνισθούμε διά τας αγροτικά δίκαια και να θυσιασθούμε για την Ελλάδα και το μεγαλείον της".

Αντίθετα ο Γλαύκος Κληρίδης επέμενε σε ενότητα των δυνάμεων της δεξιάς και σε ομιλία του στο Λευκόνοικο την ίδια μέρα (17.2.1969) είπε ότι "επιβάλλεται συντονισμός δυνάμεων και αποφυγή εμπλοκής εις δημοκρατικάς διακηρύξεις και γενικην πλειοδοσίαν, επιβλαβή εις το εθνικόν μας ζήτημα και έντασις προσπαθειών δι' ενοποίησιν των εθνικοφρόνων προς συστέγασιν εις ένα ενιαίον κόμμα".

Πρόσθεσε ότι "εις ένα ενιαίον Κόμμα έχουν θέσιν και η ΠΕΚ και η ΣΕΚ και οι αγωνισταί και όλος ο εθνικόφρων κυπριακός λαός, ο οποίος πρέπει να αποφύγη διάσπασιν και περιπλοκήν του εις ταξικούς αγώνας, τόσο επιβαλβείς εις την οικονομικήν και εθνικήν ζωή του τόπου".

Η Κίνηση της ΠΕΚ κατόρθωσε να φέρει με το μέρος της τον Νίκο Σαμψών και στις παραμονές της αναγγελίας των κατευθυντηρίων γραμμών του νέου Κόμματος, στο οποίο δόθηκε η ονομασία Προοδευτική Παράταξη από τον αρχηγό της δήμαρχο Λευκωσίας Οδυσσέα Ιωαννίδη, Ιωαννίδης και Σαμψών κατέληξαν σε συμφωνία για συνεργασία των δυο κομμάτων.

Αναφερόταν σε ανακοίνωση του Προοδευτικού Κόμματος του Νίκου Σαμψών που εκδόθηκε ύστερα από τη συνάντηση που έγινε στις 27 Φεβρουαρίου:

" Την πρωϊαν της χθες ο αρχηγός του Προοδευτικού Κομματος κ. Νίκος Σαμψών έσχε μακράν συνάντησιν μετά του επικεφαλής της Προοδευτικής Παρατάξεως δρος Οδυσσέως Ιωαννίδη. Κατά την συνάντησιν οι δύο άνδρες διεπίστωσαν τας κοινάς αρχάς και επιδιώξεις των δύο κομμάτων αι οποίαι αρχαί και επιδιώξεις συμπυκνούνται εις το σύνθημα αλλαγή και αξιοκρατία.

Επίσης συνεζήτησαν τρόπους καλυτέρας συνεργασίας των δύο κομμάτων προς τον σκοπον όπως αι προαναφερθείσαι αρχαί πραγμοτοποιηθούν προς όφελος του λαού ο οποίος καθημερινώς αποδεινύεται ότι επιθυμεί την ανανέωσιν".

Παρά τη συμφωνία του με τον Οδυσσέα Ιωαννίδη ο Νίκος Σαμψών έδωσε στη δημοσιότητα τις προγραμματικές αρχές του Κόμματος του.

Για Κυπριακό και την εξωτερική πολιτική αναφερόταν:

"Εξ αυτής ταύτης της ονομασίας του, το Προοδευτικό Κόμμα εκφράζει την θέλησιν και την αποφασιστικότητα της πλέον εκλεκτής και μαχητικής πρωτοπορίας του λαού μας δι' εξασφάλισιν προόδου εις τον τόπον μας και είναι ο αδιάλειπτος και συνεπής φορεύς αυτής της προόδου, εν τη ευρυτάτη του όρου τούτου εννοία.

ΚΥΠΡΟΣ 17 2 1968

Το Προοδετικόν Κόμμα είναι μαχητικόν όργανον και φορεύς προόδου εις τον τομέα της προωθήσεως του εθνικού ζητήματος μέχρι τελικής εκπληρώσεως των εθνικών μας πόθων, επιτυγχανομένης διά της εφαρμογής του απαραγράπτου δικαιώματος της αυτοδιαθέσεως δια τον κυπριακόν λαόν εν τω συνόλων του".

