Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

13.12.1967: Ο Βασιλιάς Κωvσταvτίvoς πρoχωρεί στη διεvέργεια αvτιπραξικoπήματoς εvαvτίov της Χoύvτας τo oπoίo όμως απoτυγχάvει και αυτoεξoρίζεται στη Ρώμη.

S-1761

13.12.1967: Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΝΤΙΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΜΩΣ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΕΞΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος ανταλλάσσει χειραψία με τον Γεώργιο Παπααδόπουλο. Μαζί τους και οι Στυλιανός Παττακός και Νικόλαος Μακαρέζος

Ενώ συνεχιζόταν η αποχώρηση των ανδρών της ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο ύστερα παό την κρίση της Κοφίνου (η δεύτερη ομάδα αναχώρησε από το νησι στις 12 Δεκεμβρίου 1967 με ένα οπλιταγωγό και το κρουαζερόπλοιο Μαργαρίτα) στην Αθήνα ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος επενέβη δυναμικά στις 13 του μήνα, και ηγήθηκε αντιπραξικοπήματος με την ελπίδα να επιβάλει τους δικούς του όρους στη χούντα που είχε καταλάβει την εξουσία στις 21 Απριλίου 1967, με πραξικόπημα με επικεφαλής τρεις αξιωματικούς: Στυλιανός Παττακός, Νικόλαος Μακαρέζος και Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Ομως ο Βασιλιάς απέτυχε στην προσπάθεια του κι εκεί οι υπολογισμοί του δεν επιτεύχθηκαν. Αντίθετα ο ίδιος βρέθηκε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, που έγινε πλέον ο ισχυρός άνδρας της χούντας, ανέβαλε τη πρωθυπουργία.

Ο Βασιλιάς κινήθηκε ενισχυμένος από στρατιωτικούς που τάχθηκαν στο πλευρό του.

Στο πλευρό του τάχθηκαν το δεύτερο και το τρίτο σώμα Στρατού που στάθμευαν στη Λάρισσα και τη Θεσσαλονίκη.

Ο Βασιλιάς βρισκόταν στη Μακεδονία όταν εκδηλώθηκε το κίνημα ενώ ο ραδιοσταθμός της Λάρισσας και της Ορεστιάδας που τέθηκαν υπό τον έλεγχο των αντιπραξικοπηματιών μετέδωσε ότι το 90% των ενόπλων δυνάμεων προσχώρησαν στις δυνάμεις που μάχονται εναντίον της δικτατορίας.

Ο Βασιλιάς σε διάγγελμά του λίγο μετά τη εκδήλωση του αντιπραξικοπήματος που μεταδιδόταν από το ραδιοσταθμό της Λάρισσας όπου βρισκόταν και ηγείτο των στρατιωτικών δυνάμεων ανέφερε ότι παρά τη φαινομενική τάξη και ασφάλεια, που δημκουργήθηκε μετά το πραξικόπημα, υπήρχε σταθερή προσπάθεια σταθεροποίησης της εξουσίας των στρατιωτικών και δη μιουργείτο κίνδυνος ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος (Μεταγλώττιση- αποσπάσματα):

"... Μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό σε μένα να επικοινωνήσω με τον λαό. Τώρα το εθνικό συμφέρον απαιτεί όπως αναληφθή μια πρωτοβουλία από μέρους μου για να αποφευχθούν οι καταστρεπτικές συνέπειες τις οποίες θα συνεπαγόταν η συνέχιση της παρούσης ανώμαλης κατάστασης.

Το Εθνικό συμφέρον απαιτεί από μένα να προχωρήσω σε μια προσπάθεια για επάνοδο της χώρας στην ομαλότητα. Δεν επιθυμώ πλέον να διακινδυνεύω κάλυψη με μανδύα νομιμότητας της παρούσης κατάστασης, η οποία στρέφεται εναντίον του λαού μου και εναντίον μου. Οι υφιστάμενες προϋποθέσεις στη βόρεια Ελλαδα μου επιτρέπουν να ασκήσω ελεύθερη πρωτοβουλία από τη Μακεδονία με σκοπό να δώσω μια νέα κυβέρνηση στη χώρα μου.

