Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

26.2.1969: Ο Βάσoς Λυσσαρίδης αvακoιvώvει τις πρoγραμματικές διακηρύξεις της Εvιαίας Δημoκρατικής Εvωσης Κέvτρoυ, ΕΔΕΚ.

S-1810

26.2.1969: Ο ΒΑΣΟΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ, ΕΔΕΚ

Βάσος Λυσσαρίδης, ανακοίνωσε τις προγραμματικές θέσεις της ΕΔΕΚ

Η ανακοίνωση των Γλαύκου Κληρίδη και Πολύκαρπου Γιωρκάτζη για ίδρυση νέου Κόμματος της Εθνικόφρονης Συμπολίτευσης προκάλεσε την άμεση αντίδραση άλλων πολιτικών οι οποίοι έσπευσαν να ανακοινώσουν την ίδρυση νέων κομμάτων όπως του Βάσου Λυσσαρίδη και του Νίκου Σαμψών

Ο Βάσος Λυσσαρίδης βουλευτής του Πατριωτικού Μετώπου και προσωπικός γιατρός του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ανήγγειλε αμέσως στις 5 Φεβρουρίου ότι βραδύτερον θα συμβάλει στην δημιουργία πολιτικής ζωής με την ίδρυση δημοκρατικού κόμματος.

Ανέφερε ο Βάσος Λυσσαρίδης στη δήλωση του:

"Ημην πάντοτε υπέρ της δημιουργίας ελευθέρας πολιτικής ζωής. Χαιρετίζω την έναρξιν του ελευθέρου κομματικού βίου και τας επί του προκειμένου δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Είναι φανερόν τα κόμματα να εδράζονται επί συγκεκριμένων αρχών, συγκεκριμένου πολιτικού προγράμματος και συγκεκριμένης κοινωνικής πολιτικής.

Θα ήτο αντιδημοκρατική η συμπίεσις των πολιτικών ρευμάτων εις ένα ενιαίον πολιτικόν κόμμα.

Θα συμβάλω εις την δημιουργίαν ελευθέρας πολιτικής ζωής διά της δημιουργίας δημοκρατικού κόμματος, τη συνεργασία επιστημόνων, αγροτών και άλλων δημοκρατικών στοιχείων.

Το πλήρες πρόγραμμα θα τεθή συντόμως ενώπιον του Κυπριακού λαού".

Ο Βάσος Λυσσαρίδης έκρινε ότι το ΡΙΚ δεν έδωσε ικανοποιητική προβολή, στην απόφαση του κι έτσι με ανακοίνωση του ανέφερε:

"Αν πάμε για πραγματική δημοκρατία πρέπει να υπάρχει ισότιμος μεταχείρισις από το ραδιόφωνον και την τηλεόρασιν όλων των πολιτικών καταστάσεων".

Το Κόμμα που ίδρυσε ο Βάσος Λυσσαρίδης ονομάστηκε Ενιαία Δημοκρατική Ενωση Κέντρου ή ΕΔΕΚ. Τις προγραμματικές θέσεις της ΕΔΕΚ ανακοίνωσε ο Βάσος Λυσσαρίδης μόνος σε διάσκεψη τύπου στο Λήδρα Πάλλας στις 25 Φεβρουαρίου 1969 και τόνισε ότι υποστηρίζει κι' αυτός, όπως και το Ενιαίο Κόμμα των Γλαύκου Κληρίδη, Πολύκαρπου Γιωρκάτζη και Τάσσου Παπαδόπουλου, τη γραμμή του Προέδρου Μακαρίου.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης είπε ότι τα ακόλουθα:

1. Υποστηρίζεται η εφικτή λύση ως την εκήρυξεν ο Πρόεδρος Μακάριος.

2. Φιλία με όλους τους λαούς και συμμαχία με τις δυνάμεις που αγωνίζονται για πλήρη εθνική ελευθερία. αδέσμευτη εξωτερική πολιτική της θετικής ουδετερότητας.

3. Η αγροτική εκκλησιαστική περιουσία τα χαμηλά δάση και η χαλίτικη γη ν' αποδοθουν στους καλλιεργητές, ενίσχυση του συνεργατικού Κινήματος.

4. Οι χώρες που εισάγουν προϊόντα τους στην Κύπρο ν' απορροφούν συγκεκριμένο ποσοστό κυπριακών προϊόντων.

5. Συμμετοχή των εργατικών παραγωγικών τάξεων στην κατοχήν των μέσων παραγωγής.

6. Εφαρμογή Γενικού κρατικού σχεδίου παροχής ιτροφαρμακευτικής περίθάλψης.

