Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

12.5.1965: Ο στρατηγός Γρίβας απoκαλύπτει με επιστoλή τoυ στov Υπoυργό Εθvικής Αμύvης της Ελλάδας Πέτρo Γαρoυφαλιά στηv ύπαρξη της oργάvωσης ΑΣΠIΔΑ με πρωταγωvιστές αξιωματικoύς της Εθvικής Φρoυράς στηv Κύπρo και στov ελληvικό Στρατό.

S-1697

12.5.1965: Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ-ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΤΡΟ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑ, ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΣΠΙΔΑ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

Γεώργιος Γρίβας: Αποκάλυψε την ύπαρξη της οργάνωσης ΑΣΠΙΔΑ με πρωταγωνιστές Ελληνες αξιωματικούς στην Κύπρο και Ελλάδα

Στις 12 Μαϊου 1965 ο Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας- Διγενής, Αρχηγός της Ανωτάτης Στρατιωτικής Δύναμης Αμύνης Κύπρου, ΑΣΔΑΚ, με μια έκθεση του στον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Πέτρο Γαρουφαλιά αποκάλυπτε την ύπαρξη μυστικής οργάνωσης στο στρατό με την ονομασία ΑΣΠΙΔΑ.

Την έκθεση του Γρίβα, αποσπάσματα της οποίας είχαν διαρρεύσει και στον τύπο σε κάποιο στάδιο, παραθέτει ολόκληρη ο Σπύρος Παπαγεωργίου στα βιβλία του Κρίσιμα Ντοκουμέντα του Κυπριακού, τόμος Γ, σελ. 183.

Ανέφερε ο Στρατηγός Γρίβας στην έκθεση του που υποβλήθηκε έξι περίπου μήνες μετά την επίσκεψη του Ανδρέα Παπανδρέου στην Κύπρο:

"Λαμβάνω την τιμήν να υποβάλω Πόρισμα εξετάσεως, εν σχέσει με παράνομον Οργάνωσιν μεταξύ ενίων των ενταύθα αξιωματικών υποκινουμένην υπό του Λοχαγού του ενταύθα Κλιμακίου της ΚΥΠ ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΥ ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΥ και να αναφέρω τα ακόλουθα:

1. Προ της αφίξεως ενταύθα του κ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ουδεμία κίνησις Αξιωματικών παρετηρήθη και δύναμαι να είπω ότι ομόνοια και σύμπνοια επεκράτει μεταξύ τούτων. Αφ' ης όμως αφίχθη ενταύθα ο κ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ η πειθαρχία ήρχισεν να κλονίζεται και ηκούσθησαν επικρίσεις εναντίον αξιωματικών του Επιτελείου της ΣΔΙΚ με την μοναδικήν κατηγορίαν ότι ανήκον κομματικώς εις την ΕΡΕ και ως τοιούτοι έπρεπε να επαναπατρισθούν. Τούτο ανέφερε δι' επιστολής μου προς Υμάς κατά δε την σύσκεψιν εις Αθήνας της 26ης 1 1965 ανέφερα εις τον κ. Πρόεδρον της Κυβερνήσεως επί παρουσία και Υμών ότι η κατάστασις εν Κύπρω εν σχέσει με τον στρατόν ήλλαξε από της αφίξεως ενταύθα του κ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

2. Κατά καιρούς οι ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ και ΓΙΩΡΚΑΤΖΗΣ επεχείρησαν να θέσουν χείρα επί του Στρατού, ιδία δε να επηρεάσουν τους αξιωματικούς δι' εξυπηρέτησιν καθαρώς κομματικών σκοπών (Σχετικαί αι επιστολαί μου 9/9/64, 28/9/64, 19/10/64, 21/10/64, 16/1/65, 6/4/65 2/5/65. Και η προσπάθεια αύτη απέτυχε μέχρι της στιγμής, μολονότι ακόμη συνεχίζεται όπως γνωρίζετε.

