Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

24.6.1969: Αρχίζει o oυσιαστικός κύκλoς τωv εvδoκυπριακώv συoμιλιώv, μεταξύ τoυ Γλαύκoυ Κληρίδη και τoυ Ραoύφ Ντεvκτάς, o oπoίoς διαρκεί έvα μήvα. Κληρίδης και Ντεvκτάς δηλώvoυv ότι τα απoτελέσματα της πρώτης φάσης είvαι ελπιδoφόρα.

S-1803

24.6.1968: ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΕΝΔΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΓΛΑΥΚΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΡKΕΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΦΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ

ΑΓΩΝ 9 3 1968

O ουσιαστικός κύκλος των ενδοκυπριακών συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Βουλής Γλαύκου Κληρίδη και του Προέδρου της Τουρκοκυπριακής Κοινοτικής Συνέλευσης Ραούφ Ντενκτάς άρχισε στις 24 Ιουνίου υπό την προεδρία του Οζόριο Ταφάλ, Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ου Θαντ στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλλας.

Ο Ταφάλ κάθισε σε ένα τραπέζι έχοντας στα δεξιά του τον Γλαύκο Κληρίδη και αριστερά του τον Ραούφ Ντενκτάς και όπως ήταν καθήμενος έδωσε το δεξί του χέρι στον Ραούφ Ντενκτάς και σταυροειδώς το αριστερό του χέρι στον Γλαύκο Κληρίδη.

Η συνάντηση έγινε μέσα σε εγκάρδια ατμόσφαιρα και χαμόγελα τα οποία όλοι ήλπιζαν ότι θα έδιναν μια ξεχωριστή ελπίδα στην πορεία των συνομιλιών.

Ανοίγοντας τις συνομιλίες ο Οζόριο Ταφάλ κάλεσε τους δύο συνομλητές να επιτύχουν ταχεία πρόοδο στην προσπάθεια τους σε τρόπο "που θα καταστεί δυνατό τα μέλη των δυο κοινοτήτων να επαναρχίσουν τις ομαλές σχέσεις τους και σε όλους τους κυπρίους να αρχίσουν να επιδίδονται στις καθημερινές ασχολίες τους παντού στην Κύπρο με μεγαλύτερη ελευθερία και απρόσκοπτη ασφάλεια ώστε στη συνέχεια να καταστεί δυνατή η επίλυση των εκκρεμούντων προβλημάτων.

Είπε ο Οζόριο Ταφάλ:

"Συναντάσθε σε μια ατμόσφαιρα αναπτυσσόμενων προσδοκιών όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και αλλού, τούτο επωμίζει σε σας με βαρύ φορτίο ευθύνης, το οποίο θα αναλαβετε, είμαι βέβαιος, με θάρρος, αποφασιστικότητα και καλή θέληση.

Από τη μια πλευρά οι προθυμίες αυτές δυνατόν να βοηθήσουν στην προβολή ατμόσφαιρας κατανόησης που είναι τόσο σημαντική εάν πρόκειται να επιτύχουν οι συνομιλίες, τόσο λεπτές, όσο είναι οι δικές σας. Από την άλλη οι προσδοκίες αυτές πιθανόν να δημιουργήσουν υπεραισιοξία η οποία εάν δεν ακολουθηθεί σύντομα από έμπρακτα αποτελέσματα, θα δημιουργήσει τον κίνδυνο απογοήτευσης που θα οδηγήσει στην ανανέωση της έντασης στη νήσο.

Πιστεύω ειλικρινά, εν τούτοις, ότι μπορούμε να ελπίζουμε χωρίς να στηριζόμαστε στην υπεραισιοδοξία ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα και ως πρώτο βήμα, θα εξευρεθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων αμοιβαία το "μόντους βιβέντι" που θα επιτρέψει σε αυτές να επαναλάβουν τις κοινωνικές τους σχέσεις και να καταστήσουν δυνατό και στις δύο κονότητες να επαναλάβουν τις συνήθεις καθημερινές τους ασχολίες σε ολόκληρη τη νήσο με μεγαλύτερη ελευθερία και απρόσκοπτη ασφάλεια. Αυτό επιπλέον θα επέτρεπε σε ολόκληρο τον πληθυσμό της νήσου να επωφεληθεί της οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου για να σμικρύνει το σημερινό χάσμα που παρατηρείται στο οικονομικό επίπεδο των διαφόρων τμημάτων του πληθυσμού.

