Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

25.7.1966: Τριπλός φόvoς από τoύρκoυς εvός ταξιτζή, μιας μητέρας και τoυ γιoύ της μέσα σε ταξί κovτά στo χωριό Σταυρoκόvvoυ στηv Πάφo.

S-1737

25.7.1966: ΤΡΙΠΛΟΣ ΦΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΝΟΣ ΤΑΞΙΤΖΗ, ΜΙΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΗΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΑΞΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΑΥΡΟΚΟΝΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 1 5 1966

Στην Πάφο στις 25 Ιουλίου 1966, οι τούρκοι προέβησαν στο πιο φρικτό έγκλημα. Δολοφόνησαν τον οδηγό ταξί και μια μητέρα με τον άρρωστο νεαρό της γιο που τον ετέφεραν στο γιατρό στην Πάφο.

Θύματα ήταν ο οδηγός ταξί Παύλος Ηρακλέους άλλως Παυλάρας διευθυντής του γραφείου "Λεμεσός" από το Μέσα Χωριό, έγγαμος και πατέρας πέντε παιδιών, η Αντιγόνη Χαραλάμπους Βούρου, ηλικίας 40 χρόνων, από τα Κελοκέδαρα και ο γιος της Παντελής 21 ετών.

Και οι τρεις ήταν διάτρητοι από σφαίρες και σύμφωνα με τον ανταποκριτή του " Φιλελεύθερου" στην Πάφο Ιωάννη Σακέλη, τα θύματα βρέθηκαν στην τοποθεσία Αγία Ειρήνη σε πάροδο του δρόμου του τουρκικού χωριού Σταυροκόννου και του χωριού Χολετριών.

Πρόσθετε ο ανταποκριτής:

" Το πρωτοφανές έγκλημα διεπράχθη συμφώνως προς πληροφορίας τας οποίας συγκεντρώσαμεν μεταβάντες εις την περιοχήν υπό τας ακαλούθους συνθήκας: Την 5ην απογευματινήν της προχθές Δευτέρας ελήφθη εις το εν Κτήματι γραφείον ταξί Λεμεσός τηλεφωνική κλήσις εκ Κελοκεδάρων διά της οποίας εζητείτο η αποστολή ταξί εις το χωρίον διά να μεταφέρη ασθενή εις το Νοσοκομείον Κτήματος.

Αμέσως ανεχώρησεν εκ Πάφου διά τα Κελοκέδαρα το υπ' αριθμόν CK190 ταξί οδηγούμενον υπό του Παυλάρα. Το ταξί έφθασεν εις Κολοκέδαφα και παρέλαβε την ασθενούσαν Αντιγόνην Βούρου και τον 21ετή υιόν της Σωκράτην, ο οποίος θα την συνώδευεν εις το Νοσοκομείον.

Καθ' οδόν προς το Κτήμα το ταξί εντός του οποίου διεπράχθη το μοκάβριον έγκλημα εθεάθη την 7.30 μ.μ. εις το χωρίον Μαμώνια, όπου και είχε σταματήση διά να δοθή νερόν εις την ασθενούσαν Αντιγόνην. Την 8.15 μ.μ. το ταξί εθεάθη διά δευτέραν και τελευταίαν φοράν διερχόμενον εκ του χωρίου Νικόκλεια.

Συμφώνως προς τας διεξαχθείσας προκαταρκτικάς αστυνομικάς ερεύνας τούρκοι τρομοκράται ενεδρεύοντες παρά την διασταύρωσιν Νικόκλειας Σταυροκόνου, ανέκοψαν το ταξί και εξετέλεσαν εν ψυχρώ τον οδηγόν και τους επιβάτας του. Οι δολοφόνοι διώκοντες να προκαλέσουν σύγχυσιν και να παραπλανήσουν τας αστυνομικάς αρχάς μετεκίνησαν το ταξί εις πάροδον μακράν του τουρκικού χωρίου Σταυροκόννου".

Οι φόνοι δημιούργησαν ένταση και η αστυνομία κινητοποιήθηκε πολύ έντονα για να αποτρέψει αντεκδικήσεις.

Για πρώτη μάλιστα φορά από το 1964 τούρκοι ένοπλοι έκαμαν την εμφάνιση τους στο Μιναρέ της πόλης.

Στην περιοχή της Γιαλιάς σημειώθηκε παράλληλα ανταλλαγή πυροβολισμών και οι τούρκοι εργαζόμενοι στο μεταλλείο της Λίμνης εγκατέλειψαν προσωρινά τουλάχιστον τις εργασίες τους.

Η ηρεμία χρειάστηκε πολύ καιρό μέχρι να αποκατασταθεί, αλλά όχι για πάντα.

Το χάσμα που δημιουργήθηκε από το αίμα που χύθηκε είχε χωρίσει Ελληνες και Τούρκους τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια και δεν ήταν εύκολο να γεφυρωθεί.