Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

12.8.1964: Ο Γλαύκoς Κληρίδης απoκαλύπτει στη Βoυλή τo σχέδιo Ατσεσov και τovίζει ότι η τoυρκική εισβoλή στηv Κύπρo έγιvε για εφαρμoγή τoυ.

S-1635

12.8.1964: Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΣΕΣΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ EΓΙΝΕ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ

Γλαύκος Κληρίδης

Το σχέδιο Ατσεσον, το σχέδιο που προωθούσε στις συνομιλίες της Γενεύης από τις αρχές Ιουλίου 1964 ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ντην Ατσεσον, κρατείτο μακρυά από τους δημοσιογράφους, όσο γινόταν να κρατηθεί απόρρητο.

Παρ' όλον τούτο, ένας Κύπριος πολιτικός, ο Πρόεδρος της Βουλής Γλαύκος Κληρίδης, βγήκε ανοικτά στις 12 Αυγούστου 1974 και προέβη επίσημα σε αποκαλύψεις για τις πρόνοιες του, ώστε να γνωρίζει ο κυπριακός λαός τι τεκταινόταν στα παρασκήνια και τι προωθείτο.

Ντην Ατσεσον

Ο Γλαύκος Κληρίδης αποκάλυψε τις πρόνοιες του σχεδίου σε ομιλία του στη Βουλή (πρακτικά 12.8.1964) κατά τη συζήτηση της τουρκικής εισβολής στην Τηλλυρία.

Ο Γλαύκος Κληρίδης πίστευε και το κατήγγειλε δημόσια, ότι η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο έγινε με απότερο στόχο να επιβληθεί το σχέδιο Ατσεσον:

"Ο απότερος σκοπός της τουρκικής εισβολής κατά της Κύπρου, ήτο, κατά την γνώμην μου, απλός και ευκολονόητος. Είναι φανερον και είναι γεγονός, παρά το ότι διεψεύσθη, ότι η αμερικανική Κυβέρνησις επισήμως υπέβαλε σχέδιον διά την λύσιν του κυπριακού ζητήματος. Σχέδιον το οποίον ήτο άκρως απαράδεκτον.

Το σχέδιον τούτο, εν ολίγοις, προέβλεπεν ότι η Κύπρος, εξαιρουμένων των αγγλικών βάσεων, θα είχε το δικαίωμα να αποφασίση κατά πόσον θα παραμείνη ανεξάρτητος ή κατά πόσον θα ενωθή μετά της μητρός πατρίδος. Αλλά τούτο ήτο δώρον άδωρον, διότι το ίδιον σχέδιον προέβλεπεν ότι θα εδημιουργούντο εις την Κύπρον δύο τουρκικά καντόνια τα οποία θα εδιοικούντο καθαρώς από τούρκους, τουρκικήν αστυνομίαν, τουρκικά δικαστήρια, τουρκικήν Βουλήν, και τα οποία θα είχον Τούρκον Διοικητήν.

Περαιτέρω το σχέδιον προέβλεπεν ότι εις το βόρειον μέρος της Κύπρου θα έπρεπε να εκχωρηθή στρατιωτική βάσις εις τους Τούρκους. Και περαιτέρω ότι, διά να ικανοποιηθούν αι εδαφικαί αξιώσεις της Τουρκίας, η Ελλάς θα έπρεπε να παραχωρήση το Καστελλόριζον εις την Τουρκίαν.

Αυτό, κύριοι, ήτο το σχέδιον Ατσησον, το οποίον ετόλμησαν επισήμως να θέσουν ενώπιον της Ελληνικής Κυβερνήσεως.

Ορθώς ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απέρριψε το σχέδιον αυτό, διότι, η αποδοχή ενός τοιούτου σχεδίου θα εσήμαινε προδοσίαν ολοκλήρου του Ελληνσιμού.

Είναι επομένως φανερόν ότι η Τουρκία, η οποία επροειδοποίησε τας φίλας αυτής δυνάμεις, ότι θα διενεργούσε αεροπορικάς επιδρομάς εναντίον της Κύπρου, ότι τας επροειδοποίησε και ότι οι επιδρομαί αυταί δεν θα ήσαν απλώς πτήσεις υπεράνω του εδάφους μας, αλλά θα ήσαν διά σκοπόν να μας κτυπήσουν και να λυγίσουν το αλύγιστον ηθικόν του κυπριακού λαού.

Επομένως η ενοχή δεν είναι μόνον της Τουρκίας. Η ενοχή βαρύνει και τους φίλους αυτής".