Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

3.7.1964: Αρχίζoυv αψιμαχίες μεταξύ Ελλήvωv και Τoύρκωv στηv περιoχή Τηλλυρίας, Ο Μακάριoς αvαγγέλλει σχέδια για πάταξη της αvταρσίας στηv Τηλλυρία και σε oλόκληρη τηv Κύπρo (Τα κυριότερα επεισόδια μεταξύ Μαϊoυ- Ioυvίoυ και Ioυλίoυ 1964).

S-1600

3.7.1964: ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΤΗΛΛΥΡΙΑ. Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΛΥΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

(Τα κυριότερα επεισόδια μεταξύ Μαϊου, Ιουνίου και Ιουλίου 1964)

Μεταξύ των τριών μηνών Μαϊου, Ιουνίου και Ιουλίου του 1964 οι τούρκοι συνέχισαν να προκαλούν σε διάφορες περιοχές της νήσου με το μάτι όμως στραμμένο προς την περιοχή της Τηλλυρίας, όπου στόχευαν στη δημιουργία ενός ιδιαίτερου ενδιαφέροντος γι' αυτούς καντονίου έκτασης μεταξύ 20 και 30 τετραγωνικών μιλίων (35-50 χιλιομετρων) το οποίο ήταν το πλησιέστερο τμήμα της Κύπρου προς την Τουρκία, από την οποία μεταφέρονταν συνεχώς μυστικά άνδρες και οπλισμός.

Στην περιοχή οι Τούρκοι ήσαν οι πλέον εξοπλισμένοι από όλους γιατί εδώ κατέληγαν τα τουρκικά πλοιάρια με όλες τις ενισχύσεις από την Τουρκία.

Ετσι με την ισχύ που διέθεταν ουσιαστικά περικύκλωσαν και απέκλεισαν για ένα τουλάχιστον εξάμηνο το χωρίο Μοσφίλι μέσω των φυλακίων τους που έστησαν οι ένοπλοι από τα χωριά Μανσούρα, Κόκκινα, Αγιοι Θεόδωροι και Αλεύκα ενώ απειλούσαν τα Πηγαίνια και τον Παχύαμμο που βρισκόταν στην περιοχή των Κοκκίνων. Ακόμα και ο Πρόεδρος Μακάριος για να μεταβεί στην περιοχή στις αρχές Ιουλίου 1964 χρειάστηκε να δανεισθεί το ελικόπτερο των Ηνωμένων Εθνών όπου και ανακοίνωσε στους κατοίκους ότι αν οι Τούρκοι δεν συνέρχονταν τότε η Κυπριακή Κυβέρνηση θα εφάρμοζε τα σχέδια που έχει καταρτίσει και η οποία όπως είπε έχει τη δύναμη να πατάξει την τουρκική ανταρσία και στην Τηλλυρία αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο.

Ας δούμε τα γεγονότα αυτών των τριών μηνών μέσα από τα επίσημα ανακοινωθέντα της Αστυνομίας όπως εκδίδονταν από το Γραφείο Δημοσίων Πληροφοριών:

5 ΜΑΙΟΥ 1964: Ο ηλικίας 50 ετών ποιμήν Σάββας Βιολεττής επυροβολήθη θανασίμως σήμερον την πρωϊαν υπό Τούρκων τρομοκρατών ενώ ευρίσκετο εις τους αγρούς εις απόστασιν περίπου ενάμισυ μιλίου εκ του Δικώμου.

7 ΜΑΙΟΥ 1964: Ο Τουρκοκύπριος Χασσάν Μουσταφά, όστις επυροβολήθη και ετραυματίσθη εις οδόγραγμα εν Αμμοχώστω χθες, αφού προηγουμένως είχεν προτάξει πιστόλιον και οδηγήσει το αυτοκίνητον του κατά αστυνομικού, απεβίωσεν εις το Νοσοκομείον Δεκελείας το απόγευμα της ιδίας ημέρας.

