Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

29.11.66:Ο Υπασπιστής τoυ Γρίβα Λoχ.Σκλαβεvίτης καταθέτει στo δικαστήριo, στη δίκη για τηv ΑΣΠIΔΑ, ότι o Λoχ.Μπoυλoύκoς τoυ μίλησε για στρατιωτική oργάvωση με στόχo vα καταλαβoυv τις θέσεις τoυς oι διωχθέvτες αξιωματικoί τoυ ελληvικoύ στρατoύ κατά τo 1961

S-1702

29.11. 1966: Ο ΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΓΡΙΒΑ ΛΟΧΑΓΟΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΠΙΔΑ ΟΤΙ Ο ΛΟΧΑΓΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ ΤΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΙΩΧΘΕΝΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 1961 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

Ο υπασπιστής του Γρίβα Λοχαγός Σκλαβενίτης

Στις 29 Νοεμβρίου 1966 άρχισε η κατάθεση άλλων μαρτύρων κατηγορίας για τους 28 κατηγορουμένους στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.

Πέμπτος μάρτυρας (εφημερίδα ΑΓΩΝ της Λευκωσίας 30 Νοεμβρίου) κατέθεσε ο υπασπιστής Λοχαγός του Στρατηγού Γρίβα Σκλαβενίτης, ο οποίος είχε μετατεθεί στην Κύπρο το Φεβρουάριο του 1965.

Ο μάρτυρας είπε ότι είχε μερικές συναντήσεις με το Λοχαγό Αριστείδη Μπουλούκο και σε μια από αυτές ο κατηγορούμενος του μίλησε "περί στρατιωτικής οργανώσεως την οποίαν πρέπει να συμπήξουν οι διωχθέντες κατά το 1961 αξιωματικοί, διά να καταλάβουν τας θέσεις τας οποίας έπρεπε να έχουν".

Ο μάρτυρας είπε ότι στις αρχές Μαρτίου ο Λοχαγός Μπουλούκος του παρουσίασε τον όρκο του ΑΣΠΙΔΑ για να τον υπογράψει και ότι του έδωσε ένα ακόμη αντίγραφο για να το δώσει στο φίλο του λοχαγό Κοσμόπουλο.

Ο Σκλαβενιτης είπε ότι αφού κατατόπισε τον Κοσμόπουλο έδωσε το αντίγραφο στο Στρατηγό Γρίβα.

Οταν ρώτησα τον Μπουλούκο ποιος είναι ο αρχηγός της οργάνωσης είπε ο Σκλαβενίτης "μου απάντησε ότι είναι ανώτατος αξιωματικός υπηρετών εις την ΚΥΠ".

Σε ερώτηση του Προέδρου του δικαστηρίου γιατί ο Μπουλούκος του είχε εμπιστοσύνη ο Σκλαβενίτης είπε ότι το 1961 ενώ υπηρετούσε ως υπολοχαγός στη σχολή Ευελπίδων είχε παρεξηγηθεί από τον τότε διοικητή επειδή ο αδελφός του μετείχε στην πολιτική κίνηση του Γρίβα και το 1957 εξέδιδε την εφημερίδα των Χιτών.

Ο μάρτυρας λοχαγός Κυρατζής που υπηρετούσε στην Κύπρο από το 1964 και ήταν υπεύθυνος του γραφείου συγκεντρώσεως πληροφοριών είπε ότι λόγω της πολλής εργασίας που είχε ζήτησε από τον διευθυντή της υπηρεσίας Στρατηγό Σωτόπουλο ενίσχυση και του στάληκε τότε ο λοχαγός Μπουλούκος που ανέλαβε το γραφείο αντικατασκοπίας.

Μίαν ημέραν, πρόσθεσε, ήλθεν ένας κύριος φέρων πολιτική περιβολή διά να τηλεφωνήση από το γρφείον μου, ο δε Μπουλούκος, ο οποίος τον συνώδευε, μου εζήτησε να εξέλθω. Ως έμαθα αργότερα, το περί ου ο λόγος άτομον ήτο ο αντισυνταγματάρχης Μούργελας, ο οποίος ετηλεφώνησε του Παπατέρπου. Κατά το αυτό χρονικό διάστημα ήλθεν ως ταχυδρόμος ο αντισυνταγματάρχης Δαβουνέλης, ο οποίος όπως έμαθα, έφερε και μίαν κατάστασιν ονομάτων αξιωματικών, οι οποίοι τοποθετούμενοι, θα ενίσχυον το κλιμάκιον.

Πρόσθεσε ότι περί το τέλος Δεκεμβρίου 1964 συνώδευσε τον Δαβουνέλην εις κατάστημα της Λευκωσίας όπου ηγόρασε φιάλας ουίσκυ, τας οποίας ως του είπεν, ήθελε διά δώρα προς τους κ.κ. Α. Παπανδρέου, Αγόρου, Παπαπέρπον και Βαρδινογιάννην.