ΑΓΩΝ 10 5 1968

Μια τέτοια διευθέτηση θα καθίστατο σταθμός για την μετέπειτα λύση των βασικών εκκρεμών προβλημάτων. Συναφώς τα συμφέροντα βεβαίως όλων των ενδιαφερόμενων μερών στο κυπριακό πρέπει να ληφθούν υπ' όψη,

Δεν χρειάζεται να τονίσω ότι θα χειρισθείτε σοβαρά δύσκολα και λεπτά προβλήματα των οποίων η λύση θα απαιτήσει πολλή εμμμονή και θέληση για συμβιβασμό, σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω τους λόγους του Γενικού Γραμματέα που περιέχονται στην τελευταία του έκθεση για την επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο:

"Εχω πλήρη συναίσθηση του δύσκολου και πολύπλοκου καθήκοντος που αναμένει εκπλήρωση και ελπίζω ότι χάρη στα συμφέροντα της χώρας στο σύνολο της, και οι δύο κοινότητες θα μπορέσουν να προβούν σε εκείνους τους συμβιβασμούς και διευθετήσεις, χωρίς τους οποίους δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία. Η επιθυμία συμβιβασμού και ρύθμισης των διαφορών τους, θα αποβεί ιστορική εκδήλωση πολιτικότητας την οποίαν οι ηγέτες της Κύπρου θα προσφέρουν για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στη χώρα τους. Ελπίζω ότι οι συνομιλίες θα είναι καρποφόρες και θα αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα προς μια διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος".

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι στην προσπάθεια σας να καταλήξετε σε δίκαιη και λογική λύση των διαφόρων προβλημάτων, θα έχετε την υποστήριξη και ενθάρρυνση των κοινοτήτων σας, διότι ύστερα από έτη αναταραχής όλος ο λάος της νήσου συνεχώς κατατονεί, ότι τα συμφέροντα και η ευημερία του βρίσκονται στην ειρήνη και όχι στη διαμάχη.

Χαίρομαι να αναφέρω εδώ ότι θα παραμείνω στη διάθεση σας για οποιανδήποτε βοήθεια θα θέλατε να σας δώσω. Πρέπει βέβαια να καταστεί σαφές- και στην πραγματικότητα αποτελεί τη βασική λογική του συστήματος της ειρηνικής διυθέτησης των διαφορών, που καθορίζεται από τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών- ότι την πρωταρχική ευθύνη για ουσιαστική λύση επωμίζονται τα μέρη αυτά καθ' εαυτά. Είναι κάτω από το πνεύμα αυτό που τα Ηνωμένα Εθνη κατ' επανάληψη αποπειράθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4,5 χρόνων να οδηγήσουν τους αντιπροσώπους των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο σε άμεσες συνομιλίες. Γι' αυτό και η έναρξη των απ' ευθείας αυτών συνομιλιών μεταξύ των δυο κοινοτήτων αποτελεί τόσο ενθαρρυντική εξέλιξη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επεξέτεινε η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για περαιτέρω περίοδο έξη μηνών. Η μακρότερη αυτή παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποφασίστηκε για να παρασχεθή η επαρκής ευκαιρία προς εξεύρεση του κοινού εδάφους, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για μια προσεχή λύση προβλημάτων που εκκρεμούν, λύση η οποία να αποβεί εξυπηρετική για τις δύο κοινότητες εγκαινιάζοντας για το λαό της Κύπρου μια νέα περίοδο ειρήνης, τάξης και προόδου.