7. Δωρεάν παιδεία, οργάνωσις υποτροφιών και προσαρμογή της παιδείας ώστε να γίνει κτήμα του λαού.

8. Εθνικοποίηση των ξένων μεταλλείων.

9. Ουσιαστικός κρατικός έλεγχος των τραπεζών.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 26 2 1969

10. Δημιουργία λαϊκής στέγης.

Σε σχετικές ερωτήσεις ο Βάσος Λυσσαρίδης έδωσε τις ακόλουθες απαντήσεις:

ΕΡ: Πώς βλέπετε τον ρόλον του Προέδρου Μακαρίου εις τας σημερινάς κομματικάς ελελίξεις;

ΑΠ: Ο πρόεδρος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος αποτελεί μέγα εθικόν κεφάλαον. Ουδεμίαν ανάμιξιν του επιθυμούμεν εις τας κομματικάς εξελίξεις και πρόθεσις μας δεν είναι να τον στρέψωμεν προς μίαν τοιαύτην κατεύθυνσιν, αυτήν εξ άλλου είναι και η ιδική του επιθυμία. Θα πράξωμεν ό,τι δυνάμεθα διά να τον βοηθήσωμεν. Και δεν θα καταδεχθώμεν να τον κατεβάσωμεν από το ύψος όπου ευρίσκεται.

ΕΡ: Νομίζετε ότι ο Πρόεδρος Μακάριος ανεμίχθη καθ' οιονδήποτε τρόπον εις τας κομματικάς εξελίξεις;

ΑΠ: Παραμένει ο υπερκομματικός πολιτικός ηγέτης.

ΕΡ: Πιστεύετε ότι διά της γνωστής δηλώσεως του ο Πρόεδρος Μακάριος ευνόησεν οιονδήποτε κόμμα;

ΑΠ: Πιστεύω ότι άλλοι ηθέλησαν να ερμηνεύσουν έτσι αυτήν την δήλωσιν. Και τα ελατήρια των ήταν φτηνά.

Το πλήρες κείμενο της Προγραμματικής Διακήρυξης της Ενιαίας Δημοκρατικής Ενωσης Κέντρου, ΕΔΕΚ, έχει ως ακολούθως:

"Το έγγραφο αυτό δεν ολοκληρώνει τις προγραμματικές αρχές της ΕΔΕΚ. Ασχολειται απλώς με τις βασικές προϋποθέσεις πάνω στις οποίες το κόμμα θα στηρίξη την πολιτική του, έτσι που ο λαός από τώρα νάναι καταπιεσμένος πάνω στον τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων από την ΕΔΕΚ.

Ειδικές επιτροπές θα ολοκληρώσουν αναλυτικές μελέτες για το κάθε θέμα που θα δημοσιευθούν και θα εκδοθούν σε ειδικά φυλλάδια, τα οποία θα διανεμηθούν στο λαό, βέβαια όπως είναι φυσικό ο λαός γνωρίζει κιόλας τη βασική μας πολιτική και από τις προγραμματικές θέσεις που διακηρύξαμε στη Βουλή σ' όλη την περίοδο της λειτουργίας της από τη στάση μας, στα βασικά εθνικά και κοινωνικά προβλήματα του λαού.

Θάθελα να τονίσω πως δεν αρκεί ένα σωστό πρόγραμμα. Εκείνο που εγγυάται την εφαρμογή αυτή του προγράμματος είναι η προσήλωση των κομματικών υπευθύνων στην πραγματοποίηση του. Και το ΕΔΜΑ και το Πατριωτικό Μέτωπο διακήρυξαν φιλολαϊκά προγράμματα αλλά δυστυχώς η πλειονότης της ηγεσίας δεν αντακρίθηκε στις προγραμματικές τους διακηρύξεις και τις απαιτήσεις που λαού. Μόνο λίγες φωνές στάθηκαν έντιμα, μέσα κι' έξω

ΚΥΠΡΟΣ 17 2 1969

από την Βουλή δίπλα στην αγροτική τάξη, την εργατική τάξη, τους εκπαιδευτικούς, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους μισθοδοτουμένους, τους επιστήμονες, τους βιοτέχνες και γενικά τα εργαζόμενα στρώματα του λαού.

Είναι φυσικό πως ο λαός δεν μπορεί να εμπιστεύεται εκείνος που εξέχασαν τις διακηρύξεις τους, εκείνους που ξεκίνησαν φτωχοί για να γίνουν πλούσιοι. Ο λαός θα προτιμήση εκείνους που ήσαν πλούσιοι και επτώχευσαν στην υπηρεσία του λαού, εκείνους που στάθηκαν στην εμπροσθοφυλακή των γνησίων εθνικών αγώνων για ισότητα ευκαιριών, για δικαιοσύνη για εξάλειψη της εκμετάλλευσης και της υποδούλωσης του λαού.

