Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

4.8.1965: Παρά τις υπoσχέσεις πoυ έδωσε o Αθαvασιάδης Νόβας, vα πρoωθήσει τov ελληvoτoυρκικό διάλoγo και τo Κυπριακό, η Κυβέρvηση τoυ καταψηφίζεται από τη Βoυλή τωv Ελλήvωv και αvαγκάζεται vα παραιτηθεί διευρύvovτας τηv κρση.

S-1714

4.8.1965: ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΝΟΒΑΣ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Ο Αθανασιάδης Νόβας, Πρόεδρος της Βουλής (αριστερά) με τον Γεώργιο Παπαντρέου, τον οποίο εγκατέλειψε στις 15 Ιουλίου 1965 αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία της πρώτης κυβέρνησης των λεγόμενων αποστατών

Ο νέος Πρωθυπουργός Αθανασιάδης Νόβας, πρώην Πρόεδρος της Βουλής, στον οποίο ο βασιλιάς ανέθεσε το σχηματισμό Κυβέρνησης μετά την παύση του Γεωργίου Παπανδρέου, ορκίστηκε την ίδια ημέρα της εκτροπής (15 Ιουλίου 1965) και κατέβαλε αγωνιώδεις προσπάθειες για να σχημαστίσει κυβέρνηση.

Ετσι ήταν αδύνατο να ασχοληθεί με τον ελλαδοτουρκικό διάλογο για το κυπριακό και τα ελλαδοτουρκικά που είχε ήδη αρχίσει

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου σε τηλεφωνική συνέντευξη του στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος" της Λευκωσίας στις 22 Ιουλίου 1965 καθώς η κρίση κορυφωνόταν:

ΕΡ: Πώς κατά την γνώμην σας αντιμετωπίζει το κυπριακόν η σημερινή Κυβέρνησις;

ΑΠ: Νομίζω ότι η οργή του ελληνικού λαού είναι τοιαύτη, ώστε δεν τους μένει χρόνος να ασχοληθούν ούτε με το κυπριακόν, ούτε με οιονδήποτε άλλο ζήτημα, παρά με το πως θα παραμείνουν μερικάς ακόμα ώρας εις την Κυβέρνησιν.

Σε άλλες δηλώσεις ο Ανδρέας Παπανδρέου προς την αμερικανική τηλεόραση ανέφερε παράλληλα ότι συμφωνα με διασταυρούμενες πληροφορίες "υπάρχει κίνδυνος κατά τας ημέρας αυτάς να εκδηλωθή κίνησις κατά του Προέδρου Μακαρίου".

Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία για 16 μήνες και συνεπώς ήταν ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων στο Κυπριακό με δηλώσεις στον ανταποκριτή του "Φιλελευθέρου" στην Αθήνα Ευριπίδη Ακρίτα (24.6.1965) κάλεσε τους Κυπρίους να μη ανησυχούν για το Κυπριακό, γιατί η ζωή της νέας Κυβέρνησης δεν θα ήταν μεγάλη.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου όταν ρωτήθηκε αν δικαιολογούνταν οι φόβοι των Κυπρίων για επιβολή νόθου λύσης του Κυπριακού, αν συνεχιζόταν η ανώμαλη κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα, προέβη σε ανασκόπηση των προσπαθειών του για επίλυση του Κυπριακού:

"Κατά την διάρκειαν της 16μήνου παραμονής μου εις την εξουσίασν η κύρια μου απασχόλησις υπήρξεν ο χειρισμός του Κυπριακού θέματος. Πιστεύω ότι προσεφέραμεν μεγάλας υπηρεσίας εις την ιεράν υπόθεσιν της αυτοδιαθέσεως του Κυπριακού λαού.

Η πρώτη αρνητική υπηρεσία υπήρξεν ότι απεφύγαμε τον πόλεμον εις τρόπον ώστε σήμερον η Κύπρος ισχυρά και να είναι εις θέσιν να αντιμετωπίση παν ενδεχόμενον.