20 ΜΑΙΟΥ 1964: Ενώ ομάς Ελλήνων εκ Τσερίου, περιλαμβανομένου του Προέδρου της κοινότητος, εθέριζε εις την περιοχήν του χωρίου την πρωϊαν της σήμερον, ευρέθη υπό τα πυρά των Τούρκων. Εις την σκηνήν των πυροβολισμών προσέτρεξεν η χωροφυλακή Δευτεράς, η οποία και ανταπέδωσε το πυρ. Περί τους δέκα Τούρκοι τρομοκράται εθεάθησαν ακολούθως να αποσύρωνται εις το χωρίον Μαρκί, από όπου εξηκολούθησαν να βάλλουν δι' αυτομάτων τύπου μπρεν.

- Περί την 3.50 π.μ. της σήμερον Τούρκοι τρομοκράται εκ Λιμνίτη έρριψαν περί τους 150 πυροβολισμούς κατ' αλιευτικής λέμβου ελληνικής ιδιοκτησίας εις την θάλασσαν του Ξερού.

- Η Χριστίνα Λουκά, 62 ετών, εκ Λευκωσίας, η οποία επυροβολήθη και ετραυματίσθη εις την πλάτην υπό Τούρκων τρομοκρατών την 14ην παρελθόντος μηνός, καθ' ον χρόνον ευρίσκετο εις την βεράνταν της επί της οδού Πυγμαλίωνος οικίας της, υπέκυψε χθες το απόγευμα εις τα τραύματα της εις το Γενικόν Νοσοκομείον Λευκωσίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 27 6 1964

17 ΙΟΥΝΙΟΥ 1964: Ο εκ Γεροβάσας Τζεμαλή Καραμεχμέτ, 40 ετών, επυροβολήθη και εφονεύθη την πρωϊαν της σήμερον υπό δύο προσωπιδοφόρων όταν επεσκέφθη μετά της συζύγου του τους αγρούς του εις την περιοχήν του χωρίου. Η σύζυγος του ουδέν έπαθε. Υπομιμνήσκεται ότι Τούρκοι τρομοκράται προειδοποίησαν προ τινος τους Τούρκους κατοίκους Γεροβάσας, οι οποίοι είχον εξαναγκασθή να εγκαταλείψουν τας οικίας των, όπως μη μεταβαίνουν εις την περιοχήν του χωρίου. Το θύμα ήτο μεταξύ εκείνων, οι οποίοι είχον αναγκασθή υπό των Τούρκων στασιαστών να εγκαταλείψουν την Γεροβάσαν και να εγκατασταθούν εις το τουρκικόν χωρίον Μαλλιάν.

15 ΙΟΥΝΙΟΥ: Οι τούρκοι τρομοκράται της Μανσούρας και Αγίου Θεοδώρου ήνοιξαν περί το μεσονύκτιον της χθες πυρ κατά των Πηγαινιών όλως απροκλήτως. Χρησιμοποιούντες αυτόματα τύπου μπρεν, τυφέκια και άλλα όπλα, οι τρομοκράται έρριψαν κατά διαλείμματα και μέχρι της 4ης αππρωϊνής της σήμερον, ότε επήλθε ηρεμία περί τους 800 πυροβολισμούς. Αι Δυνάμεις Ασφαλείας εις Πηγαίνια δεν είχον παρά να ανταποδώσουν τα ίσα, ρίψασαι προς τούτο περί τους 50 πυροβολισμούς.

