Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

26.8.1964: Ο Τoύρκoς συvταγματoλόγoς Νιχάτ Ερίμ απoκαλύπτει ότι o Ντηv Ατσεσov στo απoκoρύφωμα τωv αvτιδράσεωv τoυ για τηv απόφαση τoυ Μακαρίoυ vα ζητήσει ρωσική βoήθεια, τoυ είπε ότι oι ΗΠΑ δεv θα αvτιδράσoυv σε τoυρκική επέμβαση στηv Κύπρo.

S-1641

26.8.1964: Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΝΙΧΑΤ ΕΡΙΜ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ Ο ΝΤΗΝ ΑΤΣΕΣΟΝ, ΣΤΟ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΡΩΣΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΑΝ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

24 8 1964

Ο τούρκος Συνταγματολόγος και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Νιχάτ Ερίμ, και μετέπειτα πρωθυπουργός της Τουρκίας, ήταν ο άνθρωπος που είχε αντιπροσωπεύσει την Τουρκία στις συνομιλίες του αμερικανού μεσολαβητή, πρώην Υπουργού Εξωτερικών, Ντην Ατσεσον, που διεξάγονταν στη Γενεύη τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1964.

Ο Νιχάτ Ερίμ, σαν κατέρρευσαν οι μεσολαβητικές προσπάθειες είχε μια τελική συνομιλία με τον Ντην Ατσεσον στη Γενεύη και στην τελευταία καταχώρηση του ημερολογίου του αποκαλύπτει ότι ο Ατσεσον, του είχε αναφέρει ότι αν η Τουρκία είχε τη δύναμη να εισβάλει στην Κύπρο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παρενέβαιναν για να την εμποδίσουν με τον Εκτο Αμερικανικό Στόλο, αλλά αντφθετα θα την κάλυπτε.

Αυτό ήταν το αποκορύφωμα των ενεργειών και σκέψεων του Ντην Ατσεσον.

Ο Νιχάτ Ερίμ αναφέρει ότι ο Ντην Ατσεσον του είχε εισηγηθεί ένα ενδεχεμενο εισβολής, όταν πια ο Πρόεδρος Μακάριος είχε στραφεί ανοικτά προς τη Μόσχα, για να ζητήσει βοήθεια.

Ωστόσο του είπε ότι αν κάτι τέτοιο γινόταν γνωστό, ο ίδιος ο Ατσεσον θα το διέψευδε.

Σημειώνει στην τελευταία καταχώρηση του ημερολογίου του ο Νιχάτ Ερίμ στις 26 Αυγούστου 1964 (Σπύρου Παπαγεωργίου "τα κρίσιμα ντοκουμέντα του Κυπριακού, τόμος Β, σελ. 277):

26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (1964): Ο κ. Ατσεσον ζήτησε να έχει μια ιδιαίτερη συνάντηση με μένα και τον Στρατηγό Σουνάλπ. Πηγαμε με τον Στρατηγό στο ξενοδοχείο του Ατσεσον κατά τις 6 το απόγευμα. Συζητήσαμε πολύ σημαντικά πράγματα. Απεφάσισα να στείλω τον στρατηγό στην Αγκυρα, αύριο θα επιστρέψει και θα τα εκθέσει στον Ινονού. Κατά τα φαινόμενα τελικά ο Ατσεσον ήλθε στα λόγια μου.

Ο κ. Ατσεσον εκείνη την ημέρα μας ζήτησε να μην γράψουμε τα σπουδαία πράγματα, τα οποία μας είπε. "Αν τα γράψεις θα τα διαψεύσω, θα τα αρνηθώ", είπε. Περιληπτικά και φιλικά σας μιλώ, μπορείτε να καταλάβετε με στρατιωτική δύναμη που θα αποβιβάσετε την περιχή που σας έχει παραχωρηθεί, δίχως να χύσετε πολύ αίμα. Αν είσθε σε θέση να το πραγματοποιήσετε, πηγαίνετε να την καταλάβετε. Δεν θα βρείτε αντιμέτωπο τον Εκτο Αμερικάνικο στόλο. Τουναντίον θα σας καλύψει, θα σας προστατεύσει".