Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

7.6.1965: Ο Αvτιστράτηγoς I. Σίμoς, σε έκθεση τoυ για τηv oργάvωση ΑΠΣIΔΑ αvαφέρει ότι o σκoπός της ήταv η εξυπηρέτηση ατoμικώv συμφερόvτωv τωv μελώv της, χωρίς άλλες πρoεκτάσεις.

S-1698

7.6.1965: Ο ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Ι. ΣΙΜΟΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΣΠΙΔΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΗΤΑΝ Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ. ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΤΑΝ ΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΝΟΘΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Α. Παπαντρέου: Απέρριψε τις κατηγορίες ότι η οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ ήταν δημιούργημά του

Υστερα από τις καταγγελίες του Στρατηγού Γρίβα με την επιστολή του στον υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Πέτρο Γαρουφαλιά, για την ίδρυση της Κίνησης, όπως την ονόμαζε, ΑΣΠΙΔΑ, ανάμεσα στους Ελλαδίτες αξιωματικούς στην Κύπρο και την Ελλάδα, η Ελληνική Κυβέρνηση έστειλε στην Κύπρο τον Στρατηγό Ιωάννη Σίμο, του Στρατηγείου Δικαιοσύνης του Ελληνικού Στρατού για να διενεργήσει έρευνα.

Σε δηλώσεις του ο Στρατηγός δεν απέκρυψε την αποστολή του, μια και ο σάλος από την ύπαρξη της οργάνωσης έπαιρνε διαστάσεις στην Ελλάδα. Είπε σε συντάκτη της εφημερίδας Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ότι ήλθε στην Κύπρο "διά να ανακρίνη μερικούς αξιωματικούς της ΕΛΔΥΚ" για το θέμα του ΑΣΠΙΔΑ και να υποβάλει πόρισμα στον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Πέτρο Γαρουφαλιά.

Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν ο Στρατηγός Γεωργιάδης, επικεφαλής της Ελληνικής Μεραρχίας στην Κύπρο, γνωστής με τον κωδικό ΕΛΔΥΚ/Μ, ο νομικός σύμβουλος της ΕΛΔΥΚ συνταγματάρχης Δασκαλάκης και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛΔΥΚ.

Ενώ ο Στρατηγός Σίμος έφθανε στην Κύπρο στην Αθήνα "έγκυρη κυβερνητική προσωπικότητα" δήλωνε ότι ο ΑΣΠΙΔΑ περιωρίζετο μόνο στην Κύπρο και δεν επεκτεινόταν στην Ελλάδα.

Ακόμα αναφερόταν ότι επρόκειτο για ομάδα "την οποίαν ενέπηξαν ωρισμένοι αξιωματικοί διά να μη επιτρέψουν εις αξιωματικούς του ΙΔΕΑ να περιζώσουν τον Στρατηγόν Γρίβαν, ως είχον πληροφορίας ότι επρόκειτο οι τελευταίοι να επιχειρήσουν".

Ο Στρατηγός Σίμος είχε επαφές με το Στρατηγό Γρίβα ενώ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο Μακάριο τον οποίο ενημέρωσε για τις ανακρίσεις που διεξήγαγε.

Η επίσκεψη του Στρατηγού Σίμου ήταν πολύ σύντομη και αυτός αναχώρησε για την Αθήνα στις 25 Μαϊου δηλώνοντας ότι ανέκρινε όσους αξιωματικούς νόμιζε ότι έπρεπε να ανακρίνει.

Με τη επιστροφή του στην Αθήνα ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, τον Γαρουφαλιά και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγο Γεννηματά και ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει το πόρισμά του τις επόμενες ημέρες, αφού θα εξέταζε ακόμα μερικούς μάρτυρες.

Ενώ συνεχιζόταν ο θόρυβος γύρω από την έρευνα του Στρατηγού Σίμου, ο ίδιος ζήτησε παράταση πέντε ημερών για να μπορέσει να ολοκληρώσει την έρευνά του και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου αναγκάστηκε να προβεί σε δηλώσεις γύρω από το θέμα για να ανατρέψει τις εικασίες που άρχισαν να κυκλοφορούν για παρεμβάσεις.