16 ΙΟΥΝΙΟΥ 1964: Περί την 2.30 μ.μ. της σήμερον ηκούσθη αριθμός πυροβολισμών εις την τοποθεσίαν Πλατειά Σιηνιά του χωρίου Πηγαίνια. Πληροφορηθέντες περί τούτου ο αστυνομικός Λοχίας Αδωνις Μηλιδώνης και ο ειδικός χωροφύλαξ Παύλος Γεωργίου Μαυρογένης επέβησαν αστυνομικού αυτοκινήτου Λαντ Ρόβερ και ανεχώρησαν προς την σκηνήν των πυροβολισμών, μεταφέροντες μετ' αυτών τον ιερέα του χωρίου Αιδ. Παπαχαράλαμπον Αντωνίου. Μόλις εξήλθον του χωρίου και συγκεκριμμένως εις απόστασιν 60 περίπου υαρδών εξ αυτού οι δυο αστυνομικοί και ο ιερέας εδέχθησαν τα καταιγιστικά πυρά των τούρκων τρομοκρατών του Αγίου Θεοδώρου, οι οποίοι έβαλλον κατ' αυτών, καθώς και των χωρίων Πηγαίνια και Μοσφίλι, με 7-8 πολυβόλα μπρεν εκ διαφόρων ωχυρομενων θέσεων. Οι δυο αστυνομικοί και ο ιερέας κατήλθον του οχήματος και έλαβον θέσιν προφυλάξεως όπισθεν αυτού, ενώ αι Δυνάμεις Ασφαλείας εις Πηγαίνια και Μοσφίλι ανταπέδιδον το πυρ των τρομοκρατών. Περί την 3.40 μ.μ. εβλήθη και επληγώθη σοβαρώς ο ειδικός χωροφύλαξ Μαυρογένης εκ Πηγαινιών. Η κατάστασις εκοινοποιήθη εις τα Σουηδικά στρατεύματα της Διεθνούς Δυνάμεως, άνδρες των οποίων κατέφθασαν επί σκηνής ολίγον μετά την 4ην μεταμεσημβρινήν, ότε κατέπαυσε το πυρ και ο τραυματισθείς ετοποθετήθη εις αυτοκίνητον προκειμένου να μεταφερθή εις το νοσοκομείον Πύργου. Δυστυχώς όμως ο ατυχής Μαυρογένης απεβίωσε καθ' οδόν.

18 ΙΟΥΝΙΟΥ 1964: Την πρωϊαν της σήμερον Τούρκοι τρομοκράται εκ των χωρίων Μανσούρας, Αγίου Θεοδώρου και Κοκκίνων ήρχισαν, όλως αναιτίως, βάλλοντες σφοδρώς κατά του χωρίου Μοσφιλερή (Μοσφίλι) χρησιμοποιούντες οπλοβομβίδας και όλμους κατά των κατοίκων του χωρίου. Εκδήλωσις επιθέσεως προς κατάληψιν του χωρίου απεκρούσθη υπό των υπερασπιστών τούτου. Τας πρώτας μεσημβρινάς ώρας η επίθεσης των Τούρκων στασιαστών ανεκόπη επί της παρυφής του χωρίου και στρατεύματα της Ειρηνευτικής Δυνάμεως επενέβησαν προς κατάπαυσιν του πυρός. Δυναμεις της Εθνοφρουράς κινηθείσαι εγκαίρως, αφίχθησαν εις

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 4 7 1964

την περιοχήν ην ελέγχουν απολύτως. Η χρησιμοποίησις όλμων και πολυβόλου κατά του αμάχου πληθυσμού της Μοσφιλερής, τον οποίον επροστάτευον οι άρρενες μαχηταί του χωρίου, είχεν ως αποτέλεσμα να τραυματισθούν ελαφρώς μεταξύ άλλων και γυναικόπαιδα. Οι τραυματισθέντες είναι οι ακόλουθοι: Χρίστος Ιωάννου 35 ετών, Δήμητρα Γεωργίου 30, Ελευθερία Ευαγόρου 7, Γαλάτεια Σάββα 21, Ανδρέας Σπύρου 30, Λάζαρος Μιχαήλ 55 και Αθηνά Γεωργίου 55.

26 ΙΟΥΝΙΟΥ 1964: Ο Πρόεδρος Μακάριος συνοδευόμενος υπό του Υπουργού Εσωτερικών και Αμύνης Πολυκάρπου Γιωρκάτζη και του πρώτου Γραμματέως Αυτού κ. Τάσσου Παναγίδη μετέβη σήμερον δι' ελικοπτέρου των Ηνωμένων Εθνών εις την περιοχήν Τηλλυρίας. Εν αρχή ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του επεσκέφθησαν το μικρόν χωρίον Μοσφίλι, το οποίον από εξαμήνου τώρα ευρίσκεται περικυκλωμένον υπό Τούρκων τρομοκρατών, ωχυρομένων εις τους περιξ λόφους των τουρκικών χωρίων Μανσούρα, Αγ. Θεόδωρος, Κόκκινα και Αλεύκα. Σε ομιλία του ο Μακαριώτατος τόνισε: "Ηλθα εδώ διά να μεταφέρω τον χαιρετισμόν τόσον του ελληνικού κυπριακού λαού όσον και της Κυβερνήσεως προς την ηρωϊκήν κοινότητα σας και προς τους υπερασπιστάς εθνοφρουρούς σας και να σας διαβεβαιώσω ότι ευρίσκεσθε πάντοτε εις την σκέψιν μας. Αποδείξατε ότι έχετε ελληνικήν ψυχήν. Αντισταθήτε και δεν θα εγκαταλείψωμεν την πατριωτικήν Τηλλυρίαν. Θα αγνωισθώμεν όλοι μαζί μέχρις ολοκληρώσεως των πόθων μας". Μετά την εις Μοσφίλιν επίσκεψιν του ο Πρόεδρος μετέβη εις το χωρίον Κάτω Πύργος.

