Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

25.4.1987: Τo Πoλιτικό Γραφείo τoυ ΑΚΕΛ καταδικάζει με τov πιo έvτovo τρόπo τo πραξικόπημα στηv Ελλάδα και εκφράζει τηv πίστη ότι o ελληvικός λαός θα βρει τη δύvαμη vα απαλλαγεί από τη δικτατoρία.

S-1746

25.4.1967: ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

Δημοκρατία στην Ελλάδα το σύνθημα στην πρωτομαγιάτικη πορεία της ΠΕΟ, του 1967, οργάνωσης του ΑΚΕΛ

Τρεις ημέρες μετά το πραξικόπημα στην Ελλάδα της 21.4.1967 συνήλθε το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ το οποίο σε ανακοίνωση του καταδίκαζε έντονα το πραξικόπημα και εξέφραζε την πίστη ότι ο ελληνικός λαός θα εύρισκε τη δύναμη για να απαλλαγή από τη δικτατορία.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ που δημοσιεύθηκε σις 25 Απριλίου 1967, στην εφημερίδα "Χαραυγή", εκφραστικό όργανο του Κόμματος έχει ως εξής:

"Το Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, όλα τα μέλη και τα στελέχη του και ολόκληρος ο κυπρικός λαός ανεπιφύλακτα καταδικάζουν και στιγματίζουν τη στυγνή στρατιωτική δικτατορία που επεβλήθη στον ελληνικό λαό την αυγή της 21ης Απριλίου 1967 με την άμεση σύμπραξη των Ανακτόρων και της άκρας δεξιάς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίθεση ενάντια στα δημοκρατικό δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού όχι μόνο ενθαρρύνθηκε, αλλά και οργανώθηκε και καθοδηγήθηκε τόσο από εσωτερικούς όσο και από εξωτερικούς εχθρούς της Ελλάδας από τους κύκλους της αμερικανικής ΚΥΠ και της επιθετικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Το πραξικόπημα της 21ης Απρλίου έχει καταλύσει τα πιο στοιχειώδη δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα και εγκαθίδρυσε ένα κεθεστώς φόβου και τρομοκρατίας, διώξεων και φυλακίων, απροκάλυπτης βίας και αυταραχισμού. Με το στρατιωτικό πραξικόπημα έχει καταλυθεί και τυπικά η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα.

Με βασιλικό διάταγμα καταργήθηκαν τα πιο ουσιώδη άρθρα του συντάγματος, καταργήθηκαν όλα τα θεμελειώδη ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και αντικαταστάθηκαν με μέτρα που καταλύουν κάθε μορφή αστικής δημοκρατίας και παραβιάζουν αστικές δημοκρατικές αρχές, που τυγχάνουν σεβασμού σ' όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου.

Καταργήθηκε το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού να εκλέγει με γενικές εκλογές τους βουλευτές και την Κυβέρνηση της χώρας του και με βασιλικό διάταγμα εγκαθιδρύθηκε στρατιωτική δικτατορία ενάντια και παρά τη θέληση του λαού, λίγες μόνο μέρες πριν από τις εκλογές.

Καταργήθηκε το ιερό απαραβίαστο θεμελιώδες δικαίωμα του οικογενειακού ασύλου και στη θέση του επεβλήθη το αντιδημοκρατικό και απάνθρωπο δικαίωμα των αστυνομικών και στρατιωτιών οργάνων να εισέρχονται σ' οποιοδήποτε σπίτι και σ' οποιανδήποτε ώρα της ημέρας είτε της νύκτας να δεξάγουν έρευνες, να συλλαμβάνουν και να φυλακίζουν δημοκρατικούς και φιλήσυχους πολίτες, χωρίς να δίνουν λόγο σε κανένα. Με βάση αυτό το αντιδημοκρατικό μέτρο έχουν συλληφθεί και φυλακισθεί δημοκρατικοί πολίτες, ανάμεσα στους οποίους είναι και όλα τα ηγετικά στελέχη της ένωσης κέντρου και της ΕΔΑ.

Τέτια βασικά δημοκρατικό δικαιώματα και ελευθερίες, όπως είναι η ελευθερία του λόγου, του Τύπου, της οργάνωσης και της συγκέντρωσης έχουν καταργηθεί από το Σύνταγμα.

