Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

8.8.1964: Οι μάχες στηv Τηλλυρία και η Τoυρκική εισβoλή στηv Κύπρo τov Αύγoυστo τoυ 1964 (Τα επίσημα αvακoιvωθέvτα από 1.8.1964-11.8.1964).

S-1604

8.8.1964: ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΛΥΡΙΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1964 (Τα επίσημα ανακοινωθέντα από 1.8.1964-11.8.1964)

Πρόχειρος χειρόγραφος χάρτης της περιοχής των συγκρούσεων στην Τηλλυρία όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ της 13 8 1964. Διακρίνονται τα επίμαχα χωριά Κόκκινα, Μανσούρα, (τουρκοκυπριακά χωριά) Μοσφίλι, Πηγαίνια και Παχύαμμος ( ελληνοκυπριακά) με τα ενδιάμεσα χωριά Αλεύκα, Αη Γιωρκούδι και Σελλάϊν Τ' Αππι (τουρκοκυπρικά) ως και τα υψώματα Λωρόβουνος και Ακόνι

Η κατάσταση στην περιοχή της Τηλλυρίας είχε φθάσει σε σημείο χωρις επιστροφή. Οι τούρκοι απειλούσαν να επεκτείνουν το θύλακά τους στην περιοχή Μανσούρας-Κοκκίνων, ανατολικά προς το Λιμνίτη, αφού θα υπερφαλάγγιζαν τα χωριά Πηγαίνια και Κόκκινα και από την παραλιακή ζώνη δυτικά, όπου βρίσκονταν κυρίως τα χωριά Παχύαμμος, Πωμός, Λιβάδι και Αργάκα. Ετσι θα έλεγχαν το ολόκληρο το βορειοδυτικο τμήμα της νήσου από τη θαλάσσια περιοχή από το Λιμνίτη μέχρι την Πόλη της Χρυσοχούς, πράγμα πολύ επικίνδυνο για τη συνοχή του κράτους, αλλά και για την ασφάλειά του, γιατί οι Τούρκοι θα αποκτούσαν πλέον ελεύθερη πρόσβαση προς τη θάλασσα, αλλά και ένα μεγάλο θύλακα.

Ετσι η Εθνική Φρουρά, οργανωμένη πλέον πάνω σε σωστή βάση, αναγκάστηκε να αντιδράσει και μάλιστα δυναμικά και να επιτεθεί εναντίον των τουρκικών θέσεων και να ματαιώσει τα σχέδιά τους.

Ωστόσο, η Τουρκία αντέδρασε δυναμικά αποστέλλοντας τα αεροπλάνα της στην Κύπρο που βομβάρδισαν για τρεις ημέρες τις θέσεις της Εθνικής Φρουράς αλλά και τα χωριά της περιοχής, Πωμός, Παχύαμμος, Λίμνη, Γιαλιά, Πηγαίνια, Αγιος Θεόδωρος, Σκούλλη, Πύργος, Ξερός και Γουδί σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή.

Ταυτόχρονα βομβάρδισαν τα Νοσοκομεία Πωμού και Πεντάγιας και μια τορπιλλάκατο στο Ξερό, την οποία και βύθισαν, ενώ τουρκικά πολεμικά σκάφη έφθασαν στις ακτές των Κοκκίνων και αποβίβασαν άνδρες και πολεμικό υλικό ή βομβάρδισαν θέσεις της Εθνικής Φρουράς.

Συνολικά έχασαν τη ζωή τους 26 στρατιωτικοί και 28 πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν 69 στρατιωτικοί και 56 πολίτες.

Ας δούμε πρώτα τα γεγονότα όπως καταγράφηκαν στα επίσημα ανακοινωθέντα από την 1η Αυγούστου 1964 μέχρι τις 11 του ιδίου μήνα:

1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1964: Περί την 9.30 μ.μ. της χθες περίπολος των Δυνάμεων Ασφαλείας ευρισκομένη επί καθήκοντι εις το δάσος Πάφου πλησίον του χωρίου Λειβάδι συνήντησεν ομάδα εκ τεσσάρων ενόπλων, οι οποίοι αμέσως ήνοιξαν πυρ κατ' αυτής. Η περίπολος ανταπέδωσε το πυρ, επηκολούθησε δε βραχείας διαρκείας σύγκρουσις κατά την οποίαν αντηλλάγησαν αρκετοί πυροβολισμοί και ερρίφθησαν χειροβομβίδες. Τελικώς οι ένοπλοι υποχώρησαν εγκαταλείψαντες δύο τραυματίας. Ούτοι περισυνελέγησαν υπό των ανδρών της περιπόλου και διεκομίσθησαν εις το νοσοκομείον Πάφου, όπου διεπιστώθη ότι είναι οι Οσμάν Χασσάν, ηλικίας 22 ετών, και Κεμάλ Πεχαεττή, ηλικίας 47 ετών, αμφότεροι εκ Γιαλιάς. Η κατάστασις του Χασσάν είναι κρίσιμος, ενώ του Μπαχαεττή σοβαρά. Οι δυο τραυματισθέντες Τούρκοι απεκάλυψαν ότι μετέβαινον εκ Γιαλιάς εις Αλεύκαν διά να μεταφέρουν όπλα. Ερευνα εις την σκηνήν της

Το χωριό Μοσφιλερή (Μοσφιλι) που δεσπόζει της περιοχής των χωριών Κόκκινα και Μανσούρα. Στο βάθος η θάλασσα των Κοκκινων

συγκρούσεως έφερεν εις φως εν πολυβόλον όπλον, εν περίστροφον και μερικάς χρησιμοποιηθείσας σφαίρας.

6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1964: Από πρώτου φωτός αι Δυνάμεις Ασφαλείας εις Τηλλυρίαν εδέχθησαν επανειλημμένας και απροκλήτους επιθέσεις Τούρκων τρομοκρατών ορμωμένων εξ Αλεύκας, Αγίου Θεοδώρου, Μανσούρας και Κοκκίνων και υποστηριζομένων υπό όλμων και άλλων όπλων. Αι δυνάμεις του κράτους ανταπέδωσαν το πυρ και απώθησαν όλας τας επιθέσεις, προξενήσασαι εις τους τρομοκράτας σοβαράς απωλείας και καταλαβούσαι πλείστας όσας θέσεις τούτων. Μεταξύ των Δυνάμεων Ασφαλείας υπάρχουν τέσσσαρες νεκροί και εις τραυματίας. Ο τραυματίας είναι ο εκ Γερολάκκου Παναγιώτης Μιχαήλ Χατζημιχάηλ, οπλίτης του Κυπριακού στρατού, ο οποίος διεκομίσθη εκ Λευκωσιας δι' ελικοπτέρου. Κατά την ανταλλαγήν των πυρών εις δύο περιπτώσεις προεκλήθη πυρκαγιά εις παρακειμένας δασικάς περιοχάς. Το πύρ ετέθη ήδη υπό έλεγχον.

7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1964: Κατόπιν προκλήσεων του εχθρού επανελήφθησαν αι επιχειρήσεις από της μεσημβρίας της σήμερον εις την περιοχήν Μανσούρας- Κοκκίνων. Αι ημέτεραι δυνάμεις κατέλαβον δεσποζούσας εχθρικάς θέσεις και προκάλεσαν βαρυτάτας απωλείας εις τον εχθρόν.

- Τα ονόματα των Εθνοφρουρών οι οποίοι εφονεύθησαν εις την περιοχήν Τηλλυρίας χθες είναι τα ακόλουθα: Γεώργιος Ξενοφώντος εκ Νήσου, Παναγιώτης Χαραλάμπους εξ Εξω Μετοχίου, Αναστάσης Ζερβού, εκ Λευκονοίκου και Γρηγόριος Μιχαήλ Καρεκλά εκ Μόρφου.

8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1964 (Ανακοινωθέν αρ.7): Σήμερον περί την 9ην π.μ. ώραν δύο τουρκικά αεροπλάνα υπερέπτησαν της περιοχής Πενταδακτύλου, Μόρφου και Μανσούρας και ακολούθως κατευθύνθησαν προς την Τουρκίαν.

- Εις την περιοχήν Τηλλυρίας συνεχίσθησαν και σήμερον αι από διημέρου αρξάμεναι συγκρούσεις. Οι Τούρκοι τρομοκράται έβαλλον από καλώς οχυρωμένων επί υψωμάτων θέσεων κατά των δυνάμεων του κράτους. Μετά σφοδράν ανταλλαγήν πυρών αι ημέτεραι δυνάμεις εξεδίωξαν τους τρομοκράτας και κατέλαβον πλείστα οχυρά των μεγάλης σπουδαιότητος διά τον έλεγχον της περιοχής.