Αυτό το μήνυμα μας το έδωσε ήδη ο λαός που πανηγυρικά εκδηλώνεται για δημοκρατία για λαϊκή κυριαρχία, για γνήσιο κοινοβολευτισμό, για τιμιότητα στην διαχείρηση για υπεθυνότητα και αγωνιστικότητα για ρεαλισμό μα και αλύγιστη επιμονή στη σωστή βάση για λύση των εθνικοπολιτικών και των οικονομικών θεμάτων. Για την ΕΔΕ Κέντρου ο λαός θέλει να είναι ίδιος κυβερνήτης της μοίρας, του και η ΕΔΕΚ αποτελεί εγγύηση γι' αυτή την πορεία. Οι οποιοιδήποτε εκπρόσωποι της οικονομικής ολιγαρχίας είναι μοιραίο να απομονωθούν από τον ώριμο, εντιμο κυπριακό λαό, γι' αυτό δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία, το μέλλον ανήκει σε κείνους που αγωνίζονται για τα λαϊκά δίκαια.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ

Πριν δώσω απλώς τις επικεφαλίδες των προγραμματικών μας αρχών θάθελα να πω δυο λόγια για τη σημερινή πολιτική διαμόρφωση. Πάνω στο Εθνικό θέμα υπήρχε ενότης, πριν αυτοκλήτως να αναληφθή η πρωτοβουλία για ενότητα των "εθνικοφρόνων". Αλήθεια, ποτέ δεν ακούσαμε τον ορισμό της εθνικοφροσύνης. Οσοι δεν δεχθουν ν' ανήκουν σ' ένα συγκεκριμένο κόμμα είναι αντι-εθνικιστές και προδότες; Και ποιος ώρισε οποιουσδήποτε να μοιράζουν πιστοποιητικά εθνικών φρονημάτων; Και με ποιες δάφνες; Ενας κύπριος κεντρώος, δεξιός, αριστερός, που πιστεύει στο Εθνος, είναι εθνικόφρων ή οχι; Κι ένας που τυχόν ανήκει στο "κατεστημένο" ή στο υπό κατάσταση κόμμα των "εθνικοφρόνων" και που ίσως ποτέ δεν πίστεψε στο Εθνος στον ελληνικό λαό, στην ιδέα Ελλάδα είναι "εθνικόφρων"; Κι' αυτοί που ανέλαβαν να χωρίζουν τα πρόβατα από τα ερείφια ποια πιστοποιητικά έχουν; Θα επαναλάβουμε το του Βενιζέλου όταν σε ανάλογες περιπτώσεις δήλωσε χαρακτηριστικά: "Δεν είμαι εθικόφρων, είμαι εθνικός". Εμείς δεν πιστεύουμε σε κακούς και καλούς Κυπριους, σε εθνικόφρονες και μη μέσα στον λαό. Ο λαός πιστεύει στο Εθνος, εμείς πιστεύουμε σε Κυπρίους πατριώτες. Πιστεύουμε πως η κομματική μονοπώληση του πατριωτισμού αποτελεί εθνική μειοδοσία, το παρελθόν, η ζωή και η πράξη έχουν αποδείξει στο λαό το ουσιαστικό περιεχόμενο της κάθε πολιτικής ηγεσίας. Ο τόπος είναι μικρός και ο λαός έχει μνήμη, Ενότητα υπήρχε. Ο λαός με πάνω από 96% όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων ανέθεσε στον Πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο το ρόλο του εθνικού υπερκομματικού ήγέτη, για το συντονισμό στο χειρισμό του εθνικού θέματος εμείς υποστηρίζουμε με συνέπεια αυτή τη θέση. Μερικοί εζήτησαν να υφαρπάσουν αυτό το ρόλο, να διασπάσουν την ενότητα του λαού και να υπαγάγουν το εθνικό θέμα κάτω από την κομματική τοποθέτηση ενός και μόνου κόμματος. Γιατί; Ποια η σκοπιμότης; Ποια τα ελατήρια; Με το σύνθημα ενότης, κομματική υπδούλωση, κατέστρεψαν την ουσιαστική ενότητα του λαού πάνω στο εθνικό θέμα. Ομως εμείς πιστεύουμε και σήμερα στην ενοτητα και συνεργασία πάνω στο εθνικό θέμα. Πρώτοι εμείς από την πρώτη στιγμή διακηρύξαμε αυτή τη θέση, ενότητα τιμια,

Χριστόφορος Χριστοφίδης, οδοντίατρος από τη Λάρνακα, ήταν από τους πρώτους που εξήγγειλαν συμμετοχή τους στην ΕΔΕΚ

διακομματική, χωρίς μυστικά παρασκήνια και έμμεση επιβουλή, ενότητα, στην οποία να μετέχη όλος ο λαός γνώστης της πορείας των υποθέσεων του.

