Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

24.2.1967: Ο Γεώργιoς Παπαvδρέoυ αρvείται vα καταθέσει στη δίκη για τηv υπόθεση ΑΣΠIΔΑ καταγγέλλovτας χαλκευμέvη πρoσπάθεια για αvατρoπή της Κυβέρvησης τoυ, εvώ η Βoυλή αρvείται άρση της βoυλευτικής ασυλίας τoυ Αvδρέα Παπαvδρέoυ για vα δικασθεί για συμμετ

S-1703

24.2.1967: Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΣΠΙΔΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΣ ΧΑΛΚΕΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΩ Η ΒΟΥΛΗ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΣΘΕΙ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Αντρέας Παπαντρέου. Κατηγορείτο ως ο πολιτικός αρχηγός της οργάνωσης ΑΣΠΙΔΑ

Καθώς η δίκη για τους 28 κατηγορουμένους στην υπόθεση της οργάνωσης ΑΣΠΙΔΑ εισερχόταν στον τέταρτο μήνα, στις 23 Φεβρουαρίου 1967 τέθηκε θέμα άρσεως της βουλευτικής ασυλίας των βουλευτών Ανδρέα Παπανδρέου και Παύλου Βαρδινογιάννη για να δικαστούν στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.

Οι 28 αξιωματικοί του ελληνικού στρατού κατηγορούνταν για συνωμοσία για κατάληψη της πολιτικής εξουσίας στην Ελλάδα, ο δε Ανδρέας Παπανδρέου αναφερόταν στο κατηγορητήριο ως ο πολιτικός αρχηγός της ογάνωσης.

Οι πληροφορίες που έρχονταν στην επιφάνεια για τη δίκη ήταν περιορισμένες πλέον καθώς ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου αποφάσισε σε κάποιο στάδιο, σύμφωνα με καταγγελία του Γεωργίου Παπανδρέου, όπως η δίκη διεξάγεται κεκλεισμενων των θυρών ενώ η δημοσίευση των πρακτικών της δίκης απαγορεύθηκε.

Μετέδιδε σχετικά στις 24 Φεβρουαρίου 1967 το Ελληνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας:

"Κατά την αποψινήν συνεδρίασιν της Βουλής, ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Παπασπύρου ανεκοίνωσεν ότι το Υπουργείον Δικαιοσύνης δι' εγγράφου διαβιβάζει αναφοράν του εισαγγελέως εφετών Αθηνών, αναφοράν του εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών και αναφοράν του ανακριτού του εβδόμου ανακριτικού τμήματος του ασχολουμένου με το πολιτικόν μέρος της υποθέσεως ΑΣΠΙΔΑ και ζητεί την άρσιν της βουλευτικής ασυλίας των κ.κ. Ανδρέα Παπανδρέου και Παύλου Βαρδινογιάννη, συμφώνως προς το άρθρον 63 του Συντάγματος διά να απαγγελθή κατ' αυτών κατηγορία επί συμμετοχή εις συνωμοσίαν προς εκτέλεσιν πράξεων εσχάτης προδοσίας.

Κατά την διάρκειαν της συνεδριάσεως και ενώ η Βουλή ησχολείτο με θέμα της ημερησίας διατάξεως ο προεδρεύων κ. Διαμαντόπουλος ανέγνωσεν επιστολήν του κ. Βαρδινογιάννη εις την οποίαν αναφέρεται ότι ούτος παραιτείται πάραυτα της βουλευτικής του ασυλίας, προκειμένου να αντιμετωπίση τας κατηγορίας ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ακολούθως εδόθη ο λόγος εις τον κ. Βαρδινογιάννην, όστις είπεν ότι θεωρεί χέος, όπως ένας βουλευτής, έστω και αν προστατεύεται από το σύνταγμα, παραιτηθή της ασυλίας, όταν μάλιστα τελή υπό το βάρος μιας τοιαύτης κατηγορίας.