- (Ανακοινωθέν αρ. 11): Την 4.25 απογευματινήν ώραν της σήμερον καταδιωκτικά της τουρκικής αεροπορίας διεξήγον επίθεσιν επί αμάχου πληθυσμού των ελληνικών χωρίων Πόλις, Πύργος, Ξερός και Γουδί και του νοσοκομείου Πεντάγιας, εις την βορειοδυτικην Κύπρον, καθώς επίσης και κατά θέσεων των Δυνάμεων Ασφαλείας εις την περιοχήν Μανσούρας.

Αι δυνάμεις Ασφαλείας προελαύνουν σταθερώς προς τους στόχους των, παρά τας τουρκικάς επιδρομάς. Τα χωρία Αγιος Θεόδωρος, Αλέβγα και Μανσούρα κατελήφθησαν υπό των Δυνάμεων Ασφαλείας.

Τελευταία ειδήσεις εκ της περιοχής Ξερού αναφέρουν ότι εν τουρκικόν καταδιωτικόν κατερρίφθη υπό των αντιαεροπορικών πυροβολαρχιών των Δυνάμεων Ασφαλείας. Η τύχη του χειριστού ή των χειριστών του τουρκικού αεροσκάφους δεν εγνώσθη.

- (Ανακοινωθέν αρ. 12): Από της 4ης μέχρι της 7ης εσπερινής της σήμερον περί τα 30 τουρκικά αεριοπροωθούμενα μαχητικά αεροσκάφη επετίθεντο κατά της Κύπρου και έρριψαν ροκέττας και επολυβόλησαν κατωκημένους χώρους και άμαχον πληθυσμόν. Τα τουρκικά

κοιλάδα από το ύψος του χωριού Πηγαίνια που εκτείνεται μέχρι το χωριό Μοσφίλι και τα Κόκκινα

αεροσκάφη εξετέλουν εφορμήσεις κατά κύματα. Αι πληγείσαι περιοχαί είναι η Πόλις Χρυσοχούς, το Γουδί, η Σκούλλη, ο Πωμός, ο Παχύαμμος, ο Πύργος και ο Ξερός.

Υπό των τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων επλήγη επίσης μία ακταιωρός της Δημοκρατίας ευρισκομένη εις τον λιμένα Ξερού.

Δεν εξηκριβώθη εισέτι ο ακριβής αριθμός των θυμάτων, κατεμετρήθησαν όμως μέχρι της στιγμής 24 νεκροί και 200 τραυματίαι εκ των βομβαρδισμών, μεταξύ των οποίων πλείστα γυναικόπαιδα, ακόμη και βρέφη. Συνεργεία διασώσεως και νοσοκομειακαί μονάδες συνεχίζουν το έργον των διά την περισυλλογήν και περίθαλψιν και άλλων θυμάτων.

Τα αντιαεροπορικά πυροβόλα των Δυνάμεων του κράτους εις την περιοχήν Ξερού κατέρριψαν εν τουρκικόν αεροπλάνον. Εις πιλότος του καταρριφθέντος τουρκικου αεροπλάνου συνελήφθη μετά την πτώσιν του δι' αλεξιπτώτου.

9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (Ανακοινωθέν αρ. 3): Το Γραφείον Δημοσίων Πληροφοριών ανακοινοί ετι την 10.40 πρωϊνήν ώραν της σήμερον τέσσαρα αεριωθούμενα της τουρκικής αεροπορίας επολυβόλησαν και έρριψαν ρουκέτας εις τας ακολούθους πόλεις και χωρία εις βορειοδυτικήν Κύπρον: Πόλιν Χρυσοχούς, Λίμνην, Γιαλιά, Παχύαμμον, Αγιον Θεόδωρον και Πωμόν.

Το χωρίον Πωμός καίεται εκλήθη δε επειγόντως η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

- (Ανακοινωθέν αρ. 5): Το καταρριφθέν τουρκικόν μαχητικόν αεροσκάφος, το οποίον μετέσχε των βομβαρδισμών και πολυβολισμών χωρίων και αμάχου πληθυσμού της Κύπρου εξηκριβώθη ότι ανήκει εις το ΝΑΤΟ και συγκεκριμένως εις την 112ην μοίραν της πολεμικής αεροπορίας του ΝΑΤΟ. Το αεροσκάφος τούτο προήρχετο εκ του αεροδρομίου Εσκή Σεχίρ.