Ο λαός ψηφίζοντας ομόφωνα Μακάριο ψήφιζε ταυτόχρονα άλλαγή εκείνου, του περιβάλλοντος που ο λαός θεωρεί υπεύθυνο για την κακοδαιμονία του και το οποίον τόσον ενεργό ρόλο διαδραματίζει τώρα τη διαμόρφωση ενιαίου κόμματος των "εθνικοφρόνων". Ο πατριωτισμός και οι εθνικοί προσανατολισμοί δεν είναι μονοπώλιον ουδενός. Πολύ περισσότερα, όταν στην ηγεσία των μονοπωλούντων υπάρχουν υπόλογοι απέναντι στον λαό για πολλές ολιγωρίες και ατασθαλίες.

Αν οι τελευταίες ζυμώσεις ξεκίνησαν με την προοπτική φίμωσης για την επιβολή ξενοκινήτων λύσεων, η ΕΔΕΚ επί κεφαλής του λαού, θα αγωνισθή για τη ματαίωση αυτών των σχεδίων όσες θυσίες και αν χρειασθούν, αν οι τελευταίες ζυμώσεις ξεκίνησαν για να εξοστρακισθούν οι γνήσιες πατριωτικές δυνάμεις, να αγωνισθή η λαϊκή εντολη των 96% και να διευκολυνθή η απομάκρυνση όσων δεν θ' αποδέχονταν την ξενοκίνητη λύση η ΕΔΕΚ επικεφαλής του λαού, θα αγωνισθή να διαλύση αυτά τα σχέδια. Καμμιά ανάμιξη των ξένων στις εσωτερικές υποθέσεις του Κυπριακού λαού, κυρίαρχος μόνο ο λαός.

Διακηρύξαμε την πίστη μας στην εθνική ενότητα του λαού. Ομως στα κοινωνικά και οικονομικά θέματα χρειάζεται οργάνωση κάτω από κομματικά σχήματα με συγκεκριμένους ιδεολογικούς προσανατολισμούς. Οχι με βάση ασυμβιβάστους συμβιβασμούς ή προσωπικά κίνητρα. Δεν εξειδικευόμεθα στην πολεμική, επιμένουμε σε εποικοδομητικές, νηφάλιες, θέσεις, εξυπηρετούμε την ομαλότητα, την πρόοδο και τη δημοκρατία.

Για ένα γνήσιο δημοκράτη θάταν απαράδεχτη οποιαδήποτε απόπειρα μονοπώλησης της πολιτικής ζωής, δεν ήταν δυνατό όλος ο λαός "που δεν ανήκε στο ΑΚΕΛ" όπως ελέχθη να ενταχθή σε ένα ενιαίο τάχατες ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ χώρο, Με ποια ιδιεολογία; Μόνο με άρνηση; Με ποιο στόχο; Με τους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους σε συστέγαση; Με τους αντιαγρότες και τους αντισυνερξατιστές στην πολιτική ηγεσία αυτού του κόμματος; Δεν είναι θέμα ταξικών κομμάτων, όπως γίνεται μάταιη προσπάθεια να παρουσιαθή, είναι θέμα προσέγγισης των προβλημάτων, σε συγκεκριμένο ιδιο λεκτικό κοινωνικό φακό. Γι' αυτό υπάρχουν παντού διάφορα κόμματα. Από την άλλη πόλωση θάταν επιζήμια στο λαό, θα ωδηγούσε μακρυά από τη θετική αντιμετώπιση των θεμάτων, στην ένωση γύρω απο μια άρνηση. Θα καταργούσε την έννοια του γνήσιου κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας. Για μας θάταν προδοσία απέναντι στον Κυπριακό λαό να ανεχθούμε μια έμμεση κοινοβουλευτική δικτατορία, θάταν προδοσία απέναντι στις γνήσιες δημοκρατικές μας αρχές για ελευθερία έκφρασης και οργάνωσης. Να γιατί η ΕΔΕ Κέντρου ηταν και είναι απαραίτητη ανάγκη του λαού και της δημοκρατίας. Μια έπαλξη για τη λύση των προβλημάτων των εργαζομένων και όλων των παραγωγικών τάξεων του Κυπριακού λαού. Από την άλλη η ΕΔΕΚ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για άμβλυνση της οξύτητας της κομματικής αντίθεσης πάνω στο βασικο πολιτικό θέμα. Μόνο η ΕΔΕΚ μπορεί τώρα ν' αποτελέση από λαϊκής πλευράς το συντονιστικό μηχανισμό για πλατειά λαϊκή ενότητα, στο εθνικό θέμα. Ο λαός αγνοώντας το κήρυγμα της διάσπασης σε εθνικόφρονες και μη, θα ενσωματωθή παλλαϊκά στις τάξεις της δημοκρατίας και της ουσιαστικής εθνικής ενότητας. Αυτό είναι το μήνυμά μας προς το λαό. Οπως και πριν, θα βρεθούμε στην πρωτοπορία του αγώνος.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επανειλημμένα στη Βουλή τονίσαμε πως η οικονομική κατάσταση είναι βαθειά συνυφασμένη με την πολιτική, η εξάρτηση είναι αμφίδρομη. Ο μονόπλευρος προσανατολισμός