Αποτελεί την πλέον ζωηρή μας επιθυμία, όπως όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας θα επανασυνέρχεται το Δεκέμβριο αυτού του χρόνου, οι συνομιλίες να πραγματοποιήσουν ικανοποιητική πρόοδο για να επιτρέψουν στο Γενικό Γραμματέα να ανακοινώσει ότι το Κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται επαρκώς στο δρόμο της ικανοποιητικής λύσης του. Για χάρη της διατήρησης της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας αυτός είναι ο αντικειμενικός σκοπός τον οποίο τα Ηνωμένα Εθνη από την αρχή με την κατοχύρωση των συμφερόντων του λαού της Κύπρου θα αποδειχθήτε υπό την καλύτερη σημασία της λέξης, ως υποστηρικές των ιδεωδών των Ηνωμένων Εθνών".

Ελπιδοφόρες ήταν και οι δηλώσεις των δυο συνομιλιτών.

ΑΓΩΝ 25 6 1968

Ο Γλαύκος Κληρίδης είπε:

"Δεν προτίθεμαι να προβώ σε δήλωση πάνω στην ουσία του Κυπριακού προβλήματος κατά το παρόν στάδιο, διότι οι συνομιλίες αυτές πρέπει κατ' ανάγκη να είναι κατ' αρχή διερευνητικής φύσης, και αποσκοπούν κυρίως να διαπιστώσουν σε ποια σημεία υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος.

Αντιλαμβάνομαι ότι το έργο στο οποίο πρόκειται να αποδυθούμε δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε και μπορεί να επιτελεσθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα απαιτηθεί καλή θέληση, υπομονή και κατανόηση εάν πρόκειται να επιτύχουμε, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι παρά τις πολλές δυσκολίες και τον μακρύ χρόνο, ο οποίος δυνατόν να απαιτηθεί δεν είναι αδύνατο να εξευρεθεί δίκαιη και εφαρμόσιμη λύση, η οποία θα επέτρεπε να πρυτανεύσει στην Κύπρο έντιμη ειρήνη.

Εχω πλήρη συναίσθηση της τεράστιας ευθύνης, την οποίαν έχουμε αναλάβει έναντι του λαού της Κύπρου, είναι δε παρήγορο το γεγονός ότι όλοι οι λογικοί άνθρωποι στην Κύπρο μας εύχονται επιτυχία στο έργο μας.

Είναι απαραίτητο όπως για την επιτυχία των συνομιλιών αυτών, και οι δυο πλευρές αποφεύγουν ενέργειες που δύνανται να προκαλέσουν τάση και δημιουργηθούν συνθήκες μεγαλύτερης ομαλότητας. Μπορούμε όλοι να συμβάλουμε εποικοδομητικά επιδεικνύοντες υπομονή και αποφεύγοντες πρόωρα συμπεράσματα. Υπεράνω όλων ο Τύπος μπορεί να προσφέρει μεγάλη υπηρεσία με την προαγωγή καλής θέλησης. Ας μην αρχίσουμε να αποδίδουμε ο ένας στον άλλο κακή πίστη ή ύπουλες προθέσεις, αλλά ας προσεγγίσουμε τα θέματα με ευρύτητα πνεύματος".

Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε:

"Η σημερινή ημέρα αποτελεί, όπως πιστεύω, ένα επιπρόσθετο βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Εάν τηρήσουμε ψυχραιμία και θέρμη στις καρδιές μας για το καλό της Κύπρου και της ειρήνης στον κόσμο, εάν επιμείνουμε με καλή θέληση και υπερνικήσουμε τις δυσκολίες οι οποίες βρίσκονται ενώπιον μας, θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται οι ελπίδες για μια δίκαιη, μόνιμη και ειρηνική λύση.

Κανένας δεν πρέπει να αναμένει λύση πολύ σύντομα. Επιδίωξη μας είναι να επιτύχουμε όσο το δυνατόν σταθερή πρόοδο και να μη χάνουμε χρόνο. Ο τύπος μπορεί να βοηθήσει με το να μη αυξάνει υπέρμετρα τις ελπίδες και με το να αποφεύγει ηττοπαθή σχόλια.

Εναπόκειται σε όλους μας να διατηρήσουμε και βελτιώσουμε την παρούσα ατμόσφαιρα. Εχοντας αυτά κατά νου, ας ελπίσουμε ότι η καλή θέληση και η κοινή λογική θα πρυτανεύσουν στην Κύπρο".

