Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

14.11.1966: Η δίκη για τηv oργάvωση ΑΣΠIΔΑ. 28 Ελλαδίτες αξιωματικoί κατηγoρoύvται "δι' έvωσιv πρoς στάσιv" και "δι'απόπειραv πρoς τέλεσιv εσχάτης πρoδoσίας".

S-1699

14.11.1966: Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΣΠΙΔΑ. 28 ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ "ΔΙ' ΕΝΩΣΙΝ ΠΡΟΣ ΣΤΑΣΙΝ" ΚΑΙ "ΔΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑΝ ΠΡΟΣ ΤΕΛΕΣΙΝ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ"

Ο Πρόεδρος του Στρατοδικείου που εκδίκασε την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ, Αρεοπαγίτης Θ Καμπέρης

Για την υπόθεση της οργάνωσης ΑΣΠΙΔΑ, την οργάνωση που σχηματίστηκε στον Ελληνικό στρατό, με επίκεντρο την Κύπρο, κατηγορήθηκαν συνολικά 28 Ελλαδίτες αξιωματικοί.

Οι 28 κατηγορήθηκαν "δι ένωσιν προς στάσιν και δι' απόπειραν προς τέλεσιν εσχάτης προδοσίας".

Οι κατηγορούμενοι ήσαν 3 συνταγματάρχες, 3 αντισυνταγματάρχες, 15 Λοχαγοί, 3 Ιλαρχοι, 1 υπολοχαγός και 1 ανθυπασπιστής.

Αρκετοί από αυτούς είχαν ήδη αποστρατευθεί και τελούσαν με όλους τους κατηγορουμένους υπό κράτηση στις φυλακές του Γουδίου.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η δίκη γινόταν ενάμισυ χρόνο μετά την ανακάλυψη της οργάνωσης και αφού εν τω μεταξύ ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε εξαναγκασθεί σε παραίτηση και η διαδικασία για συγκέντρωση μαρτυρίας και άλλων στοιχείων κράτησε για πολλούς μήνες καθώς στην εξουσία βρισκόταν η Κυβέρνηση των αποστατών με τον Στέφανο Στεφανόπουλο, Κυβέρνηση που είχε σχηματισθεί από βουλευτές της Ενωσης Κέντρου που είχαν αποσκιρτήσει από το Κόμμα και από βουλευτές άλλων Κομμάτων.

Κατηγορούμενοι ως επικεφαλής της οργάνωσης ήταν οι πιο κάτω:

1. Συνταγματάρχης πυροβολικού ε.α. Αλέξανδρος Παπατέρπος, (υποδιοικητής της ΚΥΠ).

2. Συνταγματάρχης πυροβολικού ε.α. Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, (διοικητής της Κ ΥΠ).

3. Συνταγματάρχης Ιππικού-Τεθωρακισμένων ε.α. Δημ. Χονδροκούκης (Γ Σώμα Στρατού).

Οι υπόλοιποι κατηγορούνταν ως υποκινητές, εκτός από το λοχαγό Τ. Κλαδογένη:

4. Συνταγματάρχης πεζικού Σπυρ. Ττσαμασιώτης, (διευθυντής ΤΕΑ, Γ Σώμα Στρατού).

5. Αντισυνταγματάρχης πυροβολικού Ταξ. Κοτσιμήτρος (ΚΥΠ)

6. Αντισυνταγματάραχης Ιππικού-Τεθωρακισμένων Αριστ. Δαμβουνέλης (ΚΥΠ Κύπρου).

7. Αντισυνταγματάρχης διαβιβάσεων Δημ. Παραλίκας ( Διαβιβάσεις ΚΥΠ).

8. Λοχαγός Πεζικού Αρ. Μπουλούκος (ΚΥΠ Κύπρου).

9. Λοχαγός Πεζικού Ιωάν. Θεοδοσίου (διεύθυνσις πεζικού ΓΕΣ).

10. Λοχαγός διαβιβάσεων Θωμάς Κατσάρης (Θεσσαλονίκη).

11. Αρχηγός ΣΥΠ Αθαν. Καπενός (551 ΑΒΥΠ).

12. Λοχαγός Πυροβολικού Παν. Παπαγεωργόπουλος (ΚΥΠ).

13. Λοχαγός Πυροβολικού Δημ. Παπαγιανόπουλος (Κϋπρου).

14. Λοχαγός Πεζικού Ιωάν. Παπούτσος (Κύπρος).

15. Ιλαρχος Αναργ. Βλάχος (Κύπρος).

16. Ιλαρχος Ευάγ. Κουφαλιτάκης (Κύπρος).

17. Λοχαγός Πεζικού Μαρ. Γεωργίου (ΓΕΣ).

18. Λοχαγός Πεζικού Γεωρ. Κωστόπουλος (ΓΕΣ).