Αναλυτικότερα για το Εθνικό Θέμα αναφερόταν:

Το Προοδευτικόν Κόμμα τοποθετείται ανεπιφυλάκτως έναντι του εθνικού θέματος με αμετακίνητον προσανατολισμόν του την εκπλήρωσιν των προαιωνίων εθνικών πόθων του Κυπριακού ελληνισμού διά της εφαρμογής του απαραγράπτου δικαιώματος της αυτοδιαθέσεως. Ουδεμία ενδιάμεσος μεταβατική διευθέτησις δύναται να αποφράξη οριστικά και αμετάκλητα ή να παραγράψη την ιστορική ανάγκη της πλήρους και ωλοκληρωμένης εθνικής μας απακαταστάσεως. Ουδεμία ορθολογιστική εκτίμησις των υφισταμένων σήμερον διεθνών συνθηκών, αι οποίαι ενεργούν ανασταλτικώς επί της διεκπεραιώσεως των εθνικών μας πόθων, δύναται να μεταβληθή εις μίνιμον και απαγορευτικόν συντελεστήν του ενωτικού μας προσανατολισμού. Η αποδοχή μεταβατικών διευθετήσεων, ως των μόνον εφικτών υπό την επικρατούσαν σήμερον δεθνή ανάγκην κατ' ουδένα τρόπον δεν δύναται να θέση ζήτημα καταγγελίας ή αποκλεισμού της εθνικής μας αποκαταστάσεως, η οποία ουδέποτε θα παύση να αποτελή ιστορικήν ανάγκην.

Υπό το πρίσμα αυτής τις διακηρύξεως το Προοδευτικόν Κόμμα θα πράττη παν ό,τι δύναται προς τόνωσιν του εθνικού φρονήματος του λαού και ιδιαιτέρως της Νεολαίας μας, εις τον ύψιστον δυνατόν βαθμόν. Το Προοδευτικόν Κόμμα, εις όλας αυτού τας δραστηριότητας, θέτει έως πρωταρχικόν του καθήκον την διατήρησιν της εθνικής φλογός ασβέστου και την διαρκή ενίσχυσιν της αμετακινήτου προσηλώσεως προς τα εθνικά ιδεώδη και την εθνικήν αποκατάστασιν της Ελληνικής αυτής Μεγαλονήσου.

Ως προς την επιδιωκομένην άμεσον πολιτικήν διευθέτησηιν το Προοδευτικόν Κόμμα τάσσεται ανεπιφυλάκτως υπέρ των ακολούθων βασικών κατευθυντηρίων γραμμών:

Οιαδήποτε συνταγματική λύσις πρέπει να εξευρεθή υπό του αποκλειστικώς ενδιαφερομένου και κυριάρχου Κυπριακού λαού.

Αι τακτικαί διαπραγματεύσεις αποτελούν την πλέον ενδεδειγμένην διαδικασίαν διά την εξεύρεσιν δικαίας και δημοκρατικής δευθετήσεως. Ο παράγων Ηνωμένα Εθνη αποτελεί την μόνην αποδεκτήν εξωτερικών αιγίδα του ενδοκυπριακού διαλόγου, αι δε αρχαί του Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών την μόνην καθοδηγητικήν πυξίδα των συνομιλιών.

Στόχον της επιδιωκομένης διευθετήσεως πρέπει να αποτελή η εγκαθίδρυσις ενιαίου και αδιαιρέτου κράτους, κυριάρχου εις τας εξουσίας του και ακεραίου εις την εδαφικήν επικράτειαν του εφ' ολοκλήρου της Νήσου, διεθνείς συνθήκαι και συμφωνίαι δεν επιβάλλονται εις κράτος κυρίαρχον και ανεξάρτητον, αλλά συνάπτωνται ελευθέρως υπό της Κυβερνήσεως επικυρούμεναι υπό της Βουλής της Δημοκρατίας με γνώμονα τα γνησιώτερα των συμφερόντων του Κυπριακού λαού.

Συνθήκαι και συμφωνίαι ήδη επιβληθείσαι άνευ της ελευθέρας εκφράσεως, ακυρούνται ή αναθεωρούνται. Βάσει της διεθνώς παραδεδεγμένης αρχής περί απολύτου ελευθερίας του συμβάλλεσθαι των ανεξαρτήτων κρατών εις διεθνείς συμφωνίας.

Ουδεμία διεθνής συμφωνία δύναται να δίδη δικαιώματα επεμβάσεων εις τας εσωτερικάς υποθέσεις της Κύπρου ή στρατιωτικής παρουσίας εις τα εδάφη της Κυπριακής επικράτειας εις ξένας χώρας.