Της αιτήσεως προηγήθη τετράμηνος έρευνα σχετικώς με ισχυρισμούς διατυπωθέντας ενώπιον του διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών, το οποίον εκδικάζει την υπόθεσιν ΑΣΠΙΔΑ και συμφώνως προς τους οποίους ωρισμένα υψηλά ιστάμενοι πολίται παρελαμβανομένων και πρώην Υπουργών ήσαν αναμεμειμένοι εις την οργάνωσιν ΑΣΠΙΔΑ.

Η Ενωση Κέντρου απέρριψε αμέσως την αίτηση για άρση της βουλευτικής ασυλίας των δυο μελών της".

Το ίδιο έκαμε και η Βουλή όταν το θέμα παρουσιάστηκε ενώπιον της.

Τελευταίος μάρτυρας στη δίκη για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ κατέθεσε στις 2 Μαρτίου 1967 ο πρώην Υπουργός Αμυνας Πέτρος Γαρουφαλιάς, που είχε αποτελέσει την αιτία της πτώσης της Κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου κατά την περίοδο της αποστασίας (15 Ιουλίου 1965).

Ο Γαρουφαλιάς είπε ότι ο ΑΣΠΙΔΑ αποτελούσε οργάνωση που είχε δημιουργηθεί από την Ελληνική ΚΥΠ.

Μετέδιδε σχτικά το ΕΙΡ:

Π. Γαρουφαλιάς, υπουργός Αμυνας της Ελλάδας. Υποστήριζε ότι ο ΑΣΠΙΔΑ ήταν δημιούργημα της Ελληνικής ΚΥΠ

"Ακολούθως εκλήθη ως μάρτυς ο κ. Π. Γαρουφαλιάς πρώην Υπουργός Αμύνης (τελευταίος μάρτυς κατηγορίας) ο οποίος κατέθεσεν έκθεσιν με υπογραφήν του Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου εν σχέσει προς τα πολιτικά φρονήματα των αξιωματικών και αναφερομένην εις τας αποστρατείας, μεταθέσεις, προαγωγάς και τοποθετήσεις. Ο κ. Γαρουφλιάς προσέθεσεν ότι οι συντάκται της εν λόγω εκθέσεως, η οποία του διεβιβάσθη τον Ιούλιον του 1964 είναι και οι στρατιωτικοί αρχηγοί του ΑΣΠΙΔΑ, ενώ οι κατηγορούμενοι λοχαγοί είναι οι πέμπτοι τροχοί της αμάξης εις την υπόθεσιν.

Κατά την απογευματινήν συνεδρίαν υπεβλήθησαν ερωτήσεις εκ μέρους του Βασιλικού Επιτρόπου κατά των κατηγορουμένων προς τον μάρτυρα κ. Γαρουφαλιάν, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι ο ΑΣΠΙΔΑ εξεπορεύθη από την ΚΥΠ και ότι επρόκειτο περί συνωμοτικής οεργανώσεως συγκροτηθείσης εις περίοδον κατά την οποίαν η Ελλάς διήρχετο λόγω της εντάσεως του Κυπριακού, κρίσιμον φάσιν.

Στρατηγος Γεωργιάδης, διοικητής του Τριμερούς Στρατηγείου και αργότερα της Μεραρχίας γνωστής ως ΕΛΔΥΚ/Μ. Κατηγορήθηκε γιατί στο τέλος της διαδικασίας και μάλιστα από τη χούντα Παπαδοπούλου μετά το πρξικόπημα του 1967 γιατί απένειμε τιμές στον Αντρέα Παπαντρέου κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο ως προσκεκλημένος του Προέδρου Μακαρίου

Απαντών εις άλλας ερωτήσεις ο μάρτυς είπεν ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου ήτο σύμφωνος προς όλας τας ενεργείας κατά του ΑΣΠΙΔΑ ως διά την σύστασιν ανακριτικών Επιτροπών και την λήψιν άλλων μέτρων".