Συνεχίζων ο μάρτυρας λέγει ότι εις συνομιλίαν του με τον Μπουλούκον, ο τελευταίος είπε ότι μετεπήδησεν εκ της ΕΡΕ εις την Ε.Κ. διότι επίστευεν ότι η παράταξις αύτη θα προωθήση την Ελλάδα και ήρχισε μάλιστα να εξαίρει την προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, διά τον οποίον είπεν, ότι είναι ο μόνος που έχει συλλάβει το Κυπριακόν ζήτημα.

Ο Λοχαγός Κυρατζής είπεν ότι ο Μπουλούκος είχε καλάς σχέσεις, ότι συνέφαγε με τους δύο Παπανδρέου, ότι όπως είπεν στις τον μάρτυρα, επέκειτο η αντικατάστασις του αρχηγού του ΓΕΣ αντιστρατήγου Γεννηματά διά του αντιστρατήγου Τσολάκα.

Ο κατηγορούμενος Λοχαγός Μπουλούκος, της ελληνικής ΚΥΠ με τον συνήγορο του Κεφαλληνό, βουλευτή της Ενωσης Κέντρου. Ο Νίκος Σαψών τον πέταξε έξω από το γραφείο του

Οταν συνέχισε ο μάρτυρας, επεσκέφθημεν εις το γραφείον του τον Κύπριον δημοσιογράφον κ. Ν. Σαμψών Γεωργιάδην, ο Μπουλούκος τον παρετήρησε δι' ένα άρθρον του περί του κ. Τσιριμώμου και του είπεν ότι δεν ήσαν σωστά αυτά που έγραφε. Ο Τσιριμώμος, είπεν ο Μπουλούκος, έχει περεξηγηθή. Είσαι πατριώτης και να βοηθήσης την Ελλάδα, η οποία ό,τι "τραβάει τα τραβάει" γιατί είναι δεμένη σους αμερικανούς.

Εις ερώτησιν του κ. Σαμψών "σαν ποια χώρα ήθελε την Ελλάδα", ο Μπουλούκος ανέφερε ως πρότυπον την Γιουγκοσλαβίαν και την Αίγυπτον.

Εις άλλην ερώτησιν του κυπρίου δημοσιογράφου περί του ποίος είναι ο σύνδεδεμένος και ενσαρκώνει τα ιδεώδη διά να ηγηθή, ο Μπουλούκος απήντησεν: "Ο Ανδρέας Παπανδρέου" και προσέθεσε ότι αυτός, (ο Σαμψών) που είναι αγωνιστής, δύναται και πρέπει να βοηθήση, διότι άλλως θα θεωρηθή προδότης.

Μόλις ο κ. Σαμψών ήκουσε την λέξιν αυτήν εξενευρίσθη και μας πέταξε έξω από το γραφείον του.

Εν συνεχεία ο μάρτυς καταθέτει ότι κατόπιν διαταγής Σωτοπούλου συνώδευσε τον Μπουλούκον εις επισκέψεις του εις διάσφορα μέρη της Κύπρου προς ενημέρωσιν του. Μετέβησαν δε και εις την Λεμεσόν, όπου ο Μπουλούκος εγνωρίσθη με πολλά πρόσωπα.

Κατά την επιστροφήν μας εις Λευκωσίαν, συνέχισε ο λοχαγός Κυρατζής, ο Μπουλούκος μου είπεν ότι αυτοί (αυτούς που γνώρισε) είναι καλοί για κομματικοί παράγοντες. Εις μίαν δε συνομιλίαν του με τους λοχαγούς Παπαγιαννόπουλον και Κουτσοδημητρόπουλον, οι τελευταίοι του είπον "πάμε πολύ καλά".

Περαιτέρω ο μάρτυς λέγει ότι εις μίαν δεξίωσιν της εν Λευκωσία Ελληνικής πρεσβείας όπου είχον μεταβή όλοι οι αξιωματικοί ο Μπουλούκος, ο οποίος ήτο εις Αθήνας, εζήτησε τον Δαβουνέλην εις το τηλέφωνον, ο δε τελευταίος μεταβάς εις παραπλεύρως δωμάτιον ηκούσθη να λέγη "πήγες στον Ανδρέα, τι σου είπε, αυτό έπρεπε να κυτάξης".

Η εν λόγω στιχομυθία συνεζητήθη μεταξύ των αξιωματικών και έλεγε το ότι πιθανόν να επήγε εις τον Παπανδρέου.

Οταν επέστρεψεν εις Κύπρον επεσκέπτοντο τον Μπουλούκον πολλοί αξιωματικοί, επεσκέπτετο δε και αυτός πολλούς συναδέλφους μας. Οπως δε μου έλεγεν επεσκέπτετο επίσης τον στρατηγόν Γρίβα, τον κ. Σαμψών καθώς και άλλα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πώς τα εγνώρισε τα πρόσωπα αυτά;

ΜΑΡΤΥΣ: Τους έφερεν, έλεγεν, επιστολάς του κ. Α. Παπανδρέου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας είπεν αν είχε σχέσεις με ανωτέρους στρατιωτικούς ή πολιτικά πρόσωπα;

ΜΑΡΤΥΣ: Ελεγεν ότι είχε στενές σχέσεις ιδίως με τους δύο Παπανδρέου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι σχέσεις;

ΜΑΡΤΥΣ: Δεν είπεν, αλλά όταν ήλθεν εις την Κύπρον έλεγε ότι έφαγε μαζί τους, ότι επρόκειτο να αντικατασταθή ο Α/ΓΕΣ στρατηγός Γεννηματάς από τον στρατηγόν Τσολάκα και ότι είχε πολλάς σχέσεις.