3. Το ενταύθα κλιμάκιον της ΚΥΠ, περί ου πολλάκις ησχολήθην και ανέφερα, με επικεφαλής τον Υποστράτηγον ε. α. ΣΩΤΟΠΟΥΛΟΝ, και τούτο συνέτεινεν κατά ένα μεγάλο μέρος εις την δημιουργηθείσαν ενταύθα κατάστασιν:

Α. Διά υποβολής εις την προϊσταμένην του αρχήν με σκοπόν να επηρεάση ταύτην υπέρ του Αρχιεπισκόπου, ανακριβών πληροφοριών ως και αυτός ο λοχαγός ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ μοι ανέφερεν.

Β. Διά κατασυκοφαντήσεως μου και επηρεασμού της ελληνικής ηγεσίας εναντίον μου, μεταδίδον εις τον ενταύθα Πρέσβυν κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΝ ανακριβείς πληροφορίας περί δήθεν διαθέσεων μου να επιτεθώ εναντίον των Τούρκων εις ΑΣΠΡΗΝ ΜΟΥΤΗΝ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΥ, ως ο κ. Πρέσβυς μου απεκάλυψεν εις ιδιωτικήν συνομιλίαν μας καθώς και η από 11/4/1965 επιστολή μου προς τον κ. Υπουργόν Εξωτερικών κοινοποιηθείσα και Υμίν.

Ο Λοχαγός ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ αφίχθη εις ΚΥΠΡΟΝ, δις, αν δεν απατώμαι, κατά το τρέχον έτος δι' υπηρεσιακούς λόγους της ΚΥΠ, ως μου ανέφερεν, πιθανώτατα όμως, διά να έλθη εις επαφήν με τους ενταύθα αξιωματικούς εάν κρίνη τις εκ της μετέπειτα συμπεριφοράς του.

ΑΓΩΝ 4 6 1965

Νομίζω ότι πρέπει να εξακριβωθή ποίοι υπηρεσιακοί λόγοι υπηγόρευσαν τας ενταύθα ως άνω αφίξεις του Λοχαγού.

4. Την 15/2/1965, ο ανωτέρω λοχαγός (Μπουλούκος) αφίχθη ενταύθα τοποθετηθείς εις το κλιμάκιον της ΚΥΠ. Ούτος αντί να αναπτύξη δραστηριότητα εις τα καθήκοντά του, ησχολήθη με αλλότρια τοιαύτα. Οταν μίαν η μέραν παρουσιάσθη εις εμέ και τον επετίμησα διότι το ενταύθα κλιμάκον της ΚΥΠ δεν αποδίδει, μου απήντησεν ότι δεν τον αφήνει ο κ. Σωτόπουλος να αναπτύξη δραστηριότητα και συγκεκριμένως ότι του είπε: "Ηλθες εσύ εδώ να μας βάλης σε τάξιν;"

Αι κινήσεις του ως άνω λοχαγού και η δραστηριότης, ην ανέπτυξε κινούμενος αενάως και επισκεπτόμενος συχνότατα τας μονάδας, ήσαν τοιαύτα ώστε παρηκολουθήθησαν υφ' ημών.

Την 2αν Απριλίου 1965 απεκαλύφθη πλέον το δίκτυον Κινήσεως και περιήλθεν εις χείρας μας αντίγραφον όρκου ον έδιδον οι μυούμενοι αξιωματικοί υπό του λοχαγού Μπουλούκου.

Εκτοτε ούτος παρηκολουθείτο στενώτατα και επεσημάνθησαν αι επαφαί του. Από της αφίξεως του ενταύθα με ηνώχλει συχνότατα διά τοποθετήσεις των ενταύθα αξιωματικών, φίλα φρονούντων προς την κίνησιν, εις καιρίας θέσεις. Σκοπός του ήτο να σχηματίση πυρήνα εξ αξιωματικών εις τας πόλεις, επιτελεία και διοικήσεις, επί πλέον δε να επηρεάση τους αξιωματικούς και να τους δείξη ότι ούτος ηδύνατο να τους ικανοποιήση πλείστας υπηρεσιακάς απαιτήσεις των. Χαρακτηριστικόν είναι το λεχθέν υπό τούτου εις τινα αξιωματικόν ότι εις Αθήνας συνεγευμάτισεν μετά του κ. Πρωθυπουργού και υιού του και ότι "διέταξεν τον στρατηγόν ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΝ να τον μεταθέση εις ΛΕΥΚΩΣΙΑΝ".