Η πρώτη συνάντηση έγινε στην οικία του Ραούφ Ντενκτάς στην τουρκική συνοικία της Λευκωσίας και ακολούθησε νέα συνάντηση στην οικία του Γλαύκου Κληρίδη, στην ελληνική συνοικία της Λευκωσίας.

Ετσι οι συνομιλίες συνεχίστηκαν εναλλάξ για ένα μήνα. Η πρώτη φάση έληξε σε κοινή συνάντηση των δύο συνομιλητών στις 25 Ιουλίου 1968.

Αναφερόταν στην κοινή δήλωση:

ΑΓΩΝ 26 6 1968

"Η πρώτη φάση των συνομιλιών έχει συμπληρωθεί. Κατ' αυτήν έγινε ανταλλαγή απόψεων του θέματος της συνταγματικής διάρθωσης και συνταγματικών αρχών. Στο στάδιο αυτό είμαστε σε θέση να πούμε ότι υπήρξε ταυτότητα απόψεων σε αριθμό σημείων και ότι σε άλλα δεν θα είναι δύσκολη η εξεύρεση κοινού εδάφους, αλλά απομένουν ακόμη ορισμένα θέματα η σημασία των οποίων δεν μπορεί να υποτιμηθεί και τα οποία χρειάζονται διαπραγματεύσεις με υπομονή, εάν πρόκειται να σμικρύνουμε τις υφιστάμενες διαφορές. Προτιθέμεθα να καταβάλουμε όλες μας τις προσπάθειες για να επιτύχει αυτό.

Εάν η δεύτερη φάση συμπληρωθεί επιτυχώς, θα καταστεί αναγαίο να ιδρυθούν υπεπιτροπές οι οποίες να ασχοληθούν με τις λεπτομέρειες και την τεχνική πλευρά του προβλήματος.

Μια διακοπή των συνομιλιών είαι αναγκαία για να έχουμε χρόνο στη διάθεση μας να προβούμε σε γενική επανεκτίμηση των μέχρι τούδε απόψεων που ανταλλάγηκαν και για να προέλθουμε σε περαιτέρω συναντήσεις με τις αντίστοιχες πλευρές μας. Προτιθέμεθα να επαναλάβουμε τις συναντήσεις μας την Πέμπτη, 29 Αυγούστου, στις 9.π.μ. για τη δεύτερη φάση.

Επιθυμούμε να εκφράσουμε προς τον τύπο την εκτίμηση μας για τον υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο παρακολούθησε τις συνομιλίες μας και για την κατανόηση, η οποια επιδείχθηκε προς εμάς στο λεπτό και δύσκολο τούτο έργο".

Οι δυο συνομιλητές απάντησαν σε σωρεία ερωτήσεων των δημοσιογράφων αλλά δεν μπήκαν στην ουσία των όσων συζήτησαν. Ωστόσο έδωσαν μια ελπιδοφόρα προοπτική για την πορεία των συνομιλιών.

Ο Γλαύκος Κληρίδης σαν ρωτήθηκε για το βαθμό της αισιοδοξίας του απάντησε:

"Θα έλεγα ότι όταν αρχίσαμε την προσπάθεια αυτή είπαμε ότι επικρατούσε συγκρατημένη αισιοδοξία. Αφού περατώσαμε την πρώτη φάση, θα ήταν κακός οιωνός εάν δεν υποστηρίζαμε τη θέση εκείνη δηλαδή εάν είμαστε ολιγότερο αισιόδοξοι σήμερα παρά στην αρχή. Αντίθετα, θα έλεγα ότι η προσπάθεια έχει αποδείξει ότι μπορούμε να είμαστε λίγο περισσότερο αισιόδοξοι από ό,τι όταν αρχίσαμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μελλοντική εργασία είναι εύκολη, το γεγονός ότι μπορέσαμε να αταλλάξουμε απόψεις και να επιτύχουμε την ταυτότητα αντίληψης σε ορισμένα σημεία να γεφυρώσουμε το υφιστάμενο κενό σε άλλα, αποδεικνύει ότι υπήρξε καλή θέληση και από τις δυο πλευρές και ότι καταβλήθηκε γνήσια προσπάθεια εξέτασης του προβλήματος με καλή πίστη και λογική. Ως εκ τούτου ελπίζουμε ότι τα στοιχεία αυτά θα μας υποβοηθήσουν να επιλύσουμε και τα εναπεμείνατα θέματα".