Ερωτώμενος περαιτέρω αυπό του προέδρου, ο λοχαγός Κυρατζής είπεν ότι ο Μουλούκος ελάμβανε σημειώματα αφορώντα εις μεταθέσεις αξιωματικών διά να τα δώση εις τον κ. Α. Παπανδρέου. Ανέφερε συγκεκριμένως ότι τοιαύτον σημείωμα έλαβε παρά του εν Λεμεσώ Κυπρίου δημοσιογράφου κ. Κυρ. Καραμάνου.

Ο μάρτυρας είπεν ότι ο κ. Σωτόπουλος (διευθυντής της ΚΥΠ) μου είπεν ότι εκάλεσε τον Μπουλούκον εις Κύπρον κατόπιν πιέσεως του στρατηγού Γρίβα.

Είπε επίσης ότι ο Μπουλούκος είχεν εν Κύπρω επαφάς με τον υπουργόν Αμύνης κ. Γιωρκάτζη, τον τότε γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κ. Ασσιώτην, τον υπεύθυνον εθιμοτυπίας κ. Γ. Πελαγίαν, τον βουλευτήν κ. Β. Λυσσαρίδην, ιδιαίτερον ιατρόν του Μακαριωτάτου και άλλους.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι σε δεξίωση στην ελληνική πρσβεία την 21ην Μαϊου 1965 ο επί τη ονομαστική εορτή του Βασιλέως, ο ακόλουθος τύπου της ελληνικής πρεσβείας Γ. Σπορίδης του είπε να φροντίση να μη δοθή δημοσιότης εις την υπόθεσιν ΑΣΠΙΔΑ "διότι αλλοιώς πάμε χαμένοι".

Υστερα από διάλειμμα διαβάστηκε επιστολή του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Κωστόπουλου στην οποία ανέφερε ότι στον Μπουλούκο είχε χορηγηθεί διπλωματικό διαβατήριο γιατί θεωρείτο απεσπασμένος στην ελληνική πρεσβεία της Λευκωσίας και αυτό έγινε και με τον προκάτοχο του Ευθύμιο Ηλιόπουλο.

Η δίκη συνεχίστηκε για πολλές ημέρες ανάμεσα σε αψιμαχίες και καταδίκες κατηγορουμένων και συνηγόρων.

Σε κάποιο σημείο της δίκης το δικαστήριο απήγγειλε κατηγορία εναντίον του συνηγόρου κ. Μανδηλαρά για παρακώληση της δίκης ο δε Μανδηλαράς απολογούμενος είπε: Ολόκληρος η Ελλάς ετεβλήθη εις ένα πανελλήνιον ποινικόν δικαστήριον με κατηγορουμένους όλους, όσοι δεν ανήκουν εις την δεξιά και με κατηγόρους και σκευωρούς την ελαχίστην μειοψηφίαν. Αν χρειασθή να αγωνισθή η Ελλάς κατά ξένου εισβολέως, ημείς οι κατηγορούμενοι, η μεγίστη πλειοψηφία του λαού θα πολεμήσωμεν και θα υπερασπίσωμεν την Ελλαδα. Οι κατήγοροι μας όμως, η ελαχίστη μειοψηφία, θα απέλθουν εξ Ελλάδος, ίσως μεταφέροντες μετ' αυτών και ράβδους χρυσού. Αγωνίζομαι διά την υπεράσπισιν αυτού του βήματος και αδιαφορώ διά την τυχόν καταδίκην μου".

Εξ άλλου ο ταξίαρχος Κεφάλας καταθέτοντας (Φιλελεύθερος 19.12.66) είπε ότι ο όρκος του ΑΣΠΙΔΑ "είναι αντικαθεστωτικός και γεμάτος εξαλλοσύνης".

Είπε επίσης ότι "οι επισκέψεις του Μπουλούκου εις διαφόρους μονάδας δεν ήσαν απολύτως ύποπτες ενώ αντιθέτως η κάθοδος πολλών αξιωματικών της ΚΥΠ εις την Κύπρον χωρίς να περάσουν από το Επιτελείον, ήσαν ύποπτες".

Ο Δαβουνέλλης, πρόσθεσε ο μάρτυρας, ήταν πολύ καιρόν εις την Κύπρον "και απέφευγε να μου πη και καλημέρα ενώ οι υπόλοιποι ήρχοντο και έφευγαν και δεν περνούσαν ούτε μια φορά να μου πουν ότι ήθελον".