Ο συλληφθείς Τούρκος αεροπόρος, όστις ονομάζεται Τσινκίς Χακκί κατέθεσεν ότι αι οδηγίαι, τας οποίας είχε λάβει παρά της ηγεσίας του, ήσαν να βομβαρδίση και πολυβολήση μετά σφοδρότητος προς τον σκοπόν όπως παραλύση το ηθικόν του Κυπριακού λαού και καμφθή η αντίστασις του.

Ο συλληφθείς τούρκος αεροπόρος, όστις κατά την πτώσιν του με αλεξίπτωτον ετραυματίσθη, κατέθεσεν επίσης ότι προχθές και χθες διενήργησεν οκτώ πτήσεις εις την Κύπρον κατά τας οποίας προέβη εις αναγνωρίσεις, βομβαρδισμούς και πολυβολισμούς.

- (Ανακοινωθέν αρ. 6): Ενθαρρυνθέντες εκ των βαρβάρων αεροπορικών βομβαρδισμών κατά αμάχων πληθυσμών οι τουρκοκύπριοι τρομοκράται εις την περιοχήν Κοκκίνων ήνοιξαν πυρ δι' όλμων την 11 π.μ. της σήμερον εναντίον Κυβερνητικών θέσεων ανατολικώς των Κοκκίνων και επί υψωμάτων του Αγίου Θεοδώρου. Το αυτό επανελήφθη την 12.35 π.μ.

- (Ανακοινωθέν αρ. 7): Δύο τουρκικά αντιτορπιλλικά παρεβίασαν σήμερον την αιγιαλίτιδα ζώνη της Κύπρου και ηγκυροβόλησαν εις απόστασιν τεσσάρων μιλίων εκ της Μανσούρας.

Ταυτοχρόνως σμήνη τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων εβομβάρδισαν και επολυβόλησαν σφοδρώς τα χωρία Πωμόν, Παχύαμμον, Λιμνήτην, Πηγαίνια και Αγιον Θεόδωρον ως και διαφόρους άλλας τοποθεσίας, ιδίως δε την περιοχήν Τηλλυρίας την οποίαν ελέγχουν αι ένοπλοι δυνάμεις του κράτους.

Ο βάρβαρος ούτος βομβαρδισμός διήρκεσε τρεις περίπου ώρας.

Προεκλήθησαν εκτεταμέναι ζημίαι και θύματα των οποίων δεν εγνώσθη εισέτι ο αριθμός.

Οι ακταιωροί της Εθνικής Φρουράς περιπολούν σις βόρειες ακτές της νήσου απέναντι από τα Κόκκινα και τον Λιμνίτη

Περί την 12ην μεσημβρινήν ο βομβαρδισμός κατέπαυσεν οπότε Τούρκοι τρομοκράται ήρχισαν βάλλοντες δι' όλμων, μπαζούκας και άλων βαρέων όπλων.

Την 1ην μ.μ. ενεφανίσθησαν νέα τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα τα οποία προέβησαν εις από αέρος βομβαρδισμόν ενώ ταυτοχρόνως Τούρκοι τρομοκράται συνέχισαν βολάς δι' όλμων.

Η Κυβέρνησις έδωσεν οδηγίας εις τον κ. Ζ. Ρωσσίδην όπως ζητήσει αμέσως σύνοδον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

- (Ανακοινωθέν αρ. 8): Εχει τώρα γνωσθή ότι περί τα δύο τρίτα των οικιών του χωρίου Πωμός καίονται εισέτι. Η πυροσβεστική δεν ηδυνήθη να φθάση εις το χωρίον λόγω του αδιακρίτου και συνεχούς βομβαρδισμού υπό τουρκικών αεροπλάνων. Εκφράζονται φόβοι ότι αι απώλειαι μεταξύ του αστικού πληθυσμού είναι πολύ βαρείαι. Ο αριθμός των θυμάτων εις άλλα χωρία αδιακρίτως βομβαρδισθέντα ανέρχεται συνεχώς. Εχουν γίνει εκκλήσεις διά την άμεσον αποστολήν ιατρικών προμηθειών εις Κύπρον.