Μου παρεπονείτο συνεχώς ότι αξιωματικοί άρτι αφιχθέντες εις ΚΥΠΡΟΝ δεν διετέθησαν εις ικανοποιούσας τούτους, ως έλεγεν, θέσεις υποδεικνύων συγχόνως και ποίοι και πού έπρεπε να τοποθετηθούν. Είχα ήδη αποκαλύψει την Κίνησιν του και ικανοποίησα αρκετάς αιτήσεις του, ενώ θα έπρεπε να τον αποπέμψω διά την τοιαύτην επέμβασιν του, ακριβώς διά να παρακολουθήσω την κίνησιν τούτου και των αξιωματικών ους υπεστήριζεν.

Την 5ην τρέχοντος όταν ενόμισα ότι συνεκέντρωσα αρκετά στοιχεία διά την Κίνησιν του τον εκάλεσα και τον παρετήρησα διά την δραστηριότητα του προς μύησιν αξιωματικών και σύμπηξιν οργανώσεως. Ηθέλησα να τον νουθετήσω και να του δώσω να εννοήση ότι η Κίνησις του θα προεκάλει σάλον εις τας τάξεις του Στρατεύματος και ότι έπρεπε να σταματήση. Του έδωσα στοιχεία να αντιληφθή ότι απεκάλυψα όλον το δίκτυον του. Οχι μόνον ηρνήθη διαρρήδην όλας τας σχτικάς με την Κίνησιν ενεργείας του, αλλά ωμίλησεν και κατά τρόπον αναιδή, μη λαμβάνων υπ' όψιν τας συστάσεις μου. Αντελήφθην ότι επρόκειτο περί ατόμου ενεργούντος βάσει σχεδίου και υπό την καθοδήγησιν άλλων, διότι ούτος δεν ήτο πρόσωπον δυνάμενον να επηρεάση αξιωματικούς και εσκέφθην ότι θα επρόβαλλε άλλα πρόσωπα ως ηγούμενα της κινήσεως διά να τους επηρεάση.

Ανέθεσα τότε επί παρουσία του εις τον Επιτελάρχην μου συνταγματάρχην ΚΟΛΙΑΝ να ενεργήση εξέτασιν.

ΑΣΠΙΔΑ 24 5 1965

5. Η προσωπική γνώμη ην εσχημάτισα εκ της γενομένης εξετάσεως και της όλης ενταύθα πολιτικοστρατιωτικής καταστάσεως είναι η εξής:

Α. Ο Λοχαγός ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ κατευθύνεται από άλλους. Φαίνεται ότι το κέντρον της Κινήσεως ευρίσκεται εις ΑΘΗΝΑ, όπου πρέπει να αναζητηθή και η ηγεσία της και όπου μετέβη εντεύθεν άπαξ ή δις διά να επικοινωνήση. Εις ΚΥΠΡΟΝ ούτος απεστάλη διά να παίξη απλώς τον ρόλον του μυητού, ενώ η κεφαλή ενταύθα είναι άλλος ή άλλοι, πιθανώτατα. Εχρησιμοποιήθη ούτος διότι συγκεντρώνει την αναίδειαν με την ικανότητα μυήσεως αξιωματικών, αφ' ετέρου διότι ως λίαν γνωστός εις εμέ δεν ήτο δυνατόν να παρεξηγηθή και κινήση υπονοίας, ίσως μάλιστα και να ενομίσθη από ωρισμένους αξιωματικούς ότι ενήργει υπό την σκέπην μου και μάλιστα κατόπιν εντολής μου.