19. Λοχαγός Πεζικού Παν. Μαχάς (ΚΥΠ).

20. Ιλαρχος Π. Κολίγρης (ΚΥΠ).

21. Λοχαγός Πεζικού Δημ.Οικονόμου (ΚΥΠ Θεσσαλονικης).

22. Λοχαγός διαβιβάσεων Χρήστος θεοδώρου (ΚΥΠ).

23. Λοχαγός διαβιβάσεων Θεοφ. Τόμπρας (ΚΥΠ).

24. Λοχαγός Πεζικού Γεώργιος Μαρκέτης ( ΚΥΠ Πειραιώς).

΄

Ο Βασιλικός Επίτροπος Η. Παπαπούλος

25. Λοχαγός Πεζικού Γεώργ. Κλαδογένης (Σχολή Πεζικού Χαλκίδας).

26. Υπολοχαγός Πεζικού Θεοδ. Σταυρόπουλος.

27. Υποσμηναγός Γεώργ. Χαραλαμπόπουλος (ΚΥΠ).

28. Ανθυπασπιστής Χωροφυλακής ε.α. Ιωάννης Ντελιδάκης (ΚΥΠ).

Η δίκη που χαρακτηρίστηκε από ένα από τους συνηγόρους υπερασπίσεως ως "δίκη του αιώνος" άρχισε στις 14 Νοεμβρίου 1966 με προδικαστικές ενστάσεις των 48 συνολικά συνηγόρων υπεράσπισης εναντίον του Στρατοδικείου και συγκεκριμένα εναντίον της παρουσίας του Προέδρου του Στρατοδικείου Αρεοπαγίτη Θ. Καμπέρη, την επιστράτευση του οποίου δεν θεωρούσαν σύννομη, εναντίον του Βασιλικού Επιτρόπου Η. Παπαπούλου, διότι εκκρεμούσε εναντίον του μήνυση του κατηγορουμένου Παπατέρπου για ψευδή βεβαίωση και κατά του Στρατοδίκη Μπουρμπίλη διότι είχε πάρει μέρος στην ανάκριση για την υπόθεση ΠΕΡΙΚΛΗΣ, την οποία η υπεράσπιση θεωρούσε συναφή με την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.

Οι ενστάσεις απερρίφθησαν από το Κακουργιοδικείο που συνεδρίαζε στην αίθουσα πολιτικών συνεδριάσεων του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Οι περισσότεροι από τους συνηγόρους ήσαν βουλευτές της Ενωσης Κέντρου και είχαν το βαρύ έργο της αντεξέτασης των 500 περίπου μαρτύρων υπερασπίσεως και κατηγορίας.

Η δίκη θα έπαιρνε αρκετό ακόμα χρόνο πριν εισέλθει στην ουσία καθώς η μια ένσταση διαδεχόταν την άλλη.

Ο κατηγορούμενος λοχαγός Μπουλούκος προσέβαλε από την αρχή το παραπεμπτικό βούλευμα του εισηγητή του διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών ως πλαστό ενώ άλλοι συνήγοροι υποστήριξαν ότι το Κακουργιοδικείο δεν ήταν αρμόδιο για να δικάσει τους κατηγορούμενους γιατί όπως ανέφεραν αρμόδιο για να δικάσει κατηγορίες για ένωση προς στάση και το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας είναι τα Κακουργιοδικεία.

Τη θέση απέρριψε το Κακουργιοδικείο που υποστήριξε ότι τα πολιτικά εγκλήματα όπως η προδοσία, τα οποία διαπράττονται "από εν ενεργεία στρατιωτικούς υπάγονται εις την αρμοδιότητα των Στρατοδικείων".

Η Τυπική διαδικασία ενώπιον του Στρατοδικείου Αθηνών κράτησε για μια βδομάδα μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πάντα καθώς το Στρατοδικείο απέρριπτε τη μια μετά την άλλη τις ενστάσεις των συνηγόρων.

Η δίκη εισήλθε στην ουσία από την πρώτη στιγμή προκλήθηκε χάος και αναστάτωση στην αίθουσα του δικαστηρίου και όταν στις 21 Νοεμβρίου (πρώτη ημέρα της δίκης) ο Βασιλικός Επίτροπος Παπαπούλος διάβασε περικοπή κατάθεσης του κατηγορουμένου λοχαγού Ιωάννη Θεοδοσίου ακολούθησε πανδαιμόνιο.

Ο Επίτροπος ανέφερε ότι "ο λοχαγός Μπουλούκος τον ενέπλεξεν εις τον ΑΣΠΙΔΑ χωρίς να το καταλάβη, όταν δε η υπόθεσις απεκαλύφθη ο Μπουλούκος του είπε "μη σε νοιάζη, ο Παπανδρέου θα μας βρη δουλειά με δέκα χιλιάδες δραχμές τον μήνα".