- (Ανακοινωθέν αρ. 9): Αι βάρβαροι τουρκικαί επιδρομαί εις Τηλλυρίαν συεχίζονται τόσον από αέρος όσον και από θαλάσσης. Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα και τουρκικόν αντιτορπιλλικόν σφυρηλατούν την περιοχήν, γίνεται δε υπό των απανθρώπων επιδρομέων χρήσις εμπρηστικών βομβών τύπου "ναπάλμ" αίτινες παραδίδουν τα πάντα εις τας φλόγας. Ολόκληρα χωρία έχουν ισοπεδοθή και δεν υπάρχουν πλέον, ενώ τα θύματα, εις νεκρούς και τραυματίας, ανέρχονται εις εκατοντάδας. Πλείστα τούτων ευρίσκουν τραγικόν θάνατον εντός των φλογών.

- (Ανακοινωθέν αρ. 10): Την 2αν απογευματινήν ώραν της σήμερον τουρκικά αεροσκάφη επετέθησαν κατά του Νοσοκομείου Πωμού, δύο νοσοκομειακών αυτοκινήτων εις το χωρίον και αυτού τούτου του χωρίου.

Τα τουρκικά αεροσκάφη έρριψαν ροκέττας και εμπρηστικάς βόμβας και εμυδραλλιοβόλησαν τους αμάχους.

Συνεπεία της επιδρομής το νοσοκομείον κατερειπώθη, τα δύο ασθενοφόρα αυτοκίνητα κατεστράφησαν ολοοσχερώς και το χωρίον κατεκάη.

Αι απώλειαι εις νεκρούς και τραυματίας, άπαντας πολίτας είναι σοβαρώταται. Μεταξύ τούτων περιλαμβάνονται εις ιατρός και μέλη νοσηλευτικού προσωπικού. Οι κάτοικοι του χωρίου εγκατέλειψαν τας οικίας των έντρομοι, καταδιωκόμενοι υπο των τουρκικών αεροπλάνων τα οποία προέβαινον εις καταδύσεις προς πολυβολισμόν των αδιακρίτως.

Το χωρίον είναι τώρα εγκαταλελειμμένον. Τα μόνα σημεία ζωής είναι τα βογγητά των τραυματιών και αι κραυγαί των περιφερομένων ζώων.

Τόσον το Νοσοκομείον όσον και τα ασθενόφρα έφερον ευκρινώς τα σημεία του Ερυθρού Σταυρού.

- (Ανακοινωθέν αρ. 11): Αύριον και ώραν 10 π.μ. τελείται η κηδεία των κάτωθι αξιωματικών και οπλιτών της Εθνικής Φρουράς:

Παπανικολάου, διοικητής Λόχου, Π. Ζαφειρίου, Υπαρχος Ακταιωρού, Ν. Τσιμπρή, Ν. Ρήγα, Π. Μαράτου, Ν. Γερασιμίδη, Σ. Προκοπίου μελών του πληρώματος, Γ. Κοκκίνη στρατιώτου και Κακουλλίδη στρατιώτου, ηρωϊκώς πεσόντων εις τας μάχας της περιοχής Τηλλυρίας.

Παρακαλούνται οι τιμώντες την μνήμην των, όπως παραστούν εις την νεκρόσιμον ακολουθίαν γενησομένην εις τον ιερόν ναόν Ευαγελιστρίας Παλουριωτίσσης. Οι νεκροί θα ενταφιασθώσιν εις το νέον κοιμητήριον Λευκωσίας. Της νεκροσίμου ακολουθίας θα προστή ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπςο Κύπρου, κύριος Μακάριος, τους δε νεκρούς θα αποχαιρετίση ο Λοχαγός της Εθνικής Φρουράς κ. Τάσσος Μάρκου: Ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Διοικητής της Εθνικής Φρουράς.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 8 Αυγούστου 1964

- (Ανακοινωθέν αρ. 13): Ο Τούρκος πιλότος το αεροσκάφος του οποίου κατερρίφθη χθες εις την περιοχήν Ξερού υπέκυψεν σήμερον εις τα τραύματα του εις το Γενικόν Νοσοκομείον Λευκωσίας.

