Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

1.3.1965: o Αρχηγός της ΑΣΔΑΚ Γεώργιoς Γρίβας- Διγεvής εξαγγέλλει τo vέo σύvθημα της Εθvικής Φρoυράς πoυ συvίσταται στo "o εχθρός στη θάλασσα" και διακηρύσσει ότι σκoπός τoυ αγώvα είvαι μόvo η Εvωση.

S-1654

1.3.1965: Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΣΔΑΚ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ- ΔΙΓΕΝΗΣ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟ "Ο ΕΧΘΡΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ" ΚΑΙ ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΙ ΟΤΙ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΕΝΩΣΗ

Ο Αρχηγός της ΑΣΔΑΚ Γεώργιος Γρίβας

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου τελέστηκε στη Λύση μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου και των άλλων ηρώων της κοινότητας.

Κύριος ομιλητής ήταν ο Αρχηγός της ΑΣΔΑΚ Γεώργιος Γρίβας- Διγενής, ο οποίος στην παρουσία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Στρατηγού Πρόκου, του διοικητή του τριμερούς Αρχηγείου Στρατού Στρατηγός Γεωργιάδης, του Αρχηγού του Κυπριακού Στρατού Στρατηγού Παντελίδη και του διοικητή της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχη Ψαράκη εξήγγειλε το νέο σύνθημα της Εθνικής Φρουράς που δεν ήταν άλλο από το "ο εχθρός στη θάλασσα".

Αυτό το σύνθημα, εξήγησε ο Στρατηγός Γρίβας, σήμαινε ότι δεν πρέπει καν ο εχθρός να πατήσει το πόδι του στην Κυπριακή γη.

Είπε ο στρατηγός:

"Σκοπός του αγώνος μας είναι ένας και μοναδικός, εκείνος τον οποίον διεκήρυξε τόσον ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβερνήσεως όσον και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Υπουργός της Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος: Η Ενωσις.

Οιαδήποτε άλλη λύσις διά τον Ελληνισμόν και διά την Κύπρον θα είναι απαράδεκτος. Επειτα έχουμε το δίκηο με το μέρος μας. Είναι εκείνο που υπέγραψαν και οι μεγάλοι, ότι κάθε λαός, ως σύνολον έχει το δικαίωμα να αποφασίση διά την τύχην του. Αν το δίκηο μας δεν αναγνωρισθή έχομεν την δύναμη, την ηθική και την υλική, να επιβάλουμε τη λύση. Γιατί σήμερον έχομεν ένα στρατόν πανίσχυρον, έχομεν ένα στρατόν ο οποίος έχει ένα σύνθημα "ο εχθρός στη θάλασσα, το οποίον σημαίνει ότι δεν πρέπει καν ο έχθρός να πατήση την Κυπριακή γήν".

Ο Στρατηγός Γρίβας προσπάθησε να εμπεδώσει στο λαό το σύνθημά του και στις 14 Μαρτίου μιλώντας σε μνημόσυνο των ηρώων της περιοχής Σολέας στην Ευρύχου επανέλαβε:

" Ο εχθρός προ των πυλών μας απειλεί αναιδώς. Ετείναμεν προς αυτόν χείρα ειρηνικής συμβιώσεως και συνεργασίας, αλλ' εξέλαβε την χειρονομίαν μας ταύτην ως αδυναμίαν και εξετραχύθη εις συνεχείς απειλάς. Ο Ελληνικός Κυπριακός λαός δεν πτοείται από αυτάς η δε απάντησις του είναι Μολών Λαβέ. Πόδι τούρκου δεν πρόκειται να πατήση εις την Κύπρον. Εάν ο εχθρός επιχειρήση να βομβαρδίση αθώον πληθυσμόν, τότε θα δημιουργήση εκατόμβας, αι οποίαι θα είναι ιδικαί του".