Το κέντρον της κινήσεως ενταύθα έχω υπονοίας ότι ευρίσκεται εις το κλιμάκιον της ΚΥΠ. Δεν δύναμαι να παραδεχθω ότι οι αμέσως προϊστάμενοι του, ΣΩΤΟΠΟΥΛΟΣ και ΔΑΜΒΟΥΝΕΛΗΣ δεν ήσαν εν γνώσει των κινήσεων του, εφ' όσον μάλιστα το πλείστον του χρόνου απουσίαζεν εκ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ, όπου η έδρα του, όλαι δε αι κινήσεις του εκτός του γραφείου του θα έπρεπε να κινήσουν την προσοχήν των προϊσταμένων του. Διά να έρχεται εις επαφήν με τόσους αξιωματικούς ευρισκομένους εις διαφόρους πόλεις και τόπους, θα έπρεπε να απουσιάζη πλειστάκις από το γραφείον του. Και διερωτάται τις εάν ήσαν τόσαι αι υπηρεσιακαί ανάγκαι, ώστε να δικαιολογούν τας τόσας κινήσεις του εις τας μονάδας και τας επαφάς του με τόσους αξιωματικούς. Ο κ. ΣΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ον ηρώτησα σχετικώς δεν μου έδωσεν ικανοποιητικήν απάντησιν.

Δεν αποκρύπτω και υπονοίας μου ότι η Κίνησις ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΥ έχει σχέσιν ενταύθα και με πολιτικά πρόσωπα ως ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΝ και ίσως ΓΙΩΡΚΑΤΖΗΝ.

Η υπόνοια μου αυτή στηρίζεται επί των κάτωθι:

1. Αι προσπάθειαι αφ' ενός της Κινήσεως Μπουλούκου, αφ' ετέρου δε ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ και ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ είναι ταυτόσημοι και τείνουν εις τον αυτόν Σκοπόν.

Α. Να επηρεάσουν τους αξιωματικούς και να θέσουν τούτους υπό τον έλεγχον των και κατά συνέπειαν και τον στρατόν.

Β. Να κατασυκοφαντήσουν τους αξιωματικούς τους ανήκοντας εις την ΕΡΕ και μάλιστα και τα αυτά πρόσωπα. Ο ΓΙΩΡΚΑΤΖΗΣ βάλλει εναντίον των αξιωματικών του Επιτελείου της ΣΔΙΚ (σχετικάς αναφοράς υπέβαλον) και ο ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ εναντίον των αυτών αξιωματικών τουθ' όπερ και εις εμέ, τον ίδιον απεκάλυψεν.

Γ. Η ομάς εναύθα Κλιμακίου της ΚΥΠ και ιδία ο αρχηγός του ΣΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, έχει στενωτάτους δεσμούς με ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΝ μετά του οποίου εμφανίζεται συχνάκις και εις τα κέντρα.

Δ. Αι συνδεδυασμέναι εναντίον μου επιθέσεις ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ (διά του προσκειμένου εις αυτόν τύπου (Τελευταία Ωρα) και του ΣΩΤΟΠΟΥΛΟΥ διά των μεροληπτικών αναφορών του προς τας προϊσταμένας του αρχάς μη διδουσών ακριβώς και αμερόλπηπτον εικόνα της εδώ καταστάσεως (τούτο πλην εξ άλλων πηγών μου ανέφερεν ο Λοχαγός ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ ) ο κατά τρόπον ανεξήγητον δι' εμέ επηρεασμός και αυτού του ΠΛΑΖΑ εναντίον μου ώστε να ζητήσω κατά πληροφορίας μου, από την Ελληνικήν Κυβέρνησιν όπως οι αξιωματικοί μη με υπακούσουν, ενώ όταν το πρώτον συνηντήθημεν μου ωμίλησεν κολακευτικώτατα ως ήρμοζεν προς ένα αγωνιστήν, και ενώ ουδεμία και ουδέποτε παρουσιάσθη μεταξύ μας καμμία προστριβή.

Πάντα ταύτα, νομίζω, ότι έχουν κάποιαν σχέσιν μεταξύ των και προς την κίνησιν ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΥ.

ΑΓΩΝ 7 7 1965

Σκοπός πάντοτε ο αυτός, να με εξουδετερώσουν, να επιτύχουν την απομάκρυνσιν εντεύθεν αξιωματικών ανεπιθυμήτων εις αυτούς και οι οποίοι αντέδρων εις τα σχέδια των και τελικά να θέσουν υπό τον απόλυτον έλεγχον των τον Στρατόν.