Στην κατάθεση του ο Πέτρος Γαρουφαλιάς ανέφερε σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ευριπίδη Ακρίτα (4.3.1967) και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Σπύρος Κυπριανού όσο και ο ίδιος.

Είπε ο Γαρουφαλιάς σύμφωνα με τον ίδιο ανταποκριτή:

"Μίαν άλλην φοράν εις γεύμα παρατεθέν εις την Κυπριακήν πρσβείαν ο κ. Κυπριανού μου είπεν εντόνως: Αι υπηρεσίαι σας θα σας πληροφορήσουν ότι είμαι αντίθετος προς την Ενωσιν. Εγώ δεν έχω τοιαύτας υπηρεσίας, αλλά μόνον ο πρωθυπουργός. Απήντησα και ο κ. Παπανδρέου το επιβεβαίωσεν με την προσθήκην ότι δεν πρέπει να λαμβάνωνται υπ' όψιν αυτά αφού και ο ίδιος ο Υπουργός του παρακολουθείται. Ο κ. Κυπριανού έμεινεν τότε έκπληκτος".

Οι στρατοδίκες ζήτησαν όπως καταθέσει και ο πρώην Πρωθυπουργός και αρχηγός της Ενωσης Κέντρου Γεώργιος Παπανδρέου.

Ωστόσο ο Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε να καταθέσει και χαρακτήρισε την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ χαλκευμένη προσπάθεια για ανατροπή της τότε κυβέρνησης του.

Ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου στην επιστολή του που κατέθεσε ο συνήγορος των κατηγορουμένων Σταύρος Κανελλόπουλος εξουσιοδοτημένος από τον ίδιο:

"Κύριε Πρόεδρε,

Οταν την 8 Ιουλίου 1965 εις την πρώτην προς εμέ βασιλικήν επιστολήν ανέγνωσα ότι εκ της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία υπάγεται προσωπικώς εις εμέ και διοικείται υπό προσώπων της απολύτου εμιστοσύνης μου εξεπορεύθη επαναστατική συνωμοτική οργάνωσις εις τας ενόπλους δυνάμεις μοναδικόν σκοπόν έχουσα την ανατροπήν του Συντάγματος της χώρας και την επιβολήν δικτατορίας ελεεινής μορφής, εσχημάτισα την πεποίθησιν ότι σκοτειναί δυνάμεις είχον χαλκεύσει την σκευωρίαν προς εξαναγκασμόν εις παραίτησιν του λαοπροβλήτου κυβερνήτου της χώρας ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΜΕ ΕΔΙΚΑΙΩΣΕ ΠΛΗΡΩΣ. Εις μάτην απέβη η ατέρμων ανάκρισις Λαγάνη. Και η χρησιμοποίησις ψευδομαρτύρων εκ του υποκόσμου τους οποίους δεν ετόλμησεν η κατηγορούσα αρχή και εμφανίση εις το δικαστήριον. Και το απερίγραπτον βούλευμά του.

Το ίδιον συνέβη και με το στρατοδικείον σας: Με την απροκάλυπτον συμπαράστασιν και προστασίαν ψευδομαρτύρων της κατηγορίας. Και τελικώς με την καταπληκτικήν απόφασιν να κλεισθούν αι θύραι και να απαγορευθή δημοσίεσις των πρακτικών της δίκης.

Τοιουτοτρόπως δεν έχει απλώς εμπεδωθή η ιδική μου αρχική πεποίθησις. Εχει σχηματισθή κοινή συνείδησις, ότι πρόκειται περί σκευωρίας. Και ότι εις την υπόθεσιν αυτήν δεν λειτουργεί ανεξάρτητος δικαιοσύνης. Λειτουργεί διατεταγμένη δικαιοσύνη.

Διά να μη προσδώσω και εγώ με την παρουσίαν μου νομιμοφάνειαν εις την απόφασιν, αρνούμαι να προσέλθω.

Μετά τιμής, Γεώργιος Παπανδρέου".