... Επιθυμώ να αποκαταστήσω την πειθαρχία στις ένοπλες δυνάμεις διότι αυτή κλονίστηκε σοβαρά. Ο Στρατός, το Ναυτικό, η Αεροπορία και οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται παρά το πλευρό μου.

Ελληνες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί,

Τυγχάνετε της απόλυτης εμπιστοσύνης μου, το δε Εθνος ως ένα σώμα προσβλέπει σε σας. Παρά τη φαινομενική τάξη και ασφάλεια, υπήρχε σταθερή προσπάθεια σταθεροποίησης

Δυο βασικοι τίτλοι εφημερίδων την επομένη του κινήματος του Βασιλιά (Ανω ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Κύπρου και κάτω ΤΟ ΒΗΜΑ των Αθηνών (υπό λογοκρισία)

της εξουσίας των στρατιωτικών, δημιουργουμένου του κινδύνου ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος. Στο νέο σύνταγμα υπάρχει πλήρης βεβαιότητα και σύγχυση αναφορικά με το χρόνο της εφαρμογης του. Εν τούτοις η ανάγκη αναθεώρησης του συντάγματος είναι μια πραγματικότητα και η κοινή πίστη των ορθοφρονούντων πολιτών. Η σχετική εργασία πρέπει να επισπευσθεί με μόνο σκοπό το συμφέρον της χώρας. Ελπίζω ότι η εφαρμογη του νέου συντάγματος θα σημειώσει επίσης την απαρχή ενός νέου υγιούς ξεκινήματος της κοινοβουλευτικής μας ζωής.

... Η Στρατιωτική ηγεσία πρέπει να παραμείνει αδιάφθορη και ισχυρή και προσβλέπω για την ηγεσία του στρατού μόνο μεταξύ της ιεραρχίας και της ανώτατης δοκιμασμένης στρατιωτικής ηγεσίας.

... Αυτή δεν είναι δυνατό να αντικατασταθεί από μια εμβαλωματική ηγεσία οσονδήποτε δυνατή και εάν εμφανίζεται αυτή διότι καταργεί την πεθαρχία και ανοίγει τον επικίνδυνο δρόμο πρπσωπικών φιλοδοξιών και ιδιωτικών συμφερόντων.

... Η εσωτερική κατάσταση περιήλθε σε πλήρη αντίθεση προς την αναγκαία έξωτερική θέση της Ελλάδας. Χερειαζόμαστε φίλους στο εξωτερικό. Χρειαζόμαστε συμμαχίες με το δυτικό κόσμο, χρειαζόμαστε επίσης οικονομική και στρατιωτική βοήθεια ώστε η πορεία του Εθνους προς τα εμπρός να μπορεί να συνεχισθεί. Ολα αυτά όμως τέθηκαν υπό σοβαρό κίνδυνο και σχεδόν περιπλάκησαν σε σύγκρουση μεταξύ της γειτονικής μας Τουρκίας.

... Η αντίθεση αυτή από το εξωτερικό αντί να υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου αντίθετα επεκτείνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες άρχισαν να διαφαίνονται για τη χώρα. Η αλλαγή η οποία λαμβανει χώρα σήμερα δεν πρέπει να κυβερνάται από πνεύμα εκδίκησης ή μνησικακίας εναντίον εκείνων οι οποίοι διέπραξαν λάθη.

Επιθυμώ πάντως να καταστήσω σαφές σε όλους ότι δεν θα ανανεωθώ πλέον οποιανδήποτε απεθαρχία ή παρέκκληση, αυτή θα απαχθεί αμείλικτα.

Σήμερα, θέτω τέρμα στην ανωμαλία και τη βία. Καλώ τον Ελληνικό λαό να με βοηθήσει για την αποκατάσταση στη χώρα, των ηθικών εκείνων αξιών, οι οποίες γεννήθηκαν στη χώρα αυτή και από τις οποίες όλα τα πολιτισμένα Εθνη αντλούν ηθική και πνευματική δύναμη.

Η ελευθερία και η δημοκρατία είναι λέξεις τις οποίες εμείς κληροδοτήσαμε και προικοδοτήσαμε με αιώνιο περιεχόμενο ας προχωρήσουμε προς τη δημιουργία μιας εθνικής ζωής, άξιας ενός σύγχρονου λαού, που αγωνίζεται με το σύνθημα της αναγέννησης στην κοινωνική, οικονομική και πευματική ανάπτυξη. Πιστεύω στην αναγέννηση και θα υποστηρίζω κάθε προσπάθεια για τον σκοπό αυτό διότι γνωρίζω ότι αποτελεί πανελλήνιο αίτημα. Ας ενισχύσει η σωφροσύνη τις επιθυμίες όλων μας για ευτυχές και παραγωγικό μέλλον.