Ανέφερε ο Ελληνας Πρωθυπουργός σύμφωνα με ανταπόκριση του Ελληνικού Γραφείου Τύπου στις 28 Μαϊου 1965:

"Αναγράφονται εις τον τύπον εικασίαι αυθαίρετοι περί σκοτεινών δυνάμεων, αι οποίαι δήθεν επηρεάζουν την πορείαν των ανακρίσεων καθώς επίσης και περί διαφωνιών μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Εννοώ την ευαισθησίαν του Τύπου και της κοινής γνώμης επί του θέματος.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 6 6 1965

"Αλλά θεωρώ χρέος να παράσχω την επίσημον υπεύθυνον και κατηγορηματικήν πληροφορίαν ότι όλαι αι αναγραφόμεναι εικασίαι, όλαι ανεξαιρέτως είναι ασύστατοι. Δεν υφίσταται καμμία απολύτως διαφωνία μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Δεν ασκείται καμμία απολύτως πίεσις επί του διακεκριμένου στρατιωτικού δικαστικού εις τον οποίον έχει ανατεθή το έργον της ανακρίσεως. Μία είναι η εντολή: Η αλήθεια. Ο Αρχηγός του ΓΕΣ δεν έχει απολύτως καμμίαν ανάμιξιν εις την δικαστικήν ανάκρισιν πέραν της καταθέσεως του ως μάρτυρος.

Η ολοήμερος παράτασις των ανακρίσεων οφείλεται εις τον απλούστατον λόγον ότι κατετέθησαν εις τον ενεργούντα τας ανακρίσεις και άλλα στοιχεία πέραν της επιλεγομένης ΑΣΠΙΔΑ, τα οποία εκρίθη σκόπιμον να συνεξετασθούν ώστε να εκδοθή συνολικόν πόρισμα δι' όλας τας πλευράς και να μη παρατείνεται ο σάλος. Και διότι ο στρατηγός κ. Σίμος κατά την πρώτην του επίσκεψιν με είχε βεβαιώσει ότι ήλπιζε να εκδοθή χθες το πόρισμα, ήλθε με τον αρχηγόν του ΓΕΣ διά να μου δώση την εξήγησιν. Και εύρον λογικήν την γνώμην του. Επιθυμώ να βεβαιώσω φίλους και αντιπάλους ότι επικρατεί εις τον Στρατόν απόλυτος πειθαρχία και σύμπνοια. Και ότι κοινόν χρέος είναι να υπάρξη υπομονή ολίγων ημερών και αναμονή του πορίσματος των ανακρίσεων. Αναγραφή και μάλιστα θορυβώδης, αυθαιρέτων εικασιών, δεν υπηρετεί το συμφέρον του στρατεύματος".

Το πόρισμα υπεβλήθη τελικά στις 7 Ιουνίου και το έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο Γεώργιος Παπανδρέου με γραπτή του δήλωση.

Με το πόρισμα αποδεικνυόταν πραγματικά η ίδρυση κινήσεως στον στρατό με την επωνυμία ΑΣΠΙΔΑ με σκοπό την εξυπηρέτηση όμως των ατομικών τους συμφερόντων και την προώθηση τους σε σημαντικές θέσεις, αλλά όχι με ευρύτερες προεκτάσεις.

Το πόρισμα αποτελείτο από 15 σελίδες ήταν κοινό και για το σχέδιο ΠΕΡΙΚΛΗΣ που έδωσε στη δημοσιότητα η Κυβέρνηση Παπανδρέου και αναφερόταν σε σχέδιο εκλογικής νοθείας επί Κυβερνήσεως Καραμανλή με την ανάμιξη στρατιωτικών ώστε να ανακοπεί η πορεία διά της Ενωσης Κέντρου προς την εξουσία.

Το πόρισμα εισηγείτο ποινές και την παραπομπή στο δικαστήριο μερικών αξιωματικών και ιδιαίτερα των επικεφαλής.