ΑΓΩΝ 31 7 1965

Η δευτέρα θετική υπηρεσία μας προς την Κύπρον, είναι ότι υπάρχει σήμερον μια μεγάλη διαφορά από την κατάστασιν εις την οποίαν την εύρομεν όταν ανήλθομεν εις την αρχήν. Η Κύπρος είναι σήμερον περισσότερον εγγύς προς μίαν ευτυχή λύσιν παρ' όσον ήτο προηγουμένως.

Πάντοτε πολιτική μας επί του Κυπριακού κατά την διάρκειαν της διακβερνήσεως της χώρας ήτο να εξακολουθεί να είναι η ενότης όλων των αρμοδίων κυπριακών παραγόντων Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και στρατηγού Γρίβα και φυσικά η ενότης ολοκλήρου του κυπριακού λαού.

Αι προσπάθειαι μου ήσαν πάντοτε η διασφάλισις της ενότητος εις την Κύπρον, διότι η ενότης είναι η προϋπόθεσις διά την τελικήν νίκην.

Οσον αφορά το δεύτερον ερώτημα κατά πόσον υπάρχουν ανησυχίαι από την πολιτικην της σημερινής Κυβερνήσεως πως προς την επιβολήν νόθου λύσεως του Κυπριακού έχω να παατηρήσω τα εξής:

Δεν έχω λόγον να αμφισβητήσω τα εθνικά αισθήματα και τον πατριωτισμόν ουδενός. Μεταξύ των μελών της σημερινής Κυβερνήσεως περιλαμβάνονται και Υπουργοί της ιδικής μου Κυβερνήσεως, οι οποίοι υπήρξαν συνεργάται μου.

Τους καταλογίζω βαρείαν πολιτικην ευθύνην. Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμόν των. Αλλά διατί να υπάρχουν ανησυχίαι; Η σημερινή Κυβέρνησις έχει ζωήν ολίγων μόνον ημερών. Επομένως κανείς λόγος ανησυχίας, ολίγην ακόμη υπομονήν και θα τελειώσωμεν. Η σημερινή δημοσίευσις 141 τηλεγραφημάτων εις τα οποία μέχρι της στιγμής προσετέθησαν άλλα 3-βουλευτών της Ε.Κ. οι οποίοι εκφράζουν την πίστιν και αφοσίωσιν των προς εμέ και καταψηφίζουν από τούδε την Κυβέρνησιν Νόμβα- επέτυχον θέσιν επισήμου αναγγελίας της κηδείας της Κυβερνήσεως της οποίας ο θάνατος έχει ήδη επελθη".

Καθώς συνεχιζόταν η κρίση ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Ισίκ πέρασε από το αεροδρόμιο Αθηνών προερχόμενος από το Βελιγράδι ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χασάν Ισίκ, ο οποίος δεν συγκρατούσε την ανησυχία του για τα γεγονότα και ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις στο Κυπριακό, όπου ο Πρόεδρος Μακάριος προχωρούσε σε τετελεσμένα γεγονότα χωρίς να μπορεί να παρέμβει η Τουρκία με την παράταση της θητείας της Κυβέρνησης και της Βουλής λίγο νωρίτερα.

Ο Χασάν Ισίκ ρωτήθηκε και για τα αποτελέσματα του ελλαδοτουρκικού διαλόγου και ιδιαίτερα αν οι συνομιλίες στην Αγκυρα με τον Ελληνα πρεσβευτή Αλ. Σγουδαίο είχαν σημειώσει οποιανδήποτε πρόοδο και απάντησε ότι "δεν προέκυψεν εισέτι οιαδήποτε συγκεκριμένη λύσις" αλλά, πρόσθεσε, "αι συνομιλίαι επεβεβαίωσαν ότι η ελληνική Κυβέρνησις ενδιαφέρεται διά την εξεύρεσιν συμπεφωνημένης λύσεως του προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων".

Ο Ισίκ συναντήθηκε στο αεροδρόμιο για 50 περίπου λεπτά με το νέο Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Μελά και αφού εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση πρόσθεσε πως "τούτο αποδεικνύει ότι υφίστασται εισέτι η προηγουμένη καλή θέλησις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας προς εξεύρεσιν συμπεφωνημένης και μονίμου λύσεως".