Ελληνες,

Ακολουθείστε με στο δρόμο της εθνικής αναγέννησης.

ΑΓΩΝ 14 12 1967

Ας παραμενουμε ενωμένοι με αγάπη, πίστη και σωφροσύνη.

Ζήτω η Ελλάς".

Μέχρι αργά το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου 1967 φαινόταν ότι ο Βασιλιάς και το κίνημά του τα πήγαιναν καλά ενώ ο Ραδιοσταθμός της Λάρισσας μετέδιδε τις ακόλουθες πληροφορίες:

"Ανακοινούται εκ μέρους του Πρωθυπουργού ότι οι υπουργοί Ζωϊτάκης, Πατακός, Πατίλης, Γ. Παπαδόπουλος και Μακαρέζος έχουν απολυθή. Ολαι οι ένοπλοι δυνάμεις εις την Θράκην, την Μακεδονίαν, την Ηπειρον και την Θρεσσαλίαν ήτοι το 90% ολοκλήρου του στρατεύματος και όλαι αι αεροπορικαί και ναυτικαί δυνάμεις υπακούουν εις τας διαταγάς του Βασιλέως. Ο Βασιλεύς καλεί και πάλιν τας εναπομεινάσας εις Αττικήν δυνάμεις να τηρήσουν τον όρκον των και να υπακούουν εις τας διαταγάς του, άλλως οιαδήποτε ανταρσία εκ μέρους των θα αντιμετωπισθή υπό του νομιμούμου κράτους.

Η Κυβέρνησις αντιπροσωπεύεται υπό του πρωθυπουργού, ο οποίος ευρίσκεται παρά το πλευρόν του Βασιλέως.

Λίγο αργότερα ξεκαθάρισε ότι ο "πρωθυπουργός" στον οποίο αναφερόταν ο Ραδιοσταθμός ήταν ο πρωθυπουργός της χούντας Κωνσταντίνος Κόλλιας, τον οποίο ο Βασιλιάς στην προσπάθεια του να επιβληθεί, αναγνώριζε αμέσως ως πρωθυπουργό μια και είχε προσχωρήσει στο κίνημά του:

Ομως η συνέχεια ήταν δύσκολη για τον Βασιλιά. Γιατί φαίνεται ότι οι χουντικοί δημιούργησαν ρίζες στην ελληνική κοινωνία στους οκτώ μήνες της "διακυβέρνησης" τους από τον Απρίλη του ίδιου χρόνου που ανέτρεψαν την κυβέρνηση με πραξικόπημα.

Ετσι το αντιπραξικόπημα του Βασιλιά Κωνσταντίνου απέτυχε.

Ο ίδιος ο Βασιλιάς σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Σάνταιη Τάϊμς" του Λονδίνου αναφερόμενος στο κίνημά του ανέφερε ότι οι στρατιωτικοί αρχηγοί απέτυχαν να ανταποκριθούν στις υποσχέσεις τους.

Εγραψε η "Σάνταιη Τάϊμς" (μετάφραση εφημερίδα Κύπρος Λευκωσίας 15.1.1968):

"Το πρώτο πρόβλημα πριν από το κίνημα ήταν να απαλλαγεί (ο βασιλιάς) από τον στρατιωτικό τον οποίο η Κυβέρνηση είχε διορίσει ως βοηθό του. Τον έστειλε λοιπόν, στην Αθήνα με ένα επείγον δήθεν μήνυμα και έτσι απαλλάγηκε από την παρουσία του. Στη συνέχεια ο Βασιλιάς διευθέτησε άσκηση για τα δύο ιδιαίτερα αεροπλάνα του πάνω από το αεροδόμιο, Τατοϊου, όταν δε προσγειώθηκαν εκεί σε ορισμένο χρόνο επιβιβάστηκαν σε αυτά η Βασιλική Οικογένεια, ο τέως πρωθυπουργός κ. Κόλλιας ο γυναικολόγος ιατρός, λόγω του ότι η Βασίλισσα ανέμενε το τρίτο τέκνο της, το οποίο απέβαλε αργότερα, ως και άλλα πρόσωπα της συνοδείας του Βασιλιά.