Σε δήλωση του που συνόδευσε τη δημοσίευση του πορίσματος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γεώργιος Παπανδρέου ανέφερε:

"Παραδίδομεν εις την δημοσιότητα ολόκληρον το πόρισμα της ενόρκου διοικητικής εξετάσεως της διενεργηθείσης υπό του αντιστρατήγου Προέδρου του Αναθεωρητικού κ. Σίμου. Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης μου εισηγήθη, και απεδέχθην την εισήγησιν, όπως προς πλήρη εξυγίανσιν των ενόπλων δυνάμεων από πάσης αντιστρατιωτικής κινήσεως και εκτροπής από τα έργα των παραπεμφθή εις ανάκρισιν ενώπιον στρατιωτικής δικαιοσύνης η υπόθεσις της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 21 5 1965

σημειωθείσης κινήσεως υπό την επωνυμίαν ΑΣΠΙΔΑ, καθώς και του εκλογικού πραξικοπήματος υπό την επωνυμίαν ΠΕΡΙΚΛΗΣ.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας παραπέμπει σε ανακριτικό συμβούλιο με το ερώτημα της αποτάξεως όσους έχουν υπογράψει το καταστατικό του ΑΣΠΙΔΑ.

Ανένδοτος απόφασις της Κυβερνήσεως είναι όπως ο Στρατός ανήκη αποκλειστικώς και μόνον εις το Εθνος. Οσοι εκτρέπονται από την αποστολήν των δεν έχουν θέσιν εις τον ελληνικόν στρατόν.

Στο πόρισμά του ο Στρατηγός Σίμος ανέφερε ότι είχε καταλήξει στα εξής συμπεράσματα, σύμφωνα με το επίσημο Ελληνικό Γραφείο Τύπου της 7 Ιουνίου 1965:

Βάσει των εκ της εξετάσεως προκυψάντων και ανωτέρων λεπτομερώς εκτεθέντων στοιχείων αποφαίνομαι ότι:

1. Απεδείχθη πράγματι ότι εγένετο κίνησις ιδρύσεως οργανώσεως υπό την επωνυμίαν ΑΣΠΙΔΑ, υπό ομάδος αξιωματικών με τον ιδιοτελή σκοπόν την εξυπηρέτησιν ατομικών συμφερόντων αυτών και των μελών της οργανώσεως διά της προωθήσεως μεμυημένων αξιωματικών εις επικαίρους και σημαινούσας θέσεις ή και τινα άλλον απώτερον όστις όμως ούτε απεδείχθη εκ της εξετάσεως ούτε διεφάνη.

2. Δεν απεδείχθη ότι η κίνησις αύτη είχε πολιτικάς επιδιώξεις ή σύνδεσμον τινά με πολιτικά πρόσωπα.

3. Κατά την ανωτέρω κίνησιν επεδιώχθη δραστηρίως η μύησις κατωτέρων, κυρίως, αξιωματικών, χρησιμοποιηθέντων προς τούτο των λοχαγών πεζικού Μπουλούκου Αρ., Παπανούτσου Ι., Παπαγιαννοπούλου Κ. και Θεοδοσίου Ι.

4. Λόγω της νομιμοφροσύνης των αξιωματικών, της πιστής τηρήσεως υπ' αυτών του όρκου των και της αφοσιώσεως των εις το στρατιωτικόν καθήκον ο αριθμός των μυηθέντων εις την εν λόγω οργάνωσιν είναι ελάχιστος.

5. Εκ των συγκεντρωθέντων στοιχείων δεν απεδείχθη ότι υφίσταται ετέρα παραστρατιωτική οργάνωσις. Και προτείνω όπως:

1. Οι πρωτοστατήσαντες διά την μύησιν των αξιωματικών εις την οργάνωσιν ΑΣΠΙΔΑ λοχαγοί πεζικού Μπουλούκος Αρ., Πανούτσος Ι., Παπαγιανόπουλος Κ. και Θεοδοσίου Ι. παρεπεμφθώσιν εις ανακριτικόν συμβούλιον με το ερώτημα της αποτάξεως.

2. Να ασκηθή αυστηρός πειθαρχικός έλεγχος κατά των λοχαγού πεζικού Μακρίδη Π., ιλάρχου Μπουφαλιτάκη, ιλάρχου Βλάχου, Λοχαγού Μηχανικού Δομιλάκου, λοχαγού ΣΥΠ Κεπένου Ι. και λοχαγού πειζικού Σταυροπούλου Θ., διότι εδέχθησαν και εμυήθησαν εις την οργάνωσιν ΑΣΠΙΔΑ.