6. Βεβαίως το κακόν σταμάτησεν, εξασκώμεν απόλυτον έλεγχον επί του ενταύθα Στατεύματος και είμαι αποφασισμένος να την τηρήσω οπωσδήποτε με οιαδήποτε μέσα. Εν τούτοις επήλθεν σάλος εις τας τάξεις του Στρατεύματος ενταύθα, εις το οποίον θα έπρεπε να υπάρχη πλήρης αρμονία και σύμπνοια και διά τούτο ακριβώς είναι και κατακριτέα και αξιόποινος η κίνησις ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΥ. Ελπίζω λίαν συντόμως να επαναφέρω την γαλήνην, αλλά και είμαι αποφασισμένος να μη επιτρέψω παρομοίας κινήσεις οποθενδήποτε προερχομένας.

Ηδη έλαβα τα ακόλουθα μέτρα:

Α. Εκάλεσα σήμερον τους δύο Στρατηγούς ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΝ και ΠΡΟΚΟΝ και τους παρετήρησα διότι δεν αντελήφθησαν την Κίνησιν εντός των Μονάδων των και τους συνέστησα μεγαλυτέραν επαγρύπνησιν αλλά και έλεγχον επί των υπ' αυτούς Μονάδων.

Τούτο αυτό έπραξα και διά τον ΣΩΤΟΠΟΥΛΟΝ διά το ενταύθα Κλιμάκιον της ΚΥΠ.

Β. Θα καλέσω τμηματικώς τους ενταύθα αξιωματικούς και θα τους κάμω τας αναγκαίας συστάσεις, αλλά και θα τους προειδοποιήσω ότι πάσα ανάμιξις ή κίνησις των εξερχομένη των πλαισίων των καθαρώς στρατιωτικών καθηκόντων καθώς και πολιτικολογία εις οιανδήποτε πολιτικήν παράταξιν και αν ανήκουν, θα κτυπάται αμέσως και αυστηρότατα.

Γ. Εξέδωσα διαταγήν απαγορεύουσαν τας επισκέψεις αξιωματικών εις άλλας Μονάδας άνευ εγκρίσεως του Διοικητού της Μονάδος και τούτο ισχύει και διά τους ενταύθα αξιωματικούς του Κλιμακίου της ΚΥΠ.

Δ. Θα ασκήσω μεγαλύτερον έλεγχον και επί αξιωματικών της ΕΛΔΥΚ/Μ και του κλιμακίου της ΚΥΠ, μολονότι δεν μου εδόθησαν γραπτώς, ως εζήτησα τοιαύται εξουσίαι, διότι πρέπει να αντιληφθούν άπαντες οι ενταύθα αξιωματικοί ότι υπάρχει Ανω

Στρατηγος Γεωργιάδης, αρχηγός των παράνομων ελληνικών στρατευμάτων που μετέφερε ο Γεώργιος Παπανδρέου στην Κύπρο και σχημάτισε την Ελληνική Μεραρχία

τάτη Στρατιωτική Αρχή ενταύθα, η οποία τους παρακολουθεί και ελέγχει τας πράξεις των.

7. Προτείνω, πλην τούτων, να εγκρθούν τα κάτωθι:

8. Α. Το ζήτημα να κλείση με άμεσον μετάθεσιν και ανάκλησιν εις ΑΘΗΝΑΣ των κάτωθι αξιωματικών: Λοχαγού Μπουλούκου ΑΡΙΣΤ. της ΚΥΠ, ΛΟΧΑΓΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜ. του 133 Τ.Π, ΛΟΧΑΓΟΥ ΠΑΝΟΥΤΣΟΥ ΙΩ. ΤΗΣ ΣΔΙΚ, ΑΝΤ/ΡΧΟΥ ΔΑΜ. ΒΟΥΝΕΛΗ ΑΡΙΣ. της ΚΥΠ, ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ε.α. ΣΩΤΟΠΟΥΛΟΥ της ΚΥΠ.