Πέτρος Στυλιανού, Γ.Γ. της ΔΕΟΚ, και πρώην αγωνιστής της ΕΟΚΑ. Από τους πρώτους που ανακοίνωσαν συνεργασία με τον Βάσο Λυσσαρίδη στο κόμμα του

της οικονομίας μιας μικράς υπό ανάπυξη χώρας ενέχει τα στοιχεία της δέσμευσης. Στόχος ένα σχετικό ισοζύγιο που δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο στην αδέσμευτη πολιτική, χωρίς οικονομικούς εκβιασμούς ή ταλαντεύσεις από εσώτροπες οικονομικές πιέσεις. Γι' αυτό χρειάζεται ένα επιστημονικό καθοδηγητικό σχέδιο μελέτης των εμπορικών δυνατοτήτων και των παραγωγικών προοπτικών. Η οικονομία πρέπει να στηρίζεται πάνω σε παραγωγικές προϋποθέσεις. Ο τρόπος παρασιτισμού είναι ανασφαλής και δεν ελέγχεται από τις εσωτερικές παραγωγικές δυνατότητες και δυνάμεις.

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Μια σωστή οικοινομική πολιτική πρέπει να στηρίζεται πάνω σε ορθή κατανομή του εθνικού εισοδήματος. Η σημερινή μεγάλη ανισοσκέλεια θα έχη σαν συνέπεια το μαρασμό των παραγωγικών τάξεων με καταστροφικές συνέπειες στην εθνική οικονομία. Ταυτόχρονα η συνεργασία των χωρών παραγωγών πρώτων υλών είναι απαραίτητη για επιβίωση και ανάπτυξη δεδομένης της δημιουργίας κλειστών οικονομικών κύκλων που τείνουν να ελέγχουν τις τιμές των πρώτων υλών και των καταναλωτικών αγαθών.

Χωρίς σωστή φορολογική πολιτική για δικαιότερη κατανομή των φοολογικών βαρών, αύξηση της αποδοτικότητος των φόρων και πάταξη της φοροδιαφυγής είναι αδύνατο να εξευρεθούν τα αποθεματικά για ουσιώδη ανάπτυξη. Αυτό πρέπει νάναι το κύριο μέλημα μιας οικονομικής πολιτικής. Ομως θα δώσουμε στο σύντομο μέλλον τις απόψεις πάνω σ' όλους τους βασικούς τομείς τς οικονομίας. Για την ώρα ξανατονίζω πως δεν εξαγγέλλουμε ούτε πρόγραμμα, ούτε προγραμματικές αρχές, αλλά τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηρίξουμε την πολιτική μας. Ετσι αν διάφορα προβλήματα ή ειδικά θεματα που αφορούν την ομάδα ή τάξη δεν εμφανίζονται σ' αυτό το προκαρκτικό έγγραφο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν ευρίσκονται υπό μελέτη από τα ειδικά κομματικά συνεργεία που επεξεργάζονται τα επί μέρους προβλήματα.

Βιαζόμαστε να δώσουμε ένα απλό ξεκίνημα και για ν' ακούσουμε τις απόψεις του ιδίου του λαού.

Η ΕΔΕΚ είναι το κόμμα όλων των στρωμάτων του λαού που με οποιαδήποτε τρόπο συνεισφέρουν στην παραγωγή εθνικού εισοδήματος και γενικά το δημοκρατικό κόμμα των εργαζομένων.