Ακόμα πρόσθεσε ότι η Τουρκία ανέμενε την κατάλληλη στιγμή για να επαρχίσουν οι συνομιλίες" εις τας οποίας παρετηρήθη καθυστέρησις" λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα.

ΑΓΩΝ 19 8 1965

Η Κυβέρνηση Νόβα στις προγραμματικές της δηλώσεις που παρουσιάστηκαν στη Βουλή στις 2 Αυγούστου περιέλαβε και το Κυπριακό και τόνιζε ότι θα συνέχιζε τον ελληνοτουρκικό διάλογο:

"Το μέγα εθνικόν θέμα της Κύπρου θα εξακολουθήση να αποτελή το πρώτιστον μέλημα της Κυβερνήσεως. Και πρωταρχικήν θέσιν εις τας προσπαθείας της θα κατέχη πάντοτε η μέριμνα διά την ικανοποίησιν των εθνικών πόθων των κυπρίων αδελφών μας. Οπως και η προκάτοχος Κυβέρνησις βλέπομεν το Κυπριακόν ως πρόβλημα εφαρμογής των αρχών του Καταστατικού Χάρτου του ΟΗΕ.

"Η παρούσα Κυβέρνησις προτίθεται να συνεχίση την Ελληντουρκικόν διάλογον. Επιθυμεί όπως ο διάλογος αυτός να συμβάλη εις την εξομάλυνσιν των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Εάν τυχόν η Κυβέρνησις καταψηφισθή, την ευθύνην διά τας μελλοντικάς εξελίξεις θα την φέρουν ακεραίαν αυτοί που θα την καταψηφίσουν. Αυτοί οφείλουν να υποδείξουν και τας λύσεις εξόδου εκ της κρίσεως".

Με την παραίτηση του Γεωργίου Παπανδρέου και την ορκωμοσία της Κυβέρνησης Αθανασιάδη Νόβα η Ελλάδα η Ελλάδα είχε εισδέλθει σε μια περίοδο ανωμαλίας. Πολλοί εξέφραζαν μάλιστα φόβους ότι η Ελλάδα οδηγείτο προς δικτατορία.

Οι οπαδοί της Ενωσης Κέντρου και της Αριστεράς βγήκαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν με την αστυνομία στις πιο βίαιες συγκρούσεις που είχε να γνωρίσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο στο παρασκήνιο θεωρείτο ότι η Κυβέρνηση του Αθανασιάδη Νόβα ήταν προσωρινή και όλοι πρόσβλεπαν σε μια νέα Κυβέρνηση υπό τον Στέφανο Στεφανόπουλο που φαινόταν να υποαστηρίζει και η ΕΡΕ του Παναγιάτη Κανελλοπούλου, ο οποίος εξουσιοδοτήθηκε από το κόμμα να χειρισθεί εν λευκώ την κατάσταση.

Ωστόσο ο Στέφανος Στεφανόπουλος παρέμενε δίπλα στο Γεώργιο Παπανδρέου.

Στις 19 Ιουλίου ένα εκατομμύριο κόσμου με τους μεγαλύτερους υπολογισμούς καταχειροκρότησαν τον Γεώργιο Παπανδρέου ενώ κατευθυνόταν από το σπίτι του στο Καστρί προς τα γραφεία του Κόμματος στην Αθήνα.

Για να διανύσει το δρομολόγιο αυτό ο Γεωργιος Παπανδρέου χρειάστηκε τουλάχιστον πέντε ώρες, ενώ μαζί του στο ίδιο αυτοκίνητο βρισκόταν και ο Στέφανος Στεφανόπουλος.

Ο Παπανδρέου λιποθύμησε από τις εκδηλώσεις του πλήθους ενώ το Ρεϊτερ μετέδιδε ότι "ο τέως πρωθυπουργός εισήλθε θριαμβευτής εις τας Αθήνας".