- (Ανακοινωθέν αρ. 14): Συνεργεία διασώσεως του Ερυθρού Σταυρού και των νοσοκομειακών μονάδων της Κυβερνήσεως ησχολούντο μέχρι αργά το εσπέρας εις την περισυλλογήν των θυμάτων εκ των βαρβάρων τουρκικών βομβαρδισμών.

Εκατοντάδες θύματα, γυναικόπαιδα κυρίως και γενικώς άμαχος πληθυσμός, συνεκεντρώθησαν εις τα νοσοκομεία Πόλεως και Πάφου, ως και εις κλινικάς και ξενοδοχεία. Φαρμακευτικόν υλικόν και ιατρικόν προσωπικόν αποστέλλεται συνεχώς προς περίθαλψιν των εκατοντάδων θυμάτων, πλείστοι των οποίων είναι ακρωτηριασμένοι ή φέρουν σοβαρώτατα εγκαύματα ή είναι παραμορφωμένοι.

Κατά την διάρκειαν των βομβαρδισμών είχον στηθή εις τας πληττομένας περιοχάς πρόχειρα νοσοκομεία διά την παροχήν πρώτων βοηθειών. Τα πρόχειρα ταύτα νοσοκομεία ανεπέτουν την σημαίαν του Ερυθρού Σταυρού. Παρά ταύτα τα τουρκικά αεροπλάνα εβομβάρδισαν και επολυβόλησαν και νοσοκομεία ταύτα και τραυματίαι ιατροί και νοσοκόμοι υπέστησαν τραγικόν θάνατον. Εις μίαν περίπτωσιν εκ νοσοκομειακής μονάδος εκ τριών ιατρών και επτά νοσοκόμων εφονεύθησαν οι οκτώ και ετραυματίσθησαν οι υπόλοιποι δύο.

Επίσης νοσοκομειακά αυτοκίνητα με εμφανή τα σήματα του Ερυθρού Σταυρού μεταφέροντα τραυματίας εις νσοοκομεία υπέστησαν βαρβάρους επιθέσεις παρά των τουρκικών αεροπλάνων και πλείστοι μεταφερόμενοι τραυματίαι εφονεύθησαν.

Ο αριθμός των θυμάτων δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθή οι δε περισυλλεγέντες ήδη ανέρχονται εις εκατοντάδας.

- (Ανακοινωθέν αρ. 16): Παρά την υπό του Συμβουλίου Ασφαλείας γενομένην προς την Τουρκίαν έκκλησιν ενωρίτερον την εσπέραν της σήμερον, όπως τερματίση τας αεροπορικάς επιδρομάς και την χρησιμοποίησιν πάσης βίας κατά της Κύπρου, η Τουρκία επιδίδεται την στιγμήν αυτήν εις νέαν επιδρομικήν κατά της νήσου ενέργειαν. Τέσσερα τουρκικά αντιτορπιλλικά ευρίσκονται την ώραν αυτήν εις την θάλασσαν της Μανσούρας, δύο δε τούτων επιδίδονται εις την αποβίβασιν ανδρών και την εκφόρτωσιν πολεμκού υλικού.

ΧΑΡΑΥΓΗ 8 8 1964

10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1964: (Ανακοινωθέν αρ. 6): Περί την 8ην π.μ. ώραν της σήμερον τουρκικά αεροπλάνα επέδραμον και πάλιν κατά της Πόλεως και επολυβόλησαν άμαχον πληθυσμόν.

Αι μέχρι της στιγμής πληροφορίαι αναβιβάζουν τα θύματα εις δέκα τραυματίας, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδίων.

- (Ανακοινωθέν αρ. 11): Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρτίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, επεσκέφθη την μεσημβρίαν της σήμερον το Νοσοκομείον Πάφου, όπου νοσηλεύονται θύματα των προσφάτων τουρκικών αεροπορικών επιδρομών. Εξερχόμενος του Νοσοκομείου ο Μακαριώτατος προέβη εις την ακόλουθον δήλωσιν προς ανταποκριτάς:

"Δεν θα λησμονήσω ποτέ την τραγικήν σκηνήν την οποίαν αντίκρυσα εις το νοσοκομείον Πάφου όπου νοσηλεύεται μέγας αριθμός θυμάτων των βαρβάρων τουρκικών επιδρομών. Τουρκικά αεροπλάνα έχουν βομβαρδίσει αδιακρίτως αθώα και απροστάτευτα προσωπα."

