Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

9.9.1964: Πεθαίvει o μεσoλαβητής τωv Ηvωμέvωv Εθvώv Σακάρι Τoυoμιόγια και τη θέση τoυ αvαλαμβάvει o Γκάλo Πλάζα, o oπoίoς ξεκαθαρίζει ότι δεv υπήρχε περίπτωση επαvαφoράς τoυ σχεδίoυ Ατσεσov.

S-1644

9.9.1964: ΠΕΘΑΙΝΕΙ Ο ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΣΑΚΑΡΙ ΤΟΥΟΜΙΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΓΚΑΛΟ ΠΛΑΖΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΤΣΕΣΟΝ

Ο νέος μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Γκάλο Πλάζα, ( 16 9 1964) ο οποιος διαδέχθηκε τον πρώτο μεσολαβητή Σακάρι Τουομιόγια

Τις τελευταίες ημέρες των μεσολαβητικών προσπαθειών του πρώην Υουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ντην Ατσεσον, ο Φινλανδός μεσολαβητής για το Κυπριακό Σακάρι Τουομιόγια υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο (εγκεφαλική αιμορραγία) και στις 16 Αυγούστου, ενώ ετοιμαζόταν να αρχίσει μια νέα περιοδεία στην Αθηνα, την Αγκυρα και τη Λευκωσία, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο του Καντονίου της Γενεύης, όπου υπέκυψε σε λίγες ημέρες, στις 9 Σεπτεμβρίου 1964.

Ο Σακάρι Τουομιόγια, γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1911 και είχε διορισθεί μεσολαβητής για την Κύπρο από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθών Ου Θαντ στις 25 Μαρτίου 1964.

Ο Σακάρι Τουομιόγια δεν πρόλαβε να υποβάλει την από πολλού προετοιμαζομένη έκθεση του και στη θέση του ανέλαβε ο Γκάλο Πλάζα, προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ου Θαντ.

Σακάρι Τουομιόγια, πρώτος μεσολαβητής, πέθανε στις 16.9 1964

Ο διορισμός του Γκάλο Πλάζα ανακοινώθηκε στη Νέα Υόρκη από τον Ου Θαντ στις 16 Σεπτεμβρίου 1964.

Ο Γκάλο Πλάζα που βρισκόταν αυτή την περίοδο στην Κύπρο δήλωσε την επομένη σε διάσκεψη Τύπου ότι αναλάμβανε την νέα του αποστολή με ανοικτό μυαλό.

Αλλά κατέστησε σαφές ότι πίστευε πως "υπεράνω όλων το πρόβλημα είναι πρόβλημα του λαού της Κύπρου" και "επομένως η λύση θα πρέπει πρώτιστα να επιδιωχθεί εντός της Κύπρου".

Η λύση αυτή, πρόσθεσε, πρέπει να είναι η καλύτερη δυτατή για όλους τους ενδιαφερομένους.

Αν πρόκειται να υπάρξει διαρκής ειρήνη, κατέληξε, μια λύση που θα αφήσει ένα απόλυτα νικητή και ένα απόλυτα ηττημένο, θα είναι μια κακή λύση.

Μια άλλη θέση του Γκάλο Πλάζα ήταν ότι θα προχωρούσε με βάσει τα όσα συγκέντρωσε ο προκάτοχος του και όχι ο Ντην Ατσεσον.

Στις 7 Οκτωβρίου σαν ρωτήθηκε στην Αγκυρα σχετικά δήλωσε ότι δεν εμπνεόταν από το Σχέδιο του Ντην Ατσεσον στις πρσπάθειες του.

"Αντιπροσωπεύω τα Ηνωμένα Εθνη και όχι τις Ηνωμένες Πολιτείες" δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπήρχε περίπτωση επαναφοράς του αμερικανικού σχεδίου που είχε ετοιμάσει ο Ντην Ατσεσον.