Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

16.8.1964: Ο Ρώσoς πρωθυπoυργός Νικήτα Κρoύστσεφ πρoειδoπoιεί τηv Τoυρκία ότι δεv μπoρεί vα πλήττει τηv Κύπρo και vα μέvει ατιμώρητη.

S-1637

16.8.1964: Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΗΤΑ ΚΡΟΥΣΤΣΕΦ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΗ

Ν. Κρούστσεφ

Η συμπαράσταση του Πρωθυπουργού της Σοβιετικής Ενωσης Νικήτα Κρούστσεφ προς την Κύπρο ήταν πολύ θερμή.

Ομως πιο έντονος και πιο σκληρός στην καταδίκη του έγινε ο Σοβιετικός Πρωθυπουργός στις 16 Αυγούστου 1964 σε μια ομιλία του που έκαμε στην πόλη Φρούντσε.

Σ' αυτή την ομιλία του ο Σοβιετικός Πρωθυπουργός (Εφημερίδα "Κύπρος" 17.8.1964) προειδοποίησε την Τουρκία ότι δεν μπορεί ννα πλήττει ατιμωρητί την Κύπρο.

Σύμφωνα με το σοβιετικό πρακτορείο ειδήσεων Τας ο Νικήτα Κρούστσεφ προειδοποίησε τις επιδρομικές δυνάμεις ότι επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κύπρου και απόπειρες διευθέτησης διαφορών με τη μέθοδο των βομβαρδισμών και επιθέσεων εναντίον ειρηνικού φίλου λαού, όπως αποκάλεσε τον κυπριακό λαό, με τη μέθοδο του επιθετικού πολέμου σε κανένα καλό δεν οδηγεί.

Πρόσθετε το Τάς:

Συνεχίζοντας ο κ. Κρούστσεφ είπεν ότι τέτοια ζητήματα, όπως το κυπριακό, δεν διευθετούνται με επιδρομές και ότι η επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κράτους και η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που εξερεθίζουν την ατμόσφαιρα και επιδεινώνουν τη διεθνή κατάσταση.

Ολα αυτά, πρόσθεσε, μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για την ειρήνη.

Περαιτέρω ο σοβιετικός ηγέτης εδήλωσε ότι στο διεθνές πεδίο η κατάσταση της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Κοινοπολιτείας είναι καλή και ισχυρή και ότι εφ' όσον ο ιμπεριαλισμός υφίσταται, θα επιδεικνύει την επιθετικότητα του κατά τρόπο αιφνίδιο και σε άγνωστο τόπο.

Στη συνέχεια ο κ. Κρούστσεφ ανέφερεν ότι οι λαοί των νέων κυριάρχων κρατών διακηρύττουν εντονώτερον ότι μόνο με το σοσιαλισμό και όχι με τον καπιταλισμό θα μπορέσουν να διαλύσουν γρήγορα τα αποτελέσματα του αποικιακού ζυγού, πράγμα φυσικά που οι ιμπεριαλιστές ουδέποτε θα το αποδεχθούν. Για τούτο, υπό διάφορες προφάσεις, ανθίστανται χωρίς να διστάσουν να προσφύγουν σε ένοπλη επίθεση.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, επετέθη εναντίον του κυπριακού εδάφους υπό την επιρροή των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού. Βεβαίως ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι χωρίς τις ευλογίες των ιμπεριαλιστικών χωρών, η Τουρκία δεν θα επιχειρούσε την επικίνδυνη αυτή στρατιωτική επιχείρηση.

Η Τουρκία, είπε, ως μέλος του ΝΑΤΟ ήτο υπό την πλήρη επιρροή δυνάμεων, οι οποίες καθορίζουν την πολιτική του επιδρομικού αυτού συνασπισμού.