Ο Γεώργιος Παπανδρέου μιλώντας προς τα πλήθη διερωτήθηκε ποιος κυβερνά τη χώρα και ανακοίνωσε την έναρξη νέου ανένδοτου αγώνα:

"Το ζήτημα τώρα είναι ποίος κυβερνά την χώραν, ο βασιλεύς ή ο λαός. Επεξήγησα εις τον βασιλέα και τα επαναλαμβάνω και τώρα. Εις το καθεστώς της Βασιλευομένης Δημοκρατίας, το οποίον είναι το νόμιμον καθεστώς της χώρας μας, ο βασιλεύς βασιλεύει και ο λαός κυβερνά. Ο βασιλεύς παρέχει συμβουλάς, αλλά η Κθυβέρνησις λαμβάνει αποφάσεις. Τον

ΑΓΩΝ 6 8 1965

πρωθυπουργόν και τον αρχηγόν του κυβερνώντος κόμματος δεν τον υποδεικνύει η βασιλική εύνοια, αλλά η λαϊκή εύνοια. Εκηρύξαμεν την έναρξιν ενός νέου ανενδότου αγώνος.

Είμεθα βέβαιοι ότι θα νικήσωμεν. Η Δημοκρατία θα νικήση και πάλιν".

Στις 21 Ιουλίου χυνόταν το πρώτο αίμα. Ενας φοιτητής ο Σωτήριος Πετρούλας έπεφτε νεκρός κατά τη διάρκεια άγριων συγκρούσεων με την Αστυνομία στην Αθήνα.

Ενώ η Ελλάδα βυθιζόταν συνεχώς όλο και πιο βαθιά στο χάος η Κυβέρνηση Νόβα συγκάλεσε σύνοδο της Βουλής για τις 30 Ιουλίου με πρόθεση να ζητήσει ψήφον εμπιστοσύνης, σύμφωνα με το σύνταγμα.

Ωστόσο τη συνεδρία μποϋκόταρε αρχικά η Ενωση Κέντρου ενώ αργότερα αποχώρησαν και οι βουλευτές της ΕΡΕ και έτσι δεν κατέστη δυνατό να σχηματισθεί απαρτία του Σώματος.

Πριν ακόμα διαβασθεί η ημερήσια διατάξη μίλησε ο αρχηγός της ΕΡΕ Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο οποίος επέκρινε τον Γεώργιο Παπανδρέου γιατί δεν παρουσιάστηκε στη συνεδρία για να απαντήσει στις κατηγορίες εναντίον του.

Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος είπεν ότι ο κ. Παπανδρέου, ως έτερος παράγων της κρίσεως πρέπει να εμφανισθή εις την Βουλή διά να δικαιολογήσει πως επί των ημερών της Κυβερνήσεως του εδημιουργήθη συνωμοσία εις το στράτευμα και πως η ΚΥΠ κατήντησε εις σατανικόν και ολοκληρωτικόν οργανισμόν παρακολουθήσεως των τηλεφωνημάτων των υπουργών της ιδίας του κυβερνήσεως και εμού, αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως".

Οφείλει ο Γεώργιος Παπανδρέου, είπε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος "να απολογηθή διά το κατάντημα της δημοκρατίας, εκείνος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η δημοκρατία ενίκησε και διά να εξηγήση πως κατήντησεν η δημοκρατία εις σημείον ώστε αι Αθήναι να κυριαρχούνται από τας οχλοκρατικάς διαδηλώσεις τας οποίας οργανώνουν οι Κομμουνισταί".

Η αποτυχία της Κυβέρνησης του Αθανασιάδη Νόβα σήμαινε ουσιαστικά και την πτώση της. Αυτό είπε λίγο πριν κηρύξει το τέλος της συνεδρίας ο προεδρεύων της Βουλής Μπακλατζής που ανέφερε ότι "μετά την αποτυχίαν σχηματισμού απαρτίας η Κυβέρνησις θεωρείται εκπεσούσα".

Την ίδια θέση τήρησε και ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος σε δήλωση του τόνισε:

"Μία κυβέρνησις διά να παραμείνη εις την αρχήν χρειάζεται πλειοψηφίαν της Βουλής ήτοι 151 βουλευτάς. Διά την απαρτίαν χρειάζονται μόνον 100 βουλευταί. Εφ' όσον όμως δεν δύναται να διαθέτη ούτε τους 100 ομολογεί πλήρως ότι δεν διαθέτει τους 151. Και κατόπιν αυτής της ομολογίας εκπίπτει αυτοδικαίως της αρχής και οφείλει να υποβάλη παραίτησιν".