Οι αποσκευές περιορίστηκαν στο ελάχιστο, ο δε βασιλιάς πήρε μαζί του μονο ένα κοστούμι και τη στολή του και λίγα χρήματα στην τζέπη.

Το αεροπλάνο με τη βασιλική συνοδεία κατευθύνθηκε προς την Καβάλλα, ενώ εκείνο που μετέφερε τον τέως αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Πτέραχο Αντωνάκο

Ζωϊτάκις: Ανέλαβε αντιβασιλέας

κατευθύνθηκε προς τη Λάρισσα. Στην Καβάλλα η βασιλική οικογένεια, στην οποία επιφυλάχθηκε ενθουσιώδης υποδοχή μεταφέρθηκε στο ξεδοχείο Αστήρ.

Παρά την υποδοχή αυτή λέγει ο βασιλιάς, αντιλήφθηκε κατά το πρώτο στάδιο ότι τα πράγματα δεν πηγαιναν καλά. Οι στρατιωτικοί διοικητές στους οποίους υπολόγιζα για υποστήριξη δεν μου φαίνονταν να κινούνται γρήγορα. Υπήρχε ανεπαρκής ένταση και εξερεθισμός στην ατμόσφαιρα και κανένα ίχνος επιτυχίας.

Ο Βασιλιάς είχε ηχογραφήσει μήνυμα, το οποίο απέστειλε με αεροπλάνο στη Λάρισσα και μεταδόθηκε από τον εκεί ραδιοσταθμό, βραχέων κυμάτων, ο οποίος όμως ακούστηκε από λίγους μόνο κατοίκους.

Σπαντιδάκις: Απομακρύνθηκε ως φιλοβασιλικός. Το ίδιο ίσχυσε και για τον πρωθυπουργό Κόλλια (κάτω)

Από την Καβάλλα ο βασιλιάς τηλεφώνησε στους στρατιωτικούς διοικητές στη βόρεια Ελλάδα τους οποίους διέταξε να τον στηρίξουν ως και στις αεροπορικές βάσεις. Διέταξε επίσης το Ναυτικό να αποστείλει τα πολεμικά του προς βορρά για να τον υποστηρίξουν.

Το απόγευμα της 13ης Δεκεμβρίου ο βασιλιάς πήγε με ελικόπτερο στην Κομοτινή για να συναντήσει το διοικητή του Τρίτου Σώματος Στρατού στρατηγό Περίδη, τα πράγματα όμως έβαιναν ήδη κακώς. Ο δικοικητής των αρμάτων μάχης ο οποίος έπρεπε να τα αποστείλει στη Θεσσαλονίκη για να την αποκλείσει δίστασε.

Η καθυστέρηση ήταν σοβαρή. Προτού τα τανκς φθάσουν στη Θεσσαλονίκη, η Κυβερνηση είχε θέσει αυστηρό έλεγχο σ' αυτήν. Οταν ο Βασιλιάς επέστρεψε στην Καβάλλα με το ελικόπτερο του, βρήκε την κατάσταση να χειροτερεύει.

Το πρωί ο διοικητής της 20ης τεθωρακισμένης μεραρχίας είχε με βασιλική εντολή, συλλάβει αριθμό αξιωματικών που διορίστηκαν από την Κυβέρνηση (χούντα). Λίγες ώρες αργότερα όμως ο ίδιος Στρατηγός άγνωστο γιατί, απέλυσε τους αξιωματικούς έναντι προσωπικής υπόσχεσης νομιμοφροσύνης. Η υπόσχεση δόθηκε αλλά ευθύς κλείδωσαν τον στρατηγό στο δωμάτιο.

Το βράδυ μονάδες της μεραρχίας υπό τη διοίκηση των απολυθέντων αξιωματικών περικύκλωσαν τον Στρατηγό Περίδη και το επιτελείο του στην Κομοτινή και τους απέκλεισαν"

Οταν ο βασιλιάς διαπίστωσε ότι υποστήριξη κατέρρεε, ότι οι νομιμόφρονες αξιωματικοί είχαν συλληφθεί μαζικά και ότι η Κυβέρνηση είχε υπό τον πλήρη έλεχχο της τη Θεσσσλονίκη, αποφάσισε ότι δεν του απέμενε τίποτε άλλο, παρά να φύγει, δεν έβλεπε το λόγο να στείλει τις γυναίκες και τα παιδιά και να μείνει μόνος στην Ελλάδα".

