Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

12.10.1967: Αvατίvαξη αερoπλάvoυ από τo Λovδίvo μέσω Αθηvώv με πρooρισμό τηv Κύπρo με στόχo τov Γεώργιo Γρίβα- Διγεvή -Τo δεύτερo αερoπoρικό δυστύχμα μέσα σε έξι μήvες.

S-1756

12.10.1967: ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΜΕΣΩ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΡΙΒΑ- ΔΙΓΕΝΗ-ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ

ΑΓΩΝ 13 10 1967

Στις 12 Οκτωβρίου συνετρίβη στη θάλασσα πλησίον του νησιού της Ελλάδας Καστελλόριζο ένα αεροπλάνο τύπου "Κομήτης" των Βρεττανικών Αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση Λονδίνου- Αθηνών- Λευκωσίας.

Από τη συντριβή του έχασαν τη ζωή τους 59 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα.

Από τις εξετάσεις που κράτησαν μεγάλο χρονικό διάτημα βρεττανοί ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πτώση του οφειλόταν σε έκρηξη που σημειώθηκε στο αεροσκάφος.

Ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι με το αεροπλάνο θα ταξίδευε και ο αρχηγός της ΑΣΔΑΚ στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα για επαφές με την ελληνική Κυβέρνηση και ότι πιθανόν αυτός να αποτελούσε στόχο της έκρηξης.

Ωστόσο ο Γεώργιος Γρίβας επέστρεψε στο νησί με άλλο αεροπλάνο την ίδια μέρα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Στρατηγός Γρίβας που σε κατοπινό στάδιο χαρακτήρισε τη πτώση του αεροπλάνου ως μια από τις απόπειρες εναντίον του, είχε αρχικά κλείσει θέση στο αεροπλάνο, αλλά την ακύρωσε και γύρισε αργότερα στο νησί με αεροπλάνο των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από ένα κάθισμα και η έκρηξη σημειώθηκε, καθώς το αεροπλάνο βρισκόταν σε απόσταση 25 μιλίων ανατολικά του Καστελλόριζου.

ΧΑΡΑΥΓΗ 21 4 1967

Στα θύματα περιλαμβάνονταν 19 Κύπριοι, 22 Ελλαδίτες, 19 Βρεττανοί και έξι άλλων εθνικοτήτων.

Ενα από τα θύματα ήταν ο Αβραάμ Σολωμού προσωπικός οδηγός του υπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κυπριανού.

Το αεροπορικό δυστύχημα του "Κομήτη" των Βρεττανικών Αερογραμμών ήταν το δεύτερο μέσα σε διάστημα έξι μηνών.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 10 1 1968

Στις 20 Απριλίου του ίδιου χρόνου είχε συντριβεί στην περιοχή Αρχάγγελος της Λευκωσίας, σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο Λευκωσίας, αεροπλάνο Μπριττάνια της Γκλομπ -Αίαρ, μέσα σε κακές καιρικές συνθήκες.

Το αεροπλάνο κατευθυνόταν από τη Βομβάη των Ινδιών στο Κάϊρο της Αγύπτου και είχε πάρει οδηγίες να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί στη Λευκωσία λόγω σφοδρότατης κακοκαιρίας που επικρατούσε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Από τη συντριβή του αεροπλάνου έχασαν τη ζωή τους 126 άνθρωποι και διασώθηκαν τέσσερις: Βερόνικα Ζισίν αεροσυνοδός από τη Βασιλεία της Ελβετίας, Νικολά Πούλβερ, αρχηγός της τουριστικής αποστολής από τη Λουκέρνη της Ελβετίας, Πήτερ Γουίφερτ από το Γκόσμπεργκ της Γερμανίας και Κρίστα Πλουμέλ από το Φουρθ της Γερμανίας.

Οι τρεις τραυματίστηκαν ρνώ όπως δήλωσε ο δρ Νοσμπαμερ, διευθυντής του αυστριακού Νοσοκομείου της ΟΥΦΙΚΥΠ ο Πούλβερ έφερε μόνον μώλωπες και έμοιαζε σα να έπεσεν από καρέκλα.