Η ΕΡΕ στελικά συγκατένευσε και η Βουλή συνεκλήθη στις 2 Αυγούστου ότε ο Αθανασιάδης Νόβας ανέγνωσε τις προγραμματικές του δηλώσεις και είπε ότι αν δεν έπαιρνε ψήφον εμπιστοσύνης θα προετοίμαζε εκλογές με την απλήν αναλογικήν.

Στη συνεδρία μετέσχαν και οι περισσότεροι βουλευτές της Ενωσης Κέντρου, αλλά απουσίαζαν ο Γεώργιος Παπανδρέου και τα ανώτερα στελέχη του Στέφανος Στεφανόπουλος και Ηλίας Τσιριμώκος.

Ο Νόβας βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί εναντίον του Γεωργίου Παπανδρέου και τον κατηγόρησε ότι αιτία της κρίσης ήταν η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ και ιδιαίτερα η ανάμιξη του ονόματος του γιου του Ανδρέα Παπανδρέου:

"Η ανάληψις του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης υπό του κ. ΠαπανδρδΟυ δεν προσέκρουσεν εις βασιλικήν αντίρρησιν. Ο Βασιλεύς παρεκάλεσε τον κ. Παπανδρέου όπως μη

Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ Αθηνών 22 7 1965

επιμείνη να αναλάβη προσωπικώς το Υπουργείον Αμύνης, διότι τοιαύτη επιμονή θα απετέλει πλήγμα κατά του προσωπικού του γοήτρου, κατά του κόμματος του οποίου ηγείται και των αρχών ευθιξίας, αι οποίαι διέπουν τον πολιτικόν μας βίον. Ο λόγος διά τον οποίον εκαλείτο ο κ. Παπανδρέου ν' απόσχη της αναλήψεως του Υπουργείου Αμύνης ήτο η ανάμιξις του ονόματος του υιού του εις την γνωστήν υπόθεσιν ΑΣΠΙΔΑ. Εκφράζομεν την λύπην μας διότι υπό δημοκρατικήν Κυβέρνησιν εξεβλάστησε τοιαύτη ολεθρία παραστρατιωτική οργάνωσις, απειλήσασα την αρμονίαν του στρατεύματος. Από κανένα δεν εξηναγκάσθη εις παραίτησιν ο κ. Παπανδρέου. Προκύπτει δε αναγκαίως η εξήγησις ότι εσκεμμένως προεκάλεσε την ρήξιν επί τη βάσει καταστρωθέντος σχεδίου, υποβαλών την παραίτησιν του. Εχων υπ' όψιν τας σκέψεις του κ. Παπανδρέου περί κινητοποιήσεως του λαού και δημιουργίας συναγματικού θέματος, πράγματα προμηνύοντα ολέθριον, εθνικόν διχασμόν, απεδέχθην την εντολήν του Βασιλέως να σχηματίσω νέαν Κυβέρνησιν. Ηκουσα την στιγμήν εκείνην την φωνήν της Πατρίδος. Ο Βασιλέύς εζήτησε να του υποδείξω αμέσως πρόσωπα διά τα Υπουργεία Αμύνης και Δημοσίας Τάξεως. Εκάλεσα τα καταλληλότερα πρόσωπα. Τους κ.κ. Κωστόπουλον και Τούμπαν. Εδέχθησαν να ορκισθούν αμέσως. Οι υπεύθυνοι πολιτικοί άνδρες δεν έχουν το δικαίωμα να αποφεύγουν την εκτέλεσιν του καθήκοντος των, έστω και με θυσίας προσωπικά".

Ο Αθανασιάδης Νόβας είχε και δυο λόγια για το κυπριακό:

"Το μέγα εθνικόν θέμα της Κύπρου θα εξακολουθήση ν' αποτελή το πρώτιστον μέλημα της Κυβερνήσεως. Και πρωταρχικήν θέσιν εις τας προσπαθείας θα κατέχη πάντοτε η μέριμνα διά την ικανοποίησιν των εθνικών πόθων των Κυπρίων αδελφών μας. Οπως και η προκάτοχος Κυβέρνησις βλέπομεν το κυπριακόν ως πρόβλημα εφαρμογής των αρχών του Καταστατικού Χάρτου του ΟΗΕ.