Η ΕΔΕΚ είναι το κόμμα της δημοκρατίας, στηρίζεται στο λάο και εξυπηρετεί μόνο τα εθνικά και τα λαϊκά συμφέροντα.

Γενικές προοπτικές: Η Κύπρος περνάει ακόμα από ένα στάδιο εθνικού απελευθερωτικού αγώνος. Στον κυπριακό λαό δεν δόθηκε η ευκαιρία άσκησης του δικαιώματος της αυτοδιαθέσεως. Η ΕΔΕΚ θ' αγωνισθή για την εξασφάλιση αυτού του δικαιώματος. Μόνο μια λύση που πηγάζει από την ενάσκηση αυτού του δικαιώματος είναι μια γνήσια δημοκρατική, λαϊκή λύση. Η ΕΔΕΚ παραμένει πιστή στους εθνικούς προσανατολισμούς.

Σημερινές προοπτικές: Στις δοσμένες συνθήκες η ΕΔΕΚ υιοθετεί την εφικτή λύση, όπως διακηρύχθηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο για μια ενιαία ανεξάρτητη αποστρατικοποιημένη Κύπρο, χωρίς ξένες βάσεις ή άλλες ξένες παρουσίες.

Πιστεύει σε μια ειρηνική λυση με διασφάλιση των λογικών δικαιωμάτων των τουρκοκυπρίων.

Πιστεύει στην αρμονική και φιλική συμβίωση και στην προώθηση των κοινωνικο-οικονομικών θεμάτων των εργαζομένων ανεξαρτήτως φυλετικής, θρησκευτικής ή άλλης τοποθετήσεως.

Τάκης Χατζηδημητρίου, συνεργάτης του Βάσου Λυσσαρίδη στην επιτροπή για αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και μετέπειτα στέλεχος και Γ.Γ. της ΕΔΕΚ

Η Εξωτερική Πολιτική: Υποστηρίζει την αδέσμευτη πολιτική της θετικής ουδετερότητος. Οποιαδήποτε πρόσδεση της Κύπρου με μπλοκ, θα ισοδυναμούσε με ημιαποικιοποίηση και θα αποτελούσε κολόβωση της ελευθερίας του Κυπριακού λαού.

Πιστεύει στη φιλία με όλους τους λαούς, στη συμμαχία με τις παγκόσμιες δυνάμεις, που αγωνίζονται για πλήρη εθνική ελευθερία.

Αδράνεια στα παγκόσμια φαινόμενα οδηγεί στην απομόνωση της Κύπρου με όλες τις επικίνδυνες επιπτώσεις.

Εσωτερική Πολιτική: Για την εφαρμογή οποιασδήποτε ορθής εσωτερικής πολιτικής, ο τόπος πρέπει να απαλλαγή από τα υπόλοιπα της κακοδιοικήσεως και της ευνοιοκρατίας, τα οποία εκληρονόμησε από μερικές κακές υπουργικές διοικήσεις.

Το κράτος πρέπει να στηριχθή στην αξιοκρατία, στην ευνομία, στην ίση μεταχείρηση των πολιτικών και στην έντιμη διαχείριση των δημοσίων.

Η ΕΔΕΚ πιστεύει στην ισότητα ευκαιριών για όλους τους πολίτες. Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές ανήκουν στο λαό και το προϊόν εκμετάλλευσης τους πρέπει να διατίθεται ανάλογοα με την συμβολή στο εθνικό εισόδημα.

Τα μέσα παραγωγής ανήκουν στους παραγωγούς και όχι σε μη παραγωγικές τάξεις ή άτομα.

Αγροτική πολιτική: Η αγροτική τάξη αποτελεί την κύρια τάξη για παραγωγή εθνικού εισοδήματος, η γη και το νερό πρέπε να ανήκουν στους καλλιεργητές. Να ληφθούν μέτρα για την επιτάχυνση αυτής της πορείας. Γεωμετρικώς αυξανόμενη φορολογία της γης, που δεν ανήκει στους καλλιεργητές θα διευκόλυνε την επάνοδο στην κατοχή της γης από την αγροτική τάξη. Ο γεωργοκτηνοτρόφος, ο κάτω από σκληρές συνθήκες κύριος παραγωγός εθνικού πλούτου, δεν συμμετέχει ανάλογα στο ολοένα αυξανόμενο εθνικό εισόδημα. Το σημερινό τεράστιο χάσμα του αγροτικού κατά κεφαλήν εισοδήματος και του μέσου όρου είναι απαράδεκτο. Το αγροτικό εισόδημα πρέπει νάναι από τα πιο ψηλά, αν πρόκειται να επιτύχουμε βιώσιμη και όχι παρασιτική εθνική οικονομία.