1 ΙΟΥΛΙΟΥ 1964: Τούρκοι τρομοκράται περιχαρακωμένοι επί της οροσειράς ανατολικώς και νοτιανατολικώς του Παχυάμμου, εις την επαρχίαν Πάφου, επυροβόλουν καθ' όλην την διάρκειαν της χθες εναντίον του εν λογω χωρίου. Εχρησιμοποιήθησαν οπλοπολυβολα. Δεν ανεφέρθησαν θύματα ή ζημίαι εις περιουσίαν. Εις δύο ή τρεις περιπτώσεις αι Δυναμεις Ασφαλείας ανταπέδωσαν το πυρ. Εις την σκηνήν του επεισοδίου έσπευσαν στατεύματα των Ηνωμένων Εθνών παρ' όλας όμως τας προειδοποιήσεις των προς τους τρομοκράτας ούτοι ηρνήθησαν να σταματήσουν το πυρ.

3 ΙΟΥΛΙΟΥ 1964: Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ομιλών σήμερον εις τα χωρία Πηγαίνια και Ανω Πύργον της περιοχής Τηλλυρίας, τα οποία επεσκέφθη, διεκήρυξε προς τους κατοίκους και τους εθνοφουρούς αυτών τα ακόλουθα: "Σας βεβαιώ ότι δεν θα παραμείνετε μόνοι και αβοήθητοι. Η Κυβέρνησις παρακολουθεί μετά προσοχής την κατάστασιν εις την περιοχήν Τηλλυρίας και χιλιάδες εθνοφρουρών επαγρυπνούν και είναι έτοιμοι να δράμουν εις βοήθειάν σας, διά να συντρίψουν την τρομοκρατίαν. Εχομεν την δύναμιν, να πατάξωμεν την τουρκικήν ανταρσίαν όχι μόνον εις την περιοχήν Τηλλυρίας αλλά και εις ολόκληρον την Κύπρον. Δεν εξέλιπεν όμως η ελπίς ότι οι Τούρκοι τρομοκράται θα συνέλθουν και θα εγκαταλείψουν τα άνομα σχέδια των. Εάν όμως δεν συμβή τούτο συντόμως,

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 16 7 1964

αι αποφάσεις, αι οποίαι προ πολλού ελήφθησαν να τεθούν εις εφαρμογήν. Σταθήτε επί των επάλξεων. Εστω και πολιορκημένοι κρατήσατε υψηλά την σημαίαν. Δεν θα επιτρέψετε να πατήσουν και βεβηλώσουν τα χώματά σας οι Τούρκοι τρομοκράται. Ο αγών σας είναι αγών ολοκλήρου του Κυπριακού ελληνισμού, ο οποίος σας πασρακολουθει με θαυμασμόν και συμπαρίσταται εις τον αγώνα σας".

7 ΙΟΥΛΙΟΥ 1964: Εις την περιοχήν Τηλλυρίας εσημειώθησαν χθες τα ακόλουθα επεισόδια:

- Την 2.50 απογευματινήν ερρίφθησαν δύο πυροβολισμοί υπό Τούρκων τρομοκρατών εξ Αγίου Θεοδώρου εναντίον Ελληνος Κυπρίου εκ Πηγαινιών.

- Μεταξύ της 9.30 και 9.45 νυκτερινής ερρίφθησαν πέντε πυροβολισμοί εξ Αγίου Θεοδώρου εναντίον του χωρίου Πηγαίνια.

- Την 9.50 μ.μ. ερρίφθη εις πυροβολισμός εκ της τοποθεσίας Μάλη (ύψωμα που δεσπόζει του χωριού) του χωρίου Μανσούρα.