Στην κατάθεση ο Θεοδοσίου, που είχε διαχωρίσει τη θέση του από τους άλλους κατηγορουμένους, ανέφερε επίσης ότι ο συγκατηγορούμενος του Μαχάς του είχε πει ότι στο σπίτι του επίσης κατηγορουμένου Παραλίκα έγινε συζήτηση για την οργάνωση αξιωματικών υπό τον κ. Κώστα Μητσοτάκη.

Στην αίθουσα του στρατοδικείου ακολούθησε πανδαιμόνιο, ενώ ο Μπουλούκος παίρνοντας τον λόγο ύστερα από αρκετή ώρα κατήγγειλε ότι ο Θεοδοσίου ομολόγησε στο συμμαθητή και συγκατηγορούμενο του Μαχά ότι ο Στρατηγός Παπαδάτος του είχε μηνύσει μέσω της συζύγου του να πει ότι υπάρχει η οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ για να πάρει ένα εκατομμύριο δραχμές (12 χιλιάδες λίρες).

Ταυτόχρονα και άλλοι κατηγορούμενοι κατήγγειλαν ότι πλησιάστηκαν από το λοχαγό Θεοδοσίου και άλλους αξιωματικούς που κατέχουν ψηλές θέσεις και από πολιτικούς της δεξιάς

για να παραδεχθούν την ύπαρξη του ΑΣΠΙΔΑ και να ενοχοποιήσουν τον τέως Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και τον γιο του Ανδρέα.

Αλλοι επίσης ανέφεραν ότι τους προσφέρθηκαν χρήματα για να ενοχοποιήσουν τους Γεώργιο και Ανδρέα Παπανδρέου.

Πρώτος μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ο λοχαγός του μηχανικού Αδαμόπουλος, ο οποίος είπε ότι ο ΑΣΠΙΔΑ εμφανίστηκε ως "Σύλλογος Συμμαθητών", αλλά εκ των υστέρων αντιλήφθηκε ότι είχεν άλλους σκοπούς.

Ο μάρτυρας έλεγε περίεργα πράγματα και τελικά το δικαστήριο τον κήρυξε αναξιόπιστο.

Είπε, σύμφωνα με το Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας (22.11.1966) ότι ενημερώθηκε για την οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ από τον κατηγορούμενο Μπουλούκο, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι θα πήγαινε στην Κύπρο για να επιτύχει επέκταση της οργάνωσης, και ότι πήγαινε εκεί με πρόσκληση του Στρατηγού Γρίβα, αλλά καθυστέρησε να αναφέρει την πληροφορία στον τότε αρχηγό του ΓΕΣ στρατηγό Γεννηματά, όπως και για την πληροφορία για όρκο της οργάνωσης ΑΣΠΙΔΑ, διότι προσπαθούσε να συγκεντρώσει και άλλα στοιχεία, ώστε η αναφορά του να είναι πλήρης.

Το σοβαρότερο ακόμα ήταν ότι ο μάρτυρας ανέφερε στο δικαστήριο ότι τελικά δεν είπε στον Στρατηγό Γεννηματά ότι ο Μπουλούκος του είπε πως είχε κληθεί στην Κύπρο από το Στρατηγό Γρίβα για να οργανώσει τον ΑΣΠΙΔΑ γιατί δεν το θεώρησε σπουδαίο.

Ο μαρτυρας λοχαγός μηχανικού Νίτης κατέθεσε ότι στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου 1965 ο λοχαγός Αδαμόπουλος του αποκάλυψε ότι κατά τη συνάντηση του με το λοχαγό Μπουλούκο, ο δεύτερος του πρότεινε να μετάσχει σε οργάνωση με την οποία θα επιτυγχάνονταν ορισμένα επαγγελματικά οφέλη υπέρ των αξιωματικων της τάξεως του 1953 και στη συνέχεια του έδειξε τον όρκο του ΑΣΠΙΔΑ.

Πρόσθεσε ότι μαζί με τον λοχαγό Αδαμόπουλο ενημέρωσαν τον αρχηγό του ΓΕΣ Στρατηγό Γενηματά, ότι του έδωσαν και αντίγραφο του όρκου του ΑΣΠΙΔΑ και ότι είχαν υπογράψει τον όρκο μέχρι τότε (μέσα Μαρτίου, αρχές Απριλίου 1965) δύο τουλάχιστον αξιωματικοί.

Σε ερωτήσεις της υπεράσπισης ο μάρτυρας ανέφερε ότι ο Λοχαγός Μπουλούκος εμφανιζόταν κατά το 1961 επί κεφαλής Κινήσεως υπέρ του Στρατηγού Γρίβα στην Αθήνα.

Επόμενος μάρτυρας ήταν ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, δημοσιογράφος και εκδότης Νίκος Σαμψών.