Η παρούσα Κυβέρνησις προτίθεται να συνεχίση τον Ελληνοτουρκικόν διάλογον. Επιθυμεί όπως ο διάλογος αυτός συμβάλη εις την εξομάλυνσιν ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Εάν τυχόν η Κυβέρνησις καταψηφισθή την ευθύνην διά τας μελλοντικάς εξελίξεις θα την φέρουν ακεραίαν αυτοί που θα την καταψηφίσουν. Αυτοί οφείλουν να υποδείξουν και τας λύσεις εξόδου εκ της κρίσεως.

Θα πρεπει ν' αναλογισθούν ότι αι εξωτερικαί συνθήκαι και η οικονομική κατάστασις απαιτούν την παρουσίαν κυβερνήσεως ισχσυράς διά την αντιμετώπισιν των προβλημάτων που εκκρεμούν".

Η συνεδρία δεν ήταν χωρίς προβλήματα. Αντίθετα διάφοροι βουλευτές διέκοπταν συνέχεια τον πρωθυπουργό και τον κοροϊδευαν.

Μερικά στιγμιότυπα που δημοσίευσαν οι αθηναϊκές εφημερίδες ήταν χαρακτηριστικές:

ΝΟΒΑΣ: Ο Βασιλεύς απηύθυνεν έκκλησιν προς τον κ. Παπανδρέου να μη αναλάβη προσωπικώς το Υπουργείον Εθνικής Αμύνης.

ΦΩΝΑΙ: Είχε δικαίωμα να αναλάβη.

ΝΟΒΑΣ: Η ανάμιξις του νέου Παπανδρέου εις την υπόθεσιν Ασπίδα..

ΦΩΝΑΙ: Ψεύδος-δεν ντρέπεστε- αίσχος.

ΝΟΒΑΣ: Η Κυβέρνησις μας αφήνει την δικαιοσύνην ελευθέραν. Ευχόμεθα να μη αποδειχθή η ευθύνη του κ. Ανδρέα Παπανδρέου..

ΦΩΝΑΙ: Πάψε.

ΜΠΑΚΛΑΤΖΗΣ (προεδρεύων της συνεδρίας): Κύριοι ομιλεί ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως.

ΦΩΝΑΙ: Δεν είναι πρόεδρος. Είναι ποιητής.,.. της κακιάς ώρας.

ΝΟΒΑΣ: Ενώ αρχικώς ο κ. Παπανδρέου εδέχετο να αναλάβουν το υπουργείο Εθνικής Αμύνης οι κ.κ. Στεφανόπουλος και Τούμπας εκ των υστέρων μετενόησε.

ΦΩΝΑΙ: Καλά έκανε.

ΝΟΒΑΣ: Δεν εξηναγκάσθη εις παραίτησιν. Εσκεμμένως προκάλεσε την κρίσιν.

ΦΩΝΑΙ: Αίσχος. Ασε μας ήσυχους.

ΝΟΒΑΣ: Θα απαντήσω όχι ως πολιτικόν πρόσωπον, αλλά ως Ελλην πατριώτης.

ΦΩΝΑΙ: Γαργάλα τον- γαργάλα τον...

Η συζήτηση έπαιρνε μάκρος. Για την ΕΡΕ συνέφερε η διάσπαση της Ενωσης Κέντρου. Ετσι αφού ζύγισε τα πράγματα ανακοίνωσε στη συνεδρία της 4ης Αυγούστου 1965 διά του Παναγιώτη Κανελλόπουλου ότι θα έδινε ψήφον εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που είχε την υποστήριξη μόνο όσων είχαν αποστατήσει από την Ενωση Κέντρου.

Ωστόσο όταν η Βουλή κλήθηκε σε ψηφοφορία την ίδια ημέρα (4.8.965) στην παρουσία και των υπολοίπων βουλευτών της Ενωσης Κέντρου, με επικεφαλής τον Γεώργιο Παπανδρέου, η Κυβέρνηση Νόβα καταψηφίστηκε. Πήρε μόνο 131 ψήφους. Εναντίον ψήφισαν 167 βουλευτές.