Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

23.7.1966: Νέα έvταση δημιoυργoύv oι Τoύρκoι στηv περιoχή τoυ αμιγoύς τoυρκικoύ χωριoύ Μελoύσια παρά τηv Τρεμετoυσιά και Αθηαίvoυ.

S-1734

23.7.1966: ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΜΙΓΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΕΛΟΥΣΙΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΤΡΕΜΕΤΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΘΗΑΙΝΟΥ

ΚΥΠΡΟΣ 25 7 1966

Στα μέσα Ιουλίου 1966 μια νέα εστία δημιουργήθηκε στην περιοχή του τουρκικού χωριού Μελούσια, μερικά χιλιόμετρα από την Αθηαίνου, στην επαρχία Λάρνακας.

Στις 23 Ιουλίου 1966 αστυνομική περίπολος πέρασε από τη Μελούσια πραγματοποιώντας συνήθη περιπολία μεταβαίνοντας στα ελληνικά χωριά Τρεμετουσιά και Αθηαίνου.

Οι Τούρκοι όμως ειδοποίησαν την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ότι δεν θα επέτρεπαν στην περίπολο καθώς θα επέστρεφε να ξαναπεράσει από το χωριό τους.

Η περίπολος όμως επέμενε να συνεχίσει το δρομολόγιο της και σε λίγο επέστρεφε διά της Μελούσιας.

Ηταν ένα αστυνομικό λαντ ρόβερ το οποίο μόλις πλησίασε το χωριό δέχθηκε βροχή από πυροβολισμούς με τυφέκια και αυτόματα.

Η περίπολος ανταπέδωσε το πυρ και κατόρθωσε να διαφύγει με τον μπροστινό υαλοπίνακα θρυμματισμένο.

Το κράτος όμως δεν ήταν διατεθειμένο να αποδεχθεί τη δημιουργία νέου καντονίου των τούρκων.

Ετσι η Εθνική Φρουρά άρχισε να συγκεντρώνει στην περιοχή δυνάμεις και τεθωρακισμένα άρματα τα οποία περικύκλωσαν το χωριό.

Τελικά οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να δεχθούν τους όρους του κράτους και να επιτρέπουν τη διέλευση αστυνομικών περιπολιών διά της κοινότητας τους.

Ομως τα πράγματα δεν έλεγαν να ησυχάσουν. Αντίθετα φαίνεται οτι οι τούρκοι ως εκ συμφώνου ή ύστερα από οδηγίες των στρατιωτικών τους διοικητών δημιουργούσαν συνέχεια επεισόδια στο κράτος καθημερινά.