Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

24.1.1965: Η βρoχή απoκαλύπτει με τηv κατάρρευση τμήματoς τoυ εvετικoύ τείχoυς της Λευκωσίας τα αμυvτικά έργα τωv Τoύρκωv.

S-1656

24.1.1965: Η ΒΡΟΧΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΤΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

ΚΥΠΡΟΣ 25 1 1964

Το τείχος που περιβάλλει τη Λευκωσία αποτελούσε και αποτελεί στρατηγικό σημείο "άμυνας" για την τουρκική συνοικία της Λευκωσίας.

Οι Τούρκοι οχυρωμένοι στο τείχος κατά την ανταρσία εναντίον του κράτους το 1963 αλλά και το 1974 με την τουρκική εισβολή ήλεγχαν εκ του ασφαλούς μεγάλες περιοχές της Λευκωσίας χωρίς να είναι εκτεθειμένοι.

Οι αρχές πάντα είχαν τις πληροφορίες τους ότι οι τούρκοι είχαν δημιουργήσει στοές στο ενετικό τείχος.

Η επιβεβαίωση ήλθε το 1964 (και το 2002) μετά από καταρρακτώδεις βροχές που έφεραν στο φως τα αμυντικά έργα που δημιούργησαν οι Τούρκοι στο τείχος.

Στις 26 Ιανουαρίου 1965 η εφημερίδα Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ έγραφε ότι "βάσει κατεχομένων στοιχείων υπό της Υπηρεσίας Πληροφοριών των Αρχών Ασφλείας, η είσοδος των υπογείων στοών ευρίσκεται εις υπόγειον οικίας, κειμένης επί του τείχους ακριβώς άνωθεν του γηπέδου της Τάφρου".

"Η διάνοιξις των υπογείων στοών", πρόσθετε η εφημερίδα, "εχρειάσθη εργασία αρκετών μηνών, καθ' ότι αύται κατεσκευάσθησαν επιμελώς, τούτο δε μαρτυρείται και εκ των μεγάλων και χονδρών πασσάλων, οι οποίοι υπεβάσταζον τα τοιχώματα".

Οσο και αν προσπαθούσαν να κρατούν μυστικά τα σχέδια τους που χαρακτηρίστηκαν από την εφημερίδα Κύπρος στις 25 Ιανουαρίου 1964 ως "γραμμή μαζινώ των τρομοκρατών", αυτά δεν έμειναν για πολύ καιρό μυστικά.

Η βροχή τους χάλασε τα σχέδια. Το μέρος του τείχους που προστάτευε τα πολυβολεια των τρομοκρατών και τις υπόγειες τους στοές κατέρρευσε και όλα ήλθαν στο φως.

Η ίδια εφημερίδα σημείωνε ότι από τις στοές αυτές οι τρομοκράτες "θα εξαπέλυαν αιφνιδιαστικώς επίθεσιν εναντίον των ανυπόπτων Ελλήνων, προς πρόκλησιν σοβαρών επεισοδίων και εκμετάλλευσιν τούτων διά πολιτικούς σκοπούς".

Πρόσθετε η εφημερίδα:

"Χάρις όμως εις την πτώσιν των προσφάτων δαψιλών βροχών, το σχέδιον των τρομοκρατών απεκαλύφθη εγκαίρως. Ούτω χθες την πρωίαν, ένα μέρος μήκους σαράντα περίπου μέτρων, του τείχους παρά το μνημείον του Μάρκου Δράκου, προς το ξενοδοχείον Λήδρα Πάλας, το τμήμα το οποίον πλησιάζει προς την είσοδον του τουρκικού γηπέδου Τσετίν Καγιά, κατέρρευσε πλήρως.

"Η κατάρρευσις του εκ λίθων επιστρώματος του πλαγίου μέρους του τείχους είχεν ως αποτέλεσμα την αποκάλυψιν μιας αλυσιδωτής σειράς καταπληκτικών οχυρωματικών έργων των τουρκοκυπρίων τρομοκρατών".

Η βροχή έφερε στην επιφάνεια τις μυστικές στοές που διατηρούσαν οι τούρκοι στο τείχος στην περιοχή της ΣΥΤΑ-Λήδρα Πάλλας στη Λευκωσία (ΑΓΩΝ 26 5 1965)

Η Κυπριακή Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα και με έντονες παραστάσεις του Υπουργού Εσωτερικών Πολύκαρπου Γιωρκάτζη προς τα Ηνωμένα Εθνη κατέστη δυνατό τελικά να επιδιορθωθεί το τείχος και να κλείσει ένα κεφάλαιο που έφερε στην επιφάνεια τον τρόπο που παρενέβαιναν τότε οι Τούρκοι ακόμα και στην λεγόμενη πράσινη γραμμή για να ελέγχουν στρατιωτικά μια πολύ καίρια περιοχή της Λευκωσίας που αποτελούσε τον πνεύμονα της παλαιάς πόλης.