Β. Διά τον τελευταίον επανειλημμένως έκαμα αναφοράν να ανακληθή και δις μου υπεσχέθη ο κ. Πρόεδρος της Κυβερνήσεως ότι θα τον ανεκάλει, χωρίς τούτο να πραγματοποιηθή. Πρέπει να αντιληφθή η Υπηρεσία ότι ούτος προεξενεί μεγάλο κακόν ενταύθα.

Γ. Ως προς τον Λοχαγόν ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΝ αφήνω εις την Υμετέραν κρίσιν διά τον περαιτέρω πειθαρχικόν έλεγχον.

Δ. Διά τους λοιπούς αξιωματικούς να αρκεσθώμεν εις νουθεσίαν και απλήν παρατήρησιν, διότι, μολονότι δεν υπάρχει δι' εμέ δικαιολογία ότι παρεσύρθησαν, εν τούτοις πρέπει να τους δώσωμεν την ευκαιρίαν να αντιληφθούν μόνοι των το σφάλμα των και να συνετισθούν και να τους υπομνήσωμεν ότι βαρύτατος θα είναι ο κολασμός του αυτού σφάλματος, επαναλαμβανομένου εκ μέρους τούτων.

Δ. Να μου δοθή το δικαίωμα να διατάσσω την άμεσον σύλληψιν αξιωματικών αναμεμιγμένων εις παρομοίας κινήσεις ή διαπραττόντων βαρύτατα σφάλματα καθαπτόμενα της αξιοπρεπείας του Αξιωματικού και την άμεσον αποστολήν εις ΑΘΗΝΑΣ μετά της σχετικής αλληλογραφίας.

Ε. Να μου δοθή το δικαίωμα να διατάσσσω την άμεσον σύλληψιν αξιωματικών αναμεμιγμένων εις παρομοίας κινήσεις ή διαπραττόντων βαρύτατα σφάλματα καθαπτόμενα της αξιοπρεπείας του αξιωματικού και την άμεσον αποστολήν εις ΑΘΗΝΑΣ μετά της σχετικής αλληλογραφίας.

8. Μόνον διά των μέτρων τούτων νομίζω ότι θα είναι δυνατόν να υπάρξη απόλυτος πειθαρχία εις το Στράτευμα και παγματικός έλεγχος επί τούτου.

9. Σήμερον αι δικαιοδοσίαι μου είναι περιωρισμέναι ώστε δεν δύναμαι να λαμβάνω γνώσιν πολλών εκτρόπων ούτε να προλαμβάνω ταύτα.

10. Επαναλαμβάνω την αμετάτρεπτον απόφασιν μου να επιβάλω απόλυτον πειθαρχίαν εις το ενταύθα Στράτευμα και προς τούτο θα χρησιμοποιήσω όλας τας δικαιοδοσίας ως ο Αρχηγού των ενταύθα Ενόπλων Δυνάμεων.

11. Της παρούσης έλαβεν γνώσιν ΜΟΝΟΝ η Α.Μ. Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ και ΥΜΕΙΣ και ουδείς άλλος. Εις Υμάς εναπόκειται να χειρισθήτε το ζήτημα ως νομίζετε, διότι είμαι πεπεισμένος ότι η κίνησις αύτη δρα και εν ΕΛΛΑΔΙ.

12. Παράκλησις μου είναι όπως μη μου ζητηθούν αι έγγραφοι καταθέσεις των αξιωματικών, οι οποίοι κατέθεσαν διότι ούτοι, πλείστοι των οποίων εμυήθησαν και άνευ των οποίων δεν θα ήρχετο εις φως η υπόθεσις, φοβούνται αντεκδικήσεις. Προσωπικώς υπεσχέθην εις τούτους να καταθέσουν άνευ πάθους και ό,τι ακριβώς γνωρίζουν και θα τους προστατεύσω. Είμαι υποχρεωμένοςψνα τηρήσω την υπόσχεσιν μου.

Γ.ΓΡΙΒΑΣ-ΔΙΓΕΝΗΣ, Στρατηγός