- Την 9.35 νυκτερινήν ερρίφθησαν τρεις ριπαί διά μπρεν εκ του Αγίου θεοδώρου εναντίον του χωρίου Πηγαίνια.

- Περί την 10.45 ερρίφθη μία ριπή εκ του Αγίου Θεοδώρου κατά των Πηγαινιών.

- Την 10.50 και 10.55 νυκτερινήν ερρίφθησαν δύο πυροβολισμοί εκ της περιοχής Μάλη εις Μανσούραν.

22 ΙΟΥΛΙΟΥ 1964: Περί την 2 μ.μ. της χθες δυο αυτοκίνητα οδηγούμενα υπό Ελλήνων κατά μήκος της οδού Ξερού- Κάτω Πύργου ανεκόπησαν εντός του χωρίου Λιμνίτη υπό τεσσάρων ενόπλων Τούρκων τρομοκρατών. Τόσον οι οδηγοί των οχημάτων όσον και οι επιβάται εκρατήθησαν υπό των τροομοκρατών μέχρι της 1 π.μ. της σήμερον, ότε απελύθησαν κατόπιν επιμόνων προσπαθειών Σουηδών Αξιωματικών της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δυνάμεως. Κατά την διάρκειαν της κρατήσεως των οι Ελληνες υπεβλήθησαν εις αυστηράν ανάκρισιν και εκακοποιήθησαν. Επι πλέον εκ μερικών εξ αυτών υπεξηρέθησαν διάφορα ποσά χρημάτων.

- Εχουν τώρα γνωσθή και άλλαι λεπτομέρειαι εν σχέσει με την απαγωγήν. Οι εν λόγω Ελληνες, επτά άνδρες και μία γυνή απήχθησαν υπό των Τούρκων τρομοκρατών περί την 2αν μεταμεσημβρινήν της χθες, ενώ εταξίδευον εκ Ξερού εις Πύργον. Ούτοι ανεκόπησαν υπό τεσσάρων ενόπλων Τούρκων επανδρούντων οδόφραγμα εις το τουρκικόν χωρίον Αγιος Γεώργιος. Από εκεί μετεφέρθησαν εις Αμμαδκιές, όπου οι τρομοκράται αφού επέδεσαν τους οφθαλμούς των ανδρών, υπέβαλον ούτους εις κακομεταχείρισιν. Τους εκτύπησαν επανειλημμένως με τους υποκοπάνους των όπλων και των πιστολίων των εις τον στόμαχον, την ράχιν και το πρόσωπον. Τους ηπείλησαν διά θανάτου και ακολούθως τους ανέκριναν επί πολλάς ώρας. Κατά την ανάκρισιν οι τρομοκράται δεν έπαυαν να τους κτυπούν εις διάφορα μέρη του σώματος των.

- Δύο Τούρκοι εφονεύθησαν και τρίτος ετραυματίσθη χθες την πρωϊαν συνεπεία εκρήξεως η οποία επεσυνέβη εις περιοχήν μεταξύ των χωρίων Μανσούρας και Αγίου Θεοδώρου. Ο τραυματισθείς διεκομίσθη εις Λευκωσίαν δι' ελικοπτέρου των Ηνωμένων Εθνών.

23 ΙΟΥΛΙΟΥ 1964: Τας πρωϊνάς ώρας της σήμερον Τούρκοι στασιασταί εις την περιοχήν Μανσούρας ήρχισαν πυροβολούντες και έρριψαν χειροβομβίδα εναντίον των Δυνάμεων Ασφαλείας εις την τοποθεσίαν Ματσάγγος εις την περιοχήν των Πηγαινιών. Το πυρ ανταπεδόθη και η ανταλλαγή πυροβολισμών συνεχίσθη επί μίαν περίπου ώραν, ότε οι στασιασταί εξηνακάσθησαν να αποσυρθούν εγκαταλείποντες τέσσαρας χειροβομβίδας και δύο πλήρης

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 4 7 1964

σφαιροθήκας. Κατά τον αυτόν χρόνον τούρκοι στασιασταί εκ Μανσούρας και Αγίου Θεοδώρου ήνοιξαν πυρ κατά των χωρίων Πηγαίνια και Μοσφίλι. Οι στασιασταί έρριψαν περί τους 50 πυροβολισμούς Το πυρ ανταπεδόθη.