Πρωθυπουργός της χούντας διορίζεται ο Κωνσταντίνος Κόλλιας που διακρίνεται (αριστερά) με τον ηγέτη της χούντας Γεώργο Παπαδόπουλο

Φιμώθηκε η ελεύθερη έκφραση του ατόμου και του Τύπου με την εγκαθίδρυση της πιο αυστηρής λογοκρισίας, διαλύθηκαν όλες οι επαγγελματικές πολιτικές μαζικές οργανώσεις του λαού απαγορεύθηκαν οι συγκεντρώσεις και οι απεργίες και εγκαθιδρύθηκε ένα στρατιωτικό κράτος βίας και αυταρχισμού.

Η αστική δικαιοσύνη καταρρακώθηκε και αντικαταστάθηκε με τα έκτατα στρατοδικεία και την αυθαιρεσία των αστυνομικών και στρατιωτικών οργάνων.

Κανένα δημοκρατικό ή ανθρώπινο δικαίωμα δεν έμεινε όρθιο κάτω από τον οδοστρωτήρα της στρατιωτικής δικτατορίας.

Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου είναι η συνέπεια και το αποκορύφωμα της εκτροπής που άρχισε από τον Ιούλιο του 1965 με τη διάλυση της εκλεγμένης από το λαό κυβέρνησης της Ενωσης Κέντρου. Πίστευαν τότε οι πραξικοπηματίες ότι θα μπορούσε χωρίς μεγάλη παραβίαση του συντάγματος να κρατήσουν στην εξουσία κυβέρνηση της αρεσκείας της χούντας και του ΝΑΤΟ. Οταν όμως είναι οι εμπνευστές του Ιουλιανού πραξικοπήματος ότι δεν μπορούσαν να το επιτύχουν με το κοινοβουλευτικό τους κάλυμμα, όταν είδαν ότι ούτε οι αποστάτες, ούτε η ανακτορική κυβέρνηση Παρασκευοπούλου και η διάδοχος της κυβέρνησης της ΕΡΕ τους εξασφάλιζαν τη νίκη, όταν είδαν ότι το δημοκρατικό κίνημα της Ελλάδας συνεχώς ογκούτο και αναπτυσσόταν και ότι οι προσεχείς εκλογές θα οδηγούσαν την Ελλάδα πιο πέρα στο δρόμο της δημοκρατίας και την υιοθέτηση μιας πραγματικά ανεξάρτητης και εθνικά αξιοπρεπούς εθνικής πολιτικής, τότε προχώρησαν στο ασυγκάλυπτο πραξικόπημα και την στρατωτική δικτατορία.

Το πραξικόπημα εκφράζει καθαρά την αδυναμία της άκρας δεξιάς και του ΝΑΤΟ να κυβερνήσουν σε δημοκρατικά μέσα. Δείχνει πόσο δυνατές ήταν οι δυνάμεις της δημοκρατίας. Και το στρατιωτικό πραξικόπημα, η στρατιωτική δικτατορία, στρέφεται ακριβώς ενάντια στις δυνάμεις της δημοκρατίας, την καταπληκτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Αυτήν τη στυγνή πραγματικότητα την εκτροπή από το σύνταγμα, την κατάργηση κάθε μορφής δημοκρατίας και ανθρώπινου δικαιώματος είναι που προσπάθησε να συγκαλύψει με τις προγραμματικές της δηλώσεις η χούντα και με το διάγγελμα του ο Κόλιας.

Σαν κύρια δικαιολογία για την κατάργηση του Συντάγματος και την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι "υπό τας παρούσας συνθήκας ήτο αδύνατος η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών οποιονδήποτε δε και αν ήτο το αποτέλεσμα θα οδηγούμεθα μοιραίος εις την αιματοχυσίαν και το χάος. Δι' αυτό επενέβη ο στρατός, διά να ανακόψη την πορείαν προς την καταστροφήν ένα βήμα προ της αβύσσου".