3. Να επιβληθή η αρμόζουσα πειθαρχική ποινή εις τον συνταγματάρχην Παπαπέρπον Α. και εις τον αντισυνταγματάρχην Δαμβουνέλην, δι' επιδειχθείσαν αμέλειαν κατά την εκτέλεσιν των υπηρεσιακών των καθηκόντων, και

4. Να επιβληθή ομοίως η αρμόζουσα πιεθαρχική ποινή εις τον συνταγματάρχην πεζικού Ασημακόπουλον Μ. και εις τον αντισυνταγματάρχην Δ/β Παραλίκαν διά τους άνωτέρω εκτεθέντας λόγους".

Ο Αριστείδης Μπουλούκος συνελήφθη με την κατηγορίαν "επί ενώσει προς ομαδικήν απείθειαν".

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 28 5 1965

Σε απολογητικό υπόμνημά του που κατατέθηκε στον ανακριτή στα τέλη του Ιουνίου του 1965 απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον του και πρόσθετε:

"Δεν γνωρίζω εγώ τουλάχιστον να έλαβον ουδεμίαν εντολήν παρ' οιουδήποτε ανωτέρου μου και να διενοήθην καν να απειθήσω ή να εκδηλώσω ούτε πρόθεσιν ούτε σκέψιν ανυπακοής".

Στη συνέχεια τόνιζε ότι είχε διαβάσει στον τύπο για την υφισταμένη οργάνωση ΙΔΕΑ και να συκοφαντείται ο Στρατός ότι αναμιγνύεται στις εκλογές για τη διαρήρηση στην αρχή ορισμένου κόμματος και ότι αρχηγός του Γενικού Επιτελειου αποκαλειτο στη Βουλή από τον πρώην αρχηγό της αντιπολίτευσης και ήδη Πρωθυπουργό ανάξιος ηγέτης του Στρατεύματος και έτσι "επιθυμία μου διακαής εμού του ταπεινού αξιωματικού ήτο να μην απησχολείτο ποτέ ο ημερήσιος τύπος με το στράτευμα και τους αρχηγούς του ει μη μόνον όταν θα ανέγραφε περιγραφές νικηφόρων μαχών".

Ο Μπουλούκος διέψευδε ότι έδωσε ποτέ όρκον στην οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ και διερωτάτο: "Εάν ο αντιστράρηγος κ. Ι. Σίμος έκρινεν ότι προέκυψαν εις βάρος μου στοιχεία του ποινικού αδικήματος της ενώσεως προς ομαδικήν απείθειαν δεν θα προέτεινε την ποινικήν μου δίωξιν καθ' ο είχον υποχρέωσιν;"

Το θέμα της οργάνωσης ΑΣΠΙΔΑ συνέχιζε να κρυφοβράζει και βρίσκεται στην επικαιρότητα και τους επόμενους μήνες και ιδιαίτερα μετά την κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις Βασιλέως-Παπανδρέου (Ιούλιος 1965) που οδήγησε τελικά στην παραίτηση του Πρωθυπουργού.

Η κρίση οφειλόταν στην άρνηση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Πέτρου Γαρουφαλιά να παραιτηθεί αλλά και της άρνησης του Βασιλιά Κωνσταντίνου να μη υπογράψει το διάταγμα παύσης του Υπουργού.

Ετσι σαν η κρίση πήρε διαστάσεις, η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του ισχυρού συγκροτήματος του Πάνου Κόκκα, που πρόσκειτο στην "αντιπολίτευση" μέσα στην Ενωση Κέντρου (Κώστας Μητσοτάκης) σε πρωτοσέλιδο άρθρο της στις αρχές Ιουλίου με τίτλο "Ενώπιον του χάους" έγραφε ότι "εκ της προκυψάσης ανακρίσεως διά την παρακρατικήν αυτήν οργάνωσιν εις το στράτευμα επιβαρύνεται ο υιός του Πρωθυπουργού κ. Ανδρέας Παπανδρέου".

