Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

11.2.1969: Τριαvδρία Γλαύκoυ Κληρίδη, Πoλύκαρπoυ Γιωρκάτζη και Τάσσoυ Παπαδόπoυλoυ ηγείται τoυ Εvιαίoυ Κόμματoς με πρόεδρo τov Γλαύκo Κληρίδη.

S-1809

11.2.1969: ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ ΓΛΑΥΚΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ, ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ ΚΑΙ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΝ ΓΛΑΥΚΟ ΚΛΗΡΙΔΗ

Γλαύκος Κληρίδης και Τάσσος Παπαδόπουλος, δύο από τους τρεις συναρχηγούς του Ενιαίου Κόμματος

Με την εξαγγελία της ίδρυσης του νέου Κόμματος της Εθνικόφρονης Παράταξης από τον Γλαύκο Κληρίδη άρχισαν και οι διεργασίες για την οργανωτική δομή του κόμματος του οποίου ηγείτο πλέον τριανδρία από τους Γλαύκο Κληρίδη, Πρόεδρο της Βουλής, Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, τέως υπουργό Εσωτερικών και Τάσσο Παπαδόπουλο υπουργο Εργασίας.

Οι τρεις άνδρες συναντήθηκαν στις 10 Φεβρουαρίου με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τον οποίο ενημέρωσαν για τα σχέδιά τους.

Το προκαταρκτικό σχέδιο μέχρι τη σύγκληση της Ιδρυτικής Συνέλευσης του νέου Κόμματος προνοούσε τα ακόλουθα:

ΠΡΩΤΟ: Ο Γλαύκος Κληρίδης ως αρχηγός της κίνησης θα προβεί σε συνεννοήσεις με παράγοντες, στελέχη και οργανωμένα σύνολα, ως σύλλογοι και επαγγελματικές οργανώσεις για τον καταρτισμό προσωρινών οργανωτικών επτροπών. Θα καταβληθεί προσπάθεια όπως οι περιφερειακές επιτροπές έχουν όσο το δυνατό ευρύτερη αντιπροσωπευτική βάση.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Οι επιτροπές αυτές μαζί με τα μέλη των ειδικών επιτροπών προς καταρτισμό του προγράμματος του κόμματος θα αποτελέσουν την ιδρυτική συνέλευση, η οποία θα επικυρώσει το πρόγραμμα του κόμματος και θα εκλεξει προσωρινή επιτροπή. Στη συνέχεια θα αρχίσει η εγγραφή μελών και θα συγκληθεί το Παγκύπριο Συνέδριο εκλεγμένων αντιπροσώπων του Κόμματος το οποίο θα εκλεξει τη μόνιμη επιτροπή του Κόμματος.

Στις προσπάθειες για να στηθεί το νέο Κόμμα υπήρξαν όπως ήταν φυσικό αντιδράσεις από διάφορους οπότε ο Γλαύκος Κληρίδης μιλώντας σε συγκέντρωση στο Ξερό και τη Μόρφου στις 26 Φεβρουαρίου ανέφερε ότι ήταν έτοιμος να παραιτηθεί προκειμένου να επιτύχει τη συνένωση των εθνικοφρόνων.

"Επειδή έγινε πίστις και συνείδησις μου, η ανάγκη της ανανεώσεως των δυνάμεων της εθνικόφρονος παρατάξεως εις ένα ενιαίον κόμμα, είμαι πρόθυμος να παραιτηθώ και να αποσυρθώ όχι μόνο της αρχηγίας της κομματικής αυτής κινήσεως, αλλά και της πολιτικής ζωής, εάν η παρουσία μου αποτελή εμπόδιον εις την συνένωσιν των εθνικοφρόνων δυνάμεων" είπε ο Γλαύκος Κληρίδης στην ομιλία του.

Ο Γλαύκος Κληρίδης είχε αρχίσει μια σειράν ομιλιών σε διάφορες κοινότητες, συνοδευομενος πάντα από τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη στο πλαίσιο της οργανωτικής προσπάθειας για στήριξη του νέου Κόμματος.

Στις 4 Απριλίου 1969 δόθηκαν στη δημοσιότητα οι καταστατικές αρχές του κόμματος.

Για το Κυπριακό τονιζόταν:

"Το Κόμμα διακηρύττει την προσήλωσιν του εις τας αρχάς του Καταστατικού Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών και ειδικώτερον εις την αρχήν της ειρηνικής επιλύσεως των διεθνών προβλημάτων, της μη επεμβάσεως εις τας εσωτερικάς

Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, ο τρίτος συναρχηγός του Ενιαίου κόμματος

υποθέσεις των χωρών, της εφαρμογής του δικαιώματος της αυτοδιαθέσεως, του σεβασμού της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητος των κρατών.

Το Κόμμα αναγνωρίζει ότι το κυπριακόν πρόβλημα διέρχεται μιαν λεπτήν και δύσκολον φάσιν η οποία απαιτεί επιδέξιον υπεύθυνον χειρισμόν βασιζόμενον επι ρεαλιστικής εκτιμήσεως των δυνατοτήτων προωθήσεως και επιλύσεως του. Οιαδήποτε εκμετάλλευσις του εθνικού κυπριακού θέματος διά κομματικούς σκοπούς είναι απαράδεκτος και ανίερος.

Το Κόμμα υποστηρίζει την υπό της ελληνικής και κυπριακής κυβερνήσεως από κοινού υιοθετηθείσαν κατόπιν ενδελεχούς εκτιμήσεως όλων των δεδομένων γραμμήν:

α). Της αναζητήσεως εντός των πλαισίων της σημερινής πραγματικότητος ουχί της επιθυμητής, αλλά της δυνατής λύσεως.

β). Της ειρηνικής επιλύσεως του κυπριακού προβλήματος και της εξευρέσεως δικαίας λύσεως στα πλαίσια της οποίας θα αναγνωρίζωνται ωρισμένα δικαιώματα εις το σύνοικον στοιχείον εντός των πλαισίων ενός ενιαίου συστήματος διακυβερνήσεως του Κυπριακού κράτους.

γ). Της ειρηνικής συμβιώσεως και συνεργασίας Ελλήνων και τούρκων, οίτινες διατηρούντες τον εθνικόν των χαρακτήρα, θα έχουν κοινήν θεώρησιν τον προβλημάτων του τόπου, προς το συμφέρον του συνόλου του Κυπριακού λαού.

Το Κόμμα περαιτέρω υποστηρίζει:

α) Την πολιτικήν της στενής συνεργασίας επί του Κυπριακού μετά της ελληνικής κυβερνήσεως, της κατόπιν συνεννοήσεων χαράξεως γραμμής διά τον περαιτέρω χειρισμόν του και της από κοινού αναλήψεως ευθύνης διά την επίλυσιν του.

β). Την ανάγκην εγκρίσεως υπό του Κυπριακού λαού οιασδήποτε προκαταρκτικής συμφωνίας επί του Κυπριακού.

Το Κόμμα υποστηρίζει πολιτικήν, η οποία θα ενισχύη τον θεσμόν των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου η ύπαρξις είναι απαραίτητος διά την άμβλυνσιν διεθνών εντάσεων και την αποφυγήν γενικωτέρων συρράξεων λόγω κλιμακώσεως περιφερειακών συγκρούσεων.