Ετσι τα πάντα καταδεικνύουν ότι οι κρυφές απειλές της ιμπεριαλιστικής συνωμοσίας κατά της Κύπρου και η επίθεση κατά της νήσου προέχονται από την Ουάσιγκτων και το Λονδίνο, στην προσπάθεια όπως επιβληθεί νέα κατοχή στην Κύπρο. Πρός τον σκοπόν αυτό οι ιμπεριαλιστές ενθαρρύνουν την Τουρκία.

Ο Σοβιετικός λαός συνέχισε ο κ. Κρούστσεφ, επιθυμεί όπως η ειρήνη κυριαρχήσει εκ νέου στην Κύπρο. Η οδός της ειρήνης στη νήσο είναι απλή και σαφής: Είναι ανάγκη να σταματήσει η επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κύπρου, να σταματήσει ο εσωτερικός πόλεμος. Η Βρεττανία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και η Τουρκία να σεβασθεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και τα δικαιώματα των Κυπρίων. Τότε οι Ελληνες και οι Τούρκοι, οι οποίοι ζουν στην Κύπρο, να διευθετήσουν όλα τα ζητήματα των σχέσεων τους με φιλικό και αδελφικό τρόπο. Εργάτες και χωρικοί, είπε, αδιάφορο αν είναι Τούρκοι ή Ελληνες, ουδέποτε χρειάζονται τις ένοπλες διενέξεις ή τις ένοπλες συγκρούσεις.

Είμαστε γείτονες με την Τουρκία, είπε περαιτέρω ο κ. Κρούστεφ και επράξαμε και πράττουμε πολλά για την εγκαθίδρυση καλών σχέσεων με αυτήν. Η Σοβιετική Ενωση επιθυμεί όπως η ειρήνη και η ηρεμία κυριαρχήσουν στην περιοχή αυτή. Η Σοβιετική Ενωση όμως για να μπορεί να παραμείνει αδιάφορη στην απειλή ένοπλης σύρραξης, που δυνατό να αρχίσει πλησίον των νοτίων συνόρων της και να επηρεάσει την ασφάλεια κρατών που είναι φίλοι και σύμμαχοι της Σοβιετικής Ενωσης.

Θέλουμε να προειδοποιήσουμε την τουρκική Κυβέρνηση ότι τα βομβαρδιστικά της δεν μπορούν να ρίχνουν βόμβες στην Κύπρο, να φονεύουν ατιμωρητί τον κυπριακό πληθυσμό, περιλαμβανομένων γερόντων, γυναικών και παιδιων.

Οταν κανείς βλάπτει κάποιον πρέπει να του υπενθυμίσουμε ότι η ζημιά που επιδίωκε να προκαλέσει σ' αυτόν τον κάποιον δυνατό να στραφεί εναντίον του.

Ο Πρόεδρος Μακάριος παρακολουθούσε κάθε ενέργεια της Ρωσίας και δεν παρέλειπε δημοσίως να εκφράζει τις ευχαριστίες του στο Νικήτα Κρούστσεφ, για να αποδείξει προφανώς στους αμερικανούς ότι υπάρχουν και άλλοι ώμοι πάνω στους οποίους θα μπορούσε να στηριχθεί.

Ετσι στις 19 Αυγούστου, τρεις μέρες μετά την ομιλία του Σοβιετικού Πρωθυπουργού του απέστειλε το ακόλουθο μήνυμα σύμφωνα και πάλι με το πρακτορείο "Τας":

"Διά της υποστηρίξεως της μεγάλης χώρας σας ο κυπριακός λαός πιστεύει ότι ο δίκαιος αυτού αγών διά την πλήρη ανεξαρτησίαν και διά το δικαίωμα να είναι κύριος της τύχης του, θα συμπληρωθή επιτυχώς. Η απερίφραστος προειδοποίησις σας προς τον επιδρομέα αποτελεί ανεκτίμητον συμβολήν εις την διεθνή ειρήνην, ήτις τίθεται εν κινδύνω υπό δυνάμεων, αι οποίαι ενεργούν χάριν των ιδιωτικών των μόνον συμφερόντων".