Ωστόσο ο Ανδρέας Παπανδρέου απέρριψε τις κατηγορίες και τις απέδιδε σε κατασκευαστές σκευωρίας.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης ακόμα ακούστηκαν κατηγορίες εναντίον του Γεωργίου Παπανδρέου ότι συγκάλυψε τελικά την ενεργό ανάμιξη του γιου του Ανδρέα στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ και ως επιχείρημα της αντιπολίτευσης παρουσιαζόταν η έκθεση του Στρατηγού Γρίβα προς τον Γαρουφαλιά για την οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι ήταν απόρρητη.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2 6 1965

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου οι κατηγορίες ήταν βαριές. Ο ίδιος σε γραπτή του δήλωση απάντησε στις επικρίσεις λέγοντας τα πιο κάτω στις 7 Ιουλίου 1965:

"Πρώτον επεσκέφθην την Κύπρον την 20ην Νοεμβρίου του 1964 κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Καθ' όλην την διάρκειαν της τετραημέρου παραμονής μου διέμενον εις το Προεδρικόν Μέγαρον και ουδεμίαν και με ουδένα είχον ιδιατέραν επικοινωνίαν. Συνοδευόμην πάντοτε υπό εκπροσώπων της Κυπριακής Κυβερνήσεως. Κατά τας επισκέψεις μου εις στρατιωτικάς μονάδας μου έκαμαν την τιμήν να συμπαρίστανται οι στρατηγοί Γρίβας και Γεωργιάδης. Ητο επομένως αδύνατον να ασκήσω οιανδήποτε ειδικήν επιρροήν επί της καταστάσεως εις τον στρατόν.

Δεύτερον την απάντησιν εις τον στρατηγόν Γρίβαν δίδει ο κ. Σίμος ο οποίος εις το πόρισμά του γράφει: "Μέχρι των μέσων ενεστώτος έτους, πλήρης σύμπνοια και συναδελφική αγάπη επεκράτει μεταξύ των αξιωματικών της ΕΛΔΥΚ. Απαντες κατώτεροι και ανώτεροι αξιματικοί, πιστοί εις τον όρκον των και τηρούντες κατά γράμμα τας εντολάς της διοικήσεως των, ήσαν απολύτως προσηλωμένοι εις το στρατιωτικόν καθήκον των και αφοσιωμένοι εις την ιεράν αποστολήν των.

Τρίτον είχον μεταβή εις την Κύπρον τον Νοέμβριον του 1964. Ο λοχαγός Μπουλούκος περί του οποίου ομιλεί ο στρατηγός Γρίβας απεστάλη εις Κύπρον τον Φεβρουάριον του 1965. Δεν υφίσταται επομένως καμμιά χρονική συνάρτησις.

Τέταρτον, η σκευωρία είναι άτιμος και χαλκεύεται με όλα τα μέσα. Αλλά δεν θα επιτύχη. Η αλήθεια θα διαλάμψει. Και η αλήθεια είναι ότι ες την υπόθεσιν ΑΣΠΙΔΑ, όχι μόνον δεν είχον ανάμιξιν, αλλ' ούτε γνώσιν. Του ονόματος αυτού έλαβον γνώσιν διά πρώτην φοράν ως αναγνώστης των εφημερίδων.

Εχω επομένως όλο το δικαίωμα να πτύσω κατά πρόσωπον όλους τους σκευωρούς που μου αποδίδουν ανάμιξιν".

Από δικής του πλευράς, ο πατήρ και πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου δήλωσε ότι "η ανάκρισις (για τον ΑΣΠΙΔΑ) θα συνεχισθή και η σκευωρία θα συντριβή", ενώ ο εισηγητής του Στρατοδικείου Αντισυνταγματάρχης Λαγάνης επισκέφθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον εξέτασε ως μάρτυρα για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.

Ο Α. Παπανδρέου δήλωσε μετά την ανάκριση:

"Χαίρω διότι μου εδόθη η ευκαιρία να καταθέσεω και ενόρκως όσα εδήλωσα διά του τύπου. Την υπόθεσιν ΑΣΠΙΔΑ επληροφορήθην ως αναγνώστης από τας εφημερίδας η δε εσκεμμένη ανάμιξις του ονόματος μου αποτελεί όψιν της σκευωρίας, η οποία αποσκοπεί εις την συσκότισιν του μεγάλου πολιτικού θέματος της λειτουργίας των δημοκρατικων θεσμών της χώρας".