Η αγροτική εκκλησιαστική περιουσία, τα χαμηλά δάση και η χαλίτικη γη πρέπει να αποδοθούν στους καλλιεργητές, για την επανακατοχή της γης και την αύξηση της παραγωγής πρέπει να δοθούν αι δυνατότητες αγροτικής πίστης, με τράπεζα με κεφάλαια επιχορηγούνενα από το κράτος.

Αναδασμός, τιμές ασφάλειας, αγροτική μεταρρύθμιση είναι απαραίτητα στοιχεία για βιώσιμη εθνική οικονομία.

Για όλα αυτά και άλλα επί μέρους θέματα (αγορανομία, τιμαί γεωργικών μηχανημάτων και εισαγομένων γεωργοκτηνοτροφικών ειδών, σχέδια διαθέσεως, αγροτικών προϊόντων, ασφάλειες, πολιτική διαθέσεως αγροτικών προϊόντων, βιομηχανοποίηση, επιπτώσεις από την υποτίμηση του νομίσματος κλπ) θ' ασχοληθή αναλυτικά το πλήρες πρόγραμμα της ΕΔΕΚ.

Ενίσχυση του συνεργατικού κινήματος και περιορισμός των μεσιτικών στρωμάτων για αύξηση του αγροτικού εισοδήματος και μείωση των τιμών καταναλώσεως.

Η κτηνοτροφία με ορθολογιστική νομική κατοχύρωση και κρατική ενίσχυση μπορεί να αποβή αυτάρκης και να μειώση την ανισοσκόλεια εισαγωγών- εξαγωγών.

Γενικά η ΕΔΕΚ θα πρωτοστατήση στο να γίνει ο αγρότης αφέντης των προϊόντων της εργασίας του.

Εμπορική πολιτική: Η ΕΔΕΚ θα ενισχύση ορθολογιστική πολιτική για εξάλειψη της ανισοσκέλειας εισαγωγών -εξαγωγών και για υποβοήθηση των προοδευτικών εμπορικών τάξεων.

ΚΥΠΡΟΣ 3 3 1969

Για τη διάθεση της αγροτικής και γενικά της επιτοπίου παραγωγης χρειάζεται αναπροσαρμογή της εμπορικής μας πολιτικής. Πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε οι χώρες που εισάγουν στην Κύπρο να απορροφούν συγκεκριμένο ποσοστό σε αγροτικά ή αλλα εγχώρια προϊόντα. Δεδομένης της ανισοσκέλειας εισαγωγών- εξαγωγών η Κύπρος εισάγει υπερδιπλάσια από όσα εξάγει. Η διάθεση της αγροτικής παραγωγης θα ήτο κατορθωτή κι αν ακόμα αυξανόταν κατά 200% και οι τιμές ασφαλώς θάναι πιο αμειπτικές.

Εργατική πολιτική: Οι εργαζόμενοι πρέπει να μετέχουν στην κατανομή των κερδών αν θέλουμε ν' αυξήσουμε την παραγωγικότητα και αν δεν θέλουμε να κάνουμε τους πλούσιους πλουσιώτερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Η σημερινή κατά τάξεις διαφορά του κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι απαράδεκτη, η συμμετοχή των παραγωγικών τάξεων στην κατοχή των μέσων παραγωγής, θ' αποτελούσε ένα πρώτο ουσιώδες βήμα προς αυτήν τη κατεύθυνση. Οι κοινωνικές ασφαλίσεις πρέπε να βελτιωθούν και να επεκταθούν.

Τουρισμός: Ο τουρισμός αποτελεί ένα από τους βασικούς παραγωγικούς κλάδους της εθνικής οικονομίας. Η ΕΔΕΚ θα προωθήση οιαδήποτε μέτρα για την ενθάρρυνση, την ανάπτυξη, και την ενίσχυση του σημαντικού αυτού παραγωγικού τομέως.

Βιομηχανία: Η ΕΔΕΚ θα υποστηρίζει οιανδήποτε πρωτοβουλίαν για ανάπτυξη βιομηχανιών, που στηρίζονται σε τοπικές πρώτες ύλες ή που το επίπεδο χρησιμοποίησης εργατικού δυναμικού και είναι ψηλό ή άλλων βιωσίμων βιομηχανιών που δεν αποβαίνουν αδικαιολόγητα σε βάρος του καταναλωτικού κοινού.