Και διετωτράται κανείς: Σε ποια χώρα του κόσμου οι εκλογές, η δημοκρατική εξέλιξη οδηγούν στο χάος και την άβυσσο, ενώ η στρατιωτική δικτατορία και η κατάλυση της δημοκρατίας αποτελούν σωτηρία του Εθνους; Ολη η ιστορία των λαών, όλη η ιστορία της ανθρωπότητας, από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα, είναι ιστορία αγώνων για τη δημοκρατία και ενάντια στη βία και τη δικτατορία. Ολη η ιστορία της ανθρωπότητας διδάσκει ότι η δημοκρατία είναι παράγοντας ομαλότητας, προόδου και ευημερίας. Αντίθετα η δικτατορία αποτελεί σοβαρότατο κίνδυνο για τους λαούς και τα Εθνη, αποτελεί αντίποδα της προόδου και της ευημερίας. Η δικτατορία θα σημάνει νέα βάσανα νέες, ταλαιπωρίες, νέα δυστυχία και οικονομική και κοινωνική πισωδρόμηση για τον ελληνικό λαό. Μόνο η δημοκρατία, ο δημοκρατικός βίος και η δημοκρατική διαχείριση των δημοσίων ζητημάτων μπορεί να βγάλει τον λαό από τα βάσανα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση και να τον οδηγήσει στη λεωφόρο της προόδου και της ευημερίας.

Στις προγραμματικές της δηλώσεις η στρατιωτική Κυβέρνηση ανεφέρθη και στο Κυπριακό και δήλωσε ότι "θα επιδιώξη διά διαπραγματεύσεων και δι' ειρηνικής οδού λύσιν του μεγάλου εθνικού θέματος".

Απογευματινή εφημερίδα ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΩΡΑ, 2 Μαϊου 1967

Ποια λύση όμως είναι που σκοπεύει να επιδιώξει για το Κυπριακό η στρατιωτική Κυβέρνηση του παλατιού, της ΚΥΠ και του ΝΑΤΟ; Και ποια λύση ή βοήθεια μπορεί να αναμένει ο κυπριακός λαός από μια δικτατορική Κυβέρνηση που κατέλυσε κάθε ίχνος ελευθερίας και απέβαλε στον ελληνικό λαό καθεστώς βίας, φυλακίσεων και τρομοκρατίας;

Δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα προμηνεύει σοβαρούς κινδύνους για το Κυπριακό. Είναι σ' όλους γνωστό πως αν τα υποδουλωτικά σχέδια των αμερικανών ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ απέτυχαν μέχρι σήμερα αυτό οφείλεται στην ακλόνητη στάση και την ενότητα του κυπριακού λαού και της Κυβέρνησης του και στον κοινοβουλευτικό δημοκρατικό έλεγχο του αδελφού ελληνικού λαού. Με την εκτροπή από το σύνταγμα, με τη φίμωση του κοινοβουλευτικού και γενικά του δημοκρατικού ελέγχου στην Ελλάδα ο ιμπεριαλισμός και το ΝΑΤΟ βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για την προώθηση και επιβολή των σατανικών διαμελιστικών τους σχεδίων. Η δικτατορία στην Ελλάδα ανοίγει τον δρόμο στις ανικυπριακές δυνάμεις και εγκυμονεί νέους σοβαρότατους κινδύνους για το εθνικό μας ζήτημα.

Μπροστά στους νέους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα για την εθνική μας υπόθεση, ο κυπριακός λαός θα εντείνει στο έπαρκο την επαγρύπνηση του, θα συσπειρώσει ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις του, θα ενισχύσει στον ανώτατο βαθμό την ενότητα λαού- στρατού και κυβέρνησης για να ματαιώσει για ακόμη μια φορά τα υποδουλωτικά διαμελιστικά σχέδια του ιμπεριαλισμού, επιβάλλεται συνεχής πολιτική και πρακτική επαργύπνηση λαού, στρατού και κυβέρνησης, επιβάλλεται ενότητα και ενιαία πάλη από τα πάνω μέχρι τα κάτω. Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Ο καθένας και όλοι μαζί επιβάλλεται να εκτελέσουμε στο ακέραιο το καθήκον μας έναντι του λαού μας και της εθνικής του υπόθεσης.

Ο Κυπριακός λαός, κομμάτι του αδελφού ελληνικού λαού καταδικάζει ανεπιφύλακτα τη στρατιωτική δικτατορία και εκφράζει την ολόπλευρη και αμέριστη αλληλεγγύη του προς τον άδούλωτο και ανυπότακτο δημοκρατικό λαο της Ελλάδας και είναι βέβαιος ότι παρά τη βία και την τρομοκρατία, παρά τη στυγνή στρατιωτική δικτατορία, θα βρει τελικά τη δύναμη με τον αγώνα του και τη διεθνή συμπαράσταση να επιβληθεί και να αποκαταστήσει στην Ελλάδα την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο και ευημερία".