Σε υποστήριξη του Ανδρέα Παπανδρέου ήλθε ο επικεφαλής του Κλιμακίου της ΚΥΠ Κύπρου υποστράτηγος Σωτόπουλος με μια επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες αργότερα μετά την ανάκριση του Ανδρέα Παπανδρέου στις 8 Ιουλίου και στην οποία αποκάλυπτε ότι ο Μπουλούκος, που θεωρείτο από τους αρχηγούς της οργάνωσης ΑΣΠΙΔΑ, ήταν πρώην στενός συνεργάτης του Γρίβα και μάλιστα είχε ιδρύσει στον στρατό το 1961, κατά τη διάρκεια της καθόδου του στρατηγού στην πολιτική οργάνωση στο στρατό.

Ανέφερε ο Σωτόπουλος:

Ο Λοχαγός Αριστείδης Μπουλούκος

"Κατόπιν της δημοσιεύσεως της αναφοράς του στρατηγού Γρίβα επί της διαταχθείσης υπ' αυτού εξετάσεως εν σχέσει με την παράνομον οργάνωσιν ΑΣΠΙΔΑ είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω υπευθύνως ότι:

1. Είναι τελείως ανακριβές ότι η κατάστασις εν Κύπρω, εν σχέσει με τον στρατόν, μετεβλήθη από της αφίξεως εις την μεγαλόνησον του κ. Ανδρέα Παπανδρέου. Η ανακρίβεια διεπιστώθη άλλως τε και εκ της εκθέσεως του Προέδρου του αναθεωρητικού δικαστηρίου αντιστρατήγου Σίμου, ο οποίος ενήργησε σχετικήν ανάκρισιν. Η αλήθεια είναι ότι ο στρατηγός Γρίβας εχολώθη τα μέγιστα από την επίσκεψιν εις Κύπρον του κ. Α. Παπανδρέου εκφράσας μάλιστα εις ιδιαιτέρας συνομιλίας του την έντονον δυσαρέσκειαν του. Τούτο, διότι η επίσκεψις αύτη είχεν ευμενεστάτην απήχησιν εις τον κυπριακόν λαόν. Ο κ. Α. Παπανδρέου απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα, την οποίαν ο στρατηγός Γρίβας εθεώρησεν ως πολιτικήν κατάκτησιν στρεφομένην εις βάρος αυτού του ιδίου εις αυτήν δυσαρέσκειαν πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια του κλονισμού της πειθαρχίας, τα αναφερόμενα εις την έκθεσιν του στρατηγού Γρίβα, τα οποία ούτος συνδέει με την μετάβασιν εις Κύπρον του κ. Α. Παπανδρέου.

2. Τα αναφερόμενα εις την έκθεσιν Γρίβα, εν σχέσει προς τον ρόλον του λοχαγού Μπουλούκου είναι απ' άκρου εις άκρον αναληθή. Η πραγματικότης είναι ότι ο Μπουλούκος ετοποθετήθη εις Κύπρον λήγοντος του Φεβρουαρίου ε.ε. κατόπιν προτάσεως του Στρατηγού Γρίβα, γενομένης από του παρελθόντος Σεπτεμβρίου. Η πρότασις επανελήφθη έκτοτε προς εμέ μετά φορτικότητος, εις τρόπον ώστε τελικώς διά να απαλλαγώ από τας πιέσεις του ηναγκάσθην να επιμείνω παρά τω διευθυντή της ΚΥΠ στρατηγώ Αγόρου να κάμψω τας αντιρρήσεις του και να τον πείσω να αποστείλη τον εν λόγω λοχαγόν εις Κύπρον, προς ικανοποίησιν του στρατηγού Γρίβα, ο οποίος μάλιστα εξ αυτού του λόγου μου εφέρετο επί μακρόν ψυχρότατα.