Ο Ραούφ Ντενκτάς απάντησε:

"Νομίζω ότι το κλειδί σε ό,τι λέγει ο κ. Κληρίδης, είναι η συνέχιση γνήσιας προσπάθειας για ειρηνική λύση. Δυνατόν να είναι δύσκολη η εξεύρεση διευθέτησης στο χρόνο στον οποίο επιθυμούμε να επιτύχουμε αυτήν, αλλά εφ' όσον υφίσταται η θέληση για γνήσια συνέχιση της προσπάθειας αυτής. Και επιθυμώ να διευκρινίσω ένα σημείο σε σχέση με ερώτηση που

ΧΑΡΑΥΓΗ 13 8 1968

υποβλήθηκε κατά πόσον τα σημεία στα οποία λέγομεν ότι υπήρξε συμφωνία, είναι καθ' εαυτά επαρκή για μια τελιική λύση.

Ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι ο,τιδήποτε στο οποίο επιτυγχάνουμε τώρα συμφωνία υπόκειται σε μια καθολική συμφωνία, επιθυμώ δε να προβώ σε μια παρομοίωση στην εν προκειμένω κατάσταση: Συμφωνούμε τώρα πως θα κατασκευάσουμε τα παράθυρα και τις πόρτες και τα διαχωρίσματα και ποιον ηλεκτρισμό θα πρέπει να έχουμε στην οικία. Αυτού του είδους τη συμφωνια επιτυγχάνουμε τώρα, αλλά θα έρθει ο χρόνος όταν θα έχουμε να προβούμε στη συνομολογηση όλων αυτών, να οικοδομήσουμε την οικία και να δούμε κατά πόσον είναι η οικία την οποία θέλουμε. Επομένως υπάρχουν πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν και απαιτείται γνήσια προσπάθεια, απαιτείται πολλή εργασία καθώς και πολλή βοήθεια και κατανόηση απο μας".

Ο Πέτρος Πετρίδης που ερεύνησε την πορεία των συνομιλιών αφού συνομίλησε και με τον Γλαύκο Κληρίδη έγραψε στην Ιστορική Εγκυκλοπαίδεια της Κύπρου, Περίοδος 1959-1973, τόμος Α σελ. 273 για την πρώτη φάση των συνομιλιών:

"Η δεύτερη φάση των συνομιλιών ορίστηκε να αρχίσει στις 29 Αυγούστου, για να δοθεί καιρός στις δυο πλευρές να κάμουν μια εκτίμηση των απόψεων που είχαν ανταλλαγεί.

Μια άλλη συμφωνία που δεν αναφερόταν στην κοινή ανακοίνωση, ήταν ότι τίποτε από όσα συμφωνήθηκαν ή θα συμφωνούνταν, δεν θα έμπαινε μεμονωμένα σε εφαρμογή, δηλαδή οι δύο συυνομιλητές θα αναζητούσαν μια γενική λύση της οποίας όλα τα στοιχεία θα βρίσκονταν σε αλληλεξάρτηση μεταξύ τους.

Από την πρώτη διερευνητική φάση φάνηκε ότι το βασικό σημείο διαφωνίας των δυο πλευρών ήταν εκείνο της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την ακρίβεια οι βασικές διαφωνίες αφορούσαν τη φύση των μονάδων ταπικής αυτοδιοίκησης και τις αρμοδιότητες των σωμάτων που θα ασκούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης δημιουργήθηκε από την επιδίωξη και επιθυμία των Τούρκων, όπως δήλωσε ο Ντενκτάς στις συνομιλίες, να έχουν διασφαλίσεις εναντίον του ενδεχομένου δυσμενούς μεταχείρησης τους, ήταν το αντάλλαγμα για την εγκατάλειψη των προνομίων που είχαν με βάση το σύνταγμα.