Ιατρικές υπηρεσίες: Η ΕΔΕΚ ευνοεί την εφαρμογήν ενός γενικού κρατικού σχεδίου παροχής ιατροφαρμακευτικής περιθάλψεως, προσαρμοσμένου στις Κυπριακές συνθήκες. Τα επί μέρους προβλήματα των ιδιωτών και κυβερνητικών ιατρών θα προωθηθούν μέχρι της υιοθετήσεως του σχεδίου.

Παιδεία: Δωρεάν παιδεία για φοίτηση σε σχολές Μέσης Παιδείας. Οργάνωση υποτροφιών και προσαρμογή, ώστε η Παιδεία να γίνει κτήμα του λαού. Η Παιδεία αποτελεί βασική κρατική επένδυση και όλος ο λαός δικαιούται να μετέχη στο προϊόν αυτής της επένδυσης. Το ανθρώπινο δυναμικό να αξιοποιείται όχι ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες, αλλά της ικανότητες του σε προσαρμογή στις ανάγκες του τόπου. Προώθηση της πολιτιστικής ανάπτυξης, δημιουργία κρατικού Θεάτρου, προώθηση του αθλητισμού και άλλα θέματα που θα αναληφθούν στο πλήρες πρόγραμμα. Αξιολόγηση και προσαρμογή μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών.

Εργοδοτούμενοι, βιοτέχνες Εμποροι κλπ: Η θεωρία περί αυξήσεως του τιμαρίθμου κατά 4% μετά την υποτίμηση είναι απαράδεχτη. Η πολιτική πρέπει να βασισθή στα ουσιαστικά κριτήρια κόστους ζωής και τη συμβολή αυτών των τάξεων στο εθνικό εισόδημα.

Δημοσιοϋπαλληλικά: Αξιολόγηση από ειδικούς και προσαρμογη των μισθολογικών κλιμάκων ανάλογα με προσόντα και ευθύνες: Μονιμοποίηση προσωρινών και ημερομισθίων. Τροποποίηση του περί δημοσίας Υπηρεσίας Νόμου. Συνεργασία με την ΠΑΣΥΔΥ. Το ίδιο ισχύει για τους αστυνομικούς, στρατιωτικούς και άλλους σχετικά ανεξάρτητους κλάδους (ημικρατικοί υπάλληλοι). Αξιοκρατία, εκδημοκρατικοποίηση, πολιτική μισθών συγκρατήσεως του ειδικευμένου και ιδιαίτερα του επιστημονικού προσωπικού.

Λαϊκή στέγη: Δημιουργία λαϊκής στέγης και φορολογική πολιτική, πάταξη της εκμετάλλευσης της παραλόγου ανατιμήσεως των οικοπέδων.

Μεταλλεία: Εθνικοποίηση των ξένων μεταλλείων.

Τράπεζες: Αναπροσαρμογή της νομοθεσίας για κατάργηση της νομοθεσίας για κατάργηση των εμμέσων μονοπωλίων και της εκμετάλλευσης και ουσιαστικός κρατικός έλεγχος.

Φορολογική πολιτική: Αναπροσαρμογή για ενθάρρυνση του παραγωγικού κεφαλαίου, επιβάρυνση του παρασιτικού και δικαιώτερη κατανομή του εθνικού εισοδήματος.

Νεολαία: Ειδική μέριμνα για τη νεολαία που θα αποτελέση την αυριανή κοινωνία. Για τον σκοπό αυτό η ΕΔΕΚ αποφάσισε την ίδρυση της Νεολαίας Δημοκρατικής Ενώσεως Νέων (ΕΔΕΝ) που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα θέματα της νεολαίας.

Οπως είναι φυσικό υπάρχει σωρεία άλλων προβλημάτων. Είναι επίσης αυτονόητο πως θα επιχειρείται μια επιστημονική ή στατιστική ανάλυση ή σχεδιοποίηση των προοπτικών σ' αυτό το στάδιο. Αυτό αποτελεί μια διακήρυξη βασικών αρχών απλοποιημένη για διαφώτιση των πλατειών λαϊκών μαζων. Η ΕΔΕΚ θα μελετά καθημερινά τα προβλήματα του λαού και θα πρωτοστατεί επικεφαλής του λαού για την λύση τους".

Δυο από τους πρώτους που ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους με την ΕΔΕΚ ήταν ο οδοντίατρος στη Λάρνακα Χριστόφορος Χριστοφίδης, πρώην βουλευτής της Κοινοτικής Συνέλευσης (3.3.1969) και ο βουλευτής Πέτρος Στυλιιανού στις 5 Μαρτίου, ηγέτης της ΔΕΟΚ.