3. Οταν ο περί ου ο λόγος λοχαγός αφίκετο εις Κύπρον τον παρουσίασα εις τον Γρίβαν ειπών: "Κύριε αρχηγέ, επί τέλους, σας έφερα τον Μπουλούκον και τον θέτω εις την διάθεσιν σας". Ο στρατηγός Γρίβας, αφού με ηυχαρίστησεν, εχαιρέτησε θερμότατα τον Μπουλούκον, τον εκράτησεν εις το γραφείον του και συνωμίλησε μετ' αυτού και επί πολλήν ώραν μετά την αναχώρησιν μου. Εκτοτε ο Μπουλούκος επισκέπτετο σχεδόν καθημερινώς τον στρατηγόν Γρίβαν εις το γραφείον του με την ελευθερίαν και οικειότητα, αι οποίαι εις ουδένα άλλον αξιωματικόν είχον παρασχεθή.

4. Είναι γνωστόν ότι η οικειότης του στρατηγού Γρίβα με τον Μπουλούκον ωφείλετο εις το ότι ο δεύτερος υπήρξεν ανέκαθεν Γριβικός. Τόση ήτο η εμπιστοσύνη του στρατηγού Γρίβα προς αυτόν, ώστε κατά το έτος 1961 του είχεν αναθέσει την σύμπηξιν υπέρ αυτού οργανώσεως μεταξύ των κατωτέρων αξιωματικών δια την οποίαν μάλιστα διενηργήθη ανάκρισις.

5. Κατόπιν αυτών απορώ πως ο στρατηγός Γρίβας ευρέθη να κτυπήση μίαν δήθεν οργάνωσιν της οποίας ηγείτο το πλέον έμπιστον πρόσωπον του αντί να το συμβουλεύση από της πρώτης ημέρας, ήτοι από της 2ας Απριλίου 1965, ως αναφέρει εις την έκθεσιν του, να σταματήση καθε ενέργειαν. Διατί τον αφήκε να συνεχίση μέχρι της 5ης Μαϊου 1965 ήτοι επί ένα και πλέον μήνα; Μήπως άλλα ήσαν τα αίτια αυτής της στάσεως του Στρατηγού Γρίβα; Μήπως προσδιωρίζοντο από πολιτικούς υπολογισμούς; Διατί αυτό τουλάχιστον πιστεύει η Κοινή Γνώμη και εις την Κύπρον και εις την Ελλάδα.

6. Τα αναφερόμενα εις την έκθεσιν Γρίβα, ότι ο στρατηγός προέβη δήθεν εις συστάσεις προς τον λοχαγόν Μπουλούκον είναι τελείως ανακριβή. Η αλήθεια είναι ότι τον εκάλεσε την 5ην Μαϊου και αντί συστάσεων του εζήτησεν επιμόνως να του αποκαλύψη την δήθεν ογάνωσιν.

7. Ο ισχυρισμός του στρατηγού Γρίβα ότι κέντρον της κινήσεως ήτο η ΚΥΠ και ιδιαιτέρως ο υποφαινόμενος και ο αντισυνταγματάρχης Δαμβουνέλλης είναι όχι μόνον ανακριβή αλλά από εμέ τουλάχιστον θεωρούνται συκοφαντικά. Η κατηγορία δεν έχει κανέναν απολύτως έρεισμα. Και προκαλώ τον στρατηγόν να την αποδείξη. Οσον αφορά τας αναφοράς του στρατηγού Γρίβα αιτουμένου την ανάκλησιν μου εκ Κύπρου τον ερωτώ: Μήπως ωφείλοντο εις το ότι δεν εύρεν ανταπόκρισιν εκ μέρους μου εις τας προτάσεις του; Κατ επανάληψιν μου προέτεινε: "Ελα μαζί μου και δεν έχεις να φοβηθής κανένα".

8. Εν τέλει μήπως θα μπορούσε να μας είπη ο στρατηγός Γρίβας προς ποίον σκοπόν εδόθη εις την δημοσιότητα η αναφορά του; Και ποίος την έδωσε;"

Τα ερωτήματα ήταν πολλά. Και η δίκη που ακολούθησε δεν έδωσε τις απαντήσεις που όλοι περίμεναν καθώς στη δίκη των κατηγορουμένων κλήθηκαν για να καταθέσουν μεταξύ άλλων ο Γεώργιος Γρίβας- Διγενής και ο κύπριος δημοσιογράφος και εκδότης Νίκος Σαμψών.