ΑΓΩΝ 23 2 1969

Η αρχή της Κυβερνήσεως υπό της πλειοψηφίας με σύνδρομον προστασίαν της μειψοηφίας είναι απαραβίαστος. Προνόμια προς την μειονότητα εισάγοντα ολιγαρχικά στοιχεία εις το καθεστώς της νήσου είναι απαράδεκτα εξ υπαρχής. Το Κυπριακόν κράτος κατοχυρώνει τόσον δι'εσωτερικών διαδικασιών, όσον και διά διεθνών- παραδεδεγμένης μορφής- εγγυήσεως, τα ιδιάζοντα προνόμοια του τουρκοκυπριακού στοιχείου, τα αφορώντα εις την θρησκείαν, τη παιδείαν, την γλώσσαν, τους οικογενειακούς θεσμούς και τας εκπολιτιστικάς αυτού δραστηριότητας, επί όλων των άλλων ζητημάτων των αφορώντων εις τα δικαιώματα και τας υποχρεώσεις των πολιτών, ρυθμιστής είναι ο ενιαίος και αδιαίρετος Νόμος της ενιαίας και αδιαιρέτου Πολιτείας, εφαρμοζόμενος κατά τρόπον αδέκαστον, βάσει της αρχής της ισοπολιτείας- ανεξαρτήτως φυλής ή φύλου, θρησκείας ή γλώσσης, πολιτικών ή οιωνδήποτε άλλων πεποιθήσεων.

Μόνον από απόψεως γενναιοδωρίας και εκδηλώσεως διαιρέσεων καλής θελήσεως προς υποβοήθησιν των συνομιλιών, θα ήταν νοητή υπό του Προοδευτικού Κόμματος, η ελαφρά παρέκκλισις εκ την βασικής αρχής περί Κυβερνήσεως υπό της πλειοψηφίας, η οποία θα εξεδηλούτο- ουσιαστικώς ως υποχώρησις- διά της αποδοχής ων πληθυσμιακών αναλογιών εις την εκτελεστικήν, την νομοθετικήν, και τας άλλας κρατικάς εκδηλώσεις ή την δημοσιοϋπαλληλικήν υπηρεσίαν. Τοιαύτη παραχώρησις,- εν τελευταία αναλύσει αντιδημοκρατική- αντιστρατέυεται την αρχήν της αξιοκρατίας και την αρχήν της Κυβερνήσεως υπό της πλειοψηφίας μόνον δε συμβατικώς δήναται να γίνει δεκτή υπό διπλή εκτίμησιν των πραγμάτων.

α). Ως δυναμένη να υποβηθοήση τας συνομιλίας, β) ως χειρονομία προς το σύνοικον στοιχείον, το οποίον έχει ανάγκην γενναιοδώρου μεταχειρίσεως διά σκοπούς επιταχύνσεως του ρυθμού της ανορθώσεως του.

Εις την προσπάθειαν εξευρέσεως δημοκρατικής δευθετήσεως του πολιτικού μας προβλήματος κάθε απόπειρα εισαγωγής διχοτομικών ή ομοσποδιακών λύσεων υπό οιανδήποτε μορφήν ή ψευδο-εμφάνισιν, είναι απαράδεκτος και απορριπτέα.

Εις τον τομέα της εξωτερικής πολιτείας, η Κύπρος διακανονιζει τας σχέσεις της κατά τρόπον απολύτως αδέσμευτον και ανεξάρτητον, να απέχει αναμίξεων εις τας εσωτερικάς υποθέσεις άλλων κρατών και αξιοι αποχήν από ξένας αναμίξεις εις τας ιδικάς της εσωτερικάς υποθέσεις, έχει την ανάγκην της φιλίας και της συνεργασίας όλων των χωρών και όλων των λαών της γης και προσφέρει ίσην φιλίαν και συνεργασίαν εις όσους προσφέρουν εις αυτήν πραγματικήν συνεργασίαν και γνησίαν φιλίαν. Η φιλία και η συνεργασία ούτε είναι, ούτε νεοείται μονόπλευρός, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μετέχει οιωνδήποτε στρατιωτικών συνασπισμών,

ΑΓΩΝ 6 2 1969

εναντιούται εις την χρησιμοποίησιν των εδαφών της υπό ξένων στρατιωτικών συνασπισμών εναντίον άλλων λαών της περιοχής, Καλιεργεί εις τον ύψιστον δυνατόν βαθμόν σχέσεις ιδιαιτέρας φιλίας και στενής συνεργασίας μετά της Ελλάδος επί όλων των ζητημάτων αμοιβαίου ενδιφέροντος,

Ως μέλος του διεθνούς Οργανισμού αλλά και εις τας ιδιαιτέρας δρατηριότητας της, ως κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει ενθέρμως τον αγώνα των λαών υπέρ ελευθερίας, δημοκρατίας και αποκαταστάσεως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον οποίον εξακολουθεί διεξάγουσα και η ιδία, εις την ενάσκησιν της εξωτερικής της πολιτικής η Κύπρος θέτει υπεράνω όλων το καθήκον της διατηρήσεως και σταθεροποιήσεως της περιφερειακής και της διεθνούς ειρήνης".

Ομως οι επαφές μεταξύ των δυο Κομμάτων θα συνεχίζονταν στο μέλλον