Ετσι το βασιλικό κίνημα έμεινε στη μέση και ο συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος, αντεπιτιθέμενος ανέλαβε πλέον την πρωθυπουργία διατηρώντας τα υπουργεία Αμυνας και προεδρίας.

Αντιπρόεδρος ορκίσθηκε ο Ταξίαρχος Πατακός ο οποίος διατήρησε και το υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο Συντονισμού ανέλαβε ο Νικόλαος Μακαρέζος.

Ο Παναγιώτης Πιπινέλλης διατήρησε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αντιστράτηγος Ζωϊτάκης ορκίστηκε αντιβασιλέας ενώ ο Γεώργιος Παπαδόπουλος σε διάγγελμά του λίγο μετά την ορκομωσία του ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση θα διαφυλάξει τη χώρα και την ομαλότητα και θα σεβασθεί παράλληλα όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Μετά το αποτυχόν αντιπραξικόπημα του Βασιλιά άλλαξαν οι ρόλοι. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος (αριστερά) ανέλαβε την πρωθυπουργία ) με υπουργό Εσωτερικών τον Στυλιανό Παττακό (κέντρο) και υπουργό Συντονισμου των Νικόλαο Μακαρέζο ( δεξιά)

Εξάλλου ο Στυλιανός Παττακός σε δικό του διάγγελμα ανέφερε ότι "το κίνημα κατά της επαναστατικής κυβέρνησης απέτυχε πλήρως και ότι οι μετασχόντες της κίνησης απεμονώθησαν".

Eξάλλου ο Υπουργός βορείου Ελλάδος Ταξίαρχος Πατίλης ανέλαβε την αρχηγείο του Τρίτου Σώματος Στρατού και απομάκρυνε το διοικητή του Ταξίαρχο Γ. Περίδη.

Παράλληλα κάλεσε όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις της Βορείου Ελλάδας να πειθαρχήσουν στις διαταγές του και το Πρώτο και Δεύτερο Σώμα στρατού να αποκαταστήσουν το ταχύτερο δυνατό επικοινωνία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού και τον ίδιο.

Εξάλλου ο στρατιωτικός διοικητής Θεσσαλονίκης ταξίαρχος Φραγκίσκος με διαταγή του επέβαλε κατ' οίκον περιορισμό.

Ταυτόχρονα ο Ραδιοσταθμός των Ενόπλων Δυνάμεων μετέδωσε την ακόλουθη έκτακτη ανακοίνωση:

"Οι συνωμόται και ο Κωνσταντίνος προσπαθούν να διαφύγουν από χωρίου εις χωρίον. Ολόκληρος ο ελληνικός χώρος ελέγχεται απολύτως από την Εθνικήν Κυβέρνησιν της 21ης Απριλίου. Απόλυτος τάξις, ασφάλεια και ησυχία επικρατεί εις ολόκληρον την χωραν".

Παναγιώτης Πιπινέλλης:Διατήρησε το υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο κλήθηκε να αναλάβει λίγο μετά την κρίση της Κοφίνου

Πραγματικά αρκετοί από τους ηγέτες του κινήματος συνελήφθησαν όπως ο διοικητής του Τρίτου Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Περίδης, ο αρχηγός του Επιτελείου του ιδίου Σώματος Ταξίαρχος Βιδάλης και ο διοικητής της 20ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας ταξίαρχος Εσσερμαν.

Εξάλλου ο στρατιωτικός διοικητής Αντιστράτηγος Απόστολος Ζαλαχώρης διέβη τα σύνορα και μετέβη στην Τουρκία.

Την επομένη η βασιλική σημαία υπεστάλη από τα ανάκτορα και οι φωτογραφίες του Βασιλιά Κωνσταντίνου και της βασίλισσας κατεβάστηκαν από τα κυβερνητικά γαρφεία και τα δημόσια κτίρια.

Παράλληλα οι πύλες των ανακτόρων τόσο των Αθηνών όσο και του Τατοϊου σφραγίστηκαν η δε βασιλική Φρουρά που αποτελείτο από εύζωνες, διαλύθηκε.