Μακαριώτατος επεσκέφθη ωσαύτως την Πόλιν Χρυσοχούς.

- (Ανακοινωθέν αρ. 13): Υπό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς ανακοινούται ότι κατά την διάρκειαν του διαρρεύσαντος 24ώρου ουδεμία στρατιωτική επιχείρησις έλαβε χώραν πλην μερικών πυροβολισμών ανταλλαγέντων μεταξύ ημετέρων τμημάτων και τουρκοκυπρίων κατά τας νυκτερινάς ώρας της χθες.

Τα Ημέτερα τμήματα συνεμορφώθησαν πλήρως προς την απόφασιν του Συμβουλίου Ασφαλείας περί καταπαύσεως του πυρός.

Περί την 8ην πρωϊνήν ώραν δύο εχθρικά αεροσκάφη επολυβόλησαν την Πόλιν Χρυσοχούς. Δεν ανεφέρθησαν θύματα. Κατά τας διεξαχθείσας επιχειρήσεις εις την περιοχήν Κοκκίνων- Μανσούρας αι συνολικαί απώλειαι των ημετέρων Τμημάτων ανέρχονται εις 21 νεκρούς και 59 τραυματίας.

Αι απώλειαι του εχθρού εις έμψυχον και άψυχον υλικόν υπήρξαν βαρείαι. Εκυριεύθη άφθονον πολεμικόν υλικόν.

11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1964: Τουρκικά αεροπλάνα παρεβίασαν και πάλιν σήμερον την πρωϊαν τον εναέριον χώρον της Κύπρου και υπερέπτησαν πολλάς φοράς των περιοχών Ξερού- Λεύκας, Σκουριωτίσσης, Τρίπυλου και Πύργου.

- Παραβαίνοντες την έκκλησιν του Συμβουλίου Ασφαλείας περί καταπαύσεως του πυρός, Τούρκοι τρομοκράται ήνοιξαν πυρ κατά την 7.25 απογευματινήν ώραν της χθες εκ του τουρκικού σχολείου της Πόλεως Χρυσοχούς εναντίον ελληνικής οικίας περί τα 100 μέτρα από του τουρκικού σχολείου και ετραυμάτισαν σοβαρώς εις την κεφαλήν τον εκ της κωμοπόλεως ταύτης μαθητήν γυμνασίου Γεώργιον Χατζηγιάννην ετών 18, ο οποίος αργότερον υπέκυψεν εις τα τραύματά του.

Πειθαρχούσαι εις την έκκλησιν περί καταπαύσεως του πυρός, αι Δυνάμεις Ασφαλείας του κράτους, δεν ανταπέδωσαν το πυρ.

- (Ανακοινωθέν Επιτελειου Εθνικής Φρουράς αρ. 20): Κατά την διάρκειαν της νυκτός της Δευτέρας προς την Τρίτην Τουρκοκύπριοι στασιασταί, παραμείναντες εις τελευταίας οικίας της Μανσούρας, απεσύρθησαν εις Κόκκινα. Ημέτερα τμήματα προωθηθέντα την πρωίαν σήμερον, ωλοκλήρωσαν την κατοχήν της Μανσούρας.

Η εισοδος στο αμιγές ελληνοκυπριακό χωριό Κάτω Πύργος. Το χωριό βρίσκεται στο ενδιάμεσο των τουρκικών χωριών Λιμνίτη και Μανσούρας -Κοκκίνων. Τυχόν κατάληψη του από τις τουρκικές δυνάμεις θα έδινε τη δυνατότητα σύνδεσης του θύλακα Κοκκίνων με τον θύλακα Λευκωσίας- Κερύνειας

Τουρκοκύπριοι των Κοκκίνων κατά την διάρκειαν της ημέρας έβαλον εις δύο περιπτώσεις δι' αυτομάτων όπλων κατά των ημετέρων θέσεων. Ημέτερα τμήματα δεν ανταπέδωσαν το πυρ, πειθαρχούντα απολύτως εις δοθείσας διαταγάς.

Κατά τας πρωϊνάς και απογευματινάς ώρας της σήμερον τουρκικά αεροσκάφη υπερέπτησαν της δυτικής και ανατολικής περιοχής της νήσου.