24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1964: Ο Πρόεδρος Μακάριος μιλώντας κατά την επίσκεψη του στο χωριό Παχύαμμος Τηλλυρίας ανέφερε μεταξύ άλλων: "Επί μήνας τώρα το ακραίον τούτο ελληνικόν φυλάκιον της Τηλλυρίας έγινε προπύργιον Ελληνικής αρετής και ανδρείας. Τούρκοι τρομοκράται βάλλουν πανταχόθεν, αλλά το προπύργιον ανθίσταται. Και ουδέποτε θα πέση. Οι Τήλλυροι μαχηταί του Παχυάμμου δεν θα υποστείλουν την σημαίαν. Δεν θα αφήσουν τους βαρβάρους να πατήσουν και μολύνουν τα ιερά αυτά χωματα".

- Την 1ην μεταμεσημβρινήν ώραν της σήμερον Τούρκοι στασιασταί εκ Βρετσιών της επαρχίας Πάφου ήνοιξαν πυρ κατά Ελλήνων ποιμένων εκ Κιλλήνιας και Γαλαταρκάς, οι οποίοι έβοσκαν τα ποίμνιά των εις την τοποθεσίαν Αγιος Νικόλαος μεταξύ των δύο χωρίων. Μέλη των Δυνάμεων Ασφαλείας έσπευσαν εις την σκηνήν του επεισοδίου και κατώρθωσαν να συλλάβουν τον εκ Βρετσιών ποιμένα Τζεμάλ Σαλίχ, 42 ετών, εις την κατοχήν του οποίου ανευρέθη δίκανον οπισθογεμές κυνηγετικόν όπλον με 10 πλήρη και 16 κενά φυσίγγια.

- Περί την 5ην απογευματινήν ώραν της σήμερον Τούρκοι στασιασταί εκ του χωρίου Αη Γιωρκούδι εις την περιοχήν Τηλλυρίας ήνοιξαν πυρ δι' όπλων τύπου μπρεν εκ των οχυρών των εις την τοποθεσίαν Βουνί κατά θέσεων των Δυνάμεων Ασφαλείας εις την τοποθεσίαν Ολυμπος εις την περιοχήν του χωρίου Μοσφίλι. Συνεπεία των πυροβολισμών εν μέλος της Εθνοφρουράς ετραυματίσθη ει τον δεξιόν ποδα.

26 ΙΟΥΛΙΟΥ 1964: Μεταξύ της 12.50 και 2.20 μ.μ. ώρας της χθες Τούρκοι τρομοκράται εκ Μανσούρας και Αγίου Θεοδώρου εις το βορειοδυτικόν τμήμα της Κύπρου έβαλλον δι' αυτομάτων όπλων κατά των χωρίων Μοσφιλιού και Πηγαινιών. Το πυρ ανταπεδόθη, ανταλλαγέντων μεταξύ 300 και 400 πυροβολισμών.

29 ΙΟΥΛΙΟΥ 1964: Τούρκοι Τρομοκράται ήνοιξαν πυρ την πρωϊαν της σήμερον εξ ωχυρωμένων θέσεων επί της βουνοκορφής της γνωστής ως Μούττης του Πουλιού, νοτίως του Παχυάμμου, εναντίον θέσεων των Δυνάμεων Ασφαλείας επί χαμηλοτέρας κορυφής έξωθι του χωρίου. Μεταξύ των βουνοκορφών ως και εις άλλα μέρη της εν λόγω περιοχής αριθμός Ελληνοκυπρίων ησχολείτο με την συλλογήν αμυγδάλων.

31 ΙΟΥΛΙΟΥ 1964: Περί την 9ην π.μ. της χθες Τούρκοι τρομοκράται έρριψαν εξ ωχυρωμένων θέσεων των εις την τοποθεσίαν Μάλη της περιοχής του χωρίου Πύργου της Επαρχιας Λευκωσίας περί τους 100 πυροβολισμούς με μπρεν γκαν κατά θέσεων των Δυνάμεων Ασφαλείας εις την τοποθεσίαν Ματσάγγος της ιδίας περιοχής. Αι δυνάμεις Ασφαλείας αντπέδωσαν το πυρ.