Ο Βασιλιάς διέφυγε (ή αφέθηκε να διαφύγει) στη Ρώμη με τη σύζυγο του Αννα Μαρία.

Ο υπουργός Βορείου Ελλάδας ταξίαχος Πατίλης δήλωσε σύμφωνα με το Ελληνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) ότι "ο βασιλεύς παρασυρθείς από παλαιοκομματικούς επεχείρησεν ανταρσίαν, εγκατέλειψε το ανάκτορον του και αφού παρέλαβε την οικογένειαν του μετέβη εις Λάρισσαν απ' όπου υπελόγιζεν ότι με το διάγγελμά του, το οποίον είχε προετοιμάσει από ημερών, θα μας πτοήση.

Ο Βαισιλεύς ηπατήθη. Ηναγκάσθη να κατευθυνθή εις Κομοτινήν όπου υπελόγιζεν εις την δύναμιν του Τρίτου Σώματος στρατού και ιδιατέρως του διοικητού του αντιστρατήγου Περίδη, με τον οποίον από καιρου είχαν εξυφάνει την συνωμοσίαν. Η επανάστασις έχει ολοκληρωθή, Ηδη όλοι οι εχθροί της Ελλάδος έχουν απομονωθή. Οι πρωτεργάται της

Ο Θεωρητικός της χούντας Σάββας Κωνσταντόπουλος (αριστερά) μαζί με τον Αντρέα Αζίνα στη Λευκωσία ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Μακάριο στη Λευκωσία

ανταρσίας συνελήφθησαν. Μερικοί εξ αυτών ευρίσκονται εις Θεσσαλονίκην. Οι άλλοι αναμένονται να φθάσουν συντόμως".

Η χούντα προέβη αμέσως σε σαρωτικές εκκαθαρίσεις και επστράστευσε πολλούς ανώτερους αξιωματικούς μεταξύ των οποίων οι Γρηγόριος Σπαντιδάκης και Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Ειδικότερα απεστρατεύθησαν ο τέως αντιπρόεδρος της χούντας και υπουργός Εθνικής Αμυνας Αντιστράτρηγος Γρηγόριος Σπαντιδάκις, οι αντιστράτηγοι Ιωάννης Μανέττας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Γεώργιος Περίδης και Ιορδάνης Βουγιούρογλου.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 4 1 1968

Ακόμα απεστρατεύθησαν οι αντιναύαρχοι Χρίστος Λεβαντινός, Επαμεινώνδας Πανάς, Αντώνιος Ροζάκης και Δημήτριος Σούτσος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αμυνας Αντιναύαρχος Αγγελής, ο Αρχηγός του Ναυτικού Επιτελείου Αντιναύαρχος Δέδες, ο Αρχηγός του Επιτελείου Αεροπορίας Πτέραρχος Γεώργιος Αντωνάκος και ο Αντιπτέραρχος Ιωάνης Αναγνωστόπουλος, διοικητής της αεροπορικής βάσεως στην Κεντρική Ελλάδα κοντά στη Λάρισσα.

Το διάταγμα αποστράτευσης υπέγραψε ο αντιβασιλέας αντιστράτηγος Γεώργιος Ζωϊτάκης εξ ονόματος του Βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ομως για το βασιλιά που είχε εγκατασταθεί στη Ρώμη τα πράγματα πήγαιναν όλο και προς το χειρότερο γιατί η χούντα σταθεροποιούσε την εξουσία της και άρχισε να βλέπει με διαφορετικό μάτι πλέον το ενδεχόμενο επιστροφής του.

Ετσι στις 18 Δεκεμβρίου, έξι ημέρες μετά το αντιπραξικόπημα και αφού η χούντα σταθεροποίησε τη θέση της ο αντιπρόεδρος ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός δήλωσε ότι το κλίμα στην Ελλάδα δεν είναι κατάλληλο για άμεση επιστροφή του Βασιλιά Κωνσταντίνου.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι "πρέπει να δημιουργηθούν αι κατάλληλοι συνθήκαι διά την επιστροφή του Βασιλέως".

Οι συνθήκες αυτές δεν θα δημιουργούνταν ποτέ πλέον και ο Βασιλιάς θα έμενε στην εξορία για πάντα με την οικογένειά του.