Συγκεκριμένα η τουρκική πλευρά δεχόταν τη συμμετοχή της στην Εκτελεστική Εξουσία με βάση την πληθυσμιακή αναλογία, δεν δεχόταν κατάργηση της θέσης του αντιπροέδρου, αλλά σε αντάλλαγμα για τη διατήρηση του αξιώματος που θα το κατείχε τούρκος δεχόταν όπως ο αντιπρόεδρος, μη είναι μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, να καταργηθεί το δικαίωμα βέτο που είχε για ορισμένα θέματα, οι νόμοι να δημοσιεύονται μόνο με την υπογραφή του Προέδρου και ο Πρόεδρος να διορίζει τους υπουργούς και τους αξιωμτούχους του κράτους.

ΑΓΩΝ 29 8 1968

Επίσης δεχόταν συμμετοχή με βάση την πληθυσμιακή αναλογία στη Βουλή,- αλλά επέμενε στην εκλογή των βουλευτών, με βάση χωριστούς εκλογικούς καταλόγους- στη δημόσια υπηρεσία και στην αστυνομία.

Σχετικά με τα δικαστήρια, δεχόταν την εναποίηση τους και συμμετοχή των τούρκων με βάση την πληθυσμιακή αναλογία, σύμπτυξη του συνταγματικού και του Ανωτάτου Δικαστηρίου σ' ένα σώμα και κατάργηση των προνοιών για τη διεξαγωγή της δίκης από δικαστή της εθνικότητας του κατηγορουμένου ή από δικαστές και των δύο κοινοτήτων σε περίπτωση που οι διάδικοι ανήκαν σε διαφορετικές κοινότητες, ζητούσε όμως να υπάρχει δικαίωμα προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο για το διορισμό δικαστή της εθνικότητας του αιτούντος για να παρακάθεται στη δικαστική έδρα.

Σε αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις αυτές, ο Ντενκτάς ζήτησε να διευρυνθεί ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να δημιουργηθούν μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης με βάση εθνικά κριτήρια, τα σύνορα των οποίων δεν θα μπορούσαν να τροποποιηθούν. Ο Ντενκτάς εισηγήθηκε σαν τέτοιες μονάδες "ομάδες χωριών" ώστε να υπάρξει κάποιος διαχωρισμός και να παρέχεται ασφάλεια στους τουρκοκύπριους. Ακόμα ζήτησε τις μονάδες αυτές τοπικής αυτοδιοίκησης να υπάρχουν αστυνομία που θα ερευνούσε την παραβίαση των κανονισμών- που θα θέσπιζαν τα σώματα τοπικής αυτοδιοίκησης με βάση τους νόμους που θα ενέκρινε η Βουλή- όπως και τοπικά δικαστήρια για την εκδίκαση των παραβιάσεων των κανονισμών.

Ο ελληνοκύπριος συνομιλητής διατύπωσε αντίθεση στην εισήγηση για την μορφή της τοπικής αυτοδιοίκησης για τους λόγους ότι ο πληθυσμός ήταν ανάμικτος και δεν υπήρχαν συγκεντρωμένα τουρκοκυπριακά χωριά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ομάδες και επί πλέον η δημιουργία μονάδων με εθνικά κριτήρια θα ήταν πηγή συνεχών προστριβών.

Αλλα επιχειρήματα ήταν ότι με τον τρόπο αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αποτελεσματικός προγραμματισμός για την ανάπτυξη της νήσου σαν συνόλου, ενώ παράλληλα ο σχηματισμός των ομάδων με τέτοια κριτήρια δεν θα εξασφάλιζε οικονομική βιωσιμότητα. Αν επρόκειτο να υπάρξουν μονάδες, τα κριτήρια θα έπρεπε να ήταν διοικητικά, οικονομικά και κοιωνικά. Με άλλα λόγια, στις ομάδες των χωριών θα έπρεπε να συμμετέχουν χωριά με παρόμοια διοικητικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, ώστε να επιδέχονται ενιαία αντιμετώπση.

Οσο για τη διατήρηση της θέσης του αντιπροέδρου, έστω και χωρίς εξουσίες και προνόμια, η ελληνική πλευρά δεν την δεχταν, γιατί και απλή ύπαρξη του αξιώματος, έστω και με διακοσμητική μορφή που θα ανήκε σε τουρκοκύπριο, ήταν απλή μαρτυρία δυαδικού κράτους".